Inlägg

Inlägg som Shiprat har skrivit i forumet
Av Shiprat
Skrivet av Nozomi:

Om en sketen solo moddare kan göra det helt gratis på sin fritid så kan nog ett par utvecklare göra samma sak på enstaka timmar.

Hur blev det en sketen moddare? En del folk i moddarscenen verkar vara rätt snuskigt duktiga.

Skrivet av Nikodemous:

Du har inte fel. Ifall rollerna varit ombytta så hade troligen AMD försökt låsa in sina konsumenter innanför ett stängt FSR, och Nvidia i sin tur försökt få sitt öppna DLSS till en öppen standard. Det är det som är det fina med konkurrens där det laget som ligger under alltid kommer erbjuda mer än vad det ledande företaget gör (precis som i politiken där det lag som sitter i oposition alltid försöker erbjuda mer än den sittande). Just nu håller många av oss på AMD pga detta, men den dagen Nvidia kommer på efterkälken så kommer troligen majoriten av folk istället heja på Nvidia istället eftersom de då kommer erbjuda mer än AMD .

Yup, därför ren fanboyism är så fånig. Konkurrens är bra. Avsaknad av konkurrens är dålig för konsumenter.

Systemet är inte byggt på ett sätt som främjar någon slags charity när något bolag dominerar marknaden. Har lagt mer pengar än jag vill tänka på för att testa ny hårdvara hela tiden. Blir vansinnig på idén att man skulle ha någon slags lojalitet mot bolagen efter alla pengar man sänkt i deras produkter.

De borde ha en lojalitet mot konsumenterna, men de har enbart det när det passar dem.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

Nu har iaf nvidia sålt betydligt fler kort än Sony+ms+amd tillsammans om man får tro det man googlar.

Sant att nvidia kan använda fsr, men varför skulle man behöva acceptera något sämre?
Sen om nvidia själva eller Bethesda implementerar det är en annan femma.

Sen om man läser intervjun på engelska så tolkar jag den annorlunda mot vad swec har översatt den till.

De säger enbart att de inte stoppar Bethesda att lägga in dlss men kan lika gärna vara med olika vilkor OM dem gör det. För deras svar var väldigt tydligt "but" efter

Tills vi får se kontraktet så kan det vara hur som.

Jag hoppas någon lägger till dlss (mod, nvidia eller Bethesda) så vi alla får vara nöjda.

Jag menar inte att du ska vara nöjd, menar bara att det är rätt uppenbart att det hjälper fler spelare att ha FSR än DLSS om man nu skulle behöva välja av någok anledning.
Om Nvidia hade kört DLSS öppet så hade ju samma gällt där istället.

Angående vilda spekulationer om vad kontrakt kan/inte kan innehålla så är det väl klart att det kan vara i princip hur dåligt som helst men det inte ett starkt argument precis.

Tvivlar att vi kommer se några kontrakt oavsett.

Intervjun (läste källan nu) är ju för övrigt skitkonstig, innan de går igenom vad han faktiskt sagt så lägger de upp en teori om att han vill säga en specifik sak, men inte kan säga den och därmed får lämna det osagt. Alltså, de har gjort en intervju och får svar men väljer att kontrastera Azors faktiskta utsagor mot några som de själva hittat på åt homom.

Ta följande:

But is Starfield contractually AMD-exclusive? Perhaps just temporarily exclusive? Azor isn’t going to say.

“If and when Bethesda wants to put DLSS into the game, they have our full support,” he reiterates.

Första stycket är ett påstående personen som genomfört intervjun, där de hävdar att Frank Azor inte vill svara på frågan om exklusivitet.

I nästa stycke ger de ett citat där han specifikt säger något som, såvidare det inte är en lögn, border betyda att det inte är någon exklusivitet.

Avskyr sådana här intervjuer när man injicerar påståenden och teorier som specifikt motsägs av vad den intervjuade parten säger, jävla clowneri.

