Inlägg

Inlägg som Born_HardCORE har skrivit i forumet
Av Born_HardCORE
Skrivet av Don_Tomaso:

Isåfall tänker jag rätt. Ett nollsummespel där ingen ny nytta tillförs, likt ett lotteri. Om så är fallet så blir svaret "nej" på min huvudfråga "Kan alla tjäna på börsen?". Dock passar inte utdelningen in i den ekvationen.

Glöm bort det där med nollsummespel. Denna bisarra idé kommer bara hindra dig att förstå hur ekonomiskt värde, både på börsen och i samhället i stort, förändras. Läs t ex denna artikel för att få en inblick i varför https://www.forbes.com/sites/objectivist/2011/06/14/when-it-c...

"One implication of the pie metaphor is that wealth is a zero-sum game: there is a fixed amount of houses, cars, medicines, etc. to go around, and the more Steve Jobs gets the less is left for the rest of us. That may have had some plausibility 250 years ago when most wealth was in the form of land. But today, when an iPhone 3G verges on outdated technology, it's impossible to miss the fact that wealth grows."

Den otroliga ekonomiska tillväxten som mänskligheten har sett de senaste 100 åren har drivits av teknikutvecklingen och tillgången på kapital och detta i symbios. Den ena hade inte varit alls lika effektiv värdeskapare utan den andra. Börshandel har en stor del i detta då det är ett viktigt verktyg när det gäller att para ihop bra idéer med stora mängder kapital. Är det ett perfekt verktyg? Nej. Förekommer det oegentligheter på börsen? Ja. Det betyder dock inte att börshandel på det stora hela skulle vara något negativt eller icke-värdeskapande.

Visst i det ögonblicket du byter pengar mot värdepapper med en annan småsparare på börsen så uppstår så klart inget värde och ingen nytta har heller tillförts. Värdet skapas över tid då företaget du investerat i förhoppningsvis går bra och med tiden genererar utdelning (givetvis kan även det motsatta inträffa då ekonomisk tillväxt är aldrig garanterad verkan på börsen eller någon annanstans). En ekonomisk värdeökning uppstår även för dig som investerare redan innan nästa utdelning ifall företaget fortsätter att gå bra och därmed ökar chansen till utdelning och minskar risken för konkurs. Investerare som vill in i ett senare skede måste betala dig eller någon aktieägare som är nöjd med värdeutvecklingen och vill sälja för att ni tog mer risk och/eller var beredda att vänta längre.

Ifall din investering gick bra så betyder inte det att den investerare (t ex en annan småsparare som du själv) du köpte av har gjort en förlust. Denne har fortfarande kvar de ekonomiska medel som du gav i utbytte för värdepappren (givetvis kan personen ha omsatt dem i något annat med det är helt ovidkommande för vad som händer med din investering). De medlen skulle inte heller mystiskt öka i efterhand i det fall att din investering var dålig och det visar sig du gör en förlust. Det är helt enkelt inget nollsummespel.

Ifall du vill undvika att understödja de negativa aspekterna på börsen så är det bara att investera med sunt förnuft och på lång sikt så slipper du t ex bidra till hype:n kring övervärderade bolag. Värdeökningen har du gjort dig förtjänt av eftersom du har ställt dina egna ekonomiska tillgångar till förfogande och därmed "löser ut" någon annan som gjort det tidigare (en kedja som går tillbaka ända tills företaget en gång börsnoterades). Denne person kan därmed investera vidare i något annat bolag och därmed lösa ut en annan person osv.

Skrivet av Don_Tomaso:

Jag hoppar gärna över pengar i sig när jag diskuterar ekonomi, då det tenderar att förvirra mer än att hjälpa. Jag ska ta en funderare på hur börsen fungerar med pengar borträknat.

Det låter som en bra idé. Det var också det jag ville få fram med mitt inlägg där jag svarade "pv2b".

