Inlägg

Inlägg som Nathaniel har skrivit i forumet
Av Nathaniel

Jag har också noterat väldigt suspekt höga temperaturer på min Samsung 960 EVO 500GB:

https://i.imgur.com/jnGH2KD.png

Temperaturerna i bilden är efter CrystalDiskMark benchmark 9x32GiB. Som man kan se är max-temp på sensor 2 hela 103 grader!!! Om detta stämmer så låter det ju ohyggligt dåligt. Samtidigt visar sensor 1 bara 69 grader som allra mest, vilket jag tycker låter långt mycket mer rimligt.

Jag har redan funderat på att skaffa en EK-fläns att sätta på, speciellt som min M.2-slot sitter exakt under grafikkortet, som vid spel blåser ~80-gradig luft rätt ner över SSD-disken :/
Även bättre chassi-kylning är på gång, då jag misstänker att det har mycket med saken att göra också. Jag märker hur väldigt lång tid det tar för luften i chassit att svalna, vilket troligtvis beror på att jag kör fläktarna på tystaste möjliga läge i runt 700rpm.

Frågan är nu mest hur mycket man ska oroa sig för sensor 2, eftersom alla program inte ens verkar läsa den sensors överhuvudtaget?

Av Nathaniel

En beställning på MX110 är lagd på Webhallen... :=)

Av Nathaniel

Fick min 27" i måndags kväll, och har hunnit känna lite på vad den kan prestera. WoW testkörde jag med ett trial-konto, och på max-upplösning med rekommenderade inställningar hackade intro-filmen lite då och då, men själva spelet flöt utan problem, och med FPS på 100+. kom då ihåg att detta är i 2560x1440, inte 1280x1024 som många benchmarks kör på.

Slutsatsen är att den är fullt kapabel att spela med (jag kör HD4850 i min iMac), speciellt om du accepterar att inte spela i skärmens maxupplösning. Jag tänker även prova CoD4, samt EVE Online vid första bästa tillfälle.

Av Nathaniel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av b0bzor!
Har hittat ett par exempel som bör följa dina kriterier, observera att jag inte har någon personlig erfarenhet utav dem:
Microsoft Natural Wireless Laser Mouse 6000
Logitech MX620
Microsoft Wireless Laser Mouse 6000
Logitech Cordless Click! Plus

Men! Jag tycker personligen alla dessa känns lite "sisådär". Jag håller med om att det saknas stabila trådlösa möss som gör det man vill och inte ser ut som rymdskepp med 72 knappar. Jag har själv inte hittat någon vettig mus som följer dina direktiv.. letar fortfarande.

Det närmsta jag kan komma är musen som finns i detta paketet, den har allt jag vill ha:
Logitech diNovo Media Desktop
Tyvärr så måste man betala för ett tangentbord i samma paket som man inte kommer använda. Har du tur så kanske du har en vän eller bekant som kan tänka sig att köpa loss tangentbordet, för det är ett riktigt schyst tangentbord för PC-användare. Paketet ska köra via Bluetooth så du bör kunna köra utan USB-dongeln.

Tack för tipsen!

Jag har själv kollat lite på olika möss, bl.a. de du länkade, och just nu känns MS 6000 och Logitech MX1100 som topptävlande. MX1000 vet jag av erfarenhet är riktigt trevlig, men den har usel batteritid och så måste man ha den där stora dockan på skrivbordet. MX1100 har ruskigt bra batteritid, men verkar ha anammat Logitechs värdelösa nya scrollhjul.

Jag börjar misstänka att vad jag än väljer, så blir det en kompromiss...

[edit] Jag har läst på lite mer om Logitech MX1100, och det verkar som att den trots allt möter alla mina patetiskt noggranna krav

Den har förvisso sidoscroll, men lycka till att hitta en enda mus utan det idag. Toggle mellan fri- och stegscrolling verkar vara på en separat knapp, så jag kan fortsätta scrollklicka precis som vanligt. Flera programmerbara knappar är guld värt i OS X, t.ex. ser jag fram emot att mappa den "osynliga" tumknappen till Exposé. Stor och ergonomisk är bra, raka motsatsen till Magic Mouse. Lite dyr är den, men förhoppningsvis gör den sitt jobb väl också.

