Inlägg

Inlägg som Syntheslizer har skrivit i forumet
Av Syntheslizer

Jag tänkte först bara köpa ett EK-kit (L360) och vara nöjd med att ha en bra början på en custom loop. Tyvärr verkar EK vara rätt duktiga på att ta betalt för sitt märke just nu så jag gav mig ut på jakt efter delar som passade mig och mitt system bäst och då helst till ett lägre pris. Skulle behöva er hjälp att se till att jag inte valt helt fel grejer samt lite tips på liknande/bättre prylar som tillsammans hamnar under 2599:- (priset för ett L360-kit).

Kör med ett Define S så jag har plats för en 420-radiator i toppen (max 55mm MED fläktar). Låga temps är viktigare än ljudnivån men jag ser gärna att loopen går tyst i idle. Två stycken 970s kommer att läggas till någon gång framöver. Ett kort kanske körs direkt lite beroende på vad loopen kostar. Känns så drygt att lägga ut 1100:- på ett block (med backplate) när 900-generationen precis tagit slut. Ser dock inget behov av att uppgradera än på ett tag med tanke på hur pass bra 970 SLI presterar.

Listar lite produkter som jag kollat på. Feedback och tips uppskattas.

Pump: Phobya DC12-260 - 369:-
Reservoar: ???
Radiator: Alphacool NexXxoS ST30 420mm - 799:-
Block: EK Supremacy EVO - 599:-

1767:- totalt än så länge. 832:- kvar till reservoar, fittings och slang.
Har sett att det finns rätt många olika res + pump-combos men priserna verkar helt sjuka. 1300 spänn för en pump med ett plaströr på toppen?!

Av Syntheslizer

Fractal Design Kelvin S36 är tydligen expanderbar. Hittade lite videos på folk som kopplat på ett vattenblock för GPU utan några större problem. Sen är det ju bara hänga på en extra radiator och kanske en reservoar senare. Pump/block-kombon är från Alphacool så det var inga no-name-prylar.

Av Syntheslizer
Skrivet av Klubba:

Ju varmare en radiator blir ju effektivare blir den.

För mig handlar det 100% om att få ner temperaturen på grafikkortet/en. Jag var inne på att köpa en Hydro Series HG10, men den passar inte mitt kort. NZXT har någon egen variant som verkar passa men har ingen passiv kylning av några andra komponenter på kortet. Dessutom känns det så half-ass att AIO-kyla ETT kort och låta resten gå på luft. Synd bara att vattenkylning ska kosta så förbannat. Testade, som tidigare nämnt, att plocka ihop egna paket för att se om det gick att komma undan billigare men jag misslyckades. Vad säger ni med koll på läget - går det att prispressa utan att det blir akvariepump, Cola-flaska som res och en rostig radiator från en gammal Honda?

Av Syntheslizer
Skrivet av Klubba:

Säger vem? en 360 radiator med fläktar bör inte ha problem att kyla en CPU samt ett 970

Vet inte hur värmen i loopen ökar när jag lägger till fler saker som ska kylas men i tester jag såg så värmde en lätt överklockad processor loopen med 240-rad till ganska höga temperaturer helt själv. Då var det förvisso ett semilångt stresstest som kördes. Men om CPU själv går upp i 70C+ så känns det som att två grafikkort skulle tillföra på tok för mycket värme. Eller har jag fel?

Av Syntheslizer
Skrivet av Fönstrputtsaren:

Det som gör EKs kit mer attraktivt är framför allt:

  • Bättre fläktar

  • Vibrationsdämpning till pumpen

  • MYCKET bättre slangar

  • Något bättre block

Slangarna som kommer med alphacools kit kommer du behöva byta då dom avger plasticizer som kommer gegga upp blocken och radiatorerna. Räknar du in ordentliga slangar i priset så blir prisskillnaden mycket mindre.

Sen tycker jag du ska köra på 360-kittet om du har plats för det. 200kr extra för 50% mer radiatoryta är definitivt värt det.

Vilket chassi hade du tänkt bygga loopen i?

Define S så det finns plats för stora radiatorer både fram och i toppen.

Blocket och fläktarna från EK var bättre det märktes när jag kollade recensioner. Slangar kan jag inget om så där får jag lita på vad du säger. Tanken med att ta en mindre radiator var som sagt att även den största (360) inte kommer att räcka för att ta hand om CPU och GPU(s). Så en mindre, och därmed mer lättplacerad, radiator borde funka som en start tänkte jag.

Priset är egentligen inte något problem annat än att jag inte vill betala för mycket. Jag är bara ute efter kylförmågan - inget annat. Fönster på chassit, färgat vatten, RGB-bling osv är absolut inget för mig. Så fula block/pumpar/radiatorer gör mig inget då de ändå inte kommer att synas.

Av Syntheslizer
Av Syntheslizer

Vattenkylning: Alphacool eller ekwb?

Jag har helt kört fast i valet mellan olika vattenkylningskit och tänkte se om Swec har lust att hjälpa mig. Tanken är att jag ska kyla en överklockad 4690K och senare även ett, eller två, GTX970.