Ser två möjliga förklaringar till att personen som skrivit artikeln på verge uttrycker sig som han gör:

1. Han är inkompetent, i vilket fall han borde avskeda sig själv.
2. Han vet mer än han vågar säga i intervjun vilket känns fullt möjligt, I vilket fall han borde mutera till någon slags ryggradsbaserad journalist och säga det ändå eller i brist på ryggrad bara ta svaren han får at face value och inte smyga in en massa skit i artikeln.

Av Shiprat
Skrivet av Nozomi:

Ok du får gärna visa kontraktet då. AMD kan hävda vad som helst.

Hade detta varit en Artikel om Nvidia, där säg Starfield endast skeppas med DLSS och inget FSR eller XESS stöd. Och nvidia valt att ta flera veckor på sig innan de ger ett uttalande om detta. Och därefter säger: "Vi blockerar inte alls FSR eller XESS!"
Så hade ni garanterat varit tveksamma. Men detta är ju AMD, Omniscient, Omnipotent, Benevolent.

Jag hade nog räknat med att om de gjorde ett så svartvitt uttalande så var det nära nog sanningen att passera förbi juristerna och alltså skulle jag nog tro på det mer eller mindre.
Däremot hade jag haft anda tankar om det vart fortsatt tystnad.

Utöver det så räknar jag med att större utvecklare har resurser/ryggrad nog att säkra sin egen vision.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

Är nog fler som kan använda dlss ( måste vara runt 80-120 miljoner kort) än dem som kan använda fsr om man tar bort dlss korten. 😊 speciellt då Maxwell knappt kan driva spelet (1070ti är minimum)
Xbox har sålt i 21m
Pa5 har sålt 41.7m
Amd har 10% av gpu marknaden så 12m
Totalt = 74.7m

Det jag har hittat angående nvidia siffror är 30m sålda enheter på 2000 serien, vilket var en flopp

Jedi survivor släpptes 28 april och dlss mod fanns i början av maj, så 1-2 veckor för en hobby moddare att implementera

Men även om man låtsas att DLSS korten inte kan använda FSR så kan de ju det.
Att fler nvidia GPUs sålt än AMD är ju sant. Men finns gott om Nvidia-gpus som kan använda FSR, men inte DLSS. Inklusive i minimum requirement för starfield.

Av Shiprat
Skrivet av Mordekai:

Jesus, chill!

Spelet har haft en primär target, Xbox Series X, för att Microsoft krävt det, inte AMD. Det betyder att all kraft har lagts på optimering för Xbox Series X. Jag vet inget om arbetstid för implementering av DLSS eller FSR, jag kan bara gissa att man grävt en djup grop för att maximera prestanda i just FSR. Kan fanboysen gå tillbaka till sitt vanliga Microsoft-hat tack, känns i alla fall mer relevant.

Personligen är jag nöjd, jag vill spela på min Xbox Series X, sittandes i fåtöljen för nära min 77" OLED (Om man ska tro alla skärmbesserwissers kunskaper om ögats egenskaper).

Nej här gillar vi inte spel vi ägnar oss åt att hata spel som inte signalerar för vår ingroup, och om de signalerar rätt så tolererar vi dem och använder dem som exempel på hur man gör saker rätt när vi säger åt andra spelutvecklare att de gör fel för det finns ingen glädje bara ilska och tomhet.

Av Shiprat
Skrivet av Nozomi:

Och iom att bethesda är sponsrade av amd och där ingår kontrakt där nda är en fel av kontraktet så kan amd säga precis vad som helst. Och ni kommer tro på det. Lite som folk som tror på recensioner som är sponsrade, att skribenterna är objektiva.

Så som du ser det så kan AMD ljuga ihop vad som helst så fort Bethesda är under NDA?

Konstigt att de därav inte sa något i stil med "Bethesda har valt att skippa DLSS därför att deras tester indikerar att det orsakar cancer".

Har väldigt svårt att tror att det skulle vara så att AMD ljuger rätt upp och ner om situationen och Bethesda accepterar det "bEcAuSe NdA :("

Det är uppenbart en del rabiata fanboys ute efter blod, tror du Bethesda bara gladeligen tar den smällen om AMD kastar dem under bussen?

