Inlägg

Inlägg som MsSmith har skrivit i forumet
Av MsSmith
Skrivet av SuperSverker:

....därför att Windows är inte OSx och Apples användare är inte Microsofts?

Det är två vitt skilda användarbaser med vitt skilda krav och användningsområden.

Om Windows blir som OSx, varför skulle man någonsin vilja vara kvar på Windows?
Apple kan sin kundbas och agerar därefter, Microsoft har ingen aning och agerar därefter.

Hela poängen är att ekosystem och inlåsning är lönsamt. Spelar ingen roll om användarbasen skiljer sig åt, snarare positivt om de inte konkurrerar om samma segment.
Microsoft tjänar mest på Azure och Office 365 så då är det ganska givet att det är där man lägger mest krut. Att ha en omsättning på $52 miljarder för ett kvartal och så kommer nån och påstår att Microsoft inte har en aning antyder nog att det är motsatsen som gäller, i båda riktningarna!

Av MsSmith
Skrivet av SuperSverker:

Blir ju dock problem när man är ekosystemet...

Varför då? Apple och deras användare håller inte med, snarare prisas allt som berör deras system och hur sömlöst det fungerar.

Av MsSmith

Själv tycker jag Edge har gått från klarhet till klarhet de senaste åren och har seglat förbi Chrome och Firefox i funktionalitet. Microsoft verkar arbeta hårt med sina programsviter just nu och knyter dem tätare samman. Med andra ord sörjer jag inte att man lobbar för att hålla sig inom ekosystemet.

Av MsSmith

Om nån av de andra glada själarna inte vill ha det så kan jag också plocka upp det i Örebro

Av MsSmith

Drog mitt strå till stacken och köpte in åtta stycken 16TB Toshiba precis. Sympatiköp för the little guy!

Av MsSmith

Fråga: Om man nu registrerar sig och skaffar ett konto, kan man genom kontot komma åt sin egen musik a'la Plex?

Av MsSmith
Skrivet av glemmy:

@MsSmith: hmm.. Kikar på car.info och där är 2013 D4 på 163hk en 5cyl, dock finns båda varianter D4 på årsm 2014, dock har 4cyl 181hk. Bägge är 2 liter.
Minst sagt rörigt
2l I4 borde vara VEA-motor i så fall

Du har nog rätt, verkar som att den jag kör har 2l och fem cylindrar men fyra valv per cylinder. Var nog det senare jag blandade ihop det med.

Av MsSmith
Skrivet av glemmy:

Kommer mest bli långa turer, Oslo-Strömstad-Göteborg, få korta körningar.
Min nuvarande 520d 4wd lägger sig på ca 0,52-0,55 nu det är klart mindre än när jag åker ett par mil åt gången, då drar den lätt 1-2dl mer per mil.

Vi hade en 2007 2.0D i familjen. Runt 2015 hade den gått runt 18k mil och då uppkom felet med att den regenererade konstant och att oljan blandades med diesel. Som tur blev det inte så allvarligt.
Förstått att man ska passa sig för denna motor. D2 och 1.6D är bättre eller? På de årsmodeller är D2 på 1,6l men det är olika motorer alltså?

Bara att förtydliga en grej: D4 i mitt fall är en fyrcylindrig motor. Volvo hade en riktigt rörig period där runt 2011-2014, med allt från sina DrivE och D2 till downsizing från fem till fyra cylindrar, släpp av nya XC90 osv.
Just det: Volvo on Call och körjournal finns inbyggt i bilen om du kör mycket i arbetet!

Av MsSmith
Skrivet av glemmy:

@MsSmith: tack riktigt bra förbrukning och bra att tekniken fungerar.

Är det 163 hästar i den?

Stämmer bra det! Enda jag egentligen saknar i bilen är rattvärme vilket nyare bilar har.
Angående förbrukningen så tål det att upprepas att jag har som sagt långa mil att göra. Kör exempelvis Örebro - Uppsala - Stockholm - Linköping - Kalmar - Halmstad - Göteborg - Örebro i någon riktning och då blir förbrukningen ganska nära Volvos angivna (...).

Av MsSmith
Skrivet av glemmy:

Funderar på att skaffa en äldre Volvo V70 eller XC70. Jag har förstått att tidiga VEA-motorer ska undvikas (4 cyl) och att 2.4l i5 är mycket bra. Hur är det med 2.0l i5? Eller D2, den på 1,6 liter och 115 hästar? (bortsett för att den nog kommer upplevas rätt trött, men lär gå snålt). Kommer inte köra så mycket, runt 1000 mil om året kanske så bränsleförbrukningen är sekundärt (får kolla upp skatt och försäkring dock).

