Inlägg

Inlägg som Santrium har skrivit i forumet
Av Santrium

Liten och billig kinesisk surfplatta

Jag letar efter en kinesisk surfplatta, men kan inte lista ut vilken som närmast matchar mina önskemål, som är:

* 7-8 tums laminerad skärm, gärna 16:9, minst 1080p upplösning
* Intel (eller annan x86) CPU
* 4 GB RAM
* HDMI-output
* Bra byggkvalitet
* Minst 64 GB lagring (eller mindre och med microSD)
* Windows och möjligheten att köra Linux

Jag inser väl att jag inte kan få allt jag önskar, men vilken surfplatta kan tänka sig ligga nära? Mitt enda riktiga krav är den laminerad skärmen, och 4 GB hade varit ett gigantiskt plus.

Tackar för svar!

Av Santrium

Grafikkort till 4 TV-apparater?

Hej,

Jag skulle behöva köpa ett grafikkort som gör att jag kan koppla 4 TV-apparater till min dator. TV-apparaterna har HDMI-kontakter. Kortet får gärna ha bra stöd för Linux.

Bör jag köra på AMD eller NVIDIA? Några tips? Behöver jag en massa adaptrar? Vad fungerar?

Av Santrium

Billig 3D-skrivare med billigt filament?

Hey,

Funderar på att köpa en billig 3D-skrivare. Har inga större krav på den annat än att den ska vara billig och ta billiga filament från typ eBay. Ju billigare per utskrift (både maskin och filament) desto bättre. Den får gärna vara liten.

Har ni några tips?

Av Santrium

@Grimreaper: Jag har använt Plex utan Plexpass utanför hemmet, så tror inte det behövs.

Av Santrium

x86 med 2x SATA3, GbE?

Är det någon som har tips på en x86-enkortsdator med två SATA3-portar och GbE? Ska användas som NAS istället för min nuvarande MicroServer som drar alldeles för mycket ström för det den används till. Gärna tillräckligt med processorkraft för 1-2 Plex-strömmar. 4GB+ RAM också gärna.

Tack!

Av Santrium
Skrivet av Genesis:

Kan du visa hur du satt upp mount --bind, om du vill ha hjälp med det?

Säg att du sätter hem-mappen för guest till /home/guest, och där skapar mappen public, och sedan manuellt kör "sudo mount --bind /mnt/storage/public/ /home/guest/public/" eller att du sätter upp samma sak i fstab, syns mappen public då inte via SFTP? Det har jag aldrig varit med om att den inte visas. Visas mappen public som tom, eller ser du inte public-mappen alls?

Tack för hjälpen! Det är exakt så jag har gjort och mappen public syns inte alls. Kanske något knas med permissions? Har dock testat diverse men utan skillnad. Vem bör äga vad, och vad för permissions borde jag köra för att det ska funka så som jag har tänkt i första inlägget?

Av Santrium
Skrivet av Genesis:

Har du satt guests hem-mapp till /mnt/storage/public ?
Ett alternativ är att sätta en annan hem-mapp och använda mount --bind för att montera in de åtkomster som användarna ska ha. Det fungerar bra, och blockeras inte av chroot.

Jag har satt guests hemmapp till /mnt/storage/public, men det gör ingen skillnad.

Har testat med mount --bind men mappen/mountpointen dyker inte upp i sftp.

Av Santrium
Skrivet av aluser:

För att?

Då chroot i sftp kräver rootägarskap så finns det inget annat sätt att fillrättighetsmässigt komma runt det utan att ändra reglerna i koden i sftp och det känns som ett större jobb eller låta authors skriva som root.
Går ju att lösa samma problem med filsynkdemoner eller monteringstrix.

För att jag gärna inte vill montera om enheten (med acl-flaggan) då den behöver användas i princip konstant. Men det är nog det lättaste sättet. Tack för hjälp!

Av Santrium
Skrivet av aluser:

Troligen via posix acl:er satta med setfacl

Tack! Men om det går skulle jag gärna slippa ACL:er.

Av Santrium

Problem med SFTP, chroot och behörigheter

Hej!

