Inlägg

Inlägg som Sailor77 har skrivit i forumet
Av Sailor77

@ågren: Självklart:) De inställningar jag justerade var någon slag "generell performance-booster". Ett par rader under stod det klart och tydligt ett alternativ där man enbart justerade CPU:n. Kan inte fatta att jag inte såg det igår kväll. Var väl för trött i kombination med nybörjar-nervositet över att sabba hela datorn:). Här fanns också förinställda profiler att välja bland, där den önskade frekvensen stod angiven istället för ett visst procents överklockning. Genom att välja 4,5GHz i denna meny kunde jag behålla mina RAM-inställningar (profile 1 (2666MHz)). Jag upptäckte även att temperaturen nu blev något lägre med dessa inställningar (ca74-76°), så jag provade även max-alternativet, som var 4,6Ghz, men det tyckte datorn inte om, och random problem uppstod, vilket slutade med att muspekaren försvann och jag inte lyckades avbryta mitt stresstest av CPU:n på annat sätt än att döda strömmen. Datorn verkade inte reagera på någonting, utan var helt fryst vad jag än provade. Jag ställde tillbaka till 4,5 och allt verkar nu fungera. Lite sugen på att föröka pressa upp RAM:en till 3000, men eftersom jag inte förväntar mig att märka någon skillnad förutom i bench marks, kanske jag låter det vara, nu när det är nöjd och tillräckligt sval och tyst.

Av Sailor77

Kom hem från jobbet och hittade iaf en lösning på hur jag kan få ut 2666. Som jag trodde, var det jag själv som var korkad o inte läste ordentligt:)

Av Sailor77

Orkar någon hjälpa en nybörjare med överklockning?

Hej!

Jag vill börja med att erkänna att jag är rätt grön när det kommer till hårdvara. Har emigrerat från mac, där man ju köper färdiga paket i större utsträckning och alla delar är kompatibla och optimerade från början. Eftersom jag arbetar med 3D-grafik och spelmotorer, vilket är rätt så prestandakrävande och Apple inte verkar bry sig om sina “power users” längre, bytte jag till att (nästan) helt köra PC för något år sedan, och byggde då en hyfsad liten burk på mini-itx (mac-skadad:)). Denna uppgraderades nyligen med mer RAM och bättre GPU. Idag ser mitt system ut så här:

Chassi: Fractal Design Node 304
PSU: Fractal Design Integra M 550W
Moderkort: Gigabyte Z170N WIFI (rev. 1.0)
CPU: Intel Core i7 6700K 4.0 GHz 8MB (+ kylning: be quiet! Pure Rock)
RAM: Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 2666Mhz CL16 Vengeance LPX
GPU: EVGA GeForce GTX 1080 8GB ACX 3.0 SC
Intern lagring: Samsung 850-Series EVO 500GB
Operativsystem: Windows 10 HOME (64bit)

Häromdagen tänkte jag ta tag i att överklocka min CPU, som jag haft redan från början. Eftersom jag inte har någon som helst erfarenhet, läste jag lite här och där på nätet, tittade på några tutorials och kollade i manualen till moderkortet. Moderkortet jag har är visserligen inget super-kort, men stödjer ändå lite överklockning. Mina RAM-minnen ligger ju på 2666MHz, och moderkortet är per default inställt på att inte låta någon RAM gå högre än 2133, men detta skall kunna ökas till 3200, om man överklockar.

Så, för första gången i mitt liv öppnade jag så BIOS. Till min glädje fanns redan förinställda profiler att välja på för att överklocka CPU, kallade “Performance Upgrade”. Man kunde välja mellan 20, 40, 60, 80 och 100%, på en fastslagen skala. Detta var mycket enklare än jag föreställt mig, när jag läst om att tweaka lite här och lite där, med volt och frekvenser. Jag testade lite olika inställningar, och fann att 4,5 GHZ gick att pressa utan att temperaturen översteg 80°c (vilket jag läst ska vara “safe”), så jag tänkte att det får duga – jag är ju trots allt världens noob på sånt här. Minnena jag valt, hade jag läst att kunde pressas upp i 3000MHZ, så jag gick vidare till att kolla på det. Jag ville ju i alla fall minst få upp dem i den angivna frekvensen på 2666, istället för 2133, som de var begränsade till pga moderkortets inställningar. Jag upptäckte XMP profilen, och tänkte att det här var ju en barnlek:). Nu kommer jag upp i 2666 iaf, o det var ju ingen konst alls. Men icke. Istället fann jag att endast vid inställningarna 0 eller 100% under “Performance Upgrade” fick jag ut 2666. Alla andra inställningar SÄNKTE istället frekvensen till något på 1800MHz. (minns inte siffran exakt o är på jobbet vid annan dator, när jag skriver detta. Nu undrar jag om någon av er som kan sånt här har lust att berätta för mig hur jag ska göra för att lyckas få upp frekvensen på både CPU och RAM.

Tack på förhand.

Av Sailor77

@halojoy: Hej igen! Tänkte bara säga att jag gick på din linje i stort sett. Bytte ut lådan till en Node 304 och satte i en större ssd och tog bort hdd. Blev en mkt lyckad kombo! Tack för din hjälp!

