Inlägg

Inlägg som erkew har skrivit i forumet
Av erkew
Skrivet av videopac:

@Petterk:

Jag är imponerad över ditt tålamod och dina korrekta förklaringar, trots ett massivt faktamotstånd.

Kudos!

Jag tycker han försöker missleda folk då han inte vill ta till sig av vad faktiskt postnord har skrivit rakt ut flera gånger.

Av erkew
Skrivet av JohnSport:

Får ju se hur bra detta kommer gå. PostNord kommer inte hinna gå igenom alla paket som anländer varje dag. Om de inte ökar antalet anställda (som de inte kommer göra, eftersom de numera ska generera en vinst, och istället minskar antalet anställda). Säg då att man istället stryper hanteringen, och bara låter paket som behandlats skickas vidare, och låta resten ligga på hög tills dem också har hanterats? Ja, då kommer hela Arlanda vara fyllt med paket inom en månad.

De kommer anställa fler, det är en av orsakerna till avgiften.

Det kan blir kaos ja och känner man postnord rätt så blir det väl det oavsett. Men de kommer ju lägga fram en handlingsplan där de kommer redogöra i mer detalj hur det hela ska genomföras och när. Det kan nog ta lite tid innan de ha organisationen på plats, eller så kanske det går överraskande fort, who knows.

Innan handlingsplanen är klar så vet ingen hur detta kommer utspela sig i detalj, inte ens postens vd, även om han säkert kan göra en en bättre kvalificerad gissning än oss.

Men trots att vissa i denna tråd vill få folk till att tro annat, så har posten gått ut och sagt rakt ut att det inte kommer införas innan handlingsplanen är prestenterad i alla fall, men däremot någon gång under året. Vad avgiften kommer bli, är fortfarande okänd för posten själva. Så därmed så vet givetvis ingen i denna tråd heller vad avgiften är för dessa paket.

Vi får se hur det blir då stormen har lagt sig, väldigt många frågetecken just nu. Evt så kommer detta har ha en marginel effekt om gåva är ett kryphål och kinasäljarna börja använda sig av det mer.

Av erkew
Skrivet av fax110:

Nej han ljög inte då dom inte har bestämt vad avgiften ska hamna på framöver men idag är den på 125kr.

missade du denna del eller "- Det här är ingen ny avgift utan den har vi tagit ut tidigare, säger PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Ehandel.se." och "- Nej, det är inte korrekt. Men det är den hanteringskostnaden vi har i dag. Det vi vet är att det kommer en kostnad. Exakt vad summan kommer att bli kan vi inte svara på, utan det får utredningen visa."

som jag försökt skriva tidigare men ingen lyssnar !!! avgiften finns redan och det är inte någon ny avgift som kommer att komma, ifall det kommer en ny kommer den bara byta ut den gamla avgiften...

skillnaden framöver gentemot tidigare är att ALLA paket som passerar postnord ska förtullas istället för som tidigare och som du själv råkat ut för att man bara tagit in större / dyrare paket för tullning och lite stickprover ibland.

avgiften är deras omkostnad för att hantera förtullningen och inget dom tjänar pengar på. Schenker, DHL, Fedex har gjort som postnord nu ska göra under många år och har exakt samma avgift, ibland dyrare och ibland billigare.

De har tagit ut den avgiften för dyrare paket, det har inte funnits någon praxis om vad som gäller vid paket med lågt värde. Vad de ska ta ut för avgift på dessa billiga varor är fortfarande oklart.

Läs ditt egna citat i det fetade en gång till. "Det vi vet är att det kommer en kostnad. Exakt vad summan kommer att bli kan vi inte svara på, utan det får utredningen visa".

De har också i andra sammanhang skrivit att de kommer meddela då de redovisar handlingsplanen om när de kommer införa detta, så de säger det rakt ut att de inte har infört det än.

"Vi ska presentera en handlingsplan senast 1 mars och då kommer vi veta mer om hur momsdeklarerationen ska ske och vilken hanteringsavgift som kommer att tas ut. Då fattas också beslut om från och med när förändringarna kommer att gälla."

https://www.facebook.com/postnordsverige/posts/20194530483067...

Av erkew
Skrivet av ZecretW:

Det är kolfiberpropellrar så det var runt 400:- Jag har inga problem att betala tull och moms då dessa produkter inte finns att köpa här, det är postens 125:- jag ogillar.

