Inlägg

Inlägg som Bokomu har skrivit i forumet
Av Bokomu
Skrivet av stgr:

I t.ex. mitt yrke så arbetar jag mot flera olika PLC som oftast har olika ip och nät, så jag kan behövs byta ip mellan maskinerna för att kunna ansluta.

Precis, ansluter inte mot plc'er men direkt ansluter datorn med kabel in i olika apparater som har olika krav..

Skrivet av CCWarlock:

Byta statisk IP? Du kan lägga till ett gäng virtuella adresser till ett interface. Du kan också fixa ett gäng ethernet dongles där du förkonfar adress på varje, sen e de bara att tuta o köra.. bara enkla förslag.

Har själv rättighet att sätta IP-adresser på min utvecklar-PC, men gör det väldigt sällan för allt är redan konfat och färdigt.

"enkla förslag".. Jag begrep ingenting.. hehe.. men kan tillägga att miljön jag jobbar i är jag inte ensam, så att förändra något i nätverk/systemuppbyggnaden/mskkonfigurationer osv är något jag inte kan, och även om någon sådan lösning vore simpel och underlättande så är den personen som ev skulle kunna ändra något sådant väldigt långt ifrån mig. Det jag kan göra är o underlätta min situation med min pc..

Ethernet dongle, har inte hört talas om, är det en produkt jag kan köpa o bara sätta på kabeln för o lura enheten att min dator har annan ip/subnät?.

Av Bokomu
Skrivet av Allexz:

Ett tips är dock att höra om ni kan använda andra metoder för autensiering som t.ex fingeravtryck, pinkod eller dyl. Det minskar tiden rätt rejält.

Testade det nu, och datorn stödjer windows hello med fingertrycksläsare, men när jag sen försöker logga in (det är mot en domän) så blir det nått knepigt, den ser ut o känna av fingertrycket, men sen poppar det upp text som säger skriv in pin-kod (vilket var en 6 siffrig kod som windows-hello ville att man skulle ha som backup), men när man ska skriva in pinkoden så finns bara dom 2 "vanliga" rutorna med namn & pw, och dom accepterar inget annat än mitt fulla loginnamn & pw?!, kanske är det en inställning via domänen, ingen aning om hur sådant här funkar, men tycker att om det inte vore tillåtet så skulle det väl vara borttaget/spärrat o inte "bugga" som det gjorde nu.. (eller så är det jag som inte fattar hur windows-hello ska funka, aldrig använt det)

Skrivet av snajk:

Jag tror det blir svårt. UAC är ju ganska isolerad.
Problemet är att sådana program då måste köras som admin och även då är jag inte säker på att det fungerar, har du ett tangentbord med makron inbyggt så blir det ju samma som om du faktiskt tryckt på knapparna ur datorns synvinkel liksom.

Ja, var lite tveksam till o lägga in nått random program jag inte känner till på jobbdatorn vilken jag aldrig lägger in program eller använder internet på för övrigt, jag ville ju helst hitta en lösning i windows för att på förhand kunna ange namn&lösenord.. Att ha det i hårdvara typ tangentbordet hadde ju varit fint, men sitter på bärbar så inte utbytbart.

Men får tacka dig att du tipsade om detta med macron, fick mig o tänka i andra banor, och nu hitta jag en liten hjälp "lösning" som finns inbyggd i windows och som fungera med uac prompten iaf... Det är o använda windows clipboard funktion (copy-c /copy-v), man kan i setting på win10+ ställa in att man vill ha historik, då sparar den mer än bara det senaste man kopierat.. Sen kan man "pinna" vilka av dessa man vill att datorn alltid ska komma ihåg, även efter omstart, trycker man sen Windows-V istället för ctrl-v så får man en lista o kan välja... Okej, förstår att det finns risk där, men min dator har ingen annan fysisk tillgång till så blir väl blir lite samma som ha en lapp skriven på datorn, fast nu slipper jag skriva av alla koder hela tiden..

Av Bokomu
Skrivet av Pamudas:

Kan du inte logga in som admin i windows istället för ditt "normala" konto? Då borde du väl bara få en UAC prompt med Ja/nej?

Nej, prövade detta, fanns vissa nackdelar med detta konto, men oavsett så, så hjälpte det inte, uac rutan poppar upp ändå och ber en fylla i samma uppgifter som man redan är inloggad med?!, kanske någon extra säkerhet här med?