Om någon har erfarenheter av just den här musen vore det väldigt intressant.

Av Nathaniel

Anropar alla musexperter! Jag behöver en ny mus, och hjälp att välja!

Så, nybliven iMac-ägare som man är vill man ju helst inte koppla in en massa kablade enheter igen. Det är verkligen härligt att slippa allt trassel både på och bakom skrivbordet numera. Därför är det med en liten tår i ögat jag känner att jag måste överge min älskade MS IE 3.0 för något utan svans.

Det är här jag behöver lite hjälp. Det finns en uppsjö av trådlösa möss, det vet jag, men finns det några som inte är så jävla blingade och överarbetade? Finns det någon schysst, trådlös mus som mer liknar IE 3.0 än ett mindre rymdskepp?

Mina kriterier för en ny mus är alltså att den har ett stabilt och lättrullat scroll-hjul, helst utan sid- och kinetic-scrolling, om det är möjligt. Den ska ha minst två sidoknappar, och naturligtvis vara optisk och trådlös. Utöver det är jag ganska öppen. Märke spelar ingen större roll. Gillar Logitechs pyttesmå sändare, men de envisas ju som sagt med sina konstiga scrollhjul.

Vet att jag är kräsen, men jag hoppas att någon har en idé om något som skulle funka bra.

Tack på förhand!

[edit] Glömde nästan det viktigaste. Jag måste kunna scrollklicka! Utan att det aktiverar en massa andra grejer, som jag har förstått att nya logitech-möss gör. Jag använder scrollklick väldigt mycket, och det måste verkligen fungera. Tack igen!

Av Nathaniel

MS IntelliMouse Explorer 3.0, utan tvekan. Hade allra första versionen tills den gick sönder, och var tvungen att nöja mig med en Logitech MX 510. Den är inte dålig, men inte heller lika bra. Så kom då dagen när MS släppte 3.0 i ny tappning, och jag var först i kön att köpa den. Den har hängt med sen dess. Helt suverän, är den.

Av Nathaniel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Daned
Kan jag köpa ett vista home premium OEM och instalera på min dator som har ett pirat vista ultimate om jag formaterar Systemhårddisken???

Ja, det ska inte vara några som helst problem. Om du formaterar hårddisken vet inte Home Premium OEM ens om att du någonsin haft något annat OS på disken.

Av Nathaniel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av GaMeR2K5
Server 2008 är ju Vista. Plus några serverspecifika tjänster/program/konfigurationer, minus några tjänster och programstöd.

Mer exakt så är 2008 = Vista SP1, samt att det är just det där "minus några tjänster" som gör susen. Ett helt rent, fräscht och snabbt OS, inget skräp som enbart snor CPU-tid och möjligheten att välja exakt vad du själv vill använda OSet till är vad jag är ute efter. Av den anledningen tycker jag 2008 är vida överlägset Vista.

Av Nathaniel

Vill bara reda ut lite om OEM-nycklar för Windows XP:

Jag använder själv en OEM-nyckel för Windows XP som jag fick vid köpet av en IBM ThinkPad för några år sedan. Det första jag gjorde med datorn var att wipe:a hela disken (inkl. restore-partition) och installera Linux. Numera kör jag dock Windows på datorn igen, och det enda jag behövde göra för att installera det var att hitta en rippad Windows XP OEM-iso på nätet, bränna den och installera med nyckeln som sitter tryckt på undersidan av laptopen.

Utöver detta har jag även installerat samma version av Windows på min stationära dator, med samma nyckel. Den stationära har jag dessutom bytt hårdvara i ett par, tre gånger sedan jag först aktiverade nyckeln.

