Inlägg

Inlägg som pv2b har skrivit i forumet
Av pv2b
Skrivet av BobbyM:

Jag är rätt säker på att streamingbolagens armé av advokater hade krossat dig om du gått till domstol och menat att vad de producerar(oavsett om du eller jag kallar det kultur) är en mänsklig rättighet. Om du mot förmodan hade fått rätt kan vi nog säga hej då till 95% av all kultur som produceras idag.

Det är inte svårare än att de som producerar innehåll vill ha betalt. Och du som konsument måste betala det priset som de sätter. Annars avstår man.

Jo, absolut. FN:s universala deklaration om mänskliga rättigheter är inte en lag och går inte att använda i en domstol. Jag har inte påstått något annat heller. Det var tänkt som ett direkt svar på påståendet att tillgång till streamingtjänster inte är en mänsklig rättighet, inte något annat.

Mediabolagen vinner du inte mot genom att slåss mot dem i domstol.

Av pv2b
Skrivet av ratbongo:

Gnäll om någon hundralapp i kostnad i ett land där man med medelinkomst tillhör topp 3.1% i världen är inte ett hållbart argument. Då har man bara prioriterat annat, vilket är helt okej men inget som ursäktar att man gnäller över att man inte kan få allt när andra har det så otroligt mycket sämre.

Strömningstjänster är också prissatta olika i olika länder. I fattigare länder är de billigare. En hundralapp betyder mycket för många.

Av pv2b
Skrivet av ratbongo:

Nej, det är inte stöld så det bryter inte mot sjunde budordet, men det bryter mot det tionde så det är inte något Jesus skulle acceptera.

Nu vet jag inte vilka tio budord du pratar om, för det finns många olika versioner av dem, men jag antar att du menar det om att man inte ska ha begär till något som tillhör sin nästa. För mig är det tydligt, med alla exempel om tjänsefolk, boskap, hustru, etc, att man inte ska försöka ta bort något som tillhör någon annan, även om en hustru inte är egendom, och man inte kan "stjäla" en hustru, så ska man inte ta bort någon annans. Att kopiera något tar inte bort något från någon.

Du kanske gör någon annan tolkning, men i så fall håller jag inte med.

Av pv2b
Skrivet av SuperNova:

Haha, förvisso men då gör man det ju jäkligt lätt för företagen att sortera bort en hel kategori av missnöjda kunder...

Rapport till VDn gällande fallande användarbas:
A) Användarna säger upp sig då de är snåla och vill dela abonnemangen med alla de känner.

B) Användarna säger upp sig då de inte anser sig ha råd med tjänsten och/eller bristande innehåll.

Jag är med på vad du skrev men man måste vara medveten om att fallen ovan förmodligen kommer få olika utfall i en utredning.

Ja, fast har vi konsumenter verkligen ett ansvar att försöka skedmata företagen med korrekt data? Vill de veta hur det ligger till är det skitenkelt för företagen att gå ut i världen och se vad folk faktiskt tycker. Företagen gör inte detta mot bättre vetande, de vill bara maximera sina vinster, även om det innebär färre kunder.

Av pv2b
Skrivet av BobbyM:

Det är korrekt uppfattat. Streamingbolagen är vinstdrivna företag och frågar du mig så erbjuder de underhållning och tidsfördriv. De bidrar inte till kulturspridande på något sätt. Att ha någon sorts prissättning som bygger på betalningsförmåga ser jag inte heller något av när det kommer till andra branscher. Tillgång till streamingtjänster är ingen mänsklig rättighet och om man mot förmodan skulle få för sig att erbjuda ett lägre pris för de som inte har råd så kan man utgå ifrån att detta skulle missbrukas rejält av de som faktiskt har råd. Det enkla sättet att anpassa på är att om man är rik prenumererar man på fler tjänster samtidigt och är man inte lika rik så har man färre.

TV och film är kultur, och mediabolag är kulturinstitutioner. Det finns inget motsats mellan att vara en kulturinstitution och vara vinstdrivande.

Fri (inte nödvändigtvis gratis) åtkomst till kultur är en mänsklig rättighet enligt FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Artikel 27:

Citat:

Artikel 27.

1. Envar har rätt att fritt taga del i samhällets kulturella liv, att njuta av konsten samt att bli delaktig av vetenskapens framsteg och dess förmåner.
2. Envar har rätt till skydd för de moraliska och materiella intressen, som härröra från varje vetenskapligt, litterärt eller konstnärligt verk, till vilket han är upphovsman.

