Inlägg

Inlägg som craft har skrivit i forumet
Av craft
Skrivet av underd0g76:

Tycker nog att Finansinspektionen och Naturvårdsverket ska göra slag i saken och förbjuda. Faktum är att kryptovalutor borde förbjudas globalt. Monopolpengar har ett mer reellt värde än binärer. Enbart kriminella eller personer i gråzonen däromkring använder kryptovalutor.

Så du påstår att hela El Salvador och Centralafrikanska republiken består av kriminella och "halvkriminella"?

Avanza just nu 20 547 kunder med exponering mot Bitcoin. Och 10 803 mot Eth. Så dom investerar alla i kriminell valutahandel?

Sen är det en myt att Bitcoin ska vara "svårare att spåra" än fiat. Bitcoin är en public block kedja där man kan följa alla transaktioner med IP adresser. Vilket gör det bettydligt enklare att följa var dom kommer ifrån, till skillnad från fiat som verkligen är så gott som omöjligt att spåra i fysisk form.

Sen är Bitcoin immunt mot inflation. Till skillnad från fiat valutor där riksbanker kan trycka upp lite mer pengar (Utan någon täckning) när dom tycker att det behövs lite mer stimulans på ekonomin = Dina fiat blir mindre värda.

Den enda kryptovalutan som är anonym är Monero. Vilket dom redan har förbjudit handeln med inom EU. Pga penningtvättslagar.

Sen använder inte alla kryptovalutor Proof Of Work, vilket är det som drar mycket ström. Etherium är numera Proof of stake. I nuläget består Etheriums block kedja av 6416 datorer som endast använder lite CPU kraft. Företaget jag jobbar på har tex fler datorer än det igång dygnet runt..

Av craft
Skrivet av Xeonist:

Jag bara antar att du är ironisk?!

Min pappa som är typ 80 är den enda människan jag känner som faktiskt har ”tv-kanaler” på sin tv, alla andra kör bara strömmade tjänster.

Min mamma i ungefär samma ålder använder en Android Box. Hennes tv har aldrig varit ansluten till Internet. Även fast det är en "smart" tv. Jag köpte den till henne för några år sedan då det fungerar så otroligt mycket smidigare än Samsungs bloatware.
Dom boxarna kostar inte många kronor.

Av craft

Tack,
Jag tänkte dock på om han hittade en bättre lösning.
Eftersom jag inte har någon garanti på telefonen kanske det fanns någon billigare lösning.
Kostar nästan lika mycket att laga som att köpa en bättre begagnad likadan telefon.

Jag hittade en begagnad skärm ink ram från China som jag beställt. 1500kr.

Telefonen är redan i delar och väntar bara på den nya ramen.

Av craft

Hej,
Jag råkade ut för samma sak på min Flip4. Tänkte höra om det löste sig för dig?

Av craft
Skrivet av RaynizM:

man behover inte ett namn for att knyta en adress till dig. tvartom. det racker med att man vet att den specifika wallet'en representerar dig sa ar det redan en form av identitet. du har ratt i att man kan inte beslagta dina cryptos. men man kan gora mkt for att hindra dig fran att anvanda dom. det ar darfor det finns service som cryptotvattar (likt pengatvatt). myndigheterna svartlistar din adress och sedan monitorerar de all aktivitet till och fran din adress for att bygga upp en profil kring dig och det, i slutandan kommer leda till dig da du som manniska kommer nagonstans i ledet att gora ett misstag.

och gallande manipulation, istallet for storbanker sa har vi valar som manipulerar ist. vi gar bara fran ena sidan av myntet till andra sidan av myntet.

(sorry for rorig text)

Jep, Helt korrekt när det gäller "valar". Dom manipulerar värdet för att lura in folk att köpa dyrt och sälja billigt. Till sin egen fördel såklart. Vilka även händer hela tiden på den traditionella börsmarknaden också.

Jag började inlägget med "Tanken är" Eftersom det är precis vad det är. Det är visionen med crypto.

Sen när det gäller att knyta en viss plånbok till dig så fungerar det bara sålänge du faktiskt har köpt dina crypto genom en spårbar källa. Man kan till tex mina sina egna crypto. Och det behöver inte göras från en ipadress som är bunden till dig.

Sen så har vi Monero där man inte kan "svartlista" en adress eftersom det inte går att följa blockkedjan.
Du kan tex mina dina egna Monero och få det utbetalt i Bitcoin.

Av craft
Skrivet av Kilroy:

Blockkedjeteknik är så ineffektiv och skalar så dåligt så det är för mig helt orimligt att du tror att den kommer att vara en stor del av framtiden.

