Inlägg

Inlägg som pv2b har skrivit i forumet
Av pv2b
Skrivet av Swedishchef_90:

4h för folket, ja
Tror knappast polisen etc enbart har 4h 😊

Polisen betalar inte heller 300 kr i månaden för en internetförbindelse från någon statsnätsoperatör.

Det går absolut att fixa redundanta internetförbindelser med UPS-backup. Mitt jobb levererar sådana förbindelser som en del av sin verksamhet. Men vi har det lätt för vi finns i Stockholm och här finns Stokab som är extremt vettiga att ha att göra med. (Kommunalt bolag som hyr ut fiber. Endast själva fibern, d.v.s. ingen aktiv utrusning = typ inget som kan fallera.)

Av pv2b

Kostar extra, så finns det inget lag- eller kundkrav på det så skiter nog operatörer ofta i det.

Det är inte som att det går att byta fibernätsoperatör ändå. (Leve valfriheten!)

Av pv2b

Detta är ju ingen Steam Deck. Den kan ju inte ens köra Steam.

Det är en handhållen speldator.

Av pv2b

Pseudokoden bör ju bli något enligt följande (med reservation för att jag inte kodat i modern C++, så det här är väldigt C-aktigt):

struct pcap_header { uint32_t magic; uint16_t v_major; uint16_t v_minor; uint32_t reserved1; uint32_t reserved2; uint32_t snap_len; uint8_t fcs_field; // får man plocka isär sedan med bitmatte uint8_t fcs_padding; // för att alignmenten ska bli rätt uint16_t link_type; }; void read_pcap_header(const char *filename) { struct pcap_header h; int fd, ret; fd = open("filnamn", "r"); if (fd < 0) { perror("open"); return; } // här läser vi 24 byte från början av filen bara, ingen seek behövs, rätt in i datastrukturen bara. typsäkerhet, vad är det för något? ret = read(fd, (void*)&h, sizeof h); // filen stängs oavsett om läsningen lyckades eller misslyckades, det här är säkert mkt renare i c++ close(fd); // kolla att vi faktiskt fått en hel header if (ret != sizeof h) { fprintf(stderr, "short read - only read %d bytes from pcap file!"); } // här hanterar du headern enligt önskemål, bl.a. får du läsa magic number för att reda ut om du behöver byte-swappa fälten, eller så gör du det i dina accessormetoder }

Av pv2b

Jag förstår inte varför du ska seek():a, headern har du ju i början av filen, så det är väl bara att läsa 24 byte (eller vad det nu är) från början av filen in till en buffer och sedan läsa behandla den som en struct?

Av pv2b

Ursäkta om jag spammar mycket i tråden, men en viktig sak du ska vara medveten om, om du tänker köra Radeon och Linux, är att Radeon-korts HDMI-utgångar inte fungerar i HDMI 2.1, på grund av en konflikt mellan AMD och HDMI Forum, där HDMI forum inte tillåter AMD att skeppa källkod till deras HDMI-implementation. Se artikel: https://www.sweclockers.com/nyhet/38325-hdmi-forum-forbjuder-...

Nvidia har inte samma problem då de inte skeppar källkod till sina drivrutiner. Och Intel har inte heller samma problem då de konverterar i HDMI i hårdvara istället.

HDMI-portarna fungerar i äldre standard, men om du väljer att köpa Radeon och Linux så behöver du ansluta din bildskärm med DisplayPort, inte HDMI, för att du ska få ut maximal prestanda, så det är bra att kolla att det funkar.

En annan grej är att HDR-stödet i Linux är underlägdet vad du får i Windows 11 också, så det kan ju också påverka vilket OS du väljer, vill du köra en bildskärm med stöd för riktig HDR (d.v.s inte HDR400-skräp eller liknande) så kanske det spelar roll också.

Av pv2b
Skrivet av insats:

Sant - och det går ju alltid att köpa Windows om jag ändrar mig.

Ja precis, och du behöver inte ens köpa Windows för att testa. En ISO-fil för Windows 11 eller mediaskaparverktyg hittar du direkt på Microsofts hemsida, och Windows 11 fungerar med i princip full funktion förutom ett vattenmärke om att aktivera Windows, tills att man matar in en nyckel. Så ur rent testsynpunkt behöver du ju faktiskt inte köpa något alls.

Av pv2b
Skrivet av insats:

Några kommentarer på min skärm? "Måste" jag uppgradera den också för att kunna åtnjuta hårdvaran i PCn? Det är en 34" LG 34UC99-W (60hz, 75hz med FreeSync om jag fattar saken rätt).

Om du spelar en massa CS eller andra spel där responstid är A och O så är det absolut en viktigt att ha en bildskärm med hög uppdateringsfrekvens. Men det gäller även om du har äldre hårdvara. Hög refresh rate gör att hög FPS tar ut sin rätt.