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

De är ju nästan samma hårdvara i xbox/ps5. Väldigt få variationer mellan användare.
Man vet ramverket, därför är det enklare att skapa.

Vad jag menade optimeras är, typ xbox S kan knappt köra nuvarande spel pga dåligt optimerade spel pga ram etc tar slut.
Detta problem finns inte på pc då man bara skriver upp min requirement

Men man kan ju inte be folk byta xbox S till X pga att man inte kan få spelet optimerat.

Edit.
Konsoler håller tillbaka utvecklingen
Konsoler gör att spel inte blir de nya crysis, alltså något grafiskt att eftersträva

Om spel inte blir nya crysis pga att konsoler håller dem tillbaka - hur förklarar det till exempel Cyberpunk som har ögongodis nog att det vid lansering inte kunde drivas bra maxat i native på någon konsument-GPU?
Nvidia lägger ju inte möda på DLSS för konsolernas skulle, utan för att spel kräver mer än de flesta nivåer av deras hårdvara kan leverera redan nu.

Dock skulle jag säga så här- att inga "nya crysis" kommer här förmodligen mer att göra med utstressade lanseringar. Det är ju rätt standard att stora titlar släpps ofärdiga nu. När crysis kom var det en helt annan era. Nu är Crytek en skugga av vad de var. Icke desto mindre har det funnits en del jävligt snygga spel längs vägen, God of War 2018 var så långt före allt annat rent grafiskt att det var fånigt, till exempel. Skillnaden är helt enkelt att du har andra studios som sätter kreativa visionen före snabba cash.

Håll ögonen på stat citizen, sägs ju att de snott en hel del kompetens från crytek och de verkar ju inte ha bråttom om man säger så.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag tog swec RT prestanda chart I 1080p
https://www.sweclockers.com/test/36668-msi-geforce-rtx-4060-v...
Tog Chernobylite då den hade bäst prestanda, där finns 2060 som är enligt Google ca 17% långsammare än 5700 xt. Sen enkel multiplikation

I Cyberpunk får man max 19 fps med 2060 så där får man 22 fps typ med 5700 xt
Sen är de absolut mer optimerat mot konsol då de behöver optimeringar mer än pc då hårdvaran börjar bli till åren, samt det finns mycket pengar att hämta där.

Sen måste väl rt/pt vara optimalt för öppna landskap med stora reflektioner i vattnet där du kan se stjärnfall eller reflektioner i rymddräktens visir.
För när annars skall man använda det?

Okej, jag är inte säker vad poängen är med detta men goda nyheten är att med Cyberpunk 2.0 kommer ju RT till konsolerna så vi lär veta om en månad.

I övrigt finns ju RT i ett antal spel på konsol, i begränsade implementeringar. Finns ju gott om jämförelser redan - vill minnas att digital foundry lyckades få ut exakt inställningar för Xbox och jämförde med ett 2060 Super där 2060 Super presterade bättre i RT vilket är föga förvånande.

Jag tycker väl främst att RT gör sig bra i mörka scener med komplicerade ljus och skuggor men kan tänka mig att det gör sig bra i spel som starfield med. Men det du beskriver kan lösas på andra sätt med skulle jag nog tro. Det är väl upp till Bethesda hur det löser det i deras spel. Spel har inte varit skitfula fram tills RT dök upp precis.

Om att konsol skulle "behöva" optimeringar mer än PC- ganska roligt påstående om man tänker lite längre runt det hela.
En hårdvara i ett OS som är helt nerlåst och kontrollerat, där utvecklarna behöver bygga för en arkitektur i tre modeller - PS5, XSX, XSS. Detta skulle alltså behöva mer optimeringsjobb än att stödja spelet på PC där folk kan sitta på allt från första generationens i5 med typ ett 970 upp till en burk med senaste generation allting för 100tkr och detta med någonstans mellan en 1080p60hz skärm till en ultra wide 4k 240hz eller något?

Den ena upplevelsen är nog mer optimerad men vi ska nog inte tro som att konsolsidan är den som behöver optimeras mer.

