Inlägg

Inlägg som Urken har skrivit i forumet
Av Urken
Skrivet av danielwerner:

Jag mår PISS, pga ett ynka dygns sömnbrist.

I helgen råkade jag äta för mycket kolhydrater/socker/salt/protein/mat generellt, så jag blev totalt mega-övermätt och fick sån där kolhydratsbakfylla eller vad man ska säga. Mådde illa av mättnad i typ 12 timmar. Till följd av det så sov jag bara 2,5 timme natten till igår.

Jag måste bara fråga er andra: Är det fler som mår extremt dåligt av för lite sömn? 2,5 timme är ju galet lite för de allra flesta, men jag känner mig som att jag har fått influensa. Mådde otroligt dåligt igår, orkade ingenting och satt mest och väntade på att få gå och lägga mig. Somnade sedan som en stock, gick och lade mig kl 21 och sov i 10 timmar, och mår lite bättre. Men känner mig fortfarande som att jag har 39 graders feber. Men givetvis tagit tempen flera gånger och det är precis som vanligt.

Fattar till fullo att man kan känna sig slö av tillfällig sömnbrist, men är det fler än jag som blir SJUKA av det?

Alla reagerar olika, men nog tror jag att det antigen finns en bakomliggande orsak till att du blev så pass dålig, exempelvis förkylning som ligger och spökar. Alternativt känner du efter lite för mycket.

Jag hade en minst sagt jobbig period då jag sov än mindre än du nyss skrev, i långa perioder. Man mår inte bra och det är inte nyttigt, men med att gå från "en dag i taget" till "en timme i taget" till "en minut i taget" och slutligen hamna i "vad fan är det jag pysslar med? Fokusera!" fungerar, om än inte optimalt. Symptom som konstant huvudvärk, irritation varvat med apatiskt beteende, yrsel, värk i leder, orkeslöshet och fel på den inbyggda termostaten är nog att räkna med när man börjar latja med sömnen, varför jag bet ihop under mitt stålbad men aldrig mer. Nu är det sömnen framför allt annat. Sedan får dagen byggas utefter det.

Längre raljerande än jag tänkt, endast för att förmedla: nej, det är inte bara du.

Av Urken
Skrivet av medbor:

Veganer är väl så nära växtätare man kan komma? Äter inte produkter som kommer från djur, inklusive mjölk, ägg, kött, etc.

Jag håller absolut med om att det är ett aktivt val att undvika kött/djurprodukter

Jag tycker nog att det är konstigt att man aktivt måste ha döda djur på tallriken för att kalla det en måltid. Ibland äter jag bara bröd med hummus, eller potatis i olika former med t.ex spenat, helt vanliga saker som alla äter

Hur söt måste djuret vara för att en vegan ska bry sig? Hur många djur dör för att veganerna ska få sina grödor? Insekter bryr man sig inte om. Hyckleri, modell större.

Vad du äter är upp till dig. Försök inte pracka på andra vad de ska äta, vilket är vad du gör med dina insinuationer.

Ibland äter jag bara kött, för jag vet att så få djur som möjligt har dött för att jag ska bli mätt, som den jägare jag är.

Av Urken

Som fortsättning på gårdagens diskussion:

"We're writing to inform you that your order has been cancelled by YOURGAMES. We're sorry for the inconvenience this has caused. You will be refunded within 3-5 business days.

Cancel reason: Seller cancelled"

Av Urken
Skrivet av Shrudder:

Googla yourgames.cz så ser man att det är en uppenbar scam. Avbryt nu så slipper du tjafsa med Amazon om återbetalning sen.

Fair enough. 99.9 % scam. Tänkte att det var värt att chansa, då man inte lägger ut några pengar förrän produkten är i hamn. Tjafs är dock alltid drygt. Köper din poäng.

Av Urken
Skrivet av Kaleid:

Meningslöst, kommer aldrig få något

Förmodligen blir det så, men jag testade. Vad kan hända, så att säga?

Av Urken
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Internet på ens jobbdator missbrukas, mobiltelefon på arbetsplatser missbrukas, ännu mer missbrukas det när man från mobiltelefonen kan surfa/maila.
Folk som jobbade natt latade sig ibland. Listan går göra lång.

Men alla dessa problem går att lösa med kontroller. Beroende på arbetsplats är kontroller olika svåra att utföra.

Vi är många som hela dagarna sitter framför en dator och vi skulle på arbetstid på jobbet som hemma kunna nöjessurfa, absolut ingen skillnad fanns. När det var vinter os för många år sedan hade halva kontoret till 3:e skärm till att visa detta under tiden..

