Inlägg

Inlägg som erkew har skrivit i forumet
Av erkew
Skrivet av Petterk:

När du inte har dispens från att följa lagen har du inte dispens från att följa lagen, och bör börja följa den så snabbt som möjligt. Rutinerna behöver de dokumentera och redovisa hur som helst.

Okej men vad har det med vad jag har sagt? Det hade likväl till 1 mars att presentera en handlingsplan.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

För att när du inte har dispens betyder det att du inte har dispens. Har du inte dispens så är datum oviktigt, men hur skyndsamt du gör det är inte oviktigt.

Jag har inte pratat om dispens öht.

Nu säger du att "hur skyndsamt du gör det är inte oviktigt." Källa på detta, och vad menar du? Det är ett luddigt begrepp, skyndsamt kan ju betyda vad som helst, så vad menar du med det?

Datum är visst viktigt, eftersom det som faktiskt sas var att de hade till 1 mars att presentera en dokumenterad handlingsplan.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Nej, det har jag inte sagt överhuvudtaget. Enda jag sagt har varit skyndsamt. Jag behöver inte svara på påhittade argument och kan inte svara på dessa.

Eftersom det i praktiken och formellt innebär en sänkning och sådana här ändringar aldrig har övergångsbestämmelser ser jag inte heller problemet med att PostNord valde att införa det på allt över en natt.

Men då förstår jag inte vad du argumentera emot, och varför du dra upp att de inte har dispens för att inte ta ut moms etc, då jag bara pratar om att de inte behövde införa det över en natt och så tidigt som 1 mars.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Det går inte att bevisa något negativt. Det är inte så att PostNord hade till 1 mars på sig, utan de hade ingen dispens alls och borde ha följt reglerna och lagarna när Tullverket och PostNord hade möte om saken 18 januari.

Du kan inte bevis att flygande spaghettimonstret inte existerar.

Vad pratar du om? Det är inget negativt obevisbart du ska bevisa. Du kom med ett påstånde om att de var tvungna att införa det den 1 mars, viilket är i högsta grad bevisbart.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Svårt att införa övergångsregler när det varit lag sedan 1 juli 1992 utan övergångsbestämmelser.

PostNord har inte haft någon dispens från att följa lagarna och regelverken. Det finns ingen vits i att fortsätta bryta mot lagarna. Utan övergångsbestämmelser så införs ändringar alltid över en natt. Nu har de bestämt att det ska skickas till tullager och har interna avtal/uppgörelser på plats för det från och med 1 mars. Så länge inte riksdagen gör lagändringar så måste de införa det så skyndsamt som möjligt, alternativet är att återkalla tillstånden och inte kunna ta emot och skicka post.

Ge källa på att de har varit tvugna till att införa det den 1 mars. Som sagt allt de har varit tvungna att göra är att presentera en dokumenterad handlingsplan 1 mars enligt tullverket och dem själva. Motsäger du detta så får du gärna ange källa på det blivit beordrade att införa det 1 mars.

De skulle inte blivit av med sitt tillstånd hursomhelst. Postnord är knappast ett vanligt företag.

Av erkew

Angående att hålla på med en massa fejk beställningar, så förstår jag inte riktigt poängen. Även om man bortser ifrån det omoraliska i det. Så kommer det inte ha någon effekt ens. För det första så lär era få fejk beställningar vara en droppe i havet, sedan så är det inte bara upp till postnord ändå.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Nytt är det iofs inte. De har aldrig påstått innan mediastormen att avgiften inte gällde lägre varuvärden, och har ibland tagit försändelser med lägre varuvärden och påfört avgiften. Att följa rikets lag är inte respektlöst, de hade ingen dispens. De hade egentligen ingen tid själva att "anpassa sig", så hur ska de kunna annonsera det långt i förväg. Hade det varit en ändring i lagstiftningen hade de kanske haft tid på sig att gå ut med hur det blir tidigare, men nu är det ju inte vad det rör sig om. Lär väl bli att sånt som ankommer med flyg 1 mars skickas till tullager och att det som ankom innan hanteras som tidigare och således riskerar att få 125 kr i avgift.

Oavsett vad så har deras hantering i så gott som 100% av fallen varit att inte ta ut avgiften på varor av lägre värde. Så det är en förändring i deras hantering, sedan spelar detaljer runt det mindre roll.

