Inlägg

Inlägg som erikburk har skrivit i forumet
Av erikburk

https://komponentkoll.se/bild/vQFWy.png

Där har du en för 15k.
Men jag undrar ändå - vad är det du vill få ut av din setup? Ska du mest spela rätt oseriöst eller är det global elite som gäller? Är 144hz ett krav på skärmen? Vilka singleplayerspel ska spelas? Såklart är det skillnad på Shadow of the Tomb Raider med RTX påslaget och minecraft, som du nämner.
Det jag tolkar ditt inlägg som är att du max behöver en setup runt 10k;

https://komponentkoll.se/bild/vIxbI.png

Du kan ha kvar samma cpu, moderkort och ram för enkel uppgradering av gpu i framtiden. Jag valde också bort ett gamingheadset, med tanken att du förmodligen har ett par over-ear-lurar hemma som funkar bra nog till datorn.
Jag valde även en sämre psu, eftersom dessa delar inte ens kommer nära dess maxkapacitet vid spelande.
Chassit är samma, men det är mest en placeholder för vad du nu tycker är snyggast. Andra chassin kan vara p400(s/a), p350x eller meshify/define c. Men jag skulle ha valt h500, byggde i den härom dagen och det var bland de bästa jag sett. Väldigt stilrent, enkelt att dra kablar och tillräckligt bra luftflöde.
Jag valde att inte ta med en annan cpu-kylare, för det känns mest som ett slöseri med pengar när stock-kylaren gör ett tillräckligt eller i vissa fall bättre jobb än andra kylare. Den är relativt tyst också, *host* till skillnad från *host* intel.
Slutligen tog jag bort hårddisken, för ärligt talat - behöver man verkligen ha hela sitt steambibliotek nedladdat på datorn samtidigt?

Denna bör ge dig tillräckligt bra prestanda i 1080p60hz, som skärmen ligger på.

Av erikburk

Har en äldre halvkomplett dator, x58 med pajat moderkort. Hämtar du den i Märsta kan du få den gratis.

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

Om ingen vill betala för datorn kan jag tänka mig att ge bort den till den som hämtar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av Roger W:

9/10 ... jag är chockad då bärbara enheter verkligen inte är ett intresse för mig
Sumpade Nintendo DS frågan...
Men mycket flyt där i det stora hela!

Samma här, blandade nog ihop den med upplösningen på 3ds...

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

Upplösning spelar stor roll. Spelar du i 1080p eller 1440p?
Även om du höjer grafikinställningarna så avlastar du cpu:n.

Gällande cpu användning så är AC origins/oddesy väldigt extrema exempel, på grund av två dåligt implementerade DRM-tjänster.

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av Maguar:

Kan ge dig en 100lapp + frakt för DDR3 minnena

Taget. Kolla PM.

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

[Garderobsrensning] gamla flightsims, defekt x58-system mm.

Har städat ur lite och hittade dessa saker;

Halvkomplett Fujitsu Celsius M470, Xeon X5570, 12gb ECC-ddr3. Saknar GPU och lagring, och moderkortet vill gärna starta om då och då. 3 PWM 120mm-fläktar följer med. Finns intresse för olika delar kan jag plocka isär den.

Defekt Antec Kühler h20 120mm, pumpen är trasig. Vet inte om det finns intresse, men vill någon annan köpare ha den kan den tas gratis. Går till soptippen annars.

2x2gb ddr3.

Flygsims; Microsoft Flight Simulator 95,98 samt Sierra ProPilot. Alla tre skivor har startat och installerats i windows 10, men de har kompatibilitetsproblem. Fungerar utmärkt i en XP-dator.

Microsoft SideWinder joystick, gameport. Bara kontrollen samt användarmanual, inga skivor med drivtutiner. Otestad i nutid.

Vet inte riktigt vad sakerna är värda, men kör bud på allt.
Datorn som hel fraktas inte, inte heller kylaren eller kontrollen.
Föredrar hämtning i Märsta.

