Inlägg

Inlägg som Shiprat har skrivit i forumet
Av Shiprat
Skrivet av UncleDirty:

Har ju steamversionen och den använder one drive automatiskt

Det kan iofs bero på Steam Cload är mer eller mindre fullt pga av BG3 saves. Två spel på kort tid som kräver mye saves och de tar präktigt med plats.

Så man kan inte få ner sina sparfiler på sin SSD?

Och jag måste tilläga bara AMD i datorn XD

Ah, har du alltså deaktiverat cloud saves I steam?

Vill modifiera lite grann - den använder inte one drive automatiskt, den använder dokumentmappen. Om man i övrigt använder onedrive på sitt windows konto så tror jag inte man lätt kan undvika att synka dokumentmappen.

Har bråkat en hel del med det med Bf2042 innan jag till slut gett upp och accepterar att inställningar blir helt återställda från och till. Värsta är att vissa spel lägger någon slags shadercache där med som ska synka hela tiden.

Har inte rört den inställningen för starfield, inte kollat var saves hamnar men den har klagat på att cloud saves inte gick at synka en gång så antar att steam cloud saves är default.
När den klagade på det verifierade jag lokala filerna och därefter vart det inga problem.

Det kan lösas genom att avaktivera onedrive eller genom att spela på annat konto som inte har onedrive igång - har gjort det någon gång tidigare för något spel som flummade.

Av Shiprat
Skrivet av davkei:

Testar köra med följande specs.

Processor: AMD Ryzen 5 3500 6-Core Processor (6 CPUs), ~3.6GHz
Memory: 16384MB RAM
NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti Display Memory: 14125 MB
Dedicated Memory: 5979 MB
Shared Memory: 8146 MB
Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)

Finns det några inställningar man kan göra ifall spelet fryser till och från eller sitter jag med alldeles för dåliga hårdvarudelar?

Beror på vad du kör för inställningar nu?

Prova att dra ner rendering resolution slidern om du inte redan gjort det, i övrigt kanske testa både med FSR på och av?
Du kan även testat med VRS av eller på - om det fryser från och till bara kan det vara lite vad som helst liksom.

Skulle ändå tror att kortet borde klara av det helt okej med lägre inställningar, men du kan alltid googla och se vad andra med samma kort kör för inställningar i spelet.

Skrivet av RaXha:

Grafikkortet ligger nog och vääger på gränsen till vad man kan spela med. Minimumkravet är 1070 Ti (som om jag minns rätt är runt 20% snabbare än ett 1660 Ti, någon får rätta mig om jag blandat ihop siffrorna här).

Jag testade själv med ett vanligt 1070 och det klarar nät och jämnt att komma upp i 30 fps, ingen bra upplevelse alls tyvärr. Jag valde att streama det via Xcloud istället.

Framförallt har väl 1070Ti 8GB VRAM istället för 6GB, men starfield är ändå inte så suget på VRAM vad jag märkt så borde gå att undvika problem från det med lägre inställningar/upplösning.

Av Shiprat
Skrivet av ronz:

Vi skulle nog kunna skippa 70% av forumets innehåll om alla tog direkt kontakt med företag istället. Nej jag är här för att diskutera mina åsikter. Är jag missnöjd över något tänker jag skriva om det. Precis som andra gör. Varför ska vi sitta tysta?
Ska vi skicka email till regeringen också när vi är missnöjda över något och sluta demonstrera öppet?
Läs eller svara inte på mina inlägg om du inte gillar det.
DLSS funktionen som nöje väger mindre än hela spelet som nöje. Jag gillar spelet trots avsaknaden av den funktionen.
Jag tycker ändå det är dåligt att inte inkludera detta av de anledningar jag skrivit tidigare.
Därför uttrycker jag mitt missnöje när det blir en nyhet eller konversation som handlar om det.
Bara för att jag skriver här betyder det inte att jag uttrycker missnöje via andra kanaler.

Ja du får väl göra som du vill, tycker bara oavsett att hela den diskussion är meningslös när den pågår så här länge.

Och jag skulle väl argumentera att man borde maila sina representanter långt innan man går ut och demonstrerar egentligen, sedan klart att man kan demonstrera om/när inget blir bättre. Även där är ju det som dock väger tyngst att helt enkelt rösta därefter.

Kanske drar ett mail för oss båda, nämner att vissa tycker det är dåligt att DLSS inte finns men att jag själv tycker de borde köra på de som gynnar flest spelare bara. Kanske lägga till att jag är rätt besviken på att de inte släpper till PS5, "jag är inte arg bara besviken" etc.

