Inlägg

Inlägg som StrydeR har skrivit i forumet
Av StrydeR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Thegambler79
Hehe....det här låter ganska kul tycker jag. Vad menas egentligen med stabil?
Du säger ju själv att den är stabil i windows och i de applikationer du använder den till, således är den ju såklart tillräckligt stabil för dig....varför bekymmrar du dig då?

Om du vill att den ska vara stabil i Prime95 så får du jobba vidare men vad spelar det för roll?

Kör du vidare med din clock utan att köra Prime95, det kan ju fungera hur bra som helst. Märker du sen att ditt system inte är stabilt i de applikationer du använder den till så får du väl kolla över och ändra lite på inställningarna.....OK?

//Putte

EDIT: Har du förresten testat att höja spänningen lite till CPU och minne....jag tror det skulle göra susen. Bara du har bra kylning så.

Hehe, trevlig diskussion detta. Med stabil menar jag en dator som klarar köra alla program som vardagsmänniskor och i mitt fall musikproducenter kör, lite högre krav på stabilitet än standard om man säger så. Det jag helst ville slippa var att ägna en hel vecka åt att upptäcka vilka lägen datorn är stabil i Prime testar ju datorns stabilitet ganska hårt och datorn kanske aldrig utsätts för dem beräkningar och påfrestningar som den gör under prime under mina omständigheter. Och då tänkte jag att man kanske just inte behöver kunna köra prime utan fel i de där 12 timmarna. Utan att t.ex. kunna säga att om man klarar köra det i 20 - 30 min så är man säker. Man KAN givetvis aldrig vara riktigt säker då all hårdvara i allas system inte är exakt den samma. Men det hindrade inte mig från att ställa frågan. Det är dessutom kul och se hur folk resonerar kring det hela. Med hjälp av allas upptäckter inom området får man trots allt en ganska bra bild över hur det verkligen ligger till i verkligheten.

Jag har iallafall kommit fram till ett system som än så länge är stabilt (under prime): 10x240 med minnen som går i 200Mhz med låga timings Vcore 1.525 och DDRV: 2.7V

Av StrydeR

Jo men det har vi alla nog redan förstått. Men det jag vill veta med den här tråden är förhållandet mellan stabilitet i prime och ett stabilt windows. Det jag vill höra är exempelvis.

"Hej! Jag har kört prime stabilt i 30 min på min burk och den anser jag vara stabil för jag har kört de o de o de på den hela dagar och den har inte låst sig bla bla".

Jag tror nämligen starkt på att datorn kan vara stabil fast man inte har kört prime på den i 12 timmar.

Förstår du?

Av StrydeR

Lite resultat:

10x240 200mhz 2.5-3-3-7 2.6V 534fps STABIL

10x230 230mhz 3-3-3-8 2.6V 531fps STABIL

10x230 230mhz 2.5-3-3-7 2.6V 538fps FAIL

Blev lite besviken hittills. trodde verkligen timings skulle ge mer i kombination med högre frekvens. Eller är det helt enkelt så att quake 3 är fel program att prova i.

Slutsats såhär långt: Skillnaden mellan frekvensklockning och timings sänkning är minimal, 3 fps för att vara exakt.

Testar vidare!

Av StrydeR

i mitt fall är den det om du läser vad jag skrev i resultat?

Av StrydeR

Vad är stabilt enligt prime95?

Tjenare alles, jag har i dagarna nött lite extra på överklockningen och suttit en hel del med prime95. Testerna har många gånger gett mig resultatet "fail" efter några rundor. Jag har bara kört "Blend" (standardtestet) med prime.

Vi kan ta två exempel att diskutera kring:

EXEMPEL 1:
10x230, Vcore 1.5V, minnet på 230mhz med 2.5-3-3-7 timings och 2.6V.

Här Klarar Prime inte ens Test 1 och det märks även i windows som efter 30 minuter tvärdör och datorn rebootar av sig själv, än så länge allt logiskt.

