Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som goosblabla har skrivit i forumet
Av goosblabla
Skrivet av joakim99:

Nej. Du tänker nog på tjänstepensionsavsättningen som typiskt i många kollektivavtal är 30% över en viss lönenivå.

Jag hörde faktiskt av en kollega för något år sen att det var så just med statlig skatt, men han hade nog missförstått han också då. Synd.

Av goosblabla
Skrivet av ajn:

Nej, det är tvärt om, du tjänar ingen pension på de pengarna om företaget inte betalar extra tjänstepension

Är det inte så att av summan som dras i statlig skatt avsätts 30% (el. dyl.) till din pension?

Av goosblabla
Skrivet av klotim:

För de lägger på 20% utöver det du tjänar efter brytpunkten.
Om du är konsult är det bättre att starta eget bolag och ta ut lön till precis vid brytpunkten och bevara resten på bolaget.
Iofs kanske inte värt vid 46k inkomst men du kanske får mer som egenkonsult, då kan det vara värt.

Jo men pensionsavsättningen blir väl avsevärt bättre bättre när du betalar statlig skatt.

Av goosblabla
Skrivet av klotim:

om båda har 45 brutto är det ändå ganska mkt, man slipper typ precis statlig skatt och får mer över netto.

Varför skulle man inte vilja betala statlig skatt tänker du? Jag och frugan har tillsammans 87k/mån brutto och vi har levt på en lön i över året så vi har sparat i runda slängar 35k/mån. Fasta utgifter på kanske 15k, resten har man bränt på snus och annat kul.

Jobbar numera som Azurekonsult med några avstickaruppdrag i Microsoft 365. 46k/mån, 5k friskvård, tel/dator osv. Känner mig underbetald..

Av goosblabla
Skrivet av anon300311:

Jag har fått 3 arbetserbjudande på två veckor och varit på säkerhet 5-6st intervjuer på en månad.
Sökte jobb i en månad och nu har jag tackat ja till en anställning

Men sen är min kunskap rätt attraktiv på arbetsmarknaden med.

Edit; såg att du bor i Uppsala, där finns det mängder med It jobb - jag vet för jag sökte även där när jag letade jobb.
Rätt ok löner 35-45k.

Mitt tips gör dig mer attraktiv ta olika Microsoft cert. Börja med grunden AZ-900, MS-900 mfl. Sen kör AZ-104, MD-100, MS-101, MS-100, MS-101.

Sen finns CompTIA A+ / secure+ / server+ / Network+

Sen kan jag rek tex; MS-500/700 och AZ-500/700.
Kan även rekommendera att du läser på om Hyper-V men även VMware.

Som du märker är de svårt att konkurrera om man inte har lite cert eller erfarenhet som kan styrkas av flera referenser.

Bra sida med studier är pluralsight men även Udemy.
Udemy betalar du per kurs pluralsight är ca 250kr mån för alla kurser.

Edit;
Läste att du jobbar med IT-Drift med 9års erfarenhet du borde du få jobb lätt, precis sånna jobb som jag sökte i Uppsala.
Du borde ligga kring 40-45k i lön inga fjuttiga 27k.

Om du vill kan jag kolla på ditt cv och personligabrev och hjälpa dig skriva om de om de behövs?
Kanske där skon klämmer att du inte säljer dig tillräckligt bra.

Sen är linkdln en guldgruva för oss som är inom IT.
Rekryterare är på en hela tiden mer eller mindre.

Jag håller med om allt utom certen. AZ/MS-900 är tämligen värdelösa för tekniker och jag tror inte företaget klättrar i partnerstatus baserat på dom. En teknisk säljare har nog nytta av dom certen för att lära sig terminologin, inte mer än så. Vill du jobba tekniskt med Azure och bli attraktivare som kandidat är det AZ-104 du fokuserar på, thats it. Därefter finns olika spår du kan gå mot d.v.s DevOps, Security osv men jag hade absolut tagit Administrator Associate först.

