Inlägg

Inlägg som fiend har skrivit i forumet
Av fiend
Skrivet av mrqaffe:

Så kanske ?
https://www.youtube.com/watch?v=Fer4SssH4FE

Filerna går ju att dela ut på nätverket på olika sätt så ftp är väl inte så svårt att konfa upp. Ska du köra ner en massa bilder så skippa sd kort och lagra på en ssd i stället så du inte skriver sönder minneskortet.

Tänker om det fanns mer färdiga "program" eller om jag måste skriva egna Phyton-script för att få saker å fungera
Men något sånt där ja tänker jag.
Tanken är att kunna se bilderna "live" sen uppladdade på FTPn så jag kan se om något går ned etc. Går det fjärrstyra en PI-dator btw?
SSD är en bra grej ja, det ska jag nog installera isf.

Av fiend
Skrivet av mrqaffe:

Du kan montera en massa olika kameraoptiker på den och inte bara de som de själva har, du skruvar på dem direkt eller via en adapter.

Har suttit och googlat och hittat en hel del saker nu
Verkar som det smidigaste "och billigaste" blir en HQ-kamera med någon form av programvara (finns det något färdigt?) som kan starta igång timelapse och leverera bilderna över FTP/moln etc?

Av fiend
Skrivet av mrqaffe:

Men i så fall kanske en Pi HQkamera är bättre än en vanlig webbkamera för då kan man även använda hårdvarukomprimering av bilder i Pin.
https://static.raspberrypi.org/files/product-briefs/Raspberry...

Jo, men enda objektivet jag hittade var max 35 mm.. fullframe-motsvarighet. Skulle behöva minst 20mm vidvinkel :/ eller har jag tolkat det fel om vad för objektiv som finns tillgängliga?

Av fiend
Skrivet av Rouge of Darkness:

Nej du kan inte köra x64 mjukvara direkt på arm arkitektur...

Du kan som sagt köra icke officielt stött arm64 win 10/11 på den men x86 och x64 mjukvaror kommer emuleras på systemet med alla dess nackdelar.

Och inget som generellt rekommenderas då det är högst experimentellt.

Misstänker det finns en del nackdelar med det ja. Dock inte så bevandrad i programvaror annat än windowsmiljö så jag vet vad som finns som kan hantera FTP och kameror etc. :/

Av fiend
Skrivet av mrqaffe:

Du får använda ett modem/4g router i så fall men hur ska du strömförsörja allt ? en pi, modem och kamera kommer att dra ganska mycket ström så powerbanks ger inte mer än nån dagas drifttid. Och hur ska du få ut bilderna ur kameran ? Jag gissar att du har usb på kameran men använder du den är den nog inte väderskyddad och du ville montera det utomhus. Kameran skulle nog behöva en trådlös bildöverföring om du inte ska behöva bygga en kapsling.

Det låter som du vill bygga en åtelkamera av en systemkamera, det går säkert att göra om man verkligen vill men funkar det inte med en färdig ?

Det är ingen åtelkamera, utan en webbkamera som ska fånga norrsken, soluppgång/nedgång och liknande över ett större landskap
Det är inget som en åtelkamera tyvärr klarar av.

Strömförsörjningen sker genom fast ströminstallation in genom det case som jag kommer bygga (pelican case).

Överföringen kommer ske antingen via wifi (om nära nog) eller en 4g-lösning med extern antenn ut ur den vädersäkrade lådan

Av fiend
Skrivet av Rouge of Darkness:

ja du kan köra win 10/11 arm versionen på pi4 men det är långt från problemfritt och det finns div saker som inte fungerar eller fungerar riktigt dåligt iom att pi enheterna inte är officiellt stödda.

sen med x64 emuleringen räkna med minst 25% cpu och memory overhead för emuleringen så programmvaran kommer va kännas ganska seg och sluggy och inget stöd för 3d accelerering då grafikkretsen inte har någon drivare för 3d accelereringen till win 10/11 arm.

har du kollat efter open source alternativ som går att köra direkt på någon linux arm build?

många gånger finns det bra open source alternativ på t.ex. github som gör samma sak som ditt windowsprogram.

Jag är ju windows-kille och "bekväm" av mig så det enda programmet ska göra är att plocka in bilden från kameran och sedan skicka upp den på en FTP i princip. Programmet i sig verkar inte speciellt avancerat och behöver inte stå och tugga mer än en bild i minuten.

