Inlägg

Inlägg som wowtip har skrivit i forumet
Av wowtip
Skrivet av xR34ct:

Letade just efter samma då jag tänkte uppgradera datorn lite, va tusan den va ju GULD

Frågade Prisjakt:

Citat:

Hej igen

Nu är jag med! Funktionen prisoptimering finns inte på Nya Prisjakt men ni är en del som har efterfrågat det så vi har det på önskelistan på överföring av de gamla funktionerna.

Tack för att du är en engagerad användare

Vänliga hälsningar

Av wowtip

Har de helt tagit bort funktionen att optimera / hitta billigaste butik för en sparad lista? Hittar inte funktionen längre.

Av wowtip
Skrivet av mc68000:

När man väl fått det basala på plats (ladda hem t.ex SSD-kategorin från någon leverantör) så kommer vi till att fylla i övriga karakteristiker om varje produkt, för utan dessa så går det ju inte att göra några selekteringar och sorteringar. Ska några personer sitta på ett kontor och göra detta (lönearbete) eller skall man släppa in den breda allmänheten? I det senare fallen lär vi fastna där prisjakt är nu - många rena felaktigheter kombinerat med få som vill sitta och rätta. Jag har själv fastnat i att leverera fel data då stöd-kommentarer saknades och titeln visade sig dubbeltydig för äldre nätverksprodukter (vill jag minnas att det handlade om).

Om man bara kan få in all data, så skulle man kunna föreställa sig någon lösning där ett gäng nördar (typ vi) får mod-status och kan ta bort felaktigheter, rätta etc. Sedan kunde stora massan engagerade användare rapportera felaktigheter som modteamet då kan korrigera.

Kollektiv sajt, ett problem med prisjakt var ju att även om man rapporterade felaktigheter så hände inget, eller tog väldigt lång tid.

Skulle det funka, eller för stort arbete att moderera på fritid? Ingen aning.

Av wowtip
Skrivet av Linda_Almighty:

Varför det?
Vinstintresset har knappast avtagit sedan uppköpet, inte minst p.g.a. ständigt tilltagande konkurrens (både från främst Google internationellt och PriceRunner (som köpts av Klarna)).
Dessa bolags vinster styrs i hög grad av volymen av både besökare/klick & konsumenters handel, och affärsutveckling sker kontinuerligt.

Det går i mitt tycke liksom inte att avfärda en viss konflikt i att underlätta välavvägda konsumtionsbeslut kontra :
1. Sämre beslut (kan "underlättas" med sämre sökfilter/produktinformation)
2. Lukrativa annonsmarknader för annonsörer (inklusive produktlistningar).

Men nja... ingen rak & tydlig koppling kanske - men det är nyttigt för konsumenter med skepsis kring kommers, och viktigare blir det med fler stora aktörer (alternativt monopolism/karteller etc.) som slåss om kakan.

Frågan är ens om det går att lönsamt driva den typen av site, där konsumenternas intresse lite går mot annonsörernas?

Av wowtip
Skrivet av Laxpudding:

Fas 1: Ska man göra en ny prisjämförelsesajt börjar man med ett kärnämne man kan bra och gör detta bättre än detta som var tidigare. Till exempel PC-komponenter för målgruppen på Swec. Adderar man nördkunskap och upplysning når man en enastående kombination som servar målgruppen outstanding. Man blir no.1.

Fas 2: Efteråt expanderar man. Då tar man in gympaskor och mikrovågsugnar, kanske anlitar löpnördar med läderhy som springer i ur, skur och i öken. Samt mikrovågsentusiaster som adderar sin kunskap och upplysning. Sajten blir något trögare och kan inte rikigt serva alla behov eftersom den är byggd för PC-komponenter. All tid och energi går åt till att expandera men eftersom man är redan är no.1 på PC-komponenter, why try harder?

Fas 3: Ekonomin och relevansen för sajten är nu högt. Däremot börjar intresset och uppstartglädjen från första fasen starkt klinga av. Det intresset man hade för PC-komponenter räcker inte till sminkväskor och bromsklossar, utan de personer som anställs för att lösa den biten betraktar ämnet som sitt jobb. Man är där för lönen. Entusuasterna börjar märka att kvaliteten på tjänsten inte förbättras, rent av försämras något och störs av att de inte kan söka efter vattenkylning utan att få in sökträffar för luftvärmepumpar och bubbelbad.

Fas 4: Värdet på företaget når sin peak. Intresset från ägarna är däremot helt borta. ja, det ger pengar och rullar på men ingen större glädje längre. Man säljer verksamheten till den Stora Anonyma Giganten som redan äger sjuttioelva olika företag. Stora Anonyma Giganten installerar en whatever-VD, kanske någon hungrig 30-åring som gjort kometkarriär som butikschef på H&M. PC-entusiasterna får nu ta del av sökträffar för stringtrosor och sportdryck. Det börjar gnällas lite.

