Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som neetodesu har skrivit i forumet
Av neetodesu

Ni som tycker reklam är bra på YouTube som det är på gammaldags TV, har ni fullständigt glömt att hela poängen med att konsumera media på internet var att just komma från detta elände?

Av neetodesu
Skrivet av Eclipse:

Oavsett vad man tycker i detta fallet, så måste man väl ändå hålla med om att 1 miljard streams generar 45,000 dollar är i underkant?

Om det nu stämmer så är det vad Snoop Dog nyligen gick ut med att han fick när han nådde 1 miljard streams. Hur mycket har Spotify tjänat på den miljarden streams? Jag gissar på betydligt mer än 45,000 dollar...

Sen visst, skivbolagen är som dom är och har alltid blåst både lyssnaren och artisten. Men det var ju mycket därför Spotify föddes för att fysisk media blev mindre attraktivt när Napster m fl såg dagens ljus.

Om jag inte minns fel var det väl t om ett argument Spotify m fl körde med att nu skulle artisterna få betalt igen istället för att förlora allt som när det fultankas.

Känns som vi är där igen, i samma situation snart. Folk börjar fultanka igen för att det har blivit för dyrt att streama. Inte lär det bli billigare om detta förslag går igenom för kostnaden kommer ju falla på oss konsumenter.

Dom som förlorar i slutet av änden är artisterna, och även fast vissa tycker att det är flum och ingen rättighet att leva på att vara artist. Må så vara. Men vi som lyssnar på musiken kommer ju förlora på det likväl då mycket musik inte längre kommer produceras. Då menar jag främst mindre artister och inte Taylor Swift.

Det har ju aldrig någonsin varit så bra att vara artist som idag. Det finns så sjukt många bedroom musicians som har fått genomslag utan att behöva blanda in skivbolag, tack vare Spotify. Detta var fullständigt omöjligt bara några år sen. Så att bara fokusera på pengar från distribution är i mitt tycke minst sagt trångsynt. För artister har intäkter aldrig varit och kommer aldrig vara genom distribution.

Av neetodesu
Skrivet av Tanax:

Intressant ändå hur vissa säger "EU lägger sig i för mycket", "Spotify behöver pengar för att driva plattformen", etc.

Samtidigt som folk tycker att EU's tvingande domar för Apple's omtalade 30% avgift som Spotify driver på, är helt OK och "EU gör helt rätt", "Amerikanska företag behöver regleras", etc.

Jag säger varken bu eller bä i någon av dessa frågor, men tycker det är intressant ändå hur folks inställning helt vänds upp och ner när EU plötsligt tvingar ett europeiskt (svenskt dessutom) företag till nånting.

Det är väl inget konstigt att stötta företag i närområdet?

Av neetodesu

Jag förstår inte varför dom ska ge sig på Spotify som är ändå europas få guldkorn techbolag? Dom är inte ens vinstdrivande. Känns som någon form av självmordsattack här av EU.

Av neetodesu

Alltså vad har hänt med swec? Fetaste moralpaniken som man hittar på aftonbladet, vad gör ni ens här? Jag är utvecklare och chat gpt är det bästa som hänt. Produktionen har ökat enormt i hela vårt team. Att tro chat gpt är en sentient being också hahaha, tack för roliga läsningen!

Av neetodesu

För mkt PK skräp från Netflix.

Av neetodesu

Den största flaskhalsen är tekniken. Om VR kunde ges i liknande formformat som glasögon så har Meta en vinst. Frågan är om Meta kan lyckas med hårdvaran och mjukvaran innan pengarna rinner ut. Kanske, men det känns som dom har alldeles för många utmaningar och grejer som behöver klaffa för att det här ska gå.

Av neetodesu
Skrivet av snajk:

Det kan ju också handla om att många har blivit äldre och mindre benägna att orka jobba sig så mycket utan att se någon större vinst med det. Jag bråkar mycket med både folk och saker, i mitt jobb som utvecklare, som facklig, som hyresgäst, som förälder med barn i skolan, som politiskt intresserad. Att bråka med tekniken av principskäl orkar jag inte längre, och ärligt talat så tjänar jag bara på att följa med strömmen där.