EXEMPEL 2:
10x240, Vcore 1.5V, minnet på 200mhz med 2.5-3-3-7 timings och 2.6V.

Här klarar Prime 10 minuter. Efter en bit in på Test 3 ger den ett "error". MEN datorn i sig är hur stabil som helst. Jag har kört Quake 4 och massa andra tyngre renderingsprogram som kräver en del och inget har hänt.

Så slutligen kan man ju undra hur länge datorn skall kunna köra Primes Blendtest för att klassas som stabil? Eller är det så att INGEN av er skulle köra datorn i det läge då prime räknar fel efter 10 min?

Vad säger ni? Hur länge ska prime kunna köras för att datorn skall kunna klassas som användarstabil för den som spelar en del och renderar en del i tyngre musikprogram som jag.

Av StrydeR

Jo, jag ska benchmarka och testa lite vilket som egentligen är bäst, timings eller frekvens på minnena, återkommer nog om det. Hursomhelst så fick jag iallafall ca 60fps mer i bench Quake 3 demo four.

Av StrydeR

Hur snabbt kör ni era minnen?

Kör en klockad A64 1,8GHz @ 10x240 2,4Ghz nu. Har minnes divider på minnena så dem körs i 200MHz som dem är avsedda för (Corsair Value S 2 st 1024mb 3-3-3-8org körs i 2.5-3-3-7). Om jag dock låter minnena köras i 230MHz i 10x230 läget blir datorn 10% snabbare men tvärdör efter någon halvtimme. Har provat höja volten till 2.7V. Vad säger ni. Ska man höja volten mer för att kanske få dem stabila? Hur kör ni själva? minnen syncade med fsb är ju så totalOPTIMALT så man vill ju helst köra de. Men då ska de va stabilt med.

[EDIT]
Datorns ostabilitet märks visst i prime95 när jag testar med minnena i 230mhz.

[EDIT]
Slutsats: Timings gör lite skillnad men det är i frekvensen på minnena som den verkliga kraften sitter!

Ett tydligt exempel:
10x240 = 2,4GHz 240mhz 3-4-4-9 - 2.7V (minne) 548fps(Q3) (Primestabil)

10x250 = 2,5GHz 208mhz 2.5-3-3-7 - 2.7V (minne) 542fps(Q3) (ej stabil oavsett spänningar)

Så fungerar det i mitt system iallafall!

Tack för mig

Av StrydeR

<b>UPPDATERING</b>

Processor: AMD Athlon 3200+ Winchester 939
Steppning:

Moderkort: ABIT Fatal1ty AN8
Nätagg/Effekt: Tagan i-Xeye TG420W
Luftkylare: Boxed (Slipad fläns)

FSB x Multipel orginal:200*10
FSB x Multipel klockad:240*10

Spänning chipset orginal: 1.5V
Spänning chipset klockad: 1.5V

Andra höjda spänningar moderkort: VHT: 1.3V, 1.2 org.

Mhz orginal:2000Mhz
Mhz klockad:2400Mhz

Cpu-volt(Vcore) orginal:1.4v
Cpu-volt(Vcore) vid klockning:1.525v

Minne/Mhz/timings: 2 st Crosair Value 1024mb PC3200
Minne låst till FSB?: Yes, 240MHz 3-4-4-9

Ca. temp idle överklockad:36 C / 48
Operativ System/Service Pack:Win XP Pro SP2

Av StrydeR

Fick mina 2048Mb idag med. Är helnöjd so far. Ska kolla upp timingsen lite nu, återkommer kanske sen.

Av StrydeR

vadå, menar ni att fsbklockning ger sämre prestanda? Det har ju redan bevisats tidigare i andra system så varför trilskas. Men kör tester då så får du se att alt 2 ger bäst prestanda om du har en del dötid över da.

Av StrydeR

hehe, jag fick ett bra erbjudande helt enkelt. Fick ett bra bud på min 3000+ och ett likadant pris på en 3200+ av polaren. Det va ju som ett byte rakt av såå.. varför inte?

