Inlägg

Inlägg som stevenseagal har skrivit i forumet
Av stevenseagal
Skrivet av jookeer:

Mina RAID5 på mobochippet: Läs 350-450 MB/s, skriv: 75-90 MB/s
Så, läshastigheten matchar SSD.

Paritetsberäkningarna drar ca. 3-7% CPU på en gammal Q6600.

Tror en enda SSD av bättre modell spöar din RAID5:a när det kommer till random read/write samt söktider alla dagar i veckan.

Av stevenseagal

Behöver du fullt IOMMU-stöd för vad som låter som en hemmaserver? AMD VT-Vi (är väl motsvarande VT-d antar jag) borde ju räcka för dina ändamål.

Av stevenseagal

Titta på oVirt (+GlusterFS om du ska ha flera noder), eller ja, beror väl på vad du tänker göra hemma.
Proxmox känns spretigt tycker jag, blandar väl fortfarande openvz+kvm också, känns lite vågat.

Av stevenseagal

Det som styr är din budget och krav på diskplatser skulle jag säga, speca gärna det.
Ska du köra ZFS och Windows Server skulle jag nog gissa att en HP Microserver N40L blir för klen.
Satsa på hembygge, jag fick ihop en schysst burk för liknande ändamål för strax under 7k, skulle kunna dragit ned lite på cpu osv o säkert fått ner det ännu mer.

Av stevenseagal
Skrivet av hasenfrasen:

3495 SEK inkl moms @ http://www.dustinhome.se/product/5010652880/hp-proliant-ml110...

Levereras dock endast ett enda NIC och ynka 2 GB.

Tar ju bara 32G minne enligt specen?

Av stevenseagal
Skrivet av Alex_S:

Letar efter en sådan lösning men har ingen kunskap på det området.... Skulle du kunna ge tips på vad för komponenter som bör finnas i? Gärna en lista på inet eller annan sida
//Alex

Vet faktiskt inte vad forumreglerna säger om länkar till webshopar, men jag köpte en fläktlös burk från mini-itx.se och blev nöjd, det var dock för annat syfte än HTPC ska nämnas.

Av stevenseagal
Skrivet av Finess:

Av egna erfarenheter kan jag bara uttala mig om antec p193 och fractal design xl, mer eller mindre, och inget utav dessa hade jag nog satsat på att bygga en server i. Jag kan däremot ge dig lite riktlinjer på vad du ska leta efter, dvs vilka kriterier chassit ska uppfylla, så kan du leta till själv och återkomma med förslagen här.

# jag är av uppfattningen att en frontdörr isolerar mycket ljud

# undvik fläkt på sidan av chassit, de behövs inte och läcker ut mycket ljud

# undvik fläktar i toppen om du kan. en fram och en bak kommer att täcka dina kylningsbehov gott och väl, och läcker så lite ljud som möjligt.

# se till att där är dammfilter på insugsfläktarna, så att inte komponenterna fylls med dam, blir varmare, och fläktarna går på högre RPM.

# hårddiskvaggor i plats ger visserligen en känsla av lägre kvalitet, men det minskar resonansen något kopiöst. så, leta efter vaggor i plast

EDIT: hur många hårddiskplatser behöver du? kan du inte slänga upp en lista på komponenterna som sitter i servern, så att man får en liten överblick av hur den kommer att se ut?

EDIT: efter lite letande hittade jag två chassin som jag tror är lämpliga båda två: nzxt h2 och cooler master silencio. båda dessa har visserligen blivit kritiserade för att ventilationen är dålig, men då sitter det normalt sett komponenter i chassit som blir bra mycket varmare än de i en hemmaserver. förutsatt att du kör integrerad grafik eller ett fläktlöst htpc-grafikkort, och en oklockad processor med bra kylning (typ noctuan jag föreslog), kommer kylningen att vara tillräcklig med god marginal

Burken: fractal design mini, i5 3550 (standard cpufläkt från intel), passivt kylt nätagg, ssd, standard 120mm fractal-fläktarna fram o bak på lådan, nedskruvade till lägsta med hjälp av fläkt-kontrollen som följer med.

Chassit har frontdörr, fläktfilter. Insugsfläkt á 120mm plus utsug av samma modell (ingick med chassit). Vaggorna är dock i metall, men med gummi-kuddar för diskarna. Kör idag 2 st diskar (utöver 2x SSD).
Plocka ut oanvända vaggor vore väl en idé också kom jag att tänka på.

