Inlägg

Inlägg som Santrium har skrivit i forumet
Av Santrium
Skrivet av Commander:

Så i princip alla Linux distron. Beror på hur benägen du är. men Debian, Ubuntu, Arch, CentOS, Fedora är väl de jag skulle titta på.

Så klart, men tänkte om det fanns någon särskild container-distribution som var byggd för ändamålet, där det är lätt att få igång ZFS på /.

Skrivet av Bjrk:

Beror det inte mer på vad för applikation du ska köra inne i Docker än något annat?

Så klart. Vill mest labba och sen köra några tjänster utan supertung belastning typ Plex, Grafana, etc.

Av Santrium

Vilket operativsystem för Docker?

Jag letar efter ett Linux-baserat operativsystem att köra Docker på. Om jag fick välja skulle operativsystemet vara extremt lättviktigt, säkert, ha stöd för ZFS, boota från USB och köras från RAM. Finns det något sådant?

Det jag vill ha är egentligen något liknande SmartOS, fast baserat på Linux.

Av Santrium

@Calby: Den är dubbelt så dyr, så jag kan inte riktigt motivera det.

Av Santrium

Tänker byta ut min Xeon E3-1270 (V1, 80W TDP) mot en Xeon E3-1265L (V1, 45W). Någon som kör en sån i sin Gen8? De är rätt billiga på eBay (~700kr).

Av Santrium

Byta från Netgear R7000 till Ubiquiti-lösning

Jag är i processen att byta ut min Netgear R7000 mot en lösning från Ubiquiti. Dock vet jag inte exakt vad jag ska välja. Spenderar gärna inte ofantliga mängder pengar då mitt nätverk är relativt litet.

Det jag behöver är egentligen bara en router, en AP och en enkel switch. PoE är lockande då jag gärna slipper onödiga mängder kablar, framför allt till AP:n. Därför funderar jag på följande lösning:

* EdgeRouter X
* UniFi AP AC Lite
* Netgear GS105

Jag har dock läst en del om USG och liknande. Är det bättre att basera det kring det? Hjälp mig i rätt riktning.

Av Santrium

SmartOS med Project FiFo kanske? Tror de haft stöd för Docker tidigare, containrar (Solaris Zones) stöds i alla fall.

Av Santrium

@jocke4u: Jag kör SmartOS på min med liknande konfiguration. Det är rätt kul!

Av Santrium
Skrivet av GLaDER:

Vad snackar ni om? Klart det finns lösningar!

Backblaze - https://www.backblaze.com/b2/cloud-storage.html - är den första jag kommer att tänka på, men sen finns ju möjligheten att köpa en VPS någonstans och bara börja pumpa upp data. Det kostar så klart, men att säga att "Det inte finns" är ju lite dumt.

Backblaze B2 hade jag missat. Verkar ju toppen! Verktyg och allt. Och billigt! Ska se hur man smidigt kan skicka ZFS snapshots.

Att det inte finns är ju så klart inte sant. Det jag menade var att det inte verkar finnas särskilt många alternativ till ett rimligt pris.

Av Santrium
Skrivet av Calby:

Det verkar faktist som att det som du skriver är den ända lösningen som finns idag, ingen molnlösning verkar fungera som tänkt.
Hittade dock denna:
https://www.arqbackup.com/

Den verkar fungera, ett fristående program som gör backup till valfri molnlösning.

Arq verkar endast fungera på Windows och macOS, tyvärr. Plus att det är en rätt saftig kostnad med 50 USD för Arq och sen X USD för lagring.

Av Santrium
Skrivet av Calby:

@Santrium:

Jag är i samma sits som du är, vill ha en molnbackup på mina filer som är absolut viktigast, dvs en offsite.
Jag har en externHDD som backar upp var 6h (hela systemet) och mindre delar av systemet 1gång i timmen. men det är on site så börjar det brinna här är jag lurad.

Men jag har precis som du, skrotat Crashplan pga. dels så går det slött men även så vill jag inte ha Java.
Har kollat lite på Jottacloud ( https://www.jottacloud.com/en/ ) men jag är inte riktigt övertyga än.
69kr/mån för "unlimited" dataplan.

Deras servrar ska tydligen stå i Norge.

Dom har backuplösning iaf, och gör kontinuerligt backups i bakgrunden av dom mappar man väljer att dom skall göra backups på.

Det verkar helt enkelt inte finnas något smidigt sätt att göra detta på, vilket känns helt otroligt. Lekte med JottaCloud och jottalib (Python-biblotek med tillhörande verktyg) precis, men jottalib verkar inte underhållas längre.

Funderar på att ta en gammal 2.5" hårddisk och en gammal laptop och ställa hos mina föräldrar som offsite-backup, och ansluta till mitt hemmanätverk via VPN, och därefter köra zfs send/zfs receive regelbundet. Men hade varit skönt med en molnlösning.

Av Santrium

Vilken molnbackuptjänst?

