Inlägg

Inlägg som aiuoehd har skrivit i forumet
Av aiuoehd

Hej! Är intresserad. Kan jag hämta den imorgon? Det är inga större fel på den, eller hur?

Av aiuoehd
Skrivet av LemonIllusion:

GApps (Google Apps) är per definition Googles appar. Är de modifierade är det knappast längre GApps. Semantik åsido är jag övertygad om att det finns både falska GApps och GApps som bundlas med malware. Open GApps, som är det mest populära GApps-paketet, är ett öppet projekt med källkoden på github. Är man paranoid kan man således kontrollera själv att de inte gör något skumt och bygga paketet själv. Själv orkar jag inte dra det så långt, utan väljer att lita på Open GApps-teamet.

Googlade och det var just open GApps jag fick upp, därav frågan. Tack för hjälpen, blir nog att prova lineageOS snart

Av aiuoehd

@LemonIllusion: @Boss302: Okej, tack. Kan man känna sig säker att ingen sitter och sparar ens lösenord och sånt? Är apparna på GApps manipulerade på något sätt?

Av aiuoehd

Har någon erfarenhet om hur det blir med bankID och andra bank-relaterade appar? Kan man fortfarande köra dem problemfritt?

Av aiuoehd

@Baxtex: Najs, ska prova

Av aiuoehd
Skrivet av Baxtex:

Det ska inte behövas att mecka med registret, installera allehanda random tredjeparts program (Som kräver admin! Troligtvis installerar hälften av dessa program rootkits och annan skadlig kod) för att stänga av massa telemetri.
Det är ju dessutom bara den tracking vi känner till. Inte så lätt att veta då Windows inte är Open source och består av 50 miljoner rader kod som kan göra precis vad som helst.

Jag använder själv (motvilligt) W10 på min speldator då det inte finns mycket alternativ.

Win10 för spel och program, Linux mint för surf + annat. Det som är bra med Mint är att det är lättillgängligt för mindre insatta personer. Kan verkligen rekommendera det. Utopi för mig är öppen källkod för på allt. OpenBook, opengram kanske till och med UsTube?

Av aiuoehd
Skrivet av belga:

Redan hänt. De blir tvingade till det sedan i Januari.
Sen att de troligtvis är hyfsade nog att spara så lite de kommer undan med och lämna ut det bara efter så mycket tjafs de kan komma undan med är en annan sak. Men att lämna ut det dem har kommer de behöva börja med.

Vad för sorts uppgifter pratar vi om? Är det värt att skaffa deras (eller någon annans) VPN-tjänst?

Av aiuoehd

@hakd: @belga: Vad tycker ni om Bahnhof? Man har ju hört mycket om hur de kämpar för rättigheter på nätet och sånt

Av aiuoehd
Skrivet av Nima2001:

Någon sitter på listan över hela ditt digitala liv, det kan du vara säker på.
Att den kommer "läcka" kan du nog också förvänta dig. Närmaste åren kommer det kanske kallas "läcka" men om ett antal år så är det inte läcka längre. Då är det precis det användningsområdet som det förväntas användas för: I statens händer, för kontroll på ett eller annat sätt.

Hur gör du för att skydda dig?

Skrivet av DrSwizz:

Det är svårt att undvika någon form av övervakning i dagens samhälle.
Om du har tid & energi ta dig en titt på följande föredrag från en av HOPE-konferenserna några år sedan så får du in inblick vad google m.fl. är kapable till:
https://www.youtube.com/watch?v=NObTjstI6f4
https://www.youtube.com/watch?v=R6B5kgBNL74

Tack! Ska kolla

Av aiuoehd
Skrivet av Haptic:

känns som att hela Cambridge Analytica-skandalen är jättekonstig.. Det handlar om att folk tryckte ja när en app frågade "Får vi hämta fullständig information från din profil?" och sedan är alla sura på Facebook att dom tillät appen att göra det om man tryckte ja..

Menar inte den specifikt men massövervakning stort sett. Den senaste skandalen gjorde mig bara mer öppen till att helt radera mina konton. Har alltid varit lite smånojjig

Av aiuoehd

Bryta sig fri från spårning?

Hej!

I ljuset av Cambridge Analytica-skandalen funderar jag på om jag inte ska ta och ta bort många av mina konton på sociala media. Främst tjänster som ägs eller kan kopplas till Facebook och Google. Jag har sedan länge använt izquick istället för google-sök och känner inte att jag saknar något.

Mina frågor är:

  • Vad tycker ni?

  • Om jag har ett google-konto endast för youtube i vilken mitt namn aldrig har nämnts. Kan de koppla kontot till min identitet? Finns ju massa som har laddat bilder på att Facebook har sparat alla deras telefonkontakter och samtalshistorik när de har laddat ner sina arkiv. Så på något sätt rotar de ju i ens dator och telefon.
    Samma fråga angående en ny facebook med fejk-namn som jag använder till grupper.