Av Shiprat
Skrivet av Nozomi:

Konsoller kan nog driva RT om spelen är optimerade för just det från grunden.

Yup, har haft ett PS5 ett par år och kan nog garantera att det driver RT bättre i spel (finns ju hyfsat många RT spel till PS5 ändå) än vad dator för motsvarande pris gör. Så skumt argument liksom. Finns ju hur mycket tester som helst av det hela.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

Xbox och Sony har gpu runt 5700 xt i prestanda vilket skulle vara runt 30-40 fps med RT på. I 1080p enlig swec RT test (2060 finns med och 5700xt är 17% snabbare)

Självklart kan inte konsoler driva RT i 4k om de inte skalade ned mängden RT.
RT är också väldigt cpu tugnt med uppskalning

Vilket spel pratar vi in nu ens där 5700XT skulle köra RT med 30-40fps? Hänger inte med alls där.

Och nej, det kan ju det mesta inte heller. 4090 behöver ju DLSS för att köra OD i Cyberpunk i 60fps... Allt är nerskalat till någon nivå. Vilket igen leder till frågan med vad man egentligen missar om RT inte dyker upp i starfield. Om spelet är snyggt, hur mycket roll spelar det då egentligen om det hade kunnat vara aningen snyggare eller bara snyggt på annat sätt men priset är prestanda och stabilitet? Det är där det blir en gimmick enligt mig. Om "it just works" var sant skulle det ju inte finnas någon anledning att skippa RT någonsin.

Skulle vara intressant att se benchmarks om RT vad gäller CPU- Nvidias drivrutin är ju lite tyngre på CPU än AMDs är.
På konsol gissar jag oavsett att det är rätt mycket bättre optimerat än på en windows PC.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

Så du menar att sponsorer inte sätter krav på det dem sponsrar?

Självklart har amd sagt att dem kräver att spelet flyter bra på konsol då det är amd, ms och Bethesda enda önskan.

Skulle de börja implementera RT så kan vi nog alla förstå att Bethesda skulle ha STORA problem med prestanda buggar

Nej, jag menar att jag inte förstår varför Bethesda val att inte köra RT enbart skulle kunna förklaras genom krav från AMD. Om det nu handlar om att konsolerna inte kan driva RT i starfield så lär väl Bethesda själva vara smarta nog att skippa det? Varför skulle behöva AMD ställa krav på Bethesda för att de inte ska bygga något i sitt eget spel som inte funkar?

Det beror ju på hur pass stor man slår på med implementering, det är inte so att det finns många "rena" RT lösningar i stora spel än. Det mesta är ju begränsade lösningar, och de går ju definitivt att driva på mindre tilltagen hårdvara.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

AMD kan självklart sätta krav eller påminna MS att deras hårdvara sitter i konsolerna?

Om Bethesda sätter in massor av RT/Pt så kommer konsoler ha problem att driva spelet i adekvat fps på konsol.

Sen kan man ju påminna sig själv om Bethesda, releases och kvalité.

Varför skulle de behöva "påminna" om något?
Tro du inte att Microsoft, Sony och framförallt Bethesda har ett eget intresse att se till att stora titlar fungerar bra på konsolerna?

Tänker du att Bethesda, om de fick som de ville, skulle ösa in RT tills spelet går i 10fps och sedan bara låta alla dålig PR falla på AMD eller vad?

Det är Bethesda som utvecklar sin spelmotor och sitt spel.

Varför skulle AMD behöva sätta några krav alls? Det är ju för fan inte i någons intresse att spelet skulle varken fungera dåligt eller se fult ut på konsolerna?

Yep, Bethesda-spel är famously buggiga, ännu mer anledning att fokusera på att bara göra ett bra, fungerande spel än att ösa in en massa extra teknologi bara för låta sig dras hit eller dit i AMD/Nvidias korkade pr-krig om uppskalning.

Om någon lärdom borde tas från Cyberpunk så är det väl att se till att släppa ett fungerande spel först och sedan kan man kasta in mer tech-godis längs vägen och få en nystartad hype-cycle varje gång.

