Inlägg

Inlägg som erkew har skrivit i forumet
Av erkew
Skrivet av Petterk:

Det är inte nytt att de ska försöka följa lagen och posten i Frankrike fungerar knappast lika dåligt när det gäller att ta eller kontrollera paket. Det är en åtgärdsplan, självklart kommer de inte få rätt ordervärde på alla varuförsändelserna och självklart kan de inte ta paket som studsar via EU-land. Du kan glömma att de kommer kräva kvitton för köpet från köparen eller liknande för att ta reda på rätt värde. Det är inte vad det handlar om heller.

Ger kunder negativa omdömen för att kunden gör fel och inte räknar med att moms och avgifter tillkommer så kommer de omdömena tas bort. Det är inte första gången en vara från Kina hamnar i tullen.

Men ändå kan jag se många köpare ifrån frankrike när det gäller billigare varor för runt 10kr. Folk ifrån frankrike skulle väl sluta handla om de fick betala 125kr i admin avgift för något som kostar 10kr. Så något stämmer inte där, antingen finns det kryphål eller så är de helt enkelt inte så jätte noga med kontrollen ändå.

Har inte sagt något om att de kommer vara hårda på det rätta värdet, bara att de öppnar paket som inte ett värde är märkt på paketet. Problemet är inte främst momsen i sig, utan mest admin avgifterna, isynnerhet på brev med lägre värde.

Så det finns alltså kryphål om att paket som studsar via ett annat eu land (och fortfarande behåller låga fraktavgifter?), finns det kryphål så kommer väl merparten att använda sig av det och då blir det verkningslöst i praktiiken. Men har samtidigt svårt att se att de gör en stor grej av detta om det finns en massa kryphål ändå.

Negativa omdömen tas i princip aldrig bort på de flesta större sajterna. Krävs i regel något extremt för det.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Vet att säljare från HK i princip slutade försöka med "gåvor" redan för 10-15 år sedan.

Sen är det i princip billigare att de använder deras "gratis frakt"-alternativ från Kina och att kunden får betala 125 kr + moms/tull på paketet än att de väljer andra fraktalternativ eller att de betalar för avgiften deras speditör tar för att förtulla. Sen detta gjort likadant? Sverige har inte ändrat reglerna, Polen och Frankrike har haft samma att alla varor ska betala moms. Anledningen att paketen går via PostNord är inte för att de sluppit undan tullen utan för att de använt billigaste möjliga fraktalternativ, sen om köparen får betala struntar väl säljarna i, det är standard att köparen får stå för avgifterna själv vid import och i Kina har de själva massor skatt och tull på importerade varor så det är inte som de inte känner till fenomenet.

Men har polen och frankrike verkställt det? Det är en sak att ha det som lag och bara göra lite stickprov än att göra som de säger att de ska kontrolla alla paket.

De kan inte strunta i det om de är smarta, då det som sagt skulle leda till massa missnöjda kunder och återbetalningar. Det blir väldigt kortsiktigt tänk att ignorera det.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

PostNord har inte tänkt göra något nytt, de har helt enkelt bara en åtgärdsplan för att de missat att kontrollera paket som t.o.m. andra speditörer i Sverige skulle fånga upp och kräva tull/moms för. Andra speditörer har också en avgift på den nivån som PostNord tar ut för hanteringen. Sverige har redan reglerna sedan tidigare, inget har ändrats alls, så har också Polen och Frankrike och de som verkligen brytt sig om deras kunder har förbetalat allt när de skickat till alla dessa länder inklusive Sverige. Ingen har såklart brytt sig om andra länder har 80 DKK i gräns eller 22 EUR. Det de bryr sig om är försäljningen, och många kan konkurrera oavsett om paketet fastnar i tullen eller inte. PostNord i Danmark tar redan 160 DKK i avgift för paket där sändaren inte förbetalt avgifterna/tullen/skatten för försändelser med värde över 80 DKK. Så fråga en dansk hur det fungerar.

Ingen säljare skulle bli avstängd för att kunden inte sköter sig. Det är inget nytt att det är köparen som är ansvarig för att betala tull/moms när avsändaren inte betalat in denna, från andra länder har redan de flesta paketen fastnat även hos PostNord och det är inga regler som bara gäller paket från Kina.

Avgiften för att förtulla är ett belopp som motsvarar svenska speditörers administrativa avgift. Gör man det som avsändare så betalar man en avgift till speditören och momsen, samt eventuell tullsats. Fördelen är främst att det inte fastnar hos tullen eller PostNord, och kan skickas ut till mottagaren snabbare. Gällande PostNords avgift som tas ut när varorna inte förtullats så är den på samma nivå som den var innan Tullverket krävde en åtgärdsplan. Avgiften i Danmark är högre, avgiften i Polen och Frankrike är säkert runt 10-20 EUR också. Det är svårt att komma undan billigare, men det är väl ändå en fråga för speditörerna i Kina när det gäller villkor för att förbetala alla avgifter, tullar och skatter, men det kommer de såklart skita i för folk beställer ändå. Eftersom det verkar i princip gratis att skicka så PostNord tar över försändelsen i Sverige så tror jag få säljare byter till bolag som eventuellt skulle vara billigare vid låga värden på försändelsen, alternativet är att presentera köparen med fraktalternativ som kostar 150-250 kr eller så.