På mitt och många jobb så kan man fuska hur mycket som helst och lata sig, inte en enda på jobbet märker något. Efter någon månad får man dock ett fint mail tillbaka från kund som ställer saker som du har nu kodat i 300h (2 mån) a 1500kr/h, dv.s. en kostnad på 450 000kr, visa upp vad du har gjort för vi har anlitat ett externt företag som ska granska ditt arbete och se om arbetsmängden är rimlig i förhållande till kostnaden. (peace of cake att komma undan då med att ha latat sig)

Det är ett sätt att få bukt med problemen, i vissa typer av jobb. Alla arbetar dock inte som konsulter/projektform. Jag tänker främst på de mjuka aspekterna, där man får en helt annan kommunikation öga-mot-öga, kontra Teams. Speciellt när det rör känsliga saker, professionella såsom privata. Exempelvis med en personalchef.

Att få tag i folk via telefon verkar också vara helt omöjligt. Alltid blir man bortkopplad, med auto-sms som svar. Uppringd två dagar senare, i bästa fall. Förargligt. Hade jag haft mer auktoritet hade det inte sett ut såhär på min arbetsplats i varje fall.

Av Urken
Skrivet av FarbrorBarbr0:

Så här tycker jag att det låter, allt som oftast: "Jag har svårt att arbeta hemma, så ingen borde få arbeta hemma. Och jag gillar inte att köra bil, så ingen ska få köra bil."

Det är trist att vissa blir lidande av att andra maskar hemma, men problemet är ju inte distansarbetet, utan avsaknaden av disciplin. Det här är ju samma människor som på jobbet tar tjugominutersraster vid kaffeapparaten och snackar sönder sina kollegors öron. Vi har ju jobbat på kontor i alla år, och nu ska vi lära oss att jobba hemma. Det går bevisligen inte friktionsfritt, men svaret är ju inte att stoppa fötterna i backen och försöka tvinga ner alla på någon form av fungerande lägstanivå i arbetslivet.

Men jag är partisk, så klart. Jag sparar restid, bensinpengar, däckslitage, tränselskatt och parkeringsavgifter på att jobba hemma. Därtill slipper jag tvingas ta del av kaffeautomatssnacket som blöder över i kontorsarbetet.

Jag har inga problem att jobba hemma. Har gjort det i omgångar. Att mina kollegor däremot inte klarar av det, är problemet. Vi har till och med FU-tekniker (förebyggande underhåll) som arbetar hemifrån. Hur? Deras uppgifter är att smörja lager med mera. Hur görs detta hemifrån? Precis. Det görs helt enkelt inte.
Personalsamordnare, vilken bör finnas tillgänglig för personalen: distansarbete, godtyckliga dagar och tider. Går veckor mellan gångerna man ser till närmsta chef.

Nej. Det fungerar för vissa, men i den miljö jag befinner mig i skulle jag säga att 75 % missbrukar det.

Av Urken
Skrivet av sesese:

Svenska avundsjukan när den är som sämst beskriver denna tråden. Va glad att dessa kollegor som kan jobba hemma gör det. Miljöpåverkan på din närmiljö minskar. Du slipper alla dessa som är i vägen när du ska till din arbetsplats vilket borde korta din tid till och från arbetet. Är du inte nöjd med ditt jobb sök nytt jobb men sluta gnälla och skapa dålig arbetsstämning på den arbetsplatsen som du jobbar på. Extra ersättning för att du är på jobbet hur tänker du där? Antar att du redan får lön för det arbetet som du utför.

Har ingenting med avundsjuka att göra. Vi har extrema problem med distansarbete även på min arbetsplats. Det är total misär efter att folk började "arbeta" hemifrån. Frihet under ansvar fungerar för vissa individer, i specifika tjänster. Nu har det gått alldeles för fort med denna omställning och folk utnyttjar situationen till max. Vi som blir kvar på arbetsplatsen får lida för det, medan hemarbetare lever livet i form av renoveringsprojekt, ta hand om/spendera tid med barnen/godtycklig vardagssyssla som inte är arbetsrelaterad.

Vidare så finns en aspekt som sällan diskuteras. Jag utgår från mig själv, som exempel. Min sambo arbetar hemifrån. Hon är således konstant hemmavid. Det stör hemfriden på så många plan. Jag får aldrig egentid i hemmet. Jag måste anpassa mig, i mitt eget hem, för att sambon sitter i konstanta möten. Jag kam inte nyttja mitt bredband som jag vill, då det påverkar kvaliten på sambons videomöten. Listan kan göras lång.