Av Shiprat
Skrivet av Smurfn:

Där ser man. AMD-grafik på PC, XBOX och Playstation = smidigare att satsa på en teknik som fungerar på allt. Vem hade kunna trott.

Absolut chockerande. Sedan betyder det inte att deras kokrmtrakt inte är shady på annat sätt givetvis, känns som att sponsoravtal rätt ofta är det i spelbranschen. (bara känsla dock-vet inte faktiskt).

Hade kunnat köpa konspirationsteorin om det handlade om småstudios. Tror inte Bethesda är i sådana situation att de behöver ta direktiv från AMD precis.

Av Shiprat
Skrivet av Sveklockarn:

Å andra sidan får man aldrig uppleva de riktigt hysteriska ingame-buggarna om man inte är med i början.

Nej, har en mapp med mängder av video på så konstiga buggar att jag normalt inte skulle väntat mig se dem utanför typ 30kr kategorin på steam.

Minns att även oblivion hade en hel del riktigt bra buggar just runt fysik och collision osv så finns anrik historia av den sortens underhållning hos Bethesda.

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

De skulle haft RT enligt tidiga läckor
https://www.gamesradar.com/starfield-will-reportedly-feature-...

Men jag gissar att amd inte ville pga att det skulle eventuellt bli som Cyberpunk.

Och absolut har konsoler RT, ungefär 10% av vad pc får, då deras hårdvara är bokstavligen föråldrad för RT.

RT är inte en gimmick, men det kräver en grym PC för att avnjuta det.

Du får det att låta som om AMD kan tvinga Bethesda att göra vad fan de vill, som om inte Bethesda är en av de mest kända utvecklarna på marknaden och dessutom ägs av Microsoft?

Tror du på riktigt att Bethesda kommer låta någon köra över deras kreativa vision helt för att få in lite sponsorpengar? Microsofts och Sonys konsoler är ingenting utan att dra till sig de stora namnen och deras spel.

Vad tror du AMD har för hållhake på Bethesda för att kunna tvinga dem till detta, har de video på när Todd Howard äter en bebis eller något?

Och du får ha din åsikt, jag kan ju ha min. Hade två st 3090's och körde igenom bland annat Cyberpunk med det bättre av dem. Har sammanlagt haft fyra olika RTX kort i spelburken.
RT hittills är coolt men en cool gimmick.

Av Shiprat
Skrivet av anders190:

Att spelet inte ens har raytracing förvånar mig, hade för mig spelet skulle ha just det. För egen del så är DLSS inget jag behöver använda och borde nog underlätta för de flesta andra.

Trist, hade varit en bra kandidat för just RT. Fingrar redan på premium edition för ett par dagar tidigare spelande (83 euro som billigast för stunden, om någon går i samma tankar) men blir nog att klura lite. Ett av årets största släpp och ett av de mest efterlängtade spelen på senare år för mig. Kanske skulle ta lite ledigt när jag ändå håller på.

Trodde själv det efter den stora revealen men hade bara typ antagit att när de pratade om global illumination så var det RT.
Jag lär spela det men kommer behöva vänta tills jag har tid om dagarna, är inte så sugen på att sitta dag 1 denna gång, blir alltid så struligt

Av Shiprat
Skrivet av Swedishchef_90:

Efter lite reflektion så tror jag att Bethesda inte valt att implementera dlss pga att de inte har RT.
Hade de haft RT så hade nog Dlss kommit.

Anledningen till att de inte har RT är samarbetet med amd OCH att detta är ett massivt konsolspel som de inte vill släng extra resurser på.

Tiden har knappt räckt till för att göra spelet vettigt, och att lägga extra tid på att göra pc ett grafiskt mästerverk är knappast vad Bethesda är kända för.

Och om de implementerade RT/PT så skulle amd kort gå på knäna och de vore ju dålig pr för amd som sponsrat

Tvivlar verkligen på att de skulle välja bort RT pga av AMD.
Tvärtom så verkar ju en hel del spel ha byggt RT i samarbete med AMD just så att det fungerar på annat än bara xx80-xx90 korten, tänker på till exempel resident evil village. Och det finns ju en hel del spen till konsolerna med RT med.