MS/MD-x cert är för modern workplace och passar mer om du vill jobba med Office 365, klienter etc. MS-700 som nämndes är säkert hett nu när Microsoft snart fimpar SfB så flera företag kommer nog migrera till Teams Only under året. AZ-700 finns mig veterligen inte.

Vill helt enkelt bara säga att för mig som tagit både Fundamentals och Associate-certs så är det förstnämnda bortkastat om du ska använda det för att höja din konkurrenskraft. Vill någon ändå ge sig på det kan jag tipsa om att ta en gratiskurs hos Microsoft, dom pågår i ca. 6h och efteråt får du en free voucher så du kan ta certifieringen. Då har du åtminstone inte lagt ut 1000kr av dina egna pengar på det. Men rekommendationen är att man bestämmer sig för vad man vill jobba med och planerar sina certifieringar utifrån det. AZ-104 och MS-100/101 är dock i mina ögon obligatoriska i sin genre. Slutligen vill jag säga att det är inget måste att certa sig, du visar att du kan svara rätt på flervalsfrågor och det höjer i sin tur företagets ställning i partnerskap hos Microsoft. Sen tycker jag det är kul också men många tycker motsatsen. Konsultar man inom ämnet borde det dock vara i ens eget intresse.

Av goosblabla

Blev innan semestern flyttad till 3rd line med teamlead-roll, 41k i lön och känner mig överbetald men trivs inte alls längre så kommer nog söka mig till annat..

Skrivet av oatp1b1:

Men tjänar du sub-100k i SF har du knappast ett glassigt liv, du måste sätta det i relation till vad det kostar att leva. Du ska betala av massiva studielån, betala från 30kkr per månad i hyra om du vill bo själv, dyr barnomsorg/skola, betala alla typer av försäkringar, du måste ha bil p.g.a. att kollektivtrafik inte existerar osv. Jag har en kompis som tjänar 45k i Sverige men tackade nej till ett jobb i SF som gav $150k för att han inte skull ha råd att leva.

Okej, nu vet jag inte om ni bara försöker göra en poäng av att det är dyrt att leva där men så dyrt som ni får det att låta är det inte. Flera bolag har skyttelbussar som går ständigt genom stan och plockar upp sina anställda, det finns tunnelbana och spårvagn så kollektivtrafik finns, vissa väljer att bosätta sig i billigare Oakland och ta färjan över bukten osv. Jag kunde fan inte vända mig om utan att se företagsbussar kändes det som.

Jag säger inte att SF inte är dyrt, det är förmodligen långt dyrare än snittet i USA men får man $150k (som är en bra peng nog ganska långt över snittet i stan) i lön och inte tycker att man har råd att leva har man för höga krav. Blir man inte erbjuden mer än $150k för sin kompetens är kanske de kraven inte motiverade att ställa. Din löneutveckling är lite annorlunda mot vad vi är vana vid och de större bolagen betalar flera av dina försäkringar. Bolaget jag jobbar på har några konsulter i San Francisco och för mig som själv tidigare lekt med tanken på att försöka ta mig över av jobbskäl och inte bara semester låter det du skriver som ganska långt ifrån min uppfattning.

Av goosblabla

Nu har även jag landat här eftersom jag hade 28 grader i mitt sovrum inatt och fick sova ungefär 4h. Jag har tittat på olika modeller halva dagen och läst många sidor i den här tråden men känns ändå som en djungel för mig som är ny på sånt här...

Jag har H-hängda fönster tror jag det heter, som man viker ut nedifrån. Sovrummet som egentligen är enda platsen den kommer jobba på (kan leva med lite värme i resterande hus) är 14m2. Har sett att många här skriver om undertryck, hur märks det av? Jag har två likadana fönster sida vid sida i sovrummet och en tilluftsventil, skulle jag ha det problemet om jag tätar ena fönstret med detta: https://se.trotec.com/produkter-och-tjaenster/maskiner-homeco...

Jag har egentligen tittat på flera olika fläktar under 5000kr, kan någon som kan det här eller har bra personliga erfarenheter motivera vilken jag ska välja eller föreslå en annan modell?

Electrolux EXP26U338CW - https://www.webhallen.com/se/product/302898-ELECTROLUX-ChillF...

