Inlägg

Inlägg som fiend har skrivit i forumet
Av fiend
Skrivet av medbor:

64gb minne duger att börja med, ingen fara.

850w är kanske tillräckligt men ganska nära teoretiskt max, jag skulle vilja ha högre marginaler. Hittade ett fyndex på 1300w för samma pengar som detta dock...

Datorn kommer alltså kunna dra mer än 500w cpu i peak (280w är bara för kylaren att klara av, inte peak effekt)
Grafikkort kan lätt dra mer än 200-250w
M.2 ssd och kontollers blir varma och drar några watt

Glöm inte cpu-kylare (följer inte med), denna är minimum, annars vattenkylare på minst 240mm radiator
https://www.inet.se/produkt/5320883/be-quiet-dark-rock-pro-tr...

Skickades från m.sweclockers.com

Satt precis och funderade på kylare faktiskt.
Har lagt till en sådan kylare nu (be quiet!). Är lite skeptisk mot vattenkylning då jag själv inte är van/har haft/monterat sådant tidigare

Av fiend
Skrivet av medbor:

Två sådana kit om du känner att du har råd. Det går lätt att köra bara ett till att börja med också, men lite sämre prestanda blir det då. Är det för mycket skulle jag gå för 4x16 som i ditt alternativ
https://www.inet.se/produkt/5302430/corsair-64gb-2x32gb-ddr4-...

https://www.inet.se/produkt/6900037/evga-supernova-g2-1300w

Skickades från m.sweclockers.com

Just nu ser jag inget behov av 128gb minne. Inte så ofta som jag maxar ut 64gb, men att ha 4st är effektivare än att ha 2st 32 som jag förstått det?
Har bytt ut mot EVGA-1300w nu. Bra pris på den.

Av fiend
Skrivet av medbor:

Moderkortet har två stycken m.2 platser, så ska inte vara problem att sätta dem rakt på. Kan alltid köpa till extra adapter eller raid kort när du behöver det som med allt annat. För att komma igång behövs det inte, men vill du ha allt på plats tror jag inte de kommer bli så mycket billigare i alla fall, så upp till dig.

Grafikkort kommer nya hela tiden, går alltid att sälja det man har och lägga emellan.

Köp ett BIFFIGT nätagg på minst 1000w, threadripper drar 280w när den lastas och ett grafikkort lika så. Du behöver inte gå bananas med 2kw, men inte snåla på en sån grej.

Jag skulle köpa 4x32GB ram på minst 3200MHz. Då har du tillräckligt och behöver inte slänga något om du vill maxa moderkortet senare.

Moderkortet har också massa vanliga sata platser så du kan fundera på övrig lagring om du behöver mer plats (måste inte vara m.2 om du inte behöver prestandan)

Moderkortets inbyggda nätverkskort är ’bara’ på 1Gbit/s, har du bättre nas och infrastruktur än så kan ett bättre vara något att fundera på, men det går såklart att ändra över tid.

En docka med kortläsare och usb-c/-a kontakter att ha på skrivbordet kan vara något att fundera på också, men beror på vilket chassi du har och vart det ska stå. Den inbyggda usb-c porten på baksidan är inte så smidig att använda i alla fall.

Tanken med access till usb-c porten är ifall du har en snabb extern disk att spara projekt på när du är på språng eller snabbt vill kunna lasta in och ur saker från någonstans...

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske man ska gå på två olika M2-diskar direkt på moderkortet och avvakta raid-kortet. Men då kanske man kör på 2st 2tb när man lix köper M2-SSDkort.
Har en 1tb SSD (sata) i nuvarande datorn som jag kan flytta över och nyttja som backup av något slag.
Har även några vanliga 3.5" mekaniska NAS-diskar liggande som blivit över, men tänkte försöka undvika mekaniska diskar så långt jag kan.

Du tror jag behöver mer än 850W som jag konfigurerat nuvarande systemet på? Hmm.
4x32gb minne är jag lite tveksam på. Kanske blir man byter allt minnet samtidigt om man ska gå upp på 128gb framgent? Då är säkert minnet jag köper nu "segt" i jämförelse?

