Inlägg

Inlägg som Rotten har skrivit i forumet
Av Rotten
Skrivet av Falcon:

Håller inte alls med, den medföljande kylaren är det bästa som AMD gjort.
För en 5600 duger den mer än väl, typ 10 gånger bättre än Intels grejer.
(min 12400f har fått en uppgradering, men Intel har aldrig klarat av kylning som AMD)

TIll TS
Tog du bort plastfilmen i botten av kylaren?

edit: Ska du göra en repaste, passa dig noga när du tar av kylaren, den har en stor tendens att fastna hårt på CPUn, med risk att den lossnar strax därefter, med böjda pinnar...

deras gamla stockkylare var bättre, fanns både kopparkärna och ångkammare i wraith spire-modellen då.
En 5600 är OK med nya standardkylaren och klart bättre för den än den 3600 jag hade. Men det är fortfarande värt köpa ny fläkt.

En wraith prism däremot är perfekt för denna cpu om du får tag i en sån billigt nog, den är inte värd mer än 200-250kr för då närmar man sig bättre tornkylare eller åtminstone tystare tornkylare. Det är dess heatpipes som gör den så mkt bättre, 90mm-fläkten är OK på en 6-kärnig för heatpipes är mkt bättre kvitta sig med värmen än ostbiten som är wraith stealth.

Wraith spire är något bättre än wraith stealth, men inte värd bryet.. för 50kr kanske värt testa den istället för stealth-skiten.

till OP: 70c är ingenting på de här. Handlar mest om vilken ljudnivå du orkar med.

Av Rotten

enkelt val, 1440p då 1080p tar bort för mycket på höjden

Av Rotten
Skrivet av MrWhizeguy:

Min loop sprutade it 1L vatten för ca 2 år sedan, var bara att rengöra med elektronikrengöring och se till att allt torkat ordentligt, sen boota, spela

Du gick väl med en gång ut o köpte dig en trisslott efter den flaxen?

Har aldrig sprutat nåt ur mina tornkylare o idag kör jag en 212 evo black på 5800x3d, det fungerar utmärkt. Fast alla sa att man måste ha vattenkylning på de här... bara bullshit och fåfänga. Nu slipper jag bla oroa mig för grafikkortet som inte var billigt

Av Rotten
Skrivet av anon242437:

” AIOs generally don't fail. I've sold TONS (literally thousands) and have seen 5-10 fail within 3 years. Usually because of the pump failing. I've seen ONE leak after being installed within the warranty period.

After the 5-year mark, its advisable to replace them.

Fem år är inte så lång tid. Maskinen går fortfarande bra men du vill knappast sätta mer pengar i den eller hålla på med drygt underhåll bara för att skiten inte ska kamikaza. Eller lagt pengarna på nåt roligare.

Datorer ganska så dyra, det är en efterbliven tradition peta in vattenkylare i allt som finns.

Köpte nästan en AIO till min 3770k i 2012, bara för att det skulle se phett ut... Grannens dotter fick den nu som The Sims-burk i julklapp. Den coolermaster tx3n är knäpptyst än idag (tystare än min nya 212 evo black).

Här är en bekants 3930K från ca samma tid med häftig vattenkylare den är på mute först, slå på ljudet. Volymvarning...

Av Rotten

Varenda en av er som sitter med vattenkylning bör dra lärdom av detta.

Av Rotten
Skrivet av neumanix:

Hur upplever ni allt annat förutom gaming med denna CPU?
Sånt som Photoshop, Blender, 3DSMAX osv.
Finns det något som 5800X3D är riktigt dålig på?

Kan bara jämföras rättvist med 5800x, den är maximalt sämre än en 5800x motsvarande skillnaden i klockfrekvens så ca 10% reduktion i somliga applikationer men för det mesta är det bara ett fåtal procentenheter skillnad, ibland till det bättre.

Det tar inte i beaktande ev överklockning på 5800x. Men, statisk all-core OC är inte helt bra på Ryzen för de som gör mycket produktivt med CPU:n då det kringgår skyddsmekanismer parallellt med hög belastning, och Auto OC hjälper mest på single core boost.

Det är så liten skillnad där att det mest är en fråga om priset och hur mycket man behöver spela tunga spel.

