Inlägg

Inlägg som Shiprat har skrivit i forumet
Av Shiprat
Skrivet av Pepsin:

Man förstår även varför det var så svårt för AMD att ärligt slå Intel i ren prestanda under just denna tidsperiod. Känns som Intel la allt krut på att maximera prestandan utan att tänka alls på säkerheten. Det är ju inte första gången denna typ av kritisk sårbarhet kopplad till spekulativ exekvering upptäcks i Intel-processorer från denna epok, med tillhörande prestandaförlust på 30-50% efter mitigation.

Får återbesöka detta om några år förutsatt att AMD fortsätter växa i marknadsandel för processorer.
Jag undrar nämnligen hur mycket av detta som helt enkelt är att intels felsteg blir straffade snabbare och oftare då det helt enkelt är mer forskning runt dem just då de har stor marknadsandel.

Men är väldigt svårt att säga utan insider information också, Epyc har ju haft framgång så säkerligen har det funnits motivation att undersöka dem med.

Sedan din generella tanke att de satsar allt på prestanda och allt annat faller åt sidan håller jag nog med om. Känns som att det händer på GPU-marknaden minns lika mycket om man kollar på hur ineffektiva de flesta GPU's är med factory settings.

Av Shiprat
Skrivet av talonmas:

Deras bästa når inte ens Nvidias näst bästa? Om vi inte inkluderar pris i begreppet "bäst" såklart

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/28222?key=f6f2a12ee014aabe3db2ec53e3685c51

Skulle du seriöst köpa något av toppkorten för att köra i enbart 1080p? Låter som slöseri med pengar.

Av Shiprat

Ni som har desktop-cpu med E-cores, känner ni att de är märkbart en förbättring eller så, eller märks det hela inte mer än om man bara hade haft en vanlig cpu med fler kärnor?

Har enbart sådan här arkitektur i min laptop med 1280P, och medan man får säga att den har bra prestanda för att vara en slimmad Laptop så är det ju tydligt att E-cores inte är de som används när den faktiskt ska köra low power, och batteritiden känns rätt dåligt för klassen (kanske till stor del pga av oled skärm dock). Har märkt att den rätt konsekvent räknar fel på sin egen konsumtion - om den är i princip idle och säger att den har 4h batteri kvar så säger den efter 2h idle senare att det bara är 30min kvar osv,

Av Shiprat
Skrivet av BergEr:

Minst?

Jag är 32 år nu, jag har kvar fullt fungerande hörlurar från när jag var barn. Med tusentals timmar av användning. Jag har haft samma lurar till datorn i över tio år nu.

Har in-ears som är använda närmare 10k timmar över åtta år. Varje dag på jobbet, gymmet, stan, promenader osv. Ibland 16h per dag.

Ett par lurar med 3h batteri är ju skräp om man inte kan byta batteri.

Vad är det för lurar specifikt som hållit så länge? Har inte haft någon typ av trådad hörlur alls som hållit i mer än ett par år då kablarna till slut börjar glappa vilket inte alltid är lätt/blir bra att reparera.

Började köpa studiolurar hellre än gaminglurar till dator för just repairability - bytt kabel och öronmuffar tre och två gånger över runt sex år på mina Beyerdynamics.

Å andra sidan köpte jag ett par Sudio true wireless för några år sedan som klarat mängder av användning inklusive vid slitsamt svettigt dammigt och oljigt arbete - de är inte superbra, charging case är meh, de var billiga, men batteriet har överlevt utan issue, bytte nyligen ut dem ändå då jag tappat bort i princip alla silicone tips vid det här laget och ville ha något bekvämare/bättre bara.

Av Shiprat
Skrivet av Mika0j:

Skulle vara en fantastisk uppgradering från min gamla slitna skärm som sett bättre dagar

Det är lustigt hur lätt det blir att man liksom uppgraderar allt annat före skärmen fast det oftast ändå är skärmen som kommer ge den största visuella förbättringen

Av Shiprat
Skrivet av Sveklockarn:

Ja mina minnen är lite diffusa men jag har ett kom-ihåg av att jag köpte ett antal Nvidia-kort som snabbt blev slagna av en Radeon-motsvarighet, särskilt då FX-serien, fram till GeForce 8-serien. Minns att TES: Oblivion gick som rena drömmen på GeForce 8800 GTS (eller om det var GT) i alla fall, det var nog den första upplevelsen av att 'nu jävlar är framtidens grafik här'. Gräs i 3D liksom!
Rage-korten var något man fnös åt när man hade 3dfx åtminstone.