Andersson ARC 1.3 - https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/klimat-varme/luftkond...

Deltaco Smart AC 9000 Btu - https://www.inet.se/produkt/3301245/deltaco-smart-ac-9000-btu (tillsammans med https://www.inet.se/produkt/3301263/deltaco-smart-ac-fonsterk...

Julas variant - https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/varme-och-ventilati...

Sandström SAC10C19E - https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/inomhusklim...

Tristar AC-5477 - https://www.mediamarkt.se/sv/product/_tristar-ac-5477-luftkon...

Tacksam för svar så jag blir räddad från torsdagen då det spås bli 30 grader igen...

Av goosblabla
Skrivet av casualnerd:

Nytt jobb - Senior Consultant inom Microsoft 365 (Allt inom O365 världen), Windows 10 och Deployment.

31 år, fortfarande baserad i Oslo.

580 000 NOK (med ökning til 630 000 NOK om 2 Certs)
40 000 i kvalitetsbonus/år.
Faktureringsbonus
Betalt internetabonnemang av jobbet.
Mobil och betalt mobilabonnemang
5 veckor semester
Möjlighet till ny telefon varannat år

Skrivet av casualnerd:

Jag har 3 Riktiga certs, plus ett gäng "fundamentals"
70-346: Managing Office 365 Identities and Requirements
MD-100: Windows 10
MD-101: Managing Modern Desktops (De två Win10 certen ger mig Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate)

Och håller på ta MS-100/101, de nya Office 365 certen
MD-100/101 och MS-100/101 resulterar i Microsoft 365 Certified: Enterprise Administrator Expert, vilket jag nämnde på intervjun och fick det inskrivet i kontraktet att när jag gör det, så ökar dom min årslön, win win för både företaget och mig

Skrivet av muut:

Tack för svaret, lite intressant att veta, sitter själv med MS-100, MS-101, MD-100 och ska skriva MD-101 nästa vecka.

Tjänar ju inte några 600k om året direkt, jobbar ju inte i Norge heller för den delen.

Skickades från m.sweclockers.com

Håller själv på med detta fast inom Exchange. Har tagit MS-100 och MS-200 så 101 och 201 kvar. Vad sitter du på för lön i Sverige om man får fråga?

Av goosblabla

Här regnar det mest, men jag hoppas inte att det blir varmt i år..vill gärna läsa och höra om något annat än ett påstått klimathot som är populärt att skrika om så fort vi får en varm sommar.

Av goosblabla
Skrivet av anon301768:

Jobbar du åt kommunen där jag bor har du friskvård för 6000kr per år och telefon.

6k friskvård som kommunanställd? Vilken kommun pratar vi om?

Av goosblabla

Jag gillar färgade urtavlor och särskilt blå. Hade sparat till Submariner ett tag men så mellanlandade jag i Zürich en gång och gick runt i butiker, såg en Tissot i en monter och blev såld.

https://i.imgur.com/zfoCVV1.jpg

https://i.imgur.com/Y8alMRx.jpg

Ref: T086.407.11.041.00

Den har allt jag vill, stilren, i mitt tycke vansinnigt snygga vävda detaljer på sidorna av boetten, automatisk och blå. Dessutom inte så fasligt dyr, ca 6-7k hos gråhandlare men jag gav strax under 8 hos en auktoriserad. Nästa köp är en ultraljudstvätt..

Av goosblabla
Skrivet av anon134512:

Att få 21k på en third line är banne mig hutlöst underbetalt. Låter som att de utnyttjar dig. Du borde ju ha 28k, minst.

Har du funderat på att säga upp dig och börja på ett annat företag? Du kan definitivt få mer i lön med den erfarenheten i fickan.

Låter som att 3rd där han jobbar är lite luddigt. Eller också är det företaget jag jobbar på som är detaljstyrt men tycker det är lite konstigt att gå från 1st till 3rd på 1,5 år. Ganska bra gjort..å andra sidan var han generalist så ganska svårt att sätta en lönenivå med så luddiga titlar. Konsult, 3rd, arkitekt men ändå generalist liksom.