Summa summarum, min XP OEM-nyckel är använd och aktiverad på åtminstone tre helt olika maskiner, och två av dessa är dessutom aktiverade och igång samtidigt. Jag har aldrig stött på några som helst problem utom allra första gången jag använde nyckeln, då jag fick aktivera över telefon. Alla gånger därefter har jag kunnat göra det automatiskt över internet.

Kan tilläggas att jag upptäckt den hårda vägen att Dell (säkert andra som HP och Fujitsu-Siemens också) har egna, företags-specifika nyckel-serier, medan t.ex. IBM verkar använda en generisk OEM-serie.

Sitter just nu och fnular på om det är värt att köpa en Vista-licens eller inte... Det ÄR så jävla mycket enklare att inte behöva bry sig om aktiveringshack och liknande, vilket är den enda anledningen till att jag fortfarande harvar runt på min XP. På jobbet kör jag, för övrigt, Windows Server 2008 som desktop. Maken till Windows-installation har jag aldrig varit med om. Server 2008 är vad Vista borde varit hela tiden!

Av Nathaniel

Ehm... Varför anser du att "Internet, uppkoppling och nätverk" är rätt sektion att ställa denna fråga i?

Gör om, gör rätt.

[edit]
...förutsatt att du menade att söka i Excel-dokument. Kanske missförstod dig en smula, isåfall ber jag om ursäkt.

Av Nathaniel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Pappy
Exempel.
http://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=DIR-655

http://www.datorbutiken.com/se/default.aspx?Product=LSRVS4000

Själv kör jag en DIR-655. Klockrent. Massor av torrents, DC och FTP-nedladdningar konstant. Inte ett problem se'n jag köpte den i somras. Klarar att routa mitt 100/10 utan problem. Jag har stängt av WLAN på den (använder det inte, än iaf).

Tyvärr så verkar kampanjen på 655:an vara slut, men priset är inte så farligt iaf.

Schysst, linksys:en ser bra ut. DLink har jag inget annat än rent förakt för, jävla skitföretag med jävla skitprodukter

Trevligt med inbyggd gigabit-switch också, slipper jag köpa det separat också.

Bara av ren nyfikenhet, finns det något under tusenlappen som klarar mina krav? Hittade någon linksys-modell som liknade den andra du länkade, men som fick genomgående dåliga recensioner på nätet. Dock kostade den bara 635kr, lite rimligare pris

Om inte så går jag nog på Linksys:en du länkade, om ingen annan invänder :>

[edit]

Läste en recension på Linksysen, efter att ha sett diverse negativa kommentarer över hela nätet, som bekräftade att även denna router går bort helt.
http://www.smallnetbuilder.com/content/view/29910/51/1/3/
upload (LAN->WAN) gav förvisso väldigt fina hastigheter, ända upp till 500mbit, men vad hjälper det om jag bara kan ladda ner i 14(!!!)mbit (WAN->LAN)?

Linksysen möter alltså inte mina krav, kommer knappt i närheten

[edit2]
Kollade även upp D-Linken, och ja, den verkar onekligen bättre. Toppar listorna både i throughput och simultaneous connections. Antingen sätter jag upp en egen Smoothwall, eller så blir det antagligen en D-Link *ryser*

Av Nathaniel

Router för 100mbit

Jag ska flytta om några dagar, och kommer precis som nu ha 100mbit åt båda hållen tack vare Bredband2. "Problemet" är att nya lägenheten är för stor, så TVn med htpc, xbox och wii kommer stå en bit ifrån min dator, varför jag skulle vilja bygga ett NATat hemmanät där jag kan dela ut musik och media.

Då jag har 100mbit internet vill jag naturligtvis inte att routern ska strypa hastigheten, något jag varit med om redan vid mycket lägre hastigheter än så.

Alltså, finns det någon humant prissatt router som klarar en throughput på 100mbit med nat/spi påslaget, och var får man tag på denna?