Vi tycks prata förbi varandra lite.

Jag är medveten om att det inte är några nya regler, däremot så är det nytt att man ska verkställa reglerna till 100% på alla paket, om de nu gör det. Handlar det om stickprov så är det en annan sak. Men de säger alla paket, inkls öppna ca 15000 paket om dagen där värdet inte märkt. Det låter orimligt men det är vad de säger.

Det är en gigantisk skillnad på att ha en gräns på 80 DKK och 1DKK, och sedan verkställa det på alla paket. Finns det något annat land som har det på alla ordrar oavsett värde och faktiskt verkställer det till närmaste 100%? Det skulle vara intressant och se hur det ser ut där. Men alla länder som du nämner säger du i samma mening inte gör det.

Jo de skulle bli avstängda och gå rejält minus om merparten av paket inte hämtades ut av kunden. Kunder ger negativa omdömen för bra mycket mindre än det, och får de mycket negativa omdömen så stängs de av. De måste sköta sig exemplarisk emot köparen och köparen får i regel rätt i twister.

Av erkew
Skrivet av jocke92:

Frågan är om de kommer kommer respektera märkningen gift? Gissar på att de inte kommer göra det eftersom det flesta idag är märkt som det. Synd dock för det som verkligen är en gåva dock, hur de nu ska kunna skilja det.

Sedan det som kommer i brevlådan, räknas det som paket? Kommer bli dyrt för detta hushållet. Men som någon tidigare skrivit kommer det säkert Sverige/Europa-lager vilket gör det lättare med skatter och tull eftersom importen sker i större partier.

Alltid tråkigt när det blir sämre för oss kunder men förstår man att de måste göra något.

De skriver alla paket oavsett ordersumma, de är ganska så nog med att poängtera att det kommer drabbas de med längst värde mest. så de syftar nog även de som annars skulle ha gått direkt i brevlådan.

Jag har också funderat på gift, men det känns som en liten för enkel lösning för kinaföretagen. Om det funkar så kommer väl alla att göra det, och då blir det hela verkningslöst ändå. Jag tror inte de på tullen och postnord är omedvetna om fusket kring gift, och jag undra om inte det är det de syftar på då de säger att runt 15000 paket är inte märkta korrekt med värdet skrivet utanpå och därmed kommer öppnas manuellt. Jag tror de syftar på paketen som det står gift på där.

Kinaföretagen har kanske något sätt att komma undan, eller faktiskt göra rätt för sig och förtulla. Det är det som skulle vara bra och veta om något annat land har gjort likadant och hur det blev där. Det bästa är väl om de förtullar så man betalar avgiften i kassan istället.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Det säljare försöker med är antingen tullbrott eller att bara hänvisa till att mottagaren står för avgifterna, skatten och tullen. Finns flera olika upplägg många företag har för att slippa att fastna i tullen, en del smugglar t.o.m. varor till lager inom EU (men du betalar ingen moms, du betalar till företag i Asien när du lägger din order). Feldeklarerade varor är normen, men att skicka som gåvor har inte riktigt fungerat på många år, men det varierar beroende på land och vem de skickar varor med också.

Folk beställer telefoner, surfplattor, bärbara datorer osv från Kina och slipper igenom tullen utan att varorna beläggs med moms. Få (attraktiva) varor hos Banggood eller Gearbest har ett värde under 22 EUR exempelvis. Givetvis köper folk mer än en vara i taget också.

Vi ser inte framtiden i Polen och Frankrike, de har också problemet att speditören inte stoppar alla paket och att säljarna har olika upplägg för att slippa igenom eller att det studsat via annat EU-land där det inte deklarerats korrekt redan. Vi har inte ändrat reglerna i Sverige heller, det är bara att en av speditörerna tvingats lägga fram ett åtgärdsprogram för att de ska kunna följa lagen bättre. Det är samma regler som tidigare.

Det är ungefär samma avgift (eller dyrare) att förtulla i avsändarlandet som PostNord eller DHL tar i Sverige för att betala in momsen till Tullverket, de har inte riktigt någon drivkraft att sköta sig när paket i stort sett eller iaf i många fall gått igenom oavsett ordervärde. Fastnar det och de inte garanterar att det är tull/skattefritt så är det bara för de att hänvisa till deras avtal där det står att det är köparens skyldighet att betala tull/moms för importen.

Jag trodde du menade att frankrike och polen har gjort samma sak som postnord nu tänker göra.

