Inlägg

Inlägg som MsSmith har skrivit i forumet
Av MsSmith
Skrivet av Thomas:

Vet inte om jag skulle kalla det teknikfientligt bakåtsträvande; många har ingen användning av det, men visst är jag positiv till att utvecklingen går framåt för det.
Jag har lika lite användning av att gå från 7 GB/s till 14 GB/s på min SSD som att gå till 16 kärnor just nu. Eller ens 32, 64, 128 kärnor. Det är bara i ett fåtal lägen jag skulle märka någon som helst skillnad på prestandan med 128 kärnor (även om de hade samma prestanda per kärna som mina nuvarande).

För egen del handlar det inte om max prestanda utan att komma över tröskeln. Att gå från SATA med sina 600MB till 3500MB är inte så viktigt utan det viktiga är att komma över 600MB. Samma med kärnor eller ram, man dubblerar inte prestanda i praktisk användning bara för att man dubblerar kärnor eller ram - men man kanske behöver 20 kärnor eller 20GB ram och att då gå från 16 till 32 i båda är för mig logiskt, eftersom det är vad som bjuds.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag minns exakt samma sak inom detta och så mycket annat som en tv för långt 50 000kr så är 100Mbit Ethernet fullt tillräckligt..
Problemet med dessa hypersnabba enheter är att de ofta är små. Man kan då köpa flera men det blir så dyrt.
Så jag skulle kunna lägga mycket pengar på ssd till min nästa dator, men det blir pengar på mycket lagringsutrymme där viss är snabb andra kanske ner till 560MB/S.

Alltid en avvägning i allt man gör. Även stora lagringsdiskar kostar. 20TB mekanisk disk går att få för samma peng som en 4TB snabb disk. Man kan köpa flera stora och man kan köpa flera små.

Skrivet av enbom:

Finns viktigare saker att satsa på på SSD:er än sekventiell läs och skriv. Men gillar man flytta filer är det säkert kul.

Säkerligen, men nu var det 14 GB/s läshastighet som var syftet med tråden och att då istället prata om andra former av prestanda är väl kanske inte allt för relevant.

Av MsSmith

Kommer ihåg för några år sen när jag införskaffade en Samsung 970 Pro med 3 500MB läs/skriv att kommentarerna var hur "onödigt" det var. Hade stor nytta av den då och så än idag. Det här är fyra gånger så snabbt och det bara på några år, ser fram emot teknikfientligt bakåtsträvande i kommentarerna.

Av MsSmith
Skrivet av Goedendag:

Ja. Är man en stor aktör som tillverkar operativsystem som kopplas upp till Internet har man ett visst ansvar. Alternativet är att låta främmande makt och kriminella utnyttja säkerhetshål hos enheter som finns hos privatpersoner, företag, myndigheter och andra organisationer.

Microsoft, Apple och Google marknadsför sina produkter som säkra. Då borde de rimligtvis stå för det uttalandet tycker jag.

Det är just därför man släppte Windows 11, som fokuserade på säkerhetsaspekter som man inte hade en aning om 2015.

Av MsSmith

550kr plus frakt då

Av MsSmith
Skrivet av Xeonist:

Hur kan du ens tro att det är det dom vill/försöker göra?

För att det är det som är Arbetsförmedlingens myndighetsuppdrag. De går inte in och finansierar arbetsmarknadspolitiska insatser ämnade för människor som redan har ett arbete och behöver vidarutbildas. Jag har själv varit med och designat ett par av deras program, senast Kundval Rusta och Matcha, och är (eller var i alla fall) hyfsat insatt i vad deras uppdrag och syfte är. Linköpings Universitet, som många andra universitet i Sverige, dras med finansiella svårigheter och kan inte finansiera något alls. Det är inte omöjligt att Microsoft donerar eller på annat sätt finansierar ett projekt genom dem men det känns som ett onödigt steg för att utbilda inom AI. De har även en eller ett par ledare anmälda med pågående case hos Personalansvarsnämnden inom divisionen för AI och big data så jag tror inte de är jätteattraktiva ur det sammanhanget idag,.

Skrivet av pg0n:

Hur var det nu med elbristen?
De kommer få subventioner och folket kommer att få betala mer för att inte frysa över vintern.

