Inlägg

Inlägg som bebbe08 har skrivit i forumet
Av bebbe08

Family Safety - sonen har tagit över administratörskapet

Har haft ett fungerande Family Safety som perfekt kunde begränsa sonens användning av dator och mobil. Han spelar lätt för mycket annars när vi inte är hemma. Nu har något hänt, det går inte längre att styra. Han har en egen stationär dator och när jag loggar in i Family Safety står det:

"Theo är administratör på DESKTOP-SOKE9B1 så vissa Family Safety-funktioner kommer inte att fungera.
Åtgärda det:
Logga in på Windows med ditt eget administratörskonto.
Gå till Inställningar
Välj Konton > Familj och andra användare.
Välj Theos konto > Ändra kontotyp
Välj Standardanvändare i dialogrutan och klicka på OK för att spara ändringen."

Mitt problem är att jag inte kan ändra kontotyp i Family Safety. Anvisningen ovan går helt enkelt inte att följa. Familj finns (inte familj och andra användare) och under det står han som familjemedlem, inte som organisatör eller administratör. Vad är det jag inte fattar?
Jag och mannen står som organisatör. Sonen står som medlem.

Snälla ni kunniga hjälp mig att ordna till detta igen. Varmt tack på förhand till den som kan lösa vårt problem.
Alternativa tips om andra sätt/system att begränsa emottages tacksamt. Dotterns nya laptop fick installerat Family Link, men då verkar det inte gå att begränsa mobilen i amma veva. Andra bra enkla program för oss som inte är kunniga inom detta? Som det är nu kan han sitta typ hela dagarna och det mår han inte bra av, 11 år gammal. Vi borde kunna styra det genom avtal och samtal, men tyvärr behövs det mer effektiva alternativ som komplement.

Av bebbe08

ICE-information mm på låsskärmen?

Jag undrar om jag kan få egen önskad text att visas på låsskärmen, tex ägarinfo till telefonen? Alltså utan att man ska behöva låsa upp telefonen.
Jag har en Huawei P30 pro.

Tack för all hjälp!

Av bebbe08

Sorry, har Windows men EJ AKTIVERAT WINDOWS

Sonen spelar nästan bara Fortnite, via Epic games.
Jag har själv köpt Minecraft på min mobil och betalt för det där en gång, laddat hem gratis sen på andra mobiler. Men detta kan jag väl inte använda till PC, eller?
Ber om ursäkt!!!, vi har Windows på hans speldator men inte registrerat windows-konto, INTE AKTIVERAT DET. Går det lättare då? Är så rädd att hamna på en sida där jag laddar hem virus.

Superduper tacksam för hjälp!!
Sonen önskar Minecraft till sin födelsedag (som var häromdagen :O()

/mamman som inte kan det där med datorer

Av bebbe08

Minecraft utan Windows?

Hej!
Min son har en dator utan Windows installerat, köpte efter en massa fantastiska tips här för ett år sedan. Min fråga är om vi kan skaffa Minecraft till honom och hur/var man isåfall bäst/billigast/enklast gör det?

Tack på förhand!

/mamma till 9-åring

Av bebbe08
Skrivet av Bakgrund:

Inet kanske missade att installera rätt drivrutiner till nätverkskortet, prova att installera dem. Direktlänk till nedladdning här: http://download.gigabyte.eu/FileList/Driver/mb_driver_lan_int...
Annars är det den översta under kategorin LAN här: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B360M-AORUS-GAMING-3-rev...

Det trodde jag inte, att de kunde ha missat. Men BINGO! Det fungerade )
Superstort TACK till dig för hjälpen!

Av bebbe08

HJÄLP - datorn o Windows på plats, men sen... Nätverkskortet?

Då är datorn äntligen på plats i sonens rum och windows installerat. Gääer nu bara att uppdatera allt, och det första sm stöter på patrull är nätverket - "det går inte att identifiera något korrekt installerat nätverkskort i Windows" säger den. HJÄLP - vad göra nu?