Av Rotten

https://i.imgur.com/nnCA6OY.png

VR Chat jämfört mellan 5600 och 5800x3d.
I samma server på bägge maskiner, samtidigt, så det är högst jämförbart scenario
27-34 personer i världen. Fick inte med den lilla live-grafen på 5800x3d men den var mer eller mindre spikrak på 2.5ms

Denna graf talar för sig själv alltså.

Av Rotten
Skrivet av Aeig:

Jag har kört 5800X3D med 3200CL14 och 3600CL16 och det saknar betydelse

För ökad kompatibilitet så hade jag faktiskt tittat på moderkort och styrkrets också, vad har du för något?

EDIT: Såg B450, jag hade kört på 3200MHz CL14, specifik dessa: https://www.inet.se/produkt/5300521/g-skill-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Mvh

Varför rekommenderar du dyra minnen efter att ha konstaterat att de inte har betydelse? Måste vart ett bra erbjudande för man får 32gb helt OK minne för samma pris som står just nu

Av Rotten

qvl uppdateras aldrig. Får du problem byter du xmp-profil till något mindre tight.
Om du vinner på lotto bootar den inte över huvud taget men då säljer du dina gamla minnen och köper nya.

Av Rotten
Skrivet av Kallissimo:

Jo sant, men 5600x är ju ganska mke bättre än (inget X) så tänkte att den inte var så aktuell. Men du har en poäng, det blir nog 5700x

Det är knappt skillnad på 5800x och 5600 non-X i spel så vart du fick det där ifrån vet jag inte.
AMD visste vad de gjorde när de sålde 5600x och 5800x såpass dyrt och sen väntade med lanseringen av 5600 och 5800 (5700x).

Jag tycker du ska ta en 5600. den dagen 5600 är för klen kommer också en 5800x vara för klen. Lägg slantarna på något annat, mer SSD, eller lite bättre fläkt. Fläkten nämner jag då 5800x3d är den enda riktiga uppgraderingen efter 5600x för en gamer, och den vill gärna ha bra kylning.

Du bör välja moderkort från MSI till dessa.

Av Rotten

https://i.imgur.com/ckHRjoV.png

Här kommer nästa vidrigt krävande spel man aldrig ser i tester: Euro Truck Simulator 2

Kunde aldrig spela ETS2 VR med 90fps på Ryzen 5600, CPU:n den höll 10-17ms med det värsta stutter jag någonsin upplevt.
Alla som gett sig på spelet vet exakt vad jag menar. Även när den ibland kunde gå ner till 8-9ms var det konstanta spikar över 11 hela tiden, 1-5 gånger per sekunden. Ospelbart, enda lösningen var halv fps och reprojicering, suboptimalt men spelbart.

5800X3D håller sig inte bara under målet på 11.1ms med god marginal, den gjorde det med templimit på 68, för jag hade visst glömt den på X)

Det var en hel del spikande i det frametime-diagrammet jag ser live i själva spelet, men de gick inte högre än 8-9ms för det mesta och alltså oproblematiska. Spikarna varar för kort tid för att representeras i diagrammet, men går de över 11.1 ms märker man det mycket väl. Det är något helt annat missa en endaste bildruta i VR än att gå från 144 till 80fps på en gamingskärm.

Provade jaga 90fps förut med en 5600 i maskinen, GPU:n klarade då bara 90-100% supersampling vilket är de facto nedskalning.
I diagrammet användes 180% supersampling, sweet spot ser ut att vara 150%. Du kan se de blå staplarna kryper upp ganska långt över 11.1ms och det kommer den alltid göra, så det är inte värt smällen att gå ner til 100%, spelet lider nämligen av kanske den värsta aliasing jag sett.
Det låter omöjligt att grafikkortet ska bli så mycket snabbare med en ny CPU, men till saken hör att ets2 också lider av världens sämsta optimering pga obönhörliga draw calls.

Är ganska säker på att 13900K och 7950X inte slår det här resultatet. Nya X3D kommer definitivt göra det, tror också 7900X3D kommer vara mkt snabbare än 7800X3D i just ets2 då det ser ut att törsta efter ännu mer cache. Med andra ord: cachen är fortfarande flaskhals på 5800x3d...

