Inlägg

Inlägg som Dredd har skrivit i forumet
Av Dredd
Skrivet av kanskedet:

Angående jämförelsen med Italien, siffrorna från helgen släpar efter och rapporteras idag istället för på lördag och söndag. Således borde man ta snittet från de tre dagarna istället, (76+28+15)/3=39.7, och multiplicerar man det med 6 får 240 ungefär, vilket är långt från Italiens topp. (Siffrorna är från Worldometers)

Stämmer ej, man rapporterade in siffror både i lördags och söndags, detta är ytterligare 76 personer som nu rapporteras in.

Av Dredd
Skrivet av sKRUVARN:

Precis, du säger själv att vi är det initiala stadiet. Så förklara vad 72x6=italien betyder?

Sverige är ett litet land med 10-11 miljoner, Italien är 60 mil dvs 6x större 72x6 om man vill slå våra siffror mot Italiens för få ett perspektiv mot Italiens siffror.

Av Dredd
Skrivet av sKRUVARN:

Inte alls lika mycket om man är som du säger i början av kurvan. Smittan måste ju då nå (eller inte nå) dessa extra personer innan det blir relevant.

Säg att smittan börjar i två städer med liknande storlek i olika länder, land A har 10 gånger fler invånare än land B. Dag 10 har bägge länder 10 döda, och ingen större smitta utanför dessa städer. Har land A gjort ett 10 gånger så bra jobb?

Jo men nu började inte smittan samtidigt i Italien och Sverige. Jo mer pinnar du har samlat till brasan, ju större brand blir det tillslut... Även om branden sprider sig initialt lika snabbt i brasan.

Av Dredd
Skrivet av Söderbäck:

Det här tycker jag låter lite förvridet.

Är det något land som seglat upp som problematiskt så är det väl snarare Spanien. Vill du använda sensationsuttryck som kvällsstidningar så är väl "det nya Italien" snarare Spanien. Jaja. Jag vet. Det förlorar en del "punch" då. Men det blir kanske lite mer rätt.
Eller så kan man undvika uttrycket helt om man vill.

Men visst är vi inte inne i stormens öga ännu. Och yes, tvätta händerna.

Jag skrev Nordens Italien. Spanien kan inte vara Nordens Italien. Däremot är Sverige det.

Av Dredd
Skrivet av Dockland:

Men förfan. Ställ ner limburken och sluta rapa upp dessa semi-spekulationer. Du har haft fel hela tiden och hänvisar till ludd och ofta utan någon som helst trovärdig källa.

"Vänta och se"
"Vi är i början av kurvan"
"detta är väldigt farligt"
"det kommer bidra till..."

Du har inte en susning, utan gissar friskt.

Gissar friskt?, vi har 76 nya döda inrapporterade över ett dygn, samtidigt som vi har föregående dagliga rapporter ifrån både lördag och söndag. Samtidigt som FMH försäkrat att eftersläpningen nu minsann inte är lika stor längre (man försökte att skruva det så att helgens siffror minsann såg bra ut).

Jag har inte behövt gissa någonting, när facit har funnits tillgängligt utanför vårt land i andra länder.

Hela Asien funderar nog på vad vi håller på med när vi fortfarande socialiserar på stan ungefär som vanligt, och inte en jäkel har mask. De tror förmodligen inte att det sistnämnda kan vara på riktigt.

Av Dredd
Skrivet av Vesh:

Nej, givet att siffrorna kommer från ett tidigt skede i spridningen har inte storleken på befolkningen någon direkt inverkan på hur många som blir sjuka per dag givet att man har samma R0-värde.

Ju fler människor du har i ett samhälle, ju fler smittar andra, dvs fler människor blir sjuka samtidigt. Det är väll givet för alla?

Av Dredd
Skrivet av Shiprat:

Hur har du fastställt var vi är på vår kurva?

Att jämföra resultat utan att veta att de grundas i data som samlats in på samma sätt efter samma regler är meningslöst, att välja att obefogat tolka det negativt är väldigt ohjälpsamt och bidrar ingenting.

Genom att analysera de nyheter samt de siffror som finns tillgängliga att tillgå.

