Inlägg

Inlägg som ShotInTheHead har skrivit i forumet
Av ShotInTheHead
Skrivet av DasIch:

Ofta låg kvalitet på kalcium i tillskott men hög biotillgänglighet så det är risk att få i sig för mycket. Kalcium i sig självt är inte nödvändigtvis bra heller, utan du vill även ha andra mineraler. Balansen mellan kalcium och fosfor är exempelvis viktig. Som av en händelse råkar mjölk ha en nära nog optimal balans mellan kalcium och fosfor. Magnesium är också viktigt, inte minst för skelettet.

Överskott av kalcium från kosten är lättare att reglera. Till att börja med är upptaget begränsat. Du kan kanske som mest ta upp 400-500mg på en gång. Det konkurrerar också med upptaget av andra mineraler som magnesium och zink. Får du i dig det samtidigt har kroppen mekanismer för att prioritera det som är viktigast.

Med det sagt skulle jag i början separera magnesium och kalcium, i varje fall i någon vecka eller så. Här kan man också vänta med att börja med D-vitamin. Det är för att säkerställa att nivåerna av magnesium är bra.

Vad gäller mjölk kan det tilläggas att högt intag kanske inte är bra för benhälsan. Finns en del motstridiga studier på det området. En möjlig förklaring till varför det kanske inte är bra är galaktos. I möss och labbmiljö har galaktos visats bryta ned benvävnad. Vad som gäller för människor är dock oklart. Här finns det även indikationer på att syrade mjölkprodukter, exempelvis filmjölk, har bakterier som motverkar eventuella negativa effekter.

Inget av det här är dock direkt fastställt, varför jag föreslår att helt enkelt inte överdriva konsumtionen och kanske variera med exempelvis fil och ost.

Högt intag av D-vitamin kan också urlaka skelettet om inte tillräckligt med mineraler finns tillgängliga. Det kan i sin tur leda till förkalkning i kroppens vävnader, även artärer. 5000 IU ska inte vara något problem vid någorlunda vettig kosthållning. Vid högre doser blir det viktigare, och jag skulle inte köra megadoser någon längre tid utan regelbunden screening och blodprover.

Något som eventuellt skyddar mot den här effekten är vitamin K2. Det hjälper bland annat till att mineralisera skelettet. Även om det tycks vara förhållandevis säkert ska man dock vara medveten om att det hjälper blodet koagulera och äter man blodförtunnande ska man undvika det. K1 som finns i vissa grönsaker är också bra att få i sig.

Apropå magnesium kan jag dra en personlig anekdot:

Haft problem att sova ett tag. Framförallt att somna. Ingen överdriven stress eller så, men svårt att slappna av helt för att somna. När jag väl börjat somna in har jag ofta fått brutala hjärnstötar: ZAPP! Och någon jäkla spasm så jag flyger en meter upp i luften. Sen har jag vaknat med riktigt obehagliga sömnparalyser.

Frågade läkaren om det någon gång: "Äh, det är nog ingenting - det där med sömn kan vara lite konstigt ibland".

Mmkay...

Efter jag börjat med magnesiumtillskott (och D-vitamin m.m.) har jag inte haft några problem alls. Sover som ett barn och får även jäkligt livliga drömmar.

Mina D-vitaminnivåer var på 61 nmol/l, det var efter ca 1 vecka med tillskott. Inte direkt brist, men insufficiens. Magnesiumbrist (vilket är väldigt svårt att testa för) kan leda till D-vitaminbrist, och jag har mest troligt haft låga nivåer av båda. Nu har jag snittat 12 000 IU om dagen, 400-600mg magnesium och 100-200mcg K2, plus lite zink. D-vitamin i blodet ligger nu på 168 nmol/l, och kalciumjoner är precis i mitten av normalspannet (dvs ingen indikation på hyperkalcemi). Det var 45 dagar mellan mätpunkterna (och nu har jag minskat tillskotten eftersom nivåerna är bra (rentav högre än vad som normalt rekommenderas)).

Alltså, har man brist eller låga nivåer - vilket är väldigt vanligt - kan det ha stor effekt. Viktigt att ta prover dock, och mer är inte bättre.

Stort tack för svar, åter igen mycket intressant läsning :)!