Har inget behov av 3d accelerering etc.
Dock inte hittat något program som gör detta "enkelt" på en linux-dist. Kan tyvärr för lite om sånt också =/
Tar dock gärna emot tips!

Av fiend
Skrivet av mrqaffe:

Det går att köra Windows 10 IoT Core på en RPi, i övrigt vet jag inte hur det du vill göra ska lösas.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/iot-core/tutorials/r...

Ja, det jag funderar på är ju om man kan köra windows 10 64bitars på en Raspberry PI 4 typ
Sen vad man ska tänka på för lösning för att koppla upp sig på t.ex. 4g-nätverk (eller 3g) så man kan få ut bilderna som tas utan att behöva klättra upp å vittja systemet.

Av fiend

Raspberry PI 4 dator för webbkamera (windows 10 64bit?)

Hej!

Sitter och jobbar med ett projekt där en webbkamera (DSLR) ska styras av en dator (programvaran kräver windows 64bit-system)
Satt och läste lite och hittade att Raspberry PI 4 kan köra/emulera windows10 64bit?

Tanken är att bygga en lösning så kompakt som möjligt så jag kan styra en DSLR i en väska som sitter uppsatt på ett högt träd med bara ström inkopplad.. och fotografera ett helt år med bilder utan avbrott.
Vad skulle ni rekommendera?

Tack på förhand

Av fiend

@Callemedskägget: Var säkert några år sen som jag skrev här, men måste hålla med dig i recensionen för din del. Det är för mycket fokus på "glorykills" och för lite på att kötta och mata på. Jag har spelat Doom, Doom2 och favoriten Quake1 sedan begynnelsen och detta koncept faller mig inte alls i smaken.
Kunde de inte gjort ett system som var lite mer "oberoende" av glorykills. De som vill leta ammo/hälsa.. och de som hellre vill göra Glorykills istället för att ladda upp vapen och hälsa.

Var nästan sugen att köpa detta spel, men har ångrat mig då det är långt ifrån hur jag vill spela mina spel tyvärr. Ett bra betyg och bra recension!

Av fiend
Skrivet av SpeedRebirth:

@fiend Grattis till ett riktigt monster

Lite roligt att kolla tillbaka 3+ år i tiden när det enda vettiga som fanns att välja på var Intel och då var det 4 kärnor för de dödliga och 10 kärnor för de odödliga, men som kostade 17k! Idag får du 24 kärnor för samma pengar

Haha, jo jag har alltid kört Intel i alla år i princip.
Detta blir min första AMD-rigg, men verkar som att de gjort ett par steg åt rätt håll.
Nu hoppas vi bara att programmen (främst Adobes) tar bättre tillvara på fler kärnor, trådar osv och skriver programmen effektivare.

Av fiend
Skrivet av medbor:

Tror detta är en riktigt bra utgångspunkt för att utvärdera över tid vad man kan behöva uppgradera. Liknande prestanda som denna ’grundmodell’ kanske hade funnits lite billigare med andra komponenter, men det du betalar för är överlägsen prestanda möjlighet och total frihet att kunna göra det du behöver att datorn ska klara, även flera år framåt.

Glöm inte att aktivera minnesprofilerna i bios om inte inet redan gör det, och jag skulle testa att aktivera PBO också. PBO gör att den kan köra så fort som kylaren klarar och därmed boosta mer (kolla i swecs test av 3990X här om veckan)

Skickades från m.sweclockers.com

Ska hålla koll på det! tack.
Misstänker att denna kommer få stå och snurra på i 5 år eller något innan man börjar se över uppgraderingar. Det handlar lite och göra med också hur kameror och filmning tar fart, hur programmen utvecklas och kanske Adobe kodar om sina program att bli lite mer effektiva osv.

Tack för all hjälp!

Av fiend
Skrivet av medbor:

Kundvagnen ser riktigt bra ut, och det går alltid att utöka ett sånt här bygge (ram, nätverk, m.2 platser, bättre grafik, ...)

1660 super är inte så roligt, men ger bild på skärmen och kan nog accelerera vissa saker i alla fall. Märker du en begränsning är det bara att byta, inte så många kronor i sjön om man säljer begagnat.

Hoppas allt blir bra nu och att jag inte lurat dig (att spendera) för mycket! Jag tror det blir en bra bas att bygga på, framförallt du som jobbar med den dagligen.