Av Shiprat
Skrivet av Keneay:

Jag visste inte att DLSS stöd är en mänsklig rättighet som så många här påstår /s

Klassisk grej när man lägger mycket pengar på något, gärna ska världen därefter bekräfta att det var rätt beslut. Köper man en dyr svets är det plötsligt mycket som man kanske verkligen skulle behöva svetsa lite och förslag om att man kanske annars bara kan köra ett par nitar för att fästa en bit plåt i en annan är ju helt dum i huvudet och förolämpande klart det ska facking svetsas.

Det är ju känt att ett Nvidiakort, om än dyrare sett till pris/prestanda är bättre val av olika skäl blanda annat bättre features som DLSS.

Om en utvecklare då väljer att skippa DLSS, framförallt väljer att istället köra FSR vilket man kan få med vilket skräpkort som helst, så är det ju basically någon slags psychological warfare.

Sett lite liknande retorik runt grejen med att ge bidrag för att konvertera äldre bilar till etanol - "Nu har jag ju köpt en jävla elbil staten ska lägga pengar på laddstolpar inte så att någon snål idiot ska konvertera sin gamla volva till att förbränna något annat?????"
Även där finns en liknelse i att väldigt många äldre och nya bilar kan köra etanol, men enbart elbilar drar nytta av laddstolpar. Rimligtvis vill man satsa på båda, men de är inte interchangeable.

Av Shiprat
Skrivet av ronz:

Så vad tycker du vi ska göra?

1. Bara sitta tysta och acceptera att ett stort AAA spel saknar en funktion som många vill ha?
2. Uttrycka missnöje över att en funktion som många vill ha men av någon oförklarig anledning inte finns?

Det är ju ändå ganska enkelt, om spelet som de släppt det bara gör dig upprörd, köp inte spelet?
Seriöst, varför skulle någon utvecklare vara skyldig att ge dig någon specifik funktion?

De erbjuder en produkt, gillar du inte den så köper du inte den.
Dålig försäljning talar högre än att försöka vända kravet på proprietära funktioner till någon slags mänsklig rättighet, om något motiverar det mer att stötta FSR/XeSS tills DLSS går samma väg som gsync så slipper vi ha den här diskussionen därefter.

Har du mailat dem eller på annat vis försökt ta direkt kontakt med utvecklarna för att uttrycka ditt missnöje? Skulle gissa att de tar ett seriöst och hövlogt skrivet Mail mer seriöst än folk som tjafsar på forum. Om många nog göra det kanske de hellre bara kryssar i den ökända DLSS-boxen hellre än att ha någon maillåda full av DLSS-prat.

Av Shiprat
Skrivet av Streamdog:

Jag kommer aldrig förstå hur en 7800XT kan efterträda 6800XT med i princip identisk prestanda. Något billigare iofs, men ändå. Detta kort borde hetat RX 7800.

Var min första tanke med, men det har ju bättre RT-prestanda vilket RDNA2 överlag blev sågat för, det har stöd för AV1, det lär få HYPR-RX eller vad det nu heter bra långt innan RDNA2 gissningsvis, det är även strömsnålare.

Och jag skulle säga att det är betydligt billigare än 6800XT var vid lansering egentligen, det som förvånade mig mest. Nu fanns det billigare än mitt kanske, jag betalade 10499 vill jag minnas. Men det fanns inte supergott om kort som var billigare än så heller.

Skulle säga att det känns rimligt om än jag kanske hade velat se lite lägre priset. Men det är faktiskt nog bättre pris/prestanda för att inte kännas som ett hån iallafall.
Jag hade väl kanske att 7800XT här hade kunnat heta 7800 bara, särskilt då det har 60CUs precis som 6800.
7900XT hade kunnat vara 7800XT, och 7900XTX bara 7900XT.

Men det är ju en trend senaste åren att flytta målstolparna åt alla möjliga håll, tyvärr.

Av Shiprat
Skrivet av bopp:

Inte för att vara sån... jag uppskattar testet,

men eftersom jag sitter på ett 6700 XT kollar jag såklart på det i jämförelse med andra kort, och det presterar väldigt dåligt jämförbart med andra kort i Sweclockers test, mot vad det gör mot motsvarande kort i andra tester på nätet. Ofta ligger då 6700 XT över 4060 Ti 8 GB/16 GB som ligger över 7600, men här ligger det även under 7600. Kan något ha blivit fel? Bara en fråga, för även om alla testar olika slingor, oftast med FSR av, eller 100% DRS, och vare sig man har VRS av eller på, känns det inte rimligt att Swecs värden avviker såpass mycket mot t ex 4060 Ti.