Av ShotInTheHead
Skrivet av DasIch:

Jag resonerar såhär: Varför betala dyrt för något du kan göra själv, förmodligen samtidigt som du sparar pengar, utan att bli beroende av Ozempic?
Faktum är att de flesta dieter fungerar. Problemet är följsamheten. Alla dieter brukar liksom kapa energitäta livsmedel som är lätta att överäta. Bort med, eller minska på, kolhydraterna och ät inte för mycket fett. Givetvis bort med skräpmat. Nu behöver du bara hitta din egen unika marknadsföring och lite forskning som ger löst stöd för att det fungerar. Jag kom på en precis nu: Lever-och-ägg-dieten. Massor av näring, bra med protein, svårt att överäta. Släng in ett äpple om dagen för C-vitamin och antioxidanter. Nu är det bara marknadsföring som saknas...

Om hunger är ett stort problem gör du någonting fel. Det är normalt att stundtals känna sig hungrigare och det är bra att vänja sig vid det. Om det däremot blir ett riktigt problem äter du antingen för lite och/eller fel mat. Välj mat som är mer mättande. Kroppen anpassar sig dessutom med tiden så aptitregleringen blir bättre.

Mitt tips är att börja med 1800-2000kcal om dagen. Prioritera mat som är rik på näring och protein. Det brukar också mätta bra. Sikta på i varje fall runt 150 gram protein per dag. Kör tung styrketräning och öka din vardagsmotion.
Om du verkligen håller dig till det kommer du tappa vikt en lång tid framöver. Ta 1-2 veckor var tredje månad där du äter mer, men samma mat. När inte det funkar längre tar du minst 1 månad istället.

Jag förutsätter här att du är en vuxen man som varken är dvärgväxt eller allt för gammal. För kvinnor, äldre och dvärgväxta behöver energiintaget justeras nedåt. Jag förutsätter också träning och vardagsmotion.

Det här funkar och är helt gratis. Kräver inte heller något livslångt beroende av Ozempic.

Utöver det föreslår jag ett proteintillskott - företrädesvis något av de billigare vassleproteinerna. Omega 3 likväl som lite fet fisk i dieten är också bra. Kolla dina D-vitaminnivåer. Sikta på 125 nmol/l. 5000 IU D-vitamin om dagen räcker förmodligen för att ta dig dit, beroende på hur nivåerna ser ut och hur du svarar på tillskott. Viktigt med Magnesium då D-vitamin använder det. 200-400mcg per dag bör räcka. Även 50-100 mcg Vitamin K2. Se även till att få i dig zink upp till RDI. Ta inte tillskott av kalcium, men konsumera gärna mjölk, fil och ost utan att överdriva. Viktigt också med näring från kosten.

Behövs det? Nej, men dels har många låga nivåer av magnesium och D-vitamin och dels finns det hälsofördelar som även kan hjälpa vid viktnedgång. Det här kan ge minskad inflammation, bättre sömn, ökat välmående och att nervsystemet fungerar bättre. Beror på vad dina nivåer är idag.

Istället för att tänka att du investerar pengar för att lösa problemet vill jag föreslå att du investerar tid och intresserar dig för träning, kost och hälsa. Det kommer ge bättre resultat över tid och gör dig inte beroende av andra människor eller läkemedel.

Mycket intressant läsning!

Jag har en fråga dock, varför inte tillskott på kalcium?
Mitt multivitamin har inte kalcium, men det är aldrig något jag har resonerat att den inte ska ha heller.

Av ShotInTheHead
Skrivet av aaaaa:

Hej,
Är det någon som har erfarenhet av https://www.distansutbildningar.se/ (academyonline.se) och kan kommentera vad de tycker?
Är det kurser som man sen får certifikat bara för att, utan att de betyder något när man söker annat jobb, kunde ha fått kunskapen gratis genom nätet och Youtube?

Finns distansutbildningar i egen takt som kostar, kan man få det gratis om man arbetar/eller inte arbetar genom arbetsförmedlingen för att höja kunskapen lite, någon som vet?

Tack på förhand

Det är nog bäst att du frågar arbetsförmedlingen om det.
Sen om sidan i sig är bra, så är det nog utbildning till utbildning; Vissa har ju fått bra betyg.

Av ShotInTheHead
Skrivet av KAD:

Tack för att du svarar.
Jag vet bara inte vilken som är den generiska "ekonom", jag vill helst ha så brett som möjligt.

Av ShotInTheHead

Ekonom, yrkeshögskolor

Hej,

Jag har fått höra att det finns ekonom program på yrkeshögskolor; Men jag lyckas inte hitta dessa.
Är det någon kunnig som vet till sig att detta finns, kanske under något annat namn?