Som sagt vad de verka ha varit tvungna att göra är att presentera en dokumenterad handlingsplan senast den 1 mars. Det är inte alls samma sak som att införa det då.

Ja jag kan också se att de skriver, "– Ja, från och med 1 mars kommer alla försändelser som anländer till Sverige att momsbeläggas."

De skriver anländer till sverige, så där får de det att låta som att det inte gäller varor som har kommit till sverige innan 1 mars. Vilket vore positivt, då hanteringen i arlanda bruka ligga på några veckor.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Reglerna och PostNords avgift var kända, nu sänks de ju. Är väl bra med tanke på att de inte har någon dispens från att följa lagen.

Jag tycker det är respektlöst att ändra hanteringen så pass snabb. Lagar om moms har funnits ja, men inte om att ha adminavgifter, och de är nytt att de ska ha avgift på alla varor oavsett värde. Det har varit deras hantering i många år att inte tar ut någon admin avgift för brev med lågt värde. Så att ändra sin hantering mer eller mindre över en natt är ganska så respektlöst, oavsett om de har rätt till det eller inte. Har man respekt så ger man folk en chans att anpassa sig.

De enda de var tvungna till att göra var att presentera en dokumenterad handlingsplan den 1 mars, inte införa det då.

Jag undra hur detta kommer påverka brev som kommer till sverige innan 1 mars, men som fastnar i hanteringen hos postnord/tullen, vilket de i regel alltid gör i flera veckor. Kommer de också drabbas av detta trots att de kom fram innan 1 mars till sverige?

Av erkew

Tycker det är riktigt dålig stil att införa det så kort inpå. Det kommer ju drabba försändelser som är skickade innan detta ens var känt.

Men åtminstone så har de skippat iden om att bara dumpa det i brevlådan för sedan skicka faktura. Vilket hade känt ganska så rättslöst.

De skriver flera gånger både på sin sida och i media att att försändelser utan värde kommer att levereras som vanligt? Då kommer man ju oundvikligen in på på att kinasäljarna alltid kan feldeklarera det som gåva. Iofs så är de flesta breven inte märkta som gift idagsläget (kanske 10% är det). Men de verka närmast öppet erkänna där att brev som är märkta som gåva utan värde kommer slicka igenom. Lite lustigt med tanke på att de tidigare sa att de skulle öppna brev utan värde?

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Varför? För att säljarna då inte behöver kunna reglerna och befrias från administrationen. De behöver inte ens veta hur man fyller i exportdeklarationer. De kan bara stå som avsändare om de faktiskt är avsändare.

Om det är dyrare eller inte beror på vilka avtal de har med speditörerna.

Det är hur som helst bara ett alternativ av flera. De kan själva skicka förtullat, det är bara att speditörerna inte riktigt erbjuder det för vettiga priser. DDP/förtullat fungerar bara när mottagande speditör faktiskt importdeklarerar också som sagt.

Om det stämmer så finns det inte så mycket poäng i att betala momsen på förväg. Man får ändå då betala för admin avgiften, sedan är den kanske lite lägre, men jag tycker inte det borde vara någon admin avgift alls då man redan har betalat för momsen. Förstår inte varför det inte kan ske helt automatiskt i den högteknologiska värld vi lever i. Fraktsedeln kan ha en kodbar som visar att momsen är betald. Speditören behöver inte göra något direkt, man kan låta maskinerna kontrollera det vid tullen.

Btw, även om vi inte har delat samma tolkning i vissa frågor så verka du besitta mycket kunskap i ämnet, hur kommer det sig? Har du jobbat inom branschen?

Av erkew
Skrivet av Petterk:

@erkew

Hade fungerat fint om de kör fulfillment centers och t.ex. Alibaba stod som importör i EU och betalade momsen.

Ebay i staterna har också Global Shipping-programmet där de sköter exporten och skickar paketen DDP/förtullade, den lösningen kräver dock att PostNord eller vilken speditör som tar emot varan faktiskt importdeklarerar det hela och gör det på avsändarens bekostnad. Annars är det fortfarande en oförtullad vara.

Lite längre fram kommer alla säljare kunna registrera sig i ett EU-land utan att behöva lokalt bolag här, och betala in momsen där som sen fördelas till rätt medlemsstat. Allt enligt Mini One Stop Shop förfarandet. De kommer ha egen tullkredit och sin egna relation med tull och/eller skattemyndigheten i den stat och således i det språk de själva väljer. De som sköter sig kommer dra nytta av detta.