Här är också ett exempel på att 3080ti kan flaskhalsa både vr headset och CPU. Att 1080p inte är ett krav för att köpa en 5800x3d, och att 4090 verkligen inte är overkill.

Välkommen till min TED-talk om Världens Sämst Optimerade Spel

Av Rotten
Skrivet av Patriksan:

Kylare i solitt aluminium som ex AMD egna Wraith Stealth och Spire har stor nytta av en koppar-IHS för att sprida värme från hotspots. Der8auer spekulerar om detta inte är en del av orsaken till att AMD satt tjockare IHS på 7000-serien:
https://www.youtube.com/watch?v=-5vU-7SPhhA

ja, det var min teori också. men såna kylare har ingenting på en x3d att göra alltså

Av Rotten
Skrivet av Patriksan:

Att alla varianter har samma TDP gör det enklare för OEM. Och mobotillverkare vill ändå kunna hantera toppkretsens TDP.
Kort sagt, det finns ingen anledning att sätta en lägre effektklass på en av modellerna.

Jämfört med 5800X3D så har 7000-serien tjockare IHS så den kommer att vara bättre på att sprida värme vid fåtrådiga laster. Det var ju därför som 5800X3D hade låg maxboost.

Vart har du läst detta?

5800x3d hade låg boost pga cacheminnet både för värmens skull men också för att cacheminnet får samma spänning som kärnorna (eller med nåt annat svammel, minns int), så den kan inte boosta 4.8 utan att torrsteka både filé och färs.

Att skillnaden i boost är större denna runda beror nog på värmespridaren faktiskt. Man måste nog ha en riktigt dålig kylare för att en tjockare IHS ska hjälpa, alltså en kylare i solitt aluminium, kanske en halv-arslad kylare som min 212 evo.

Men, istället tål Zen4 95C och de gör allt de kan för att stanna där, så AMD har på det viset skrapat tillbaka prestanda. Men boosten hänger fortfarande efter mer än förut. edit: X3D ser ut att få lägre tmax oavsett så det blir förstås mindre boost av det.

På en annan ton, såg videon högre upp i tråden. Verkar som amd vill sälja non-X3D mer än X3D denna runda, deras slides var ju sämst? Men de som vet, vet....

Av Rotten
Skrivet av Mocka:

Att load är högre är ju naturligt pga färre cores, däremot är det trevligt att se att den boostar maximalt utan konstigheter, eventuellt att Warzone fick frekvensen att sjunka en smula (såg 4425MHz korta stunder). Temps är som sagt var riktigt bra förutom i Warzone vilket verkar vara riktigt bra på att fördela arbetet till alla tillgängliga kärnor/trådar. Det enda konstiga som hände är när jag startade Anno 1800, då spikade temperaturen upp till 89C en kort stund. När jag kör Cinebench så stannar temps vid 80C (4300-4325MHz) så vettefan vad som hände där.

Gällande fps så var jag dum nog att ha på fps limiter när jag testade flertalet spel så vet inte riktigt om det blev någon vinst men såg iaf högre fps i Anno och Witcher 3 vilket var hela poängen med bytet

Angående Curve Optimizer, är den enda vinsten något lägre temps?

Högre klockfrekvens och mindre jobb för fläkten. När du testar spel nu är det oavsett inte lika intressant med ett bara ett par fps-världen... en detaljerad frametime-tabell hade tydligt visat förbättring ändå. Tyvärr vet jag inga program som är i närheten så bra på detta som fpsvr history viewer.

Att nån kärna går helt upp till maxtemperatur är en bieffekt av att ha instruktioner tillgängliga i cache-minnet. Den går nog ner lite om du kör curve optimizer, men min 5800x3d gick rakt på 100% main thread och blev varm när Deep Rock Galactic laddar in ny miljö, så blev det inte med min 5600 - som inte blir 90 grader någonsin oavsett men poängen kvarstår.

Tål att repeteras en gång till: installera senaste chipset och bios
sätt -20 om du velar.

Du kan justera on-the-fly i windows med PBO2 Tuner, så får du se med en gång om det är skillnad på 0, 20 och 30

Av Rotten
Skrivet av jeppe109:

Jag har inte haft Ryzen själv men kan man stänga av ena ccx:n helt om man vill?