Då jag aldrig pillat med vattenkylning tidigare tänkte jag att det var smartast att köpa ett färdigt kit. Prismässigt verkar de ligga bra till då jag själv inte lyckas plocka ihop ett paket som kostar mindre. Kruxet är bara att det skiljer en del i pris mellan kit med lika stora radiatorer. Alphacool är ganska precis 500:- billigare än ekwb på båda 240- och 360-kiten.
Hur kommer det sig att de skiljer så pass i pris? Amatör som jag är ser jag ingen skillnad på kiten annat än att alphacool bjuder på en rejält mycket större reservoar, men verkar ha sämre fläktar.

Om jag förstått det hela rätt så är både 240- och 360-radiator mer än nog för att kyla en CPU, men båda är för små för att kunna ta hand om även grafikkorten. Jag tänkte då att jag börjar med ett kit för bara CPU och sen hänger på en extra radiator när jag fixat vattenblock för grafikkorten. Tänker jag rätt?

ekwb har även ett 120-kit som skulle kunna funka för bara CPU men det kostar 200:- mer än alphacools 360-kit så det är rätt hög prio på att få reda på varför ekwb tar så mycekt mer betalt. Kan det skilja så pass i kvalitet eller är ekwb bara i ett stort uppsving med all publicitet de får genom att sponsra youtubers?

Av Syntheslizer

CS:GO lär ju inte vara några som helst problem att driva, men mer grafiktunga titlar kommer knappt vara spelbara på ett 960, som klippet jag länkade faktiskt också visar.

Av Syntheslizer
Av Syntheslizer

Hur i hela fridens namn har galleriet bara 3.9 i snitt? Riktigt snyggt bygge som känns både genomtänkt och väl utfört. 5/7!

Av Syntheslizer
Skrivet av anon226320:

Du ser de senaste uppdateringarna genom att navigera dig till följande:
Win-knappen + bokstaven I som i ivar > Uppdatering och säkerhet > Windows update > Avancerade alternativ > Visa uppdateringshistorik

Visar bara två mindre uppdateringar som gjordes nu för en minut sen när jag letade efter info om uppdateringar. BT-mappen som brukar fyllas upp med filer i väntan på uppdateringar är nästan 4GB stor. Vet inte om det var uppdateringen.

Av Syntheslizer

@Nevil: Var ser jag vilken build jag har? Den var riktigt stor. Stod och tuggade på en screen, som såg ut lite som den vid installation, ett bra tag. Win 10 Home.

Av Syntheslizer

Stor uppdatering idag

Fick en stor uppdatering idag som har fått datorn att gå helt bananas. G-Sync vägrar funka. Bilden är helt skev/flimmrig/pixlig lite då och då. Har optat UT ur alla beta/preview-builds men hittar ingen info om att det skulle vara dags för en uppdatering än. Vad fan händer?

Av Syntheslizer

@Royael: Är chassifläktarna PWM? Om de är PWM så är deras hastighet förmodligen kopplad direkt till CPU och eftersom CPU oftast inte blir särskilt varm så kan det vara så att chassifläktarna går i 20-30% och då blir det inget vidare genomblås.

Av Syntheslizer

@Royael: Värmeproblem, menar du? Har du senaste drivrutinerna? De "fixade" ett problem med 144hz i senaste.

Av Syntheslizer
Skrivet av Royael:

Det löste problemet! Dock kvarstår samma problem om jag vill spela cs go på 144hz...

Jag tror att du kan forcea 144hz om du lägger in CS i "Program Settings" och sätter att just CS ska ha 144hz.

Av Syntheslizer

@Royael: nVidia Control Panel > Manage 3D Settings > Global Settings > Preferred refresh rate

edit; 900-serien har en tendens att bli varm om du har obegränsad fps, men det händer inte i alla spel. The Witcher 3 får mina 970 att thermal-throttla om jag har 144hz.

Av Syntheslizer
Skrivet av tudz:

Missade det, men går den ens in i det chassit?

Node 304 Max höjd CPU-kylare 165 mm
NH-D15 Höjd över moderkort 165 mm

Så det var på fitthåret det. Ligger förmodligen emot kanten, men det ska inte störa GPU. TS får bara se till att ha rejält blås in och ut ur chassit så att inte värmen dröjer kvar och värmer upp komponenterna.

Av Syntheslizer

Det bästaste med nya drivrutiner är att se om de får för sig att stänga av SLI helt random!
144Hz ger nu en klock på 405-540MHz, ner från 899MHz. Fläktarna spinner inte upp längre, vilket de gjorde förut, då kortet inte blir mer än någon enstaka grad varmare av 405-540MHz jämfört med 899MHz.

Så nog fungerade det allt!

Edit 1;
Nu gick de faktiskt ner till 135MHz och verkar trivas där.

Av Syntheslizer
Skrivet av Lowkey:

Dessvärre går min garanti ut i 27 december. Det är ett GTX 970 Asus strix gaming.

Som jag trodde då! När jag upptäckte oljudet på mitt kort fick ASUS det att låta som att jag hittade på då de bestämt aldrig hört om något liknande. Internet hade något helt annat att säga om saken och sen dess har jag sett flera trådar om oljud på STRIX-korten. Mitt kort blev utbytt men det var tack vare butiken, inte ASUS.

Om det brinner i knutarna så borde du ta ett kort steget över 970. Då kan du köra SLI/XF senare för att få nytt liv i burken. Jag vet faktiskt inte hur 980 står sig mot 390X men om vi tittar på priset så är ju 390X galet mycket billigare!