Den var icke existerande

Skrivet av beh:

Vi talar inte om elbrist (elenergibrist), vi talar om effektbrist. Dvs. att momentan efterfråga överstiger momentan tillgång (inte ett snitt över delta T). Att exporten av el går upp kan bara motverka effektbrist om vi lan lagra energin i stor omfattning, vilket vi i dagsläget inte kan. Eftersom vi saknar möjligheter att lagra kan man tvärt om säga att exporten visar att behöver ett system med enorm överkapacitet för att hantera kalla, mörka och vindstilla vinterdagar.

<Uppladdad bildlänk>

Svenska Kraftnät har förklarar det hela i rapporten Kraftbalansen på den svenska elmarknaden, rapport 2022.

Det är nackdelen med "investeringen". Du får gärna berätta vilka positiva lokala effekter du kan se av Microsofts utbyggnad i Sverige. Jag menar att det inte finns några, varför man försökt sig på det där med att utbilda 250 000 personer i AI. Sverige har egen kapacitet att utbilda sin befolkning, vi behöver inte ett AI körkort av amerikansk modell där man är låst till att bygga "hello ai world" på Azure.

El är effekt.
Man ska inte förvänta sig att Sverige som land ska vara självförsörjande på el. Det är inte så systemet är designat och anledningen till att jag skrev "Tyskland tjatar på att lägga en ny kabel för att kunna ta in mer el härifrån men om det är problemet så är det nog snarare Nordpool och hela systemet som är problemet." I sak har du en poäng att man bör sträva efter att vara självförsörjande. Vad som slår mig är att trots att du nämner lagring så ser du inte det som en lösning. Det känns som ett konservativt tänkande där lösningen måste vara på plats för att den ska vara acceptabel. Vi har ett system idag som klarar av stora variationer, samt energilagring både för kort och lång sikt är något man jobbar man på. En sak är att effektivisera energigenereringen via solen (inkl solpaneler, vind, vatten) men viktigt också är att lagra den.

Nej vi har ett bra system som fungerar så som det är tänkt. Vid brist så importeras det under några timmar per år. Detta kan minimeras genom off-grid lösningar och varianter på lagring. Bilden här ovan visar den riktiga faran och det är när den "planerbara" delen plötsligt tar en paus.

Ovan visar export och import för 2022 respektive 2021 (har slarvat bort 2023 men den är cirka 100h högre om jag minns rätt).

Skrivet av beh:

Värre lär det bli. Denna anläggning kräver el 24/7/365. Du producerar el dagtid, mycket lite på vintern och mycket på sommaren. För att tillgodose datahallar med kontinuerlig förbrukning så behöver vi tillföra kontinuerlig effekt. Det gör att din produktion som följer solen riskerar att bli överflödig och sänka priserna ytterligare när du och alla andra som har solceller kan producera. Likt hur det har varit i Tyskland nu, där man betalar Frankrike för att ta emot överskottskraft från solpaneler.

Poängen är att priserna ska nedåt. Vattenfall, Malmö Parkering, Energimyndigheten (tror jag) bör ha ett projekt i projektstadiet för att generera och lagra energi som sedan säljs till underpris. Nu är priserna rätt dryga som de är, mycket på grund av läget i Europa, så det är väl rimligt att trycka ned dem om det går. Vidare så är det ju dessa etableringar man har önskat i hela Norden. Den stora energisatsningen är lagd för att företag ska vilja komma hit och etablera sig. Menar du att hela upplägget, nu när det kan vara skarpt läge, är fel?

Av MsSmith
Skrivet av evil penguin:

*Känslan* jag får är att planen konkret snarast handlar om att Microsoft tycker det är ekonomiskt fördelaktigt att driva datacenter i Sverige (kanske tack vare subventioner? kanske bara är så oavsett?), samt att de tycker att det är kanon om de ges chansen att träna upp en massa folk att implementera och använda lösningar som sitter ihop med Microsofts prenumerationstjänster.

