Inlägg

Inlägg som jawik har skrivit i forumet
Av jawik
Skrivet av Xaves:

... tittar din sign ...

"GTX 780Ti"

Och med det vill du ha sagt vad?

Av jawik
Skrivet av shelter:

Jojo, jag vet. Men hade någon medlem börjat diskuterat detta och gjort en liknande lista i en helt annan tråd så hade den tråden blivit moddad. Nu "länkar" ju SweC själva till en massa sidor, listan i nyheten hade man kunnat utelämna helt om dom ska följa sina egna regler.

Fast som det står i utdraget jag gjorde så är redaktionen undantagna reglerna när det gäller notiser och nyheter. Det hade varit skillnad om någon av dem hade skrivit in listan i någon slumpvis tråd.

Däremot så bryter ju en del medlemmar mot reglerna när de antyder här i tråden att de ska nyttja sidorna som nämns till att komma åt skyddat material. Gissar att det ses mellan fingrarna på det på grund av nyheten i sig.

Av jawik
Skrivet av shelter:

En reflektion, hade medlemmarna på sweclockers lagt ut den där listan hade det tagit hus i helvete...

Jo men det beror på att det hamnar under § 7 Piratkopiering i forumreglerna.

FAQ § 7
Q: Är det tillåtet att länka till fildelningssajter eller att hjälpa någon att kringgå kopieringsskydd?
A: Nej. Att länka och hjälpa till kan mycket väl klassas som ”medhjälp till brott mot upphovsrättslagen”, hur oskyldigt syftet än må vara.

Q: Varför är det förbjudet att diskutera piratkopior, när ni skriver nyheter om exempelvis The Pirate Bay?
A: Redaktionen är ansvarig för sina egna handlingar, men kan även ställas till svars för allt som sker på webbplatsen i övrigt. Därför har vi särskilda forumregler som inte nödvändigtvis är applicerbara på det redaktionella innehållet.

http://www.sweclockers.com/forum/regler

Av jawik
Skrivet av Paddanx:

Det är en enorm gråzon, och google plockar bort 1000-tals av dem varje dag, pga DMCA. Google gör ju exakt detta... den tillhandahåller en funktion att hitta exakt rätt site för att hitta det du vill ha, lagligt eller inte (alla sökmotorer gör det).

Och för inte länge sedan så postades detta:
http://www.sweclockers.com/nyhet/22651-eu-domstolen-hyperlank...

Så var exakt man drar lagligheten, är frågan... Är det lagligt att göra en lista eller sökmotor som söker igenom torrentsiter, som i sig innehåller "olaglig data"?
Frågan är hur du tolkar just denna domen, för de har gett oss alla en lista på torrentsiter, många siter som vi inte ens kan hitta eller ska kunna hitta på tex google, då de har tagits bort.

Som sagt.
Förstå mig rätt här... jag är lite rädd för att denna listan kan vara olaglig, då just listan pekar på torrentsiter som just sätts på denna lista, för att de illegalt delar filer. Det är som att göra reklam för dem...

Jag diskuterar inte åsikten om det ska vara lagligt eller inte, utan mer frågan, var är denna gräns. För den är absolut inte så självklar som folk verkar tro.

Lite mycket text här, men..

Som jag ser det så sitter det i hur direkt länkningen är och dess syfte. Jag ser inget problem i att länka eller som i Sweclockers fall, skriva domännamnet, till en sida som på ett eller annat sätt tillhandahåller upphovsrättsskyddat material så länge det är huvudsidan man länkar till och inte specifikt material, samt att länkningen fyller ett givet syfte. Sedan kan man förstås anse att det är moraliskt fel att överhuvudtaget länka till en "piratsida" oavsett hur man gör det, men det är något annat än en lagfråga.

För Googles del är det en variant av direktlänkning som spökar i och med att man kan söka fram resultat som är specifika. Till exempel söka på en speciell release av en film och få en massa länkar direkt till nedladdningssidan. Det är inte på långa vägar lika effektivt som att söka direkt på en torrentsida, men istället kommer förslag på sidor från flera olika siter som tillhandahåller materialet. Inte helt osannolikt att sökmotorer kommer att få hårdare krav på sig framöver.

Sedan tillkommer det som avhandlas i domen du länkade till. Om den som lägger upp länken tjänar pengar på att den tillhandahålls, exempelvis genom att det genererar extra klick på sidan, så lägger det till ännu ett lager. Om de nu visste att materialet var skyddat och ändå valde att länka direkt till bilderna i syfte att få mer läsare/kunder så är det fel. En mer seriös nyhetssida hade nog skrivit något i stil med "bilderna finns spridda på diverse torrentsidor" eller liknande.

I korthet så tycker jag domänhänvisningar till piratsidor är ok om det är i ett generellt syfte och inte för att tjäna pengar på det. Direktlänkar har däremot inget syfte utöver att sprida materialet. I Sweclockers fall är det en återpublicering av en publik lista med domännamn i nyhetssyfte, det anser jag ska vara ok. Hade de haft en permanent länklista i menyn till dessa sidor hade det varit i alla fall kraftigt moraliskt fel även om inte direkt olagligt.

Men jag välkomnar lite mer tydlighet i det hela. Som de säger om domen ovan så kan det vara svårt att veta om materialet man länkar till är skyddat eller inte. Och risken är ju att man länkar till något man tror är ok fast det inte är det. Problemet blir väl att sätta gränsen rätt så inte oskyldiga blir dömda och samtidigt att inte skyldiga kan klara sig på "trodde det var ok"-försvaret.

