Inlägg

Inlägg som MushForBrains har skrivit i forumet
Av MushForBrains
Skrivet av mc68000:

Din tanke att dela upp ditt nät i olika hastigheter går alldeles utmärkt att genomföra så länge de befinner sig på samma subnät. Kravet som ställs är att LAN-hastigheten på routern måste matcha switchens hastighet på något sätt, om det nu är 1G eller 2.5G du har möjlighet till där? (Du kunde nämnt modellen.) Om din router klarar 2.5G på åtminstone en port så får du skaffa en switch som har möjlighet till både 2.5G och 10G. Sen bör det vara plug and play. Att hitta 2.5G (som också klarar 1G) swtichar med två stycken 10G portar är inte så svårt. Men om du ska ha flera än två 10G så blir det mer kostsamt. Priserna är dock sakta på väg ner vartefter nyare kretsar dyker upp på marknaden. Då är de dessutom oftast mer strömsnåla.

2000:- QNAP QSW-2104-2T 2x/10/5/2.5/1/100 + 4x/2.5/1/100
2800:- Trendnet TEG-S750 5x/10/5/2.5/1 (Hemsidan nämner inte 100, men det gör Amazon!)

EDIT: Proshop har Trendnet för 2650. Se upp med äldre 10G kretsar som bara stödjer 10/1/100..

Trendnets TEG-S750 ska klara även 2.5Gb och 5Gb enligt vad jag läst mig till (och kollat en recension) men har inte bestämt mig ännu för switchen med 10Gb, därav ingen nämnd modell

Har smått tittat på att antingen byta NIC i routern till ett tvåportars 10Gb, men den ska också mäkta med jobbet (ren routing, kanske lite NAT, inget tyngre), eller att helt enkelt beställa hem en mini-PC med CPU och portar som klarar detta (vet inte om X553 klarar multigig dock, måste kolla upp, men X550 gör och verkar vara i samma familj).

Om någon av dessa lösningar blir av är frågan smått mott, men annars hade jag tänkt en port till ena rummet som har en 1Gb-switch som är L2 om jag minns rätt, men i andra rummet där 10Gb ska gå till så skulle det vara en unmanaged 10Gb för 10Gb managed är DYRA -_-;

Av MushForBrains

Måste routern klara den hastighet man vill uppnå på LAN-sidan?

Som jag förstått det så måste routern klara den hastighet man vill köra på LAN-sidan även om switchen och alla inblandade maskiner klarar en högre hastighet.

Det kan vara så att jag missförstått, men så verkar det, och rent logiskt borde det vara så då alla IP är tilldelade av routern (säg t.e.x. 192.168.10.10).

Jag läste någonstans att det går att komma runt om man har en switch som kan routa, men rent krrasst är en sådan switch, särskilt en som klarar 10Gb hyffsat dyr så kan jag undvika det vore det trevligt, även om det också skulle innebära att jag bara kan köra med VLAN på 1Gb-sidan av nätverket (där det dinns en switch som stödjer VLAN).

Vore trevligt om jag på något vis kan låta dator och NAS kommunicera i 10Gb via switchen på den sidan utan att behöva ha 10Gb-stöd på routern (X550-T2, eller fler portar är hyffsat dyrt och inte ens säker på att maskinen klarar hastigheten även om jag håller mig till enkel routing och lite NAT)

Tänkte dela in nätverket i två hastigheter då bara ett par maskiner kommer utnyttja 10Gb

Av MushForBrains
Skrivet av Knashatt:

Vad händer om du bara kopplar in din kompositsignal rakt från NES in i TVn?

Inte provat det eftersom jag inte har någon sådan ingång på min TV

Av MushForBrains
Skrivet av mrqaffe:

Om man väljer fel mellan pal och ntsc kan bilden bli nästan svart/vit, den kan bli väldigt urblekt, helt färglös men ändå inte riktigt som svart vit och den kan ha problem att synka så att den rullar.

Det kan också bli svart vit bild om man kopplar s video fel så att man bara får luminans-signalen, nes har dock normalt inte s-video utgång

Vad försöker du ansluta den till ?

