Inlägg

Inlägg som mnemonic har skrivit i forumet
Av mnemonic

IBM PS/2 40 SX 8540-043 - ingen vga output

Hej

Har fått en gammal IBM dator, en PS/2 40 SX (typ 8540-043)
20Mhz 386 cpu, 2MB ram, 40MB disk, extra kort för token ring nät installerat.

Datorn går igång och lyser grönt, den spinner igång disken. men ger inget som helst bildoutput.
Min första tanke var att den 19" tft som jag har som testskärm inte klarar av att visa sådan låg upplösning, så hämtade upp en gammal 15" CRT.
Dock samma sak här, ingen bild,

min andra tanke är att batteriet har blivit dåligt (minns att det brukade vara problem med just batteriet, dvs oxidering eller helslut).
Har kollat på moderkortet men hittar ingen batteri. Har de skippat batteriet på denna modell?

Har provat att dra igång utan hdd igång, men det gör heller inte ngn skillnad.

har inga bilder, men det är samma moderkort som på denna ebay auktion bortsett från att min har en riser för kortplatserna.
http://www.ebay.com/itm/IBM-92F1338-FRU-85F0077-model-8540-40...

Hojta till om ni har ngra ider.

Av mnemonic

Ser ut att vara en HP Proliant Bl25P med Amd cpu, kul som kuriosa

Av mnemonic

Köp en beggad Dell MD1000 , stabilt och prisvärt.

Av mnemonic

Som chassi skulle jag plocka

CHIEFTEC WH-02B-B-OP , det har 8st 5.25" platser.
På dessa platser stoppar du in 4st bakplan som ger 3st 3.5" disk på 2st 5.25" platser med vagga
totalt 12 diskar som är lätt åtkomliga,
Gällande moderkort skulle jag nog ta ett Intel, de brukar i regel vara stabila (ser att asus Z8NA har bra pris, men vet inte hur stabila dessa äe)
CPU Skulle nog köra på en Xeon L dvs low power för lägre värme och energiförbrukning.
RAM, ECC Low power

Av mnemonic

De flesta är utdöda nu, men ett kort som brukar vara ganska säkert är myrorna/annan second handbutik där de som skänker prylar oftast är äldre människor som kanske haft datorn i en 10-15år och först nu fått en ny av sina barn/barnbarn. Eller som helt enkelt gått och dött och där barnen låtit myrorna ta en stor del av bohaget inkl dator.

Annars kan man ju givetvis hålla koll på blocket, tradera, ebay osv. men då har man ju oftast fraktkostnader på en 2-300 för att få hem datorn.

Av mnemonic

Håller nog Med Powernet här men vill gå ett steg längre
En krypterad nas hos en granne med dedikerad fiber kan vara en bra lösning iom att man då har lite mera kontroll, och vet att ingen annan än ev grannen kan ge sig på Nasen.
Ta en HP microserver eller annan strömsmål sörja och slänga i två st speglade diskar.
Sedan skadar det naturligtvis inte att göra backuper på extern USB-disk med jämna mellanrum som förvaras på annan plats, typ brandsäkert kassaskå, iom att om man har NASen synkad så är den ju fortfarande sårbar för virus och liknande.

Skulle jag lägga filer i molnet skulle jag nog välja att kryptera ordentligt först innan uppladdning.

Av mnemonic

Anledningen till prissättningen är att de ska sälja basenheterna billigt och sedan göra de större marginalerna på tillbehören skulle jag gissa på.

P410 går att hitta från ca 2400 + moms i sverige om jag kollar lite snabbt, så inte superdyrt, men visst i relation till servern som är ganska billigt (sjukt billig egentligen om man ser till vad man får) så blir det ju dyrt.

Kolla P/N på kabeln du har i servern, kommer inte ihåg på rak arm hur den ser ut inuti., HP brukar vara ganska bra på partnr så att man kan se ganska lätt vilka tillbehör som passar med vilka.