Inga extra funktioner som wlan eller vpn behövs, det enda jag vill ha är ett nat för att begränsa nätet till min lägenhet (annars delas mina filer ut till hela byggnaden, icke önskvärt ) och möjligtvis en brandvägg bara för att det är trevligt att ha. Hastighet går dock före säkerhet i just det här fallet.

Tackar för förslag.

Av Nathaniel

Jepp, dvd-brännare har jag redan. Ljudkort också, ifall det inbyggda skulle suga alltför mycket.

Jag hade en E6750 i listan när jag skrev tråden, men uppdaterade strax därefter. Av det jag hört ska E4400 vara väldigt klockbar, vilket betyder att jag kanske kan få upp till en Ghz gratis. Inser samtidigt att E6750 har sina fördelar med dubbla cachet och högre FSB, men så kostar den 600kr mer också. Är det värt pengarna?

Btw, din länk funkar inte. Forumet verkar ha krympt den riktiga länken så att det är "..." i mitten av den.

Av Nathaniel

Media/spel-dator för 8-10k

(Skrev först i ett annat forum, men det var lite mer trafik i detta :>)

Hej!

Det gäller det gamla vanliga, frågan som ställs tusen gånger om dagen

Jag har satt ihop vad jag tycker är en helt schysst dator för ett bra pris, och undrar om det finns något som jag missat att tänka på, eller delar det finns bättre alternativ till.

Huvudsakligen vill jag ha en kapabel men TYST dator, som mestadels ska streama HD-film till TVn samt spelas WoW och kanske andra spel på i framtiden.

Datorn i fråga finns under länken nedan:
http://www.komplett.se/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=503860...

Det jag funderar mest på är moderkort och processor - Finns det lika bra men billigare moderkort? Jag kräver inget speciellt, men det ska finnas SATAII-kontakter och gärna inbyggt ljud som inte suger alldeles för mycket. I värsta fall har jag ett helt ok Audigy-kort att ersätta med.
Processor - Ska man köpa en lite långsammare propp och klocka upp istället? Jag har varit ute ur hårdvarusvängen i tre år, och har ingen koll på vad som är bra längre

Minnen - Vad passar med den processor jag valt, alt. den processor ni rekommenderar? 800Mhz eller 667Mhz (eller högre)?

Slutligen grafikkortet - Av det jag luskat ut ska 8800GTS-korten vara väldigt tysta och bra kort, som samtidigt ger bra prestanda. Som jag sa vill jag gärna ha en så tyst dator som möjligt, men vill ändå kunna spela WoW med alla effekter påslagna. Jag kommer köra i skärmens native-upplösning på 1680x1050 och vill naturligtvis att det ska flyta på (inga problem egentligen, till och med mitt passivt kylda X800XT klarar det ).
Vill gärna ha ett kort med dubbel-PCI för att flytta ut den varma luften istället för att den fastnar under kortet. På så sätt tänkte jag kolla om jag inte till och med klarar mig på en extra fläkt - nätagget och en fläkt i fronten för hårddisken.

Så dra till med alla åsikter ni har nu, jag är öppen för allt. Prisklass 8-10.000, så tyst som möjligt, ska klara 720/1080p och spel som WoW och HL2 flytande i 1680x1050.

Av Nathaniel

Åsikter om ny dator

Hej!

Det gäller det gamla vanliga, frågan som ställs tusen gånger om dagen

Jag har satt ihop vad jag tycker är en helt schysst dator för ett bra pris, och undrar om det finns något som jag missat att tänka på, eller delar det finns bättre alternativ till.

Huvudsakligen vill jag ha en kapabel men TYST dator, som mestadels ska streama HD-film till TVn samt spelas WoW och kanske andra spel på i framtiden.

Datorn i fråga finns under länken nedan:
http://www.komplett.se/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=503860...