HUB, Ultra 1080p: här ligger både 6700XT och 7600 över 4060 Ti

Gamers Nexus, High 1080p: 6700XT och 4060 Ti lika, över 7600

Tom´s Hardware, Ultra 1080p. 6700 XT överst, sen 4060 Ti och 7600 lika

Det här upprepas när man extrapolerar mellan de som inte testar i graf-form:

Daniel Owen, Ultra 1080p, 6700 XT ca 48% över 3060 Ti

Sweclockers värden för 6700 XT känns avvikande, kan något gått snett med testet eller är kortet defekt?

Har inte kollat igenom videos än men ande verkar inte nödvändigtvis stänga av VRS. Also, även om man köra rendering scale på 100% så påverkar FSR på prestandan.

Det beror väl på location också, I denna till exempel testas på plats med mycket foliage och de konstaterar:

The issue for GeForce GPUs is the Ultra quality shadows in foliage-heavy areas, precisely our testing location. High-quality shadows are far less taxing for these GPUs.

Så det kan påverka en del.

Av Shiprat
Skrivet av medbor:

Jag tar för givet att någon kommer göra det spelbart på Deck inom en inte för avlägsen framtid, men upplevelsen kommer kanske inte vara optimal

FSR3 om något borde ju sänka tröskeln för insteg

Finns nexusmod för installation, inte testat själv men i youtubevideos ser det mycket riktigt ut att vara fungerande men inte helt optimalt. Har ett steamdeck men känner att detta är inte den sortens spel jag vill spela på det ändå.

Av Shiprat
Skrivet av Laxpudding:

Finns två sorters människor. De som inte kan extrapolera. Och

Och det är snart dags att gå ut och fixa i trädgården, det har du rätt i. Lite off topic kanske men tack för påminnelsen.

Av Shiprat
Skrivet av firstofmay:

Riktigt tråkigt att bethesda inte lyckats bättre med optimeringen, särskilt inte i ett spel som knappast ser mycket bättre ut än Fallout 4.

Vet inte vad du har för inställningar men detta är mycket snyggare än fallout 4.

Inte alla områden är Great och bredare FOV behövdes för att få fram det men nu med runt 20h nämner jag att det visuella intrycket är bra mycket bättre än även Cyberpunk (som många här i tråden jämför med) var vid release iallafall, inte kört det på en stund.

Texturer framförallt i detta är fantastiska och känns som att de verkligen tänkts igenom för uppskalning då de ser bra ut oavsett. Smal FOV förstörde lite som sagt bara.
Ljussättningen kan vara lite platt i molnigt väder på stora tomma ytor men i stationer/habs/skepp/städer kan den också var bättre sammansatt och designad än jag sett i något spel på länge.

Märks ännu tydligare då man kan känna att detta inte är en modern tech-packade motor utan på något sätt märks det liksom att de lagt tid på att manuellt designa in bra ljussättning, bra movement, bra modeller osv. Det är maffigt.

När en fiende flög mot mig över ett camp på en low-grav planet mitt i natten skjöt jag sönder dess pack, som plötsligt skickade fienden i sidled ur luften för att explodera tillsammans med några explosiva gasflaskor eller något. Ljuset från explosionen lyste upp två till fiender som gled sakta mot mig genom luften - skjöt en av dem med puffra som har "white hot" rounds så den började brinna på olika ställen där jag träffade. Hela grejen såg fantastiskt ut och fastnade i minnet.

Inte många grafiska upplevelser i spel som fastnat i huvudet på det sättet senaste åren- första cutscene med The stranger I God of war, någon specifik scen i Control som bara så jävligt bra ut mitt i strid typ.

Men ja, optimeringen är trist, funkar bra för mig i 4k men 6800XT är väl över midrange fortfarande iallafall tror jag.

Får se om prestandan ändras något med patches efter early access, man får väl se det hela som lite ett betalt beta-test som alltid. Om det inte blir bättre överhuvudtaget kan jag förstå att det är trist för många.

Av Shiprat
Skrivet av Fulci:

Verkar vara stillsamt på patchfronten? Inga hotfixar eller något på gång?

