Inlägg

Inlägg som Rotten har skrivit i forumet
Av Rotten

Det är mismatch men är inte så farligt. Bästa uppgradering hade vart 6800xt och 5600 för samma pris eller mindre, men sunda priser ser ut att dröja här i Norden.

Varning för att Ampere är helt förfärliga på strömförbrukning och strömspikar så du bör ha ett rejält nätaggregat.

Av Rotten
Skrivet av megaman01:

Om du har ett bra paket runt 30K med denna processor inräknad som ger mer fps så blir nog trådskaparen mer hjälpt.

Nej tack

Av Rotten
Skrivet av MightyToni:

har du OC din 5600? Jag kör min med PBO CO i 4500 Mhz stabilt och undervoltat/kallt.
Hög MCLK/FLCK hjälper också en del i prestandan, min är 1900, skall testa högre kommande dagar.
Ser ingen anledning att byta upp from 5600 idag.
Du får ha en GPU i 10,000+ SEK klassen innan denna CPUn blir flaskhals.

Beror på spelen.

https://i.imgur.com/RCiPwyA.png

Av Rotten
Skrivet av Hyllbert:

Håller med, minst 5600 MHz, annars kan man lika gärna köra DDR4.

Ryzen 7000 X3D kommer dock sparka röv med vilket som helst DDR5

Av Rotten
Skrivet av Hjalle84:

Nytt Corsair RM750x är nu beställt! Det bör väl räcka till den här setupen?

Gratulerar! Hjälper som tusan ha andra delar att utesluta fel med. Var nästan hundra på CPU:n för din gamla PSU ska vara bra sliten för att inte orka med en 6-kärnig APU.

Hade du bara tänkt använda 5600G är till och med 200 Watt overkill, viktigare med kvalitén, som jag ser är RMx 2015 och framåt Tier A, bra grejer, omän långt overkill men det hjälper ju på livslängden

Min gamla Corsair HX 1050 är tio år gammal med 75 000 timmar i ryggen, den fungerar fint ännu med en 5800x3d och 3080ti, kör folding+krypto 24/7 eller VR så det är inga små laster, bra kvalitét + överdimensionering = goda tider.

Kommer också på nu att det finns krångliga inställningar i BIOS som c-states och annat blaha som inte alltid fungerar med gamla nätagg även om det inte är något egentligt fel med dem.

Av Rotten

För att få några fördelar i spel är 5800x3D enda som är värt bryet.

5900x och 5950x är inte lönt.

Av Rotten
Skrivet av Hjalle84:

Då har jag ett par Corsair Vengeance pro minnen jag kommer satsa på, de är dessutom officiellt kompatibla enligt QVL listan. CL 18, 3600Mhz.

Har precis provat med 980ti kortet, och det fick bli en specialare med lånat nätagg från min andra Intel dator för jag hade inte 2 st. 8 pins PCIe kontakter i mitt 550w PSU. Hur som haver, har installerat nvidias dedikerade grafik, startat om flera gånger, surfat runt i Windows och senare stresstestat (CPU'n blev dock varmare än vanligt, närmare 70 grader med grafikkortet installerat) Helt problemfritt. Han bara tutar och kör. Hade det varit grafiken i AMD'n hade han kraschat flera gånger om med mina test. Som nämnts tidigare hade jag förmodligen inte ens hunnit logga in i Windows innan han kraschat. Skall vi med gott samvete konstatera fel på grafiken i CPU'n?

Ja att CPU:n blir 70C i stresstest är normalt, 980ti värmer också.
Ligger den på 60-70C idle i Windows har vi ett problem, montera isf om kylaren igen, lyft CPU:n också och installera den igen, kanske det sitter rätt då. Värt få gjort om installationen där. Starta igen, bättre eller samma temperatur? Då går vi vidare

Med det "nya" nätagget installerat: säkerställ att iGPU är aktiverad om du avaktiverade den tidigare: (Device Manager -> View-> Show Hidden Devices) -> Öppna DDU och avinstallera NVIDIA och AMD -> Stäng av -> Ta ut 980ti -> Koppla in skärmen i moderkortet -> Starta PC -> Installerat senaste WHQL/recommended från AMD.com.

Fungerar det +stresstest med XMP 3200 profil (som minnet stöder), då är PSU defekt.

Kraschar det, CPU

Av Rotten

Ja behåll 5600G om du bara ska ha HTPC, den ska väl tackla det utan bekymmer + lättare spel inkl 3D-spel, det lät som du var på jakt efter gpu pga spel och att ditt chassi var stort ändå, först då är det poäng med 5600+gpu istället.

Vi kan nog stryka PSU som felkälla.