Av mnemonic

P400 är stabilt, billigt (nuförtiden iaf) och funkar fint, rekommenderas dock att köra in senaste firmwaren, den kan bete sig lite underligt med dualport sas-diskar och gammal firmware.

P212 har jag inte haft möjlighet att testa, du har en extern och en intern port. vilket kan vara lite onödigt om du bara ska ha den för interna diskar.

Jag skulle personligen föredra P410 då det är nyare, har stöd för SAS 6.0 gbit/s och två interna portar så att man enkelt kan slänga på 8st 2,5" diskar med två st breakout kabel. P410 bör också gå att hitta till hyfsat pris nu när P421 finns på marknaden.

Tänk dock på att dessa kort kan säljas i ett antal varianter,ibland utan cache eller battery se till att köpa varianten med batterybackat skrivcache om du ska köra RAID5, brukar heta 256MB BBWC eller liknanade,

Av mnemonic

Kör en instegsserver på runt 5.000 , typ Fujitsu Primegry TX100, HP ML110 G7, IBM X3100 etc.
Lägg på operativsystem, windows 2008 foundation (2000) , windows server 2012 essentials (3000) eller linux (ofta gratis)
Lägg till en extra disk och spegla den så att ni har kvar datat om den ena disken havererar (500-1000sek)
Köp till en Extern USB-disk typ en 2.5" som är liten och smidig som ni kör backuper på och sedan förvarar i annan byggnad om servern skulle bli stulen, byggnaden brinner ner etc. (500-1000 sek)

Av mnemonic

Skulle nog säga att det mest prisvärda om du ska ha en tower är att köpa en beggad workstation med bra spec.

Ex. HP Z800/Z820, Dell Precision T5500/7500 är bra och stabila maskiner.

Räkna med ca 10-15 + moms för en bra specad maskin.

Av mnemonic

Rekommenderar dig att jobba med din "sociala kompetens" , annars tror jag att det kan bli svårt att få jobb annat än på samhall, det är i princip den enda arbetsplatsen jag känner till som struntar i den biten,

Fördel att prata med ngn som kan coacha dig lite, jag vet inte hur AF är i uppsala, i vissa orter så kan man ha stor hjälp av handläggarna, i vissa andra fall inte, det skadar dock inte att boka in ett möte för att samtala om din situation och den loakala arbetsmarknaden, det är ju en fördel om de hjälpa dig lite mer handgripligen med dina svagheter och styrkor, så att du kan lyfta fram dina styrkor och jobba med att förbättra dina svagheter.

[EDIT] har för mig att om du har en dokumenterad bokstavskombination eller på andra sätt har svårt att komma ut på arbetsmarknaden så kan företaget som anställer dig få särskillt anställningsstöd, dvs att staten täcker upp en stor del av din lönekostnad, upp till 85%, värt att notera är dock att du inte kan få a-kassa om du går på särskillt anställningsstöd. [EDIT]

Av mnemonic

Försök hitta en Motocross eller crosscart bana istället annars och kolla med ägarna om du kan ta en runda.

Av mnemonic

Har själv villa och är grymt nöjd med mitt köp, kostar ca 2000 kronor mer för mig i månaden än tidigare lägenhet, men grymt värt det när man vet att de pengarna går tillbaka till en själv iom att en stor del är avbetalning på lånet, jämfört med att betala för en hyresrätt där alla pengar går till hyresvärden som inte alltid lägger dessa på förbättring av fastigheten och dess standard....
Dock får man vara beredd på en del engångsutgifter det första året så det är alltid bra om man har en buffert.

Ang. besiktningsman så är det inte helt nödvändigt, men det är en grym fördel annars att ha med en duktig byggare som jobbar med hus och som direkt kan säga vad som behöver bytas och på ett ungefär vad det kostar.
Rejäla isolerade Fönster är ganska dyrt, men det är värt det på sikt iom att äldre fönster ofta släpper ut väldigt mycket värme.