Av goosblabla
Skrivet av Matsson:

Tyvärr, hoppas som sagt på rejäl ökning vid lönesamtalet

Jag är i nuläget inte specialiserad i något, mer i still av "Jack of all trades, master of none". Men planen de närmsta åren är att ta djupdyk i Cloud Computing då marknaden mer och mer rör sig i den riktningen. Håller just nu på att ta de roll specifika azure certifikaten.

Jag jobbar till 90% med kundinstallationer, och antar att man kan kalla mig "arkitekt". Jag arbetar aldrig utifrån en färdig specad miljö, utan jag anpassar alltid miljöer efter kunders behov.

Jag förstår. Hos oss blir man satt i third om man är insatt i ett speciellt område, generalister blir oftast kvar i 1st/2nd, därav min fråga. Tycker det låter som att du är ordentligt underbetald och i dina skor hade jag krävt en lönejustering eller dragit.

Av goosblabla
Skrivet av Matsson:

21 år i Skåne

Third-line support / IT-konsult (Officiellt första juni, men arbetar redan med mina nya uppgifter)
21 500:- / mån brutto.
Arbetar 30-40h övertid per månad så kan i runda svängar räkna på ytterligare 6 000:-
Arbetar primärt med nykunds installationer, men migrerar även över nuvarande kunder till nya miljöer.
Men sköter även mer avancerad felsökning av supportärenden

Gick över till second-line support i början av december utan att gå upp i lön. Sen nu i juni går jag vidare till Third-line, även här utan lönesamtal. Förhoppningsvis lyckas jag forcera fram ett lönesamtal i maj, annars kommer lönesamtalet ske i september.

Började på företaget för ca 1.5 år sedan som First-line Support.
Hade då 17 000:- / mån brutto.

Third med 21500? Vad är du specialiserad inom eller jobbar du bara med installationer för nya kunder? Vad innebär det btw, är du arkitekt eller sätter du upp miljöer som andra beslutat om?

Av goosblabla
Skrivet av improwise:

@goosblabla: De som bara utbildat sig men inte jobbat som det dom utbildat sig till är per definition juniorer (med några ytterst få undantag).

Det var ju det jag skrev?

Skrivet av goosblabla:

Att en nyexad utvecklare är junior jämfört med en som har några års arbetslivserfarenhet tror jag inte någon protesterar mot...Däremot skulle jag (har erfarenhet av båda utbildningsformerna) säga att det är direkt felaktigt att generellt säga att en .NET-utvecklare som läst två år på yrkeshögskola är junior jämfört med t.e.x en systemvetare som har läst tre år på universitet varav kanske 15hp varit riktat mot .NET. Dom är givetvis juniorer båda två

Av goosblabla
Skrivet av Viktator:

@goosblabla: YH är en två-årig och ny utbildningsform. Den syftar till att så snabbt som möjligt få ut människor på arbetsmarknaden. En typisk YH-utbildad utvecklade är mycket junior jämfört någon med universitets-examen eller ett par år arbetslivserfarenhet. Jag kan tänka mig att många har ett par år till innan de faktiskt kan utföra värdeskapande programmering.

Ny är en definitionsfråga. YH ersatte KY som har funnits under åtminstone hela 2000-talet vill jag tro. Men du kanske menar ny i förhållande till skolvärlden överlag? Min poäng är att det har tillräckligt många år på nacken för att vara beprövad.

Att en nyexad utvecklare är junior jämfört med en som har några års arbetslivserfarenhet tror jag inte någon protesterar mot...Däremot skulle jag (har erfarenhet av båda utbildningsformerna) säga att det är direkt felaktigt att generellt säga att en .NET-utvecklare som läst två år på yrkeshögskola är junior jämfört med t.e.x en systemvetare som har läst tre år på universitet varav kanske 15hp varit riktat mot .NET. Dom är givetvis juniorer båda två, men min uppfattning är att det går snabbare från en yrkeshögskoleutbildad att sätta sig in i arbetet än en systemvetare som har läst totalt 30-40hp mixad programmering och 140-150hp flum som RUP, statistik eller företagsekonomi.