Det jag funderar mest på är moderkort och processor - Finns det lika bra men billigare moderkort? Jag kräver inget speciellt, men det ska finnas SATAII-kontakter och gärna inbyggt ljud som inte suger alldeles för mycket. I värsta fall har jag ett helt ok Audigy-kort att ersätta med.
Processor - Ska man köpa en lite långsammare propp och klocka upp istället? Jag har varit ute ur hårdvarusvängen i tre år, och har ingen koll på vad som är bra längre

Minnen - Vad passar med den processor jag valt, alt. den processor ni rekommenderar? 800Mhz eller 667Mhz (eller högre)?

Slutligen grafikkortet - Av det jag luskat ut ska 8800GTS-korten vara väldigt tysta och bra kort, som samtidigt ger bra prestanda. Som jag sa vill jag gärna ha en så tyst dator som möjligt, men vill ändå kunna spela WoW med alla effekter påslagna. Jag kommer köra i skärmens native-upplösning på 1680x1050 och vill naturligtvis att det ska flyta på (inga problem egentligen, till och med mitt passivt kylda X800XT klarar det ).
Vill gärna ha ett kort med dubbel-PCI för att flytta ut den varma luften istället för att den fastnar under kortet. På så sätt tänkte jag kolla om jag inte till och med klarar mig på en extra fläkt - nätagget och en fläkt i fronten för hårddisken.

Så dra till med alla åsikter ni har nu, jag är öppen för allt. Prisklass 8-10.000, så tyst som möjligt, ska klara 720/1080p och spel som WoW och HL2 flytande i 1680x1050.

Av Nathaniel

Jag fick en XP Pro-nyckel med min thinkpad, men det första jag gjorde var naturligtvis att rensa disken och dra in Debian istället. Nu behövde jag köra Windows, så jag drog hem en XP Pro OEM-iso och installerade med min nyckel. Det funkade finfint.

Första gången kunde jag inte aktivera licensen över nätet, utan fick göra det via telefon. Andra gången hade den fortfarande mitt hårdvaru-ID sparat och den aktiverade själv över nätet.

Kort sagt, det funkar fint sålänge du kör rätt version. Har du fått din nyckel med en dator eller hårdvara är det OEM-windows du måste köra för att kunna använda nyckeln.

Av Nathaniel

Nej, upphovsrättsintrång är inte stöld. Varken juridiskt eller i verkligheten vi alla (förhoppningsvis) lever i.

Nej, fildelning är inte olagligt. Det har aldrig varit det, och kommer troligtvis aldrig bli det heller. Jag har all rätt att skicka en fil till en kompis utan att någon annan ska kunna blanda sig i det hela. Om filen jag skickar är upphovsrättsskyddad så är det upphovsrättsintrång, annars har det absolut ingenting med saken att göra.

Nej, bandbredd är absolut inte gratis, men jag undrar om någon i den här tråden har den minsta aning om vilken mängd bandbredd de utnyttjar dagligen bara på att "slösurfa"?
Att betala för den mängd data man skickar eller tar emot kan bli en dyr historia, speciellt om man uppskattar tjänster som Flickr, Youtube eller att kunna titta på nyhetssändningar över nätet. Inga av dessa saker är olagliga, men tar upp stora delar av bandbredden. Personligen skulle jag kunna ta ner flera gigabyte om dagen enbart på fria, gratis filer utan att någon upphovsrättsinnehavare någonstans i världen skulle förlora ett endaste öre på det. Är det då rätt att jag ÄNDÅ ska betala dem, av ren princip? Nej, jag trodde inte heller det.
Jag kan även vända på det. Kan alla ni som är helt emot fildelning av upphovsrättsskyddad material tänka er att ändå betala stora summor pengar till skivbolagen, utöver det ni redan spenderar på skivor och musik? Och tror ni seriöst att speciellt mycket av alla extra utgifter faktiskt går rakt till artisterna?
Nej, att kollektivbestraffa alla internetanvändare är en idiotisk idé, hur man än vrider och vänder på saken.