Har gått in i "enhetshanteraren" under "nätverkskort" och de 8 alternativen/"portarna" som finns där ska enligt windows "fungera korrekt".

Av bebbe08

Nätverkskort?

Skrivet av Elektron:

Åh han kommer bli så glad.
Det är roligt för jag beställde ett likadant moderkort, processor och ram som dig
Om ni installerar windows själva så tänk på att ni måste ladda ner drivrutiner till nätverkskortet för att internetporten skall fungera på datorn (iaf var det så för mig) och även köra igenom windows update flera gånger tills den inte hittar några mer filer att installera. Det tar rätt så lång tid men det är nödvändigt för att datorn skall bli stabil.

Nätverkskortet...??? Sitter detta inågon av komponenterna eller är det något vi borde beställt till? Och vad är internetport? Jag har fått länkar för att installera windows tidigare här i tråden så tänkte följa dem. Behöver kanske hjälp om jag stöter på patrull, men bara jag inte missat någon viktig komponent vid beställningen...

Av bebbe08

@kirayatail: Theo frågar varje dag nu när vi ska hämta datorn, är supertaggad!
TACK igen alla här på Sweclockers (förstår inte varifrån detta namn kommer) för all fantastisk hjälp och för visat intresse. Budgeten blev (som vanligt) överkörd men det känns bra i magen nu och förhoppningsvis ska vi få en bra dator som räcker ett tag.

Grafikkort/GPU:
MSI GeForce GTX 1060 3GB Gaming X
köpt 2018-08-15 begagnat 6 mån gammalt från privatperson på Sweclockers för 1700 kr + frakt (budet låg på 1500 kr men jag bjöd över för att mer säkert få det)

Datorn:
beställd 2008-08-15 på Inet.se

Phanteks Eclipse P300 Tempered Glass Svart/Vit
599 kr
Intel Core i5 8400 2.8 GHz 9MB
1 949 kr
Gigabyte B360M AORUS GAMING 3
999 kr
Ballistix 8GB (2x4GB) DDR4 2666MHz CL16 Sport LT Röd
1 099 kr
Kingston UV500 240GB 2.5"
707 kr
WD Blue 1TB 7200rpm 64MB
549 kr
Fractal Design EFFEKT 500W
499 kr
Montering och test av dator med valfria komponenter
699 kr
7 100 kr

Av bebbe08
Skrivet av huttala:

@bebbe08: Kolla på Sweclockers prestandaindex för grafikkort.
Alla kort i den listan är OK att använda, hur bra respektive kort är ser du lätt i listan.
Så det är bara att jaga efter nytt/beg utefter den listan skulle jag säga. Du måste inte köra Nvidia-kort bara för att du valt en intel processor, AMD grafikkort fungerar precis lika bra!
Skulle nästan vilja påstå att ett AMD-kort är att föredra då man kan få tag på skärmar som har adaptiv synk (freesync) mot AMD betydligt billigare än nvidias dito (G-synk).

https://www.sweclockers.com/artikel/18402-sweclockers-prestan...

Kollar du på begagnatmarknaden finns även en del äldre kort som inte står med i listan ovan som är helt OK.
Då kan du kolla på denna lite äldre lista. Notera dock att Nvidia 1070 inte står som referens här (som i listan ovan) utan den har index 143 i denna lista.
https://www.sweclockers.com/test/22360-nvidia-geforce-gtx-106...

Vad fint tack! Hittade dock inte många 1060 3GB i listan, vilka är de som hamnar under 3000 kr som nya. Passar alla grafikkort till alla datorer eller är det något man måste ha koll på?
Hur vet jag om ex detta grafikkort är kompatibelt med den dator jag håller på att beställa? Är på bud här på sweclockers just nu.