Läs hela annonsen här

Av erikburk

14nm+++++++++++++++++++++++++++++

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

Fan i helvetes jävla skit
Skulle hämta upp ett gtx 970 för 400(!) ikväll, men fick akuta förhinder så någon annan hann före och köpte den istället.
Positivt däremot har jag satt i mitt gamla 970, som tidigare stulade och det verkar fungera just nu i alla fall...

Av erikburk

Troligtvis kommer det inte hända. Förmodligen så överskattade Intel ryzen 3000 och dom har fortfarande 2 extra fps i 720p.
Tror inte Intel kan sänka sina priser så mycket mer, de erbjuder redan dubbelt så många kärnor som tidigare för samma pris. Och det är redan lite av en brist på deras cpu:er.
Så jag skulle tippa på att de satsar allt på 10/7nm istället.

Av erikburk

Håller med @Dax123, vill du verkligen har vattenkylning? Stockkylaren funkar bra, och är tillräckligt för de flesta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

Om jag var du skulle jag vänta på ryzen 5 3500 och msi's max-linje av b450 alternativt ett med bios-uppdateringafunktion utan cpu. Då får du mycket bättre prestanda, för runt 500-lappen mer.
Har du en budget på 8k är väl detta inget större problem.

Ska en skärm köpas också?

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av ClintBeastwood:

Kan du testa att sätta prefer maximum performance så kortet inte går upp och ner i frekvens lika mycket, det kanske är det som krånglar. Även när man spelar kan det gå upp och ner en del med frekvenser om det är lättare partier i spelet och/i windows så det kanske är det som orsakar krascherna. Har du ökat spänningen? Långskott, men värt att testa.

Eftetsom maxwell har väldigt begränsad spänningskontroll så går det inte, men testade att kraftigt underklocka kortet och samma problem uppstod där. Ska testa att sätta maximum performance. Också det @Fenrisulvfan nämnde.
Tack för alla förslag och hjälp!

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av edvinnn:

Egentligen är jag "nöjd" med prestandan men den har börjat stöka alldeles för mycket på sistone.

Stöka? Som i att hårdvaran är påväg att släppa ut den magiska röken? Eller dålig prestanda?
Dålig prestanda kan fixas rätt enkelt av att sätta i en 6-kärnig xeon i ditt nuvarande moderkort och överklocka. Eller bara överklocka den cpu'n du har om du inte redan gjort det.
Om hårdvaran strular rekommenderar jag också att du uppgraderar till ryzen 3000, klart bättre än något nytt intel ger dig för samma pris. Var bara säker på att det faktiskt är något av det du vill byta ut som strular.
Lycka till!

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av Rouge of Darkness:

om nu är det som är problemet så ja ger mest tips för att utesluta annan utrustning så du inte köper ett nytt och visade sig vara fel på moderkortet eller nått.

Okej. Och jag testade med mitt gamla grafikkort, som sagt vilket inte ger några problem alls. Tur att jag har ett nytt på väg i alla fall...

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av Rouge of Darkness:

yes det kan dom. överhettar spänningskontrollen kan det börja skicka för ojämn spänning eller felaktig spänning vilket kan leda till att minnena eller gpu får för mycket eller för lite spänning som den kanske inte gillar och gör att videominnena eller gpu´n börjar gå ostabilt vilket i sin tur får drivrutinen att crasha ungefär som om du kör en ostabil överklockning.

det du kan testa om du har ett strix dvs vilket jag gissar är det med 2 eller 3 fläktar som förlitar sig till 90% av luftcirkulationen från gpukylaren till vrm är att ösa på fläktarna på typ 100% och testköra något som brukar få det att hända i några dagar eller tills det händer igen.

lyckas du inte framkalla felet med detta
så är det troligen vrm som går varmt och tyvärr få modeller som faktiskt har tempsensor på vrm så är svårt att kontrollera om de är svala nog eller inte.

men då kan du börja kolla på om dina fläktar är friska de borde kunna flåsa på uppåt 3200-3500 rpm minst med 100% blås men sett "halvskurna" fläktar som snurrar men vid 100% max orkar ge typ 50-75% av sin kapacitet så ligger du under 3000 rpm med 100% blås så är nog dina fläktar nära på skurna och dax att byta ut eller byta ut hela kortet då ny kylare ofta går på nära eller mer än vad du får för det sålt begagnat i fullt fungerande skick.