Skrivet av fiskebulle:

Kanske ett script som skriver i användarnamn & lösenordet åt dig i UAC?

Med script menar du inte samma som jag kanske, vanligt "dos batch script"?, menar du mer i stilen o få datorn o själv skriva?. Var mer nyfiken på om det på korrekt vis gick o tala om för windows i förväg att använd detta namn&lösenord för att ex byta ip. Men verkar som det måste tala med uac och kanske inte går som det låter..

Skrivet av snajk:

En lösning är ju att ha ett tangentbord med inbyggda makron, för de ligger ju utanför operativsystemet liksom. Så kan du göra ett som skriver användarnamn, tab, lösenord eller så, så blir det bara en knapptryckning.

Detta var en intresant ide jag inte tänkt på, borde väl finnas många program för att byta ut en knapp mot en radda med text, finns ju för spel osv, ska kika vidare på den lösningen...

Annars är jag lite förvånad över att så många är posetiva till password hysterin, kanske inte är lika nitiskt inställda krav hos er som hos oss, eller så har ni bra minne... Lösenordskraven kräver alltid minst 14 tecken med stora/små&specialtecken. Alla lösenord ska dessutom bytas var tredje månad, och får aldrig vara samma som tidigare. Blir ju en radda hittapålösenord som bara leder till att lösenorden står skriva på lappar överallt på alla olika datorer.. Men det värsta är all tid som går åt o dagligen få knappa in dessa långa lösnord många gånger om..

Av Bokomu

IT Säkerhet, Automatiskt inlogg av admin användare?

Går det få så att man automatiskt fyller i namn/lösenord för funktioner i windows som kräver admin behörighet?

Det är så att min arbetsplats har blivit nojjiga och vill ha lösenord på allt, och stenhårda krav på valet av lösenord o frekvensen på att byta ut dom likaså. Det senaste är nu att vissa funktioner i windows går inte göra längre då det kräver högre behörighet. Exempelvis att ändra nätverksinställningar, då poppar en ruta upp som kräver att man anger en login med rätt behörighet om jag förstår det rätt. Och behörighet har jag, men inte med min normala användare, så får ange denna användare & lösenord vid varje tillfälle jag behöver göra nått.

Min fråga är om det på nått sätt går o automatisera bort den här popup rutan?.. Det jag mest frekvent gör är att byta lokal ip address (statisk), brukar göra så via script med netsh, men detta fungerar inte heller, så fort jag startar scriptet så poppar rutan upp.. Kan man i batchscript kanske ange vilken användare som anropar kommandon som netsh, eller finns nån annan lösning?

Av Bokomu

"Enligt källan har Nvidia samlat grafikkort på hög i flera månader. Det ska ha resulterat i större mängder Geforce RTX 4090, RTX 4080 och RTX 4070 liggandes i lagerlokaler"

Bara för att dom samlat på hög i flera månader säger ju inget om antalet, dom har nog inte haft full produktion. Ryktet kanske kom ut för att det ska låta bra, som om dom tar bristen på allvar... Kanske bara innebär att dom har 100 kort istälet för 50 vid release..

Av Bokomu
Skrivet av anon56869:

För en sommaldrig haft noctua fläkt, vad är det som är så bra med de?
Enligt pappret har de både dålig prestanda och ett högt pris.

Är det något annat som inte syns på specc'en som gör de speciella?

Tittar man bara på prestanda som i luftflöde, eller bara tittar på ljudnivå så går det hitta många fläktar som trumfar Noctua. Det flesta billigare fläktar väljer bara varvtalet på motorn för o antingen sälja en fläkt med prestanda eller en fläkt som är tyst. Det som är klurigare är o få till en fläkt som fast den är tyst fortfarande presterar, där har du Noctuas affärside.

Och att priset är högre är inte bara för dom har en populär produkt som ofta ligger i top i tester, produkten är även mer påkostad i form av livslängd, garantier, förpackning, tillbehör mm.. Lite som o köpa en Lexus istället för en Dacia.. Sen är det upp till var o en o avgöra om dom tycker det är värt det..

Av Bokomu
Skrivet av Raynstorm:

Vill ha man ha välutvecklade, ambitiösa spel så får man fan vara beredd att betala.

