Inlägg

Inlägg som erkew har skrivit i forumet
Av erkew
Skrivet av Honk:

Mitt senaste ebaypaket till större värde som anlände var inköpt via Hongkong och tog sina vanliga 6 veckor att anlända.
Men jag noterade på omslagspappret att det var skickat från Tyskland fastän allt tydde på kinafrakt.
Troligen har de redan omdirigering via andra EU länder för att kunden skall slippa alla tråkiga avgifter.

Skickades från m.sweclockers.com

Detta var inte ens känt för 6 veckor sedan. Men ja omdirigering på vissa enstaka produkter ofta dyrare varor har förekommit länge.

Tror inte kinasäljarna kommer göra så mycket, då de nog inte kan göra så mycket utan att det påverkar priserna väldigt mycket procentuellt sett på dessa billiga varor. Men vi får se.

Av erkew
Skrivet av turtlefiesta:

Hoppar in lite sent i partyt när man varit borta ett bra tag! Om jag beställer nu på Wish kommer dem kunna debitera mig även fast jag beställde innan något var fastställt? Har dem rätt till det och om grejerna kommer i början av mars tror ni jag kommer få betala det isåfall?

De har sagt att oavsett när de inför detta så kommer de inte ta någon hänsyn till när du beställde. Så nej du kan inte vara helt säker. Men du behöver ju inte kvittera ut brevet om du inte vill betala avgiften. Men då får du ju inte heller varan givetvis.

Det hela är väldigt oklart när de kommer införa det. 1mars eller när det nu blir så kommer de redovisa en handlingsplan och då har de sagt att de ska meddela vilket datum de kommer införa det. Senaste artikeln i breakit fick jag dock intrycket av att postnord inte vet vad en handlingsplan är, då de började prata om att ha systemet klart då. Det verka dock hursomhelst ske förseningar då de sa att det en sak är säker och det är att de tekniska lösningarna inte kommer vara på plats då.

Några ifrån kundtjänst på facebook sa runt den 24 januari att alla som har beställt fram tills idag (24 jan) kommer med stor sannolikhet att få sina beställda varor innan allt är klart för att börja debitera. Det är ju dock en halv månad sedan. Jag skulle om jag var du vänta tills 1 mars och se vad de säger då, det är så pass nära nu, för budskapen börja bli lite motstridiga och postnord ger inte intrycket av att man kan lita på dem. Det känns som de kan komma att backa på vad de har sagt tidigare.

De har även börjat prata om att de måste vara utsedda deklaranter av tullverket och de anser sig inte vara det, och då får man ju intrycket av att de vill lägga alltihopa på is. Men det är nog önsketänkande att de kommer lägga det på is.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Handlar snarare om att de importerar i bulk till ett EU-land och feldeklarerar allt, men det varierar.

Visst kan du skicka ett 10 EUR paket till t.ex. Tyskland och låta det frankeras/packas om för att skickas till Sverige, frakten från Tyskland på brev och småpaket är inte dyr. Men när sådana tjänster utförs på en vara i EU så räknas varan egentligen som omsatt i EU och moms ska alltså krävas in av säljaren. Något som naturligtvis inte görs i många av fallen.

Det handlar mest om att Bakteman spekulerar när han får frågan av journalisten här. Fusket som SvDs artiklar handlade om försvinner inte om det går via ett EU-land. Att paketera och skicka vidare om kostar inte mycket, det handlar om kanske 50 kr. Det är billigare att betala momsen och extra frakt inom EU än PostNords avgift, men ingen säljare i tredje land kommer ta på sig det om det innebär att de måste sälja en 100 krs-vara som en 200 krs-vara med alla skatter och avgifter samt frakt inräknat. Uppenbart att något inte står rätt till om de från deras EU-lager tar samma pris för varan som från deras Kina-lager, och det gäller ofta på varor som kostar mer än 150 EUR dessutom. Paket som mellanlandar i EU eller butiker som påstår sig ha ett EU-lager (men inte betalar skatter, och inte tar ut moms) finns redan och är inget som räddat terminalen i Arlanda från sin arbetsbelastning, och är rimligen inget som kommer rädda de undan att behöva behandla paketen framöver. Sveriges efterfrågan påverkar inte fraktalternativen eller affärsuppläggen, köparna kan bara välja alternativen som erbjuds. För fransmännen har det varit värre och de kan ändå inte beställa allt så det mellanlandar i annat EU-land och dylikt.

