Inlägg

Inlägg som echo har skrivit i forumet
Av echo

Jo har tänkt på det faktiskt
Har ett par neodymmagneter som jag antagligen kommer (försöka) testa med.

Lite problem bara.
Vet inte riktigt hur jag ska fästa magneten, listen ställer till det lite för jag tror magneten behöver direktkontakt för att orka hålla igen den.

Sen är ju magneterna rätt starka så man vill ju inte behöva slita upp luckan när de fått kontakt
Men den här tråden inspirerade mig till att man kanske kan ha något liknande en centrallåsmotor beroende hur starka (och billiga) de är.

Av echo

maDa:
Ajdå :\

Citat:

Ursprungligen inskrivet av knaz_88
Vad ska du anväda för isolering då?

Har kommigt över lite isolering som använts i en båt. Dock inte i en kyl i båten så jag tvivlar på att lösningen är särskilt optimal. Men den är gratis, och gratis är gott

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_13.jpg

Isoleringen är runt en centimeter och har tänkt använda dubbla lager överallt.
Beroende på resultatet kanske man byter ut mot lite finare isolering. Men vad det skulle vara vet jag inte (har i och för sig inte letat efter nåt heller).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av adde_2000
han skrev ju att nätagregatet va 20-30v altså får dom 10v var om man seriekoplar

Precis. Peltierelementen fixar max ~15V så jag vill inte grilla dem (nätagget skulle inte klara av att driva dem båda vid den spänningen heller).

Har fått lite gjort idag, men då vissa bilder spårlöst försvunnigt blir det lite snabbspolat.
Sedan sista bilden så är lådan ihopsatt och lister påklistrade.

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_14.jpg

Plexiskivan är monterad:

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_15.jpg

Den skarpögde ser kanske att skruvarna som sitter i plexit är satta åt ”fel” håll. Det därför att de annars går in i trälisten bakom, men det ska fixas senare.

Fötter monterade:

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_16.jpg

Nu även med peltierelementen och flänsarna monterade.

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_17.jpg

Fläkten är monterad med två små tvingar Blev ett litet snabbtest där, ganska så misslyckat test borde jag nog tillägga. Då isoleringen inte är på plats så finns det glipor mellan de två skiljeväggarna vilket (förhoppningsvis) innebar att den varma luften från den varma sidan åkte in i kylen vilket ledde till att det blev 3 grader varmare i kylen (sen avbröt jag testet ). Man kan inte lyckas alltid

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_18.jpg

Så, nu ska det fixas med isolering med förhoppningen att temperaturen ska sjunka lite. Isolering för botten är i alla fall utskuren:

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_19.jpg

Sen något som ska hålla igen luckan. Det krävs lite kraft för att hålla igen den då den är monterad så att den trycker mot listerna. Det har jag ingen bra lösning på än.

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Trojan1313
Jaha, trodde xbox 360 var regionsbunden på DVD och HDDVD. PS3 har jag fattat som att den kör allt på BluRay?

Frågan var om formaten, inte innehållet.

Regionsskydden är enbart mjukvara. Blu-Ray spel till PS3an har inget med Blu-Ray filmer eller Blu-Ray spel/data till datorn. Skivorna i sig är inte olika per region och därför kan varje enskild applikation vara antingen regionsskyddad eller ej.

För filmer är Blu-Ray regionsskydddad men inte HD-DVD.
För konsollspel är xbox-360 spel regionsskyddade, men inte för PS3 (om jag inte missat nåt) - obs. att bakåtkompatibiliteten för PS3an är regionsskyddad om jag förstått det rätt.

Av echo

Linksys WRT300N då ?
http://prisjakt.nu/produkt.php?p=94280
Om man vill ha 802.11n också. Håller den samma kvalitet i övrigt?

Sry för OT.

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -=FULLMOON=-
man kan ju inte skruva fast sladden emot en skruv som inte finns ju ^^

det saknas 2 bläck i ett ojordat uttag det är det som skiljer så..

Så sant, men det måste man ju ha bestämt innan när man beställde tusentals väggkontakter för området de byggde då.