Finns alltså tre-fyra sätt att göra detta på. Problemet är att bolag som Alibaba inte vill beblanda sig med logistik och skatter.

Fulfillment center är den dyrare varianten, då det blir mer manuell hantering etc. Det bästa tycker jag ändå är om det går att fixa så att säljaren skickar själv men får fraktsedeln av alibaba/ebay/wish. Så att det är ebay eller liknade som står för momsen, men rör aldrig varan. För varför ska det gå till ett fulfillment center, varför kan inte bara säljaren få fraktsedeln av ebay/alibaba/wish? Det kan väl ske helt automatiskt, ingen extra manuel hantering alls, förutom att bygga upp det systemet och underhåll för det givetvis.

det "positiva" med detta är ju också att alla brev blir korrekt deklarerade när det kommer till värdet också.

Av erkew
Skrivet av -=Mr_B=-:

Det skulle det inte. Hur ska en miljard olika verksamheter världen över kunna vara anslutna till ett sådant system? Visst skulle det fungera för just Wish och eBay, men hur ska det fungera för nya aktörer?

Men nu handlar ju de flesta av säljare hos dessa stora aktörer. Att det inte skulle fungera för alla aktörer utanför eu är en sak, men det skulle ju kunna vara en lösning för över 90% av alla brev/paket.

Av erkew

Postnord skrev att den bästa lösningen är att ingå avtal med sajten och momsen dras direkt på sidan. Det är givetvis en av de bättre lösningarna om det är möjligt. Andra speditörer var skeptiska till det dock.

Det finns givetvis svårigheter med detta, ett problem är väl att det inte är sajten (wish, ebay ali etc) själv som skickar utan en massa olika säljare på sajten, och dessutom så är nog många säljare där dropshippers, så de skickar inte det heller. Detta ska man väl dock kunna arbeta runt. Den dyrare lösningen är väl att varan skickas till ett lager hos (ebay, wish etc, och de ser till den blir deklarerad korrekt med moms.

Är inte annars en fungerade lösningen att säljaren måste ingå ett avtal med ebay/wish etc för få sälja till sverige. Momsen läggs först på i kassan, Ebay/wish betalar sedan in momsen själv. Säljaren kan skriva ut fraktsedel som de får automatiskt av ebay/wish etc, med moms informationen på. Skulle de vara dropshippers och inte kan vidarebefodra denna fraktsedel på ett korrekt sätt så får de helt enkelt inte sälja till sverige på sajten.

Vet inte om det skulle kunna fungera?

Av erkew
Skrivet av Petterk:
Skrivet av Petterk:

Krävs två saker för att detta skulle kunna bli ett problem, först att de slutar skicka ut paketen till ombud (varför om många paket är skrymmande eller rek?) och sen att man inte får möjighet att avböja försändelsen. Försändelser som går i retur betalar inte speditören/mottagaren några importskatter/tull för.

De andra speditörerna kräver att man kvitterar ut försändelsen, och då kan man alltid avböja. Skulle det dimpa ner rätt i brevlådan, så sätt en klisterlapp som talar om att du kommer få en faktura och att du kan gå och lämna in paketet till ombudet om du vill avböja så är den saken ur värden. Speditören får givetvis svälja hanteringskostnaden, men varken speditören (som ofta betalar åt mottagaren) eller mottagaren ska bli skyldiga Tullverket och Skatteverket något. Skulle någon få för sig att missbruka systemet, så måste det väl ändå finnas lagliga medel att ta till, att beställa i någon annans namn på det sättet vore bedrägeri, ett bedrägeri som rimligen bara drabbar speditören.

Tack för svaret.

Är det ett typo eller menar du att mottagaren själv ska sätta på en klisterlapp på brevet? varifrån ska han få den klisterlappen ifrån i sådana fall? Men jag får anta att det är ett typo och du menar att postnord kommer sätta en klisterlapp på brevet om de dumpar det i brevlådan.

I sådana fall kan det väl fungera, även om många säkert kommer missa den där klisterlappen.