Fas 5: Ekonomin börjar knaka. Unge VD:n byter jobb till något med högre profil. Stora Anonyma Giganten vill göra om sajten. Ingen av personerna från Fas 1 jobbar kvar. Istället för entusiasm och drivkraft är det personer som är där för att plocka en lön och vandra på karriärsstegen. Omdaningen tar trots tiodubbla personalstyrkan flera år och under tiden blir fler och fler missnöjda.

Någon funderar på att starta en prisjämförelsesajt som faktist vänder sig till PC-entusiasterna.

Realistiskt, men jag tror inte det behöver bli så heller.

Om man kan se till att - företaget / de som driver siten / ägarna / kärnteamet - fokuserar på att göra en så bra prisjämförelsesite, men listor, jämförelsefunktionalitet, prisoptimering mellan butiker och allt det vi gillade med gamla prisjakt. Alltså att för dem ska sökning och jämförelse-basen i verksamheten vara det som man nördar in på.

Sedan ser man till att crowdsourca parametrarna för produkterna, kanske ha ett engagerat community-team som ansvarar för resp. produktkategori och vilka parametrar de ska ha och som ska kunna jämföras. Kanske kärnteamet sätter upp någon minsta-nivå för produkter i respektive kategori, men sedan är det upp till communityn att hålla uppdaterat.

Utmaningarna skulle då vara

- För kärnteamet att bygga en grund som är tillräckligt flexibel för att kunna hantera alla typer av produkter som kan tänkas bli aktuellla och hur sätta kategorigränser. Göra det användarvänligt nog så att Communityn vill hjälpa till att uppdatera. Att det finns en tillräckligt bred produktbas / butiker från start så den kan dra in användare / community.

Tänker att här är det superviktigt att ha en extremt genomtänkt plan för kategorier, datastrukturer och relationer innan man börjar koda siten. Blir nog hopplöst om den basen blivit fel och man vill ändra något i ett senare skede.

- För Community att hålla kategorier uppdaterade, sannolikt skulle PC-komponenter vara mycket bättre uppdaterad än Värmepumpar t ex. Men kategorierna blir ju så bra som communityn gör dem.

Av wowtip
Skrivet av Edin:

Om någon på riktigt är intresserad av att bygga upp något, dra mig ett mail på edin(a)geeks.se. Är också intresserad av hur man kan använda AI för att effektivisera en prisjämförelsetjänst. Har ingen konkret plan än, men tittar på att sätta ihop något och då under Geeks-flagg. Då handlar det om att sätta användaren (i vårt fall oss som vill veta allt i detalj) i centrum.

Spännande!

Tror det är viktigt att om det blir av, att det behåller samma bredd som prisjakt och inte enbart snöar in på datorkomponenter eller teknikprylar. Gamla prisjakt var ju grymt så tillvida att man inte enbart hade sina tekniknörderier, utan även listor för vitvaror, apoteksinköp, skor. etc etc etc

Av wowtip
Skrivet av tintinj:

Och Prisjakt ÄR överlägsna fortfarande. Pricerunner känns mer som ett Prisjakt för folk som är nästan totalt otekniska och knappt vet hur internet fungerar. Folk som bara gör ett sök på google och råkar hamna på Pricerunner. Jag vet INGEN som besöker Pricerunner medvetet för att hitta billigaste platsen att handla något de vill ha.

Om jag vet exakt vilken produkt jag ska köpa brukar jag alltid dubbelkolla pris på både Pricerunner och Prisjakt. Upplever att ofta har Pricerunner minst lika bra koll på priser, ofta bättre än Prisjakt. Nackdelen är ju att de har den där "denna leverantör har vi inget avtal med" och då inte direktlänk, man får då själv hoppa in på företagets hemsida.

Prisjakts värde är/var ju möjligheten att jämföra produkter enkelt.

Av wowtip
Skrivet av sharpless:

Osäker på vilken variant du använder, men på www.prisjakt.nu gå det alldeles utmärkt att välja vilka parametrar som ska visas och kunna sortera efter. Men det verkar stämma att just "dagar på Prisjakt" inte finns.

Skrivet av Erik.:

Okej, jag testade också och såg detta, är det det här som eftersöks?

1. I filter kolumnen, tryck på plustecknet till höger ovanför valt filter så läggs den till.

2. Antalet dagar på prisjakt verkar numera kallas "Senast tillagda produkter", du hittar längst ner under "Övrigt" filtret.

Aha, ja då är det kanske inte helt kört trots allt.
Dock verkar "senast tillagda produkter" inte gå att filtrera mer än fasta intervall på x månader? Verkar inte kunna filtrera ut t ex mobiler som funnits < 18 månader på prisjakt?

Av wowtip

Tråkigt, men inte oväntat.

Finns något mer alternativ än Pricerunner? Annars kommer man väl ändå tvingas in på deras vedervärdiga nya sida för att åtminstone hitta var man kan köpa prylarna till rimligt pris...

Edit:

Testade nya prisjakt för att se om det går använda. Två totala dealbreakers om jag inte missat något:
- Kan inte sortera/filtrera på "antal dagar på prisjakt"
- Kan inte själv lägga in vilka filter som visas i kolumnerna och sortera på dem

Fy fan.