Just nu så har jag "bara" cat6-kabel till NASarna, så vet inte hur mkt mer än 1gb som jag kan kräma ut, men vore trevligt med mer. I så fall ett https://www.inet.se/produkt/1903104/asus-rog-strix-trx40-e-ga...
Men kanske bättre i så fall att satsa på ett separat nätverkskort?

Just nu så står chassit under skrivbordet. Baksidan är ett hvete att komma åt så där pluggar jag gärna in saker som jag sedan inte behöver röra. Fronten kommer jag lätt åt så där har jag pluggat in saker tidigare. Men en vettig USB-docka vore nice.

Jag har några Samsung SSD som jag kör USB-C mot. Så det vore smidigt kunna plugga in fort.

Av fiend
Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Dessa verkar mest prisvärda:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/13356134https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/13356134
Om du kommer använda fler än de två eller fler USB 3.1 Gen 2 som brukar sitta bak på moderkortet är det ett bra alternativ.
Annars funkar Define S fint också.

Just nu vet jag inte vad jag kommer att nyttja framgent.
Kanske har behov av lite USB i fronten. Alternativt köpa ett USB-instickskort att montera i datorn? Lär ju ha kortplatser över tänker jag.

https://www.inet.se/produkt/5300460/g-skill-64gb-4x16gb-ddr4-...
Jämfört med dessa minnen som jag har nu, så är de du har valt ut bättre?
Är det CL17 / CL16 ?

Av fiend

https://youtu.be/jpw6CqMMdw0?t=478
Står tydligen att man inte kan ha E-atx i denna.

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Hade inte helt koll.
Moderkortet är 244mm brett, så det är standard ATX bredd, går i Define C.
Men bra sak att hålla koll på när du shoppar runt bland olika moderkort så att du kommer ihåg att byta bort Define C om moderkortet är EATX i alla fall.
https://silverstonetek.com/techtalk/11008/pic-7.png

Kanske man ska gå på ett Define R6
Har ju R5 idagsläget och det fungerar ju bra Denna har ju USB-C också i fronten.
https://www.inet.se/produkt/6902897/fractal-design-define-r6-...

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

TRX4 brukar betyda EATX, då får du skippa Define C.

Det står ATX på formfaktorn? hmm

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Inet har dåligt minnesutbud för dual channel om du stannar på 3900X. 3200MHz CL16 är det bästa.
Dessa med 3600MHz CL18 (hitta inga med lägre latens) hade ju inte varit fel:
https://komponentkoll.se/bild/sbvuh.png

Om jag nu inte stannar på 3900x utan istället köra 3960x då?
Vilka är de bästa Inet-minnena för det?

Av fiend
Skrivet av medbor:

Som det låter på dig skulle jag helt klart gå för 3960X och ett matchande moderkort och en färdigbyggd dator hos inet med 64 eller 128 gb ram, 1tb os disk och 2tb arbetsdisk, 750w guld certat nätagg och alla resterande grejer.

Det är en dator som kommer leka med alla de andra alternativen i tråden här, framförallt när adobe insett alla trådar i threadripper. Redan nu är den snabbast enligt puget och avståndet kommer fortsätta öka. Senare kan den dessutom uppgraderas med ännu fläskigare processor om det skulle behövas (men det tror jag inte).

Skickades från m.sweclockers.com

Enligt puget tar vissa effekter mer än 8gb vram och ditt 2060 super har inte så mycket, så kan vara en poäng att byta det, men man kan såklart testa först

Hur skulle du satt upp diskarna gällande M.2 ?
Det känns som att raid-kortet skulle ge mig mer prestanda och mer M.2-kort att stoppa in och göra det mer framtidssäkert?
Annat än 1st 1tb M.2 för OS och 2tb för Scratch/mediadisk enbart på moderkortet?