Så ja, tillgång till strömningstjänster är faktiskt en mänsklig rättighet.

Hur man ska få ihop punkt 1 och 2 finns det många sätt att göra på, det systemet vi har idag beaktar tyvärr bara intressena av dem som styr över kulturen i fråga.

Jag håller med om att det förmodligen inte vore särskilt bra att försöka ha olika priser beroende på betalningsnivå, det är därför jag är inne på ett system där de som har råd sponsrar det de vill se, och de som inte betalar får helt enkelt nöja sig med det andra valt att sponsra eller skapa. Ganska exakt som mänsklig kultur har fungerat i lång tid innan teknik innebar att man kunde kopiera fritt.

Av pv2b
Skrivet av SuperNova:

Jo det är sant gällande antalet samtidiga strömmar men det är ju ändå vitt skilda fall.

Som sagt jag har FULL förståelse om man tycker att priset är för högt eller utbudet är för dåligt. Klaga, skriv en insändaren eller säg upp abonnemanget men man måste ju förstå att en begränsning där ett abonnemang är bundet till ett hushåll inte är orimligt.

Att använda en tjänst i strid med tjänstevillkoren, eller mer generellt, att bortse från orimliga villkor, är också en slags protest, och klaga och skriva en insändare är ju precis det vi gör här på forumet. Eller?

Av pv2b
Skrivet av SuperNova:

Fast det är ju två helt olika problem.
Att du och dina barn inte vill betala för separata konton (per hushåll) är ju pga att ni tycker att priset är för högt eller utbudet för dåligt, eller en kombination av båda.

Förmedla detta till företaget antingen i ord eller handling (genom att inte nyttja tjänsten) i stället för att beklaga sig över att abonnemangen är bundna till hushållet som typ allt i hela samhället är.

Men det är ju precis det han gör?

Han väljer att säga upp sitt abonnemang för att det inte längre är värt det för honom om han inte kan dela det med sina barn, och barnen tycker att det är för dyrt så de köper ingen tjänst.

Ekonomisk signal: Skickad.

Av pv2b
Skrivet av BobbyM:

Om jag tycker att priset är för högt och utbudet är dåligt så kan man väl välja att avstå från tjänsten? Jag har exempelvis inte Sky Showtime just nu. Jag kan hålla med om att det finns allt för många tjänster för film/serier men det löser man ju genom att nästan ingen har uppsägningstid. Så i 3-6 månader har jag HBO och sedan byter jag till Netflix i några månader.

Poängen är hur som helst att om jag inte betalar så kan jag omöjligen förvänta mig att få ta del av det dom producerar. Då får jag helt enkelt avstå om jag tycker det är för dyrt. Annars slutar det med att vi som betalar får betala ännu mer eller att tjänsterna läggs ner.

Ja, alltså, har du råd att betala för tjänsterna i fråga så bör du göra det om du kollar på materialet. Jag betalar själv för flera strömningstjänster, och det var länge sedan jag kollade på något som jag laddat ner på annat sätt. Den som har råd bör dra sitt strå till stacken. Jag har råd, så jag betalar. Men jag sparkar inte neråt på de som inte har råd.

Men många som delar konton gör det för att det är för dyrt för deras egen ekonomi. Det omoraliska ligger i att mediabolagen spärrar in så att endast de som har råd får kolla, även fast det inte kostar dem någonting att låta någon annan kopiera materialet några gånger extra. Det är en extremt lyckad fint från upphovsrättsindustrins sida att problematisera kopiering, när det stora moraliska problemet ligger i att artificiellt och godtyckligt spärra tillgång till kultur, i strid mot teknikens naturliga möjligheter, för att maximera sin egen vinst.

Mediabolagen är bara intresserade av att maximera sin egen vinst, de skiter fullständigt i att maximera hur många som kan se materialet, och hur tillgänglig kulturen är. Om de kunde höja priset 10x och fortfarande ha en femtedel av kunderna kvar, skulle de lätt göra det, då det dubblerar deras inkomst och dessutom minskar deras kostnader en aning. På samma sätt skulle de sänka priset till hälften om det gjorde att de fick mer än dubbelt så många kunder, men det gör de inte, oavsett vilken vinst för samhället i stort det skulle innebära.

