Inlägg

Inlägg som Bemushroomed har skrivit i forumet
Av Bemushroomed
Skrivet av Exydia:

VD behöver kopplas kontakt med dess server för att skapa en handskakning mellan klienten på datorn & appen på questen - finns tyvärr ingen omväg.

Air Link ska dock inte behöva internetuppkoppling för att användas.

Ok, tack! Gör det att det blir extra latens måntro?

Av Bemushroomed

Har nu provat en WIFI 6 router och sett till att den verkligen kopplar upp på WIFI 6 (man får då 1200 mbps istället för 866 i Virtual Dekstop).

Det gör exakt 0 ms skillnad så det är bara pengar i sjön om man redan har 5GHz wifi. Finns mängder av guider som säger att WIFI 6 gör helt extrem skillnad i spel för Quest 2, men det verkar vara rent BS, kanske finns en anledning att ingen av dessa guider visar resultat före / efter.

Provade 2 spel, No Man's Sky samt Subnautica. Startade med samma savegame så jag kunde dels stå stilla och observera performance, och även testa att gå i rak linje från ett ställe till ett annat och kolla ifall någon siffra visade bättre än innan. Allting visade exakt samma (game ms, latency ms, network osv).

Märkte f.ö att om man inte har internet så kommer man inte åt virtual desktop alls, går inte att använda utan det står bara att den endast kan visa "local computers" - men inget kommer upp. Så nån som vet hur man undviker gå omvägen till först internet och sedan till headsetet och istället streama direkt från sin dator till Quest 2?

Av Bemushroomed
Skrivet av Halldin:

Låter som att www.vorpx.com eventuellt skulle vara intressant för dig om du gillade 3D Vision.

Jag gillar egentligen 3D Vision bättre för det är trevligt att bara ha lätta brillor på sig har en 3D Vision monitor för ändamålet (och en projektor också med 3D Vision, fast den används inte just nu). Men ja, förstår vad du menar med VorpX.

Av Bemushroomed

Jag tycker att enkel grafik funkar rätt bra för VR (eller 3D Vision som jag egentligen spelat fler äldre spel i - Thief, SS2 osv)
3D djupet blir väldigt bra och framförallt tydligt, det i sig adderar en detalj som annars förbigår en i 2D. Skulle mycket gärna spela om System Shock 2 i VR (vilket ska komma), hoppas det kan funka på Quest 2.

Av Bemushroomed
Skrivet av SanTeoX:

Air är en bättre variant än den vanliga iPad:en, inte tvärtom. Air är bättre på allt jämfört med vanliga iPad:en, därav är den också ganska mycket dyrare.

Aha, tack, alltid trott det varit en billigare typ av ipad.

Av Bemushroomed

tack. skumt att man inte stöder det på "bas" ipad kan man tycka

Air är nån slags lättare variant av bas som jag förstår det, inte lika kraftfull antar jag?

ser att man klagar på Backlight bleed på prisjakt i kommentarerna vad gäller ipad air 4.. synd, annars hade en sån varit i bra prisklass.

Av Bemushroomed
Skrivet av snajk:

Prestandamässigt så duger alla nuvarande Ipads och sannolikt de som är ett par år gamla också, utom vissa specifika produkter som inte hade uppdaterats på ett tag som Mini innan de släppte den senaste.

Skärmarna är ju den skillnaden man märker av mest skulle jag säga, men det är ju ingen som är dålig egentligen utan det handlar om att vikta skärmens kvalitet mot kostnad. Pennstödet har också varit standard ett tag, men där finns det ju en större skillnad, om enheten stöder den nya eller den gamla pennan. Om pennan kommer att användas mycket skulle jag säga att det är värt att satsa på en med stöd för andra generationens Apple Pencil, men prisskillnaden är ju rätt saftig, speciellt om man jämför med en något år gammal begagnad, så det är förstås en avvägning det också.

Ok, bra att veta. Är det bara senaste ipads (9:e, 3:e för Pro?) som har Apple Pencil 2 stöd?

Söker man på ipad så finns det ju från generation 5-9 att köpa... och 2-3 för Pro verkar det som.

Av Bemushroomed

ok! Så senaste versionerna av dessa är att rekommendera (bättre skärmar än te.x 1-2 generationer innan?) det är mycket det jag undrar över också eftersom det finns en del att välja mellan och jag vill gärna komma ner i pris så mycket som bara går. Har pennan stöd i te.x generationen innan denna?

Av Bemushroomed

Vilken ipad?