Om jag fattat det riktigt så uppdaterades infotainment 2011 till Sensus på V70, men var 2012 på XC70?
Gillar designen på mittkonsolen klart mer före facelift men skärmen där känns lite malplacerad.
`
AWD är inget strikt krav egentligen, överlever utan. Anledningen till XC70 är mest att jag gillar utseendet på den.

Är det lugnt att köpa en som gått 20-23 tusen mil?

Något annat man bör tänka på? Bör jag köpa en helt annan bil? Toyota Avensis kanske?

Har en S80 D4 2013 som bruksbil och kan inte vara mer än nöjd. Allting fungerar och det har inte varit mycket problem annat än vanligt slitage. Kör långa mil med den utan att bli utsliten och tekniken fungerar med telefon och annat. Enda jag kan klaga på är att den är lite motorsvag. Med bara mig ligger jag på 0,49 vid pump men med extra människor i bilen eller släpvagn så springer förbrukningen iväg snabbt. Hjälpte en vän att flytta och vi hade en förbrukning på knappt två liter milen. Gällande antalet mil så är det nog inga problem om den servats. Många taxibilar har gått 40 000+ mil utan problem och de har säkert slitits mer i och med stadskörning i jämförelse med mina motorvägsmil.

Av MsSmith

Kör denna ibland när jag behöver pigga på mig. Bra studs och energi!

Av MsSmith
Skrivet av Karazhan:

Det är ett så dåligt argument att jag inte vet vad. Det är skillnad på stater och stater. Det är lite som att säga att vi inte borde ha en Arme eller en Polis för det har ju Nord Korea och Kina som använder dessa till att förtrycka. Sen måste man ju vara vaksam så att man inte blir en stat som börjar förtrycka folk men alternativet att ha en minimal statsapparat med noll skyddsnät är knappast önskvärt eller?

Vad tycker du vi ska göra för barnen som svälter? Vi ger enorma mängder biståndspengar och människotimmar, både statligt och frivilligt till länder som har det svårt.

Du talar för döva öron. Det finns en anledning till att politiska frågor selektivt inte tolereras här.

Av MsSmith

Har heller inte läst förslaget men håller i sak med @Karazhan tekniken utvecklas och där med vårt beteendemönster, följaktligen bör lagverk också uppdateras. Sedan vet jag inte om den presenterade lösningen är den bästa eller enda vägen att gå. Jag skulle gladeligen se att vinstdrivande forum så som Sweclockers får krav på sig om att ha registrerade användare eller målsmans tillåtelse genom BankID eller liknande och att man har starkare krav på datalagring och utlämning. Rent praktiskt skulle det då vara lättare att få tag på någon via en plattform, snarare än att implementera ett system där man medvetet öppnar upp bakdörrar som i värsta fall kan utnyttjas. Det skulle även vara lättare att motverka näthat, just nu tänker jag mest på den här ishockeyspelaren som fått ta emot dumheter för att han ansågs ha filmat i en match nyligen.

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/a/76xvmV/orebro...

Av MsSmith
Skrivet av hasseb64:

Jag pratar inte om USP för batterier utan USPen för NorthVolt

Ja? Vad tror du Nortvolts produkt är?

Av MsSmith
Skrivet av hasseb64:

De har kvalitetsproblem och leveransproblem i Skellefteå. Många andra tillverkare kör för fulla muggar. Känns som tåget snart har gått för NV.
Nästan gratis el och fantastisk elmix finns ju inte på andra orter, så jag vet inte vad deras USP är riktigt.

Hela den moderna världen går mot elektrifiering. Inte bara bilar utan allt annat också. USPen är att marknaden vill ha batterilagring i olika former. Bilen bör ses som ett mobilt batteri (ladda hus, ladda andras bilar etc), batterier och annan energilagring är ersättning till kärnkraft för att dels få bort alla-ägg-i-en-korg symptomet och skapa ett stabilare elnät, dels få fastigheter och kvarter att bli mer självförsörjande. Finns ingen riktig ekonomi i annat än cirkulära energimodeller framåt i tiden. Sedan blir det en mix mellan batterier, vätgas och annat. Framtiden är helt enkelt tillverkning och lagring av energi.

Skrivet av oceanic:

Rörelseresultat -1.4 miljarder
Förlust 600 miljoner
Inbetald skatt 0 kronor
(2020)

Räkna med att inblandade tar ut feta bonusar.