Så du får nog hitta bättre skäl än bara "AMD och konsol" som grund.

Ett som kan nämnas är ju till exempel att Bethesda aldrig har den stadigaste teknologiska implementeringen- Fallout 76 har ju till exempel nergraderats under sin livstid, jag kör själv med moddar för att få tillbaka högupplösta texturer som de antingen skippade helt (men som fanns i fallout 4) eller i andra fall tog bort i en Patch för ett tag sedan för att få det att flyta bättre. FO76 utspelar sig då bara på en planet där man springer omkring. De ska nu få det att fungera med fordon som flyger eller på andra sätt färdas fort, gissningsvis mycket längre rendering distances osv, där de redan ska köra GI.

Min gissning är att de insåg att RT åtminstone till launch mest skulle bli ett tech Demo för typ 4090 och sätta dem i samma skit som Cyberpunk med att spelet knappt håller ihop på annat än high end och folk börjar refunda järnet.

Lägg sedan till att med bra GI och design så behövs RT inte alls egentligen, det är bara en "cool grej" och en annan artistisk vision. Titta på star citizen så ser du att den här typen av spel kan se jävligt bra ut utan RT.

Det är lite fånigt med dessa förväntningar att alla större spel ska vara rena tech demos som pressar in absolut allt som går.
Det viktiga är att spelet är bra och fungerar bra vid release. Förstår inte varför folk känner att utvecklare ska skämmas inför spelarna om de inte lägger in en teknik eller annan etc.

Av Shiprat
Skrivet av _genki:

Skulle precis länka denna till @Nozomi. Nu vet vi. Det blev med andra ord onödigt dålig PR för AMD under några veckor, troligen för att representanter inte visste vad de fick och inte fick lov att säga, med tanke på hur hårt hållna man är inom företagsvärlden gällande NDA och kontrakt. Vilket fall som helst så är det bra. Då vet vi att utvecklare får själva lov att implementera DLSS. AMD vill ju att FSR prioriteras, men blockerar ej framtida DLSS implementering.

Du kan även kika på FSR3 här, verkar lovande. Även om jag föredrar riktiga frames.
https://www.youtube.com/watch?v=zttHxmKFpm4

Mjo, trodde väl inte egentligen att det var någon slags konspiration på gång men lite skeptisk till att de inte uttalat sig under denna period, vagt suspekt.

Dock kan det hela ju diskuteras- DLSS kräver väl fortfarande lite av spelet vad gäller motion vectors och sådant, inte något du alltid "bara kan slå på" utan att ha något som passar först.
Om AMD är sponsor och, säg, har skrivit avtal med att Bethesda har deras sponsorship såvidare de inte tar sponsring från nvidia/gör joint marknadsföring med nvidia eller något annat sådant så skulle det ju kanske vara mindre värt för Bethesda att implementera DLSS om det är extra arbete överhuvudtaget. Men framförallt kanske det då inte är helt tydligt om vad de kan säga om saken utan att bryta kontrakt- om Bethesda meddelar att de självklart även kör DLSS- är det marknadsföring för nvidia då?

Främst RT men även mycket runt DLSS efter 2.0 (sedan det blev bra alltså) känns mest av allt bara som marknadsföringsgimmicks ändå i mina ögon, så vore inte förvånad om det behandlas mer som det än som en ren implementering.

Sist av allt så känns det som att Bethesda lär ha uppmärksammat hur allt gick med Cyberpunk när det gäller konsol-releases etc.
Konsolerna är AMD, inget DLSS där. Varför riskera massiva refund-kampanjer pga "det ser inte lika bra/likadant ut på konsol som på pc!!!" för att implementera DLSS gentemot att köra FSR enbart?

Det är värt att komma ihåg att ingen enda teknik gör ett snyggt spel. Design av grafisk presentation i helhet kan vara bra eller dålig helt oberoende av tech-stack. Inget är oumbärligt.