Köpte ett 6600GT för oblivions lansering, tror det annars var 7800GTX som toppade då, 8800 kom väl lite senare; Hade 2 st 8800GTS 320, och sedan 2 st 8800GT 512.

Nyligen rensat ur lite gamla datorer från min mors hus och utöver en gammal Athlon (före 64) med ett Geforce 256 jag räddade tidigare hittade jag idag en IBM Personal System 2 Model 50Z inklusive model M keyboard, en Wang PC 250/16 och en mystisk sådan där station där du med en nyckel på frontpanelen kunde klocka processorn från 67 till 80Mhz eller vad det nu var. Har bara vaga barnminnen från det mesta av det men Model M är ju aktuellt även idag. Blir att slänga upp på tradera och se om någon är intresserad.

Mitt "framtidens grafik" moment var nog Rune, vet inte hur många hundratals timmar jag spenderade senare i Rune: HOV men hade en tjock bunt papper utskrivna och pärmade med olika unreal-engine kommandon för att leka runt med.
Tror det var där min hjärna blev kalibrerad till höga FPS med hög uppdateringsfrekvens (CRT med 85hz såklart) och just alla unreal-engine spel som på något sätt återgav den trediomensionella känslan så mycket bättre än något annat.

Av Shiprat

Rastrerad prestanda utan tvekan, 99% av tid jag spelar så är det det som kommer göra skillnad liksom. Jag skulle tro att innan RT är utvecklat nog att man inte offrar mycket så kommer skillnaderna mellan tillverkarna ändå ha hunnit bli rätt minimala.

Så att oroa sig för RT-prestanda nu vid köp känns mest som att släppa in PR-skit i huvudet.

Men mer generaliserat ska även nämnas: Prio är bättre rastreringsprestanda/krona när man köper nytt.

Av Shiprat
Skrivet av Bernd_P1:

Glöm inte all lim nvidia ÄLSKA att använda i sina referensmodeller.

VRAM kylningen på 3090 verkar inte har vart rimlig heller, men å andra sidan hade ju även vissa partnerkort lite underdimensionerad kylning på baksidan där.

Av Shiprat
Skrivet av Sorten:

Jag förstår inte varför Intel skulle behöva parner tillverkare överhuvudtaget producera alla korten själva precis som med CPU det vi brukar kalla för referens modeller.

Exakt samma skäl som AMD och Nvidia?

Vet inte exakt men gissningsvis:

  • Fokusera på deras unika förmågor, alltså chippet snarare än carrier boards och kylare som vem som helst kan bygga. Sannolikt snabbare time to market att gå genom etablerade boardpartners än att designa själv, och snabbare intäker själva att kunna sälja sin egen produkt omedelbart till partners som sedan tar sista stegen mot distributörer och sedan till konsument.

  • Variation- bättre om du har mer än bara en referensmodell- För workstations kanske blowercoolers är önskvärt, för gamers stor kylare bara, för andra gamers stor kylare med massa RGB. Det är en hel del produktutveckling att göra som ligger utanför deras huvudexpertis.

  • Mindre ansvar för garanti när någon annan tar ansvar för de saker som har högre failure rate typ fläktar, kontakter.

  • Mindre ansvar för logistik när du inte själv måste arbeta direkt mot distributörer.

  • Dra nytta av partners namn, marknadsföring, eventuellt även säljkanaler.

Av Shiprat
Skrivet av MarkSix:

Mitt argument var snarare, att skrika ut sin frustration på ett forum för att företagen inte kör med fairplay knappast lär leda till någon förändring. Verkligheten är att det inte finns några good guys bland företagen även om många här vill tro att AMD är det.