Posten är ett företag som betalar skyhöga löner till de i ledningen, bygger omotiverat dyra kontor och är misskött så det är genant. Hade det inte varit statsägt hade det kursat för länge sedan. De höjde portot och ändrade villkoren att de numera har minst 3 dagar på sig att leverera ett inrikesbrev. -minst- dvs. det kan komma fram vilket år som helst utan att de har missat målet.

Precis då är det en dyrare produkt och därmed så hade den fastnade även för ett år sedan, det har inget med dessa nyheter att göra. Det nya är att detta kommer gälla även om så varan bara är värd 1 kr, det finns ingen under gräns längre. Det är fortfarande okänt när dessa grejer kommer att införas, de som säger annat har antingen inte läst eller vill inte ta till sig av vad postnord själva har skrivit, för de har gjort det ganska så glasklart att vad avgifterna blir och när det kommer införas bestäms då de presentera en handlingsplan. Varför vissa har så svårt att ta sig till detta då de säger det rakt ut vet jag inte.

Sedan när handlingsplanen blir klar och hur lång tid efter det, det kommer ta innan de inför det, är däremot okänt för mig och nog alla andra inkl de själva. De ska presentera en handlingsplan senast 1 mars sedan införa efter det någon gång under året, kan rent tekniskt sett bli imorgon. Men man får ju hoppas att postnord är så pass ansvarsfulla emot kunderna så de ger alla lite tid på sig inkl sig själva.

Av erkew
Skrivet av SwedZi:

Som företagare så misstänker jag att det är relativt enkelt för Wish att komma runt den här avgiften för sina kunder för produkter till ett värde under 1500:-.

Anledning:
- Tull behöver ej betalas på produkter till ett värde under 1500:-
- Moms skall sedan 2015 ej betalas till tullverket utan till skatteverket.

Wish startar upp ett svenskt dotterbolag och på alla beställningar till sina drop-shop leverantörer adresserar mottagaren till Wish AB C/O Anders Andersson, Anderssonvägen 13, Anderstorp.

Då värdet är under 1500:- så kommer inte tullverket vara inblandat i den här transaktionen då företag (i det här fallet Wish) skall deklarera momsen och betala den till skatteverket.

Slutsats. Wish lägger på momsen på produkterna, Wish kommer deklarera momsen och betala den till skatteverket. När paketet anländer till Sverige från Kina med ett varuvärde under 1500:- och det är ett momsreggat företag som mottagare så släpper posten igenom paketet utan att behöva göra tulldeklarationen till en avgift på 100+moms.

Paketet har c/o till en privatperson så leveransen sker till privatpersonen. Wish står för momsen till skatteverket och tullverket kommer inte vara inblandat.

Wish kan därmed fortsätta sin verksamhet, och staten får in sin moms, och kunderna slipper betala 100+m för tull/momsdeklaration till posten. Alla blir glada.

Ok det lär inte ske. Wish och liknade basera inte hela sin verksamhet kring sverige, de kan fortsätta sin verksamhet utan sverige utan större problem, även om det är negativt även för dem.

Jag tror inte på några sådana komplicerade scam liknade projekt.

Jag tror det är 100 gånger troligare att säljarna försöker med att märka det som gåva. Om det funkar eller inte får väl framtiden utvisa. Om det funkar så lär den stora skillnaden bli att 90% av breven är märkta som gåva tillskillnad ifrån idag där kanske runt 10% är märkta som gåva.

Av erkew
Skrivet av ZecretW:

Jag hämtade precis ut en laddning propellrar från Banggood (beställda i fjol) och kan bekräfta att förutom tull+moms (Vilket jag kan tycka är ok att betala) så tog PostNord ut 125kr i administrationsavgift för att sätta på klistermärket att det ska betalas tull. Det tycker jag inte är ok, det är ocker.

Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman har i en intervju med Ehandel.se dementerat uppgifterna om att avgiften kommer vara 125 kronor även för småpaket från Kina.
Han ljög alltså, precis som vi alla visste att han gjorde.

Hur mycket kostade din vara? De har gjort så på lite dyrare varor länge, inget nytt. Det har inte haft med storleken att göra utan priset förut. Nyheten nu är att det kommer gälla oavsett pris.

Av erkew
Skrivet av MultiMan:

10+? Senaste beställningen från Wish i september låg över 60 dagar på Arlanda. Då kan man ju föreställa sig hur det blir nu.