Det finns extremt få tillämpningar där blockkedjeteknik är en av dom bättre lösningarna.

Förstår du verkligen hur blockkedjeteknik fungerar?

Vad är det du ser som en så stor fördel gentemot andra lösningar?

Tanken bakom Cryptovalutor är en fri marknad. Där centralbanker och myndigheter inte kan manipulera värdet, genom att tex "Printa" nya pengar. Höja/sänka räntorna osv.

Dina crypto är dina crypto. Ingen kan beslagta/spärra din åtkomst till din digitala valuta. Tex kan dom inte göra en löneutmätning på dina crypto om du har skulder. Dom kan inte hindra dig att skicka/ta emot pengar till/från vem du vill.
Sanktioner genom att tvinga banker att låsa konton blir effektlösa.

Anonyma betalningar går att genomföra. Tex köpa en VPN utan att behöva uppge namn/adress osv med crypto fungerar utmärkt (Monero).

Av craft

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves 3/10 kunde vart bra. Men dom valde att göra den till en dålig komedi där alla män är clowner och dom enda seriösa rollerna hålls av kvinnor.

Office space 8/10 alltid lika bra.

John Wick 4 7/10
Renfield 4/10

Av craft

Jodå det går alldeles utmärkt. Men se till att inte kortsluta kablarna med varandra, utan tejpa dom en och en.

Av craft
Skrivet av Herr Kantarell:

+ Se nedan

Det var ju verkligen inget imponerande.

1060 6GB presterade ungefär som 980 ti (toppkortet) kostade ca 2500kr
2060S (2000-serien var blek när det gällde prestanda) ungefär som 1080 kostade 3000?
3070 (inte 60 serien) presterar som 2080 ti skulle kosta 499USD (men få fanns till det priset)

Man ser nästan ett mönster?

Tyvärr imponerar inte 4000 serien till priset.

1060 presterar ungefär 40% sämre än ett 980ti. 1070 är jämnt med ett 980ti

Av craft
Skrivet av viller2:

I fallet 840/840 EVO är det just hanteringen som har varit det stora problemet. Först förnekelse, sedan lång tid utan åtgärd och till sist i bästa fall någon typ av uppdatering när skadan redan är skedd. Nu verkar samma sak upprepa sig för de nya diskarna. För mig är den stora frågan varför folk envisas att försvara Samsung, trots att de gång på gång beter sig illa mot konsumenterna.

Försvarar ingen tillverkare. Dock så har jag bättre erfarenhet av Samsungs produkter än dom flesta andra tillverkare. Utav alla mina ssds genom åren så har samsung vart den enda tillverkaren jag ägt där inte SSDn har havererat katastrofalt. Två Intel NVMe har dött senaste 3åren. Där det inte ens gått att läsa ur datan. Fick nya från Intel på garanti men ingen förklaring lr firmware update för att motverka. En Intel sata 80gb SSD som blev 1mb stor efter ett strömavbrott. En 2TB Silicon Power US70 NVMe som efter ett halvår började försvinna från systemet först helt random, efter någon vecka försvann den helt. S. M. A. R. T har rapporterat att allt är ok på dessa diskar precis innan dom dött.
Senast i nu i helgen bytte jag ut min 840 Evo som efter firmware updated för åratal sen fortfarande fungerade utmärkt. 167TB written och 480mb/s read/write vilket jag provade innan bytet. Har även en 850 Pro som varit problemfri. En 950Pro NVMe som också vart problemfri. En 870 qvo som även den varit problemfri. Bytet från 840n gick dock till en WD 850X, ska bli spännande att se hur den uppför sig.

Av craft

Har nu uppgraderat både hårdvara och bytt till wireGuard.
Noterade att min gamla router med en I3 6100 inte klarade av mer än 300Mbit OpenVPN och 600Mbit wireGuard.
Fick bli en "gammal" 9700k jag hade liggandes istället. Klarar nu av 1Gb utan problem med WireGuard.
OpenVPN verkar maxa ut omkring 500Mbit, men jag antar att det är för att leverantörens server inte pallar med mer där.

Av craft
Skrivet av Dinkefing:

Hur kan det ha runnit ut i Displayporten?

Vattentanken satt monterad ovanför grafikkortet.
Lådan var ett Corsair Carbide 600C där moderkortet sitter uppochner, så CPUn är längst ner och grafikkortet är ovanför. Precis framför PCIe uttagen i lådan så finns det ett galler där det passade att skruva fast reservoaren som man fyllde på ovanifrån, självklart så spillde jag när jag fyllde på vatten och det rann ner över grafikkort och moderkort.