Edit 2:

Testade lite till... Att inte kunna välja vilka parametrar som visas i kolumnerna i grid:en är ju en riktig dealbreaker. Ofta är ju hela vitsen att kunna jämföra produkter på en parameter som inte är default. Om man inte kan visa den kolumnen och snabbt jämföra är det ju helt oanvändbart.

Av wowtip
Skrivet av Qrush:

Har för mig att jag fick stänga av "Steering" för att kunna splitta upp näten som du vill, ligger under Wi-Fi.

Tack, får avsätta lite mer tid och gräva djupare nästa gång jag besöker.

Av wowtip
Skrivet av dlq84:

Telia vill såklart minimera supportärenden från kunder som inte vet vad de gör och sabbar inställningar. Som IT-ansvarig kan du säkert relatera

Vill ni kunna göra den här typen av saker lär ni få köpa en egen router.

Jag förstår varför de gör det, men detta var värre än väntat. Deras gamla router är ingen dröm att jobba med, men den fixade i varje fall de mest basala inställningarna...

Av wowtip
Skrivet av Anders9110:

Har samma router kommer inte ihåg exakt vilken inställning det är men tror det finns under Wifi.

Har själv delat upp banden så att de har 2 separata SSID

Knepigt, man kunde ju se att näten fanns - men de hade samma SSID och vad jag minns så var det utgråat och kunde inte ändras.

Av wowtip

Sätta upp SSID på Telias Sagemcom F@st 5370e

Hejsan,

Skulle försökte hjälpa en släkting att sätta upp separata 5GHz och 2.4GHz nät med olika SSID. Han har en "smart" hem-pryl som kräver 2.4GHz och vägrar koppla upp mot vad som verkar vara kombinerad 5GHz och 2.4GHz på samma SSID.

Men inloggad på routern (Sagemcom F@st 5370e) blir man ju helt mållös, den är ju totalt fördummad, finns inga inställningar att tala om?

Har själv Telia fiber med någon gammal Technicolor(?) router som inte är något himmelrike, men den går ju i varje fall konfigurera rudimentärt...

Går det på något sätt aktivera "avancerat läge" på dessa nya Sagecom, eller är det det helt kört om han inte kostar på sig en separat AP eller något?

Av wowtip

Vad är det alla kollar på på YT som kräver sådan XQHD³-kvalitet?

/Gubbe

Av wowtip
Skrivet av THB:

Paketet kommer till Postnords utlämningsställe i din stad, dvs inte ica, Willys eller så.

#19389095

För Fedex? Dvs "Stora postterminalen" i regionen, inte lokala postombudet?

Av wowtip
Skrivet av mechersmith:

Hade FedEx leverans i tisdags. Fick telefonsamtal 3 min innan leverans utan att jag visste att de skulle komma. Var som tur hemma så det löste sig.

Annars är tidigare erfarenheter helt okej med FedEx, har haft att jag skjutit på leverans någon dag när de ringt utan några konstigheter. De är klart bättre än UPS vilka knappt ens försöker med utleverans. Har aldrig haft att mitt paket hamnat hos ombud med FedEx. Till och med fått det till arbetsplatsen en gång (bor 20min bil ifrån arbetsplatsen).

Har alltid behövt skriva under att jag mottagit leveransen med en signatur.

Bra info, tack!

Av wowtip
Skrivet av jnsson:

UPS har också ombud FYI, jag har fått paket flera gånger via UPS till ombud. Men Fedex hade sist jag använde typ 1 ombud i Stockholm. Tror inte de har många ombud alls tyvärr.

UPS bryr sig inte om att man har valt "leverera till ombud" där jag bor. De lämnar ändå paketen obevakade utanför ytterdörren i kyla, regn och rusk.

Men det var mer Fedex jag var nyfiken på. Om de generellt lämnas eller hamnar hos postombud..

Av wowtip

Hur funkar Fedex i Sverige?

Hejsan,

Tänkte beställa lite prylar från EU. Firman vill skicka paketen via Fedex.

Någon som har erfarenhet av hur det funkar med dem? Levererar de till Postombud, eller lämnar de paket vind för våg ute vid brevlåda eller ytterdörren likt katastrofföretaget UPS?

De som funkar bra där vi bor är generellt DHL, DBSchenker och oftast Postnord, då man normalt kan hämta hos ombud.

Alla svar välkomnas...

Av wowtip

Mailade Shellys support om Selly Plug S har "åsksskydd", svar:

Skrivet av Shelly Support:

Our Shelly Plug/Plug-S doesn't have the APC's power surge protection ... The Shelly Plug/Plug-S have overvoltage protection

Bra att den har "overvoltage protection", men innebär det att det fungerar som "åsksskydd" för TV, dator elektronik, eller behöver man ändå komplettera med en APC-plugg eller liknande för "power surge protection"? Osäker på om det i de fallen är overvoltage eller powersurge som är problemet, eller båda...

Av wowtip
Skrivet av sandos:

Finns ju även Shelly plug S. Väldigt liten och diskret och även helt laglig för vem som helst

Dessa häringa?
https://shelly.cloud/products/shelly-plug-smart-home-automati...