Av Sailor77

Tack!
Det är ingen fara med priset. Är det det minsta caset som skulle funka? Har en äldre PC med define R4-case, som känns alldeles för stor, men den här är ju väsentligt mycket mindre, så jag bara undrar, tror den är liten nog. Vill ju att den ska vara tyst också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sailor77

datorbygge för 3d-modellering och spelmotorer

Jag söker experttips för att bygga en så liten, tyst och diskret, men ändå högpresterande dator som möjligt, till ett vettigt pris.
Det kanske låter som en jobbig kombination, men det är också därför jag ber om hjälp.
Jag jobbar med Maya, Zbrush, Photoshop, Substance Painter, After Effects, Unreal Engine, Unity etc, så det krävs både ganska mycket RAM, bra grafikkort och bra processor. Jag hade tänkt mig ett GTX 970, MINST 16 GB RAM(DDR3 el 4 vet jag inte, tar gärna råd) och en vettig i7:a(behöver inte gå att överklocka). Detta i ett så snyggt(minimalistiskt, gärna vitt), litet och tyst paket som är möjligt till en vettig peng, ca 10-12k helst, men det går att tänja på rätt rejält om det blir nödvändigt, pris/prestanda är fokus. Nätverkskort för wifi är önskvärt, dongle brukar enl min erfarenhet krångla. Jag är väldigt dålig på datorer (hårdvaran) själv. Sitter på en mac i nuläget, men då jag behöver kunna köra spelmotorer med vettig FPS, känner jag att PC är ett bättre alternativ.

Tacksam för tips och råd.

Av Sailor77

Ok, tack än en gång.
Jag känner mig nog rätt trygg nu. Vill ju gärna kolla upp så mkt man kan innan man köper en dator för över 20k. Har en äldre mac nu och använder också alltid touchpad förutom till 3D och spel, så jag fattar att det måste vara störande om den inte funkar som den ska.

Av Sailor77

Tack för ditt detaljerade inlägg, Virtual void.
Flera av de saker som du nämner är inget problem för mig, t. ex. kommer jag använda mus när jag jobbar med 3D, samt åka tåg med eluttag. Det du säger om små bord däremot, är nog sant även om det ju, på många tåg, finns lite större bord också. Jag kommer även använda datorn både hemma och i skolan, och det är än så länge bara 3Ds Max som jag vet kommer köras i Bootcamp.
De stora frågorna är egentligen:
Hur bra funkar Bootcamp rent praktiskt; är det någon nackdel prestanda/stabilitet-mässigt?
16Gb RAM är ju bra, men "behöver" jag ännu mer?
Grafikkortet, är det lämpat och starkt nog för både modellering och att köra spelmotorer (behöver inte ha 60fps, bara någorlunda flyt)?

Av Sailor77

En fråga till:
Finns det någon vits att uppgradera "2,5 GHz Quad-Core Intel Core i7
Turbo Boost upp till 3,7 GHz"
till"2,8 GHz Quad-Core Intel Core i7
Turbo Boost upp till 4,0 GHz"?

http://www.cpu-world.com/Compare/15/Intel_Core_i7_Mobile_i7-4...

Av Sailor77
Skrivet av SmOOthy:

Det här är nog en av de ytterst få situationerna som jag skulle rekommendera en windows dator. I min erfarenhet är inte bootcamp lika smidigt som en "native"-windows dator. Å andra sidan så är jag säker på att prestandan kommer räcka för att tugga runt merparten av alla program du kan tänkas använda.

Jaså? På vilket sätt funkar det dåligt, tycker du?

Av Sailor77
Skrivet av lille7:

För spelgrafik hade jag inte köpt ett Quadro eller Firepro, eftersom du kommer antagligen sitta i UDK, Unreal engine 4, Unity etc. Professionella kort har inte alltid bra prestanda i dessa applikationer. Kolla in vad spelutvecklare använder, de flesta verkar sitta på Geforce kort (iaf för något år sen sa Epic att de hade Geforce kort).

Ok, vad skönt att höra att någon som verkar ha personlig erfarenhet av de program jag kommer använda, anser att det borde räcka med det grafikkortet och 16GB RAM.

Av Sailor77

Är den fetaste macbook pro bra nog för 3D-arbeten?

Hej!
Skall börja plugga dataspelsutveckling med inriktning mot 3D på högskolan i höst.
Kommer bli några timmars (GBG-Skövde) pendlande om dagen, så jag vill ha en bärbar dator för att kunna utnyttja tiden på tåget till att arbeta med 3D.
(Det är alltså INTE aktuellt med en stationär PC med monster-grafikkort)
Har nästan bestämt mig för att köpa toppmodellen av macbook pro.
Den är ju dock inte direkt billig, så jag vill gärna höra mig för om någon har åsikter om att den inte skulle vara bra/stark/snabb nog.
Kommer troligtvis jobba med 3Ds max (i Bootcamp), Maya, Mudbox, Luxology Modo, Photoshop etc...