Anledningen att jag inte tror på att minnet är inkompatibelt är 1) Den startar, och 2) är inte mer stabilt utan XMP heller. Anledningen att moderkort kör default på typ 2400mhz är ju att det ska vara maximal kompatibilitet även om du har fel minnen.

Då du kör HTPC, behöver du nog inte bry dig om dyra minnen. 3200CL16, 3600CL18 duger fint, det är i utgångspunkt samma latency på dessa, ca samma pris också, men jag lutar mer åt 3600 CL17-18 pga mer bandbredd. Köp det du hittar på listan liksom.

Tror inte du behöver avaktivera iGPUn, men gör det om ditt 980ti är instabilt - avaktiveras i Windows Device Manager. BIOS har nog inte detta alternativ för AMD, det var en intelgrej (tror jag)

Tuta och kör med grafikkortet så ser vi om det blir fler ledtrådar i julkalendern.

Av Rotten
Skrivet av Hjalle84:

Stort tack för din ovärderliga hjälp och pedagogiska förklaringar 😃 faktum är att jag har ett nvidia geforce gtx 980ti liggandes. Tolkar jag dig rätt bör jag pröva det?

Vad menas med IMC?

Internal Memory Controller. När du använder en modern iGPU som 5600G rekommenderas ofta snabbare minne än annars, du vinner mer på det sålänge du tänkt använda dig av integrerad grafik. Detta för att iGPU:n inte har eget minne, utan går genom din IMC i CPUn vidare till DDR4 och snor någon gigabyte därifrån, och DDR4 är mycket långsammare än gammalt GDDR-minne.
Så 5600G är egentligen menat att använda minst 3600mhz för att få mest ut av det lilla den iGPUn kan ge. Gamla iGPUer är för långsamma för att hänga med så det är ett ganska nytt fenomen, sedan AMD släppte 2400G. Typ.

Men ska du köpa GPU oavsett har det ju inte mycket att säga.

Ja, koppla in din 980ti. Tänker att du köpte ett nätaggregat och chassi som har ork och plats och inte en liten 200W PSU? 980ti behöver en del ström.

Jag håller tummarna för att 980ti fungerar med och utan XMP.

Om så är fallet, returnera den processorn, ta pengarna tillbaka och köp en 5600 (utan X), de är snabbare än 5600G. Använd 980ti till du köpt ett nytt (bara förslag, om det är möjligt för ditt HTPC-chassi)

Om datorn inte fryser sig utan stänger av sig direkt med 980ti oavsett XMP profil kan det vara din PSU. Uppdatera gärna tråden

Av Rotten
Skrivet av Pilifman:

Låter bra! Antar att man sänker powerlimit i Msi afterburner? Kommer 1000w 80+ gold pcie5 vara bra om jag byter till 12900k?

Dessa CPUer drar inte så mkt ström i spel iofs, när jag tänker efter fungerar det nog ändå.
Så fungerar samma trick bra på intel 12/13 gen också. https://www.hardwaretimes.com/intel-core-i9-12900k-retains-90...

Ditt moderkort stöder nog 13th gen med rätt bios, så 13700K är den billigare och bättre uppgraderingen.
Du behöver inte ny PSU för detta och du behöver inte behöva begränsa CPU:n nåt, även om det kan vara en bra idé.
13700 fungerar med DDR4 så länge. Köp DDR5 istället för PSU, när det blir dags.
Det kan vara prissänkningar på gång i januari för övrigt så du kan ha kul med din 12400 fram till de blir en bra deal.

Av Rotten
Skrivet av Allexz:

Är nätagget nytt?
Ingen verkar prata om det, men du verkar ha konstant problem i varierande grad oavsett vad du gör... kanske kan vara nätagget?

Kan vara nätagget, men om maskinen är stabil med plug n play-drivrutiner i en eller annan minneskonfiguration är det osannolikt.
Denna maskin drar extremt lite ström. Hade det suttit en dedikerad GPU hade jag vart tidigare ute med den teorin. Några aida64 stresstest på diverse komponenter kan nog ge oss fler ledtrådar.

Om OP har en gammal GPU att installera, inaktiverar iGPU i BIOS/windows device manager, och det fungerar smärtfritt, hade jag vart 100% säker att CPU:n är defekt.

Av Rotten
Skrivet av Hjalle84:

Fast jag tänker så här, vore CPU'n defekt skulle väl inte grafiken fungera med Windows plug & play drivrutiner? Jag prövade precis nyligen att genom Windows update installera AMD's drivrutin (Gissa resultatet) han kraschade direkt efter den uppdateringen. Så det blev att återigen avinstallera.