Av bebbe08

Vilket grafikkort och varifrån

Då är det beslutat att det blir en Intel i5 med ett grafikkort. Pågen ska ha en vettig gaming-dator helt enkelt, vi får skjuta emellan det som behövs. ) Förstår att det är frustrerande när förutsättningarna ändras, men så blir det ju lätt när man sätter sig in i vad man får för pengarna...

Är det ett begagnat GTX 970 alternativt ett nytt GTX 1060 (3 GB) vi ska leta efter?

Behöver då tips på var man kan leta efter begagnade grafikkort? Någon här som har ett får ni gärna bara skriva ert alias så kan jag skicka PM. Är det OK att skicka denna komponent eller måste vi leta inom köravstånd? Måste det vara originalkartong? Antistatisk förpackning osv?

Nytt kort - det verkar finnas en massa olika varianter, ex dual, OC, 6 GB osv. Vad ska man ha och vad inte?

Från Inet.se:
MSI GeForce GTX 1060 3GB GT OC
Frekvens: 1544 MHz | GDDR5 | Rek. watt (dator): 400 W | Längd: 243 mm
2 499 kr

Palit GeForce GTX 1060 3GB Dual
Frekvens: 1506 MHz | GDDR5 | Rek. watt (dator): 400 W | Längd: 252 mm
Nu 2 499 kr
3 190 kr

EVGA GeForce GTX 1060 3GB Gaming
Frekvens: 1506 MHz | GDDR5 | Rek. watt (dator): 400 W | Längd: 172.72 mm
2 799 kr

EVGA GeForce GTX 1060 3GB SC Gaming
Frekvens: 1607 MHz | GDDR5 | Rek. watt (dator): 400 W | Längd: 172.72 mm
2 799 kr

Komplett hade detta demoex för 2190 kr:
ASUS GeForce GTX 1060 3GB Dual OC -Demo
Grafikkort, PCI-Express 3.0, GDDR5, 1569/1785MHz, Pascal

Av bebbe08
Skrivet av D-ryd:

@bebbe08:

Det går alldeles utmärkt att köra Win 10 oaktiverat:
http://hotinfo.site/2016/04/09/du-behover-inte-aktivera-windo...

Bara att tanka hem Win 10 här och använda verktyget för att skapa ett boot-USB:
https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Skulle ni vilja aktivera finns det billiga nycklar på Ebay för ca 50 spänn.
Känns rätt onödigt att spendera en tusenlapp på Win 10 med den budgeten.

Nu har jag blivit ombedd att efterfråga eventuella problem det här med oaktiverad windows kan skapa - finns det några? Blir det inte en massa tjat om uppdateringar eller att säkerhetsbiten inte uppgraderas osv? Något måste väl vara sämre än att köpa en licens?

Av bebbe08
Skrivet av rottemark:

Vid samma klockfrekvens i båda fallen kommer du alltid få högre prestanda med 2 x 4 GB jämfört med 1 x 8 GB. Den enda fördelen jag kan se med att köpa 1 x 8 GB är att du i framtiden kommer kunna uppgradera till 64 GB, men det känns som att det behovet ligger så långt i framtiden att DDR4-minnen ändå kommer vara utdaterade då.

Att jag rekommenderade att lägga någon hundring extra för att få minnen med högre klockfrekvens var för att om man spelar med den integrerade grafikkretsen är det den klockfrekvensen som kommer göra störst skillnad för bildfrekvensen. Köper du ett separat grafikkort skulle jag inte säga att det är värt att köpa snabbare minnen.

Jag måste verkligen avråda från att köpa en speldator som endast har Intels integrerade grafikkrets. Som jag visade i mitt inlägg där jag länkade till olika sidor av Sweclockers recension är den helt enkelt så klen att det inte kommer gå att spela flera av spelen. Jag argumenterar inte emot alternativet att köpa ett Intel-system och ett begagnat grafikkort, men om det inte sker omedelbart ser jag verkligen ingen anledning att välja bort AMD-systemet. Finns det någon anledning till att du gjort det? Jag har inte sett någon som framfört ett argument som håller ihop vid granskning. Mycket känslor som att "det känns fel att inte ha ett diskret grafikkort i en speldator" och att Intel alltid är bättre än AMD för spel, men inga siffror som kan backa upp det.