Håller med om att det inte finns good guys på så vis att så som företag är byggda så krävs det enorma ansträngningar för att tillåta någorlunda etiskt beteende att överleva sökande av vinst, och trycket från aktieägare lär oftast vinna över sådana ideal.

Med det sagt så kan man belöna det beteende man vill se till exempel rösta med plånboken, etc.
Om det nu visar sig att AMD faktiskt blockerar DLSS i sina sponsrade spel (och då får det lov att vara att de faktiskt försöker tvinga utvecklare att itke använda det, inte bara att utvecklare inte ser värde i att implementera en teknologi när de inte blir sponsrade med dess implementering) så blir det ju då Intel som är näst till podiumet för minst skit på gpu-marknaden och känner man Intel så vet man att det kommer hålla tills det går någorlunda bra för dem, ungefär

Men det är som att ha hund. Man jobbar med belöning, för straff uppmuntrar bara ögontjänar-beteende. Men det jobbet slutar aldrig utan det är ett utbyte som kommer fortgå resten av hundens liv. Om man faktiskt vill se ändring får man vara beredd att "ge upp", alltså sluta belöna en tillverkare med köp. För de flesta är uppgraderingscykler rätt glesa så sällan man väljer att uppmuntra beteende snarare än att bara köpa det som är rimligast.

Jag råkar veta av erfarenhet att i ren spelupplevelse är Nvidia och AMD typ 100% utbytbara sinsemellan om man ligger runt xx80/x8xx nivån. Verkar inte gälla Intel än iallafall men om ryktena om AMD/betheseda/DLSS stämmer så hoppar jag gladeligen till Intel nästa gång förutsatt att de lanserat något i det prestanda segment jag vill ha vid det laget. Om det är lite janky ett tag så får det vara det.

Av Shiprat
Skrivet av Hattifnatten:

I rest my case.

Mannen tycker det går bra i Kina. Har du fel åsikter där så kan du åka i fängelset eller sättas i arbetsläger. Sker liknande övergrepp i Kuba.

Sa inte att det går bra i Kina, sa att det går bra för Kina, alltså staten, nationen.

Därför att att du sa "Mm för alla andra diktaturer går sååå bra".

Ja, vissa diktaturer verkar ha en del framgång.

Men vi har hamnat en bra bit från var diskussionen började - alltså att det faktum att Kuba reglerar marknad skulle vara orsaken till deras förfall och att det skulle ge någon slags varnande visdom om att regulera ofina typer av konkurrens mellan grafikkortstillverkare.
Vilket jag, om det var otydligt, tycker är skitsnack såvidare du inte kan länka till någon djupare analys av det hela, eller bara någon djup analys som tydliggör att hårdare styrd marknad orsakat förfall i Cuba, sålänge inte retoriken är typ "ja men det provocerar ju USA/Chicago Boys och därför är det kausalt länkat till sanktionerna som orsakar problem för landet."

Av Shiprat
Skrivet av Hattifnatten:

Mm för alla andra diktaturer går sååå bra, det blev bara dåligt när embargon infördes.

Var det alla andra diktaturer vi pratade om eller Kuba?

Verkar inte gå alltför illa för Kina.

Av Shiprat
Skrivet av MarkSix:

Ni som är så fruktansvärt upprörda över detta, varför fortsätter ni då att köpa Nvidia kort?

Det är så det är när man är känslomässigt fäst vid usla människor: Man klagar, sedan släpper de någon cool ny grej som kommer finnas i tio spel nästa år och så är allt förlåtet även om man ligger vaken och frågar sig själv varför man inte krävde mer ett tag därefter.

Skämt åsido- de gör detta för att de kan. Om AMD eller intel var på topp av GPU-marknaden skulle de förmodligen göra samma sak. Suger men stora företag kommer ta alla fördelar de kan komma undan med.

Skrivet av Hattifnatten:

Och som ett direktskott i stolpen är Ozzed här och förespråkar lite statlig styrning av näringslivet. Beprövat och förkastat sedan länge, men ändock, trägen vinner sägs det. Se bara på Kuba - snart vänder det!