Jag har ett Linux-system där jag har en grupp användare ("authors") som producerar en del text. Denna grupp användare vill göra delar av det de skriver tillgängligt för ett annat konto ("guest") genom en viss mapp (/mnt/storage/public). "Guest" ska ansluta via SFTP för att ladda ner denna textmängd, utan att kunna se andra delar av systemet, och utan att kunna logga in via SSH.

Jag får det nästan att funka, men problemet är att "authors" inte kan skriva till /mnt/storage/public på grund av de behörigheter som krävs för chroot (vilket jag antar krävs för att "guest" inte ska kunna se resten av filsystemet via SFTP).

Hur kan jag lösa detta på ett smart sätt? Hoppas ni förstår hur jag menar.

Av Santrium
Skrivet av albin967:

Fick hem en surface 3 häromdan men batteriet var helt urladdat, hur mycket kan batteriet tagit skada av att varit tomt? Köpte den av "datapryl.se" verkar vara en mindre seriös affär om om kollar på rankingen på prisjakt. Men priset var inget att klaga över ~3300kr för 4GB ram och 64GB lagring.

Är du säker på att det är 4GB RAM? Har fått för mig att det är 2GB på 64GB-varianten?

Av Santrium
Skrivet av moron:

Hehe, bättre som i att det nästan går? Kortet är inte med på deras kompatibilitetslistan, precis som GeForce-korten. (consumer AMD har folk fått funka, kanske även K620, men inget säkert.)

Bör funka på t.ex. Proxmox (Debian).

Ah, så klart. Surt. Hade gärna kört med AMD-kort, men behöver CUDA. Proxmox använder sig av KVM, eller hur? Ytterligare ett argument för den andra lösningen, med KVM eller med Xen.

Skrivet av engywook:

Jag körde ESXi (5?) ett tag på min server med pfsense eller OpenBSD som router/brandvägg och ZFS på FreeBSD + lite annat något år. Det fungerade bra men det var lite irriterande att man var tvungen att köra windows för att administrera servern. Programmet man behövde hette vsphere något iirc. Det fanns någon webbvariant men man var tvungen att köpa någon annan licens för att kunna administrera på webben. Jag körde passthrough på diskkontrollern och ett nätverkskort och det fungerade jättebra.

Jag var tvungen att flytta och där jag bor nu har jag bara ADSL och jag började bara köra Linux ett tag så då rök ESXi och jag kör nu bara FreeBSD med pf och ZFS. Dock tror jag att jag snart får fiber igen och då ska jag nog prova att köra Xen. Så prova gärna Xen och berätta hur det gick.

Men vet du att du "bara" ska köra ZFS och GPGPU så kör alternativ två eller bara en ren Ubuntu? Orka ESXi licenser och annat bök.

Testade ESXi för ett tag sen i en VM och det fanns ett webbinterface, så kravet på Windows för administration verkar ju inte gälla helt längre. Men skulle så klart föredra att administrera allt över ssh.

Har dedikerad brandvägg och router, så den här maskinen kommer "bara" köra lagring och GPGPU-compute. Meddelar hur det går sen när jag bestämt mig för hur jag ska göra.

Av Santrium
Skrivet av theailer:

Jag hade kört med en ren linux dist i botten, precis som du säger blir det mkt enklare med lagringen. Samt att du slipper allt vad licenser heter. Finns bra verktyg för att backupa även på Linux.
Själv kör jag med ren xen på debian men det är väl lite väl hardcore, kvm har jag ingen erfarenhet av

Skickades från m.sweclockers.com

Det lutar åt en sådan setup ändå. Kan tänka mig att köra Xen också, men har mer erfarenhet av KVM. Får helt enkelt testa vad som fungerar bäst med GPU-passthrough.

Skrivet av Bjrk:

Är din tanke att köra maskinernas disk på ZFS eller ligger dom någon annan stans?

Det är ju värt att tänka på att ZFS gillar minne, så 16gb på 4x4 tb är på gränsen,
ska du sedan köra fler virtuella maskiner på det så kan du få problem.

Men det beror ju naturligt vis på hur mycket som skrivs mot disk.

