Inlägg

Inlägg som Axly har skrivit i forumet
Av Axly
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MBY
Va? Öh? *yrvaken*

Var och när och hur har jag sagt något sådant?

*suck* vad trött jag blir på mig själv.. sorry, fel tre bokstäver
HMB menade jag såklart.

Av Axly
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HMB
...konstfack lägga mer fokus på utsidan av chassit medans swecarna bygger upp insidan samt specifierar klara krav som chassit ska ha, t.ex. 3x120mm fläktplatser för vattenkylningsradiator, x antal hårddiskplatser etc. Som det är nu så är allt för flummigt känner jag, konstfackeleverna lägger fram ett flertal chassin där alla swecare framför olika önskemål samt försöker driva designen åt sitt egna håll.

...sweclockers användare sedan skulle få rösta fram de bästa förslagen för vidare utveckling.

Det du lägger fram är precis det jag skulle vilja se. Uppbyggnaden som den är nu känns extremt gammalmodig där man utser personer från start utan att veta ifall deras idéer är något "folket" vill ha.

Att det är flummigt håller jag med om. Jag kan ha fel men jag tror att det är lite av grejen med just konst/designutbildningar att man skall utgå från en fri idé och sedan titta på begränsningarna. Jag förstår idén med, och uppskattar faktiskt det tänket då det tenderar att ge utrymme för mer kreativa tankar, även om jag tror att det riskerar att krocka rätt rejält med den mer strikt tekniska inriktningen som florerar här på Swec. Hade jag personligen drivit en sådan här "tävling" hade jag nog sett till att få ihop ett grundläggande informationsmaterial som utgångspunkt till de medverkande, varför inte med hjälp av Swec?

För att få fart och kritisk massa i en sådan här tävling tror jag tyvärr att man måste låta fler intressen än "nördarna" på det lokala forumet komma till tals när det gäller bedöming, t.ex. någon sorts designkunnig, och någon med kommersiellt tänk. Däremot vore Sweclockers en ypperlig källa för att få till en kravspecifikation som var tvungen att uppfyllas! och givetvis även som en del av juryn.

EDIT: lade till..
En annan sak, nu när konstfack har kommit in lite på forumet, vore det inte ett fantastiskt tillfälle att bygga i lag? En tekniskt skicklig swec'are, i kombination med någon som har öga för utseendet. Folk är bara ett PM iväg...
/EDIT

Citat:

Ursprungligen inskrivet av littlewings
Se så, öppna upp lite nu va och släpp in andra som kanske inte har just din expertis, jag lovar du har inget att förlora. Enjoy the ride

Testa att sila bort den lite sträva ytan så hittar du en massa bra tankar och idéer hos HMB. Han stänger inte ute någon, däremot verkar många stänga ute sig själva när de inte kan hantera den... skall vi säga "ibland något bistra" fasaden. (Skall jag våga mig på en gissning på fjortiströtthet?)

Av Axly

Någonting som skulle kunna vara en idé är att låta grundtonen i färgerna ändras mellan kalla till varma beroende på temperaturer i datorn.

Att rent praktiskt lösa mjukvarukänsliga indikatorer är ingen helt simpel match, men annars håller jag med tidigare inlägg, inga snabba skiftningar, inte massa färgbyten, och framför allt, inget starkt ljus.. eller om någon nu vill ha starkt ljus, en justerbar ljusstyrka.

Av Axly
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Debbie
Ja right, I already thought of these fans (120/140mm), and I will install one on the botton and one on the upper level, to help the natural air flow!! TACK

One small detail to think about when drawing air in from the bottom, dust! Please take that point into consideration..

Av Axly
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HMB
...ser ingen anledning till varför konstfack skulle kunna komma med bättre idéer än sweclockers medlemmar när det faktiskt är ett datorchassi som designas. Personligen så tycker jag att någon form av tävling borde gjorts där ett visst antal bidrag skulle få "gå vidare" för att utvecklas, ungefär som idol.

Det som jag tror kan vara skillnaden mellan en "swecare" och någon som utbildas på exempelvis konstfack är nog att våra lokala förmågor ofta med sin konstruktion försöker lösa ett problem, medan en designstuderande har en helhet som bas, och detaljerna arbetas sedan fram om en produktionsstudie skall göras. (Konstfack har ju främst ett fokus på utseende och konstnärlighet)

Din idé om nån form av byggartävling gillar jag däremot skarpt... Problemen att genomföra en dylik vore väl dels att det är såpass få som verkligen designar ett chassi från grund här i Sverige (jag undrar om inte underlaget vore lite magert), och dessutom hade det krävts en rätt stor apparat att driva en sådan tävling.
Å andra sidan, om man kan utvidga spektrat till att även innefatta inte bara hårdvarunördar, utan även konstfack, HDK och liknande, främst då de som utbildas inom industridesign, så borde det ju komma upp en del intressanta förslag.