Frågan om huruvida artister ska kunna livnära sig på sin musik tycker jag går förbi kärnan i debatten en aning. Har artister verkligen en rätt att "få pengar" enbart för att de producerar musik? Det är alldeles för mycket snack om de stackars fattiga artisterna, och alldeles för lite diskussion om vad folk faktiskt är beredda att betala för. Om fildelning inte existerade, skulle folk fortfarande köpa skivor av alla de smala, myspace-hypade band som finns idag? Eller skulle marknaden enbart bestå av fabrikstillverkade strippor med koreografi och syntetisk sång? Det är trots allt vad som verkar gå hem mest hos folket, oavsett fildening och trots att det är enbart skivbolagens förtjänst att de existerar till att börja med.

Nej, jag tycker det är alldeles för mycket skitsnack i denna "debatt", och alldeles för lite granskande av vad det är som faktiskt pågår inom musikindustrin.

Av Nathaniel

Hela poängen var att jag ville slippa flytta filer överhuvudtaget, och streama det över nätverket direkt istället. Men jag ska ta en titt på Windows (du menar Total, antar jag ) Commander. Det verkar som att det kanske går snabbare för att det använder sig utav en intern FTP-server istället, vilket ganska troligtvis är snabbare än windows-shares.

Men är det ingen som vet varför det går så fruktansvärt segt, och vad man kanske kan göra åt det?

Av Nathaniel

Windows använder _aldrig_ mer än 50% max-kapacitet?

Jo, det är så att jag har en stationär dator med flera hårddiskar och en hel del media lagrad, samt en laptop som jag använder för att kolla filmer eller lyssna på musik på när tjejen sitter och spelar wow. För att åstadkomma detta smidigast utan att behöva lagra en massa på laptopen, så har jag delat ut de största katalogerna via Windows nätverks-delning.

Kruxet är att nätverket aldrig någonsin utnyttjas till sin fulla kapacitet. Det kablade nätverket går över en 100mbit-switch, och laptopen är kopplad till en Linksys 54mbit accesspunkt. vid kopiering från en dator till en annan (oavsett vilken) så utnyttjar datorn ALDRIG mer än 50%. Oftast ligger den rätt stadigt på 40% av maxhastigheten, OAVSETT om den kör över 100 eller 54 mbit.

Jag har provat att kopiera mellan två linux-datorer över det kablade nätverket, och det gick omedelbart upp på mellan 90 och 100% av maxhastigheten.

VAD i Windows är det som kan begränsa mitt nätverk så kraftigt? och varför till just 40% av maxhastigheten, oavsett vad denna är?

Båda burkarna kör WinXP SP2 med alla uppdateringar. Båda är relativt nyinstallerade (inom de två senaste månaderna) och jag har garanterat inget spyware eller annat skräp på dem.

Det här börjarna bli lite påfrestande, speciellt på laptopen när videor ibland småhackar för att datorn inte kan utnyttja all tillgänglig bandbredd

Av Nathaniel
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
Riktiga gamers bryr sig mer om flyt och respons, än om upplösning

Nä, men ärligt har jag svårt att fatta kåtheten på högre upplösning in absurdum - speciellt för spelande.

Håller med om resten när det gäller högtalare o webkameror osv.. (Fast visst fick det monitorn att sticka ut rent utseendemässigt iallafall)

Jag har svårt att förstå hur folk orkar ha så jävla lågupplöst. Det får ju inte plats någonting på skärmen, och allting är oskarpt och suddigt.

Nu har jag iofs perfekt syn och har inga problem att läsa liten text... men det som får mig att behålla min skärm körandes 1600x1200 är att jag kan ha två browser-fönster uppe på en gång (skitbra för webbutveckling), kan köra spel i högre upplösning och med bättre grafik (oh noes, jag är ingen påvvergejmer som kör CS i 640x480 för att se fienderna bättre O_O) och för att det helt enkelt är bekvämare att arbeta i

DÄRFÖR vill jag också ha en tft-skärm som klarar 1600x1200 utan att vara 20" och kosta tre månadslöner