Ja, för det är ju precis vad EA / battlefield serien är känd för, välutvecklade spel?..

Har spelat alla spel i BF serien sen början, men börjar lessna mer o mer, för det är ju samma visa varje gång, i början strular det, o ska patchas. Sen efter ett halvår dyker fuskare upp mer o mer, och efter 1-2år eller så finns ingen support o spelet fallera fritt till den grad att det inte ens fungerar för många.

Nu vet jag endel kommer tycka du får ju väldigt mycket speltid för pengarna och spelföretagen kan inte supportera spel i evighet.. Nej det må vara så, men då ska dom inte fortsätta sälja skiten heller..

Av Bokomu

Tekniken kan säkert ha sina användningsområden, men just här ser jag det som fruktansvärt omständigt. Små justeringar i programmeringen av spelet o texturer hadde kunnat få fram 99% av samma resultat med 0% ökat beräkningsbehov. Varför har dom då inte gjort så då, kanske för att dom inte ville att spelet skulle se ut som filmad bilväg i tyskland.

Av Bokomu

Fick min bil tillknucklad likaså i onsdagens hagelskur.. Dock är det en 2007 corolla så låter det nog vara..
Tänkte jag kunde ta några foton då det säkert är över 100 bucklor på bilens tak/motorhuv.. Det visade sig dock vara
väldigt svårt att få med på foto.. bucklorna är ju ganska små o iaf min gamla kamera får problem o se det som man lätt ser
med blotta ögat..

https://i.imgur.com/HtwfX9t.jpg

Bilden visar ju kanske 10-15 bucklor, men det är bara dom som hamnar i viss vinkel för kameran, i verkligheten har taket ungefär samma märken överallt, småbucklor med kanske 5-15cm imellan varandra..

https://i.imgur.com/k0SiZ1v.jpg

Här syns 3 små bucklor på framskärmen..

Kan tillägga att det inte var något unikt för min bil, alla bilarna som stod parkerade på gatan har samma skador..

Av Bokomu
Skrivet av qubiic:

Någon som har någon aning om det är vanligt?

Jag stod i valet o kvalet mellan ett asus och ett gigabyte rtx 2080 kort för ca 1 månad sen, hadde läst om problemen endel har med asus korten så valde därför gigbyte (windforce). Tyvärr är det samma skit... Tog dock ett tag innan jag märkte det, för fenomenet kommer bara vid en viss belastning, (inte vid idle i win, då är fläktarna stilla, och spelar man ett nytt spel så snurrar dom fortare.. ) men råkade sitta med lite grejjor igång, såg att gpu belastning låg på ca 30%, o då höll det på hela tiden... extremt störande. Fick dra hem ett sådant där tweak-program för gfx'en och öka på fläkten, gillar dock inte skiten, vill inte ha sådan mjukvara igång och antar man måste ha det igång för att köra med ändrad fläktprofil? eller går det spara i gfx kortets minne typ?...

Av Bokomu
Skrivet av killawife:

Mitt bästa tips är att byta tangentbord och mus titt som tätt. Funkar klockrent. Jag har försökt att rengöra dem men det är fan lönlöst. Nåt slutar alltid att fungera hur försiktig man än är.

Kul o se att iaf 1 till person har samma åsikt som jag.. När jag var ung o fattig så höll jag på o plocka isär tangentbord och rengjorde knapp för knapp, men numera ser jag tangentbord som slit o släng vara, köper oftast 2-3 st åt gången av microsoft eller logitechs instegstangentbord för typ 150kr/st. Tangentbord blir grisiga med tiden även om man inte äter just chips vid datorn så när det börjar kännas för grisigt eller i samband med att jag fräshar till datornhörnan/datorn så åker det gamla i soporna och nytt tas fram. Samma gäller musmatta. Mus har jag dock inte hittat någon billig&bra så den får leva kvar trots den är lite grisig..

Av Bokomu

Har ju inte varit så mycket VR info på senare tid på sweclockers, så kunskapen om vad StarVR har åstakommigt verkar inte nått fram.. Här är ett test av StarVR som dom låg till i slutet av augusti.. Det är inte samma headset som funnits ute tidigare utan förbättrat. Detta headset var ju precis pågång att släppas för utvecklare mm ung. samtidigt som bolaget hamnade i strul med rättvisan vilket gjorde att allt avstannade.

https://www.youtube.com/watch?v=GvFBUvfpQJ8

Tråkigt att höra att slutet kan vara nått för en av dom bästa headsetten. Får hoppas någon kan få ta över vr biten..