Det är något Larian gjorde mycket bra med Baldur's Gate 3. De var mycket väl förberedda och släppte tre stora hotfixar på kort tid, och sen två större uppdateringar inte alls långt efter det.

Har det faktiskt uppdagats några problem utöver att folk inte är nöjda med prestanda? Har justerat FOV med ini men det vore givetvis trevligt om det kom i menyn. Hittat rätt nivå av FSR rendering scale för att inte kunna se skillnad och ändå få ganska stabilt 60+ fps i 4K, inte kollat några genomgångar för optimering av övriga inställningar än men gissar att finns mer att hämta utan att se stor skillnad.

Inte stött på en enda riktigt bugg hittills vad jag märkt, utöver något objekt som låg och vibrerade på golv efter en granat gick av typ. Förvånansvärt stabilt.

Skulle gissa att de kanske kör en "day one patch" när det släpps skarpt nu om någon dag om det uppdagats allvarligare problem.

Av Shiprat
Skrivet av DasIch:

Såhär ser det ut när jag kollar runt snabbt med musen. Värsta jag sett i något spel. Och då ser det ändå bättre ut efter att youtube förstört bilden.
https://youtu.be/VQmXXl10fc0?si=VG3-mTLsQRgSuoYV

Vad exakt är det du refererar till - är det mycket stutters eller något konstigt visuellt? Kan inte avgöra från videon riktigt.

Skrivet av FabriciusRex:

Säg Digital Foundries tech review. Som väntat, Bethesda ligger efter när det gäller tekniska aspekter av spelet jämfört med andra moderna titlar.

Förstår inte varför folk räknat medan något annat alls. Såg någon här säga att starfield skulle vara "första next-gen spelet" eller något dylikt.

Bethesda har alltid kort sin egen grej, de bygger vidare på vad de alltid kört, och finns alltid en stor andel av folk som gillar det, därför fortsätter de det.

Vet inte hur de lyckas men även i tidigare titlar där voice acting och animationer vart betydligt sämre så känns världen och karaktärerna i deras spel bara lite mer genuin, intressant.

Av Shiprat
Skrivet av DG77:

Allvarligt när man läser folks känslor om den här produkten, för det är en produkt, så märker man verkligen att folk totalt saknar arbetsheder.
Bygg nått, det är ”bra nog” släpp det och tjäna pengar, gå vidare till nästa produkt!

Folk bedömer ofta även spel inte baserat på vad spelet är och om man tycker om att spela det utan efter någon slags checklista över vad ett spel ska ha.

Starfield känns väldigt klassiskt som ett bethesda-spel i stil med elder scrolls eller fallout, komplett med vissa buggar och fokus på story och RPG element snarare än superspexig gameplay. Men får en känsla av att folk förväntat sig att det ska vara en synergistisk kombination av star citizen och cyberpunk eller något.

Spelet är bra, snyggt, och roligt om man gillar sådana här spel. Voice acting är betydligt bättre än tidigare bethesda spel, samma med ansiktsanimationer osv.

Av Shiprat
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Tjo! Nyfiken att höra från er som gillar spelet. Hur tolkar ni andra som verkar dissa det? Verkar de som dissar spelet förvränga vissa saker, glömma/strunta i att nämna vissa saker? Visst, smak som bak, och möjligen uppfylldes inte allt i spelet som det hajpades om i marknadsföringen?

Jag tänker att de som ogillar det (troligen på grund av för höga förväntningar i och med hajpad marknadsföring) kanske överdriver vissa saker? Laddningstider finns men kanske är rätt snabba med tillräcklig hårdvara? Sitter på AMD-5900x + MSI-3090 med 3440x1440@100 skärm. Själv är jag inte så mycket för rymdstrider så bristen på det(?) gör inte mig så mycket.

Mvh,
WKL.

Laddtider iallafall känns väldigt beroende på hårdvara, har det på en NVME SSD, micron 7300 Pro, inte en av de snabbaste precis men hyfsat snabb. Det laddar generellt blixtsnabbt, aldrig varit laddningstid nog att jag ska hinna bli irriterad. Går typ snabbare att ladda än det gör att ta upp menyn för fast travel liksom.

Av Shiprat
Skrivet av r80x:

Ja performance issues finnes

Har kommit ut en DLSS mod inatt så tänkte ge mig på att testa den. Märkte även att jag inte hade den nya Nvidia drivrutinen så får se om många bäckar små ger resultat!