Tack på förhand.

Av ShotInTheHead

Air fryer, har kortat ner och förenklat matlagningen.

Av ShotInTheHead
Skrivet av Totteman:

Ehhh, gå ned i vikt då...

Jag har gått ned 4,6 kg sedan årsskiftet genom att äta bättre och mindre. I februari har jag dessutom lagt in dagliga promenader för att boosta fettförbränningen. Målet för februari som helhet är att tappa 5 kg, och jag är på god väg. Jag har starkt fokus på detta och det finns inte mycket som kan få mig på andra tankar.

Det finns inga genvägar till att väga mindre. Träna mer ger aptit, så enklast är via kosten.

Mer bra mat, mindre skräpenergi in i slukhålet.

Jag tar såklart inga tillskott. Lämnade blod i tisdags och hade bra blodtryck och järnvärde...bra att få detta kollat 4 ggr/år när man lämnar blod.

Kämpa på där ute!

Får jag fråga varför du skriver "Jag tar såklart inga tillskott".
Syftar du på mediciner som ska hjälpa med viktnedgång, eller talar vi snarare om multivitaminer och dylikt :)?
Personligen äter jag multivitaminer varje dag, så jag blev genuint nyfiken.

Av ShotInTheHead
Skrivet av cyklonen:

Om den klarar 600 mA vid 12 V så är 500 mA vid 9 V inget problem!

Se bara till att du får korrekt polaritet! Dvs att pluspolen är på mitten och minuspolen är på ytterhöljet, enligt bilden.

Super!

Stort tack!

Av ShotInTheHead
Skrivet av cyklonen:

Man kan inte "mata" ström. En apparat drar ström. Strömvärdet som står på adaptern är vad adaptern max klarar att leverera. Om apparaten bara drar 10 mA så matar adaptern bara 10 mA.

Låter klokt :).
Så då borde den adapter jag skickade klara av att driva roddmaskinen utan att fritera den?
Rodden verkar ju vilja ha 9V med 500mA, hur vet jag om den faktiskt levererar 500mA vid 9V, eller har Volt och mA ingen direkt koppling på det viset?

Adaptern jag skickade skulle ju klara upp till 12V och 600mA.

Av ShotInTheHead
Skrivet av mrqaffe:

Kjell har ju större modeller så köp en större så slipper du oroa dig, modellen större elerl 2 steg upp så bör den klara strömmen med marginal.

Den kommer inte fritera roddmaskinen då?
Ifall den levererar mer mA vid 9V än roddmaskinen klarar?
(Dum fråga säkert, men jag har noll koll som sagt )

Av ShotInTheHead
Skrivet av DavidtheDoom:

Se uppdatering! Tittade på datan från Kjell, 7.2W = 600 mA * 12 V.

Jag har en snarlik enhet på mitt skrivbord, den klarar av 1.1 A vid 12 V och 1.8 A vid 3 V som jämförelse.

Bör jag vara orolig att den levererar för mycket ström än vad roddmaskinen klarar?

Av ShotInTheHead

Råd angående adapter, rodd maskin

Hej Sweclockare!

Jag behöver lite råd av er smarta då jag i min dumhet har tappat bort min adapter till min roddmaskin och behöver införskaffa en ny.
Jag har kontaktat tillverkaren men dem hade tyvärr ingen i lager.

Vid intaget på roddmaskinen står det: 9V DC, 500mA

Jag har noll kunskap inom el, har någon kunskap nog att berätta för mig att en sån här ställbar nätadapter fungerat för min roddmaskin?
Kjell&Company Ställbar nätadapter

(Antagandet är att någon av de sex DC-pluggarna faktiskt passar roddmaskinen)

Tack, ha en trevlig fredag!

Av ShotInTheHead

Som andra skriver Microsoft Defender, men också en adblocker! Räcker susen så länge som man inte gör något superknas

Av ShotInTheHead
Skrivet av Fenrisulvfan:

Det är jag som har knåpat ihop den, priserna är tagna från komponentkoll och prestandan från techpowerup.
Jag har dock inte ritat ut någon graf, men det går nog att göra med Y=pris och X=prestanda.
Det är dock inte lätt att hitta exponenten, men sötpunkten är inte så svår, pris/prestanda tangerar kurvan vid 6650XT.
Grafikkort som har sämre pris/prestanda än 4090 är bortsållade, exempelvis ligger 2060 i farozonen för det.
Formeln är inte så knepig för att räkna ut värdet:
"=SUMMA(C2*B24/C24)" för 6650XT exempelvis. (C2 = priset på 4090)

Fantastiskt fint :), tack!

