Inlägg

Inlägg som Howark har skrivit i forumet
Av Howark

@Molotov: Det fungerade med att resetta! Tack för hjälpen!

Av Howark

@Molotov: Jag har inte vågat prova resetta än, men kanske ska göra det då. Och om inte det funkar får man skaffa en ny då helt enkelt?

Av Howark

Trådlöst nätverk borta

Hej!

Nu i helgen så slutade mitt trådlösa nätverk bara fungera. Routern är på, och allting lyser grönt förutom den lampan som ska indikera att just wifi ska fungera. Den brukar lysa blått. Jag har en Inteno EG300 (inte mitt val, den satt från förra ägaren av lägenheten). Den har i alla fall fungerat felfritt fram till nyss då den bara lade ner. Nu syns den inte alls bland andra nätverk. Jag ser dock andra nätverk i huset när jag söker efter det. Sladd fungerar inte heller, det blir bara en varningstriangel vid nätverkssymbolen och felsökning går inte att göra. Jag kan inte heller logga in på routern genom att gå in på IP-adressen. Det står bara att sidan inte kan laddas. Vad tusan kan man göra? Jag har startat om routern, dragit in och ur sladdar men det hjälper inte.

Mvh
Howark

Av Howark

@DavidtheDoom: Så om jag köper en dator hos komplett monterar de inte in vattenkylningen åt mig?

Av Howark

Jag är total färsking på det här med vattenkylning. Jag har aldrig använt det. Jag funderar däremot i nästkommande datorköp använda mig av vattenkylning. Jag vill gärna att butiken (Inet/komplett/whatever) monterar ihop datorn åt mig. Det jag undrar är hur svårt det är att sköta om ett vattenkylningssystem när jag väl fått datorn. Måste jag underhålla det för jämnan (och om jag måste hålla på att byta vatten hela tiden, hut svårt är det?) eller kan jag låta det vara i fred?

Av Howark
Skrivet av Ozzed:

Då får du gärna förklara varför vissa saker skall skyddas av lagar, medans det räcker med att andra skyddas av någon slags kollektiv moralism.

Sedan så är det ett långskott, för att inte säga en väldigt stor strawman, att dra in miljön i det hela.

Jag tycker inte att det skall vara en rättighet att tjäna pengar på reklam då jag anser att reklam i de flesta former i grunden är av ondo. Om jag inte möjligör att folk tjänar pengar på mig genom reklam, så drabbar det bara folk jag inte vill ska tjäna pengar. Jag tycker inte det är ett "fint" samhälle när folk börjar försvara "rätten" att tvinga andra att ge pengar till något de inte stödjer. Särskillt inte då det dessutom helt och hållet saknas lagligt stöd för ett sådant tillvägagångssätt.

Jag tror tvärt om att jag räddar planeten lite genom att blockera reklam, och säga nej tack till reklamutskick, papper och elproduktion belastar planeten.

Drar vi det ett steg längre är den min rättighet i en fri marknad att inte tvingas ge folk ersättning för en vara eller tjänst om det finns lagliga alternativ att komma runt det hela.

För mig är det inte konstigare än att jag inte läser mailen i min SPAM-inkorg. Någon har, mot min vilja, paketerat en tjänst på ett sätt jag ogillar, och kan jag packa om den på ett sätt jag själv önskar och dessutom har farbror blå i ryggen så kan du ge dig den på att jag kommer göra det också.

Det jag menade var att lagar, regler och även normer baseras på grundläggande moraliska tankar. Alla är de en del av moralen. Att vi ska göra rätt för oss är en norm i samhället, och är i många fall reglerat i lag. Kanske är inte adblock olagligt idag, men enligt samma princip som det är olagligt att stjäla, bidragsfuska och ladda ner upphovsrättsskyddat material, går processen ut på att man fuskar sig till någonting gratis som man egentligen ska betala för.

Miljön är inget strawman-argument. Min poäng var enkom att den ekonomiska principen bakom problem med kollektiva varor är densamma för båda fall. Använder du en moralisk princip som förkastar problematiken för det ena, gäller den rimligtvis för den andra. Med din logik kan vi alltså strunta i miljön, eftersom du skiter i om någon blir ledsen. Jag skulle inte vilja ägna mina dagar åt musik om jag inte kunde leva på det. Det drabbar även dig, även om jag är en halvkass musiker.

Det är inget tvång inblandat i Youtube. Vill du använda tjänsten betalar du för den, annars låter man bli. Att använda youtube är ingen mänsklig rättighet ( du verkar dessutom anse att det inte finns objekt moralitet över huvud taget). Det är en tjänst som tillhandahålls mot betalning, precis som SL.

Jag tycker det är annorlunda att inte läsa spam. Du får ju ingenting i utbyte. Det är ett erbjudande du väljer att tacka nej till. I detta fall använder du tjänsten men betalar inte för den.

Av Howark
Skrivet av Ozzed:

Jo, det är det. Det du nämner är olagligt. Det kan man såklart också ha åsikter om, men skillnad är det allt.

Jag, som nog har deltagit i fler sådanna här diskussioner än de flesta tycker det blir lätt parodiskt när man å ena sidan hävdar någots olämplighet med att "det är olagligt", för att sedan hänvisa till att något annat är "omoraliskt" om det råkar vara lagligt. Det skiter jag fullständigt i. Om konsekvensen blir att för mig händer inget, vissa andra blir ledsna i ögat och någon tredje som jag inte tycker är värd mina pengar omvandlat i tid jag tittar på deras reklam inte heller får dem, så är det helt OK för mig.