Hemarbete är totalt värdelöst och bör tas bort omedelbart. Det kan få finnas kvar för specifika tillfällen, då det underlättar för individen, någon gång då och då. Men absolut inte som regel.

Av Urken
Skrivet av stigw:

Jodå! Jag känner skadeglädje åt alla charterturister som inte kommer hem. Och att alla som bor på landet utan att vara jordbrukare får dyrare att pendla stör mej inte alls. Nyheter om klimatkatastrofer kommer tätt numera. Om folk som inte fattar detta får problem är bara bra.

Så man ska isolera bönderna, utplåna all glesbygd? Sen ska fjollträskarna ändå ha sommarstugor på de platser som glesbygden nu återfinns på. Kommer må gott den dag bönderna säger ifrån och blockerar alla in- och utfarter till fjollträsk, där alla sojamjölksdrickande hipsters bor och tycker till. "Ta tunnelbanan!"

Kapitalismen är det som tar död på jorden, inte enskilda individer som bor på glesbygd. Förmodligen skrev du ditt inlägg från en pryl med iOS.

Av Urken
Skrivet av griid:

Att köra pommes i airfryer är betydligt enklare, då du kan ta ut korgen och skaka den så du slipper blöta, soggiga pommes från en varmluftsugn.
Ditt argument kommer från en som inte har provat airfyer känner jag.

Uttalandet rörande varmluftsugnen kommer från en som aldrig testat en bra varmluftsugn.

Av Urken
Skrivet av Opatagio:

Använder inte Meta/Facebook, Twitter, Snapchat, Telegram, LinkedIn eller någon annan "social media platform" förutom diverse nördiga forum. Kommer absolut inte använda EU Voice eller EU Video heller.

Jag måste bara säga: good for you! Du missar inget. Livet finns utanför dessa sidor.

Av Urken

129:-/månaden, 100/100 Mbps, Boxer.

Öppen fiber, IP-only, Mellansverige.

Av Urken

Då detta är ett forum med viss teknisk inriktning, tordes följande bolag var som klippt och skuret för er!

AAC Space Clyde.

Ämnar inte hylla bolaget till skyarna, tipsar endast er att läsa på och bilda er en egen uppfattning. Jag har nyligen (senaste halvåret) allokerat en betydande del av min totala portfölj gentemot denna koncern.

Kort sammanfattning, tagen direkt från AACs hemsida. "We specialise in advanced nanosatellite spacecraft, mission services, and reliable subsystems. Providing market-leading New Space solutions and services for government, commercial, and educational organisations".

Space data as a service (SDaaS) är vad jag ser fram emot mest. Information är en riktig guldgruva, redo att kapitaliseras. SDaaS är också den falang av koncernen som har högst marginal, med viss skalbarhet.

En Discordserver, med mycket matnyttig information (ignorera de allmänna chattrummen), finns att tillgå ifall någon är intresserad. Skicka PM isåfall.

-----------------------------------------------------------------------

Utöver ovanstående spekulation, har jag valt att allokera en stor del gentemot koppar. Mer specifikt, Copperstone Resources. De tycks ha en lovande framtid, där vägen fram till gruvöppning ser tämligen utstakad ut. Allt inom denna bransch tar dock enorm tid. Så förvänta er inga raketer. Detta är något att köpa och lägga i byrålådan. Även i detta fall finns en bra Discordserver med enorma mängder information, för den intresserade.

Slutligen: tanken med ovanstående spekulationer är att de ska ge någon form av boost av den snöboll jag försöker bygga. Eventuella vinster från liknande affärer flyttas in på en mer långsiktig portfölj, vilken har som syfta att generera avkastning i form av DA.

Av Urken
Skrivet av anon333222:

Grymt jobbat broder! Är ju över 40 nu och sparkvoten har sjunkit som en som sten sen man skaffade barn, bil, radhus och allt sånt. Jag månadssparar fortfarande i indexfonder och låter det jobba på. Det jag har samlat på mig. Det har jag och förhoppningsvis om 7-8år så är kapitalet fördubblat. Räknar med en bit över 10 miljoner när jag når pensionsåldern.

Det är bara att kötta på och spara så mycket som det bara går. Självklart är den det första barnbidraget mer värt än det han fick förra månaden. Pengar ska få jobba hårt och länge.

Kan bara säga detsamma! Tio miljoner lagom till pensionsålder, då har du gjort det bra. Det är bara att gratulera dina val! Välförtjänt - dubbla ostskivor på skogaholmslimpan 😉

Av Urken
Skrivet av joakim99:

Ett tips till nästa gång är att använda ”några” om du menar plural.