Av craft

Tack för alla svar!
Tror svaret är uppenbart
Wireguard får de bli

Av craft

Hastighet VPN tjänster

Tja,

Har dom senaste åren kört en konstant OpenVPN client på PFsense med AZIRE som leverantör.
Ökade häromdagen mitt internet från 250Mbit till 1Gbit. Märkte att Azire verkar maxa ut omkring 300Mbit.
CPU användingen på routern är inte märkbart högre (20-30%) om jag kör med eller utan VPN. Den använder (AES-NI accelerationen).

Någon som har erfarenhet på hastigheterna från olika VPN leverantörer, och om det skulle vara lönsamt i fråga om hastighet att ställa om till WireGuard istället för OpenVPN?

Av craft

Kollade lite på beg priserna för enskilda delarna. Där jag inte hittade så drog jag av 50% från nypris år 2019-2020. Vilket väl får anses rimligt för begagnad elektronik.
Låda 450
PSU 300
CPU 1700
Moderkort 600
Skylare 150
Ram 250
GPU 1300
= 4210kr

Sen så har du inte någon form av lagring på listan. Så beroende på vad du har så några hundralappar till kanske.

Av craft

Börjat stäng av HTPCn och speldatorn när dom inte används. Servrarna och arbetsstationen får rulla på 24/7. Har 4 servar igång i garderoben. 2st 5900x där den ena serverar truenas med 18 diskar. Den andra är en Ubuntu server som endast kör KVM maskiner. Sen en mini pc som kör pfsense (vill inte ha brandväggsfunktioner virtuellt). Sist en gammal e3 gen I7a i en Nas låda som kör truenas som serverar iscsi till arbetsstationen.
Även börjat stänga av förstärkaren till stereon (drar 100w när den bara står på) är en Hegel H200 som inte har standby funktioner.

Gått från 750w konstant belastning till 500w. Senaste elräkningen var på 509Kwh. Resultatet av att HTPCn är avstängd + stärkare har blivit att jag läser böcker istället. Orkar oftast inte starta grejorna på kvällen 😅
(Mjo, lite lat är jag nog)

Av craft

Har du provat att stänga av CSM i bios? Förutsatt att grub är installerat under UEFI så kan det vara värt i prova.

Av craft
Skrivet av SAFA:

Nja, snarare så att nätdelen är kass såvida man inte ligger precis på gränsen av vad säkringen klarar pga andra laster samtidigt. En modern nätdel har skydd för om det är kortslutning på nån av utgångarna så den stänger av sig snabbt. Symtomet på det är att det bara blir ett tyst "klick" när man försöker starta datorn.

Därav jag föreslog att han skulle öppna upp och kolla att det verkligen inte var fuktskador i PSUn. Om det är de så finns det inga garantier för att överströsmskyddet fungerar.

Av craft

Om säkringen löste ut så har du en kraftig kortslutning på någon "Power rail". Ingen bra ide att prova med ett annat grafikkort. Risken att du förstör mer komponenter är rätt stor så länge du har en kortslutning någonstans.
Om det var mina grejor så hade jag börjat med att skruva isär nätdelen och kollat att det verkligen inte finns några tecken på fukt i den.
Sen skulle jag montera bort alla kyllflänsar och fästena för CPU kylaren från moderkortet och tvätta av moderkortet grundligt med vatten och diskmedel och borsta försiktigt med en tandborste (jäklig försiktigt runt CPU och minnes sockel) under rinnande vatten.

Sen låta det torka under värme, själv skulle jag sätta in det i min varmluft ugn på lägsta värmen (70C i min ugn) tills det är 100% tort.

Sen prova att starta bara med moderkortet,CPU,PSU inkopplat. Kommer självklart inte att bota men det kommer inte att stänga av sig själv heller, om inte nått av dom delarna är trasiga.

Sen samma sak med grafikkortet osv..

Har råkat ut för samma sak själv. Detta var det som räddade min dator. Dock så dog en av displayport kontakterna på min dåvarande 980ti pga att jag slarvade med rengörningen.

Av craft

Otroligt dålig hemsida.. Som många sagt.
Jag gjorde ett litet test precis.
När jag går in på hemsidan och trycker på "Datorer och Kontor" -> "Datorkomponenter" -> "Moderkort" Så finns det totalt 28ST att se. Alla är Intel socket. Inte ett enda AMD kort.
Under filter finns endast Intel socket att välja.
Men om man söker på X570 tex så hittar man massor av AMD kort. Och väljer man nått av dom och sen backar på länken till underkategorin "Moderkort" så kan man helt plötsligt se massor av AMD kort och AM4 går att välja i filter..