Däremot om du istället är ute efter maximal eye candy och drar upp dina inställningar på max och bara är ute efter 60 fps så kan du ju så klart "dra nytta" av mer prestanda på det sättet. Men det verkar inte som att det är den typen av spel du spelar.

Sen angående CS2-prestanda, var lite försiktig när du söker på Google. Om du söker efter prestandaproblem kommer du garanterat hitta dem oavsett spel eller plattform, det representerar inte nödvändigtvis hur det funkar för de flesta eller hur det kommer funka för dig. Om jag googlar på prestandaproblem i allmänhet i CS2 hittar jag många som det strular för på Windows. Särskilt i ett stort spel som CS2 så kommer du få många som klagar på prestanda bara för att det är många som spelar. Men de som inte har några problem brukar oftast inte posta om det

Av pv2b
Skrivet av Gurrrra:

Slänger hela skärmar för att USB-C-porten inte funkar som den ska? Vad är det för idioti?

Tyvärr ofta vanligt förekommande i företagsvärlden.

Den som köper in hårdvara på bolaget kan dra av skatt och moms på detta, så i praktiken kostar hårdvara ungefär hälften så mycket för företag som arbetet man lägger ner på att fixa det.

På samma sätt så är en privatpersons arbete värt ungefär hälften så mycket som pengar p.g.a. de skatter man betalar på sitt arbete.

Resultatet är att för ett företag så är det ofta lönsammare att kasta ut grejer som inte funkar än att lägga en massa tid på att fixa grejerna, för det är dyrt att betala någon för att mecka med dem. Därför gör företag ofta saker som förefaller idiotiska utifrån en privatpersons perspektiv.

Av pv2b

Ser att det finns flera här i tråden som tycker man ska köpa gråzonsnycklar för Windows. Ett tredje alternativ om man inte vill betala fullpris för Windows, och inte heller vill betala för fulnycklar från någon tveksam källa som sannolikt är tillskansade på ett felaktigt sätt, är att köra Linux på datorn istället.

Steam finns i en Linux-version, och CS2 finns native för Linux. Diablo 4 går att köra ganska enkelt på Linux också med hjälp av Lutris.

De allra flesta spel funkar på Linux idag, genom Proton-kompatibilitetslager, med några undantag för spel som har aggresiva anti-cheat-system som i princip aktivt blockerar Linuxstöd. Är spelet på Steam fungerar det ofta att bara manuellt aktivera kompatibilitetslagret (med en checkbox i en inställning per spel). Är spelet inte på Steam kan man ofta använda t.ex. Lutris för att installera det, andra brukar ha klurat ut hur man ska göra åt dig, ungefär som exemplet med Diablo 4 ovan. Du kan kolla upp i ProtonDB om du har några särskilda spel du spelar, hur väl de fungerar på Linux.

Nackdelen är att de flesta datorbyggarföretag som t.ex. Inet inte installerar Linux, så det får du göra själv. Du var ju ute efter att låta butiken installera OS själv, så då har ju Windows en klar fördel där om du vill betala det. Sedan finns det ju saker som inte funkar på Linux heller, om man t.ex. vill köra desktop-versionen av MS Office eller vill ha BankID på kort eller fil och inte nöjer sig med Mobilt BankID, eller de där enstaka spelen som inte funkar.

Fördelen är att du får ett OS som du bestämmer över, inte Microsoft. I t.ex. Ubuntu är det ingen telemetri som skickas annat än vad du godkänner (och det är väldigt grundläggande information av karaktären vilken hårdvara du har). Datorn startar om när du vill, inte när Microsoft vill. Och du får inte din startmeny sönderspammad med oombedda annonser, notiser, växelkurser, väderprognoser, etc. Personligen känner jag att jag har mindre strul med Linux än när jag körde Windows på min PC, men kräver ju att man vant sig lite vid hur det funkar, så det är väl lite individuellt.

Så sammanfattningsvis tror jag att köpe-Windows för 1500 kr passar dig väl utifrån vad du vill ha, men om du ändå vill spara dessa 1500 kr och installera OS själv - testa Linux istället. Om något är det enklare att installera på en ny PC själv än Windows, då drivrutinerna brukar installera sig själv på ett mycket bättre sätt än Windows där du behöver jaga och ladda ner själv oftast. Du kan ju alltid byta senare om det inte passar dig.