  • Är det overkill att ta bort Android och använda något som lineageOS? Såg till exempel att google hade sparat platsinfo om mig av att jag hade varit inloggad med ett googlekonto på mobilen. De hade även en komplett historik på allt jag hade sökt sedan 2016, när kontot skapades.

Länkar:

Av aiuoehd

@Plyschmannen: Tack för din hjälp men problemet verkar vara löst nu. Har ingen aning varför men jag tror att det kan vara återställningen av routern igår. Tack alla andra också

Av aiuoehd

@prod01: Testade fabriksåterställning iallafall, problemet kvarstår. Glöm inte att LAN-utgångarna på fibermodemet inte heller fungerar. Men ja, det är nog datorerna på något sätt fast är det inte väldigt osannolikt att båda får något sånt här problem över en natt? Allt fungerade igår alltså. Aja, jag uppdaterar er imorgon när jag har ringt Bahnhof

Av aiuoehd
Skrivet av prod01:

Jag tycker att det är överlag fel fokus i tråden.
Strunt i MAC-filtret. Routern får ju IP, och jag skulle iaf vilja ha alla mina datorer bakom routern.
Så länge WIFI fungerar, fokusera istället på (den trådade) kopplingen mellan dator och router.

Varför? Är det säkrare att ha allt bakom routern?

Skrivet av prod01:

Har du drivrutiner till nätverkskorten?

Japp, allt fungerade senast igår

Skrivet av prod01:

Har du DHCP påslaget i router / dator (på det trådbundna interfacet)

I inställningarna: "my internet connections is: Dynamic IP (DHCP)

Skrivet av prod01:

Har du råkat brygga routern? Kanske värt att testa en factory reset på den.

Nepp, i inställningarna: "device mode: router mode"

Skrivet av prod01:

Om du kör via kabeln mot routern, starta en prompt (cmd) och skriver "ipconfig", vad ser du då?

https://s18.postimg.org/w6g2nk2bd/photo_2018-03-22_23-30-41.j...
Förlåt, fick bli en mobilbild

Av aiuoehd

@Plyschmannen: Har aldrig haft något kundlösenord så enda lösningen blir nog att ringa imorgon

Av aiuoehd
Skrivet av Plyschmannen:

Mac-adress är den unika adress som alla nätverkskort har. Din router har en, ditt nätverkskort har en (även dina wifikort har en, men de går ju via routern så det spelar ingen roll här). Men låsningen är just nu mot den adressen som din router har. Iom det så kan den dela ut internet via wifi. Men din dators nätverkskort har en annan adress och då släpps den inte ut på internet av banhof. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/MAC-adress

Förlåt det här vekar vara extremt svårt att förklara. Kanske jag som missförstår dig men jag har alltså ett fibermodem och en router. Båda har LAN-ingångar (eller vad det heter) routern är kopplad via en sån till fibermodemet och wifi fungerar med internetanslutning.

Problemet är att när jag vill ansluta med kabel till någon (fibermodemet eller routerns LAN-ingångar) så fungerar det inte. Därför kände jag att det måste vara datorn eller kabeln fast problemet kvarstår när jag byter dator och kabel.

Det är mysko att både routerns och fibermodemets LAN-utgångar inte fungerar men att de samtidigt fungerar för att koppla till routern för wifi. Om mac-låsningen var på routern, varför fungerar inte LAN-utgångarna på modemet?

Förlåt, jag är inte så bra på sånt här så jag får inte ut så mycket av din wikipedia-länk

Av aiuoehd

@Gaist: Dlink DIR-880L

Av aiuoehd

@LeonHart: Hmm, några förslag på vad det kan vara? Kanske något hårdvarufel på fiber-modemet?

Av aiuoehd

@Plyschmannen: @Dr.Mabuse: @phlopydisk: okej, tack alla. Jag är inte tillräckligt insatt för att veta vad mac-låsning är. Varför blir det så? Ska jag alltså stänga av routern i 20 min och sedan skriva c:\>ipconfig /release i kommandotolken?
Förlåt att jag upprepar mig men wifi fungerar alltså med internetanslutning. Hur går det ihop?
Kanske bäst om jag väntar och ringer kundsupporten imorgon?

Av aiuoehd

@Lodisen: Jo alltså wifi från routern fungerar men via kabel fungerar det inte. Även om det är samma kontakt som routern fungerar ur. Har inneboende så att stänga av routern i ett helt dygn ska vara absolut sista utvägen. Men som sagt, wifi fungerar med internetåtkomst, jätteskumt.

Har inte hållit på med några inställningar och det fungerade senast igår