Jag tror att det handlar om att dels är Sverige i hyfsad framkant rent teknologiskt men samtidigt i princip världsledande på ESG och social hållbarhet samt värderingar. Utöver det är det klimatet och den klappkassa kronan, samt att man antagligen kan förhandla fram förmånliga elavtal förstås. Men just värderingarna är viktiga för satsningen framåt. Gissningsvis kommer AI att byggas in i Windows och övriga tjänster betydligt mer och man satsar nu, på samma sätt som Nvidia satsar, för att växa ännu mer och ännu snabbare om några år.

Av MsSmith
Skrivet av Wolfkin:

SVT Nyheter tog upp en intressant poäng här, en stor anledning att Microsoft (och andra stora tech-bolag) är intresserade av att investera i norden är att dessa tech-bolag har satt som policy att de ska vara utan klimatavtryck och därför placerar sina datacenter där det finns tillgång till fossilfri el.
Problemet är att dessa datacenter kräver enorma mängder el, och dessutom har vi många industrier som är igång med att ställa om till fossilfri el, vi håller på med att gå över till eldrivna fordon så det kommer också kräva mer el framöver. Det finns dessutom också många stora företag som vill växa och behöver ytterligare tillgång till el, något de märkt börjar bli problematiskt både på grund av att vi närmar oss gränsen av vad vi kan producera och på grund av att elnätet har svårt för att transportera tillräckliga mänder.
Resten av europa har också ökande efterfråga på el och trycker på att vi ska exportera mer el.

Sammanfattningsvis så behöver vi alltså producera mer el, mer vindkraftverk eller kärnkraftverk, och bygga ut elnätet för att bättre kunna transportera och fördela elen. Risken är stor för att vi kommer drabbas av elbrist och högre el- och nätpriser.

Ganska nära men inte helt. Anledningen till att många tech jättar satsar här är på grund av klimatet och det är lättare att kyla här (i kombination med fossilfri el). Behovet i sig har inte ökat de senaste 25 åren. År 2020 förbrukades 146,7 TWh, att jämföra med 2022 som förbrukade 136,7 TWh. Effektiviseringar är också bra. Däremot har man lyckats ställa om relativt väl, avvecklingen av kärnkraften till trots så har under samma period exporten mer än fördubblats från 13,6 TWh till 33,2 TWh (faktan står i samma länkar). Sverige blev korat som innehavare världens bästa elsystem både 2022 och 2023

Med det sagt, så ja Tyskland tjatar på att lägga en ny kabel för att kunna ta in mer el härifrån men om det är problemet så är det nog snarare Nordpool och hela systemet som är problemet. Någon elbrist finns inte i Sverige och priserna går enbart upp om man exporterar mer, alternativt att Sverige skulle börja tokanvända 20 TWh mer per år och det ganska så omgående. Någon direkt brist kommer antagligen heller inte uppstå framåt då både Sverige och grannländer bygger mer eller skruvar upp kapaciteten på existerande verk och jag tycker att det verkar skala rätt väl med varandra. Risken är väl snarare när gammal teknik fallerar, vilket skedde i Finland senast igår när OL3 försvann. 2023 var även ett rekordår av saknad "planerbar" energi i Sverige. Oavsett vad man tycker om den så är det att lägga många ägg i en korg.

Ur ett energi/hållbarhets perspektiv är det en sund affär för techjättar att lägga verksamheterna här. Sedan är det kanske mer tveksamt om lilla Sverige ens ska kunna hitta 250 000 deltagare i en arbetsmarknadspolitisk insats, nuvarande regering är fortfarande "ny på jobbet" och det går inte en vecka utan att de skämmer ut Sverige på en hög nivå.

Av MsSmith
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det blir som det brukar bli, en stor satsning på Ai ska hjälpa åt med vårt arbete och det slutar med att Ain tar våra fruar/män. Alltså på samma sätt som den där trädgårdsmästaren man anlitade för att hjälpa en med trädgården.

Annars intressant framtid det är med Ai. Jag påstår hela tiden att Ai idag ofta är riktig dålig på det mesta, men utvecklingen går supersnabbt framåt, det är lite déjà vu känsla smartphone på slutet av 90talet.

Vilka som ska satsas på att lära sig använda Ai är en bra fråga? Ofta tänker man på en person som har läst teknisk fysisk, kanske doktorerat och jobbat något år. Men jag tror även helt vanliga personer kan vara rätt att lära sig tillämpa Ai. De behöver inte det minsta förstå hur denna Ai fungerar.