Av StrydeR

Jaa ni.... människan lever så pass kliniskt rent nuförtiden ändå att dem blir sjuka av bara det. Immunförsvaret har ju inget att göra längre.. Men alla tvättar väl händerna innan man stoppar saker i munnen ändå får man hoppas.

Av StrydeR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av nitroxxx
Knappast Inte för att vara sarkastisk men 26C idle med standardkylning är för lite.

Testa att byta BIOS och se om tempen är högre då.

MvH

Det du säger låter ologiskt då min förra cpu/kylare visade 36grader i idle och över 40 i load. Om det vore så som du säger så hade jag haft 26 grader på förra cpu'n också. Allt jag gjorde var o byta cpu och kylare, har inte gjort något i BIOS. Men tempen verkar ju lite ologiskt den med så.

aeg1992: kan översätta det till runt 30 i load då

Av StrydeR

Vad menar du med stabilt egentligen? Primestabilt eller stabilt i windows. Prime kör man ju bara vid tester och en ostabil dator i prime kan ju ändå vara stabil i windows om man inte kör allt för krävande applikationer/spel.

Bäst prestanda testar du själv vilken konfiguration som är snabbast, ett bra testspel är t.ex. Quake 3 då det använder sig mer av cpu än grafikhantering. 3DMark 2001 är också ett alternativ men tar längre tid.

En överklockning med FSB i fokus är alltid effektivare än en överklockning med multipel i fokus då FSBklockning höjjer hastigheter på bussar och andra enheter i datorn också. Om jag vore du hade jag sänkt fsb'n lite på alternativ 2 tills datorn fixar windows och lite till.

Av StrydeR

Otroligt men sant? veckans tips!

Tjohej!

Jag bytte i dagarna upp mig från en A64 3000+1,8GHz till en A64 3200+ 2Ghz.

Min gamla cpu hade tempen 36C i idle, runt 40C vid load med standardkylning och klockad till 2GHz

MIN NYA Däremot har en idletemp på 26C i idle och 3xC i load.

Det jag gjorde på orginalflänsen innan jag satte dit den nya cpu'n var att renslipa den med slip-pasta och hushållspapper så fint så jag såg min egen spegelbild i den. Kan det vara möjligt? Förmodligen finns det mycket smutspartiklar på ytorna som förhindrar en stor del av värmeöverföringen. Använde även några reningsvätskor från zalman lånade av polaren. Isåfall är det nog fan veckans tips för er som vill ha en svalare cpu, jag menar 26 grader är ju ingenting!

Så köp slip pasta med er och kör hårt!

Av StrydeR

Prollen steks inte av förhöjd fsb/multipel... den steks av förhöjd vcore kombinerat emd otillräcklig kylning. Så du kan vara lugn, dessutom har jag tjatat om detta flrea gånger nu. De flesta moderna moderkort stänger av när cpu'n börjar närma sig dödlig temp så inget händer. Men det kan ju vara trevligt att hitta orsaken till ditt fenomen, helt klart!

Av StrydeR

vackert vackert, hoppas inget läcker när du drar igång det bara Good luck

Av StrydeR
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Clearion
Så du manar att du är -131 år gammal då eller?

HAHAHAHA, rolig reaktion, förövrigt gäller ju parenteser om det där svaret ska bli rätt förmodar jag, om han inte har tänkt helt galet

Av StrydeR

Men hitta ett orginalbios till Apoens 6600kort någon dåå, så tröga e ni väl inte? Fattar ju till och med jag, men jag har o andra sidan aldrig flashat något bios så någon annan kunnig man/kvinna här kan ju hjälpa att hitta ett orginalbios till Apoens 6600kort med 256Mb minne. Så nu fattar alla vad han vill, hjälp han nu bara

Av StrydeR

hehe, najs bugg på sidan där ja vill me! Trevligt med lite extra power till alla laptops där ute