Tack för mycket värdefulla och trovärda åsikter!
Jag googlade intel vs AMD och läste bla detta (nedan) stycke från https://www.digitaltrends.com/computing/amd-vs-intel/. Tyvärr kan jag inte bedömma källan och det är mycket möjligt att det är en enskild persons åsikt, men där menar man lite som ni antytt här att om man inte har grafikkort är AMD bättre val, men säger samtidigt att om man sträcker budgeten lite och kompletterar med ett grafikkort är Intel nog ett något bättre val.

"When it comes to choosing your next upgrade, looking at the individual performance numbers of the chip you want to buy is still your best bet, but considering these general guidelines will give you a good foundation of where to start. Thanks to Ryzen’s leapfrogging of previous AMD chips in terms of power and value, the CPU market is now highly competitive after residing in a stagnant state for a number of years.

Arguably, Intel is still the safe bet, especially for gamers, but AMD’s alternatives are more viable than ever. For system builders with deep pockets, AMD’s Threadripper chips are incredibly powerful, so keep your eyes peeled on benchmarks. Gamers on the extreme budget-end of the spectrum may consider AMD’s Ryzen APUs, but if you can stretch your budget a little more, a CPU paired with a dedicated graphics card will offer much better performance."

Jag står just nu och väger mellan AMD och Intel och har bla funderat över varför de flesta färdigmonterade datorer som erbjuds har Intel. Vi har nu pratat om att lägga till de extra 1500-2000 kr som det kanske skulle kosta med ett vettigt grafikkort och om det isåfall vore ett bättre val med Intel. Om vi inte kompletterar med ett grafikkort är jag säker på att AMD är ett bättre val. Försöker tänka långsiktigt. Om Intel har en större del av marknaden (har de?) kanske det är lättare att hitta kompatibla komponeneter, iallafall begagnade, i framtiden?

Av bebbe08
Skrivet av Elektron:

Här är en youtube video där han går igenom ramhastighet och dess betydelse
https://youtu.be/D_Yt4vSZKVk
Hoppa till ungefär 4:30 om du vill se resultat men inte vill se hela videon.

Dock är testet gjort med ett gtx 1080ti ett grafikkort som kostar i runda slängar 8000kr.

Så i en budgetdator är det oftast cpu och/eller gpu som är flaskhalsen när det kommer till spel och därför lägger vi ofta mer fokus där för att det är där de ger mest valuta för pengarna. Även mängden ram 16gb vs 8gb är ofta något som har högre prioritet vid bygge av en speldator än hastigheten eftersom det oftare är en mer begränsande faktor.
Skickades från m.sweclockers.com

Tack! Har kollat det några gånger men tyvärr svårt att förstå kontentan. Är det mest om överklockning eller berör det även min fråga om man ska ha 2 x 4 GB istället för 1 x 8 GB?

Av bebbe08
Skrivet av Yorgo_:

Om det lades ner så blir det tyvärr att hosta upp mer stålar.
Jag har, hur mycket jag än försökt, att bygga en relativt BRA dator för lite pengar där komponenter inte behöver bytas ut helt inom en snar framtid utan att man kanske bara behöver byta ut grafikkortet till en början.

Fick ihop detta.