Maskinernas diskar i ZFS är tanken, och det är så jag kör nu. Är medveten om att 16GB är ganska lite för ZFS, men det är max för vad servern tar (det finns vad jag vet inga DDR3 ECC UDIMM-stickor på 16GB). Belastningen på diskarna är dock inte särskilt hög, så det fungerar som det är. Diskarna används mest som långtidsförvaring. VM:s kör jag från SSD:n med backup till diskarna och sen vidare till AWS.

Skrivet av moron:

Innan ni rekommenderar ESXi ska ni nog undersöka om den GPU stödjs (vilket det inte gör...).

Är det säkert att det inte går att köra passthrough på Quadro K620 i ESXi? Har för mig att jag har läst att det fungerar. Eller i alla fall bättre än GeForce åtminstone.

Skrivet av Hugligan:

Hade kört linux i botten med xfs. Zfs är överskattat på nätet av alla s.k lagringsexperter.

Kan inte tänka mig att XFS är en bättre lösning för min lagring än ZFS.

Av Santrium
Skrivet av superegg:

Någon måste vara den första som skriver.

Att köra ESXI då får du ut mer ur server och det är lättar att göra backuper och sånt.
Dock har jag inte testat att köra FreeBSD ZFS själv ska jag testa det men har inte haft tid.

Jag har hållet på med EXSI sen 2013 och tycker den är jätte bra.

Du får gärna ge min feedback på hur det funkar med EXSI med FreeBSD (ZFS)?

Frågan är om jag verkligen får ut mer av servern, eftersom ESXi tar en (hel) del resurser i anspråk. Om jag kör Ubuntu (eller annan Linux-distribution) i botten slipper jag virtualisera lagringen och VM för olika tjänster. Fördelen är dock att det blir större isolering av de olika "delarna" av systemet, så om jag vill byta ut någon enskild del slipper jag göra om allt.

Av Santrium

ZFS och GPU-passthrough, vilken lösning?

Jag planerar att konfigurera om min server för att kunna göra (lättare) GPGPU-beräkningar i Linux. Hittills har jag använt SmartOS, som jag verkligen gillar, men eftersom det varken finns stöd för någon form av passthrough eller för CUDA måste jag byta till en annan lösning.

Dessa två lösningar har jag funderat på:

VMware ESXi på hårdvaran
* FreeBSD-VM för ZFS-lagring (passthrough av SATA/RAID-kontroller)
* Ubuntu-VM för GPGPU-beräkningar (passthrough av GPU)
* Ubuntu-VM med LXC/LXD-containrar för diverse tjänster

Ubuntu 16.04 LTS (med ZFS och KVM) på hårdvaran
* Linux-VM för GPGPU-beräkningar (passthrough av GPU)
* LXC/LXD-containrar för diverse tjänster

Finns det kanske en smartare lösning?

Specifikationer:
HP Proliant MicroServer Gen8
Intel Xeon E3-1270
16GB DDR3 ECC
1x 240GB Intel SSD
4x 4TB WD Red
NVIDIA Quadro K620

Av Santrium

Koppla 24 diskar till workstation?

Hej!

Jag har 24 SATA-diskar jag skulle vilja koppla till min workstation. Vad är en smart lösning för att göra detta?

Av Santrium
Skrivet av issue:

det är 80w tdp på den va??

Exakt!

Av Santrium
Skrivet av CROE:

Det verkar vara flera som har uppgraderat till Xeon 1230 v2. Kör ni original passiv kylning eller har ni moddat med fläkt?

---

Funderar på att köpa en GPU till microservern för att streama spel, någon som har erfarenhet av detta?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag kör en Xeon E3-1270 (v1) med originalkylning och det fungerar fint. Har stresstestat processorn i 48 timmar utan problem (den blev dock varm, runt 70°C).

Har också funderat på att köpa en GPU till servern (för CUDA och för att streama spel), men väljer nog att vänta till eventuella framtida energisnåla Pascal-kort. Annars verkar GTX 750 Ti vara det kraftigaste NVIDIA-kortet som fungerar.

Av Santrium

@Tott3: Jag kör en SSD i en av de främre platserna. Köpte en originaladapter på eBay.

Av Santrium
Skrivet av C0mbat:

Vilken processor använder du?

Xeon E3-1270