Av Born_HardCORE
Skrivet av pv2b:

Många bra svar här, men jag tror ingen har svarat på "var kommer pengarna från". Sanningen är att om du investerar i aktier eller fonder så har du inga pengar. Du kanske har en miljon kronor i värdepapper på din depå, men detta är inte pengar. Det är värdepapper.

Värdepapper blir pengar först när du säljer dem.

Med andra ord, om du investerar i en aktie som går upp så ökar värdet på din aktiedepå, men det är inga pengar som magiskt skapas någonstans för den sakens skull. Pengarna får du först när du säljer, och de som köper aktierna har ju då fått pengarna på något av en miljon olika sätt.

Tycket det här svaret blir missledande då det inte tar hänsyn till att pengar också bara har ett fiktivt värde. Såg att nån påpekade detta i ett svar ovan man jag vill ändå utveckla lite.

Det är lätt för oss människor att inbilla oss att pengar har ett eget värde och det av flera anledningar. Värdet på pengar i form av valutor backas upp av nationalstater och har därmed i regel ett grundmurat förtroende, värdet på pengar förändras långsamt i förhållande till ting som ägodelar (bilar, datorer etc), fastigheter, aktier/fonder osv och dessutom används pengar som jämförelsefaktor när man vill jämföra det ekonomiska värdet på olika saker (vill man jämföra värdet på en bil och ett kylskåp räknar man ju inte om värdet för respektive i antal bananer utan man jämför värdet i t ex kronor). Just det här att ekonomist värde alltid uttrycks i pengar gör att man med tiden lätt hamnar i ett läge där man vill likställa dem eller, som i citatet ovan, att man tror att ekonomiskt värde uppstår först när det överförts i pengar.

I realiteten har pengar dock bara ett fiktivt värde (som dock är väldigt praktiskt) och det är viktigt att ha i åtanke när man för teoretiska resonemang annars kan det lätt bli fel (i vardagen spelar det dock inte större roll). Ekonomiska värden skapas och förstörs hela tiden och det krävs inte att det först ska omsättas i pengar för att så ska ske. Hade det inte varit så hade inte finansmarknaden kunnat se ut som det gör idag.

På kort sikt kan det se ut som om ändringen i ekonomiskt värde hos ett värdepapper ökar eller minskar rent magiskt. Detta är dock för att på kort sikt så motsvarar t ex en aktiekurs bara en förväntan på möjlig avkastning på längre sikt. Eftersom det är omöjligt att exakt sia om framtiden så förändras dessa förväntningar ständigt varför aktiekursen ständigt ändras men det motsvarar hela tiden ett ekonomiskt värde. Vi människor upplever dock gärna att det är först när man sålt och "tagit hem vinsten" som det ekonomiska värdet har uppstått. Det är sunt sätt att se på det ur ett mänskligt och individuellt perspektiv men passar inte till att förklara hur ekonomiskt värde skapas eller förstörs.

Jag hoppas att min poäng gick fram och ifall jag får mer tid över idag ska jag försöka skriva ett svar mer riktad åt trådskaparens frågeställning.

Av Born_HardCORE
Skrivet av Tricitum:

Du tänker exakt som jag fast med mellanklassen.
Var exakt samma sak jag tänkte och funderat på, jag vill att den stödjer vissa specifika format som båda gör, har rätt uttag så som rätt HDMI version etc.. efter mina behov, även att den har BiB (bild i bild) för att kunna koppa båda mina datorer och spela multiplayer på 1 TV, så det ser ut som man spelar på samma maskin.
Sedan var det bara osäker på att välja rätt för mitt rum.
Jag valde att köra på en Sony, hittade inte vilka format som LG stödjer, var viktet även med stöd för H.265, men vilket som tror jag att kommer märka en uppgradering, sitter på en LG TV som är ca 8-10år gammal, så vad jag än hade valt, hade det blivit skillnad, men när det ändå är rea så kan man kolla på den bästa för ens behov.