Nu har du varit på Hubben igen och kikat
Jag tror att du missförstår syftet med AI, det är inte för en speciell målgrupp utan för alla. På samma sätt som mobiltelefonen så kommer alla använda det. Se det som en Schwezisk armékniv som blev en telefon med appar som blev en AI.

Skrivet av beh:

Jag förstår inte hur Swecklockers inte kan se genom detta. Ulf Kristersson ställer sig på en scen och lanserar tillsammans med Microsoft, Microsofts egen investering i sina svenska datacenter. Microsoft ska alltså köpa (investera) i hårdvara till sina egna datacenter, en investering som är avdragsgill mot intäkterna som hårdvaran ger. Projektet ger även väsentligen ökad elförbrukning i de svenska näten (antagligen har de även specialpris på elen) samtidigt som det inom samma elområde på många platser är etableringsstopp. Vad ger detta oss medborgare och till vilken kostnad?

Offentlig sektor är fullständigt inlåst i properitära lösningar som Azure, Microsoft 365, Teams, Sharepoint och Windows. Medan startups klarar sig med en stack som är helt öppen och inte har en enda Microsoft produkt i portföljen.

Ska vi tillhandahålla beräkningskapacitet till resten av världen samtidigt som vi inte mäktar med att hålla ett elsystem som klarar vintrarna utan att staten måste dela ut bidrag? Det går inte ihop. Det hjälper föga att vi konsumenter får betala för våra effekttoppar för att skapa incitament att minska dessa topparna, när Microsoft onlinear 20000 servrar med 700W GPU och 300W för resten. Det är 20MW bara för denna "satsningen". Hoppas det blir lite fjärrvärme av det åtminstone.

TL;DR Jag tror att detta är en nettoförlust för Sverige AB. MS tränger undan lokal innovation och bidrar till ytterligare effektbrist. Ett problem som driver populism och hindrar oss från att bli fossilfria.

Ganska fascinerande att man kan koka ihop det här som du just skrev. Anledningen till att det inte går ihop är för att det inte är så

Av MsSmith
Skrivet av xcluzive:

Jag har inte märkt av detta på någon av mina enheter. Vilken adblocker är det som strular?

Från tredje stycket:

Citat:

Enligt rapporterna är Adblock och Adblock Plus drabbade medan Ublock Origin fungerar precis som tidigare.

Av MsSmith
Skrivet av kode:

Varvid det räknas som inkomst av tjänst istället, ja. Säger inte direkt emot dig om övriga, min poäng är att om syftet är att göra vinst är det inte möjligt att räkna det som en hobbyverksamhet.

Jag delar inte riktigt den åsikten, även om det finns saker i det som stämmer. Skatteverket skriver själva

Citat:

Hobbyverksamhet, till exempel försäljning av produkter från hemslöjd, biodling eller fritidsfiske saknar ofta förutsättning att ge vinst.

och det handlar då om kvantitet och volym. Det kanske inte är möjligt att leva på hemslöjd eller bioodling för att inköpskostnaderna kontra aktuell försäljning inte skalar. Här är kanske underhåll, servitut och annat som äter kostnader och tid istället. Säg att man har lån på en bostad (nödvändigtvis inte TS bostad) och man hyr ut den en period som matchar räntan och amortering, då är det inte en vinst även om det finns omsättning. Spontant känns det som att man borde lägga en budget och en plan för att avgöra om just TS fall är ett företag eller ej, men det känns för egen del inte så.

Av MsSmith
Skrivet av kode:

Det kan inte gå som hobby om de exempelvis annonserar (vilket framgår i ursprungsinlägget) och syftet är att tjäna pengar. https://skatteverket.se/foretag/drivaforetag/startaochregistr...

https://skatteverket.se/download/18.48cfd212185efbb440b57f/16...

Jag har tolkat det som att det är säsongsbetonat eller bygger på enskilda tillfällen och där med inte varaktigt, även om det är återkommande. Poängen är fortfarande att steget från att hyra ut svart till att ha det som företag är stort.

Av MsSmith
Skrivet av ferol:

Uthyrning av fastighet är ju dock inte hobbyverksamhet.