Blir intressant att se hur moddat DLSS ter sig då FSR inte just nu känns som att det gör enormt mycket.
Har noteratt att i begränsade utrymmen där man ändå redan kan nå högre FPS så kan FSR göra en hel del om man drar ner rendering resolution, men när man ligger stadigt på 40-60 utomhus så spelar det i princip ingen roll alls bara. Någon slags bottleneck i motorn?

Skrivet av Swedishchef_90:

Ser det mycket bättre ut dock? Det är ju frågan 😊

Det är snyggt, framförallt fina texturer och shaders, ibland väldigt bra visual composition. Men, klassiskt bethesda, en hel del modeller är väldigt trista, kantiga, lågupplösta- då alltså typ bakgrundsgrejer som träd osv. Framförallt så känns ljussättningen väldigt i miljöer som inte är "space-y" alltså staden, ibland inomhus osv.
Precis samma känsla som jag fått en del i cyberpunk när man kör det med RT av- som att ljussättningen bara är en placeholder i en stor del av miljön. Får mig att undra om de har/hade RT på gång och la mindre möda på ljus. Man märker enorm skillnad mellan scener som är genomarbetade för mainquest och bara random spots i staden osv.

Skrivet av Swedishchef_90:

Jag undrar varför inte Bethesda anställer dessa moddare, de verkar ju göra deras jobb på 1 dag istället för 12 år...

Om man antar att de bara satt på tummarna fram till launch så förstår jag ditt perspektiv men mer sannolikt är väl att det vi ser nu är vad de precis lyckades få ihop i tid. Modders hoppar ju in och fixar till saker i ett färdigt spel där allt annat redan är gjort och man inte behöver oroa sig för att spelet i sig ska fungera etc. Vore ju schysst om de hade absolut top-tier talent för varje sak som ska byggas men när händer det på en arbetsplats liksom

Som jag nämnt ovan känns en del saker lite platt, undrar om det inte är klassiska "vi behöver ett halvår till för att göra dett rättvisa men vi kan sälja det nu, så vi säljer det nu".

EDIT: Att ändra FOV (googla, eller sök i tråden) gjorde grafiska upplevelsen bekvämare- ännu mer smooth när man vänder snabbt och framförallt blir man liksom inte så "nära" alla detaljer, så sharpening kan göra sig utan att lyfta ur mindre snygga saker för mycket ur den visuella kompositionen.

Måste säga att detta är betydligt mer rappt i rörelser och combat än vad jag väntade mig, hade definitivt trott att det skulle vara lite mer clunky.

Av Shiprat
Skrivet av r80x:

Verkar som att många har problem med att komma åt early access. Själv har jag fått spamma start knappen i windows store för att den skulle öppna det och nu ska den uppdatera hela spelet. Men snart så!

Med steam hjälpte det att bara starta om steam ett par gånger, först för att låta en dekryptera, en gång till sedan för att låta en faktiskt spela.

Folk verkar ha en del performance issues om man litar på steams discussion forum- har själv inte topp-fps, mellan 40-60 generellt med allt maxat (dock verkar det inte spela supermycket roll vad man ändrar för inställningar) när man är utomhus eller någonstans där det faktiskt händer saker. Ganska klassiskt bethesda dock

Vad jag kan avgöra i 4k så börjar man se skillnad i detaljerade texturer först om man drar ner rendering resolution till typ 80 med FSR, otydligt exakt hur det hela fungerar med en ren slider dock. Prestandaskillnaden är så liten ändå att jag bara kör 100%. Works fine-ish, har ju inte ett värstingkort längre så kan leva med det.

Trots det så känns det hela rätt smooth med freesync igång, inget stuttering eller buggar hittills. Laddar snabbt, ser bra ut, fungerar som det skall.

Av Shiprat
Skrivet av wargreymon:

Nu vet jag inte vad de gjort för ändringar, men oftast släpper man väl inte större grafikmotor-uppgraderingar flera år efter ett spel har släppts, speciellt inte ett ganska svagt presterande spel.

Men visst, de hade säkert kunna fixa in det relativt snabbt och lätt om de velat. Bägge sidor lovar ju enormt enkel implementation. Unreal Engine och Unity har ju bägge redan inbyggt, så där är det ju så gott som bara aktivera. Att man som utvecklare inte lägger lite resurser på att stödja bägge teknikerna om man har egen motor är helt oförståeligt. Gör man det är det ju klart för framtiden och underhåll lär vara ganska litet.