De roterande diskarna varvar ner/sleepar vid idle, vilket jag ska försöka möblera till så att det är allt som oftast de kan få vara idle.

Diskarna är f.ö. urplockade ur uppbrutna USB-disk-plasthöljen (körde så innan med en intel atom burk som de var kopplade till) och spontant så är de tystare nu.

Så på det hela taget så är jag nog rätt nöjd med mitt bygge, men som sagt tips på hur jag kan få den _ännu_ tystare uppskattas

Av stevenseagal
Skrivet av Finess:

Jag byggde en hemmaserver för något år sen och ville, precis som du, ha den helt knäpptyst då jag bot i en etta och vill kunna ha den på allt som oftast.
Jag köpt en cpu-kylare från noctua, NH-U9B SE2, och med medföljande fläktmotstånd är den 100 % knäpptyst (jag hör den inte ens om jag lägger örat bara centimeter från den, alltså utan chassisida och allting). Superbra kylare med andra ord, som jag verkligen kan rekommendera sett till både ljudnivå och temp (även om den inte är optimal för klockning, men det kvittar dig som kör server).
Nätagg kan du visserligen byta fläkt i, men jag hade nog köpt ett nytt om jag var i dina kläder. Jag drar mig från att skruva upp nätaggregat - bättre att vara på säkra sidan. Ett nätaggregat till en hemmaserver behöver inte vara speciellt kraftfullt, då grafikkort är det som slukar överlägset mest ström och jag förutsätter att du har ett strömsnålt (om ens något alls) grafikkort i servern.
Tänk på att hårddiskar och chassi nog är det som spelar allra mest roll för ljudnivån i slutändan. Ett bra dämpat chassi är _VÄLDIGT_ viktigt för den totala ljudnivån. Själv köpte jag fractal define XL, något jag inte är helt nöjd med då hårddiskdämpningen är dålig. Med en eller två diskar är det inget problem, men då jag nu har fem stycken hårddiskar i servern kan resonnansen bli påtaglig. Så, som sagt, se till att lägga pengar på ett vettigt chassi med fokus på bra hårddiskdämpning.
Välj gärna green-hårddiskar, alltså 5400 rpm, framför 7200, då dessa är avsevärt mycket tystare och drar mindre ström (räcker gott och väl då de endast ska användas till lagring). Som systemdisk hade jag kört en ssd då den är 100 % ljudlös. I dina kläder, 40-80 GB borde räcka utmärkt.

EDIT: angående fläktar så kan jag rekommendera märket noiseblocker, finns 120 och 140mm-varianter på www.coolingstuff.se, en butik jag för övrigt också kan rekommendera (snabb och bra service, pålitliga). Ruskigt bra fläktar, helt knäpptysta är dem. En fläkt i fronten och en där bak räcker gott och väl för att täcka dina kylbehov i servern.

Något annat du undrar över så citera mitt inlägg, så svarar jag!

Mvh,

Finess

Ska djupt fundera över en noctua-fläkt istället för standard-cpufläkten kanske.
Har du något tips på chassi?

Av stevenseagal

Litet NAS för timemachine-backup eller dyl, typ, kan ju ställa undan den nånstans o köra wifi för att slippa dra kabel. Koppla på nån/några usb-diskar om du behöver mer plats, även om det är en ful-lösning.

Av stevenseagal
Skrivet av saddam:

Snapshots räddar dig från "rm -rf..."

Jo, men rm -fr skulle ju lika gärna kunna vara zfs destroy -r.

Av stevenseagal
Skrivet av MrMadMan:

Jag kör ZFS-on-linux på min hemmaserver sedan ett par veckor tillbaka. Har funkat klockrent än så länge, men det är å andra sidan en ganska kort tid.

Athlon X4
4GB RAM
Debian Squeeze 64bit
Gigabit-LAN
Poolen:
5x2TB WD Green i RAIDZ (RAID5)
Compression: false
Checksum: true
Deduplication: false

FTP-prestada:
Download: 95MB/s
Upload: 35MB/s

Upplever också att det går ganska sakta att flytta data mellan olika ZFS-filsystem i samma pool (40MB/s) men jag har inget att jämföra med så det kanske är normalt.

Angående säkerheten på datan bör det inte vara någon skillnad mot FreeBSD såvida ingen allvarlig bugg existerar.

Även om t.ex. servicen skulle krascha så är ju datan "säker" iom den bakomliggande arkitekturen.