Då det rör sig om billiga varor så är även en 50kr höjning väldigt mycket, en vara kan då gå ifrån 10 kr till 60kr. Men då verka det som vi har ungefär samma syn här. Då det innebär högre kostnader och sverige är ett litet land så lär det inte vara så många fler kinasäljare som förändra sin säljstrategi så mycket. Jag tänkte mest att jag måste ha missat något då postnord själva verka tro på det scenariot att det kommer öka och de bör väl vara ganska så insatta i det hela och bör väl kunna göra en bättre kvalificerad gissning än oss andra.

Man kan dock undra vad kinasäljarna faktiskt kommer att göra? kommer de sluta sälja till sverige helt? Om de inte har en lösning på det, laglig eller inte, så kommer de få många missnöjda kunder ifrån sverige om de fortsätter sälja till sverige.

Tycker ändå det verka vanligt med fransmän bland de som köper billiga varor utanför eu.

Postnord har nog dock rätt om att volymerna kommer minska

Av erkew

Mycket i media nu om att detta kan undvikas genom att det skickas via ett eu-land. Men jag kanske missar något, men detta borde väl innebära en kraftig prisökning procentuellt sett, vilket gör att många kinasäljare inte kommer göra det. Det måste väl då skickas till ett lager i det landet som den ska mellanlanda i och få en ny fraktsedel, eller rör det sig om någon form av automatiskt vidarebefordring?

Av erkew
Skrivet av Frispel:

Detta går att tolkas som att man ser över hanteringen och även ser över hur man ska göra med avgiften, men att nuvarande lag gäller och att avgiften är dessa 125:- tills något annat meddelas. För det är så det ser ut. Lagen gäller, postnord tar 125:- i avgift för att momsdeklarera åt dig. Att de sedan valt att släppa igenom paket är i sig ingen garanti för att alla paket klarar sig, även när det gäller paket med lågt värde. Så avgiften är införd för ett bra tag sedan, men postnord har (än så länge) inte någon infrastruktur på plats för att kunna momsdeklarera alla paket som kommer vilket gör att de flesta slinker igenom, oavsett vad lagen säger.

De skriver klart ut att det inte är infört och "Det är inte klarlagt från när avgiften kommer att tas ut, även på varor med mindre värde. ".

Alltså Även på varor med mindre värde, det handlar inte om att de ska se över en befintlig avgift, utan det handlar klart och tydligt om de inför nya hanteringar på nya områden och vad avgiften då blir och när den nya hanteringen kommer att införas. De skriver det ju rakt ut. De har aldrig haft någon avgift på varor av mindre värde och de skriver det även rakt ut, så varför försöker ni vrida på vad de skriver?

Det är ju dessutom uppenbart i praktiken att de aldrig har tagit ut någon avgift på varor av mindre värde, så det är hur som helst nytt hur man än ser på det. Bara för de har tagit ut avgifter på dyrare varor och kanske skulle ha gjort det på billigare också om de hade fäljt lagen, så gör det inte det mindre nytt. Det är som att säga att "vi alltid tagit ut en avgift för apelsiner men aldrig tidigare för päron, men bara för vi har tagit ut det för apelsiner så är det inget nytt". Det är det ju. Då man börja applicera det på områden som man aldrig tidigare har tagit ut avgift på så är det ju nytt. Det erkänner de ju själva också.

Jag pratar inte om vad lagen säger, utan jag pratar om hur postnord arbetar. Lagen säger sedan inget om att postnord ska ta ut admin avgifter.

Av erkew
Skrivet av Hulle:

Frågan har ju inte varit aktuellt iom att Postnord (med Tullverket goda minne lovar jag) valt att inte kontrollera paket från Kina.