Datorns specs:
2,8 GHz Quad-Core Intel Core i7
Turbo Boost upp till 4,0 GHz
16 GB 1600 MHz minne
512 GB PCIe-baserad flashlagring
Intel Iris Pro Graphics
NVIDIA GeForce GT 750M
med 2 GB GDDR5-minne

Detta borde väl rimligtvis duga bra?

Tack på förhand,
Mathias

Av Sailor77

AKG K 551 + PS4

Hej!
Sökt på nätet, men hittar inga raka svar. Är det någon här som vet om AKG K 551 funkar som headset till PS4?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Sailor77

Ok grabbar.

Vad tror ni om Fractal Design Tesla R2 500W 80+ Gold?
Verkar både bra och tyst. Några kronor över budget, men finns i butik på lagom avstånd för billösa mig.

Av Sailor77

Kul att folk orkar engagera sig så i mina bekymmer. Trist att tonen blir mer och mer bitter dock :).

Kobb3: Jag har inte brutit förpackningen på mitt nätagg, så jag tänkte returnera det. Förlorar väl lite på frakten, men eftersom det står så negativt om det så känns det lika bra.

Tänkte bege mig till Inet efter jobbet i morgon och se vad de har. Xfx som folk verkar gilla har fått lite klagomål för att låta mycket, är det något som stämmer och är i så fall Fractal Design ett vettigt alternativ?

En annan kommentar som jag läst om flera olika nätagg är att folk anser att de har för korta sladdar. Är det något jag bör köpa extra?
Har en Fractal Design Define R4 samt ett ASUS P8Z77-V LX2 ATX.
Som sagt, jag är helt grön på det här..:)

Av Sailor77
Skrivet av pompa_kumla:

Inet ligger väll i göterborg och har xfx 550/ 650 watt för dem pengarna kanon agg för 1000kr finns det bättre men xfx är i alla kvalitets byggen

Ja, det gör det visst! Vilken dålig koll jag har... Tack!

Av Sailor77
Av Sailor77

Nåt som finns på webhallen?

Tack för alla svar.

Jag tror jag tar det säkra före det osäkra och köper ett lite bättre aggregat som håller för lite mer uppgraderingsmöjligheter i framtiden.

Orkar inte vänta på sega leveranstider, Pixmanias senaste paket hamnade fel och jag börjar bli otålig.

Någon som vet något bra 550W+ som finns i fysisk butik i Göteborg?
Helst under 700 kr.

Tack på förhand!

Av Sailor77
Skrivet av MultiMan:

Inget jag skulle vilja ha i min burk. Ruggiga vågformer vid hög last och ner till 11,3V.

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story3...

Ok. Nej, det var ingen vidare recension.
Tror nog jag köper nåt annat. Har du något tips på vad som vore bra för en lagom peng?

Av Sailor77

Räcker 450 W? (+lite annat)

Hej!

Jag är ny på forumet och dessutom väldigt okunnig i datorernas värld (vilket i sig är anledningen till att jag hittat hit för info).

Är gamer sedan barnsben, men har hittills kört på konsol.
Tröttnade dock till slut på att sitta på 7-8år gammal teknologi och har nu beställt en speldator i delar.
Kanske borde ha läst på bättre innan, för nu inser jag att mitt nätaggregat eventuellt är lite för klent pga dumsnålheten.

Jag har ett "COOLER MASTER PC GX 450 W" och min fråga är alltså hur det kommer klara sig i förhållande till mina andra komponenter som är följande:

SAPPHIRE TECHNOLOGY Radeon HD 7850 OC - 2 GB GDDR5 - PCI-Express 3.0

INTEL Core i5 Ivy Bridge 3570K - 3,4 GHz - Cache L3 6 MB - Socket LGA 1155

ASUS P8Z77-V LX2 - Socket 1155 - Chipset Z77 - ATX

KINGSTON PC-minne ValueRAM 2 x 4 GB DDR3-1333 PC3-10600 CL9

SEAGATE Intern hårddisk Barracuda 7200.14 ST2000DM001 3,5" - 2 TB

(+USB-nätverkskort som jag inte minns vad det heter, men det drar väl typ inget ändå...)

Har surfat runt en del och hittat ganska motstridiga uppgifter om huruvida det räcker eller inte, men det verkar vara på håret.
Vore väldigt tacksam om någon här på forumet kan ge mig ett bra svar.
Köper helst inte nytt om det går att undvika, då jag redan överstigit min ursprungliga budget med lyxigt chassi, tangentbord och skärm...

OM jag nu bör köpa nytt, vad rekommenderas iså fall? Låg ljudnivå är ett stort plus...

PS. Om någon har några andra åsikter om mitt kanske slarvigt ihopsatta paket, så framför dem gärna. Fick hjälp av en vän att välja komponenter och hoppas att allt är i sin ordning och bra för gaming.
(Övrig utrustning är: FRACTAL DESIGN PC chassi Define R4 - vit + DELL ULTRASHARP U2412M + STEELSERIES 6GV2)

PPS. Någon som har tips på bra gamingmus för fps?

Tacksam för svar.

Sailor77.