Jag bestämde mig också för Sony till sist. Blev en Sony Bravia KD-55XG9505 från Hifi-Klubben för 12 990 kr. Känns som ett bra pris även om det inte är värsta Black Friday-dumpningen. Mycket TV för pengarna helt enkelt! Ska bli kul att se skillnaden mot min Samsung 46F6500 från 2013!

Av Born_HardCORE
Skrivet av Tricitum:

Har en fråga lite, kollade guiden men blev lite osäker, kollar på TV-apparater Sony och LG.
Där Sony kan du få både VA eller IPS vilket du inte vet vilken du får och på LG får du IPS.
Dom modellerna jag kollar på är.
Sony KD55XG8505BAEP
LG 55SM8500

Brukar vara rätt mörkt hemma, några få fönster lampor, vill ha någon med bra bildkvalitet och några extra funktioner.
Båda dessa kostar samma 7990kr vid skrivandes stund, som black friday erbjudande.

Någon som har ett tips?

Jag går lite i samma tankegångar men jag väljer mellan toppmodellerna:
Sony Bravia KD-55XG9505 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5054393
LG 55SM9800 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5130615

Det blir ju VA vs IPS och därmed kontrast vs betraktningsvinklar. Jag värderar bättre kontrast högre så det blir nog Sonyn för mig (om du har mörkt hemma bör du också värdera bra kontrast högt!) men det som gör mig lite osäker är att Sony inte stöder DTS via ARC (https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x950g). Såg nu dock den stödjer ju det viktigare formatet DTS:X via eARC. Trodde först att det inte alls stödde DTS via ARC/eARC...

Nån här i tråden som har någon av ovannämnda TV-apparater och har lust att ge någon sista minuten-input innan jag slår till?

Av Born_HardCORE
Skrivet av Onyx:

Bara jag som har "Din beräknade väntetid är: mer än en timme" på Elgiganten? Verkar som ni andra fick mycket kortare väntetider.

Nä det står samma för mig...

Hade varit intressant att veta hur många det är i kön totalt? 1 000? 10 000? Mer?!?

Av Born_HardCORE

"Din beräknade väntetid är: mer än en timme"

En till i "klubben"...

Av Born_HardCORE
Skrivet av employed:

Folk är upprörda över priset kontra prestandan. Om ett grafikkort kostar 100% mer än förra generationens toppkort men presterar knappt 30% bättre så tycker jag iaf att man har rätt att vara upprörd.

Jo men för att komma fram till den slutsatsen så har man i min mening förenklat saker och ting lite väl mycket. För att komma fram till en relativ prisskillnad mellan 1080 Ti och 2080 Ti på 100% så måste man ta priset från när 1080 Ti var som allra billigast under sin drygt tvååriga livscykel och ställa det mot 2080 Ti som knappt varit ute nån månad. Sen när man jämför prestandan så tar man inte hänsyn till att drivrutinerna har mognat för 1080 Ti medans det fortfarande finns mycket optimeringar kvar att hitta för 2080 Ti. Jag anser inte att det blir en helt rättvis jämförelse.

Skulle man göra en mer rättvis jämförelse skulle naturligtvis prisökningen fortfarande inte skala linjärt med prestandaökningen men är det egentligen så konstigt/ovanligt för en topp-produkt? Dessutom handlar RTX-serien inte bara om prestandaökning utan en hel del nya features. Även om de inte tillför så mycket direkt på lanseringsdagen så har de ändå kostat Nvidia pengar att utveckla så givetvis vill de ta betalt för dem.

Sen ifall man har "rätt" att vara upprörd eller inte är ju närmast omöjligt att svara objektivt på. Alla har olika uppfattningar på vad som är rimligt. Kan dock konstatera att det sällan hjälper att bli upprörd...

Av Born_HardCORE
Skrivet av kozmos:

Ja fast jag skrev ju "beror på" kommer alltid finnas en smärtgräns för den gemene konsumenten.
Bara för den inte är nådd så betyder det inte att den inte kan bli det.