Jo, men det blir lite som med intels e-cores... mycket pengar för att sen sitta och bråka med massa skit.

Är själv mycket less allt pill och styr man vart genom för att tvinga bort konstanta cpu-flaskhalsar i VR, 3770k + magiska trix, 3600 med magiska trix, 5600, även den behövde hjälp - men inte 5800x3D, första cpu:n som bara gör jobbet utan gnäll.

Avsaknaden av detta huvudbry ha tight, insmort RAM-mine, olika profiler i ryzen master för somliga spel, processprioritering, cpu affinity, modda bort onödigt skräp i spel - allt det slipper jag bry mig om nu. Blev som att sätta pålitligheten av en konsol i datorn..

Därför är jag reserverad mot att blint införa nya tillstånd av liknande art.

Det återstår att se förstås, men jag hade inte vart lika nöjd betala extra om man ska måsta bena fisk i slutändan.

Men, den som primärt behöver många kärnor med spel mer som bonus behöver inte vara orolig. En schweizisk armékniv går inte bygga utan kompromisser ändå, har många gånger sett 13 gen intel-ägare med fps drops i spel säga "CPU:n kan ju inte vara problemet", men så är det just e-cores som är i vägen. Och det lovar jag dig känns allt annat än premium

Av Rotten
Skrivet av Mr_Flash:

Alla ni som kör -30, har ni testat Y-cruncher (component stress tester) 1h+? Jag fick krascher med lägre än -18 så där stannade jag. Även om det inte lär krascha i spelande känns det skönt att ha en 100% stabil rigg.

Nä, bara kollar Event Viewer då och då. PC:n har stått på dygnet runt och foldar/spelar i två månader utan ett endaste error.
Samma gäller min 5600, men den sa ifrån med en gång på -26, inga problem efter justering till -20

Hade vart mer brydd på manuell överklockning som kan degradera hårdvaran

Av Rotten
Skrivet av BlackBird:

Var köper du ett FE i Sverige..? Finns ju inte ens i Europa. Inte för att jag heller betalt extra för det där. Men ändå...

Ja nu kan jag bara egentligen gå efter vad vi har på pappret, för ärligt talat ser jag inte varför man ska nöpa någon av dessa.
Men, AIB 4080 har ju liksom lika über kylning vad jag sett hittills

Av Rotten
Skrivet av Nätokraten:

Jag var klok som inte köpte varken Intel 13900k eller AMD 7900X. Blir att köpa en 3D cache 7950x.

Jag hoppas att du behöver kärnorna då, annars kan det nog vara smart vänta på tester i spel och se om dual CCX medför några baksidor.
Då bara ena CCXn har vcache kan de också bli krångel med schemaläggaren om vilken CCX som ska jobba med vilken uppgift... hög klockfrekvens eller vcache.

Bara säger det iom att dual ccx varit Zen-arkitekturernas stora fördel kostnadsmässigt, och en akilleshäl rent arkitekturiskt, och det vet vi inte hur det blir med ytterligare komplexitet på toppen... men 128mb är klart frestande

Av Rotten
Skrivet av marcusOCZ:

Blir ju åtminstonde $999 för 7950X3D och $799 för den klart intressanta 7900X3D. 10499kr respektive 8399kr innan moms kommer till.
Men jäklar vad strypta dessa var på TDP.

De är inte strypta på något vis. Är bara att AMD inte längre kan kasta 70 watt på en X3D för 2% mer prestanda.
Både intel 13 gen och Zen 4 är körs ju bortom rim och reson så det finns väldigt mycket att ta av.

Kul se alla som svettas nu också. Hoppas ni inte blåste alla pengarna på en dyr 7900X och blixtsnabbt minne, för nu kommer ångvälten som är vcache + billigt skitminne och gör kaos

Av Rotten

Enda anledningen köpa den där om FE 4080 inte får plats. Den kommer inte göra något bättre jobb på kylning än FE 4080, folk rapporterar om att fläktarna knappt behöver jobba som det är. Kanske om det är sketna fläktar på FE?

Ser inte poängen med att kasta mer pengar efter en sån 4080 när FE är så helvetes överprisad och har oerhört överdriven kylning.