Jag skulle säga att om man vill bli en .NET-utvecklare så är det YH man ska läsa. Eller något annat specifikt språk för den delen. Väljer man universitetet får man en fin utbildning men du kan INTE .NET på samma nivå som en yrkesutbildad. En universitetsutbildad kan däremot lite Java, lite .NET, lite databasmodellering, lite kravställning, lite UML osv.

@LadyKurczak Tre av dom jag läste med på universitetet som valde att gå klart och ta utvecklarjobb fick ingångslöner på från 28k till 30k och det är inte i Stockholm. En kollega som läste .NET på samma yrkeshögskola som jag läste och som nu jobbar på mitt jobb fick strax under 31k hos oss efter att ha jobbat dryga året på ett annat bolag. Vet inte vad han hade på sitt första. Jag jobbar inte med utveckling men personalchefen på mitt jobb råkar vara min barndomsvän och han skvallrar om att deras utvecklare har ingångslöner på 29500 för nyexade. Tycker alltså att 27500 låter lite lågt. Det skriks ju efter utvecklare så om du inte tycker att det finns andra fördelar som väger upp en lite lägre lön på den arbetsplatsen är det bara att söka sig någon annanstans. Ingångslönen är viktig.

Av goosblabla
Skrivet av Viktator:

Jag har anställt många utvecklare i Stockholm. Skulle också säg runt 29-31ksek. YH är ändå väldigt juniort, stort spann mellan de som kan utveckla, och de som inte kan.

Vad menar du med att YH är "juniort"?

Av goosblabla
Skrivet av XPerion:

Har nuvarande bank Swedbank och senaste nyheterna gör att jag bestämmer mig för byta till Länsförsäkrings Bank som fått bra omdömen som det ses.

Det som jag tänkt är att öppna att sparkonto hos LF först och ta steg för steg.

- Överföra pengar från Swedbank till LF.
- Sätta upp lönekonto där.
- Avanmäla e-fakturor, autogiro betalningar från Swedbank och lägga in allt på LF.
- Skaffa Visa kort hos LF.

När allt är klart och avsluta kontot hos Swedbank.

Anledningen jag vill göra på detta sätt istället gå in i LF bank kontor och låter dom hantera det. Är vill inte ligga ute med betalningar eller pengar/kreditkort att handla med.

Är detta bättre sätt än låta LF sköta bank bytet som sägs tar max 3 dagar?

Jag har gjort några bankbyten genom åren och tyvärr nu senast bytte jag ifrån Länsförsäkringar. Är på väg tillbaka dit men inte än. Iaf, när jag bytte dit en gång i tiden (ifrån Swedbank) lät jag dom göra allting men det tog inte tre dagar. Dom gick igenom tillsammans med mig vad jag vill ha för konton etc, förberedde allting och sen bestämde vi ett datum när de tar över rubbet från Swedbank. Valde en flytt i ett månadsbryt alltså kort efter att lönen hade kommit in på kontot men då räkningarna redan hade dragits, då hade jag redan tidigare fått hem nya bankkortet osv så när jag gick och la mig låg mina pengar hos Swedbank, när jag vaknade dagen efter var det hos LF.

Jag hade inte stressat på tre dagar, finns ingen anledning. Planera upp hur det ska se ut och välj sen ett datum så hinner du själv avsluta och flytta över autogiron, e-fakturor, sälja av fonder etc som du har genom Swedbank (om du inte vill att LF tar över dvs)

Av goosblabla
Skrivet av anon292978:

Men om jag ska köpa en bostadsrätt därborta? Vilken sida vänder jag mig till då?

Zillow.com

Kul att du vill till USA, men råder dig att kolla upp visum. Det är inte som andra länder utan det är faktiskt duktigt svårt att få arbetstillstånd där, din bästa chans är nog att söka en utbildning och utifrån det försöka göra ett namn för dig. Det är inte att bara packa en väska och flyga över längre.