Lång tråd men väldigt många verkar missa att detta hände efter direktiv från regeringen och Magdalena Andersson. Är ni missnöjda och tycker frågan är viktig, är det val i september.

Menar du att högerpartierna är emot detta och kommer förändra det? Annars ser jag inte vad valet kommer ha för betydelse.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

De har redan en avgift på 125 kr som var känd av allmänheten, hur de betalar in momsen vet de redan då de faktiskt stoppar en del försändelser och Tullverket har inte att göra med om de ska behålla avgiften på den nivån eller inte. Avgiftsnivån har inget med handlingsplanen att göra. Det handlar mest om att de inte kan strunta i att kontrollera säckar med brev från Kina, och det blev de tillsagda att de inte kan göra på mötet 18 januari och tullagen har de vetat om sedan innan den började gälla, där har inget ändrats i det här avseendet på flera årtionden. Postorderförsändelser från tredje land har tullagen krävt moms på sedan åtminstone juli 1992, oavsett varans värde.

Klart det handlar om ett förändringsarbete när de ska börja försöka följa tullagen, men det är inte samma sak som att nya regler börjar gälla något visst datum. Det är heller ingen överraskning för någon att mottagaren är ansvarig för att betala momsen och avgifterna om de vill ha paketet. Folk behöver knappast massor tid på sig för att inse att de inte kan fortsätta med tullbrott utan risk att åka fast. PostNord har inte fått någon dispens från att följa lagen, och Tullverket kommer rapportera löpande till regeringen hur det går för PostNord att förbättra hanteringen. Alla varor går inte igenom utan att PostNord tar de idag och de kommer garanterat skala upp deras förmåga att kontrollera paketen över en längre tid, de kommer inte anställa fler i terminalerna och skola in dem för att inte följa lagarna.

Du verka vara så glad över denna nyhet så du ignorera vad de skriver.

Det står klart och tydligt att de inte har bestämt vad admin avgiften kommer att bli. Så varför låtas du som att den är känd?

Det står klart och tydligt att de fattar beslutet om när detta kommer införas då de redovisar handlingsplanen. De kan iofs rent tekniskt sett införa det dagen efter de har redovisat handlingsplanen, om än osannolikt. Dock är det glasklart att de inte kommer införa det innan de har redovisat handlingsplanen, de säger ju det rakt ut, ändå förnekar du det eller påstår du att postnord ljuger för allmänheten?

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Genomföra vad?

Det enda de officiellt har sagt är vad de sagt i deras pressmeddelande. Tullverket har kommit med sitt egna pressmeddelande. Tycker det framgår i media att PostNord är tydliga med att de inte fått någon dispens här, inte ens någon tillfällig sådan. Arbetet börjar inte efter de gjort en handlingsplan och det handlar inte om något de kan "genomföra" något visst datum. PostNord kommer säkert vara sämre på att ta ut momsen på försändelserna vid årets slut än vad andra speditörer är idag, men det betyder inte att det är riskfritt fram till något visst datum och att de inte redan stoppar paket.

Läser du t.ex. SvD-artikeln du länkar så pratar inte Backteman om någon ny hantering direkt utan att de ska stärka upp sin organisation så att de faktiskt plockar och hanterar fler försändelser korrekt, vilket innebär att de behöver lagra fler försändelser än när de inte följde tullagen i särskilt stor utsträckning. System för att hantera det har de redan, det är inga nya regler som tillkommit, det som är nytt är att de måste utöka sin kapacitet och det är något de haft över 25 år på sig att göra, men struntat i. Nya tullager har de säkert innan årets slut, men att de skulle vänta "tills systemet kommer på plats" senare under året innan de börjar ta försändelser (fler än tidigare) kan vi glömma. Tullverkets förstärkta kontroller kommer inte vänta på PostNords åtgärdsplaner utan de kommer följa de under hela året och har redan klargjort att PostNord måste följa lagen.

'

De skriver själva på facebook.

"Vi ska presentera en handlingsplan senast 1 mars och då kommer vi veta mer om hur momsdeklarerationen ska ske och vilken hanteringsavgift som kommer att tas ut. Då fattas också beslut om från och med när förändringarna kommer att gälla. "

https://www.facebook.com/postnordsverige/

Det kan inte bli mycket tydligare, beslutet om när förändringarna kommer att ske görs då de presentera handlingsplanen, såvida de inte ljuger så är det väl ganska så glasklart.