Det är helt grå bild, alltså ingen bild egentligen, bara grå skärm. Kör den via Framemeister xRGB mini till min TV och det är en PAL-maskin (även demaken är numera det sedan jag bytte till PAL för den). Kör komposit ut till kompositkontakten på Franemeistern, och när jag fått bild, korrupt sådan, från demaken är det i färg men typ grötigt. Har en känsla av att något mer på själva maskinen är trasigt. Kanske får kolla på spåren vid kontakten och se om det är några dåliga lödningar eller trasiga spår där. Inte haj på att löda men att bara fylla i kontakten ska jag nog reda ut.

Har ett par NES-maskiner på gång om jag kan knipa dem till bra pris, annars kanske jag kan använda en Famicom med adapter haha, en sådan är på väg från Japan

Av MushForBrains

NES ger grå bild från spel

OK, hade två gamla NES stående som länge haft det klassiska problemet att spel inte startar utan lampan blinkar.

Hade tidigare skaffat en ny 72-pinnars kontakt och nu bytte jag ut den på den ena samt rengjorde kontakterna på ett par spel.

När jag får den att inte blinka längre så kommer det grå bild efter lite fördröjning. Tänkte då att kanske det är spelet, för jag har kollat runt en del och hittat video där någon fixar ett spel genom att laga kontakterna på själva spelet (någon var sprucken) så jag provade med andra utan bra resultat.

Till slut kom jag på jag hade ett nyproducerat spel, demaken av FF7 till NES, så jag pluggade i detta och fick först blinkande lampa men mindes då att det är satt till NTSC från start och att man skulle trycka på reset några gånger för att byta, sagt och gjort, då kom det fram ljud och bild, fast bilden var korrupt även om man någon gång kunde se att det var startmenyn för spelet, medans ljudet lät som det skulle. Helskumt.

Finns det någon som har någon aning om vad som kan vara fel?

Är inne på att helt enkelt leta reda på en maskin som fungerar och testa spelen på den men ja, det är ju en kostnad och jag har redan två maskiner som ingendera vill fungera korrekt ens med ny kontakt och rengjorda spel...

Av MushForBrains
Skrivet av anon134512:

Fast det är inte upp till dig att säga om mottagaren uppfattar något som hat eller ej. Det är så i samhället överlag när det kommer till mobbning och kränkningar. Mottagarens känslor spelar mer roll än dina som uttrycker kritiken. Du har ingen rätt att säga hur mottagaren ska reagera. Vi är alla olika och våra bakgrunder kan göra oss olika känsliga till kritik. Det är något man ska ta hänsyn till i det dagliga livet. Internet är inget undantag.

Det är inget problem att människor tolkar kritik olika, och att det skulle vara nån skillnad nu mot förr tror jag knappast. Det har nog snarare med att det är lättare att kritisera anonymt nu vilket kanske leder till att fler gör det.

Just det där med känslor är det som ställer till det. Inte för att vara sådan men hur skriver man för att inte kränka någon alls? Idag har vi ett samhällsklimat som har börjat likan det i USA på vissa punkter. Läste för inte så länge sedan om hur det på någon skola var problematiskt att diskutera saker som kunde kränka någon... Helt seriöst har det blivit så att folk är mycket, MYCKET mer benägna att bli kränkta av allsköns skitsaker.

Lovar det finns de som blir kränkat av typ vartenda sak man kan skriva... Steve Hughes hade en bra sketch om det där han säger det inte går att lagstifta mot att kränka någon, vad som kränker dig kränker kanske inte mig, och han tar sedan upp att han blir kränkt av pojkband. Jag kan säga jag blir riktigt jävla kränkt när folk skriver "när det kommer till"...

Allt detta sagt så vet jag inte om jag bryr mig om ogilla knappens vara eller inte vara. Däremot håller jag med Solaris, det är en jäkligt tom gest.