Mm statlig styrning av näringslivet är den dominerande faktorn för problem i kuba alltså? Inte att USA straffat dem med embargos sedan sextiotalet eller så? Att supermakten man har som granne försöker störta ens regering är inte så stort problem jämfört med att staten reglerar företag?

https://history.state.gov/historicaldocuments/frus1958-60v06/d499

If the above are accepted or cannot be successfully countered, it follows that every possible means should be undertaken promptly to weaken the economic life of Cuba. If such a policy is adopted, it should be the result of a positive decision which would call forth a line of action which, while as adroit and inconspicuous as possible, makes the greatest inroads in denying money and supplies to Cuba, to decrease monetary and real wages, to bring about hunger, desperation and overthrow of government.

Tror även att de har ett eller två andra problem, typ orkaner.

Av Shiprat
Skrivet av Sveklockarn:

Jag antar att du menar något i stil med att spelet kommer kännas lika segt som native-FPSen, men blir det verkligen så i praktiken? De fejkade bildrutorna är ju inte en exakt kopia av den förra utan en approximering av skillnaden mellan nästa och föregående, men det kanske är att spelet inte har en aning om att det finns en bildruta mellan och därför i praktiken är pausat vad input beträffar?

Jag har blivit avogt inställd till DLSS2 av rent visuella skäl, och ser inte någon principiell skillnad i problemet sålänge det tillförs artefakter i bilden konstant.

Du borde ju i praktik ha samma input latency oavsett, det är ju inte när du gör en linjär fin förutsägbar rörelse som input latency märks utan när du säg, vänder snabbt osv och där har jag svårt att tro att den kommer kunna kompensera snyggt för det.

Men, tror inte någon påstår att 120fps med DLSS och frame generation är lika bra som 120FPS native, det är väl som alltid något som kan ge en bättre upplevelse i specifika scenarion. Ser det lite likadant som LFC i freesync eller vad det nu hette i gsync- ett sätt att få annars smärtsamma framerates att bli okej. Om inte annat så är det väl iallafall något att använda tensor cores till om man ändå måste ha dem liksom.

Ju mer funktioner som dessa desto bättre i min åsikt, bara man inte försöker låtsas som att hela spelvärlden handlar om huruvida spel får en eller annan eller tredje [insert hype brand] teknologi just denna gång.

Av Shiprat
Skrivet av Kwirek:

Låter som slöseri med tid och resurser för att ta fram en standard du inte tänkt använda.

Jo precis, det känns som att det kanske kunde ha skett en aning mer test för att undvika denna situation. Nu blir det ju en mellanlandning på en kontakt som visat sig vara osäker, och så kommer en ny istället.

"Nu framgår att PCI-SIG, organisationen bakom standarden, reviderar kontakten och ersätter 12VHPWR. Istället ska varianten 12V-2x6 introduceras.

...

Exakt yttre design för den nya kontakten är inte fastställd i skrivande stund, eftersom PCI-SIG fortfarande testar den nya varianten. Den blir dock bakåtkompatibel med 12VHPWR och på utsidan särskiljes de två enklast genom att den nya 12V-2x6-kontakten präglas med märkningen "H++". Den äldre kontaktens rekommendation om att inte kraftigt böja kablaget uppges kvarstå."

Detta känns väldigt onödigt.

Skrivet av Ozzed:

En 8-pinskontakt kan leverera minst 300W utan att bli ens lite varm, även med 18AWG. Så det är inget fel på kontakten i sig utan snarare att de tog i så in i helvete med säkerhetsmarginaler och har sedan vägrat att tumma på dem ens lite ens när det börjde bli smått nödvändigt. 4-500W borde inte vara något problem ens med 18AWG och särskillt inte med 16AWG, så "monsterkort" klarar sig i terorin med 2 8-pinskontakter, men det kanske tycks att det är för mycket plats ändå.

Yep, sålänge inte kabeln skadas osv. Och även då inte garanterat ett problem- som jag nämnde tidigare i tråden har jag haft två 8-pin med värmeutveckling pga av lite skadade någonstans, men det vart ju inte katastrof och det fungerade, även om jag givetvis bytte ut dem direkt när jag upptäckte det.

