Inlägg

Inlägg som SweDragon har skrivit i forumet
Av SweDragon

Jag hoppade själv på SJ Prio mastercard i höstas då de hade ett schysst välkomsterbjudande som gav mig hög nivå snabbt. Nu när jag har högsta nivån efter drygt nio månader så får jag tillbaka motsvarande 2-3% för varje krona jag spenderar i tågbiljetter. Så om du vill ha det är det en rätt bra deal (~175kr per år nu tror jag, höjdes precis från 0).

Av SweDragon

@Thentes: Jag antar att han menar denna: https://www.inet.se/produkt/5311107/intel-core-i5-6600k-3-5-g...

För övrigt så kan du absolut köra på OEM licens. Det enda du behöver tänka på är att en OEM-licens binds till moderkortet och du kan därför inte lagligen uppgradera din dator hur mycket som helst och använda samma licens (även om man tydligen kan lura MS telefonsupport att man ska få aktivera den igen, men det är inget jag rekommenderar eller skulle satsa på).

Av SweDragon

Läser du i Lund så finns det kanske fortfarande Technology Management avslutningen som fanns när jag gick för några år sedan? (dvs projektledning och liknande som fokus). Då behöver du inte läsa så mycket ytterligare kurser förutom ekonomi. Företagsekonomi är alltid att rekommendera dock.

Men vill du verkligen satsa och är i Stockholm så rekommenderar jag att du läser på Handels och blir civilekonom parallellt. Bra ställe att få kontakter på också. Du ska dock vara sjukt motiverad och disciplinerad. Jag tyckte det var fullt tillräckligt att ta upp min kapacitet med en civilingenjörsutbildning och jag hade ändå talang för de flesta ämnena... (edit: Jag la runt 30 timmar i veckan under terminerna. Är du villig att lägga väsentligt mer så är det helt klart görbart med en extra utbildning eftersom de flesta utbildningar är mindre arbetskrävande än ingenjörsutbildningen)

Av SweDragon

Om du ska ha två m.2-diskar se till att moderkortet har stöd för det! Ditt nuvarande har en m.2 och en u.2. Du kan ju alltid skaffa en adapter men surt att glömma det i beställningen.

Av SweDragon

Battlefield Earth!

http://www.imdb.com/title/tt0185183/?ref_=nv_sr_1

Jag minns när jag gick och såg den på bio med två kompisar. De var skeptiska för jag brukade välja riktigt rutten film vid den här tiden men jag viskade till den ena innan "Nu ska X få se att jag visst kan välja bra film". Det har jag fått höra många gånger efter den travestin

Av SweDragon

Jahapp... Ibland är livet festligt. Jag fick bytt processorn, men killen i butiken kunde inte svara på om de kunde reproducera mitt problem. Kom hem och satte ivrigt i den nya processorn i datorn och fick precis samma fel igen. Det får bli att bygga ihop allt trots allt och flytta över windows och linux-diskarna och köra mer fullständiga tester. Men det lutar ju väldigt mycket om att det är något skit från biosen på moderkortet. Kanske det inte märks när man kör ett operativsystem. Jag hoppas på det för jag är extremt osugen på att RMA-a en sak till

Av SweDragon

Grymt kul! Nästan alla mina gamla favoriter från mitt Nes jag köpte efter ett års sparade veckopengar för en massa år sedan finns med. Givet köp

Av SweDragon

@Emaku: Jag testade uppgradering av BIOS och körde nya tester, men fick tyvärr samma problem. Ska lämna in processorn till Webbhallen på deras teknikers inrådan för lite testkörning nu i veckan.

Jag har inte testat att köra ett fullt operativ på datorn för jag har en fungerande setup på min gamla just nu som jag vill kunna använda tills jag är trygg med att jag har fungerande delar. Men om de inte hittar något på processorn blir det väl till att flytta över och eventuellt leva utan fungerande dator ett tag för att kunna köra full diagnostik.

edit: Jag kollade på pinsen nu när jag tog ut processorn. Såg bra ut, men det var när att jag mulade till dem när jag skulle försöka sätta tillbaka den där förbaskade plastbiten. Givetvis finns det ingen instruktion hur man gör det! Jag antar att företagen vill att man ska sätta den fel så man klämmer pinnarna och inte kan få ut sin eventuella garanti

Av SweDragon

@Emaku: Brukar såna här problem avhjälpas om man uppdaterar bios?

Det är alltid precis i början (0x31xxx nånstans är det högsta adressvärdet vilket dock är strax under 200kb, så det är över de 64kben som nämns ovan) , bara olika ställen beroende på vilken kärna som exekverar. Jag har kört mitt längsta test på en kärna nu idag och har inte fått något fel på 26 timmar så det verkar som att så länge som kärna 0 är den som exekverar testet så uppstår inga fel. Kan det fortfarande vara Biosen om det bara händer vid specifika kärnors exekvering?

Jag vill dual-boota datorn så linux settings kanske hjälper mig i linux, men frågan är om Windows klarar av att hantera detta?