* Så bra skärm som möjligt, prioriterar bildkvalité över storlek. bra om låg latency också (om det skiljer sig)
* Ska gärna gå att använda pennan inkl trycknivåer för att teckna med

ska ha till: kolla youtube, läsa digitala serier och böcker, spela MAME-spel, teckna med (inte ett måste, men vore kul att prova).. ungefär i den ordningen.

hade en ipad för många år sen, lade in jailbreak och sen en mame-emulator, går det fortfarande måntro? har ett äldre iCADE arkadkabinnet (bluetooth) som jag modifierat med bättre knappar osv som jag vill använda.

Tack tack!

Av Bemushroomed
Skrivet av Exydia:

Game ms är en kombination av renderingstiden för spelet och lite andra variabler. Det som kan förbättra just den parametern är:

  • Upplösning

  • Uppdateringsfrekvens

  • Grafiska inställningar i det enskilda spelet

Det viktigaste att ta med sig när man sysslar med VR är att du måste alltid nå uppdateringsfrekvensen vad gäller FPSen. 120Hz betyder 120 Fps, hamnar du under det så blir det problem. Det fungerar helt enkelt inte som vanligt där du kan sitta med en 144Hz monitor och tugga på i 80 FPS utan någon större påverkan på din upplevelse.

Det finns undantag och det är ASW/SSW som nämnt tidigare, och dom är bra att låta stå på auto för dom gånger det blir tungdrivet. Vissa väljer t.o.m. att alltid ha det på i vissa spel där det helt enkelt inte går att nå FPS-target.

Ligger du över den behövda frame time för din uppdateringsfrekvens så är det bara att låta ASW/SSW jobba och vara nöjd, eller optimera inställningar för att sänka latensen.

Ok, så Game ms är egentligen inget specifikt för Streaming till Quest 2, det är något allt inom spel/VR kommer ha antar jag då.

Nåväl, blir intressant vad en separat router kan göra, om ens något.. man ska kanske inte lita på alla guider som lovordar det. Skickar tillbaka om det visar vara pengar i sjön

Av Bemushroomed
Skrivet av Molotov:

Game fördröjningen ökar när spelet är tungdrivet.

Ja så mycket har jag märkt när jag växlat lite mellan spel.

Av Bemushroomed
Skrivet av Exydia:

Vilken latens är det du pratar om? Du måste förstå att om du inte når den specificerade frame time för den uppdateringsfrekvens du har valt så kommer det uppstå problem. Det är viktigt att alla parametrar (game, encoding, network, decoding) ligger tillräckligt lågt (dvs ej orange).

En wifi 6 router kommer endast tilllåta dig att eventuellt öka bitraten på den video som skickas till questet, alternativt sänka din network ms. Även här så behöver det inte vara så, för vissa gör det ingen skillnad att gå från AC till AX.

Att Air Link laggar för dig kan bero på många variabler, var du inne något i Oculus Debug Tool? Om man ska köra Air Link är det viktigt att lämna allt som har med bandwidth att göra orört i det programmet.

Prövade du ändra bitrate? När du har kopplat upp dig till datorn och är i rift miljön så finns den inställningen nere till vänster, sätt den på dynamisk så kommer det inte uppstå något lagg på nätverkets sida.

VD är förövrigt direkt utvecklat för Quest, och varför du inte kan ändra upplösningn hur du vill beror på många aspekter (distortion osv). Det har varit prat i VD Discorden om en slider för att välja upplösning, men just nu verkar det ha lagts på hyllan. Vad gäller den nativa upplösningen på 5408x2736 så kan du komma bra nära med Ultra. Återigen, här kommer du behöva utnyttja FSR och för 120Hz behöva sänka FSR quality ytterligare.

jag kollar på den totala fördröjningen. jag kommer som sagt ner c:a 9-10ms om jag kör 120 jämfört med 72, likaså tappar jag FPS av någon anledning om jag kör lägre Hz. Möjligt att detta bara gäller NMS, inte kollat andra spel. Orange ligger jag inte på..

vad är egentligen Game-fördröjningen, vet du det? Decode/encode tycks ligga på 3-4ms, nätverk c:a 10ms, sen game på c:a 35 ms.. Undrar om det är något som kan förbättras med wifi 6 eller inte..

Jag ska prova mer med air link, jag fipplade med något i debug tool, följde någon guide, säkert det som är problemet.

Bra info, tack

Av Bemushroomed
Skrivet av Molotov:

Det funkar inte riktigt så. tänk på att VD upplösningen är "per eye"
Ultra på VD och 1.7 på Oculus appen är typ "Native"

att rendera i 916x960 är inte hälften

Bilden måste renderas på ett "skumt" sätt med upplösningen för att ge en 1:1 bild för att kompensera för linserna, annars blir det typ "fish eye". Kallas för barrel distortion.