Ett tips är att undvika mäklarfirmor, Jag kan tänka mig att det bor en del äldre människor i smedjebacken, prata med familj och bekanta om de känner ngn som känner ngn som är lite äldre och börjar fundera på lägenhet för att de har svårt att sköta om huset. Då slipper man också en hel del stress iom att fastigheten aldrig kommer ut på den "öppna marknaden"

En farlig sak när man köper av äldre gubbar är dock att s.k. finurliga lösningar, eldragningar osv. som gubbarna gjort kan vara helt livsfarliga, gäller särskillt badrummet.......

Av mnemonic

Skulle nog i likhet med flera andra i denna tråd rekomnmendera en bank med mera kundfokus. Känns som de stora bankerna har tappat en hel del fokus på de vanliga privatkunderna vilket är väldigt synd.

Swedbank har iaf den fördelen att de har bättre öppettider än nordea, men å andra sidan så brukar de ha hiskeliga avgifter för att lösa in utbetalningskort och liknande.
SEB har jag aldrig vart kund hos så där kan jag inte uttala mig.

Jag föredrar själv att ha pengarna hos en bank där man kan gå in och möta de som har hand om ens pengar, placeringar eller vad det nu handlar om.
Det kan ju vara en fördel om den banken finns representerad fysiskt i din närhet.

Av mnemonic

Jag skulle nog vara lite försiktig när det gäller attraktiva varor till låga priser, Det är en stor fördel om du kan komma och se grejerna, speciellt skicket men du får oftast även en bra uppfattning om ägaren och kan dra dig ur om han eller hon verkar alltför skum/obehaglig/otrevlig/finns misstankar om stöldgods etc.,

kan mycket väl vara så att macbooken i fråga inte alls är stulen men däremot i väldigt slitet skick och därav väldigt billig. (fastän det i blocket annonsen står att den är i bra skick, så kan ju säljarens tolkning av bra skick skilja sig mycket från din tolkning av "bra skick")

Air modellerna och de övriga med silvrigt chassi blirt väldigt ofta buckliga, slot in dvd-spelaren slutar att fungera, batteriet ger sig. osv. vid väldigt intensiv användning.

De vita modellerna med plastchassi har andra nackdelar, bottenplattan (gummit släpper) , missfärgningar i chassi för att personen som använt datorn haft den i knät/soffan osv, så att tyget färgat av sig på den vita fina plasten. sprickor i plasten runt gångjärn, musplatta, laddport, nätverk, (dvs de portar som används ofta)
Även här kan batteriproblem förekomma

För båda modellerna gäller att kolla ac-adaptern, en ny original handlar ofta om ca 600 sek ibland mer.

Av mnemonic

Skippa det aset, G3an är långsam, inte helt pålitlig i dagsläget. och allmänt dyr i drift.

Tror det går att maxa med 6x2GB, om du har den nyare moderkortsversionen 533Mhz buss istället för 400Mhz. Dock inte värt ett om du i princip inte får minnena gratis.

Bättre att lägga pengar på en DL360/380 G5 istället nu när de har rasat så mycket i pris, du kan använda SAS/eller billiga 2.5" SATA istället för dyra scsidiskar, slängai 64GB ram, och dubbla quadcores, klart mer värt att lägga krutet på en sådan än att sitta och lägga pengar på en sån seg häck som DL380 G3.

Av mnemonic

Tack för svar:

Med hjälp av era svar har jag kommit lite närmare detta beslut.

Android baserade plattor går bort, då det verkar vara en ganska ofärdig produkt, dåligt stöd för outlook, bla.
Windows 8RT plattor kan möjligtvis vara ngt, frågetecknet är licensieringen av office, om man på ett smidigt sätt kunde uppgradera home versionen av office2013RT till en "pro" version skulle det ju kunna vara ett alternativ, nackdelen är ju om man vill köra ngt bakåtkompatibelt.
Sen kommer ju Win7 plattorna, känns lite gammalt, men då vet man ju vad man får, och borde kunna installera vanliga office 2010 utan problem.
Och sedan standard win 8 plattorna.