Av pv2b

Just det, en grej till som eventuellt kan ställa till det är om du har ett dator som använder en lösning med en PCIe-riser-kabel (ovanligt) för att ansluta grafikkortet. Detta är mest en grej i mindre chassin där man inte har plats att montera grafikkortet direkt i en moderkortsslot. I sådana fall behöver du säkerställa att du inte råkar ut för en situation där ditt nya grafikkort och ditt moderkort båda klarar av t.ex. PCIe 4.0, medan din riserkabel bara stödjer 3.0. (Ofta går det att i en sån situation att manuellt ställa ner moderkortet till en äldre PCIe-standard, och är det x16 lanes så spelar det typ ingen roll om du kör PCIe 3.0 istället. Eller så byter du riserkabel.)

Av pv2b

Du måste ha ett tillräckligt starkt nätaggregat, du behöver också se till att det är rätt kontakter (vissa 4080 använder ju den där nya 12VHPWR som inte finns på alla nätaggregat, särskilt inte äldre). Du måste se till att just din kompis 4080 fysiskt får plats i din chassi, vissa modeller av chassin är för små för att fysiskt få plats med vissa modeller av 4080:s i.

Detta är alltså för att 4080:t ska fungera i datorn.

(Sedan finns det ju en fråga om datorns övriga prestanda är på den nivån att den kan dra nytta av ett 4080 i de spel du tänkt spela eller applikationer du tänkt använda, men ett 4080 kommer i princip att *fungera* med valfri dator som ens är i närheten av modern.)

Av pv2b

WinSCP kan ha med SSL certet att göra om det är FTPS (inte SFTP). Du kanske har missat att installera det mellanliggande certifikatet, så WinSCP inte kan validera certet din klient visar?

Av pv2b

Hela tjusningen med analoga mätare är att de är tillförlitliga och enkla och visar data i realtid (eller i alla fall så snabbt som visaren fysiskt kan röra sig...)

Ska du behöva styra dem med mjukvara så har du tappat hela idén, finessen, och tjusningen. Om du tittar på nålen och den inte rör sig så vet du inte om det är för att datorn hängt sig eller att värdet faktiskt står still. Kvar är bara en fejkad estetik. Då kan du lika gärna visa siffror på en bildskärm, så kan man göra en massa annat roligt med dem istället för att begränsa sig.

Av pv2b

Det är tydligen en nyhet när ett företag *inte* myglar sig ut ur vad de lovat för en gångs skull...

Av pv2b

Vadå, de har väl funnits i Sverige sedan 1968?

Av pv2b
Skrivet av Thomas:

Håller visserligen med om att vi inte gör det så bra (även att få andra gör det!), men enligt Googles statistik ligger Sverige ganska nära snittet, men en aning under.
https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html

Snittet pendlar mellan 40-45% (beroende på veckodag)
Sverige har 38%.

Jag började leka med IPv6 via SixXS typ 2007, trodde att det var på gång då...

Det var ju precis det jag skrev, det är eftersatt i hela världen, men i Sverige är det extremt eftersatt.

Av pv2b

Min AMD Ryzen 7 3800X (som är min primära hemdator) har 8 kärnor. Det är rätt lagom många.

Av pv2b
Skrivet av Megaforce:

Fast de flesta kör ipv6 numera, detta eftersom mobilnäten använder ipv6 och gateway till ipv4 vid behov.

Jag kör Telia på min mobil och det finns inget IPv6-stöd där.

Kanske i andra länder, men i Sverige är IPv6 extremt eftersatt.

Av pv2b
Skrivet av Barak:

En källa som adderar latens är att det krävs en repeater ungefär var trettionde mil.
Om kabeln förläggs fågelvägen mellan nämnda punkter så blir det ca 11 st.
Källan till detta är en av ägarna till Pleijel som är fartyget i artikeln.
Det är en kund till oss och jag frågade för något år sedan då jag var lite nyfiken.

Latensen som en optisk repeater lägger till är försumbar. För att lägga till latens behöver du antingen någon slags delay line (en massa kabel i en spole eller liknande) eller någonting som demodulerar, lagrar och sedan modulerar signalen. Det senare kan jag garantera inte händer under vattnet.

En vanlig teknik för fiberförstärkning för undervattenskablar är EDFA (Erbium-Doped Fiber Amplifier). Det är en teknik där man analogt förstärker signalen genom att pumpa in laserljus i en fiber som är dopad med Erbium, som i sin tur flourescerar i takt med den inkommande signalen och därmed förstärker signalen helt analogt. Jag ska inte påstå att jag fattar fysiken bakom detta (och jag har säkert missuppfattat någon detalj i det jag skriver, så ta det som en analogi, inte en exakt beskrivning), och det kan ju hända att GlobalConnect använder någon annan teknik för fiberförstärkning, men förmodligen inte.

Här kan man läsa mer om EDFA:er: https://hackaday.com/2023/08/08/under-the-sea-optical-repeate...

En EDFA lägger till ungefär 20 meter i fibersträcka, vilket är försumbart i sammanhanget även om man har en var 10:e km, vilket man inte har.