Första utslagningsrundan går på rent luftstadie, ritningar och en idépresentation.. nån sorts avsiktsförklaring. Nästa runda en kombinerad "tekniska lösningar" + design, och sen är det byggdags.. I slutändan måste det givetvis vara möjligt att (med smärre ändringar) producera, i alla fall rimligt ekonomiskt försvarbart, och tilltalande nog för att det skall gå att få någorlunda volym i försäljningen. Jury bestånde av tre elaka typer med syrlig humor från tillverkarindustrin, en erkänt kunnig byggare och en oberoende designbedömare.

(lätt att spåna vidare på intressanta idéer)

Av Axly

En ingenjör utgår från en funktion, oftast med utgångspunkt att ingenjören redan "vet" hur det skall göras. En konstnärligt inriktad person kommer med största säkerhet inte göra ett bättre datorchassi, men ack vad mycket friare de tänker.
Väldigt trevligt att se att de flesta i alla fall strävar åt rätt håll, fast via andra vägar. Den dagen ingenjören kan använda delar av detta nytänket i sin konstruktion så kan vi få se mycket roligare lådor.

Jag undrar lite vad MBY menar att designstuderande skall göra om de inte skall designa?

Av Axly

Han använde nog just ordet diskriminering i telefon, men jag som personligen inte har en susning om juridik använde istället lekmannatermer när jag plitade ner detta, dels då en stor del av forumdeltagarna är av "ringa ålder" och dels då det gick en stund mellan samtal och nedskrivning. Sorry.

Mina intentioner var att vara rätt tydlig att jag inte hade en bra källa att hänvisa till, men det misslyckades visst.

Av Axly

Konsumenten får inte nekas ett köp om det handlar om någon form av särbehandling. Detta innebär att etnisk tillhörighet, färg på kläderna eller allmän otrevlighet inte innebär att man på Ica får vägra någon att köpa mjölk. Du kan faktiskt inte ens hindra någon att köpa all mjölk du har dag efter dag, trots att det innebär ett problem. Undantag till detta kan man finna på t.ex. Systembolaget där det finns ett lagkrav på att man inte får sälja till uppenbart påverkade personer.

När det gäller en grossist (någon som bara säljer till underleverantörer eller fackmän/f-skattesedelinnehavare) så handlar det inte om särbehandling, utan en generell regel, samma sak gäller för alla. (och nej, privatpersoner är ingen etnisk minoritet) Det är då en solid och laglig anledning. Anledningen kan vara bl.a. att man inte skall konkurrera med sina egna återförsäljare, att man vill slippa momshantering för privatpersoner eller kanske bara att man inte har resurser/vill hantera returer och garantiärenden.

Jag har ingen sakkälla som jag kan länka till, men jag frågade min gode vän bolagsjuristen som gav detta svar utan minsta tvekan.

Av Axly

Ahhh.. underbart

Äntligen ett prisvärt, snyggt, och välplanerat chassi utan bjäfs och blink, plyschtärningar, julgransprydnader lysrör och roterande kromänglar, och denna evinnerliga jefla plexiglashysterin...

Ja, jag vet att det finns andra tillverkare som har denna estetiska inriktning, men priset på detta är ju ypperligt.

All heder åt detta!

Av Axly

Ta med "C17H21NO4" som en liten designpryl, men kalla den för Power-pill, ett stort vitt piller med massa kraft, och så lite gömda drogreferenser.

Av Axly

Så i specialfallet att man slarvar bort koderna, får bort dem från Steam, och dessutom har följt Pimpim666's utmärkta tips på hur man bäst gör sig av med skivorna, så är det bättre att man har köpt från Steam, trots hutlösa priser.

Rent personligen tyckar jag nog att det är lättare att slarva bort ett kvitto, som dessutom ofta är utskrivet på termoskrivare så att det fadar bort med tiden, än ett cd-konvolut, men det är nog bara jag.

Av Axly

Jag köpte en Vaio TX2 begagnad ca ett halvår innan netbookarna började ploppa upp, disken var död så den bytte jag (tyvärr inget man gör i brådrasket på en sådan) och landade på några kronor över 5000.- totalt, alla kvitton och rubbet inkluderat.