Gällande grafikkortet så är det en "smal" sak att uppgradera om man jämför med hur man låst in sig på moderkort och cpu-grejor tänker jag

Av fiend
Skrivet av SpeedRebirth:

De här raderna du skrev säger allt. Det är Threadripper som gäller!
1) Du ska tänka på att datorn om 5-7 år ska klara av 8k upplösning som lär vara standard då precis som 4k är idag för mer proffessionella som dig.
2) Du kommer verkligen behöva så många PCI-e lanes som möjligt och där är Threadripper överlägset.
3) Köper du 3950x så kommer du bara kunna göra en LITEN uppgradering till Ryzen 4950x som kommer senare i år eller nästa år. Prestandaökning ca 10-20% som max.
4) Threadripper ger dig valen att uppgradera från 24 kärnor, till 32 eller 64. Och nästa generation kommer dessutom ge ytterligare 10-20% prestandaökning per kärna. Så om du byter från 3960x till 4990x om typ 3 år så kan du få upp till ~200% prestandaökning.
5) X570 stödjer 128GB, TRX40 stödjer 256GB ram. Detta kan vara en avgörande sak den dagen du börjar med 8k film. 8k ÄTER minne

X570 är inte det vettiga valet för framtiden för din del

Så summa summarum. En 3960x låter som ett klokt val för framtiden om jag vill uppgradera mig om ett antal år utan att behöva byta moderkort och hela faderullan?
https://www.inet.se/produkt/1903105/asus-prime-trx40-pro
Detta moderkort är det jag har just nu i varukorgen. Det verkar stödja 256gb minne, quad channel, osv.
Tänker jag rätt?

Av fiend
Skrivet av Ronja_Hood:

@fiend: 👍 Skulle då ge samma råd jag ger till många andra i liknande trådar. Jobbar du proffesionellt så lägg inte alla pengar på en egensnickrad burk utan köp något med ett ordentligt supportavtal. Du vill inte stå dagen innan deadline för din nya stora kund med en krashad ”gamer/konsument”-burk och i panik försöka få ihop delar till att slutföra jobbet på.
Det är min input, många här tycker annat och de lär påtala det 😊

Inte aktuellt för min del tack ändå!

Av fiend
Skrivet av Mordekai:

Inte så säker på att det är så bra val av lagring för din användning, RAID oavsett nivå ökar latency på SSDs, Seagate har bra sekventiell prestanda men som scratchdisk tror jag en Samsung 970 Pro är ett bättre val. Att köra OS på SATA kommer kännas segt. Ultimata i prestandaväg vore nog en Intel Optane som scratchdisk och en Samsung 970 Pro som systemdisk, ingen spegling/raid men automatisk komplett backup dagligen till mekanisk HDD.

Jag har senare i tråden gjort en ny variant där jag bara har M.2 -SSD och inga SATA
Då är det Samsung 970 i systemet.

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Bygga utan budget för mitt nöjes skull (och för att ge perspektiv såklart), absolut!
https://komponentkoll.se/bild/QLuHQ.png
Hade köpt från flera butiker, även om du köper på företaget, så borde det gå att lösa med bokföringen och moms m.m. Man sparar som du ser ett antal tusenlappar (såvida du inte tänkt låta Inet montera också för garantin.)
3900X ger bra pris per prestanda. Går att uppgradera till en begagnad 4950X för knappt någon mellanskillnad om fem år, till skillnad från 2950X där man är fast.
Jag hade köpt ett RTX 2060 Super till 4K men bättre om jag filmat i högre upplösning. (Recommended Systems for Adobe Premiere Pro)
Billigare moderkort om det inte vore något speciellt jag ville ha på ett dyrare.ASUS PRIME X570-P är Tier A vilket är bra för priset, samma som Gigabyte moderkortet jag tidigare länkade som kostade 1500 kronor mer.
Meshify C för lite bättre luftflöde, annars Define C. Skulle skippa Define S då jag inte ser några fördelar med den om man har ATX och luftkylning.
CL16 minnen, 32GB (4K) eller 64GB (>4K) beroende på vad de nya kamerorna filmar i för upplösning. Uppgradera till 64GB eller 128GB om fyra år när du byter kamera igen och DDR5 har kommit så man hittar klipp på ett kitt till. Råkade bli RGB, det var oavsiktligt, men det är i alla fall ett vanligt kitt så du kommer kunna hitta två stickor till.
Knappt dyrare med M.2 än RAID, så jag hade skippat SATA SSD. Sen hade jag blivit tvungen att köpa PCIe NVMe kort om man vill ha fler NVMe SSD:er om några år, but so be it, det funkar ju också.
Nätaggregat med 10 års garanti, ifall du skall behålla datorn i 7 år.
Extra fläktar för lägre ljudnivå om du sitter många timmar per dag framför datorn.