Av Bokomu

När jag tittar på grafen så tycker jag inte heller det stämmer, men åt andra hållet av vad endel andra tycker, snarare att den visar alldeles för låga priser... Tänker då på 1080ti, grafen visar snittpris på max 9000kr... för typ kanske ett halvår sedan fanns det ju knappt några till salu , och dom som dök upp kostade ju multum.

Tar grafen hänsyn till lagersaldo, o gärna lagersaldo från etablerade handlare, annars blir ju grafen väldigt missvisande.. (finns många tveksamma uppgifter på prisjakt, man får ju sålla lite själv när man kikar där)..

Av Bokomu
Skrivet av galenmyra:

Datorn är en Toshiba T3100/20, 1986 års modell. Specs:

1,44 Mb Floppy Disk Drive

Har du uppgraderat den genom byte av diskdrive? Enligt din länk annars klarar den tyvärr bara dom lite äldre ds/dd (720kb) disketterna och inte high density disketter på 1,44mb.

(fast går ju hemmakovertera hd->dd disketter med en lite tejp över hålet på hd disken, men du kan ju inte läsa en redan skapad hd disk)

Av Bokomu
Skrivet av FL3JM:

Apropå sånt här, finns det någon datorskärm som har inbyggd ambilight (dvs anpassar belysningen efter vad som visas på skärmen)?

I skärmsammanhang kallar dom det IPS-Glow eller backlight bleed och är något oönskat.. Nej skämt o sido.. Har inte sett Ambilight på någon monitor, men finns en lite mindre tv från Philips på 32" ( https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4331169 ) som har Ambilight. Och endel tycker det är helt ok att använda en tv som monitor..

Av Bokomu
Skrivet av Fredag:

Nja, då är det bättre att köpa guld. För tusen miljarder kan du köpa lite drygt 150.000 liter guld.

Varje liter väger ca 19 kilo. Så nästan 3000 ton guld. DET är en tung investering!

(ca 50 stridsvagnar på 62 ton styck)

150.000 liter, Det räcker till en guldklump med längd 11meter, bredd 4 meter och höjd 3,40m. Denna klump räcker lagom till för att karva ut en stridsvagn 122 (Leopard 2) i solid guld.

Av Bokomu

Håller med Mikael07, bitumen gör susen för att dämpa vibrationer. Vill passa på o tipsa om den tjockare varianten på 3mm som finns på biltema, den är mer gummilik och väger mer, och det är vikt du behöver för att få bort vibrationer. Har själv inte använt det i datorlådor, men dämpade en arbetsbänk med det, o jäklar vilken skillnad det blev. Från rasslig lågbudget bänk (vilket det var) till solid tung dyr känsla på bänken.

Ett annat tips är du först försöker lokalisera vad oljudet kommer ifrån, är det vibrationer som orsakar det så prova tryck handen mot olika ytor i lådan för att hitta vad det är, kanske inte är just sidopanelerna som låter, du vill gärna få bort orsaken till oljudet heller än o försöka dämpa det generellt. Hadde själv ett missljud som kom o gick, en liten klapp på sidan av burken så kunde det tystna, för stunden... tillslut fick jag nog o undersökte saken nogrannare, visade sig vara fläktfiltret på framsidan som rasslade.

Av Bokomu

"I och med att illegal nedladdning blivit en allt mer utbredd företeelse har frågor kring upphovsrättsbrott får allt större uppmärksamhet. Antalet så kallade piratsajter har också vuxit..."

Hmm, Kommer denna informationen ursprungligen från landet i väst via deras intresseorganisationer så kanske dom använder sig av 'Alternative facts' för att beskriva situationen.. ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Alternativa_fakta )

Mina egna observationer säger snarare tvärt om, det har minskat. O det på alla områden, utbudet / sajter / användare.. Börjar ju själv bli gammal nu och har inte samma kolla på allt som när man var ung, men när jag hör mig för bland ungdomar på jobbet så är det knappt någon som sysslar med torrents, dom flesta sitter inte ens vid en hemdator längre..