/hulle.

Har något parti lyft denna frågan nu på sistone? Nyheten är ca en halv månad gammal nu. Utmärkt tillfälle att få lite röster på denna frågan som berör en stor del av svenska befolkningen. Det finns inga signaler på att något parti direkt motsäger sig detta.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Alltså vad de sagt att de följde i efterhand är inte samma sak som vad de sagt till allmänheten vid tidpunkten, allmänheten har haft information från PostNord och Tullverket att paketen ska momsas, och att PostNord har sin tilläggsavgift för att importdeklarera. Du har inte belagt att så inte skulle vara fallet för det är inte vad PostNords kommunikatörer har sagt eller lagt fram bevis för, PostNord har inte ens hänvisat till vad nivån skulle varit under åren. Innan EU-direktivet från 2009 gällde delvis andra regler, det är först från 1 januari 2010 som nuvarande regler om 22 EUR (10-22 EUR i direktivet) för icke kommersiella försändelser började gälla här och där direktivet uttryckligen gjorde de möjligt att införa undantag för moms upp till 22 EUR. Samtidigt är ändringen från 2009 tydlig med att postorder inte automatiskt faller under dessa beloppsgränser. Det har alltså aldrig funnits några gemensamma regler som skulle kunna beskrivas som att varor upp till 22 EUR är fria från importtullar och skatt, när den artikeln kom till så var det också valfritt om man ville applicera det på postorder från tredje land eller inte. Finns inte mycket som Posten hade kunnat förväxla eller tolkat som en "EU-regel" med tanke på att de inte sig även långt före direktivet från 2009.

Innan vi höjde gränsen för importtullar till 150 EUR (började gälla 1 december 2008) låg den på 22 EUR, därav varför de pratar om 22 EUR nedan.

Postens "Att handla på Internet" från maj 2007 skriver t.ex. detta –
Förresten @kommenterande, Posten har fått öppna paket till företag för att se om det finns någon medföljande faktura, men inte fått undersöka mer än så, kan möjligen fortfarande gälla hos PostNord. Paketen de kommer skicka till tullager är säkert adresserade till privatpersoner däremot.

Det som är misinformation är sådant som exempelvis Expressen-artikeln där PostNord tycks påstå att det är efter ändringen av Tullagen som började gälla 2016 som det blev problem.

Det är mycket möjligt och det är möjligt att vi pratar om lite olika saker, men inget av vad du skrev förändra att de i praktiken har jobbat med praxisen att släppa igenom de billiga breven och fortfarande gör. Du gör till och från sken av att detta redan är infört och även klart vad avgiften är, trots att postnord har varit tydliga med att detta inte är infört än och vad avgiften är för små paket är också oklart. De har ju tillochmed gått ut själva i köpta artiklar för att betona det, vilket du själv länkar till.

Det är väl du som ska bevisa att postnord inte själva vet hur de arbetar, inte jag som ska bevisa att de vet. Men jag har länkat tidigare, så jo jag har lagt belägg för det jag skriver. Men bland annat så säger de detta på facebook.

"Vi ska presentera en handlingsplan senast 1 mars och då kommer vi veta mer om hur momsdeklarerationen ska ske och vilken hanteringsavgift som kommer att tas ut. Då fattas också beslut om från och med när förändringarna kommer att gälla. "

"Det är inte klarlagt från när avgiften kommer att tas ut, även på
varor med mindre värde. "

https://www.facebook.com/postnordsverige/posts/20194530483067...

https://www.facebook.com/postnordsverige/posts/20207901748397...

Av erkew
Skrivet av Kommenterande:

Jag har uppfattat det som att det varit allmänt känt att de haft denna praxis men att de inte själva sagt det förrän pressen började skriva om att Postnord gör fel.

Jag ber om ursäkt, men jag förstår inte vad du vill ha sagt?