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Till att börja med så ligger informationen 0.1mm från ytan på en bluray disk, alltså går de sönder av de minsta repor. En HD-DVD måste du repa halvvägs igenom innan du kommer åt något viktigt. Lika säkert som vanliga DVD. Alltså väldigt stor skillnad. Och även fast du är en av få människor som inte repar skivor så gäller det bara en liten del av befolkningen. Jag har köpt skivor med lätta repor i och jag antar att det blir stora problem om man råkar få tag på en sån bluray disk. Lär ju inte finnas en garanti mot repor. Sånt kan man ju gjort själv, finns ju inget sätt att bevisa att de var där innan.

Vid tillverkningsfel/transportfel ligger väl bevisbördan på tillverkaren?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Till skillnad från bluray. Där single layer och mpeg2 är vanligare.
.

Fasst det där är väl främst av historiska anledningar då man först bara tänkt sig mpeg2 till Blu-Ray. Vet att nytt släpps med MPEG2 också men det är oftast skit.

Man bör inte ta formaten för vad dom är idag tycker jag(för de existar knappt än, det släpps filmer mest bara för syns skull känns det som - särskilt om man tittar på vilken kvalitet vissa har), utan hur dom kommer vara i det kommande decenniet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-

20mbit/s används nästan uteslutande på stenålders mpeg2. Förövrigt nära på enbart bluray diskar man använder mpeg2 till HD på.
13mbit/s är det som gäller på VC-1 och AVC och det som används på HD-DVD. Bluray använder ju också det i stor utsträckning men långt ifrån lika mycket.

Sant. Men det finns undantag och vem vet hur det ser ut i framtiden?
Är ett antal nya bildskärmstekniker på väg som gärna vill ha något att visa upp också antar jag

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3047&p=4

Citat:

This is our heaviest hitting benchmark of the bunch. Nestled into the recesses of the Blu-ray version of The League of Extraordinary Gentlemen (a horrible move if ever there was one) is a very aggressively encoded trailer for Transporter 2. This ~2 minute trailer is encoded with an average bitrate of 40 Mbps. The bitrate actually peaks at nearly 54 Mbps by our observation. This pushes up to the limit of H.264 bitrates allowed on Blu-ray movies, and serves as an excellent test for a decoder's ability to handle the full range of H.264 encoded content we could see on Blu-ray discs.

En film i den kvalitén skulle på en HD-DVD kunna vara (utan extrasaker) en timme och 40 minuter.
Blu ray skulle klara 2 timmar och 46 minuter (utan extrasaker).

Men vi är nog som sagt överens om det mesta förutom mögligen användningen.

Av echo

Jag borde kanske hålla tyst här men brukar/kan man inte använda hönsnät (eller liknande) att bygga på? (beroende på vad du ska göra)

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SueCia
Finns väl ett par möjliga anledningar:

1: man har helt enkelt förberett för eventuell framtida jordning, men snålat för mkt och inte gjort det ännu.

2: dom aparaterna där det är förberett kan vara aparater där matningen till köket passerar och därför måste jord bara förbi där.

3: Kan vara så jävligt att dom tänkte jorda men hade problem med något uttag, att hitta trådarna till det och därför sket i att jorda, jordar man ett uttag i ett rum måste varena uttag/lamputtag jordas.

Finns det inga nackdelar med jorade uttag?

En nackdel som inte är så påtaglig idag kanske är att du inte kan koppla i runda ojordade kontakter. Kanske inte så populärt att jorda vartenda uttag i hela lägenheten? Idag kanske det är det men 1991 var ju några år sen.

Om inte jag förstått det fel (vilket förstås är möjligt) så har man dragit jord i hela lägenheten. Och eftersom köket, proppskåpet och elcentralen alla ligger på ena sidan av lägenheten så känns det inte som om det var för att de endå skulle förbi. Så tror inte på tvåan.

Är ett stort område och tror inte på punkt tre. Då skulle jag vetat om att alla andra/några hade jordat.