Skrivet av Henrik21:

Hobbyverksamhet är ju skattepliktigt från första kronan i vinst. SKV nämner dock 80 tkr avseende när du ska registrera dig avseende moms. Då hobbyverksamheten dock ska vara under inkomst av tjänst så gäller reglerna kring grundavdrag mm där. Därför brukar det ju ibland slarvigt sägas att det är skattefritt upp till vissa belopp.

Helt enig.

Kan gå som hobbyverksamhet om de har annat vid sidan av. Momsen är aktuell om man tar in över 80 000kr, men i detta fall då de deläger så behöver de momsregistrera om de tar in över 160 000 och äger lika mycket. Vad jag menar är att det ska till rätt mycket för att det ska löna sig med företag.

Skatteverket har även en uträknare för bostad som kan vara nyttig.

Av MsSmith
Skrivet av mihon:

Hej

Det är såhär att jag och min syster äger en stuga som är väldigt attraktiv har vi märkt.
Vi har hyrt ut den några veckor de senaste åren till samma hyresgäster men nu har vi höjt hyran och då har dom letat vidare till andra bostäder så då valde vi att annonsera ut på facebook och trycket har varit enormt.

Förr så har vi alltid hållit oss till 40.000 kr gränsen för att slippa skatta men nu har vi valt att göra det mer till ett företag och gör det by the book.
Och för att underlätta för oss båda så tror vi att starta ett eget fastighetsbolag är det vettiga och inte en enskild firma eftersom vi är delägare 50/50, vi kan ha fel men därför tänker jag att jag skriver här och hör med er om ni har några råd eller vägledningar hur vi ska göra.

Och ifall ni har några bra tips på att lära sig att sköta ett företag, typ en bok, kurs litteratur? Efter lite googlande så hittar jag mest böcker där dom lär ut hur man knyter kontakter, starta webbshop och diverse saker.
Jag har inga problem med att även gå någon snabb kurs på en skola för att lära mig.

För att förtydliga det lite så äger vi 50/50 var, inga lån på huset, attraktivt ställe så det kommer inte vara några problem med att få det uthyrt höst, vinter och våren.

Så hur hade ni gjort?

Hobbyverksamhet ligger på 80 000kr per år. I och med att ni är två delägare är det således 80 000kr x2. Som privatperson använder ni SKV2051 för att redovisa hobbyverksamhet.

Av MsSmith
Skrivet av Ozzed:

Jo absolut, men återigen så borde väl sagda företag i sådana fall löst de problemen redan innan den första anställda började jobba där?

Man kan skära ned på tredjepartsprogram och där med riskminimerar, nativt stöd föredras ofta framför tredjepartsalternativ. Se det som svängningen Microsoft gjorde gällande antivirusprogram. Under XP-tiden hette det att andra kunde få lösa det. Nu erbjuder man för de allra flesta en good-enough lösning som ingår. Utveckling, tror jag det kallas.

Av MsSmith
Skrivet av dool:

Ja, dom är så klart bra. Jag har XM3 och är jättenöjd med dem.

Dock skulle jag kunna önska lite lyxigare design och riktade till de som använder lurarna hemma.
Hoppas verkligen Sony förnyar sig och breddar utbudet med kommande modeller.

Skrivet av Edvin1:

Jag har också XM3. Det största problemet med dem är att de blir varma. Särskilt vid långa gaming-pass.

Förstår faktiskt inte hur ni kan tycka att de är bra. Ljudet är i mina öron på gränsen till uselt. Det som de gör bra är ljudisoleringen och passar när jag flyger.

Av MsSmith

Intressant artikel, även om jag inte håller med om slutsatsen. När AI blir mer "main stream" så är det antagligen mer naturligt och man undrar hur man kunde leva utan det. Som det är nu för många tech nörds så är AI svaret, lösningen och målet med allt. Skyrim är ett av de, mig veterligen, tidigaste spelen som fått AI till sig men tjusningen där är att det är en mod så det är helt frivilligt (kostar en slant också vill jag minnas). Jag tror att när hypen lagt sig så kommer det hållbara AI-lösningar som används i praktiken. Jag tror också att vi är nu i ett skeende som lite liknar 3d-films eran när man slängde på effekt på effekt istället för att det skulle addera till filmen.