Så om jag uppdaterar priserna, men har kvar prestanda procenten som den är så får jag:
RTX4090 100% 20000 inet 1
RX7900XT 68% 8999 inet 1.511
RX6950XT 59% 6999 komplett 1.686
RX7800XT 53% 6999 inet 1.515

Så 6950XT håller kvar väldigt fin prestanda/kr, med rean dvs.

Hur fick du fram prestanda procenten på Techpowerup? Jag hittar nämligen ingen sån fin procentuell jämförelse.

Av ShotInTheHead
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ja, men det är iofs en exponentiell/logaritmisk skala.
<Uppladdad bildlänk>

Vart finner jag länken till denna excel jämförelse :)?

Av ShotInTheHead
Skrivet av shugge:

Om du bara spelar på en av skärmarna åt gången så är de andra skärmarna inte så relevanta att ta med i beräkningen. De andra skärmarna bidrar inte till någon större extra belastning om du har annat än spelet igång på dem.

Så då har du idag 1080p och planerar att uppgradera till 1440p. Då kommer du, innan du uppgraderar skärmen/skärmarna, att vara mest cpu-bunden pga den låga upplösningen.

Men som sagt, 12700K är fortfarande en ganska vass processor som hänger med i svängarna. Så tänk inte att den skulle begränsa prestandan (om du inte siktar in dig på ett rtx4090).

Ok, tack för dina svar!

Av ShotInTheHead
Skrivet av shugge:

Ingen fara. Och det var i all välmening jag skrev/informerade det.

Du skrev att du kör 2st 2K skärmar (ev lägga till en 3:e i framtiden). Menar du då skärmar i 2560x1440? Hz på dem? Och spelar du på samtliga när du spelar eller har du annat än spelet på skärm 2?

I dagsläget sitter jag på två 1080 + ritplatta med skärm, men planen är att uppgradera till två 2550x1440 och hålla kvar ritplattan.
Hz mellan 120 och 144, behöver inte mer än så.
Brukar spela på en skärm, aldrig provat två samtidigt. Utan brukar ha film/stream/youtube på andra skärmen.

Av ShotInTheHead
Skrivet av Tawen:

Absolut inte länken om swec index, det är gjort med storebror till din cpu. Ingen nämnvärt att det skulle bli dåligt optimerat.
Jag antar att du inte kommer spela 1080P. Utan högre upplösning. Där blir cpu skillnader mindre märkbart.
Har du deg för det kortet och är ute efter den prestandan i dagsläget, kör

Skömt att höra :)!
Dagläget sitter jag på två 1080 + en ritplatta, men vill uppgradera till två 1440p skärmar (+ritplatta) inom kort.
4k är inget som är intressant i dagsläget.

Av ShotInTheHead
Skrivet av shugge:

Det är inte tillåtet att bumpa sådär.

Det kommer alltid att vara något som falskhalsar på något sätt. Vad är det du vill undvika eller är rädd för?

Ju högre upplösning och grafik du kör, oavsett om det är en skärm med hög upplösning eller fler med lite lägre, så belastas grafikkortet mest.

Sänker du upplösningen och/eller grafiknivåerna så flyttar du belastningen till processorn till större del.

12700K är ingen budget eller äldre processor, så att sitta och fundera på om den skulle flaskhalsa eller inte är inte direkt motiverat.

Beklagar, visste inte man inte fick bumpa på det sättet!

Jag är inte så insatt med grafikkort, eller komponenter överlag men har försökt söka mig fram. Därav min fråga om cpun flaskhalsar mig.

Givetvis kan inte alla komponenter vara helt balanserade över all spel titlar eller program.
Men min fråga var mer generell ifall de på sweclockers som är kunniga skulle veta något jag inte hittat med att någon av mina komponenter flaskhalsar gpun.

Jag uppskattar ditt svar (samt lärdom angående bumpning), tack!

Av ShotInTheHead
Skrivet av Red Onion:

Intressant. Du menar att den ska ligga under tidigare ordrar? Kopplad till just den ordern med grafikkortet eller som en separat? För jag har kollat runt där utan att finna något.

Jag fick min via mailen någon dag efter mjtt köp.