Du behöver dock inte ett green card i första hand som tidigare nämnts i tråden, det finns H-1B1 som är ett temporärt arbetsvisum som kan förlängas. Mycket lättare att få än grönt kort men det är inte gratis och fortfarande ingen barnlek att få tag i. På sikt är det såklart ett green card du vill ha men initialt finns det enklare alternativ.

Av goosblabla
Skrivet av Söderbäck:

Jo det kan man faktiskt säga med väldigt hög säkerhet. Vi vet varför det blir varmare i ett växthus och det går även att räkna på hur mycket varmare det blir i ett växthus när man känner till vad glaset har för inverkan på att släppa igenom ljus och sedan inte släppa ut lika mycket.
På liknande sätt går det att räkna på hur ljus kommer in till vår jord och hur mycket påverkan olika typer av växthusgaser har. Det finns bra uträkningar på hur stark växthuseffekt olika gaser har. Exempelvis ger metan ca 30 gånger högre växthuseffekt än koldioxid gör. Samtidigt vet vi att metan bryts ner efter ett gäng år i atmosfär/statosfär medan koldioxiden inte gör det utan den fortsätter agera växthusgas i tusentals år efter. Det här vet vi alltså vilket är en viktig grund i sammanhanget. Däremot kan vi inte göra perfekta beräkningar på framtiden eftersom att det är så många faktorer som spelar in så osäkerheten på exakta framtidsutfall är tämligen svårt. På liknande sätt som att det är svårt att räkna ut vad det blir för väder om ett år. Så räknar man på växthuseffekten glas ger till ett växthus så är det ganska lättberäknat att förutse effekterna. För hela jorden är det bra mycket mer komplext men det är helt säkert att koldioxid har en bidragande effekt till växthuseffekten. Här råder inte tvivel i forskarvärlden.

Visst är det så. Ingen klimatforskare påstår att människan själva är enda källan till klimatförändringar. Det påstås ej. Det forskarvärlden däremot har sett är att vi bidrar till ytterligare uppvärmning. Under de 300-400 tusen åren människan funnits så har jordens temperatur varierat men hållit sig inom 2 grader i upp och nedgångar. Lägger vi på extra grader själva här utöver de naturliga svängningarna så kan vi skapa problem för oss själva.

Mjaa. Det hänger väl ihop med att forskarna är tämligen enade i frågan. Det finns säkert undantag, likt för de som tror jorden är platt, men de ser man också sällan i TVsofforna ;). Även om man märker av avsaknaden av flat earthers i TVsofforna så är det kanske inte en rimlig grund till att tro att jorden är platt. Eller för de som inte tror på vaccin. Whetever. Vill bara poängtera att den här typen av resonemang inte är nå vidare starkt i sig.

Upplysningen om läget är svårt. Vi är inte riktigt byggda för att hantera långsamma växande hot. Sådant som tar generationer innan det märks ordentligt. För det är inte så mycket skillnad från ett år till ett annat. Men visst har vi försakat vår omgivning på grund av både bristande kunskap och förmåga till långsiktigt bevarande tidigare.
Dioxinet vi släppt ut i östersjön gör att vi inte får sälja östersjöfisk till andra länder för den innehåller för mycket gift. Exempelvis. Ozonlagret höll vi på att förstöra med freoner och det fanns hårdmurad skepcis mot det här också initialt. Svårare att tro på det man inte ser med blotta ögat eller direkt. Vår begränsning att ta in hotet beskrivs bra i boken Tänka snabbt och långsamt (skriven av nobelpristagare) som går igenom hur vår hjärna arbetar.

Ja så är det helt klart. Jorden har cykler som sträcker sig över längre tid. Vi har varmare somrar och kallare och det gäller även vintrar. För 10.000 år sedan var det i snitt kallare än vad det är nu för tiden.
However, som jag tidigare skrivit så känner forskarna till dehär cyklerna också. Det är klimatforskare som står för historiska temperaturmodeller också så det här är inget nytt för dem ;). Men utöver detta har vi sett att vi nu för tiden har en inverkan själva på uppvärmningen av jorden och detta kommer till stor del från de växthusgaser vi släpper ut.