Chassi:
Fractal Design Core 2300
https://www.webhallen.com/se/product/207463-Fractal-Design-Co...
499kr

SSD:
Kingston SSDnow A400- 480GB
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/harddisk/ssdsata...
949kr

Grafikkort:
MSI Geforce GTX 1050 2gb
https://www.inet.se/produkt/5402976/msi-geforce-gtx-1050-2gb-...
1399kr

Nätaggregat:
EVGA BQ 600W
https://www.inet.se/produkt/6902163/evga-bq-600w?utm_source=p...
749kr

Processor:
Intel Core i5 8400
https://www.inet.se/produkt/5300629/intel-core-i5-8400-2-8-gh...
1949kr

Processorkylare
Be Quiet Pure Rock Slim
https://www.inet.se/produkt/5320051/be-quiet-pure-rock-slim
249kr

Moderkort:
Asus Prime z370p
https://www.inet.se/produkt/1900464/asus-prime-z370-p
1099kr

Ram-minne
Ballistix 8GB (2x4GB DDR4)
https://www.inet.se/produkt/5300780/ballistix-8gb-2x4gb-ddr4-...
1099kr

Totalt: 7.992kr
Då är inte Windows inkluderat så där lär det tillkomma en tusenlapp.

Frågar du mig, så är detta i princip minimum för en dator där det inte kommer behövas en uppgradering inom kort.
Kvalitetsprodukter där ett byte av grafikkort i framtiden kommer göra stor skillnad om mer krävande spel kommer spelas.
Vet att budget hoppar upp, men det är om du frågar mig, värt det.

Vårt förslag ligger just nu på detta (är väl liknande ditt, bortsett från ingen processorkylare och mindre effekt på nätaggregatet..):
https://www.inet.se/produkt/b1020508/3-theo-gamer-8-ar-i5

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1020508/3-theo-gamer-8-ar-i...

Kanske bör byta till RAM 2 x 4 GB istället. Frågan är sen om vi också måste komplettera med ett grafikkort direkt eller det kan vänta några månader... Det är ju snart jul. Ett grafikkort kan vi köpa begagnat och själva installera.

Av bebbe08
Skrivet av rottemark:

@bebbe08:

Vid sidan av diskussionen om processor måste jag säga att jag tycker att ni har landat i ett rimligt system för den prislappen. Trots den begränsade budgeten känns det helt rätt att lägga pengar på en SSD för att installera Windows och kanske det spel som spelas mest på. Att ha Windows installerat på en hårddisk nu för tiden har blivit rent outhärdligt.

Något jag däremot skulle ändra på är att köpa 2 st 4 GB-minnesmoduler istället. Nackdelen med det är att det blir mindre plats för att uppgradera framöver (med med två till likadana moduler får ni ändå 16 GB, vilket kommer räcka under lång tid). Fördelen med att använda två moduler är däremot väldigt stor just i scenarion där den integrerade grafikdelen används, eftersom den använder sig av samma minne som processorn. Ryzen 2400G (liksom Intels alternativ) har stöd för två minneskanaler, vilket innebär att endast halva bandbredden används om ni bara köper en 8 GB-modul. Det kommer inte innebära att prestandan sänks till hälften, men det kommer definitivt märkas. Jag skulle även ha satsat på ett par moduler som är specificerade för högre frekvens, som t.ex. dessa. Recensionen som jag länkade till i det förra inlägget tar upp att just det är viktigt för den här plattformen:

Om vi väljer en Intel Core i5 8400 2.8 GHz 9MB, är det även då fördelar med 2 x 4 GB istället för 1 x 8 GB?
Antar att syftet med att välja "specificerade för högre frekvens" är att överklocka? Inget jag har satt mig in i mer än googlat och läst om det på wikipedia, vilka för- och nackdelar/risker det innebär. Frågan är om det är/kan bli aktuellt för oss nybörjare? Och är det någon nackdel att köpa högre frekvens än den som rekommenderats för processorn? Innebär det automatiskt att man överklockar om RAM är på högre frekvens eller är det något annat man aktivt måste göra? Ingen annan här har tipsat om att köpa RAM med högre frekvens än den rekommenderade varför jag blir fundersam..

Av bebbe08
Skrivet av Miljon3:

Har ett AMD Radeon HD7950 som är ungefär likvärdigt med ett 1050ti även fast det är ganska gammalt. Ni kan få det gratis om ni kan hämta det på norra sidan av Stockholm.