Jag har i dag en 11,1" dator som på alla sätt smiskar upp allt vad netbook heter (Core2 1,2.. 1,5/60GB dual layer-brännare 5-6 timmar batteri), jag kan köra film utan att starta windows på den, och hela rasket väger 1.25 kg. Grym skärm med 1366x768
För min del är det inget alternativ med slöa Atom-varianter, men som Skutte säger, det är lite lurigt att köpa beg laptop om man inte vet hur den hanterats.

Generellt hade jag rekommenderat att köpa nytt istället, priserna är såpass låga i dag att du tjänar igen det, och Vaio i allmänhet är väldigt väldigt dyra.

Av Axly

Först undrar jag var 9/11-snacket kom in i bilden.. vad fasen har det med en jävig domare i Sverige att göra?

Sen, Jonas13... Även om vi har en historiskt sett hög nivå på integriteten, så är väl det ändå ingen anledning att låta det gå åt fel håll? Det är ju lika korkat som att säga "Nej jag har så bra lön om man ser till vad jag haft innan så det är ok om den sänks lite"

Likaså verkar många tro att jäv kännetecknas av att man faktiskt har utnyttjat sin särställning för att påverka resultatet, precis som om man måste kunna peka på att domare Nordström faktiskt har dömt i partsintresse. Definitionen på om han är jävig eller inte är ju att han KAN påverkas av sina medlemsskap i föreningar som arbetar för ena parten, eller sina personliga förbindelser med ena partens företrädare, något som rimligen borde vara ställt bortom allt tvivel.

Nu är jag nog en av de få här som faktiskt inte gillar piratkopiering. Jag tycker rätt illa om att man trampar på skaparens rätt att få ut sin påse pengar för det den lagt ner ansträngning, själ och hjärta i att skapa... Men därmed betyder det inte att jag tycker att upphovsrätten är bra som den ser ut i dag, den är i extremt stort behov av en översyn. Dessutom är det helt sjukt att en domare agerar så grovt omoraliskt (ja, det är fan högre krav på en domare än nån annan i detta fallet) att han ger sig på att döma någon trots att han är tydligt inblandad i målsägarens intressen.

Om det nu är så att TBP-killarna har begått ett lagbrott så skall väl det ändå tas upp på ett rättvist sätt, och inte m.h.a. potentiella Kalle-Anka-rättegångar. Skäms tamejfan.

Av Axly
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frux
Jag ser många som påstår det där, men skulle någon kunna skriva ihop en argumentation djupare än en freesbee, kanske rentav med någon sorts källhänvisning, och inte bara göra reflexmässiga antaganden? Måste man per automatik sympatisera med allt man läser på om? Usch, jag som har läst både V och SDs valmanifest, och en del ur bibeln.

Inget personligt mot just dig nu Kilroy, jag är uppriktigt nyfiken rent allmänt.

Att läsa på och sätta sig in i ämnet torde vara en självklarhet, annars vore herr Nordström ganska olämplig som domare i detta fallet, däremot att vara medlem i en organisation som tydligt arbetar för den ena partens intressen är ganska oroväckande.

Att vara insatt betyder att man har en stor kunskap om ärendet... Även om det kanske inte är aktuellt att Nordström är jävig i någon av de gängse synsätten så är det ändå så att delikatessjäv beskrivs ungefär som följande (saxat från wikipedia så sanningshalten är inte garanterat 100%):

"En person är jävig ”om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet”. Regeln är avsedd att fånga upp övriga tänkbara risker för opartiskhet. Det kan gälla för den som särskilt hårt engagerat sig i en fråga eller som är nära vän med någon sakägare.

Om man är med i en förening som verkar för den ena partens intresse, och dessutom umgås flitigt inom denna förening med målsägarens representanter kan jag inte se annat än att villkoret för jäv är uppfyllt.

Av Axly

Det är rätt intressant att läsa inlägg här... Vissa känns väldigt mycket tidiga tonår med långfingret stelopererat, vissa presterar väldigt insatta och givande inlägg.

Genomgående är det däremot en förvirring och vild blandning om man syftar på ideologi, moral eller lag. Som någon påpekade, ideologi hör inte hemma i en rättssal, där är även moral ointressant, däremot går det fint att blanda moral och ideologi i en diskussion om rätt och fel utanför rättssalen.
Tar man bort moral och ideologi ur diskussionerna på detta forum kvarstår en andefattig gissningslek om de kommer fällas eller inte, och om det de facto är lagligt eller inte att driva en trackersite av TPBs slag...

Jag skulle gärna se mer diskuterande, men med den distinktionen att det rör sig om flera olika frågor:
1- Rättegångens utgång och vad lagutrymmet säger i frågan.
2- Det moraliska dilemmat rörande piratkopieringen
3- Den ideologiska frågan om ägande av intellektuell egendom.