Av MushForBrains
Skrivet av Sions:

Jag byggde min headless server med ett dedikerat grafikkort, kan ta vad som helst med hdmi, vill bara ha bild.
När linux i mitt fall är installerat så behövs inte grafikkortet längre.
Hade du bott närmare stockholm hade du kunnat fått ett kort för typ 100kr.
Har både Nvidia Quadro kort eller varför inte ett Radeon HD6450 eller HD4350, alla värdelösa men bra när man vill ha bild för installation.
I värsta fall kan du installera linux i en annan dator och bara flytta hårddisken (om du kan se vilken IP den blir tilldelad i routern).

Tror de fungerar på de flesta datorerna.

Ja, det ska fungera, men inte säkert dett gör det, tror det hänger på BIOS.
Gällande GPU så har jag ett 560 och ett 6600GT (japp!) som båda funkar som installationskort så att säga. Tror jag har ett till som har lite pixelfel, men som funkar till enkla saker som just installationskort.

Stora frågan är om moderkortet tillåter uppstart helt utan GPU(diskret eller inbyggd). Lite dyrt att chansa

Av MushForBrains

B450 Aorus Pro Wifi mini-ITX headless (utan GPU eller APU)

Har någon koll på om dessa moderkort bootar utan grafik?
Behöver enda slotten till extra NIC (ska köra burken som router), så går det inte måste jag ha APU, men det är klart lättare få tag på vettigt prissatta CPU:er som gör jobbet än APU just nu... Beställde en 3200G från Inet i mars och det står fortfarande okänt leveransdatum. Vid koll hittar jag enbart ett par butiker som har den och de ska ha typ minst det dubla, samma grej på Ebay...

Vet en del kort klarar det, men tydligen inte alla, och jag har ingen lust att köpa CPU och sedan upptäcka det inte går -_-;

Av MushForBrains

Hmm, såg först att PSUn var kvar i annonsen, men inte med i listan över saker som är kvar, attans Lite för djup, men utan diskburen i M05:an får den plats

Har jag sådan tur att du bara glömt lista den bland det som är kvar?

Av MushForBrains
Skrivet av Aka_The_Barf:

De flesta av oss skulle säkert kunna slänga ut 50 tusen på ett kort och alla av oss med hjälp av ett lån. det som hindrar oss idag är inte brist på pengar utan vad vi anser vara värt, inte så att jag inte kan betala lånet på huset eller andra räkningar om jag köper ett kort för 50 tusen imorgon, det känns helt enkelt inte riktigt värt det bara.

De flesta av oss? Ursäkta? Att de flesta kan ta lån till det (inte ens alla kan det) är inte samma som att de flesta har råd att slänga 60k på ett kort...

Själv kan jag definitivt inte det, och även mitt TV-köp (som inte var uppe i närheten av det) kändes som en på tok för dyr sak... Och det var inte heller kontant.

Hade inte ens kunnat köpa ett hus med hjälp av lån (om jag ville ens) där jag bor för jag skulle inte få ett såpass stort lån pga bristande kontantinsats, och då snackar vi minst 2m7 mille för ett 54 kvm hus som lägsta slutpris de senaste månaderna (råkade kolla av nyfikenhet häromdagen, kommer aldrig köpa hus, eller ens ha råd)... Och nej, inte i storstad.

Kan ju säga att jag inte reagerat så mycket om du sagt 5k även om jag inte skulle kunna slänga det ens som det är nu, men det låter mer som en summa de flesta skulle kunna lösa utan lån, eller iaf månaden efter, men 50k?

För att återgå till ämnet scalpers så hade jag gärna visat dem ömhet och värme... genom att dänga dem i elementet. Jag håller dock med om att bästa sättet att bli av med kretinerna är att inte föda dem. Sluta köp av dem och se dem kursa när de får sålt noll. Skulle skratta gott Det är ju rätt tidskritiskt, för så fort det finns mer att tillgå minskar problemet och efterfrågan också...