Vet dessutom inte om jag kan kalla 6-7år för länge sedan men visst allt är väl relativt jag ber heller inte om att få köpa entusiastkort likt titan billigt men jag gillar inte hur prisutvecklingen ser ut på grafikkort i det betydligt lägre sortimentet.
Fortsätter det stegra i samma takt kan man ju räkna ut med röven vad ett vanligt grafikkort kommer kosta om 3år.

Det är ju bra för företag som Nvidia att personer som du finns, ni ser till att prishetsen fortsätter.

Jag har dock inte argumenterat för att det inte skulle finnas ett pristak för den gemene konsumenten så din invändning känns missriktad. Vad jag har argumenterat för är att det finns ett prisgolv, speciellt för topp-produkterna, som hindrar dem från att gå ner till tidigare nivåer.

Med tanke på att Geforce-serien lanserades för 19 år sedan så skulle jag säga att 6-7 år är en lång period. Det motsvarar ju då ca en tredjedel av tiden som det överhuvudtaget har gått att köpa Geforce-kort... Vad priserna ligger på om 3 år får vi se då. Det är många faktorer som kan spela in men jag hävdar ju då att det är orealistiskt att gå runder och tro att priserna ska korrigeras på nostalgiska grunder och därmed störtdyka.

På vilket sätt bidrar jag till prishetsen (äger ett Radeon R9 390)?! Enbart för att jag försöker se nykter på saken istället för att blint stämma in i pöbelsången? Kom igen...

Av Born_HardCORE
Skrivet av kozmos:

Det beror ju helt på hur länge och snabbt priserna fortsätter skjuta speciellt för "mellanklasskort"

Och vad menar du att den utvecklingen skulle styras av om inte de bakomliggande marknadskrafter som jag pratar om i mitt inlägg??

Många på forumet verkar tro att det finns en naturlag som säger att grafikkortspriserna ska ligga på en viss nivå för att de en gång i tiden har gjort det, trots att det var längesedan. Förstår inte riktigt det bakomliggande resonemanget förutom rent önsketänkande.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Born_HardCORE

Tror tyvärr att folk måste inse att den "gyllene tiden" där medelklassgamern kunde köpa toppgrafikkortet för runt 4000-5000 kr nu är en svunnen tid som aldrig kommer tillbaka. Måste varit generationen med GTX 680 där det sist var möjligt och det kom 2012 vilket är 6, snart 7 år sedan. Året efter dök det första Titan-kortet och sedermera GTX 780 Ti upp, vilket var början på prisökningen för toppkorten.

7 år är en lång period i dessa sammanhang och det har hänt en massa sen dess. Framförallt har gaming-industrin fortsatt växa så det knakar och räknas väl nu som världen största underhållningsbransch, större än filmindustrin osv. Gaming har således blivit betydligt mer utbrett i samhället och är socialt accepterat på ett helt annat sätt än förr. Även om det är casual-gaming som ökar mest så fylls även entusiastsegmentet på rejält vilket har ökat efterfrågan och köpkraften i den gruppen avsevärt.

Summan av kardemumman är att för många är gaming idag en hobby som vilken annan som helst. Om man tänker på samhället i stort och inte bara närmsta bekantskapskretsen så inser man snabbt att det är många som är beredda att lägga långt över 4000-5000 per år på sin hobby. Det är småpotatis i sammanhanget där folk som sysslar med allt från att åka motocross till att brinna för att klä sig i senaste modet lätt lägger det tiodubbla om året.

Många skyller dagens prisläge på mining-boomen och dålig konkurrens från AMD. Visst, det är faktorer som definitivt har påverkat prisbilden men det förändrar inte den bakomliggande förändringen av marknaden som jag talar om. Mining-boomen är död nu men priset har inte fallit som en sten direkt för det. AMD kan inte konkurrera i det absoluta toppsegmentet men har bra produkter i alla övriga segment. Är det speciellt billigt att köpa ett mellanklasskort idag för det??