Det vore helt orimligt att de inför det redan nu, de vet ju inte ens själva vad admin avgiften ska bli, okej för betala för momsen, men admin avgiften måste ju vara känt innan köptillfället, kan man ju tycka. Men nu spelar det mindre roll vad vi tycker är rätt, de har sagt att de tar beslut om när förändringarna kommer börja att gälla då handlingsplanen är presenterad, så den kommer inte införas innan dess. Man kan då spekulera kring när exakt de kommer att införa det? Återigen rimligt är att de ger folket och sig själva några månader på sig att anpassa sig.

En vild gissning, augusti.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Självklart kommer inte allt fastna på en gång bara för att de vet att de ska stoppa paketen, de riktigt feldeklarerade kommer de aldrig i princip aldrig komma åt (kommer ta tid innan de börjar öppna alla paket utan deklarerat värde osv), men de kan inte strunta i att börja jobba mot att öka kontrollerna och utbilda sin nuvarande personal, det måste de börja med på en gång. Är inte som de kommer bygga upp organisationen och sen börja stoppa paketen ett visst datum. Sen stannar knappast Sverige för att privatpersoner som importerar saker med hjälp av PostNord får vänta på sina paket, det finns andra speditörer och det är inte meningen att paket till företag (med Eori-nummer) eller förtullade paket ska fastna hos PostNord heller. Antar dessutom att dina paket har högre värde än 22 EUR som är kryphålet i flera andra EU-länder till att börja med.

Du fortsätter säger detta, trots att de har sagt i media att de ska genomföra det någon gång i år efter de har lämnat in handlingsplanen? Jag undra vad du egentligen basera detta på?

Av erkew
Skrivet av Inteno:

Hade du vågat beställa?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det skulle jag. De har som sagt inte kommit ut med någon information om när detta ska införas, de har inte sagt vilken avgift det kommer bli ens.

Men man vet aldrig, jag har ingen inside information. Men jag tycker det vore extremt fientligt att ändra på hanteringen över en natt utan har gett folk en chans att anpassa sig. Postnord har tydligen ignorerat detta i 25 år, då kan de allt ge folket några månader på sig att anpassa sig.

Personligen är jag väldigt nyfiken på vad avgiften kommer att bli. Får hoppas på en mer rimlig avgift på runt 20kr. Det är ju fortfarande en hög avgift sett till ordersumman, men ändå betydligt mer hanterbart.

Av erkew
Skrivet av Hubertus:

På vilket sätt är det extremt fientligt att tillämpa gällande lag?

Då postnord själva har bidragit till att folk inte har känt till denna lag och trott att det var fritt fram. Dessutom så har det alltid varit okänt vad admin avgiften är och det är fortfarande okänt, det säger de själva att de inte vet vad admin avgiften kommer att bli. Så jo då är det fientligt att över en natt helt plötsligt tillämpa den på alla, då det kan retroaktivt gå bakåt över 2 månader på beställningar som folk har gjort.

Hur lagen ska tolkas har ju inte varit vidare tydligt för många inkl postnord verka det som.

Av erkew
Skrivet av Inteno:

Mao bör jag slippa dessa även nu?

Skickades från m.sweclockers.com

chansen tidigare var obefintlig, när de nu än inför detta så kommer chansen nog vara större att du drabbas av det än att du inte drabbas av det, som det låter. Men frågan är när de inför det. Det är ingen här som vet, de har inte gått ut med någon information om det.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Handlingsplanen handlar om att de ska fånga upp fler paket och att de ska utbilda sina anställda speciellt de som agerar tullombud. Vore orimligt att de väntar med att införa åtgärderna, de kommer införas löpande (och de har sedan tidigare kunnat fånga upp paket från Kina) och Tullverket kommer ha förstärkt kontrollnärvaro på Arlanda och Toftenäs postterminaler. De två parterna kommer inte sitta och vänta på att att en handlingsplan ska diktas upp. Tullverket kommer för övrigt öppna upp en digital tjänst för de som vill efterdeklarera sina grejer som inte stannades i tullen, men det tror jag inte folk är så sugna på att göra.

" Vi ska senast 1 mars redovisa en handlingsplan och sedan säkerställa att systemet kommer på plats. Eftersom det är sådana enorma flöden så är det inte okomplicerat att skapa ett system som ska vara både smidigt och robust.