Av MushForBrains

Möjliga lösningar på rumsuppdelning av både uppspelning (högtalare i två rum) och signal från två rum

Inser min rubrik kanske får en del undra vad jag menar så här är en bskrivning på det som ska uppnås:

Som det är nu är datorn i samma rum som TVn och allt (dator, UHD etc) är kopplat till samma stärkare och jag har ett par högtalare, så ljudet från datorn kommer snett bakom mig till vänster (funkar bra för musik, spel blir lite 'fel').

Har planer på att flytta TVn till det stora sovrummet (sover i det lilla) då ljudbilden i vardagsrummet är... komplex pga öppen planlösning. Detta ger ett dilemma då jag kommer behöva få ljud från datorn i vardagsrummet men förstärkaren kommer vara i samma rum som TVn.

Skaffa stärkare och talare till datorn känns dyrt och jobbigt. Likaså att trådlöst få ljudet till stärkaren och sedan trådlöst till talarna. För att förtydliga ska jag nämna det är en hyresrätt och det är betongvägg mellan rummen.

Jag har två lösningar jag funderar på, varav den ena är att helt enkelt skaffa ett par vettiga aktiva och ett ljudkort till datorn (det interna är inte dåligt men ja, pet pet), och det andra innebär signalkabel till stärkaren och högtalarkablage till ett par nya talare vid datorn

Det sistnämnda skulle innebära borrning i betongväggen, kabeldragning längs väggarna och beroende på om datorn står kvar där den är nu eller om den hamnar där TVn är nu så behövs iaf 10m/15m signalkabel och 20m/30m högtalarkabel...

Inser det enklaste (och billigaste) skulle vara ett par aktiva talare av bra kvalitet, kräver bara ett par bra talare och helst ett ljudkort (vilket jag tänkt ändå för ljudnivån ut från moderkortet är för lågt i mina smått tungdrivna lurar), men det andra känns som en ljudmässigt bättre lösning av någon absurd anledning... Finns ju såklart fördelen att jag kan välja spela musik från datorn i andra rummet också utan att casta till TVn och sedan ta ljudet från TVn till stärkaren...

Skriver detta mest för lite input för att hjälpa mig bestämma mig

Av MushForBrains

Länge sedan nu, men jag har löst det. Det är s-videon som var problemet. TVns scart-adapter-ingång vill ha RGB. Körde det via s-video-ingången på min XRGB mini (Framemeister) och efter lite pill i menyn med zoom och någon inställning jag glömt vad det var, något med färg, det var inzoomad lila bild typ från scratch) så fick jag klockren bild. Ljudet var troligtvis en kass SID för en senare inköpt C128 kopplad via samma uppskalare ger klockrent ljud. Så allt är löst

Av MushForBrains

C64 Inget ljud via RF, svartvit med halva (?) ljudet via SCART på modern(are) TV

Ok, jag försökte söka men hittade inget relaterat.

Min numera gamla TV (Philips, LED, 1080p) har SCART-adapter så jag tänkte leka lite med min gamla C64, men jag stötte på patrull direkt.

Kopplar jag in via RF får jag färgbild men inget ljud, men kopplar jag in den via SCART (köpte en 8-pinnars A/V-kabel då min C64 har den där hästskoformade pin-out:en med 8 pinnar) s¨får jag svartvit bild och typ halva ljudet(!?)...

Bilden antar jag beror på att det är S-video som skickas ut och SCART-adaptern gillar troligtvis inte det (RGB?), men ljudproblemet gör mig fundersam...

Hade det varit noll ljud även via A/V hade det lutat mot antingen den där säkringen som ska sitta i burken för 9V om jag minns rätt från det jag läst, eller SID-chippet i sig, men nu får jag alltså vad som låter som om man har olika ljud på l/r och enbart en av dem kommer igenom, men C64 har väl monoljud? Är det TVns konvertering som spökar här?

Ska vid tillfälle prova med den Framemeister som jag fått hem och se om den löser det bättre (inskaffad för min nya TV enbart har sådan där mini-komponent), annars har jag noll koll!

Av MushForBrains
Skrivet av Haddoq:

Observera att Bahnhofs högre hastigheter inte är ”riktiga hastigheter”. Ofta gör det ingen skillnad, men de använder muliplexing. Så tex istället för en lina på 100mbit kan man tex få 10 på 10mbit eller liknande.