Att ta för lättsamt på detta är väldigt farligt, samt det kommer bidra till att vi får en alltmer förvärrad situation i Sverige, vänta bara nu när våren smäller till, då kommer social distancing vara väldigt begränsat, i ett läge där det redan är begränsat.

Av Dredd
Skrivet av Mugen08:

Jag förstår fortfarande inte hur du menar.

Du kanske kommer förstå bättre kommande veckorna.

Av Dredd
Skrivet av Mugen08:

Förstår verkligen inte hur du menar att dessa siffror skulle vara jämförbara. Menar du att när Italien var i en nästan identisk situation för veckor sedan hade 456 döda utspridda på ett nästan identiskt vis sett över tid och rum? Annars kan du väl tagga lite med ditt demoraliserande.

Jag menar att vi är uppe på Italien siffror om vi tar hänsyn till att vi är mycket mindre land ja med tanken på att vi bara är i början av vår kurva.

Av Dredd

Italien, 6x invånarantalet i Sverige (60 millioner)

76 nya avlidna x6 = 456

Vi är nu Nordens Italien.

Spelar ingen roll om Siffror är släpande, siffror har löpande rapporterats in över helgen också så det är inte som om rapportering stått helt stilla.

Alla länders siffror är släpande, det är siffrorna som man rapporterar in en dag till en annan som är Intressant.

Tvätta händerna gott folk, kommer bli en jäkla resa för våra äldre det här.

Av Dredd
Skrivet av e-mad:

Om folk inte lyssnar på "Undvik onödiga resor", varför skulle de lyssna på "Res INTE" ?

På samma sätt som de som går ut bland folk fast än de har symptom, varför skulle dessa personer stanna inomhus om landet var försatt i karantän t ex.

I andra länder så har man infört väldigt väldigt dryga böter eller hårdare straff än det ändå. Skulle nog motivera en stor del av befolkningen om man fick böta upp mot 100k.

Av Dredd
Skrivet av Shudnawz:

Baserat på vad? Länk till källa? Jag hittar inget på FHMs hemsida där skyddsmask eller ansiktsskydd nämns tillsammans med covid-19.

https://i.imgur.com/81g42Xh.jpg

Aftonbladets direktrapportering.

Av Dredd

Nu har FMH meddelat att "skyddsmasker" faktiskt kan hjälpa, jättebra det tog dem bara 2 månader? något som gemene man fattade ifrån dag 1. Ganska pinsamt att behöva pudla på en sån här basal nivå när man då är en Expert Myndighet.

Av Dredd
Skrivet av Hurtigbullen:

Det ter sig som att du mest vill peka ut syndabockar och gärna då med eftertankens kranka blekhet.

Ansvaret att hålla krislager ligger idag, såvitt jag förstått, till stor del ute hos regionerna. Socialstyrelsen och FHM har i omgångar (2009, 2012, 2015 och 2019) påpekat vikten av lagerhållning i regionerna och även krävt det. Under denna tidsperiod har alltså region Stockholm, region Västra Götaland och region Skåne beslutat att avskaffa krislager av t.ex skyddsutrustning.
Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artik...

Regionerna skulle mao redan haft saker i lager sen flera år tillbaka. Hur många gånger, och hur långt innan, ska socialstyrelsen och FHM behöva säga till regionerna om detta för att du ska anse att ansvaret faller just hos regionerna?

Sen anser nog vissa (däribland jag själv) att dagens system, ansvarsfördelning och övervakning inte fungerar, men om man ska fördela skuld för detta så lär man få sprida ut den på princip samtliga partier och många politiker.

Självklart är avsaknaden av ett beredskapslager i ett modärnt land som Sverige under all kritik, alla som varit med och avveckla sagda lager bör även dom ställas under ansvar för detta.

Dock är inte detta något som förhindrat tex Regering, FMH eller vår Krismyndighet att varna samt försöka få folk i kritiska positioner att börja förbereda för det som var på väg.

Av Dredd
Skrivet av plunn:

Läs den här artikeln noga, SLUTA med ditt meningslösa klagande! Enbart pinsamt.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/okanda-tragedin-som-forma...

Jag litar numera 100% på Tegnell samt hans myndighet.