Av MsSmith
Skrivet av Mythic82:

Nja men förklaringsbördan förutsätter ju även att en rättegång över huvud taget initierats. I dessa fall döms det ut tvångsmedel mot oberoende part under hot av vite utan någon rättegång alls.

Det var ju Patent och Marknadsdomstolen som hade fastslagit detta samt Telenor som överklagat till sagda instans.

Citat:

Telenor hade överlämnat till domstolen att avgöra målet, utan att ange sin inställning närmare.

Av MsSmith

Var tvungen att kolla upp vilka sidor det avsåg. Kände till två av dem. Känns inte som att det tillför eller tar bort något alls. Visst kan man se det som vägledande men det känns väldigt tunt.

Av MsSmith
Skrivet av lhugo:

"Sound stage" är ett begrepp du tagit upp och likt användaten ovan inte definierat rigoröst vetenskapligt. Du kan inte be oss gr oss en förklaring vad som menas med något du själv dragit hit. Du tog upp HRTR som enda konkret definerade begrepp relaterat till rumslig placering av ljud. Detta är ett enkelt begrepp vetenskapligt och definierbart/mätbart.

Fast var är det det brister? Jag säger att det inte är mätbart eftersom det inte är definierbart, men uppenbarligen finns det då vi kan höra det. Jag ber inte dig eller någon om en förklaring på hur det fungerar utan jag önskar se en mätning på det. Du kan inte ge mig det för tekniken tillåter det inte och någon standard för det finns inte. HRTR är en fingervisning om att det är i våra öron och sedan hjärna som det förklaras. Vidare förstår jag inte varför ni lutar er mot "vetenskap" hela tiden: bevisligen finns det mycket kvar att upptäcka (som att definiera sound stage, hur vår hjärna fungerar), bevisligen är det svårt att ta fram vettiga studier som håller måttet (ingen av dem har gjort det hittills, någon har varit rent ut av dålig), bevisligen finns det ingen erfarenhet av högtalare. Just avsaknaden av egen erfarenhet av ljud och högtalare gör att jag tycker det blir väldigt fjantigt.

Av MsSmith
Skrivet av lhugo:

Att du upplever något som komplicerat och svårt (kanske till och med omöjligt) att mäta betyder inte att det faktiskt är det. I inlägget tar du dock upp ett begrepp som är tydligt definierat - Head-related transfer function (HRTR). Det är den överföringsfunktion som beskriver en människokropps påverkan på ett ljud som alstras vid en punkt i ett 3-dimensionellt rum till dess att når en punkt i våra hörselorgan, normalt definierat som mynningen till vår yttre hörselgång.

Jag har inte hört just namnet HRTR förut men arbetar som läkare och i utbildningen ingick lära om hörsel och tolkning av denna. Den neurosensoriska grunden till att vi kan bestämma var i rummet en ljudkälla befinner sig är känd och förklarades väl i vår lärobok Neuroscience: Exploring the Brain.

Vi har sedan länge kunnat mappa denna överföringsfunktionen för en specifik individ genom att mäta ljud alstrat från olika positioner genom att placera mikrofoner i individens hörselgångar. Våra anatomier skiljer sig inte mycket. Det finns till och med studier där man testar generella överföribnsfunktionsmodeller mot individanpassade. https://www.mdpi.com/2076-3417/8/11/2029 Visserligen småskalig studie men resultatet var preferens för generell modell jämfört med individanpassad.

Inte speciellt förvånande eller intressant men det illustrerar för dig åter stt fältet ljudteknik fysikaliskt och medicinskt är något vetenskapen har utrett fullt tillfredställande. Allt är mätbard, alla intressanta storheter är definierade. Vi behöver inte frikoppla oss från verkligheten och ta till magi för att förklara ljud och människans tolkning av detta.

Jag tror du missförstår. Det är inte jag som har en utmaning här, utan det är uppenbarligen du och de andra.
Poängen är, om det är så enkelt att förklara sound stage återkom med en förklaring. Fortfarande är det helt ointressant egentligen eftersom olika högtalare och förstärkare har olika karaktärer och ljud, men jag skulle gärna titta på flera olika högtalare med uppmätt sound stage och matcha det med recensioner av samma högtalare.