Som samhälle bör vi istället ha målsättningen att producera mycket kultur av bra kvalitet, och att så många som möjligt kan se på den. Det gör vi inte genom att fortsätta på banan vi är på idag.

Utöver streamingprenumerationer så lägger jag även pengar på Patreon till individuella videoskapare på Youtube som jag gärna vill se gör mer material som *alla* kan se på. Det är en betydligt mer sund inställning till media än vad vi har nu mer mediabolag som har monopol på vår kultur. Men även om vi lever i en sjuk värld så kan vi ju åtminstone försöka se till att så många som möjligt kan se vad som faktiskt produceras.

Av pv2b
Skrivet av BobbyM:

När piratkopieringen var vanlig så snackade många om att om det bara fanns en bra tjänst istället så skulle man betala för sig. Nu finns det en massa bra tjänster men då vill man helt plötsligt dela på betalning. Det är ju rätt enkelt, Disney behöver få betalt om du tar del av deras innehåll. Det är Disney som avgör hur du kan ta del av innehållet och priset på detta. Så om du i något läge tar del av deras innehåll utan att betala det priset som de har bestämt så gör man fel. Om det är stöld, kopiering osv är enligt mig en helt annan fråga som spelar mindre roll.

När det bara fanns ett fåtal strömningstjänster och de var billiga så slutade många piratkopiera för att strömma istället. Det bevisar ju att konceptet fungerar - erbjud tjänster folk vill ha så minskar piratkopiering. Börja ta för mycket betalt, ha för dåligt utbud, eller inför jobbiga begränsningar, då slutar folk.

Tittar man på musik är det väldigt så som sitter och kopierar MP3-filer fram och tillbaka numera. Det är för att de musiktjänster som finns är hysfat heltäckande.

När mediabolagen tar mer och mer betalt för tjänsterna, och det blir fler och fler för att se vad man vill se, då tippar balansen över, och många väljer att återgå till piratkopiering eller tjänstedelning istället.

Av pv2b
Skrivet av norrby89:

Fast gör den? Vad Netflix tar för pris är totalt orelevant, vad du TYCKER spelar absolut noll roll! Anser du att dom har för högt pris för vad dom erbjuder använd då inte tjänsten bara. Att acceptera deras villkor är en typ av avtal som man går med på och rent tekniskt sätt så skulle det säkerligen kunna vara straffbart om man inte följer det avtalet.

Är det verkligen så svårt? Eller ska allt bara kosta vad folk tror och antar? Ska en ny Volvo v60 kosta 120 000kr bara för att Volvo uppenbarligen har enorma marginaler då dom tjänade över 25 miljarder förra året?

Du är inte en jämbördig part med Netflix. Du kan inte förhandla några avtalsvillkor med dem, och de är ofta enda lagliga sättet att få tag på media. I en sådan situation så har inte Netflix automatiskt ett moraliskt övertag i de avtalsvillkor de dikterar, som användarna är tvungna att acceptera om de vill ta delav materialet. Det finns mycket som vi går med på i avtalsvillkor i allmänhet som är helt uppåt väggarna omoraliskt, och som vi bara accepterar för att vi är i praktiken tvungna.

Men visst, jag kan nog ändå acceptera att det vore mer moraliskt att den som vill dela med sig framställer kopior själva med sin egen hårdvara istället för att slita någon mikrometer extra på någon server någonstans, vilket är lagligt inom ramarna för vår privatkopieringslagstiftning i Sverige, som vi alla betalar för när vi köper hårdvara. Tyvärr så gör mediabolagen det väldigt svårt för oss att hävda vår rätt här och göra den sortens kopiering.

Sen är det väl ingen (inte ens jag) som tycker att folk ska få betala vad de vill för bilar, men samtidigt har samhället och staten gått in förut när karteller format som sätter oskäligt höga priser.

Av pv2b
Skrivet av Clasito:

Den som blir bestulen är väl de som tillverkar bilen dock. Genom att kopiera din grannes bil går ju de miste om inkomst.

Exakt min poäng, tack! Kopiering är inte samma sak som stöld.

Om jag slår ihjäl min granne så blir hans familj utan inkomst också. Det betyder inte att olovlig kopiering är mord, på samma sätt som olovlig kopiering inte är stöld.