Ett problem för postnord om de ska göra så är ju dock att folk kan neka till att de har fått brevet.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

@erkew

Samma person som ger alla motstridiga uppgifter, snarare en strategi. Att de inte kan ifrågasätta detta är ju för att kommunikationsdirektören är den enda de får tala med. PR-avdelningen är inte ansvariga för något av detta, hade varit bättre om några av cheferna hade uttalat sig också.

Så länge du kan avböja i efterhand så är det väl inget problem om de skannar/fotar uppgifterna för att registrera de efteråt. För att det ska vara lagligt måste de dock ta summan från sin tullkredit direkt innan paketet lämnas ut. Kan inte riktigt skötas av en sorteringsmaskin. Uppgifterna kan säkert komma därifrån, men de måste ju veta att de klarerat och betalat för försändelsen innan de skickar ut till mottagaren och lämnar över försändelsen. Krävs alltså tullombud som tolkar och registrerar uppgifterna i rätt system, letar upp rätt varukoder och allt sånt. Godkända tullager har de, men de vill undvika att paketen går dit eftersom det ger längre leveranstider.

Sen nej, de kommer inte införa detta som de talar om och du citerar 1 mars, deras maskiner klarar det inte. Ser man om man läser vidare i samma artikel. De kan införa faktura givetvis, men registreringen och hanteringen måste vara manuell alltså till den grad att de behöver stå där med paketet framför sig. Ska de hantera 150 000 paket på det sättet så behövs några tusen medarbetare som tullombud. Visserligen behöver de inte göra detta på paket som är gåvor eller ej postorder under 500 SEK respektive 300 SEK, men säg 75 000 paket om dagen, kräver fortfarande ett par tusen tullombud för att registrera förmodligen. Vilket i.o.f.s. är en ganska rimlig lösning. Nuvarande avgiftsnivå kan utan problem täcka in lön till ett par tusen anställda.

Vad menar du med avböja i efterhand? Alltså nej det är inga problem att de scannar och det i förhand om mottagaren får en möjlighet att ge sitt godkännande vid utlämnadet, men de får ju det i tidningen att låta som att de skulle bara lägga det i brevlådan som de gör idag med ett vanligt kinabrev och andra vanliga brev, med skillnaden att de skickar en faktura i efterhand.

Jo visst, men kan tycka att han borde vara välinformerad likväl.

Av erkew
Skrivet av Frispel:

Skulle tro att de kommer att presentera en plan och börja implementera den de 1:a mars. De kommer knappast kunna plocka alla paket helt plötsligt, så det lär bli en gradvis process med möjligt start redan den 1a.

Det är inte vad de har sagt tidigare

"Vi ska presentera en handlingsplan senast 1 mars och då kommer vi veta mer om hur momsdeklarerationen ska ske och vilken hanteringsavgift som kommer att tas ut. Då fattas också beslut om från och med när förändringarna kommer att gälla."

Det är nu i några artiklar i tidningar som saker blir lite mer förvirrande. Kan dock vara tidningarna som förvirra det.

Av erkew
Skrivet av Xinpei:

Varför skulle DE INTE ha rätt att göra detta? Andra fraktföretag gör det redan.

Har ingen personlig erfarenhet av utlandsköp med andra speditörer men när det gäller inrikes köp så har de alltid krävt kvittens, fullmakt, eller id, beroende på om det är hemleverans eller om man hämtar det vid ett ombud. Men de har aldrig bara dumpat det i brevlådan.

Du ser inte problemet med att de skickar en faktura i efterskott som personen är inte är informerad om? I synnerhet nu med postnord om de skulle införa det den 1 mars redan , så kan det ju drabba många paket som skickades innan detta ens var känt.

Av erkew

https://www.svd.se/kallor-postnord-har-en-nastan-omansklig-up...

"Det mest effektiva, enligt SvD:s källor, är istället att precis som nu skicka ut försändelserna till mottagarna för att sedan i efterhand ta betalt för moms och hantering. Det kräver att man scannar alla försändelser för att registrera namn, adress och värde på försändelsen."

Iofs inget postnord säger, men det låter där som att de skulle dumpa det i brevlådan utan mottagaren får ge sitt godkännande för sedan skicka en faktura? Har de verkligen rätt att göra det?

"Postnord förbereder sig för att den nya hanteringen ska vara igång om drygt två veckor (1 mars). Men detaljerna är inte klara, säger Thomas Backteman, kommunikationsdirektör på Postnord, till SvD."