Jag har även en "EJ REKLAM"-skylt på dörren. Leder det till att någon får mindre pengar än om jag inte hade haft det? Kanske, men det är återigen inte mitt problem. Jag existerar inte med syfte att dela ut allmosor till folk som inte har vett att fixa försörjning på annat sätt om de nu inte är nöjda med sin nuvarande försörjningskälla, och detta säger jag även som artist.

Precis som i mitt förra inlägg refererar jag till kontraktualismen och den filosofi som dagens samhälle bygger på. Jag tycker det är ett fint samhälle vi har lyckats skapa, men det finns bara så länge folket väljer att leva efter dess regler (dvs. både lagar, regler, normer i viss mån osv.). Vill du inte leva efter dessa regler bidrar du till att erodera det samhället. I slutändan kommer många personers rationella individuella handlande att leda till gemensamma problem. I ekonomisk teori är detta ett känt problem, och på samma grund vilar också klimatförändringarna, och med din logik skulle ingen göra någonting för miljön eftersom deras individuella moral säger dem att de skiter i hur det går för andra. Att de också drabbar de själva i längden glöms ofta bort.

Av Howark
Skrivet av Ozzed:

Så nu räcker det inte ens att man håller sig inom lagens ramar längre? Folk får väl fixa sin försörjning bäst de vill, det ska inte vara mitt ansvar. Jag vill kunna bli miljonär utan att göra ett skit, men om förutsättningarna för det saknas så får jag fixa det på annat sätt.

"Rätt" eller "fel" finns inget universellt svar på. Jag kan tycka att något olagligt, t. ex piraktkopiering är rätt, och du kan tycka att något laglligt, t. ex annonsblockering, är fel. Det är en personlig verdering, och alltså ytterst en samvetsfråga.

Det är inte ditt ansvar, det är Youtubes ansvar i detta fall. De erbjuder dock en tjänst mot betalning, och att många använder sig av adblocker är en aktiv handling för att fuska sig till en gratis användning av denna tjänst. Vill du inte betala för tjänsten ska du inte använda den. Så enkelt är det. Det är inte väsensskild handling från att stjäla fysiska föremål, eller att planka på tunnelbanan för ett lite närmare kontextbundet exempel. Resultatet blir onekligen att de som lägger upp materialet inte får in de intäkter de vill ha, och på sikt kan det leda till att tjänsten inte finns där. De som äger tjänsten har lätt att utesluta vissa personer ur den.

Ytterst är det kanske så att moral inte är objektivt. Jag förespråkar dock en viss pragmatik i sammanhanget, eftersom vi lever tillsammans i ett samhälle baserat på kontraktualism, och individuell moralisk handling i värsta fall leder till Hobbes naturtillstånd.

Av Howark
Skrivet av Ozzed:

Jag tror att det finns ett begränsat intresse. Det finns ju redam adblockers som sopar bort reklamskiten helt gratis och lagligt. Men visst, om folk vill betala $10 i månaden för ett imaginärt renare samvete så visst. Gärna för mig. Jag tänker fortsätta med adblocker.

Bara för att något är gratis och lagligt blir det inte rätt. Det du bidrar till är att folk som vill försörja sig på att göra videos på internet inte kan göra det. Har du adblocker även på flashback får du ett meddelande som i korta ordalag förklarar vad som är problematiskt med de. Det handar inte om ett gott samvete. Det handlar om att man ska betala för sig, precis som man betalar för allt annat du gör i samhället.

Av Howark
Skrivet av xpanterx:

Undrar hur många som kommer att betala när ad-blockers gör samma sak gratis?

Vissa av oss har lite heder och försöker inte snylta på andra.

Av Howark
Skrivet av Malik86:

Detta meddelande är till alla som är intresserade!
Börjar med att be er spelare som är på servern och som även kommenterat här nya som gamla spelare, att lämna en kommentar om vad ni tycker om oss admins och vad ni tycker om servern så nya personer kan se majoriteten av bra/dåliga åsikter.

Jag har nu kört ett par gånger på servern, och kan inte annat än att ge överväldigande positiva kommentarer! Förutom alla funktioner som man uppenbarligen har jobbat hårt med, så är det väldigt hjälpsamma och proffsiga admins, och trevligt folk i övrigt. Inte en gång har jag blivit beskjuten av andra spelare. Toppklass! Så om det kan bli fler spelare på servern har vi alla bara att vinna på det.

Heli-Ben

Av Howark

Ny dator skall införskaffas!

Tjena! Jag har nu tänkt skaffa en ny dator och jag har med hjälp av min otroligt datorkunniga vän plockat ihop lite grejer som jag nu önskar input på.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/6566861/2014-03-11

Tack på förhand

Av Howark

Udda problem med högtalare

Hej.

Jag har stött på ett problem som verkar extremt konstigt. Allt är som vanligt när jag har hörlurarna inkopplade och har valt de som uppspelningsenhet. Men när jag byter uppspelningsenhet till högtalarna kommer inget ljud, och Spotify och Youtube-videor stannar upp och vägrar spela upp sig. Jag har aldrig haft något liknande problem förut. Vad kan detta bero på och vad kan man göra åt det?

Av Howark

Skärm blir svart

Tjena!
Jag har ett litet problem. När jag försöker spela vissa spel blir min skärm svart. Jag hinner bara spela några minuter innan skärmen blir svart. I vissa spel funkar windowed mode, men oftast inte. Jag hör fortfarande alla ljud och kan prata i skype, men skärmen blir svart och det dyker upp "no signal". Vad kan detta bero på?