Jag har en server (HPE MicroServer Gen8) som jag vill göra kontinuerliga backups på, men vet inte vilken tjänst jag ska använda. Servern kör SmartOS (illumos/Solaris) i botten, med Linux och Solaris zones. Jag försökte med CrashPlan men det var ett jävla meck att få det att fungera ("headless") överhuvudtaget. Helst av allt vill jag undvika Java också. Tänker att det måste finnas något smidigare och bättre sätt.

Mina enda krav är att det ska vara billigt att göra backup på minst 1 TB data (det får gärna vara "unlimited") samt att ska vara enkelt att köra på antingen Linux eller Solaris.

Hur har ni löst backup i molnet på era servrar?

Av Santrium
Skrivet av fragwolf:

Hmm är det adresser som du får genom din ISP? Det ser ut att vara NATade adresser. Dvs inte riktiga WAN adresser. Ett C-nät har 10.x.y.z format annars. Är allt inkopplat till din router via en switch? Ändra i routern att till ex 192.168.100.x routern förslagsvis på 192.168.100.254 och servrar på 192.168.100.1,2,3 etc. Enda orsaken jag kör router på 254 är att det känns bättre att ha den där och sedan servrar 1-x. Sedan ex APs på .50 kanske?

Edit: Här kan du läsa lite mer om det: https://en.wikipedia.org/wiki/Subnetwork och https://sv.wikipedia.org/wiki/IP-adress
Standard är a,b och c klassat. Läs mer på den svenska wikilänken.

Oj, råkade skriva 100 istället för 10, sedan copy-pastade jag. 10.x.y.z är adresserna konfigurerade i routern. Allt är kopplat direkt till routern som har 5 portar (2st för server 1, 2st för server 2, 1st för AP). Alla klienter är trådlösa. Har uppdaterat det första inlägget.

Finns det någon poäng alls i att använda x, y och z i 10.x.y.z i mitt fall? Om ni förstår?

Av Santrium

Nätverkssetup, hur och varför? (VLAN, subnet mask, etc)

Hej,

Jag har ett litet hemmanätverk, men vet inte hur jag ska sätta upp det enligt "best practice" och varför. Nätverket består av två servrar (med IPMI), ett tiotal trådlösa klienter, en router och en access point. Servrarna kör ett antal tjänster i virtuella maskiner vardera.

Jag vill att servrarna och deras VM ska kunna kommunicera med varandra, och jag vill att alla klienter ska kunna komma åt alla VM och alla servrar.

Just nu är det konfigurerat så här vad gäller IP-adresser:

10.0.0.1 (router)
10.0.0.2 (server 1)
10.0.0.3 (server 1, IPMI)
10.0.0.4 (server 2)
10.0.0.5 (server 2, IPMI)
10.0.0.10-254 (trådlösa klienter)
10.0.1.1-254 (VM på server 1)
10.0.2.1-254 (VM på server 2)

Jag har egentligen ingen logik bakom varför jag satt upp det så här. Hur hade ni gjort med ett liknande nätverk, och varför? Ser fram emot att lära mig.

Tack!

Av Santrium

@Nidhogg: De flesta (alla?) 1155-processorer med stöd för AES-NI ska fungera. Vanliga alternativ nämns ofta i den här tråden.

Av Santrium

@enoch85: Du vill sälja din programvara NetDrive eller vad den heter.

Av Santrium

Tycker den här tråden mycket känns som reklam för @enoch85:s hemsida och Nextcloud-programvaran han säljer där, liksom många av hans andra inlägg här på forumet.

Av Santrium
Skrivet av Aene:

Gen10 verkar mest vara för lagring och man bör titta på HPE Proliant Thin Micro TM200 om man vill ha en liten server med ilo. Om jag nu inte misstolkar måtten på den.
Undrar dock om den kommer att gå att köpa utanför Japan till ett rimligt pris.

https://www.hpe.com/jp/ja/japan/servers/tm200.html

Verkar vara rätt dyr, tyvärr.

HPE ProLiant TM 200 (Xeon D-1518) 171,000 yen (12623 SEK)
HPE ProLiant TM 200 (Xeon D-1537) 212,000 yen (15650 SEK)

Av Santrium
Skrivet av henkiii:

Jag har aldrig fått mina fläktar att snurra i mindre än 7%, inte ens då är de tyst. Jag har ställt mina i en klädkammare istället.

Skickades från m.sweclockers.com

Har också funderar på att göra det, men känns lite sisådär med den stillastående luften där inne.

Av Santrium
Skrivet av Calby:

Min fläkt låter inte så som du beskriver, den är nästan ljudlös.
Har du prövat att beställa nya fläktar från eBay och prövat med dom?

Känner att en 500kr för en fläkt ändå är lite väl mycket pengar. ILO visar att fläkten går på ~10%, men den låter en hel del, i alla fall i ett tyst rum. Har läst på flera ställen att folk har kommenterat att fläkten/fläktarna låter rätt mycket.

Av Santrium

Fint med 2x PCIe-slots och 32GB RAM, men annars inte så intressant. Jäkligt trist med avsaknaden av ILO också.

Hur var det med priset på Gen8 när den kom? Var det lägre än priserna på HPE:s hemsida, eller sjönk priset med tiden? Köpte min för 2290kr när det begav sig.