Du är bara så bra som du var i din senaste match, speciellt i den ligan han spelar i. Det går ju inte att säga typ "Ja han tappade bollen i Covid krisen, men han gjorde bra insatser med Ebola i Afrika"

Det jag skrivit är dock inte enbart kritik mot Anders, självklart har Myndigheten som helhet ansvaret, men om han är tongivande ja... Anders har redan nu flaggat för att han inte har något ansvar, det är hans chef som har.

Av Dredd
Skrivet av Hurtigbullen:

Att försöka få tag i utrustning när detta väl börjat sprida sig måste du ju själv inse är toksvårt, Kina hade ju redan dammsugit marknaden på allt som fanns. Ock varje privat vårdbolag har ju också ett ansvar och har, eller borde ha, heltidsanställda som ser till att bolaget har tillgång till den materiel som krävs. Har inte dom något ansvar?

Precis ja, det hade varit lättare att få tag i utrustningen som behövs för 2-3 månader sedan än nu. Man får ju trots allt tag i utrustning i dagsläget också men i mindre mängder. Man kunde bett Svenska aktörer börja producera det som saknas ett par månader sedan.

Vi har personer som är heltidsanställda för att jobba med detta, istället valde man att stoppa huvudet i sanden och "hoppas" på det bästa, ja jag vet, det fanns inga STUDIER på att smittan skulle spridas så som det gjorde, men man måste ju någonstans öppna ögonen och helt enkelt inse vad som är på väg.

Vi har en hel myndighet som var väldigt sen på bollen så att säga. En myndighet som uttalat att de blev "Chockerade" av Italiens utbrott, hur är det ens möjligt? De har själva erkänt att de varit sent ute.

Källa : https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/50g3rb/tegnell-...

Självklart har även ansvariga på/för Sjukhus och Omsorgsvården också ansvar, även de borde ta sitt ansvar samt ersättas om de har agerat på ett (eller inte agerat) sätt som nu kostar människor liv samt lidande både fysiskt och psysiskt.

Det enda Naiva i det jag skrev är att tro att någonting alls kommer göras dock, regeringen kommer att peka på sina "Expert Myndigheter" och mena på att de följde deras råd, Expert Myndigheten kommer att peka på Sjukhusledning samt ledning i Omsorgen och de i sin tur kommer peka tillbaka på Regering/Expert Myndighet. Det är allt.

Av Dredd

Regeringen får fan ta sitt ansvar och avgå efter det här är över, det är en RIKTIG skandal det här med bristen av skyddsutrustning, både till Vården samt Omsorgen.

De borde ha sett över tillgången/säkrat tillgången så fort detta började sprida sig utanför Kina. De har ju förih*lv*te heltidsanställda som jobbar med dessa frågor dagligen.

För Lite För Sent!

Av Dredd

Har fortfarande riktigt kul med CoD och alla dess spellägen. Bästa spelköpet förra året helt klart.

Av Dredd

Till och med Bagdad Bob har senaste dagarna sagt att de som åker in på IVA blir kvar där väldigt länge.

Av Dredd
Skrivet av sAAb:

Enligt siffror från https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/ lugnar det ner sig i Italien sakta men säkert.

Se man på stapeldiagrammet under, dvs hur det gick med fågelinfluensan, så borde Italien vara utan covid-19 framåt sommaren, och vi några veckor senare.

Kan nog bli svårt för något land att vara "utan Covid-19" frammåt sommaren, eller efter för den delen, Italien har en stor del osmittade som sitter i karantän, när man lättar på restriktionerna så kommer detta att "ta fart" igen, Kina brottas med detta just nu, när de lyfter restriktioner så har de flera gånger sett nya utbrott.

Av det jag läst så måste minst 60% av befolkningen smittas innan detta börjar sakta ner, och det försvinner då givetvis inte helt vid 60%.

Sen har vi då frågan om importfall, om man börjar släppa in turister/affärsresnärer/flyktingar igen, även då kan det ta fart igen.

Tycker det här med resor blir intressant det närmsta året/åren kan vara så att resandet i sig kommer bli mycket mer komplicerat än vad det varit, mer än Visumkrav kan kanske helt andra krav nu komma.