Men sen klarar jag också utan problem av min väldigt amatörmässiga redigering på i7 6700 som finns i fotostudion på min mammas jobb (är främst där för att skärmen är bättre än konsument IPS panelen hemma), så jag vet inte riktigt hur det känns att vara begränsad av datorn i sitt jobb. Kan mer om datorer än Photoshop.

Tack för all feedback!

Det med att köpa på flera olika ställen är ju fördel = billigare, nackdel = fler kvitton som måste rapporteras in och styras upp + att jag inte kan få datorn färdigbyggd av t.ex. Inet
I begynnelsen så byggde jag allt från massa olika källor för att få allt så billigt som möjligt. Nu vill jag ha det bra.. och "bekvämt".. och gärna färdigbyggt. Även om jag kan bygga ihop det själv så tar det för mkt tid oftast. Samt att blir något "tokigt" så har jag inte kunskapen sätta mig in i varför och åtgärda.

Jag har ett 2060 Super nu som grafikkort. Köpte på NetOnNet häromveckan. Det tror jag klarar av det jag ska ha datorn till iaf.

Define C check! Har haft dålig koll på alla dessa chassis. Kör ett Defint R5 i dagsläget.

64gb minne har jag idag så det misstänker jag att jag kör vidare på också. Ibland som man har mkt program igång. (LR+PS+Premiere).. samt övriga program.. så drar det fort iväg minne. =D

SATA SSD kommer inte vara med i matchen. Har ett par från min nuvarande burk, men tänkte satsa på bara köra M.2. Då i Raid för att kunna få bättre bandbredd + mer av dem.
10 års garanti är ju trevligt, men inget måste. Går fort att köpa ett nätagg och byta ut då de är modulära tänker jag. Ska kika på det! Skiljer bara nån hunka mellan de olika.

Just nu tror jag att jag har standardfläktarna i min Define R5(?) och hör inte mkt av datorn alls.
Sitter på en i7 5820K 3.3 just nu med DDR4 2133 minnen samt en 550W nätagg.

Av fiend
Skrivet av medbor:

De allra flesta datorer som inte utsätts för yttre våld håller ju i 5-7 år utan större problem. Om de har relevant prestanda efter den tiden är en helt annan fråga.

Förutom en mekanisk hårddisk som dog förra veckan för mig.

Av fiend
Skrivet av medbor:

De allra flesta datorer som inte utsätts för yttre våld håller ju i 5-7 år utan större problem. Om de har relevant prestanda efter den tiden är en helt annan fråga.

För 5-7 år sedan fick man en quadcore, kanske med HT på en konsumentsockel, köpte man en workstation fanns 6 core med HT. En sådan 6-core är idag relevant, men börjar bli gammal för den har lägre ipc och klockhastighet. Sett till io och uppgraderbarhet skiljer det såklart också för den har också fler minnesplatser och mer pcie banor som idag kan utnyttjas av snabba ssd. Konsumentdatorn är helt enkelt hopplöst efter i cpu-kraft och även pcie-banor.

Idag ser det lite annorlunda ut, man kan lätt få en octa-core på konsumentsidan men samma begränsning med pcie-banor och minne, med skillnaden att amd även får plats med 12 eller 16 trådar med HT. Rent cpu-mässigt kan dessa hålla ett bra tag tror jag. Nästa generation (4000 serien) ska även köra am4 (samma sockel) har amd sagt, så kanske lite mer cpu prestanda kan bli tillgänglig.

Går man till en modern workstation (threadripper) får man nästan hur mycket uppgraderingspotential som helst (borde kunna ha tiotalet snabba ssder på full hastighet och grafikkort och acceleratorkort och annat). Åtta minnesplstser ger stöd för 256gb ramminne vilket bör räcka till det absolut mesta (långa sekvenser 8k-raw kanske är ett problem?). Processorerna börjar på 24 kärnor med HT och denna generationen går de upp till 64 st kärnor! Nu är det kanske inte relevant idag, men stor möjlighet till uppgradering finns även om processorn då blir dyrare än resten av systemet troligen.

Jag tror threadripper blir overkill, men också solklart mest framtidssäkra valet. Är det värt de extra pengarna för dig? Jag vet inte. Ska du tjäna pengar på datorns resultat är det lättare att välja threadripper såklart, för den kommer prestera bättre i många moment, men bara du som kan veta om skillnaden är värt det.