Ja det är en sak att inte ha ork för det och en annan sak att kalla folk för foliehatt å massa annat trams.

Av neetodesu
Skrivet av Margarin:

Intressant att på ett teknikforum få så mycket mothugg för att man inte vill följa strömmen.
Detta känns mer som en tråd på FB med "insatta mammor".
Tycker istället TS ska få en eloge för valt att gå en mer teknisk väg, det hade han fått på SweC 1.0.

Jag har nog läst swec i 15 år nu och har märkt denna trend också. Förut så var detta en självklarhet, nu tycker man det är "löjligt" att undvika Google. Förmodligen är det för att teknik har blivit så lättåtkomlig och mainstream med åren så det är nog helt andra målgrupper som tar del av denna typen av diskussioner på dagens swec.

Av neetodesu

Inte ens om jag jobba inom IT och tjänade 70 lax hade jag kunnat rättfärdiga att betala 15 lax för en mobil.

Av neetodesu
Skrivet av NordhNet:

Jo, det var lite försök till humor där

Men hur påverkas detta av förändringarna riot nu gör ? Det är ju med all säkerhet redan reglerat i deras tos/eula

Jag vet inte hur deras tos/eula ser ut men jag antar lite vilt här att precis som andra aktörer så är huvudsakliga syftet datainsamling. Börjat spela Valorant själv på sistone och även om man tabbar sig rejält så har jag inte märkt av någon systematisk toxicity som skulle rättfärdiga det här beslutet.

Oavsett är Riots åtgärd ett stort steg till en normalisering av mer inskränkande datainsamling i spel överlag vilket är förmodligen anledningen till varför folk är upprörda. Nu när Riot har tagit PR smällen så kommer det också vara lättare för andra utvecklare att haka på vilket de kommer ändå behöva göra för att hålla sig konkurrenskraftiga.

Av neetodesu
Skrivet av NordhNet:

Lite tveksam om röstchattar som de är idag är så attraktiva så att dessa går att sälja.

Vilken information är det i dessa som är så värdefull? Att fienden gillar min mamma mer än vad som är rimligt eller att man plantat på B? 🤔

Men visst finns det ingen totalt osjälvisk handling

Jag har sett det här argumentet gång på gång och det är oftast för att folk är inte medvetna hur gigantisk marknanden är för handeln av data. Instagram, Facebook, TikTok etc. i princip alla sociala medier går runt på att sälja data. Ditt argument kan användas där också, det är fånar som dansar omkring vad är värdefullt i det? Eller mammas solsemester bilder? Faktum är att det är värdefullt och datan säljs och köps i en ständigt växande gigantisk global industri.

När det kommer till Valorant så kan följande information vara värdefull:
1. Röstkonversationer från en väldigt specifik målgrupp (detta gör datan desto mer värdefull)
2. Frekvensen av röstkommunikation per game, per spelare, per månad beroende på ålder, land etc.
3. Oftast använt ord kopplat till målgrupp, ålder, typ av klass spelaren oftast spelar etc.
4. Analys av röst, kvinnlig, manlig, tonår, barn etc. kopplat till olika klasser i spel, frekvens etc.
5. Frekvens av disputer, vad för typer av disputer som uppkommer etc.
6. Vilka språk som ofta förekommer beroende på region, server etc.
7. Hur ofta röst används i samband med vinst/förlust

etcetcetc

Denna typ av data kan t.ex. säljas till andra spelutvecklare för att sammanställas för en marknadsanalys samt trender inom spel med CS liknande upplägg som t.ex. Valorant. Alternativt använder Tencent detta internt själva för att framställa ett nytt spel eller påverka deras sociala plattformar för diverse curated content skapade av algoritmer för att få mer spelare i Valorant. Detta är bara ett fåtal exempel.

Vad tror ni dataanalytiker, marknadsanalytiker och AI/algoritmutvecklare gör om dagarna?

Av neetodesu
Skrivet av Teddis:

Man börjar fatta nu varför spelföretag i stort har uttalat sig att de ska "bekämpa toxicitet".