Ja alltså, helt rimligt att inte lägga in det i efterhand. Vissa spel får ju DLSS och/eller FSR i efterhand, vissa har fått RT i efterhand eller fått RT uppgraderingar i efterhand. I sådana fall skulle jag kunna säga att utvecklarna "brinner" för teknologin, eventuellt. Det känns som att Bethesda bara gör sin grej snarare, i detta fall behövs nog FSR för konsolerna.

Även för PC är det ju välkommet så klart, särskilt för de med äldre GPUs. DLSS skulle vara välkommet till PC med men det ger inte något enormt mervärde över FSR precis, och om FSR behövs oavsett så är frågan vad poängen är att ha två varianter- att ha bara DLSS till allt är ju inte ett alternativ. Att de släpper med FSR 2 snarare än FSR 3 dessutom tyder ännu mer på (tycker jag iallafall) att det inte är ett beslut som handlar om att visa upp nyaste coolaste teknologi eller någon annan form av skrytfaktor, utan mer bara "minst det här behövs så det inkluderas". (kan givetvis även vara så att de tänkte köra FSR3 men att AMD inte fick ihop sin del i tid i guess).

Saken är ju att även alla Nvidia kort kan ju köra FSR, till och med de stackars 16xx) korten som inte får DLSS.
I en vettig värld borde det vara ett rätt okontroversiellt beslut att främst satsa på en teknologi som alla deras kunder drar nytta av. Vore ju snyggt om de kunde få in DLSS med men grejen är att de erbjuder oavsett alla en upscaler.

Av Shiprat
Skrivet av wargreymon:

Inte så konstigt när Fallout 76 släpptes runt halvår innan första DLSS och 2.5 år innan FSR.

Jo visst, men det har gjort ett par större uppdateringar sedan dess, och om det är så enkelt som man ofta får det att låta så känns det som att de kunde ha slängt in något vid det här laget.

Jag klagar inte, menar att då de har ett spel som de aktivt tar betalt för och supportar som använder samma spelmotor som de bygger vidare på för starfield så hade de ju gott kunnat göra något med DLSS eller FSR vid det här laget om de "brann" för något i den stilen överhuvudtaget.

Med tanke på minimum och rekommenderade specs så känns det sannolikt att FSR är mer eller mindre nödvändigt på konsol-sidan för att erbjuda 4k och/eller något över 30fps. Visst hade de väl iofs kunnat lösa det med dynamisk upplösning osv (och det kanske används i någon form med) men de lär väl som har nämnts en miljon gånger sneglat på cyberpunks release på konsoler och hur den vart mottagen av gamers..

Av Shiprat
Skrivet av Chromatic:

Japp, den känner man till
Hur som helst så får vi väl se, men gamebryo "känslan" lär inte försvinna, det är min förutsägning!

Skulle inte bli förvånad alls om det känns mycket som fallout 76 som ju ändå har många av elementen redan - skjutvapen, jetpacks etc.

Sedan har det blivit bättre längs vägen också - fallout 76 är till exempel helt okej som shooter, fallout 3 var/är jävligt stelt.

Av Shiprat
Skrivet av Chromatic:

Återstår väl att se, men det är ändå komiskt hur man kan känna av att Oblivion och Fallout 4 har samma besvär och konstigheter för sig, trots att alla vrålade att det är "olika" motorer. Vissa saker verkar dom inte kunna få bort. Om det beror på lathet eller snålhet eller om det helt enkelt är motorn som begränsar dom vet jag inte.

Att saker följer med längs vägen är ju inte ovanligt, den udda acceleration involverad i bunnyhopping/surf har ju funnits med sedan iallafall quake 2 fram tills idag med till exempel csgo, apex legends. Sedan om möda har lagts för att behålla den känslan vet jag ej.

Är en av anledningarna till att valorant känns så platt i min åsikt- känns som att de har försökt återskapa hur movement känns i csgo utan att återskapa de underliggande sakerna ur vilka den unika känslan är "emergent" liksom.

Bethesda spel sedan morrowind har alltid haft en lite egen känsla. Svårt att säga om den finns i daggerfall då det inte är så fysiskt spel men vissa saker som vakternas beteende och generellt fiendes myllrande dumhet känns som att det börjat redan där.

Men, det här med när ett ting blir ett nytt ting snarare än bara ett gammalt ting som byggts på har ju funderats runt ett tag redan, se https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ship_of_Theseus