Problemet verkar vara att de windows baserade plattorna ofta har sämre batteritid, när jag kollat runt lite på nätet på vad som finns tillgängligt för omg. lev än så länge så verkar det vetttigaste atlernativet vara en HP Slate 2 med win 7, som på papperet ska klara 8 timmar.
Det bästa vore ju om man kunde lägga vantarna på den hands on, får se hur det blir.

Microsoft surface kan också vara en intressant produkt, men den är ju en bit bort och jag känner att jag antingen måste köpa ngt nu alternativt köpa extra batterier till min nuvarande laptop a 1400 + moms och köra vidare med medan man väntar, problemet med laptop är ju att det blir rätt så klumpigt när man är på språng och fixar saker, då är en platta mycket smidigare som anteckningsverktyg,

Av mnemonic

Jeppe1990: Priset på transformern var ju lågt och bra, men hur är det med polaris officepaketet som ligger på, jag måste både kunna läsa, redigera och spara excel dokument utan att det blir kompabilitetsproblem, formler inte fungerar, färgmarkeringar blir annorlunda etc.
Jag använder excel ganska mycket och det måste helt enkelt fungera klockrent.

Json_81: Jag använder som sagt excel rätt så mycket, inget superavancerat, men det blir lite formler, lite färgmarkeringar osv och det måste fungera felfritt, så att det inte ändrar sig när jag skickar vidare ett bearbetat dokument och det sedan öppnas av mottagaren som kan ha office 2010 tex.
Har du provat excel 2010 på win 8? kan vara intressant, men jag är lite skeptisk iom att win8 är så nytt, är inte jättesugen på att köpa en halvfärdig produkt.

Av mnemonic

Letar efter en surfplatta för arbete, ej nöje ,rekommendationer?

Hej

har nu börjat titta lite på attt till viss del ersätta laptopen och på att införskaffa en surfplatta för diverse saker där det är smidigare att ha med sig en surfplatta än att gå runt med en laptop. Har inte riktigt följt hypen med surfplattor riktigt så därför blir det en forumpost här.
så frågan är vilken ni kan rekomendera som kan uppfylla de krav som jag har.
Jag är inte ute efter en lekmaskin, utan en stabil arbetshäst som ska hålla.

Måsten:
Ska fungera felfritt med excel
Ska fungera felfritt med outlook
Bra batteritid 8 timmar +
Måste finnas i lager hos respektabel handlare för omg. lev, dvs ej produkter som inte går att få tag på inom 48 timmar
Solida garantivillkor, dvs inget inskick, och kanske få tillbaka enheten en månad senare för att reservdelen bara fanns att tillgå i japan

Allmäna plus (inte skalkrav)
Att det går att koppla på externt tangenbord antingen bluetooth eller liknande.
3G
Ruggad, funkar iofs också med att man köper ett skal
Möjlighet att teckna garanti med on-site rep.
"lös" SSD dvs att lagringen inte är fastlödd på moderkortet utan att man om man mosar plattan lite tex. ska kunna plocka ur SSDn och rädda över ev data.

Av mnemonic

Kör på ML110 G7, Det är en trevlig och stabil maskin, går att hitta baskonfen med Xeon E3 cpu för 3750 ink moms om du letar lite.
Lägg till ett HP P400 eller P410 raidkort, den inbyggda raiden på moderkortet är inget att hurra över.

Bygger du själv så använd antingen Intels egna serverkort, eller supermicro. (glöm bort asus/asrock/MSI/etc. Det är moderkort riktade mot konsumenter och de är inte byggda för stabilitet på samma vis, väljer du ett sånt kort så köp två st för att vara säker.)