Det har sannolikt aldrig handlat om det.

En perfekt ursäkt att sätta in övervakning, loggning och dylikt. Dyrbar användardata som de looovar att inte sälja, utan den ska bara sparas "lite granna".

Sen säljer dom den.

Helt rätt. Det roliga är att även på entusiast forum som Sweclockers så verkar 90% inte fatta det. Tråden är full av folk som tror Riot gör detta av gott hjärta!

Av neetodesu
Skrivet av _genki:

Överlag gör det mig ledsen att inte fler teknikentusiaster här på Sweclockers kör Firefox. Att köra Edge, Chrome eller chrome-baserade browsers (vilket är större delen av alla som finns) är i dagsläget likvärdigt med att utförsälja den öppna webben till Google. Helt plötsligt är det Google som dikterar webstandarder, vilket redan har börjat ske. För oss entusiaster finns det verkligen ingen anledning att förse google med den typen av makt.

Själv kör jag Firefox både på datorn och mobilen. Och föreslår att fler borde gå den vägen.

Dom flesta har inte koll på det eller bryr sig, tyvärr. Vilket är därför vi är där vi är idag.

Av neetodesu

Det sitter en CPU där redan det är bara att jag tänker behålla den

Av neetodesu

1366 sockel Asus P6X58D-E med 12GB DDR3 och Noctua DH-14 (En trasig Playstation 2 också)

Dags att bli av med gamla grejer från min gamla dator men känner lite sorg av att dumpa allt i soporna...
Kanske är det någon som har användning för dom? Föredrar att det hämtas för jag pallar inte riktigt meka med å skicka paket. Mest glad att någon får användning av grejerna men om priset känns rätt så kan jag skicka det på posten.

OBS processor finns ej.

Corsair DDR3 1600mhz 2GB 6st
Asus P6X58D-E
Noctua DH-14 med två inkluderade fläktar
Playstation 2 (Inkluderat 2 handkontroller å displaysladdar)

Angående PS2: Den är stendöd, misstänker man behöver löda/byta ut kontakten för el då det är ett känt fel med gamla PS2or. Inget svårt att fixa på egen hand om man vet vad man gör men inget jag har orkat ge mig in på.

Grejerna är dammiga men dom ska fungera. Har inte testat på ett tag så det är väl köp lite på egen risk men dom har bara legat på samma ställe å samlat damm sen sist jag använde dom så allt borde vara i sin ordning.

Läs hela annonsen här

Av neetodesu
Skrivet av Herr Kantarell:

Och vad ska de till med denna? Intresset måste vara stort för 15-åriga datorspelande Svenskar, utan utbildning utan kompetens eller värdefull information m.m?

Du beskrev nyss Riots målgrupp, jag kan ha fel men det är väl inte 50 åriga "intelligenta" boomers Riot marknadsför sina spel till eller?

Av neetodesu

Datainsamling förklädd i fina ord.

Av neetodesu
Skrivet av Elektron:

Går inte låta bli och tänka på IT bubblan när du ändå pratar om internet och 90tal.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/IT-bubblan

Högst troligt att nästan alla nuvarande kryptovalutor inte klarar sig, även Bitcoin. Du minns väl Netscape och altavista? Så ja den liknelsen kan man göra. Vi lever däremot i en helt annan värld nu, en framtid som på den tiden de flesta förnekade. Jag kollade på ett gammalt nyhetsreportage nyss och det var det någon som sa "vad är meningen med internet om man måste släpa med sig datorn överallt". Ungefär på den nivån är många svar i den här tråden.

Det är inget snack om att kryptovaluta kommer vara en del av vår vardag i framtiden, frågan är bara vilken/vilka. De som förnekar detta lever i samma förnekelse som de på 90-talet.

Av neetodesu

Ska bli roligt att återkomma till den här tråden om 10 år. Fet deja vu känsla på det här, det är bara gå tillbaka till 90-talet och se vad folk sa om internet. Vi är ju på sweclockers, öppna era sinnen lite grann för helsike.