Ofta gör det inget. Men när man använder tjänster som bara tillåter en anslutning och inte multiplexing så blir effektivt hastigheten en bråkdel då. Fick erfara detta när en vän fick sin IP-TV tjänst felsökt och hade Bahnhof.

Oj, det har jag inte hört om tidigare

Jag sitter nu själv i valet och kvalet. Hade fiber via BBB i 18 år fram till min flytt förra året. Sitter just nu med Telenors vDSL och även om det fungerar hyffsat sedan de till slut fick det att fungera så saknar jag mitt fiber och ska om några månader till slut får tillgång till öppet nät och fiber igen!

När jag kollar utbudet för en snarlik adress (samma stadsnät och samma hyresvärd så utbudet lär vara minst det de har där) så ser jag att jag har dessa att välja på för just bredbandstjänsten:

A3
Bahnhof
Boxer
Bredband2
Com Hem
Net at Once
Riksnet
Telia
Th1ng
Tyfon
Universal TELECOM
Viasat

Som det ser ut har jag varit mest inne på Bahnhof för jag har hört bra saker om dem angående bland annat nätneutralitet och integritet samt jag vet jag kan få publik ipadress vilket jag vill ha. Övriga har jag inte hunnit kolla på så mycket...

Är det verkligen så att det kan bli strul med hastigheten pga multiplexing om man har dem som ISP?

De är inte billigast men inte heller dyrast. Vad jag hört från hyresvärden ska tydligen Telenor även gå att få genom det öppna nätet men jag kan inte se dem ännu och jag kommer ju vilja byta från vDSL till fiber omedelbums så ja...

Av MushForBrains

Får ju hålla med TS. Jag ringde och gjorde en flyttanmälan i februari, vilket de kan se i sin information. Jag skulle flytta 2/5, och det skulle ta upp till 10 arbetsdagar, så 11 arbetsdagar senare, 18/5 ringde jag och kollade läget. Första flyttanmälan hade "inte tagit" hette det, och han jag pratade med visste inte varför. Detta fick jag reda på när jag till slut ringde upp och frågade.

Nästa tog uppenbarligen då jag fick hem en bekräftelse på flytt, till min gamla adress (eftersänd) med helt fel hastighetsuppgift. Nåja, jag tänkte det tar vi när jag har en uppkoppling till att börja med. Denna gången skulle det vara klart senast 1/6, men nu 5/7 har jag FORTFARANDE ingen uppkoppling, och på mina sidor står det fortfarande Bredband 250 som jag hade på min gamla adress (250/250, fiber) trots att det inte finns fiber på nya adressen och jag hade beställt Bredband 60 vi DSL...

De ber om ursäkt och säger de inte har någon vidare info och att jag ska avvakta. Senast jag ringde 25/6 var det samma visa och de upprepade att ärende var lagt. På mina sidor står det inget under mina ärenden...

Vad FAN sysslar de med? Skrev till dem ikväll och ber de berätta vem som kan ge mig ett vettigt svar olm nu inte de kan det. Surfar med mobilen kopplad till datorn nu, och har efter en massa tid fått reda på jag kan få surfgaranti i mobilen, 100GB surf til det är löst. Det kunde de ju sagt innan jag slängde x antal hundralappar på extra surf.

Kommer INTE nöja mig med kompensation för tiden utan uppkoppling, det ska fan till ett par gratismånader och en ny router (min gamla Zyxel från fiber-tiden, som jag knappt använt då jag inte behövde den får man ju inte logga in i själv längre och fan heller jag tänker ringa dem så fort en port ska öppnas eller något annat fixas) också.

Skitsur på fanskapen. Längtar till fibret till slut dras in i området så jag kan be dem fara och flyga.

Av MushForBrains

Om man måste köra skript i PowerShell för att få bort de 'features' de lägger in från början så är något galet fel. Helt ärligt, att man ens accepterar det är bortom mig... Öppna meny, klicka i eller ur ett par rutor och motsvarigheten till add/remove programs and features borde vara allt man behöver.