Av SweDragon
Skrivet av spd:

@SweDragon: Först, förlåt i efterskott att jag hijackade din tråd men jag hoppas det här hjälper oss båda och andra med samma problem.

Nu har jag bytt Corsair minnena mot G.Skill Ripjaws 4 16GB (4x4GB) / 2400MHz / DDR4 / CL15 / F4-2400C15Q-16GRK
Jo det blev 4x4 istället för 2x8 men det fanns inget annat på lager, dammig kartong och timestamp 2014 på stickorna samt supermuppigt namn och design, och dessa är aningens slöare men jag tror inte jag märker någon skillnad och nu känns det som jag bara vill få allt att fungera, steamrean är ju nästan över!

Och memtest86 gick igenom utan problem med XMP (körde bara ett pass.. otålig)
har nu även klockat CPU till 4.5 och kör prime95, men att memtest86 gick igenom galant var en stor lättnad, kör ev ett längre pass inatt med CPU klockad för att vara säker.

Härligt att det funkar nu för dig! Jag har dock inte haft lika brutala problem. Det är först efter 2-3 körningar (dvs 5-6 timmar) som det brukar visa sig något fel för mig.

Dropbox "hjälpte" mig när jag testade länken innan, sorry https://www.dropbox.com/sh/9mfh3ll6aypr8pa/AADfIspw7qRTSx6U9a...

Kanske ska kolla om jag kan låna några minnen av ett annat märke helt enkelt.

Av SweDragon
Skrivet av perost:

Jag har tyvärr inte koll på hur exakt minnet är kopplat till processorns minneskontroller, så jag kan inte förklara hur ett sånt här problem kan uppstå. Det kan mycket väl vara att något är fel på processorn som du säger, men jag har som sagt aldrig sett minnesfel som berott på processorn. Men någon gång ska väl vara den första

Intel har för övrigt ett diagnostikprogram för processorer. Jag har aldrig använt det själv, men det kan ju vara värt att ta en titt på.

Wow! Det där var ett skitbra tips! Och det finns som bootbart linuxtool Ska ladda hem och testa idag!

Av SweDragon
Skrivet av spd:

@SweDragon: Jag är inte så säker på att det bara är otur.. sitter själv och har liknande problem med i7-6700k och Asus Z170 Pro Gaming samt Corsair minnen..
Corsair Vengeance LPX DDR4 PC21300/2666MHz CL16 2x8GB (CMK16GX4M2A2666C16)
Även i default bios inställningar och 2133mhz verkar det låsa sig sporadiskt och ge blåskärm, med/utan XMP-profil ej OC cpu.

Och vi verkar inte vara ensamma, det finns många inläggg på corsairs forum om diverse Corsair minnen som har problem med Asus z170 kort
http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=149795

Corsair säger att dom känner till problemen och diskuterar med Asus, det har kommit många bios uppdateringar men inget verkar ha hjälpt.

Jag hade varit fine med om de körde grönt i 2133mhz vid det här laget. Problemen verkar mest vara vid högre hastighet i den tråden, men jag märker ingen skillnad vid 2133mhz och 3000mhz. Trist att du har samma problem Har du kört memtest med dina minnen på OC och stock speed och isåfall, får du något liknande det här (sällsynta fel som prickar samma adresser hela tiden https://www.dropbox.com/home/RMA%20-%20webbhallen ) ?

Skrivet av perost:

Vid minnesfel så brukar man vanligtvis misstänka minnena i första hand, och moderkortet i andra hand. Processorn kommer på en väldigt avlägsen tredje plats, eftersom det är väldigt sällsynt att en processor är trasig från fabrik eller går sönder utan misshandel. Även om det är väldigt sällsynt så kan du så klart ändå ha drabbats, men moderkortet är statistiskt sett en mycket troligare felkälla.

Jag håller med, därför jag lämnade in minnena först utan och tveka (förra gången jag byggde en ny dator var det problemet). Men jag ser inte hur det kan vara moderkortet när det fungerar 100% när jag kör enkeltrådat. Kan du förklara det för mig? Jag ser inte hur det skulle kunna vara något annat än cachen när det bara är specifika minnesaddresser för två specifika processorkärnor som ger fel nånsin med två set av minnen ( https://www.dropbox.com/home/RMA%20-%20webbhallen sådär ser det ut om och om igen när jag kör multitrådat). Det var dock några år sedan jag läste datorarkitektur nu och var aldrig särskilt djupgående så om du har en bättre specifik teori så vill jag gärna höra!