Planen är ändå att relativt snabbt få ett system på plats, det ska definitivt ske under året. Den nya hanteringen innebär bland annat att mottagaren av varan inte kommer att få den levererad förrän moms och hanteringsavgift är betald."

https://www.svd.se/postnord-vi-kan-behova-lagra-10-miljoner-p...

Med andra ord först redovisa handlingsplanen för sedan sätta det i system någon gång under året. Det är vad de säger till media åtminstone.

Att införa denna förändringen över en natt vore extremt fientligt då leveranstiden kan vara över 2 månader, så 2 månader innan folk ens visste om det.

Av erkew
Skrivet av Inteno:

Vågar man beställa från wish nu utan att åka på dessa kostander? Står att leveransen kommer i mars. När skall denna avgift införas?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag vet inte med säkerhet, men rimligtvis så ger postnord folk några månader på sig att anppasa sig efter handlingsplanen är färdig. Just nu vet vi ju inte ens vilka avgifter det kommer bli etc, de kan ju inte införa det över en natt då leveranstiderna ibland är över 2 månader.

Men de säger att de kommer införa det i år i alla fall.

Av erkew

Jag mailade några kinasäljare för se hur de ställer sig. De som har svarat hittils, även om det är få än så länge. Har sagt at de märker det som en gåva. Många i denna tråd säger dock att det inte funkar. Själv har jag ingen anning. Vet inte hur postnord/tullen ska veta om det är en gåva eller inte. Men bevisbörda kanske ligger på mottagaren/avsändaren att bevisa att det är en gåva? Det kan dock mycket väl vara ett kryphål för kinasäljarna, men väldigt oklart. Men om det är fallet, så antar jag svenskarna kommer få väldigt mycket gåvor ifrån de generösa kineserna snart.

Media skriver

"Den nya hanteringen innebär också att försändelser med varor där värdet inte framgår av etiketten, behöver öppnas. Det handlar enligt Postnord om upp till 20 000 försändelser per dag."

Är det breven som är märkt som gåva de syftar på där?

Jag tror inte så många kinasäljarna kommer ha lager i europa bara för sveriges skull, då får nog hela europa göra likadant som sverige för det ska vara värt det.

Av erkew
Skrivet av Defender:

Fast enligt Wish betalar dem ju redan moms när man handlar.

Gör man? Källa på det.

Av erkew

Detta lär väl gälla uk snart också. Vilket är den överlägset bästa landet att handla ifrån i europa idag.

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Alla länder i EU kommer hur som helst få samma regler som oss att skatteskyldigheten vid import gäller alla varuförsändelser f.r.o.m. 2021. Funkar det inte längre att skriva ner värdet så kommer de hitta på något annat istället. Många säljare har redan satt upp lager i EU, och lyckas så göra även fast de inte tar ut någon moms. Sänds varan inom EU så kan inte Tullverket göra något åt saken, det är en fråga för tullen i det land där lagret finns och det är detta lands rättsväsende som måste se till att de som startar upp e-handlar inom deras land också bokför verksamheten och betalar skatter. Ekonomisk brottslighet kommer inte försvinna.

eBay tar bort negativa omdömen när kunden har fel åtminstone.

Men om de ha lager i europa, så ökar väl frakten istället?

Av erkew
Skrivet av Petterk:

Det är bara PostNord som fått tillsägelse att de är för dåliga på att kontrollera varuförsändelserna bland de svenska speditörerna, det är inte samma sak som att säljare från Kina inte kommer hitta sätt att ta sig runt det, de säljer/skickar en halv miljard paket till Europa med värde över 22 EUR årligen som slipper undan moms/tull. Det PostNord gjort är ju att de släppt igenom fullt korrekt deklarerade paket utan att betala tull/moms. PostNord kommer inte komma åt alla paketen som är feldeklarerade med flit, åtminstone kommer de inte kunna betala in rätt summa till Tullverket. DHL, FedEx, UPS och andra internationella speditörer har inte fått någon tillsägelse från Tullverket och har således inte behövts påminnas om landets lagar, men även hos de går såklart en del paket igenom som egentligen skulle betalat tull/moms.

Frågan hur stor procent går igenom då? Pratar vi några få procent, eller 90%? Att några få procent går igenom förändra inte så mycket.