Så det finns med andra ord inget annat land som har gjort vad vi nu tänker göra? Du fick det nästan att låta som att sverige bara gör något som alla andra redan har gjort.

Det är inte momsen i sig jag tänker på, utan snarare admin avgift. Den slipper de väl om de förtullar. De behöver väl inte betala någon admin avgift då?

Alla de små vita vadderade brev är inte datorer. Skulle tro att det är en bråkdel av alla paket/brev som har ett värde över 22euro.

Jo det skulle leda till många missnöjda kunder om alla kunder skulle debiteras en admin avgift på 125kr plus moms eller liknade. Det spelar ingen roll vad de har skrivit vid varan, och eftersom folk inte skulle hämta ut varan de har köpt för 20kr om de tillkommer en admin avgift så skulle de få betala tillbaka. Det vore ohållbart i längden. De skulle bli avstängda och gå rejält minus.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Det handlar inte om Sverige, och Sverige har inte ändrat sina regler. Det är bara att PostNord nu tvingas följa tidigare lagstiftning och regelverk.

De där 300 SEK Tullverket brukar prata om har aldrig gällt postorder, många av varorna PostNord släppte igenom var dessutom betydligt dyrare än 300 SEK till att börja med. Polen och Frankrike har precis samma regler att varor ska beläggas med moms oavsett hur litet ordervärdet är. Andra länder har nivåer på 10-22 EUR som tröskelvärde. Majoriteten av paketen från Kina har såklart högre värde än så, men feldeklareras eller kontrolleras aldrig i många fall. Frankrike, Sverige och Polen tillsammans har drygt 115 miljoner invånare, men om säljare kan locka med att du slipper att varorna fastnar i tullen så kommer de göra det och då inte genom att förbetala moms och eventuell tull.

Intressant att polen och frankrike har samma regler om det stämmer? Då kan vi ju bara kolla hur det ser ut där. Har kinaföretagen anpassat sig till dem eller är småhandel av billiga kinagrejer utdött där? Vi kan se framtiden för sverige i polen och frankrike då om det du säger stämmer. Är du säker på att de tar ut moms oavsett värde i polen och frankrike och att de göra det på alla paket inte bara stickprov? Någon källa på det som kan bekräfta det?

"men om säljare kan locka med att du slipper att varorna fastnar i tullen så kommer de göra det och då inte genom att förbetala moms och eventuell tull."

Här förstår jag inte vad du menar? Menar du att de kommer ljuga om det? Det kommer leda till många missnöjda kunder, och det gynnar dem i längden direkt. Då de får negativa omdömen och få göra återbetalning etc. Eller menar du att märka det som en gåva kommer vara en loophole? Väldigt osäkert hur tullen/postnord kommer se på de brev som är märkta som gåva.

Som det låter så handlar det heller inte om stickprov, utan att de kommer göra detta på alla brev/paket.

Av erkew
Skrivet av BasseBaba:

Den minsta biltull jag kan betala en månad i Stockholm är 11:-.
Då ska en kamera/it system fota min skylt, en faktura ska ställas ut i pappersform och skickas hem, betalningen ska tas emot och registreras.

Jag vet inte vad en rimlig avgift är.
Däremot står jag fast vid att om man utvecklar nån typ av system, som kräver att avsändaren eller mottagaren på något sätt elektroniskt kan betala så borde det bli långt mindre.

T ex skulle man ju kunna införa att man via ett trackingnummer kan in logga in på postens hemsida och ”förbetala” momsen.
När paketet då kommer och ankomskscannas på Arlanda så märker deras it system att jag redan betalt momsen för paketet, och inget behöver göras manuellt.

Jag står fast vid att det måste finnas hur många sätt som helst att lösa detta på som genererar en mindre kostnad än 125:-

Jag är inte superinsatt, men kan inte bara avsändaren förtulla det? Hur många kinasäljare som gör det eller är beredda att göra det, vet jag dock inte. Då kan de baka in den avgiften i priset då du köper vara istället. Så är det hos de flesta större återförsäljare då du köper utanför eu, så som amazon.com. Att de lägger på den extra momsen i kassan istället. Det vore den klart bästa lösningen.

Frågan är väl dock då om kinaföretagen vill anpassa sig efter sverige, då det tycks bara vara sverige som gör detta? Om alla länder skulle göra detta så skulle absolut kinaföretagen anpassa sig, men om sverige gör det ensamt vet jag inte. Det kan innebära slutet för billig småhandel till sverige

Av erkew

2 Frågor

1: Kan inte bara kinaföretaget förtulla, så blir det ingen admin avgift åtminstone?
2: Hur kommer de se på det då paketet är märkt som gåva? Gåva är momsfri.

Är det inte några positiva svar på de frågorna och de kommer genomföra detta så innebär det ju slutet på all billig småhandel ifrån kina och liknade länder. Jag misstänker att det är precis vad postnord vill.