EDIT: tillägger att jag kör alltid 100% i steamvr. Skulle det vara att jag behöver sänka upplösningen så gör jag det per spel i SteamVR, jag låter alltid upplösningen vara hög i VD och Oculus appen.

ja det är ju sant, det kanske inte är så enkelt som att jämföra med två skärmar.

Skrivet av Samsung:

Se alltid till att spelfönstret är i fokus på datorn, dvs rutan som muspekaren är "bunden" till om du förstår vad jag menar.

Det minskar framedrops och jag upplever att delayen minskar med några ms, men siffrorna varierar en del så det kan vara inbillning också

//Pontus

Bra att veta, tack.

Av Bemushroomed

Tack! Skumt att man inte har med native ändå, lär ju ge lite skarpare bild. Hade gärna provat te.x 916x960 som blir exakt halva, brukar också kunna ge bra bild.

Antar VD inte är utvecklat för Quest direkt dock. Kanske kommer nån uppdatering där man kan ställa in upplösning själv..

Provade AirLink igen, vetifan vad som hänt, flera sekunders fördröjning + blir som en svart, lite mindre skärm där man ser allt i, helt oanvändbart. Startade om, samma grej. Antar airlink är lite bättre om man vill få bättre bild.

Av Bemushroomed
Skrivet av Molotov:

100% i SteamVR är det du har i upplösning i Virtual desktop eller Oculus programvara om du kör link.
Tänk på att full upplösning är typ som att rendera 2st 4k skärmar

Ok, bra att veta. Dock synd att man ej ser vad det är för upplösning i VD, det enda som finns är ju high,low,medium osv. Man borde själv kunna ställa in den kan man tycka, te.x så man kan halvera sin native upplösning och liknande.

Av Bemushroomed

Enda anledningen att jag kör 120Hz är alltså för att det ger mycket lägre latens än att använda 72 eller 90. FPS'en går också upp lite, rätt konstigt. Tycker det flyter riktigt fint nu, men tror det kommer göra en del att ha en separat wifi 6 router till Quest 2.

Kan man för övrigt inte sätta native upplösning i SteamVR? Jag har fipplat men hittar då inget sätt att få 1832 x 1920 per eye. SteamVR säger 100% när man har 1728x1824?

Av Bemushroomed
Skrivet av Exydia:

Spacewarp är aktivt så dina 100 FPS bör således betyda 50 FPS.

I bilden jag skickade för Oculus Debug Tool kan du klicka i "Visible Hud" -> Performance så får du upp en overlay.

Aha, det funkar så. Jag stängde av Spacewarp, då fick jag se den "verkliga" FPS'en samt sänkte det latensen med ytterligare 5ms

Skrivet av johanandersson:

Största förbättringen jag fick var genom att sätta "channel width" till 80 MHz. På auto så verkade min router lägga sig på 20 så det gjorde en stor skillnad.

Ok, har ingen sådan inställning för min nuvarande router, men 80 ska vara default, har man DFS kanal igång som jag har så ska man få 160MHz.

Av Bemushroomed

Ja alla kablar sitter som de ska.
IRQ konflikt kanske? Får kolla med något program. Har dock inte för mig enhetshanteraren rapporterar det som något fel då flera enheter ska kunna dela på IRQ, även om det inte är optimalt alltid.

Av Bemushroomed

Intressant, tack för screens också! Får prova mer med airlink, ska väl finnas nån debugger för det så man kan se prestanda.
Jag ligger på 100-110 FPS i det ganska tunga spelet NMS med mina inställningar.. men jag offrar en del i grafikinställningarna (se min bild ovan), 120 når jag inte men att ha det på ger som sagt en minskad fördröjning, av någon anledning. High och Medium gav ingen skillnad i latens för just NMS, det är mest det spelat jag testat då det är så tungdrivet - kan jag få det att flyta på lite bättre så kommer allting annat flyta på helt extremt bra. ska prova det med airlink

Av Bemushroomed

Jag kör på en DFS kanal eftersom annars kan grannar osv köra på samma, mindre risk med dessa kanaler som jag förstått det och guiderna rekommenderar det också. Men som sagt, det gör ingen skillnad för mig.

Har bara provat air-link lite snabbt, dock ej testat med något mätverktyg än. Linkkabel har jag provat (inte original, nån billig) det gav inte så bra resultat. Kanske får prova en annan USB-ingång.

Har inga problem alls egentligen, tycker det flyter på rätt fint trots 50ms latency. Men kan man få bättre så vill jag gärna ha det Jag tycker om att tweaka saker.

Ok, intressant med din iakttagelse om VD och airlink. Fick min Q2 nu i dagarna så jag har egentligen inte hunnit testa så mycket än.