Skrivet av oceanic:

Kommunala bidrag samt diverse investeringar från näringsliv samt statliga pensionsfonder ordnar biffen.

Läs årsredovisningarna, 2015 - 2021 finns tillgängliga på Allabolag

Av MsSmith
Skrivet av walkir:

Du har missat att Microsoft släppte feature releases till Windows 10 två ggr om året tidigare? Det är inte direkt så att utvecklingen av 10:an stannade 2015.

Skulle påstå att Windows 10 Version 22H2 har betydligt mer gemensamt med Windows 11 än med Windows 10 Version 1507.

Nej jag har inte missat något utan du snuddar vid hela poängen: Den interna utvecklingen har gått/gick så långt att det inte längre var samma produkt som det en gång var och med nya hårdvarukrav kunde det brytas ut till en egen version till slut.

Av MsSmith
Skrivet av Söderbäck:

Intressant att w10 har 2gig rekommendead minnesmängd.
Dubbelt upp - 4gig för w11
Nu ska det dubblas igen...

Jag är inte så säker på att det behövs en fyrdubbling av minnesmängd egentligen. Så mycket har inte hänt i OSet - annat än för krimskrams. Eller ja - vi vet väl inte vad w12 har att erbjuda i framtiden ännu såklart. Har bara svårt att tänka mig att det krävs så mycket mer för nästa steg.

Men jag tänker att det kanske har att göra med helheten. Användarupplevelsen.

Har man bara tänkt köra OSet utan att köra nån mer mjukvara så är grundrekommendationerna en bra måttstock. Men... ja. Ofta kör man ju någon form av mjukvara också hehe.

Och här rör det väl på sig konstant vill jag påstå. Både i hur varje enskild mjukvara använder minnesmängd - och att vi vill ha mer igång samtidigt i större utsträckning.

Så det här kravet är kanske mer en anpassning till en helhet för en ok användarupplevelse. Sätt rimligt höga minimikrav utan att själva OSet använder allt så finns det väl en del utrymme kvar att köra spotify, webläsare och något till utan att datorn går på knäna direkt.

Jag vet inte. Det är bara en gissning. Är det på det sättet så är det väl ganska rimligt kan jag tycka.

Kan det inte vara lite symboliskt också? De flesta moderna telefonerna idag har 6, 8 eller 12 (osäker på om nån har mer) RAM och det kanske ser lustigt ut om Windows kommer med 4 som krav. Man jämför och telefonen har alla tillgång till så det kan bli en form av en måttstock.

Av MsSmith
Skrivet av Ozzed:

Hade varit bättre för Microsoft att bara uppdatera Windows 10 tills företaget lägger ner. Hur ska man någonsin kunna lita på företag som säger en sak och sedan gör en annan.

De här meningslösa kraven på TPM och secure boot och skit ör de ju dessutom inte seriösa men då de själva har instruktioner för hur man kringgår möget, så vad är poängen? Det finns ju ingen. Det skapar bara irritation.

Om Windows 12 har samma sak så lär det ju inte heller få ett särskilt varmt mottagande. Så får hoppas de skärper sig.

Har nu tvingats till Windows 11 på jobbdatorn och upplevelsen är väl typ som att sitta med Windows insider. Idel buggar och prestandaproblem. Känns inte direkt som en produkt som är genomtänkt och färdig.

Man måste väl kunna få ändra sig eller ändra strategi? Att det dessutom var sex år mellan 10 och 11 borde väl säga en hel del för de som är det minsta teknikintresserade? TPM och Secure Boot är bra, av samma anledning faktiskt: Ny kunskap och nya insikter gör att man kan ändra sig och utvecklas. Att göra det möjligt att kringgå dessa saker är förstås mindre bra i sak men det finns vissa gnällspikar som tror att det är en rättighet att ha tillgång till allt och använda allt. Sedan klagar samma människor på att de inte tycker att det är någon skillnad när de kringgått de stora skillnaderna och tycker det är jobbigt att startmenyn ligger i mitten...

Av MsSmith

EIB sydde som ni kanske vet ihop ett paket värt 350 miljoner dollar för några år sedan åt Northvolt och man har sedan dess lyckats infria förhållandevis mycket. En och annan fadäs också, förstås. Men syftet här är snarare en uppskalning av verksamhet och påskyndande av omställningen så jag skulle inte bli förvånad om de lyckas under året.

https://www.eib.org/en/press/all/2020-208-european-backing-fo...

Av MsSmith

Började pilla med det i Edge/Bing i förra veckan och jag tror att jag gillar det. Krävs lite tid för att bli bekväm med det.