On FSR3- inte säker på när jag faktiskt skulle vilja använda det egentligen men får väl se om det blir bra någonstans.
Det är ju lite så att i de spel där jag vill ha eller behöver höga FPS så är det ju definitivt "riktiga" FPS jag vill ha i de där det inte behövs.. Behövs det inte. Så då hänger det väl på om det verkligen är artefaktfritt, vilket det inte verkar vara.

Känns väldigt mycket som tidiga "200hz" TVs osv som var lite mer smooth så klart, men inte på ett användbart sätt. Det var en fin pr-gimmick att ha största numret av fejkade frames men blev ju inte bättre upplevelse bortom första dubblingen av source precis.

Av Shiprat

Ordningen av reviews för mig har alltid varit

1. Sweclockers
2. Techpowerup
3. Hardware unboxed
4. Gamers nexus

Och sedan lite vad som helst, LTT är med någonstans därefter men mer då för fluff och snygg video osv.

Och ingen av de flredrsgna källorna litar jag på som "enda" källa.

Swec för svenskt språk, prestanda index, forumet, techpowerup för PCB bilder och prestandaindex som (fram tills swec uppdaterade sitt rejält sist) alltid känns närmare min upplevelse, Hardware unboxed för pris/prestanda perspektiv, tillbakablickar och undersökningar av aktuella buggar eller spel, gamers nexus för thermals, power, annan djupare analys.

LTT är roligt för underhållningen och deras konstiga byggen, men vart en del Videos genom åren som fått mig att känna att de är jackasses, särskilt surt var deras sponsrade 8K-hyllning video med 3090, som följdes upp snabbt av en jämförelse mellan 3090 och 6900XT i 8K där det kändes som väldigt olika presentation mellan två videos med ändå typ exakt samma ämne.

Överlag känns det alltid lite som att de är villiga att säga saker i sponsrade videos som de sedan inte helt står för i andra sammanhang. Att deklarera att man har bias gör en inte unbiased, men ibland känns det som att de bara nämner sina biases och då menar att allt de säger därefter borde tas som unbiased info eftersom de gjorde den vuxna saken och var ärliga, typ.

Av Shiprat
Skrivet av ThomasLidstrom:

Problemet är inte om AMD skall vara med i segment x eller y, problemet är felaktig prissättning;
AMD ligger kraftigt efter Nvidia, ändå prissätter de sina grafikkort som om de låg jämsides.
AMD behöver prissätta sina grafikkort för "inbrytning"; lägga sig en kategori lägre än Nvidia
Tex prissätta 4080-konkurenten i nivå med 4070s pris
På så vis blir de det självklara valet, "varför köpa ett 4080 när jag kan få samma prestanda för priset av ett 4070?"
Vad tror ni skulle hänt om 7900XT hade lanserats med en MSRP på 599USD istället för de 899USD de lanserades för?

Tyvärr tror jag att det är TSMC som är problemet, de står för 100% av kretstillverkningen av GPUer.
Det i kombination med att AMD säljer CPUer som glass en varm sommardag gör att AMD väljer att prioritera CPUer

Låter helt orimligt, 7900XT är prisat runt 4070Ti som är nästa kort ner under 4080, 4070 kostar ca hälften av vad 4080 kostar, vansinnigt stort hopp i pris att ta för något slags fjäskande för ett segment av konsumenter som oftast kommer köpa nvidia till ett par tusenlappar mer ändå för att de fått lära sig av varandra att det helt enkelt inte finns något alternativ.

Nu tycker jag att 7900XT prismässigt är rätt trist, 7900XTX är det intressanta kortet och även det är ju billigare än 4080.

Tycker absolut inte att de ska försöka konkurrera i 4090's prisklass, och känner att om de inte kan konkurrera med 4080 utan att det blir den sortens priser som 4080 går för så borde de skippa även den- men 12-13k max för toppkort tycker jag inte är orimligt.

Tycker jag väl egentligen att 7900XTX är den naturliga konkurrenten till 4080, iallafall prestanda/pris mässigt, särskilt om man har i åtanke att många kommer känna någon slags ångest över att köpa något som inte har DLSS osv, då är det ju plåster på såren att iallafall få bättre prestanda för pengarna i native.