Tack snälla, många som är så vänliga här, men det är långt till Stockholm... )
Generellt, hur är det att skicka ett grafikkort, eller andra komponenter fär den delen? Tänker i framtiden, om man vill köpa begagnat. Måste man hitta något som kan hämtas? Jag menar alla komponenter skickas ju från tillverkare, till butik, till kund osv. Men kanske annorlunda om man inte har originalkartong med rätt packmaterial osv?

Av bebbe08
Skrivet av Elektron:

Jag gillade denna burken https://www.webhallen.com/se/product/276634-HP-Pavilion-580-1...

Vare sig TS köper Intel eller AMD så kommer ju datorn att begränsas pga av brist på ett vettigt grafikkort, varför inte göra det enkelt och lägga till en tusenlapp och få en färdig dator.

Köpa ett 2400g för 6500 för att sedan uppgradera med ett grafikkort, vad kostar ett 580, 3000kr. Så då landar vi på totala summan på 9500 för ett system med 2400g och 580, och här är i stort sett en likadan dator för 7500, dvs en besparing av 2000kr.

Dock vet jag att många Sweclockers är anti färdigbyggda datorer.

Anledningen att vi lade ner förslaget om en prefabricerad dator var att ni sa att det ofta är dåliga möjligheter för uppgradering/utbyggnad, vilket kändes som en viktig egenskap när man börjar på en låg budget.

Av bebbe08

Nvidia GTX 460 något att använda till en början?

@ontheprowl: Vi har just fått ett Nvidia GTX 460 av en vi känner. Kan det vara något att ha till en början?

Av bebbe08

Omröstning gamingdator 8-åring 1. AMD Ryzen 2. i3 3. i5

Superbra diskussion som vi orsakat här bland alla duktiga gamers!

Var precis ifärd med att trycka på beställ... så fortsatte diskussionen. Förstår att det finns många olika åsikter och kanske två läger mellan intel och AMD. Så nu sitter jag på 3 förslag som prismässigt skiljer 450 kr, alltså inget vi behöver ta hänsyn till. Jag vill att datorn ska bli så bra som möjligt även långsiktigt sett. Och kan faktiskt tänka mig att köpa ett begagnat grafikkort och prova att själv installera en enstaka komponent. Känns bara som att beslutet att starta med en helt ny dator är rätt. Och funkar inte spel som han absolut vill spela och det dyker upp ett bra erbjudande på begagnat grafikkort kan jag tänka mig att ge honom ett lån så att han kan få datorn att funka och sen får han betala tillbaka när nästa julklappspengar kommit. Eller så får vi köpa ett lite sämre för några hundralappar som ni pratar om och sen spara ihop till ett bättre över något/några år.

Omröstning (motivera gärna):

https://www.inet.se/produkt/b1020476/5-theo-gamer-8-ar

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1020476/5-theo-gamer-8-ar

https://www.inet.se/produkt/b1020504/3-theo-gamer-8-ar-i3

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1020504/3-theo-gamer-8-ar-i...

https://www.inet.se/produkt/b1020508/3-theo-gamer-8-ar-i5

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1020508/3-theo-gamer-8-ar-i...

Av bebbe08

ATX istället för mATX på moderkortet?

@SUMITOMO: du gav förslaget att öka till ett fullstort moderkort (ATX ist för mATX). Fördel med detta?

Och vad gäller i5 istället för i3 har det diskuterat i denna tråd flera ggr och set sista rådet vi fick var att byta ner till i3 då det inte skulle påverka spelprestandan något märkbart, varför vi följde det rådet. Pengarna måste ju sparas någonstans, tyvärr, frustrerande men så är det.
Däremot ökar vi nu SSDn till det dubbla, kostade ca 300 kr. Tac för tipsen! Vet inte varför inlägget försvann dock...