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Avgiften har gällt privatimport från tredje land, och det har aldrig funnits någon gräns som PostNord kommunicerat där du skulle slippa importdeklaration och moms. Sverige har inte haft någons gräns efter 1 juli 1992, PostNord har kommunicerat att postorderförsändelser inte är undantagna tidigare, precis som Tullverket också gjort. Det är du som ljuger här, du kan inte belägga vad de skulle haft för gräns eller att PostNord skulle kommunicerat vad den är till konsument då alla dokument från PostNord motsäger den historien.

Det PostNords kommunikatörer sagt är att de inte beslutat att de ska fortsätta med samma nivå framöver. Det finns som sagt (och diskuterat tidigare i tråden) däremot ingen anledning att ha olika taxor efter deklarerat värde, mindre försändelser är inte billigare att importdeklarera/hantera för PostNord och det öppnar bara upp för mer fusk. En allmän sänkning är dock möjlig, men det lägger sig inte Tullverket i. Även om de sänker den till 40 kr exkl moms (50 kr) så kommer det fortfarande finnas folk som gormar om att den är för hög, men då inte speditören sagt att ni skulle slippa avgifterna så får ni vända er ilska mot säljaren.

Jag har länkat många gånger tidigare till vad postnord har sagt, men du vill inte ta till dej. Du verka tro dej veta mer hur de har jobbat än vad de själva vet.

De har jobbat med praxis att inte ta ut moms+admin avgift på billigare varor, detta har varit allmänt känt och de har även själva sagt det.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

PostNord har varken sagt det eller bevisat vad de skulle haft för påstådd gräns, för visst har folk åkt på moms och administrationsavgift på paket värda under 300 SEK emellanåt. De kommer bara ta ut avgift på paket de fångar upp och kräver in moms för. För närvarande är enda taxan de har för detta 125 kr inkl moms. De har ännu inte kapacitet att fånga upp alla försändelser, och det gäller ju inte ens något visst värde. Själva grunden i det hela är ju att de inte haft kapacitet och inte jobbat mot att få kapacitet för att följa lagar och föreskrifter.

Det du säger är helt enkelt inte sant. Postnord har varit väldigt tydliga med att de inte fastlagt vad avgiften för dessa försändelser kommer att bli, den avgiften du syftar på är vad som gällt för dyrare paket. Det finns ingen fastlagt avgift för de billigare paketen än. Dessutom så har de sagt att de kommer meddela datum för när de kommer införa detta då de presentera handlingsplanen. Du verka kunnig i ämnet men varför fortsätter du spridda denna desinformationen?

Av erkew
Skrivet av vrmlnd:

Enligt somliga (Postnord inkluderat) har avgiften för paketen från utanför EU på 125kr börjat tas ut för paket under 22€ nu också. Stämmer det? Många verkar ju ta ut paket utan denna avgift..

Skickades från m.sweclockers.com

Återigen det stämmer inte. Om du påstår att postnord har sagt att de har börjat ta ut denna avgift oavsett värde på varan, så får du gärna ange källa.

Av erkew
Skrivet av Jompa79:

Det är inte redan infört och kommer dröja innan det införs. Har hämtat ut 2/4 paket som jag beställt rätt nyligen utan problem och räknar med att kunna hämta ut de som är kvar när de är framme utan problem.

Även om jag delar din gissning om att det kommer förmodligen dröja till andra halvan av året, så är det precis det, en gissning. Ingen vet. I teorin så kan det inträffa imorgon. Det går inte ens att få fram en väldigt grov uppskattning ifrån dem då man frågar dem.

Av erkew
Skrivet av makatech:

What, är prishöjningen redan införd, är du helt säker på det??? (och tusen till frågetecken)

Nej den är inte införd. De kommer meddela datum för när de inför det då de redovisar handlingsplanen. De ska redovisa handlingsplanen senast 1 mars. Så någon gång mellan imorgon tills 31 dec.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Moms blir det garanterat, avgift nästan säkert då en sådan redan finns och kan tas ut. Alternativet att säga att de bara tar avgift på större värden skulle ju bara leda till att alla ber säljarna skriva ner värdet. De kan inte slopa något som är lag och som gäller i hela EU från och med 2021 i vilket fall som helst.