Som relaterad info så känner jag faktiskt en person här i Sverige som blivit dömd för att ha tillhandahållit länkar till en upphovsrättsskyddat material. Utöver länkarna ingick det dock en instruktion på hur man använde dem samt att det var klart att materialet egentligen hade betalkrav, så kanske lite svårt att använda "trodde det var ok" där.

http://www.journalisten.se/nyheter/eu-dom-kan-leda-till-boter...
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3938&arti...

Av jawik
Skrivet av Paddanx:

Man undrar... har inte Sweclockers och Rättighetsalliansen nu begått brott då de faktiskt länkat till siter som länkar upphovsrättsskyddat material?

Det är ju vad en torrent site är... en samling länkar, precis som listan i denna artikel.

Nja Google länkar ju till många fildelningsiter. Man kan ju tom söka efter bästa om man vill där. Det är ju lite skillnad på att tillhandahålla själva funktionen samt databasen över delat material mot att bara uppge namn eller adress till en sida som gör det.

Annars kan man ju extremdra det och anklaga internetleverantörerna för brott då de ger dig möjlighet att komma åt en miljö där det finns massor av upphovsrättsskyddat material i fritt omlopp. De länkar ju in ditt lokala nätverk på internet.

Men som du sagt, det är lite av en gråzon. Gränsen måste dock dras någonstans för vad som är rimligt och det är i dagsläget att tillhandahålla länkar direkt till material, vilket torrentlänkar är.

Av jawik
Skrivet av Kronvrak:

Varför fanns säkerhetshålet i Win10 från början?
Vad mer för säkerhetshål i Win10 finns det som behöver uppdateringar?
Varför tar inte Microsoft på sig ansvaret att hitta säkerhetsläckor innan de släppte Win10/uppdateringar.

Skrivet av Klarspråkarn:

Det kommer säkert upptäckas fler problem som behöver åtgärdas framöver. Det är en komplicerad produkt där många personer varit inblandade och då sker misstag. Att hoppas på en perfekt programvara från början är nog överoptimistiskt, utan misstag får rättas till allt eftersom ☺️

Skickades från m.sweclockers.com

Sen kan nya säkerhetsluckor tillkomma med nya funktioner. Diverse säkerhetsluckor patchas fortfarande i Windows 7. 100% säkerhet kan inte garanteras. Och det är också en av huvudanledningarna till att man inte ska använda ett operativ efter att supporten löpt ut (dvs när säkerhetsuppdateringarna upphör).

Av jawik
Skrivet av enbom:

Har själv fått problem på två datorer. En som inställningar blivit återställda, typ standardprogram och standardenheter

Troligen orsakat vid en större versionsuppdatering, typ senaste 1511 -> 1607 (Anniversary). Det är ju i princip en nyinstallation av windows där inställningar och program/appar migreras över. Antar att allt inte följer med. Åkte på samma sak själv när Anniversary Update installerades.

Förhoppningsvis förbättras detta med Creators Update i mars som introducerar Unified Updating Platform.

Annars har jag inte märkt av nåt problem med uppdateringar eller drivrutiner. Däremot gillar jag inte de tvingade omstarterna iom att jag inte kan lämna datorn på eget arbete utan att ställa om inställningen för aktiva timmar. Den delen är alldeles för snäv, jag skulle önska att det fanns ett alternativ att fördröja omstarten 24t (alternativet finns bara när omstarten väl ligger i kö).

Av jawik
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Första nintendo-enheten på länge som jag gillar konceptet, men är ändå besviken.

Varför envisas nintendo med "smarta" och "finurliga" lösningar på problem som inte riktigt existerar.
Hade mycket hellre sett en vanlig konsol i en enkel låda, med tillhörande kontroll (vanlig xbox typ).

Med tanke på att de envisas med bärbart kommer prestanda vara sämre än nuvarande konsoler. Dessutom kommer batteriet inte vara något att hurra för.

Synd att det inte blev en vanlig konsol med tanke på att nintendo har bra IP-titlar. Tror många hellre hade spelat mario eller zelda på en konsol med bättre specs än ps4/xboxone.

Antagligen vill de inte stångas med Sony och Microsoft på deras bana utan siktar på en annan målgrupp. En vanlig stationär låda hade ju blivit en direkt konkurrens med playstation och x-box. Nu kan de fånga användare som vill ha mobiliteten (ser i huvudsak yngre här) och ändå kanske få med de stationära användarna på tåget om förhållandet pris-prestanda-utbud är bra nog.

Av jawik

@Hagge: Brusar/knäpper det i ljudet också? I så fall kan det vara att firmwaren för själva USB-donglen som behöver uppdateras. Så var det på mina Cloud II, lät apa innan jag uppdaterat men sen så är jag helt nöjd med dem. De kom med v3 och senaste var v5.

Testa att koppla dem via 3.5mm pluggen istället och skippa USB-donglen. Låter det bättre då så är det firmware-issue, bara att uppdatera.

Tror det går att köra verktyget utan att uppdatera om du bara vill kolla versionen. Och läs instruktionen innan du gör nåt. Går säkert att bricka den där donglen också om man rycker ur den under uppdateringen eller nåt.

https://support.kingston.com/us/support/technical/downloads?p...