Förvirrande med tanke på att de tidigare har sagt att de ska presentera en handlingsplan då, inte införa det då, utan att de ska meddela datum för när de inför det då. Återigen det är kanske tidningen som förvirra allt.

Detta sa de tidigare,

"Vi ska presentera en handlingsplan senast 1 mars och då kommer vi veta mer om hur momsdeklarerationen ska ske och vilken hanteringsavgift som kommer att tas ut. Då fattas också beslut om från och med när förändringarna kommer att gälla."

Alltså informationen som ges ut är extremt motstridig, och det är inga kommentarer kring den motstridiga informationen i sig.

"Den bästa lösningen, enligt Postnord, är att moms betalas redan vid köpet på e-handelssajten. Det skulle emellertid kräva avtal med de olika sajterna och det är inte en framkomlig väg, enligt de logistikexperter SvD har talat med."

Det håller jag med om vore den absolut bästa lösningen.

Av erkew
Skrivet av VresiBerba:

Så utför inte "tjänsten" då. Avgiften är ju cirkulär och gynnar precis ingen, så varför man skall införa en tjänst som i princip endast bekostar sig själv övergår allt förstånd.

Som sagt, man MÅSTE inte göra denna ändringen (tänk inte en på det!), det finns ingenting att tjäna på att ta ut moms på första kronan i det läget som Postnord befinner sig i nu, med bevisligen åt helvete för hårt belastat system. Fortsätt som innan eller sätt en övre gräns på befrielse av momsen om byråkratin kräver detta, ta fler stickprov för att se till att regelverket följs, bygg ut för framtiden för i den kommer det att bli fler paket, inte färre. Nåt sånt skulle bli avsevärt bättre än att chocka hela marknaden med orimliga avgifter som kommer sätta Postnord i en helt ny, förmodligen värre situation när man måste dels skicka tillbaka outhämtade försändelser och bekosta detta ur egen ficka samt att lagerhålla en miljon försändelser i väntan på att slutkund betalar.

Håller med, en helt onödigt tjänst som lär kosta samhället mer än vad den drar in. Varför kan man inte bara gå ut med en informationskampanj om att folk är skyldiga att deklarera momsen (jag tror faktiskt de flesta har missat det helt), samt införa ett smidigt och enkelt system för folk att göra det. Det handlar inte om många kronor på de billiga varorna. Visst folk kommer fuska ändå och inte göra det, ja, men så gäller det ju när det gäller all annan handel också? Det här känns lika dumt som om postnord skulle deklarera alla paket som skickas ifrån företag inrikes, bara för företaget kan i teorin fuska. Skatteverket gör stickontroller etc för se till att reglerna efterföljs, så varför kan man inte göra samma sak här som du säger.

Enda vinsten jag kan se ur ett större perspektiv är väl att det gynnar storföretagen i sverige, då folk tvingas att handla av dem i större omfattning.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

@Petterk: Jag förundras verkligen över hur du tror att ingenting kommer ske med denna avgift. Postnord har redan skrivit om potentiella omvägar till andra EU länder. Återigen skriver du ett inlägg som jag har svårt att tolka, vet inte riktigt vad jag ska svara på. Du skriver som att du vet precis hur det kommer att gå till/bli i framtiden.

EDIT: Vad menar du med att avgifter tillkommer ibland? Dom ska ju ta ut avgift på alla paket hädanefter.

Eu-lager lär inte vara någon funktionell utväg på billiga varor då bara fraktkostnaden ofta är högre än produktkostnaden. Om du inte har problem med en prisökning på 50kr+ på varor som idag kostar 10kr, så finns många av produkterna att köpa via eu.

Angående postnords kommentar så ska man ju komma ihåg att volymerna lär minska dramatiskt, och av de kvarvarande volymerna så är det kanske inte osannolikt att andelen varor ifrån eu-lager kommer att öka. Men det betyder inte att kinasäljarna kommer sälja samma varor till samma pris via ett eu-lager, utan nog främst att köparna kommer välja att köpa ifrån eu istället, och då till ett högre pris.

Så för summera det, så visst eu-lager kan vara en lösning om man inte har problem med en prisökning, men de flesta kinasäljarna kommer inte ens försöka för de vet att de inte kommer få sålt såvidare mycket då, när det gäller de billiga varorna.

Du kan väl fråga kinasäljarna om de har något planerat?