Det är precis vad som sker idag ändå i många fall, och det kommer fortsätta hursomhelst.

De kan automatisera allt och därmed inte ta ut någon avgift. Problemet för dem om de tar ut en för hög avgift är ju att få kommer hämta ut paketet.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

@erkew: Hoppas verkligen att nästa nyhet om detta är att dom blåser av allt.. eller att dom tvingas slopa idén.

Man kan alltid hoppas, men det är inte troligt. Det kommer att ske tyvärr.

Det mest realistiska att hoppas på är att det kommer dröja till slutet av året och att avgiften kommer vara väldigt låg och samt att det inte räknas per paket ut kanske mer per person per månad eller liknade.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

Några nyheter om detta?

Nej inte direkt.

Det som gäller är fortfarande

Att de ska presentera en handlingsplan senast den 1 mars, då de presentera handlingsplanen ska de också meddela hur hög avgiften kommer bli och när det kommer att införas etc.

Såvida de inte har en annan defination av vad en handlingsplan är så brukar det tar längre tid att genomföra det som står i handlingsplanen än vad det gör att ta fram en handlingsplan. Men ingen här vet, och man får inget direkt svar ifrån dem då man frågar efter en grov uppskattning.

Det kan bli imorgon det kan bli 31 dec i teorin.

Av erkew
Skrivet av Kommenterande:

Vet inte hur pass mycket koll man har, men om det varje vecka kommer hundra gåvor från "herr Pling Plong" i Kina till hundra olika svenskar, kanske tullen blir misstänksam och undrar om detta verkligen är gåvor.

Precis, det lär ju vara upprepande avsändare, och det får ju inte vara gåvor ifrån företagare utan måste vara gåvor ifrån privatpersoner. Så de kan mycket väl reagera på det. Men jag vet heller inte hur bra koll de har på det.

Jag såg dock en som påstod sig jobba för ett annat speditör företag skriva här inne tidigare, att brev som är märkta som gåvor går igenom utan extra avgifter. Men nog inget man kan räkna med.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

Vet inte riktigt hur jag skulle kunna lägga allt i en stor låda när jag beställer från många olika säljare ifrån aliexpress.

Jag tror tyvärr det är kört, såvida inte att märka dem som gåva är ett fungerande kryphål.

Av erkew
Skrivet av Hubbebubbe:

Så kan man fortfarande köpa produkter från t.ex. aliexpress fortfarande utan att åka dit på en avgift?
Eller har det redan införts?
Har inte riktigt hängt med på det här.

För sammanfatta vad postnord ha sagt.

1: Du har alltid fått betala admin avgift plus moms för dyrare saker.
2: Nyheten om att detta kommer gälla även för paket med lågt värde har INTE införts än
3: De kommer meddela datum och vilkor då de redovisar handlingsplanen.
4: De har sagt att de ska skyndsamt arbeta för att införa det efter de har redovisat handlingsplanen, och att det ska ske i år i alla fall.
5: De sa för några dagar sedan att beställningar som du har gjort fram tills idag kommer med stor sannolikhet nå fram till dej innan de börja debitera för detta. Men då de väl börja debitera så kommer det inte ta någon hänsyn till när beställningen gjordes.
6: Du kommer inte kunna bli betalningskyldig. Vad som händer om du inte betalar är att den skickas tillbaka.

Så det finns inget 100% säkert svar på din fråga. Men rimligtvis så är det fortfarande ganska så säkert. Men jag är inte säker.

Av erkew
Skrivet av Mizzarrogh:

"Gåva" var väl mer eller mindre praxis en tid från Kina för att komma runt de gamla tullföreskrifterna.

(Jag handlar själv från Kina för att det är billigt om någon undrar...)

Enligt min egen erfarenhet så skulle jag säga att bara ca 10% är märkta som gåvor idagsläget, de flesta är märkta hyfsat korrekt om än ibland med fel värde.

Hur de kommer göra nu vet jag inte. Är sverige tillräckligt stort för de ska bry sig öht?