Om medianlönen i Sverige är runt 32 tusen så känns det rätt så självklart att inte alla kan spara ihop en miljon på något år

Det ska jag göra, även om jag tycker att det borde varit självklart i kontexten.

Medianlön om 32k ger >23k netto. Exakt som mina vänners löner, vilka liv återfinns i ett av mina tidigare inlägg. Allt handlar om prioriteringar. Du kan inte dra på dig dyra kostnader för boende, bil, barn, abonnemang och alla andra materiella ting och sedan förvänta dig att du ska kunna spara. Prioriteringar.

Mindre än halva den disponibla inkomsten, säg 11.5k, skulle kunna läggas på sparande. Med 7 % avkastning per år så klarar man miljonen på sex år. Hur man än vrider och vänder på det så är 1 miljon kronor inte särskilt mycket pengar, men det krävs stor dedikation för att nå dit.

Det är svårt att diskutera med personer som inte förstår den livsstil jag talar om. De skriker på en gång bara "omöjligt!", trots att det är helt felaktigt. Det går, om man vill. Jag ser det ju dagligen.

Av Urken
Skrivet av joakim99:

Det är ett stort förtydligande. Ändrar totalt innebörden av det du skrev. Jag håller med dig om du har en horisont på 5-10 år men det du skrev innan var väldigt verklighetsfrämmande.

Har aldrig varit med om att någon tolkat "något år", speciellt i den kontexten, som "ett år". Men nu har du fått ett förtydligande. Vidare så kan inte varje Svensson spara ihop en miljon under denna tid, men många kan göra det än snabbare. Under tre år tar det för mig, exempelvis. Kom då ihåg att jag inte gör något annat än att spara pengar.

Av Urken
Skrivet av Meathim:

Alla jag känner som inte sparar gör det inte för att de inte kan, det har inget med konsumption att göra, utan snarare att de är lågavlönade och har familj, t ex. Eller som jag, jag var sjukskriven större delen av min 20-årsålder och jag har levt väldigt mycket på försörjningsstöd och då finns det liksom inte så mycket att spara. Visst är överkonsumption vanligt (och belåning till det) men att du säger att det inte något konstigt att sitta på en miljon på konton efter något år säger väldigt mycket om dig, och du kan inte tala för gemene man om du verkligen tycker så.

Och till er som säger att man inte får så mycket för en miljon i dagens Sverige: Herre min je vad fel ni har och jag tycker absolut att man ska skatta skiten ur er.

Och en annan grej: Kan vi inte skippa alla dessa diskussioner i den här tråden? De återkommer ibland. Kanske starta en ny tråd där vi kan moralisera fritt och då kan jag undvika den tråden?

För att förtydliga: när jag skrev "Något år", så syftar jag till några år (5-10).
Ytterligare ett förtydligande, innan jag går vidare, är att när jag generaliserar kring löner, sparande och hur jag anser att folk borde prioritera, så talar jag om vanligt folk. Arbetsföra personer. Inte de med speciella omständigheter, såsom långtidssjukskrivna med mera.

Jag känner flera som sparar 10-15k/månad, med 23k i nettolön. Allt handlar om var du väljer att bosätta dig. Det, och inställning. Det är ingen dans på rosor. Att leta efter rabattkuponger, köpa på sig när det är billigt, kort datum med mera, för att sedan äta samma mat i en vecka i sträck, två gånger om dagen. Att välja bort alla sociala sammankomster, allt som vanligt folk kallar för nöjen. Att behöva arbeta långa dagar, ofta övertid, för att komma hem och sköta sin vardag och på kvällstid försöka förstå sig på börsen (där en majoritet av lönen hamnar). Läsa på, bolag efter bolag, nyckeltal efter nyckeltal.

Ovanstående är taget ur verkliga exempel, där jag själv stått som huvudperson, men nu iakttar några av mina vänner göra samma resa.

De får verkligen kämpa för att hålla en sådan hög sparkvot. De gör det dock för att nå sin dröm: någon form av frihet. Frihet i detta inlägg betyder inte "ekonomiskt oberoende: glida runt på avkastning, resa och leva livet". Frihet här syftar till att faktiskt kunna gå i pension. Att kunna gå ned i arbetstid vid en mer normal ålder (55-60), när kroppen inte längre vill vara med. Att kunna ge sina barn chansen att testa de sporter de vill prova på. Möjligheten att kunna vara ledig och delta i ditt/dina barns aktiviteter, såsom träningsläger med mera. Sådant som ofta är ideellt arbete.