Längre tid med bättre tillgång på grafikkort samt bättre konkurrens från AMD kommer definitivt att pressa ner priserna men det kommer nog aldrig bli som det en gång var. En entusiast som köper ett Titan RTX för ca 30k och säljer det strax innan efterföljaren dyker upp har kanske lagt 20k/år på sin hobby (beroende på restvärde och hur långt det tar innan efterföljare kommer). Det är en no brainer för många idag som har hyffsad ekonomi när man samtidigt kanske delvis kan använda det "i jobbet" samt får bragging rights och lyxlirarstatus i bekantskapskretsen med samma intressen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Born_HardCORE
Av Born_HardCORE
Skrivet av BasseBaba:

Jo även jag är så sjukt intresserad av att få veta vad som egentligen hände.

Elgiganten är ju nu idag under sin "rea" nere på 950:-.
Så frågan är om det är ÅF som sänkt marginaler, eller Bergsala som sänkt sitt pris till ÅF.

Det behöver ju inte vara antingen eller. Gissar på att det är en blandning och att båda har justerat sina priser nu när förhållandet efterfrågan/tillgänglighet har gått ner rejält jämfört med i höstas.

Av Born_HardCORE
Skrivet av martinot:

Inte alls. Ditt inlägg, oavsett hur du vränger till och slingrar till det nu, är tydligt nog i sig.

Men låt oss lämna det (vi vet alla vad du skrev). Poängen är dock denna:

En prissänkning, eller rea, indikerar precis ingenting i sig om inköpspriset. Varken bu eller bä.

"Vränger till och slingrar mig"?? Det för stå för dig. Försöker ju bara tolka vad det är du försöker säga när du svarar med ett inlägg helt utan kommentar från dig. Skärp dig lite nu va.

En enskild prissänkning säger ingenting nä det har du helt rätt i. Jag har dock bara argumenterat för att när "priset kommer ner" så kan det tyda på en anpassning till efterfrågan. Resten försöker du lägga i munnen på mig.

Av Born_HardCORE
Skrivet av martinot:

Born_HardCORE: "Intressant att se att priserna kommer ner nu. Tyder ju på att det var den höga efterfrågan som höll uppe priset snarare än någon av konspirationsteorierna som florerat här i tråden."

Jag kanske för att vara övertydlig skulle skrivit "på senare tid" istället för "nu". Skrev dock inte "just nu" heller så tycker fortfarande inte att det är fel att uttrycka sig så. Ser inget fel med andra meningen och eftersom du inte bemödar dig med en kommentar så får jag gissa vad du hänger upp dig på. Du vet skillnaden på "tyder på" och "entydigt visar"???

Av Born_HardCORE
Skrivet av martinot:

Stämmer inte. Läs vad jag skriver. Jag säger inte bu eller bä om det förhåller sig så.

Vad jag säger är att det är det inte går att dra den slutsatsen, varken åt en eller andra hållet, med att endast hänvisa till en rea, och du har fel i att göra så.

Det är du som kommer med påståendet att det förhåller sig på ett speciellt sätt - då skall du visa på källan (inte jag).

Jag har läst din one-liner både en och två ggr. Den börjar väldigt tydligt med att konstatera att jag har fel, vilket jag mycket väl kan ha, men det finns inget i ditt urprungliga inlägg som visar på att jag faktiskt har fel. Du lanserar en annan möjlig teori men inget som styrker att den skulle vara mer trolig en den jag tog upp i mitt inlägg. Hade du skrivit nåt i stil med "Jag håller inte med utan tror att det förhåller sig så här..." hade det varit en annan femma.

Sen bör du kanske läsa vad jag skriver istället för att försöka lägga ord i munnen på mig. Påstår inte någonstans att jag vet precis hur det lägger till. Konstaterar bara att priset fortsätter att gå ner och resonerar lite jag vad anser att det pekar på, inte att det definitivt förhåller sig så.