Fördelen med en sån processor är att datorn troligen går att använda trots att en export eller render pågår eftersom hela processorn inte lastas fullt hela tiden.

Skickades från m.sweclockers.com

Nja, 1660 är ju inget monstergrafikkort, men det klarar av att driva det jag kör iaf.
Som du säger, går alltid att byta ut mot värre saker framöver om nu program man använder.. börjar köra mer GPU också

Haha, jag är inte lurad att spendera för mkt. Tror att denna är framtidssäker för många år framöver och att jag kan bygga ut den om något tryter.

Tack för all hjälp till er alla här i tråden som bollat tankar och idéer!

Av fiend

Har beställt denna nu
https://www.inet.se/kundvagn/visa/13360777

Dock visade sig att grafikkortet som jag köpte inte var ett 2060 utan ett Asus 1660 super

Av fiend
Skrivet av Mordekai:

Detta är väl en av de få vettiga AIO som finns för TR4?
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4922386

Åh Klassiska Prisjakt! Har saknat den gillar inte riktigt den nya Prisjakt än..

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Det är bästa valet av luftkylare, om man vill att Inet skall montera den, men självklart inget aktuellt alternativ för TR.
Antingen köper man en vattenkylare med stör för TR4 och använder den eller billigaste luftkylare som bara klarar av att boota Threadripper och köra idle (har Pure Rock stöd för TR4???) och sen säljer man den och byter själv ut mot bättre.
Du kanske får ta kontakt med Inets kundtjänst. Det är nog inte varje dag de bygger Threadripper, så de kanske kan göra ett undantag och plocka av kylaren efter test???

Jag var i kontakt med deras kundtjänst. De tyckte att 14u lät vettig. De kommer montera på kylaren (kan inte montera bort den vid frakt för då gäller inte deras garanti) och skicka den på pall så inte posten saboterar allt.

Av fiend
Skrivet av Penguin:

Nu har jag inte lusläst hela tråden, men beroende på hur du gör med backup av alla filer så kan det vara väl värt att se till att moderkortet har stöd för 10/20Gbit över USB-C (Thunderbolt 3) om du har extern lagring till något. Kör du med en NAS eller liknande så är det värt att titta på max hastigheter för nätverkskortet på mobot.

Jag kör backup över LAN till NAS det kör jag idagsläget med 1gbit-nätverkskort och tycker det fungerar okej iaf.

Av fiend
Skrivet av Mordekai:

Nu är ju TDP inte längre fakta efter AMD började med sin nya formel som öht inte tar hänsyn till energiförbrukning men kylaren är testad ok godkänd även med 3970.

Jo, det är det jag tänker .. vilket gör att det känns som ett OK val
Jag kör ju en Noctua-fläktlösning på CPUn i min nuvarande burk och den har snurrat på fint och tyst i 5+ år så Noctua gillar jag överlag.

Av fiend
Skrivet av medbor:

Känns dock rimligt eftersom saker lätt kan hända i frakten...

Noga med att kylaren täcker hela processorns värmespridare, att den är anpassad för threadripper alltså. Jag tror dock inte på vatten själv, speciellt inte över lång tid. Vatten behöver tillsyn och påfyllning och många rörliga delar och alger...

Kanske enklast att prata direkt med inet och se vad dom har för förslag?

Skickades från m.sweclockers.com

Ska kolla med dem få se
Just nu lutar det lite mot en 14uS. Får se vad de har att säga.

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Glömde skriva det förut. Inet monterar inte luftkylare över 750 gram.
Noctua NH-U12S är bästa. Så skippa luftkylning eller montera den själv.

Dock hört att Webhallen tagit bort sin viktbegränsning på processornkylare, inte säker på om det stämmer.

I så fall så blire ju lite drygt de kanske kan göra det lättare att montera den i så fall. Samt testa så att den fungerar och sedan montera av den inför frakten.

En U14s blir det nog i så fall.

Av fiend
Skrivet av Mordekai:

Mer än dubbelt så dyr som en Noctia 12A och avsevärt sämre prestanda...
https://hexus.net/tech/reviews/cooling/130568-asus-rog-ryujin...

Sitter och kikar på artiklar, tester m.m.
Noctuas NH-U14S ser trevlig ut. Lite klurig montera dock då den är hyfsat stor