Av SweDragon

@ggustavsson: Jag kör med ett par 16gb stickor. Misstänkte att 3000mhz kunde vara optimistiskt, så jag har testkört med default timings för DDR4 på mitt moderkort (cas 15@2133mhz). Skulle varit nöjd om det funkade stabilt med den hastigheten vid det här laget men tyvärr är det exakt samma problem oavsett vilken hastighet jag kör i

@MoNkeY-05: Nej, det är för att jag inte ser någon poäng med dessa felsymtom. Nu kommer jag göra det ändå ikväll innan jag förmodligen reklamerar processorn. Jag lovar att berätta om jag hittar en böjd pinne så kan ni alla skratta åt mig

Av SweDragon

@MultiMan: Jag kanske ska förtydliga lite. Felen är intermittenta och händer kanske var 3-de testpass i snitt, kanske var 5e-6e timme praktiskt sett (dvs. ungefär 1 på 1000000000 skrivningar). Hur skulle detta kunna bero på en trasig pinne när det dessutom är 100% stabilt vid enkeltrådig körning?

Jag ser inte hur något elektriskt problem skulle kunna ge detta felbeteende. Om det hade varit en strömpinne som gör att det blir för lite ström till processorn i undantagsfall så skulle knappast samma fåtal minnesadresser prickas intermittent med 100% precision. Om det hade varit en minneskanalspinne som var så böjd att jag kunde se det med blotta ögat så borde det vara ett mycket större spann och mer deterministiskt.

Av SweDragon

Processor och minne tycker jag verkar räcka bra för dina behover!

Du skriver inte vad du har för chassi, men generellt skulle jag rekommendera att köpa nya tysta chassifläktar om datorn är varm och låter mycket. T.ex. något sånt här:
https://www.inet.se/produkt/6308808/noctua-nf-a14-flx-140mm/#...

Sen ny skärm och nytt grafikkort. Vill du inte lägga massor men ändå ha vacker grafik och 1440p i spelen du nämner så föreslår jag Asus MG279Q (1440p och 144hz) och Radeon 480x som släpps idag.

Vill du hellre köra Nvidia så skulle jag satsa på 1070 och Asus PG279Q (1440p och 165hz), men då blir det rätt mycket dyrare.

En ny större SSD disk är också en bra investering oavsett allt annat för livslängden på SSDer är begränsad och både pålitlighet och prestanda går ner med åren. Jag köpte en ny Intel disk efter att min gamla X25-M tjänat troget i snart 7 år, och även om den nya var budget blev det ett stort lyft i prestanda att spegla över mitt windows och köra på den nya, speciellt vid skrivningar.

Av SweDragon

@Sisyfos: Jo absolut Jag vill mest höra om någon har upplevt något liknande och vad som var fel då. Så jag inte skickar in processorn om det är minnet eller vice versa (innan var det samma återförsäljare (Webbhallen) för bägge, men sen hittade jag snabbt minne på rea hos Komplett så nu har jag två olika för att göra det svårare för mig själv

Av SweDragon

Memtest-strul på nya delar

Jag har nyligen köpt lite delar till ett nytt bygge och satt ihop.

I centrum är i7-6700k och Asus Z170 Pro Gaming. Till en början hade jag Corsair 2133 Vengeance minnen, men efter upprepade fel i memtest så reklamerade jag minnena och köpte nya (Vengeance 3000 denna gången, varför jag håller fast vid Corsair vet jag inte förutom att det "känns" bra).

Problemet är att jag får samma fel på samma adresser med de nya minnena! Dock bara om jag kör memtest multitrådat. Kör jag det singeltrådat på core 0 så är det inga problem efter ett dygns körande.

Det är alltid 32 "burst" fel om det händer något över sekventiella adresser. Alltid ett visst spann på logisk CPU 1, och ett annat spann på CPU 2. Dock händer det inte mer än några få gånger under ett 24-timmars pass.

Har jag fått en dålig CPU/cache? Eller vet ni något annat som kan vara problemet?

(Jag använder minnenas XMP-profiler för timings)

Av SweDragon
Skrivet av SirMacke:

Hm, och i detta land är piratkopiering betydligt värre än våldtäkt och ibland vållande till annans död.

Ja, sorgligt nog är brott mot människor relativt sett inte alls särskilt allvarligt jämfört med brott mot ekonomiska (sär)intressen i lagens mening

Av SweDragon
Skrivet av mambans:

@Mizccc: Men eftersom jag kommer ju hälst vilja spela i med 144hz och AMD Freesync stöder ju bara 35-90 FPS. Just nu så har jag AMD r9 390 men eftersom jag inte kommer få ut allt från skärmen (bara 35-90fps) så tänkte jag vänta tills jag ska köpa ett Nvidia kort och då en skärm med G-sync istället för AMD freesync för då kan jag gå över 90fps och fortfarande ha G-sync aktiverat.

Du kan ändra spannet på freesync på Asus MG279Q. Det kommer inte bli lika brett som på nuvarande Gsync men om du spelar t.ex. CS-GO där du kommer ligga nära toppen hela tiden så kommer det vara perfekt för din del:

http://www.overclock.net/t/1581515/asus-mg279q-freesync-range...

Av SweDragon

Men suck ASUS... jag hade tänkt köpa det här moderkortet och göra ett Broadwell-E mATX bygge. Men så skrev de att detta kortet inte skulle vara med bland de som hade support och att det var discontinued. Oh well... mindre pengar till ASUS och Intel blev det