Men, man kanske är gammal och gnällig. Vill bara gärna att förbättringar faktiskt är bättre liksom.

Av Shiprat
Skrivet av Kwirek:

Det finns dock ingen konkurrens här, PCI-SIG är enda alternativet? Alla de stora tillverkarna är del av det och tar fram specarna.

Fast det är väl inte krav mot någon av grafikkort/nätaggregatstillverkarna att börja använda nya kontakten?
Rätta mig om jag har fel, kan ha missat något, men fått uppfattningen att alla som börjat införa den faktiskt hade ett val om det så att säga.

Konkurrensen kommer väl in när man vill sälja produkter och kunna säga att de använder sig av ATX3 eller PCIE5 osv.
Men om något inte fungerar väl kan man väl ändå välja att inte bygga och sälja den produkten?

Skrivet av Ozzed:

Känns som en lösning som letar efter ett problem som egentligen inte finns. Och tydligen är det värt att bränna upp folks datorer för.

Beror på- den löser ju i teorin problemet med att ha flera grova kablar och kontakter till kortet, även om det känns som att placeringen på korten vart rätt dålig ändå. Sedan om man tycker att situationer med 2-3 8-pin är dålig är ju upp till var och en- har själv inget emot det men bygger mina maskiner 40k-ork style.

Känner mest att det vart lite förgiftat tidigt när snacket var om att folk böjde kabeln för mycket, monterade fel etc.

Av Shiprat
Skrivet av UndaC:

Inte säker på att jag riktigt hänger med.
AMD hade ju många val:
Vara tysta och inte släppa något
Vara tysta och släppa något dåligt
Vara tysta och släppa något bra
Kommunicera att de inte släpper något
Kommunicera men släppa något dåligt
Kommunicera och släppa något bra

Det jag inte förstod är varför du drillade ner det till att vara tysta eller släppa något dåligt - de två sämsta tänkbara alternativen. Som om de vore de två valen som finns till hands.

Rätt säker på att jag aldrig påstod att det var A eller B enbart, vad jag ursprungligen sa var "Hellre tystnad än att de släpper dåligt fungerande saker." men låt oss då modifiera det till "Tystnad är inte hela världen, jag är glad bara de inte släpper dåliga fungerande grejer." så kanske det är lättare att förstå.

Jag får helt enkelt stå ut med att mitt ursprungliga inlägg var otydligt. Min poäng är och var: Jag bryr mig föga om pinsamma tystnader. Objektivt sett är det dumt av dem att inte kommunicera, men känner inte att detta var något att bli upprörd över.

Av Shiprat

7 Diskar varav ca 10TB över 6st SSD's, plus en gammal 3TB HDD som jag bara inte orkat flytta bort saker från än.

Två av SSD's är Kingston A400 480GB som är riktigt, riktigt dåliga så de kommer ryka någon gång snart.

Av Shiprat
Skrivet av Ozzed:

Bättre sent än aldrig brukar det ju heta men tycker nog det är för sent när det börjar brinna hos folk.

Plus att detta bara visar än en gång att kontakten var framstressad. Att det skall vara lätt att göra rätt och svårt att göra fel borde liksom vara högsta prioritet när "göra fel" kan innebära fara för liv hälsa och egendom.

Känns som ett typiskt fall av att man vill vara först med något nytt och sedan spelar det ingen roll om det blir bra eller ej.
Det är ju ingens enskilda fel i sådana här fall, eller iallafall kan man argumentera så. Då kan man ju vinna på "first!" faktorn utan att nödvändigtvis förlora något på "oopsie haha" faktorn.

Av Shiprat
Skrivet av Joppis:

Förstår verkligen inte varför man håller på med sådana där tunna stift fortfarande. Påminner om den radiostyrda hobbyn på 80-talet.

Agreed, upptäckte med hjälp av 3090 två st pcie kablar som blivit dåliga i antingen kontakt eller längs kabeln någonstans och blev kokheta under belastning. Och det var bra corsair kablar. Det fungerade ju dock- upptäckte det bara för att jag lekte med IR-kameran på jobbtelefon och såg där att en hel kabel var uppe i typ 85C eller något. Hade kunnat bli dyrt.