Av pv2b
Skrivet av robbankentor:

Dax för barnen att växa upp, dom har väl en egen ekonomi och om dom vill se på Netflix kommer dom göra det.

Det var väl inte det som var poängen. Poängen är att barnen tycker att 179 kr/mån är för dyrt, så då betalar de ingenting, vilket leder till att Netflix får mindre betalt totalt.

Ingen vinner på det.

Av pv2b
Skrivet av robbankentor:

Vad är Olovlig kopiering om inte stöld??

Olovlig kopiering är olovlig kopiering.

Stöld bygger på att någon blir utan något. Om jag snor min grannes bil så har han ingen bil längre. Om jag kopierar min grannes bil så har han bilen kvar.

Av pv2b

Hur var det, skulle inte nedlåsta appbutiker och walled gardens innebära att allt blir säkrare för alla? Eller handlar det bara om att ta ut en provision på allt som säljs?

Säga vad man vill om Apple (de flesta här vet att jag inte är en fan) men de kollar åtminstone apparna innan de publiceras. Att bara ta ut en procent och inte ens kolla något är bara att utnyttja sin ställning för att tjäna pengar.

Men Google är inte ens värst i klassen här, Canonicals "Snap Store" (en appbutik för Linux) verkar inte ha några kontroller alls på vem som får ladda upp något.

Av pv2b
Skrivet av robbankentor:

Svårt att se att Jesus skulle bryta mot det sjunde budordet: Du skall inte stjäla.

Men vad vet jag är ju inte det minsta religiös.

Att kopiera är inte stöld. Att någon tvåtusen år senare väljer att kalla olovlig kopiering för stöld (vilket det inte är) gör det inte omoraliskt.

Av pv2b
Skrivet av SuperNova:

Men herregud, förstår du verkligen inte skillnaden?!
I de första fallet så är det kraftigt begränsat till en eller ett par filmer under en snäv tidsram som dessutom kräver fysisk närvaro.
I de senare är det ju fri tillgång utan några som helst begränsningar/inbromsande effekter.

I princip alla strömningstjänster begränsar antalet samtidiga strömmar per konto.

Av pv2b
Skrivet av norrby89:

Well har du när du betalade för maten gått med på att maten är begränsad till bara ditt hushåll?

Är som om du har ett medlemskap på ett gym men är bara där 3 dagar i veckan och då förväntar dig att din polare kan använda ditt medlemskap och grymma dom 4 dagarna du inte är där.

Ser inga konstigheter alls med att företag som erbjuder en tjänst med vissa villkor att dom vill att deras kunder ska följa villkoren, tycker man dom är orimliga använd då en annan tjänst som man tycker har rimliga villkor, är inte svårare än så.

Liknelsen haltar. Ett gym har absolut en reell begränsning i form av plats, utrustning, slitage, etc. Strömningstjänster har inte samma typ av skalbegränsningar. Servrarna och bandbredden är en minimal del av kostnaderna i fråga, det handlar om att dra in pengar till upphovsrättsinnehavarna.

Om avgiftsökningen hade stått i proportion till vad servrarna och bandbredden kostar hade du haft en poäng, men det ligger långt över det.

Av pv2b
Skrivet av Evil Peter:

Hade han fortsatt göra det regelbundet hade han gjort så lokala bönder och fiskare blev av med sin inkomst för de inte kan sälja sina produkter och därmed inte längre kan försörja sina familjer annat med att Jesus ger dem mat. På samma sätt som att bortskänkning av mat till fattiga länder konkurrerar ut en hel del lokala producenter eftersom de inte kan mäta sig med gratis, så istället för att hjälpa dem komma på fötter blir de än mer beroende av den yttre hjälpen.

Ja, det är ju en komplex fråga. Men om vi uppfann en maskin som mångfaldigade mat gratis och för evigt så hade vi inte behövt producera mat på något annat sätt. Det hade gjort en betydligt större omvälvning i samhället än att konkurrera ut några lokala producenter i fattiga länder, det hade raderat ut hela jordbruksindustrin, förutom någon slags mindre nostalgisegment. Och ingen hade saknat dem. De får hitta annat att göra. Eller kanske till och med inget alls.