Priset har dessutom rört sig neråt sedan i mitten av november vilket "underligt" nog sammanfaller med när populäritetsutvecklingen på SNES Classic började dala... (https://www.prisjakt.nu/produkt.php?pu=4298886). Så du behöver inte hänga upp dig på att det råkar vara rea just nu.

Av Born_HardCORE
Skrivet av martinot:

Fel. Säger inget om inköpspriset eller ÅF-marginalen. Saker reas ut med förlust om de inte säljs annars.

Löjligt att påstå att jag skulle ha fel när du inte har en källa på att det konsolerna nu de facto säljs med förlust. Vet att det ibland blir aktuellt att sälja produkter med förlust för att fria upp låst kapital men så är knappast alltid fallet. Det kan lika gärna vara en fråga om att inköpspris och ÅF-marginal nu har justerats efter sjunkande efterfrågan. Knappast så att de är skrivna i sten och inte kan ändras..

Av Born_HardCORE

Intressant att se att priserna kommer ner nu. Tyder ju på att det var den höga efterfrågan som höll uppe priset snarare än någon av konspirationsteorierna som florerat här i tråden. Bergsala har säkert tjänat en hacka på denna höga efterfrågan men det blir svårt att hävda att priserna på en vara som är slutsåld under en längre tid är för högt. Är inget fan av Bergsalas ensamrätt men situationen tyder ju på att priserna hade varit lika höga även ifall vi hade haft fler distributörer/importörer av Nintendo i Sverige.

Distributörer och återförsäljare av hemelektronik i Sverige är generellt svältfödda pga av en stenhård marknad och försvinnande små marginaler. När det då dyker upp en storsäljare i begränsad upplaga som SNES Classic så kommer någon i distributionsledet att höja priset för att tjäna sig en hacka där man nu kan. Så enkelt är det. Det är helt enkelt synd att Nintendo själva inte fattar vilken nostalgi som råder kring deras produkter i Norden och allokerar större volymer hit istället för att folk ska behöva gråimportera från övriga Europa (som då uppenbarligen fått för stora volymer?).

Får ju en att fundera på om det är Nintendo HQ eller Nintendo Europe som bestämt fördelningen och därmed (i vård nordiska ögon) tabbat sig...

Av Born_HardCORE
Skrivet av kortleken:

Man kan ångra sitt abb men behålla mobilen, har även sett deras medarbetare bekräfta detta på nåt forum.
Lättast är ju om man redan är tele2 kund och välja redan kund så slipper man klabbet med uppsägning/ångerrätt.

Aha okej, tack för info! Jag började med att försöka lägga en beställning som befintlig kund men det sket sig direkt då systemet inte kunde matcha mina uppgifter mot någon befintlig kund (såklart, men det kunde ju gått).

Av Born_HardCORE
Skrivet av MrNubcake:

Ja men du ska "ångra", inte säga upp abonnemanget. Då gäller distansköpslagen. Funkade finfint för mig när jag beställda Huawei P10 för 2600 i somras, valde billigaste abonnemanget och sade upp det direkt - inga extra kostnader.

A fan det funkar alltså att jag göra så? De kräver alltså inte att man ångrar köpet av mobilen då också? De var iaf nu på BF kopplade till varandra...

Av Born_HardCORE
Skrivet av kwame:

Det borde gå att säga upp det direkt. Är ju som sagt "Ingen bindningstid" och inte 1 månad uppsägningstid. Normalt sett gäller ju ett abonnemang från när man får hem och aktiverar det.
Jag slog till på S8an och har redan mailat om att säga upp abonnemanget, förväntar mig inte att betala något för det.

Skummade dock igenom deras allmänna avtal och där står nåt om 1 uppsägningstid på 1 månad på abonnemang. Därför blir "minsta totalkostnad 4433" vilket stod på hemsidan när jag beställde. Inget jag räknade ut i efterhand själv.