Ska personer, som sliter arslet av sig och planerar sin framtid, bli bestraffade, bara för att du råkar ha haft otur och blivit långtidssjukskriven? Din sits har säkert inte varit lätt, men tycker du verkligen att det är rätt att bestraffa de som levt som jag tidigare beskrivit, bara för att Du inte kunnat leva ditt liv som du velat? Blir två fel ett rätt? Du är tämligen egoistisk. Speciellt då du nu levt på bidrag. Bidrag som kommer från just den arbetande skaran av befolkningen. Om något bör du vara tacksam. Det är jag, då jag i skrivande stund är sjukskriven. Tacksam att vi har ett system som fångar upp mig när jag inte längre orkar, att mina kollegor sliter på jobbet trots att jag ligger hemma i soffan och skriver på Sweclockers. Tacksam för att andra får världen att snurra.
Jag kommer att ha lönebortfall kommande månad. Mina kollegor kommer att tjäna mer. Ska jag bli grinig och önska att de blir högre beskattade än mig, då jag inte fick lika mycket? Sjukt resonemang.

På tal om beskattning: nu har jag aktivt valt ett yrke där jag tjänar hyfsat (några tusenlappar mer än medellönen i Sverige). Anledningen att jag valt detta yrke, är möjligheten till övertidsarbete. Jag arbetar så mycket övertid jag kan varje år. Detta för att jag ska kunna spara än mer och säkra min framtid, för att kunna göra alla de saker som jag försökt förmedla.
Vad händer när jag väljer att spendera min fritid på just dessa övertidstimmar? Jag blir sönderbeskattad. Jag har en marginalskatt om 55.78 %(!) när lönen betalas ut varje månad. Jag får således inte ens behålla hälften av den tid jag lagt på att få det lite bättre. Pengarna går in i systemet. Ett system som du levt av, en större tid av ditt liv som 2x-åring.

Efter allt detta, väljer jag att investera pengarna på börsen. Jag tar således en risk med mina pengar, som jag kämpat för att få ihop. Detta vill du att jag ska bli beskattad än högre för. Jag ska göra allt jobb. Sedan skall jag ta all risk, medan staten skall nalla av kakan, hela vägen. Lyckas jag, så skall staten ha än mer. Varför?

Svaret på förra styckets sista fråga lyder: avundsjuka. Avundsjuka och okunnighet. Det säger mer om personen med dessa åsikter, än den som visat karaktär genom många års hårt slit och dedikation, för att nå ett vackert mål: en miljon i totala besparingar, exempelvis på ett ISK-konto.

Det är tamejfan under all kritik hur folk har mage att resonera som du gör. Att du skriver: "Herre min je vad fel ni har och jag tycker absolut att man ska skatta skiten ur er.".. Jag vet inte om jag ska bli arg eller ledsen. Tills jag insett vad jag känner, så kan jag bara konstatera att jag inte gillar Dig.

Av Urken
Skrivet av Mindfighter:

Du är rik överklass, klart du ska betala! (bara att inse att du är det vad du än försöker intala dig själv, majoriteten i landet lever från lön till lön)

Vet inte om du är seriös eller trollar.

Jag, som exempel, spar väldigt mycket. Det är för att jag skjuter upp min konsumtion till förmån för att spara. Att efter något år sitta på en miljon på kontot är inte alls märkligt. Det är oerhört provocerande att få höra att man är "överklass"/"har råd att bli beskattad, då man har pengar", efter att ha skjutit upp sin konsumtion. Inte mitt fel att folk bränner sina pengar på skit.

Är det rätt att jag skall beskattas högre bara för jag valt att inte leva som den genomsnittliga svensken: konsumera, leva från lön till lön och sedan klaga på att man inte har pengar?

Låt folket få göra sina egna val. Vill jag konsumera - låt mig konsumera. Vill jag spara - låt mig spara. Men nej. Man ska bli tvingad att spendera varenda krona, sätta fart på ekonomin och leva från lön till lön. Folk som bryter sig ur systemet skall bli bestraffade, till varje pris. Oerhört frustrerande.

Av Urken
Skrivet av SLINKY95:

Arbetar som medarbetare på en Burger King restaurang.

Ligger just nu på 25 000kr (nettolön)

Berätta mer! Arbetstider, övriga förmåner, var bor du (även om jag antar att kedjan har liknande, om inte samma lön oavsett ort)..?

25k netto för att flippa burger lät för bra för att vara sant. Fast det kanske inte är det du gör?

Av Urken

Java-programmering, Matlab samt LabVIEW tordes vara ganska standard.