För har vi ett samhälle som kan producera allt åt alla, då bör alla åtminstone få sina basbehov (vatten, mat, sanitet, värme, husrum, sjukvård, utbildning, säkerhet, etc) mötta oavsett om de jobbar eller ej. Det finns ingen anledning att folk ska gå hungriga. Vårt kapitalistiska ekonomiska system är användbart när det handlar om att fördela ändliga resurser, men i en hypotetisk värld med en matreplikator som kan producera all upptänklig mat gratis så går det kapitalistiska systemet sönder.

Men om vi återvänder till verkligheten en stund, och återgår till media så är den begränsade resursen inte kopiering och mångfaldigande (där är vi i samma scenario som med den hypotetiska matreplikatorn) utan att skapa ny media och ny kultur, och att ha en modell som tar betalt vid kopieringen eller tillhandahållet skapar många problem, där det finns system som är mindre dåliga på många sätt. Frivilliga donationer för att finansiera media som folk faktiskt vill se, vore ett sätt. Visst, den som inte har råd blir utan inflytande, men det är ändå mindre dåligt än idag där bara de som sitter på de stora pengasäckarna har inflytande.

Jag blir inte fattigare på något sätt om en student som inte har råd kollar gratis på TV-serier eller film. Eller ens om en miljardär gör det.

Av pv2b
Skrivet av norrby89:

Ja girigheten hos folk är verkligen förvånande! Är ett under att folk inte förväntar sig att mat i affären ska vara gratis.....

Om det gick att kopiera mat gratis, och enkelt, hade det varit oetiskt att förhindra det. (Tyvärr sker även detta.)

En historia i Bibeln går ut på att Jesus matade över 5000 personer med två fiskar och fem bröd, så att de blev mätta, och det blev tolv korgar över. (Matteusevangeliet 14:13-34). Oavsett om man tror att detta hände på riktigt eller ej, så spelar det ingen roll. Poängen är att uppenbart måste ju Jesus ha kopierat maten på ett eller annat sätt, precis som man kan dela med sig av ett streamingkonto eller av media. Det är ingen som säger att Jesus gjorde något oetiskt när han matade över 5000 på det här sättet.

Jag vet att om Jesus var i livet idag, och född i Sverige, då hade han varit en fildelare.

Av pv2b
Skrivet av car2ns:

Då får man börja se sig om efter att uppgradera sin dator. Kan man inte så se till att inte internetansluta datorn förrän den kan säkras upp. Det är liksom inte så svårt. Släpp det gamla som är på väg att dö. Den som sitter på Windows 98 idag får också skylla sig själv och ta sitt ansvar om man nu vill sitta med gammalt. Samma sak gäller dom som prompt vill sitta med Windows 10 efter 14:e oktober 2025 (Vi pratar alltså om 1,5 år från nu; har man inte möjligheten att uppgradera tills dess, ja får man acceptera läget man själv försatt sig i).

Varför kasta fungerande hårdvara som är tillräcklig för de arbetsuppgifter man har?

En Intel i7-6700K är kanske lite gammal, men den är inte på något sätt oanvändbar. En modern i3:a med 4 kärnor presterar mellan tummen och pekfingret cirka 20% snabbare än en stock 6700K. Det säljs till och med nya processorer idag som bara har 2 kärnor som är betydligt långsammare än en 6700K. De processorerna är fullt tillräckliga för mycket man gör med en dator. Surfa, ordbehandla, och spela spel som är antingen är några år gamla eller inte extremt krävande. Eller varför inte använda som server, media-PC, eller andra dator?

Det finns hur många användningsområden som helst för äldre fungerande hårdvara, som fortfarande kan hänga med moderna applikationer. Så varför kasta ut något bara för att det har några år på nacken om det fortfarande fyller sin funktion, bara för att Microsoft valt att sluta stödja processorerna i nya OS? Det finns ju inget egenvärde i att köpa nytt nytt nytt hela tiden när det egentligen inte behövs. Finns roligare saker att lägga pengar på för många.

Med det sagt håller jag med, släpp gamla osupporterade OS, men hårdvaran i sig går att använda med t.ex. Linux även i fortsättningen. Även här kan olika Linuxdistar ha olika support för äldre hårdvara, bl.a. beroende på vilka kompilatorflaggor man använt när man byggt binärerna, men det finns många valmöjligheter här. Det finns till och med sätt att installera modern Windows 11 på äldre datorer, med reservation för att det kan gå sönder lite när som helst och Microsoft inte kommer fixa det. Jag hade inte satt mig själv i den situationen.