Att man ens måste skripta och/eller hacka skiten ur systemet för att kringgå saker som samlar en massa info om en t.ex *skakar på huvudet*. Uppgraderade aldrig när jag hade chansen gratis (iofs har jag hört det går än), och är inte sugen på att köpa skiten heller. Ska jag prova får det bli det där ordet man inte får snacka om här Och då måste man pilla ännu mer.

Det lilla jag rört runt i 10:an har fan gett mig huvudvärk, så mycket har de ändrat! Skulle in och kolla någon nätverksinställning, och polaren visade var det var (minns inte nu) och sa något i stil med "De har ju gjort det enklare såklart." med fullt sarkasmläge på rösten.

Har problem så det räcker med 8.1 och den där knepiga USB-buggen eller vad det är. Den som gör att mina diskar somnade in jämt och ständigt trots alla power save funktioner avstängda överallt. Fick rätt på den skiten efter vad? Mekande med regedit med tillagda nycklar med någon slags aplång timeout eller vad det nu var. Min skrivare som var kopplad via USB slutade ofta också fungera, eller ja, Windows koppling till den dog så jag fick ta ur sladden, starta om print spooler etc, och vad jag förståss är den där grejen med USB inte fixat, iaf inte när jag hittade diskutioner om det problemet i 10:an också när jag försökte få rätt på skiten.

De bygger om och ändrar innan de ens fixat gamla problem... Man har lärt sig hur man gör vissa saker, sedan är det omkastat och man får lära om bara för att de bytt designer eller vad fan det är. Dumheter.

Av MushForBrains

Har nu insett att som ni säger är det lika bra att skaffa ett nytt HBA billigt på Ebay, för alla andra alternativ är minst lika dyra

Av MushForBrains
Skrivet av superegg:

Inga problem tycker om att kolla igenom mullet.se hemsida vare dag så man har bättre koll.

Edit: Denna kanske räcker https://www.ebay.com/itm/SUPERMICRO-AOM-SAS3-8I8E-Rev-1-01-Ex...?

Hmm, ser man kan konvertera från mini SAS HD till mini SAS 8087 så på det hållet går det... Frågan är vad som blir mest kostnadseffektivt Beroende på om jag skaffar JBOD case med mini SAS HD eller mini SAS 8088 kontakt blir det lite olika sladd sedan... Nu är ju kontrollern bara ett SAS2.1-kort, men med tanke på framtiden kanska man ska ta en JBOD-låda med mini SAS HD ändå, när det nu blir. Får kolla vad det är på X-cases JBOD, då det är de som gör någorlunda prisvärda sådana, Supermicros egna köper jag bara om de är beg.

Av MushForBrains
Skrivet av superegg:

Missminner jag mig inte så är det där just det jag nämner, en intern till extern adapter?
Man kan säkert hitta en sådan billigare ja, och ett LSI 9207 8e kostar ju klart mer nytt i Sverige, hittade ett för strax under 1600 med fri frakt från Australien fast man kan råka ut för tull såklart!

Tål att tänkas på dock, tack för infon!

Edit: Såg det där är för mini SAS HD som är lite annorlunda kontakt ^^ Finns säkert för SFF-8087 till SFF-8088 också

Av MushForBrains

Skaffa nytt SAS HBA eller 'fuska' med intern miniSAS till extern miniSAS?

Ja, som ämnesraden säger så funderar jag på vad som är bäst att göra av följande:

1) Skaffa nytt HBA med externa miniSAS (typ LSI 9207 8e)
2) Koppla mitt existerande LSI 9207 8i (förvisso kinakopia, men systemet rapporterat det som felfritt och det känns igen som rätt kort)
via intern till extern adapter.

Det är inte aktuellt just nu, men tänkte kolla upp det så jag har mer koll innan det blir dags att utöka NAS:en med en JBOD-låda som ju kan kopplas in som om diskarna sitter i NAS:en. Blir klart billigare att använda adapter för att koppla in lådan, men det kanske har någon oförutsedd nackdel?