- Lagutrymmet säger efter vad jag i min lekmannamässiga enfald har förstått inte särskilt mycket som skulle hjälpa åklagarsidan...
- Moraliskt kan jag känna att man borde faktiskt betala för det man nyttjar. Eftersom intellektuell egendom inte är en fysisk egendom kan man inte heller jämföra dem (t.ex. begagnad-soffa exemplet som haltar betänkligt) Då det är misstänkt mycket lobbying inblandat av diverse parter känner jag nästan lite skadeglädje att se att piratkopieringen fortsätter.
- Ideologiskt... Tja, då jag inte tror det är rent olagligt så tvekar jag på att beteckna TPBs agerande ens som civil olydnad. Det säger ingenting om vad jag anser om dess vara eller icke vara, vilket inte heller behövs... det gör alla andra så bra ändå.

Tänk igenom vad du tycker om respektive sak en extra gång, och posta!

/aXly - precis lagom gammal

Av Axly

En slot-in enhet skall du såklart ha, så petar du bara in skivan mellan två bokryggar. Knappen kan man ju bara ha i ryggen på en bok, en bokrygg ger ju med sig tillräckligt så du kan trycka på knappen ändå.

Av Axly

Jerka^ träffade huvudet på spiken direkt på sida 1...

Låt mig tolka några vääääldigt vanliga kommentarer från swec-forumet

"Lian-Li är stilrena" = Allt på chassit är platt, slätt och fyrkantigt. Det har ett enhetligt utseende rakt igenom. Stil och klass? Jovisst, men vidare kul eller intressant är det ju inte.

"Gamerchassin är fula" = Givetvis är det i betraktarens ögon, men ärligt talat, är det verkligen snyggt med en lila-röd-blå-grön-lysande stor, kromad, fladdrig cyber-mega-vampyrdrakeplastblaffa över halva fronten?

"Allt annat än Lian-Li är skitkvalitet" = Här har nog hypen slagit lite hårdare än befogat. Visst håller "lili" hög kvalitet, men har man verkligen behov av chassin med militär skyddsklass.

Stilrent är inte lika med stelt och strikt. Stilrent är när man (vilket är ovanligt i moddningssammanhang) lyckas hålla en speciell "look" eller stil, konsekvent genom hela rasket. G-Gnomes Orac3 är ett kalasexempel på vad som egentligen är stilrent men som brukar betraktas som motsatsen, Defyant's HP-byggen likaså.. Lian-Li är visserligen stilrena från början, men de brukar inte helt sällan förvandlas till "Kiviks marknad", komplett med freakshow och neonljus i miljoner färger och då ge ett allmänt spretigt intryck. (dock heter det nästan alltid "det är ett Lian-Li, så då är det minsann stilrent")

Länkar:
Orac3 - http://www.bit-tech.net/modding/2004/06/09/orac3_part5/1.html
Defyant's HP Res4 - http://s5.photobucket.com/albums/y165/Defyantmods/HPResurrect...
Kiviks marknad - http://www.kiviksmarknad.com/tivoli.htm

Av Axly

Snajdig idé, och jäkligt snyggt utfört! men shit vad stor den blev!

Av Axly

En beg. laptop har massor med fördelar...

Pris: Du lär utan problem hitta en ok beg. laptop för ett bra pris om man jämför med en ITX-rigg.

Batteri: Hela problemet med strömförsörjning är klart med en bil-adapter (som man såklart bygger bort så inte den syns) och dessutom kan ju laptopen automatiskt kliva in i sparläge om den inte får strömförsörjning efter säg en minut? så slipper du det problemet.

Storlek: Det är svårt att slå en strippad laptop... original skärm behövs ju inte, man kör en t.ex. 7" på extern skärmanslutning istället. Optisk enhet lär ju inte heller behövas, och tangentbordet kan man ju också sopa. Kvar från min Compaq 2,0 P4 mobile blev ett paket på 21 x 16 x 5,5 cm (med PSU inbyggd) vilket halkar in var som helst.

Om du skall köra film och GPS och full WinXP vill du nog inte köra en 533 Via ITX, då kommer du att bli klart nöjdare med en ok Laptop tror jag.
Det vore väldigt kul att se hur det går för dig med detta bygget, lycka till

Av Axly

0,8 A på 12V railen låter inte helt korrekt... är du säker på att det inte är på -12V railen som du läser?

Annars finns det hur många trådar som helst om just nätagg här i forumet... Det beror ju en del på vad man är ute efter, och trådar om allt från mega-ultra-biffo-agg till mini-ITX-agg finns att hitta om man kikar lite.