Ang. ettan.
Tjänar man nåt på att göra det? Känns skummt att lägga pengar på att dra jord överallt (visserligen en liten summa mot att göra det i efterhand) men sen inte orka skruva fasst sladden? (när man ändå skruvar fasst de andra två)

Vill inte såga dina förslag, och är som sagt inte insatt, men tyckte inte de passade in i det här fallet - betyder inte att de inte stämmer dock Men men

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av -Boris-
Jag vet mycket väl att det inte blir trubbel med vanlig data. Men jag vill inte ha trubbel med att filmer vägrar spela och andra problem.
Och ska jag göra backup på hundratals Gb så har jag en HDD dedikerad till det. Sen problemen med att Bluray diskar är ömtåligare och mycket känsligare mot repor är ju inte heller kul, räcker med bara en ytlig repa för att den ska vara helförstörd. Och deras försök med att härda ytan hjälper ju bara delvis. Inget jag vill ha backuper på.

Och HD-DVD klarar standard över 5 timmar 1080P material. Det räcker gott och väl för storfilmer plus extramaterial. Sedan att HD-DVD i mycket högre utsträckning kommer i dual-layer gör det inte sämre, HD-DVD har ju det som standard mer eller mindre även för filmer där det inte alls behövs. Verkar som att det är oekonimskt på bluray då man undviker det.

Nä, enda argumentet för blu-ray är när man kör backup och inte vill använda någon extra skiva. Och det är ju väldigt sällan det händer. Verkar dessutom som att HD-DVD utvecklas mer åt många lager än vad man bryr sig om på Blu-ray.

Jag tycker helt enkelt inte det är värt besväret att gå med på sonys fasoner för det.

Är HD-DVD bättre mot repor?
Sen en backup rör man inte... Den lägger man i bokhyllan/whatever och så ligger den där. Jag repar aldrig skivor som jag använder flitigt ens.
Visst är HDDs smidigare, men man kan inte lita på hårddiskar heller utan bäst är bådeock.

Har flera gånger sagt att för filmer så spelar det ingen roll hurvida det blir HD-DVD eller Blu-Ray. Så där håller jag med dig. Däremot 5 timmar 1080p är jag skeptisk till.

En HD-DVD skiva på 30 GB och 5 timmars film skulle ge en bitrate på 13 mbit/s. Är inte DVDn max-speccad för 12.5 mbit/s? Något sådant är det i alla fall och det är inte imponerande och det passar verkligen inte 1080p film - visserligen har man bättre codecs nu än på DVDn men det håller fortfarande inte. Du kommer säkert få bättre upplevd kvalitet om du gör samma film i 720p med samma bitrate (men fortfarande inget alls mot en 1080p film i 20+ mbit ).
Att det är 1080p innebär inte att det är bra kvalitet. Du kan säkert få in 5 timmar 1080p material på en DVD skiva också, men då får jag hoppas att du tittar på en liten TV.

Anledningen till varför man oftast inte gör dual-layer Blu-Ray filmer tror jag delvis beror på att man kör samma version för HD-DVD och Blu-Ray. En single-layer Blu-Ray klarar ju nästan lika mycket som en HD-DVD. Så om filmen ska ut på båda formaten kan man offra 5 gb på HD-DVDn och tjäna ett lager på Blu-Ray skivan. Så slipper man göra två versioner.
(Samt att man ofta inte har alltför klockrena källor (eller ork att fixa det) så det behövs helt enkelt inte).

Och ska den bara komma ut på Blu-Ray så kan den fortfarande mäta sig med HD-DVD på ett lager, vilket förstås sparar pengar. Att däremot göra en HD-DVD på ett lager vore riktigt illa.
Men komihåg att fortfararnde är tidigt, man kan inte gå ner i valfri butik och köpa HD-titlar ens. Så att förvänta sig att processen är gjuten i cement är nog inte så lyckat. Vissa HD titlar håller riktigt kass kvalitet (sorgligt men sant).

För film håller jag med, det är ingen större skillnad.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hd-dvd
Räknar man med en 20 mbit/s bitrate så får man med HD-DVD 3.3 timmar - OBS det är utan ljud.
Så Sagan om Ringen Extenden vill man nog gärna ha på två HD-DVDs.
Blu-Ray fixar 5.6 timmar (bara video, inget ljud) i 20 mbit/s.