I say go for it!
Glöm bara inte att installera servicen efter installation, det gjordes inte automatiskt för mig.

Din burk skulle må bra av mer minne, I'd say.

Av stevenseagal
Skrivet av usilusken:

Jag rekommenderar att du kör FreeBSD.

  • Känner du dig osäker på kommandoraden finns väldigt bra dokumentation man lätt kan använda: FreeBSD handbok. Sen har FreeBSD till skillnad från många Linux-distar kvar man-pages. Skriv "man kommando" eller "man man". Skriv "man hier" för att förstå var filer osv ska ligga.

  • Vill du ha desktopmiljö, eller kommandorad med lättare installer kan du testa http://www.pcbsd.org/
    PC-BSD är FreeBSD (oförändrat) med en del tillägg så som grafisk installer, ett gäng desktopmiljöer (om man vill), enklare hantering av jails osv osv.

  • Vill du bara installera vanliga FreeBSD fast på ett enklare sätt, så kan du göra det via PC-BSD installern. Det är bara välja FreeBSD alternativet där du väljer desktopmiljö. T.ex är det mycket lättare att få till ZFS on root med denna installer.

  • Vill du bara ha en filserver kan du testa FreeNAS. Då hanterar du servern via web-ui och slipper kommandoraden.

Kan du motivera din rekommendation till TS mer än att du har en länk till freebsd.org i din signatur?

Kört ZoL i ett flertal månader utan problem. Så länge som du har cpu/minne så det räcker så säger jag kör så det ryker. Men som någon annan redan nämnt, backup är A & O. En spegel räddar dig inte från brand eller när du fyllse-styr burken och skriver rm -rf [random felaktig="felaktig" path="path"] t ex.

Av stevenseagal

Haft min boxee box i ett år nu. Kompetent liten maskin men synd på att de lägger ner den.
Tyst, trevliga menyer etc. Dock pajade fjärrisen efter bara några månader, lätt löst med remote i telefonen/datorn men ändå.

Såhär i efterhand borde jag köpt en ljudlös liten atom-burk med SSD-disk (eller USB-minne o boota ifrån). Mer flexibilitet. Boxeen är väldigt låst, och kostar väl fortfarande runt 1.1-1.2k. Atom-burk utan disk går väl på ca 1500-2000SEK, betydligt mer värt.

Av stevenseagal

Inga mekaniska diskar så långt ögat kan nå, än så länge. Så det är inte problemet. Jag har redan just nu en rätt tyst burk, ungefär som jag föreställt mig faktiskt, men mycket vill ha mer.

Tror också att genomflödet räcker med nuvarande fläktar, och vad jag kan avgöra med mina otränade ögon och öron är att det är just CPU-fläkten som alstrar ljud mest, iaf det ljudet som man noterar mest. Därav frågan ifall man skulle t ex våga stänga av genomflödesfläktarna (eller en utav dom t ex utsuget?) och bara köra CPU-fläkt (lådan är rätt öppen, inte drösvis med kabel o pci-kort etc).

Hej jag har inte byggt egen burk på många år, vad är en PWM-styrd cpufläkt?

En början är väl att vaddera lådan lite mer (skruvar etc sitter enl hur du beskriver), samt kanske byta ut CPU-fläkten då. Tips på bra, tyst fläkt som ändå pallar kyla min cpu? Är det noctua som gäller? Hört det ryktesväg...

Av stevenseagal

Lånar tråden lite, har samma problematik i princip.
Burken: fractal design mini, i5 3550 (standard cpufläkt från intel), passivt kylt nätagg, ssd, standard 120mm fractal-fläktarna fram o bak på lådan, nedskruvade till lägsta med hjälp av fläkt-kontrollen som följer med.

Så idag är det alltså bara cpufläkt & chassifläktar som är rörliga delar, vågar jag stänga av chassifläktarna t ex? (burken går inte spec tungt, ibland i perioder bara)

Ska jag försöka vaddera chassit mer på insidan eller byta ut fläktar eller dyl? Tacksam för tips

Av stevenseagal

Subsonic är klockrent. Finns appar för iOS & android. Lite trist UI bara.

Av stevenseagal

Syftar du på ett NetApp-system eller en en-disks fulnas? Precis som föregående talare så är det lite "hur långt är ett snöre".

Av stevenseagal

Om nu virtualiseringen är key för dig, så skulle jag satsa på en slimmad linuxhost med KVM. Förutsatt att du har HW som pallar då..