Så med andra ord är det bättre att bara köpa ett nytt grafikkort..?

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk
Skrivet av Rouge of Darkness:

kan troligen vara kortet som börjat ge upp de är ju rätt gamla vid det här laget.

är inte så att kortet går varmt?

kan vara VRM som går varmt om fläktarna på kylaren har dött eller iaf en av dem om du har flera då du inte specifierat mer exakt modell.

VRM på vissa av 970 korten har ju ingen egen kylning har jag för mig utan förlitar sig på vindcirkulationen från gpu kylningen om du har typ msi eller gigabyte modellen av kylare tror även asus men osäker på denna. kanske om du har nvidias hårfön kylare så kan de eventuellt kylas mha kylflänsarna för gpu utöver fläkten

se nedan bildexempel på en msi kylare har bakre fläkten dött är cirkulationen över vrm i princip borta och inte ovanligt att fläktarna börjar bli slitna efter 3-4 år sådär.
http://cdn.tl.is/skrar/image/JRP128/MSI-GTX970GAMING4G_7.png

Jag har en asus strix, förlåt för att vara otydlig. Fläktarna rör sig, och jag har inget problem alls med temps. Oftast håller den sig runt 65ish, aldrig över 72°C.
Men kan överhettande vrm skapa sådana problem jag beskriver?

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

970 påväg mot graven?

Mitt gtx 970 har betett sig väldigt underligt den senaste tiden.
Ibland så kraschar drivrutinerna (skulle jag tro) av att först går fps:en ner till runt 2 och sedan fryser bilden. Dock är ljudet kvar och jag kan höra ett unplug-ljud från Windows. YouTubes autoplay fungerade också, så en ny video kom upp utan att bilden ändrades. Kunde inte styra datorn på något sätt dock.
När jag sedan resettar datorn säger en notifikation att drivrutinerna misslyckades att starta eller något liknande.
Det spelar ingen roll om jag spelar ett spel eller bara sitter på desktop, kunde hända när som helst.
Jag såg en gång på aktivitetshanteraren när kraschen kom, och på gpu-tabben låg 3d pinnat på 100%
Inga artefakter vad jag har sett.

Jag har testat att dra ner kraftigt på frekvenserna, nästan så långt afterburner tillät. Fungerande inte.
Jag testade att installera om senaste drivrutinerna, med DDU emellan. Fungerade inte heller.
Testade att installera äldre drivrutiner som jag var säker på att de fungerade. Samma sak här.

Det enda som fungerar är att sätta i mitt gtx 480, som fungerar galant på sina 93°C. Så det är inget fel på nätaggregatet, ett gtx 480 drar betydligt mer ström än 970.

Kan det vara en korrupt bios? Eller är den bara rökt?

Av erikburk

Mellan dem tre orden får du välja två.
Antingen är det en billig monitor som är relativt liten men kan spela spel bra.
Eller så är det en billig tv som har extremt dåliga responstider.
Eller så är det en skitdyr tv som är gjord för att kunna spela spel. T.ex. BFGD från Nvidia.

Skickades från m.sweclockers.com

Av erikburk

Installera om windows men ha kvar data på hårddiskar?

Som titeln lyder, jag behöver installera om Windows på min dator, men vill helst inte förlora den data som ligger på diskarna som inte är OS-disken. Men när jag tidigare har fixat en ny disk har det alltid varit att jag behövde formatera den först och sedan kunnat använda den från diskhanteraren.
Så finns ett sätt att ha kvar allt på mina diskar och ta med det till nästa installation? Eller måste jag bara bita i det sura äpplet och lägga in allt igen?