Det är nästan så att jag ångrar mig och tycker att Blu-Ray är märkbart bättre för film det också - beroende på hur företagen löser det. Men de brukar inte vara måna av kvalitén och man får väl massa trailers istället för topp-kvalité :\

För filmer runt ~2 timmar och sparsamt extramaterial så duger HD-DVD fint. Men för längre filmer och/eller mycket extramaterial (komihåg att man inte kan välja bort det) så måste man tumma på kvalitén (visst är det fortfarande bra, men ska vi ändå byta format känns det väl bra att ha lite marginaler?).

Jag kan förstås inte svära på att Blu-Ray inte kommer göra samma sak bara för att snåla på ett lager, men tekniskt så kan det helt klart bli bättre och när produktionen ökar så får man hoppas att de alltid utnyttjar två lager också.

Sonys fasoner är det bästa argumentet mot Blu-Ray tycker jag och som sagt så kan jag personligen offra Blu-Rays fördelar bara för det (trotts att de är sämre lämpade för backup). Men jag förstår de som inte kan det.

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chokla
Dom som sOT linkade ser nog ut att vara ihåliga..men jag kan alltid ha fel:)

Ja, såklart att de är ihåliga?
Men man har då också fyllt dem med en vätska/gas så att de ska transportera värme bättre.

http://en.wikipedia.org/wiki/Heatpipe

Citat:

A heat pipe is a heat transfer mechanism that can transport large quantities of heat with a very small difference in temperature between the hotter and colder interfaces.

Inside a heat pipe, at the hot interface a fluid turns to vapour and the gas naturally flows and condenses on the cold interface. The liquid falls or is moved by capillary action back to the hot interface to evaporate again and repeat the cycle.

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chokla
heatpipes är gjorda av kopparrör Och koppar transporterar värme mycket bra

Ja men rören brukar väl inte vara fyllda med luft eller?

Av echo

Kul att man kunde köpa egna heatpipes. Lite dyrt var det ju men man blev ju genast lite småsugen på en egen version av en helt passiv dator med stora flänsar på chassiväggarna.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Chokla
helt vanliga kopparrör i den diameter du vill ha, finns i en järnhandel. dom är på rulle och lätta att böja till exakt den form du vill ha! inte så dyrt som sidorna sOT visade

Hur bra transporterar koppar värme mot heatpipes?
Aldrig sett att det använts så antar att det inte är jämförbart.

Av echo

Jag läste igenom tråden i alla fall och det var intressant.

Kanske inte passar men jag tänkte inflika med en fråga som kanske t.o.m. lämpar sig för högstadiet men jag missade väl det :\

Mina föräldrar bor i en lägenhet byggd ~1991, i köket är allt jordat men i övriga rum har man dragit fram jorden till kontakten men inte jordat den.

Varför? (alltså, inte varför man dragit fram jorden utan varför man inte kopplat in den)

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bartil
De som köpte overkill kan fortsätta använda det gamla.

Japp, men de som köpte overkill kommer köpa nytt overkill förstås. Inte sitter man på ett gammalt nätagg i nästa skrytbygge inte.

Och vad ska de göra med den gamla datorn? Jag slänger då inte mina gamla datorer, särskilt inte de som jag precis "förbrukat" som deskto-maskin.

Av echo

Det där var ju inte rovgivande :\
Tänkte först ta den på http://www.eksitdata.com/ men den runt en hundring extra har jag för mig + frakt samt att jag inte hade tid att vänta på den gjorde att jag avstod.
Tänkte att man inte kunde misslyckas med en sådan här enhet så

Av echo

Lite problem med bilderna, vetetusan vart en del av dem tagit vägen.
Men här kommer lite i alla fall.

Flänsarna jag tänkt använda på den varma sidan är ett par HeatLandeZen 1000, dessa verkar hyffsat bra men framför allt är de riktigt billiga (49 kr på levitech.se). De är menade at kyla en P4a passivt (dock inte under full load), tror inte de fixar att kylas passivt dock - får nog använda en långsamt snurrande 120mm fläkt för att få ner temperaturen på den kalla sidan.

http://www.only4pro.com/img/tuotteet/orig/HeatlaneZen_1000_1.jpg

Flänsarna för den kalla sidan var svårare att hitta. Fastnade för ett par flänsar på elfa, men de var lite dyrare - men eftersom jag kom så billigt undan på den varma sidan så fick det gå.

http://www.elfa.se/images/highres/h11074.jpg

http://www.elfa.se/se/index1.html
Valde en luftig fläns då meningen är att den ska kylas (ehm, värmas?) passivt. Eller om tvunget en liten skitfläkt som cirkulerar luften i lådan lite.