Sitter man i timeline bara så tror jag inte skillnaden är så stor, men för export (hur ofta gör man det? Varje dag? Många gånger per dag?) effekter och sånt spelar det mer roll.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag jobbar heltid som fotograf och sparar (inte fotar) ca 50-100 000 raw-filer varje år.
Antal filmer blir mer och mer och megapixlarna på kamerorna stiger för vart 4e år när man byter ut sin kamerapark. Jag räknar med att jag kommer fota med 50-120mpix-kameror som ska hanteras av denna dator. Plus att den ska tugga igenom 4k -filmer som om det vore småpotatis
Den ska hålla och kunna uppgraderas framgent.
Främst då att "kärnan" i datorn håller. Att man sen kan byta ut grafikkort, mer minne, mer SSD är en bonus.
Just nu har jag en arbetsdisk på 1tb där jag jobbar med nuvarande bilder och under bröllopssäsong eller när det blir filmprojekt så fylls den snabbt så jag måste flytta projekt mellan NAS-systemen och arbetsdatorn för jag kan inte ha flera samtidigt.
När jag kullar bilderna i Photo Mechanic och jobbar med större panoraman i LR så vill jag det ska gå bra. Ibland när jag fotograferar drönarpanoraman så kan det vara 30+ bilder i 20mpix som ska göras till HDR-panoramas. Det pallar inte datorn jag har nu av.

Gissar att inom 5-7 år så har jag också bytt till ny drönare som filmar kanske iraw.. eller har 30+mpix och ännu tyngre filer. Vill inte köpa något som funkar "just nu", utan ha kvar denna dator väldigt länge och fylla på allteftersom.

Gissar att LR också med åren framöver kommer använda fler trådar och bli bättre optimerat att ta tillvara på prestandan som finns i datorn.

För mig så tjänar jag mer pengar på varje timme som datorn jobbar snabbare och jag kan fakturera istället för att den står upptagen med något.
www.fredriklarsson.se om du vill se lite av det jag jobbar med

Av fiend
Skrivet av Ronja_Hood:

Vad ligger dina PS lagerfiler på i storlek? Såvida du inte är proffs fotograf (eller rik amatör) med exempelvis ett PhaseOne bakstycke på 100miljoner pixlar kommer din föreslagna dator aldrig bottna ur i PhotoShop.

Mina Photoshopfiler vid tyngre redigering kan ofta överskrida storleken 4gb.
Jag jobbar som professionell fotograf på heltid
https://www.fredriklarsson.se om du vill kika lite mer.

Har både högupplöst kamera såväl som "medelhögupplösta", såväl som filmar i 4k både med drönaren och DSLR.

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

2st M.2:er skall kunna dela på PCIe x4.
Snabbare ja, men 3900X är också väldigt snabb.

Hur skulle du satt ihop en dator enligt vad du tycker? Om du får fria händer att tänka från scenariot att datorn ska hålla länge och maximeras för prestanda i LR/PS/Premiere för nu och 5-7 år framåt.

Av fiend
Skrivet av medbor:

Am4 = sockel till 3950x och neråt (inte threadripper)

4 diskar måste du ha adapter till på dessa moderkort

Threadripper kan ha 4 platser utan adapter (vissa moderkort endast)

Skickades från m.sweclockers.com

Hur skulle du ha gjort i mitt ställe?
Kom gärna med ett förslag på datorupplägg Om du får tänka fritt.

Av fiend
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

2st M.2:er skall kunna dela på PCIe x4.
Snabbare ja, men 3900X är också väldigt snabb.
https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=58365&width=700
https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=58364&width=700
Nej nej nej, det är självklart AM4 sockel, det passar alltså till 3900X och 3950X och kostar ju ungefär lika mycket som det första moderkortet du hade.

Min fundering är ju lite också kring hur mycket framtida uppdateringar osv kommer påverka hur bra ett system som Threadripper står sig i längden kontra 3900x
Och hur mycket det påverkar andra program, I/O, minnen osv också.

Så man inte fokuserar 100% på enbart vissa saker och tänker "Just nu"
Denna dator ska hålla i 5-7 år minst.