Att jorden inte är platt går visserligen att bevisa. Att vi står inför en katastrof med ett klimat som kommer kapitulera på grund av att vi äter kött går inte att bevisa hur mycket du än sväljer, förutsatt att du inte kan se in i framtiden d.v.s. Man har nog bilden av att forskarna är enade i frågan om man väljer att bortse från de som säger annat.
Jag har lyssnat på båda sidor, jag har t.o.m motvilligt lyssnat på ett barns åsikter som av oförklarlig anledning ska ses som definitiv fakta, jag har lyssnat på varningarna från 80-talet om att Maldiverna skulle stå under vatten "30 år senare" vilket är nu. Jag noterar också att det ofta är journalister och politiker som uttalar sig alarmistiskt i frågan och dessutom tycks det upprepade gånger vara "vi har bara tio år på oss"-larmet som dras fram. Har väl blivit populärt att följa Maurice Strong.

Skrivet av Esseboy:

Du verkar blanda ihop växlingar i årstider med klimatet, vi har nu de senaste 70 åren fått varmare och varmare medeltemperatur nästan överallt på jorden, och de facto så blir det mer svängingar i väder med ökad medeltemperatur eftersom polarvinden blir instabil, dvs ibland kommer arktisk luft ned över oss och ger oss köldknäppar ner mot -30 grader

Att människan påverkat klimatet är nu bevisat. Det är bara att se på medeltemperaturen som nu är över 1 grad högre än normalt. Och detta kommer oundvikligen leda till att permafrost och is smälter, vilket kommer att leda till att vi får högre havsvattennivå (vilket ren kan mätas) och leda till att bundet organiskt material kommer att förmultna och leda till högre växthusgasnivåer.

Är detta dåligt? Tja, för folk i varma regioner kommer det att leda till sämre levnadsförhållanden, men för oss i norden kommer det troligen att leda till bättre klimat för odling, dock kommer polarvindarna att bråka med oss vintertid, samt att vi inte är ännu rustade för de varma värmeböljorna som kommer att träffa oss ibland.

Orsaken till att medier och forskare talar emot klimatförändringförnekar är att den konsensus som råder är stark och bottnar i fakta och statistik, inte i att motståndarna har faktiska belägg. Internets grogrunder för bubblor av fanatiker späder på villfarelserna om att det skulle existera en konspiration där man vill uppmana till panik.

Själv råder jag till att man ska lita på klimatforskare och ta det lugnt. Att satsa på fossilfria alternativ som Kärnkraft, vindkraft, solenergi och elbilar är bra. Men t.ex USA, Kina och andra storutsläppare borde straffas i förstahand. Vi i Norden kan inte påverka så mycket med vårt ringa birdrag till det hela.

Ursäktar på förhand för stavfel och grammatiska fel, det är fredag och är inne på min fjärde portion Ha det gött! Trevlig helg

Tror inte jag förnekade att det blir varmare. Jag ifrågasätter alarmisternas påståenden om människans påverkan. Du skriver att beviset för att människan påverkar klimatet är att se på medeltemperaturen som ökat med en grad. Har svårt att se något bevis i det. Jag hör också att förståsigpåare säger det, men om du läser den meningen igen ser du säkert att det inte bevisar någonting. Du skriver också att "motståndarna" saknar faktiska belägg, hur många har du lyssnat på då? Om dom saknar belägg, vore det inte barnsligt enkelt för de som nu sitter på sanningen att faktiskt bjuda in dom och öppet mosa deras argument då?
Tycker också att man ska välja lite gröna alternativ, men inte för att jag tror att vi förhindrar någon uppvärmning utan för att det känns som ett rimligare val. Det hindrar mig dock inte från att köra diesel, äta kött, flyga, konsumera det jag vill eller vad det nu må vara.

Tror dessa katastroflarm bidrar till den ökade psykiska ohälsan bland unga, svårt för de som är lite känsligare att se någon framtid när vuxna matar dom med att det är kört. Tycker det är synd.

Översitteri som circedge sysslar med känns som klassisk härskarteknik, som sagt använd för att tysta de som tycker annat. Synd.