Lite experimenterande med flänsar (elfa flänsarna hade inte kommigt så fick ta lite stock-kylare på den kalla sidan):

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_3.jpg

Och vid det här laget börjar jag tvivla på kylförmågan
Flänsarna på varma sidan verkar fungera rikrigt bra, de blir varma riktigt fort och värmen fördelas såvitt jag kan känna väldigt snabbt över hela flänsen. Utan fläkt känner man snabbt hur det ångar varmluft från dem - och med fläkt håller de en jummen temperatur så de kyler bra. Men den enorma värmeutveckling får mig att betvivla noggrannheten i beräkningarna ovan.

De kalla flänsarna blir inte särskilt kalla, testade aldrig särskilt länge men de kom aldrig ner i temperaturer i närheten av vanlig kylskåpstemperatur. Möjligt att nätagget inte ger så stabil spänning (inget jag erfarat med multimetern men antar att man inte ser ojämnheter särskilt bra på en multimeter) vilket ska försämra kylförmågan.
Om så skulle vara fallet så kan jag byta ut det mot en vanligt PC-nätagg, nackdelen med det är att de kostar pengar och inte är passiva (tänker inte lägga pengarna på ett passivt nätagg för detta).

Möjligt också att peltierarna är för klena för det här projektet? Har inte stor koll på vad som krävs utan har bara utgått från vad andra använt Men det var också ett snabbtest så hade kanske inte den bästa kontakten och trycket.

Plattan för att hålla i kylarna är påbörjad, kanske inte det snyggaste men var lite knepigt att få precision genom kylflänsar osv.:

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_6.jpg

Elfa-flänsarna har kommigt och är nu monterade på plattan ovan. Dags att göra ett litet test tror jag

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_8.jpg

Ena delen färdigmonterad:

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_9.jpg

Test:

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_10.jpg

Hade ingen fläkt till hands för tillfället så en isbit fick duga

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_11.jpg

À Braniac style har jag bevisat att en fläkt är bättre än is på att kyla kylflänsar, men isen ser tuffare ut – svårt val

http://home.no/tjoff/kyl/kyl_12.jpg

Resultatet är dock bättre än det snabbtest jag gjorde innan. Fläktarna blir kalla, jämförde inte med en riktig kyl men det blev kondens på dem efter en liten stund och det blev det aldrig innan och de kändes betydligt kallare än tidigare. Dock kanske det beror på att det var 28 grader i rummet när jag testade dem
Så lite hopp finns det

Av echo

Äh, spelar ingen roll hur chassit är, man ska vara glad om man har några fingrar kvar efter att man tagit bort och monterat moderkortsbracken...

Med det som uppvärmning kan det aldrig gå utför i ett datorbygge

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SUMITOMO
Samma typ som på webhallen.
Kostar 94:- inkl.frakt.
Tänk på att ange "European power plug"
om du beställer utomlands.

http://cgi.ebay.com/3-in-1-USB-2-0-To-SATA-IDE-Adapter-Cable-...

Du hade gärna fått berätta det tidigare
Aja, jag hade brått när jag köpte den ändå

Av echo
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xplane_uppsala

Hårddiskar däremot eller någon annan magnetisk lagring är det som gäller om du vill kolla på filmerna i framtiden. Optisk lagring duger inte för ändamålet.

Hårddiskar anes inte vara säkra lagringsmedium...
Skulle nästan tro att en kvalitets DVD är bättre.

Men om 10 år kan man inte lita på någon av dem.

Det som brukar användas är väl bandkassetter?
Men det finns såvitt jag vet inget optimalt lagringsmedium för långtidsförvaring. Alla kräver att man underhåller dem då och då.

Av echo

Om man inte har DX10.1 stöd kommer DX10 användas. Big deal ?