3200 är vad alla Ryzen 5000 och intel 12 stöttar officiellt, inte mer, men jag har inte hört talas om en endaste en som inte fixar mer. Minneskontrollern är starkt förbättrad i ryzen 5000 jämfört med 3000 och äldre, som i majoriteten av fallen fixar 3600mhz utan problem. 12600K specifikation.
iGPU har bra temperatur, det låter som att antingen din IMC eller iGPU är defekt och bägge sitter i CPU:n.

Ja, defekta grafikkretsar kan fungera som vanligt med windows plug n play drivrutin, för att sedan uppvisa defekter när du installerar korrekt drivrutin som låser upp fler funktioner (fler felkällor). Förr i tiden fick vi max 640x480 med standarddrivrutiner, få färger, och inga andra funktioner. Plug n play drivrutinen är lite bättre idag men fortfarande extremt basic, den kommunicerar med motsvarigheten till en reptilhjärna på grafikkortet och poängen är att den ska vara så kompatibel som möjligt i flest möjliga situationer.

Det är mycket osannolikt att du har två par RAM-minnen som inte fungerar pga kompatibilitet, särskilt inte när lägre XMP-profil inte ens hjälper, och bägge bootar. Jag kan köra bägge mina två olika par samtidigt i min @3600mhz, ett av paren är dessutom speccat 3200mhz, och ingen av paren är uppfört på QVL-listan, som alltid är utdaterad oavsett, och jag har samma IMC som dig. Dessutom har jag två MSI b450-moderkort av äldre modell, bägge superbilliga.

https://www.aida64.com/downloads
Kör aida64 med default DDR-profil (2400mhz typ), med windows plug n play-drivrutiner, under Tools->System Stability Test-> stress system memory. Kraschar den eller liknande är din IMC med 99% säkerhet kaputt, men du kanske behöver mer än 2400mhz för att provocera fram felet, förstås.

Av Rotten
Skrivet av Pilifman:

Har ett corsair rm850 2021 80+ gold psu, gissar att de är ganska bra kvalite.

Du kommer inte behöva nytt. Börjar den låta ansträngd kan du sänka powerlimit på din GPU med upp till 130 watt utan att märka någon skillnad på prestanda.

https://cultists.network/140/psu-tier-list/

Av Rotten
Skrivet av Hjalle84:

Med felsäkert läge kraschar den aldrig. Jag har fått lov att aktivera felsäkert läge för att kunna komma in och avinstallera grafikdrivrutiner. Efter det är gjort flyter han på igen.

Upplösningen bör inte vara något problem, då jag endast har den uppkopplad mot en sketen kontorsskärm på 1920x1080.

Senare är det tänkt att grafiken skall ökas, då den skall kopplas till min 4k TV. Men jag flyttar inte datorn till TV'n förens den uppför sig stabilt.

Alla drivrutiner är up to date (inkl. AMD chipset), förutom grafiken då han ballar ur.

Upplösningen kan visst vara ett problem om din iGPU är defekt, av samma anledning att dual channel/dual rank-minneskonfiguration får din igpu och imc att arbeta bättre vilket kräver mer stabilitet. Din IMC eller iGPU kan reagera negativt om de är defekta.

Kolla gpu-temperaturen i hwinfo64. Det kan vara den som får din CPU-fläkt att varva upp.

Ser temperaturen normal ut - 1.35v och sen 1.40v på dina minnen. En högre volt behövs ju fler stickor/snabbare minne du har, även en frisk IMC kan krascha PCn om bios ger för lite volt.

Till sist, flasha bios -> boota med 2 RAM-stickor och XMP -> prova öka DRAM volt till 1.35 och sen 1.40
Du kan också flasha bios som första steg, kanske du slipper göra något mer. (slå också på XMP förstås)

Fungerar inte detta hade jag returnerat din CPU. Sen, moderkortet.

Av Rotten
Skrivet av Hjalle84:

Använder du också 5600G? I så fall, vilket moderbord?

Nope, 5600 och 5800x3d, 5700G kan vara mer känslig iom att den har en iGPU som kan ha blivit sned alt. mer känslig på minnet. msi b450m a-pro max och msi b450 a-pro max.

Öka dram volt till 1.35 manuellt i bios nu. Funkar det inte provar du 1.4v.
Å sen flashar du bios till senaste version om det inte fungerade.

Av Rotten
Skrivet av Pilifman:

nätagget eller processorn? Och jag ska köpa en lg oled c1 och köra med högsta grafiken i alla spel.

Processorn, men det är inte så mkt bry sig om.
Nätaggregatet ska fixa denna kombo om den är av OK kvalitet. Du kan begränsa ett 4090 till 320-340W och behålla 98% av prestandan oavsett. Dess sweetspot är långt under original TDP, det är också detta faktum som gör kylaren so oerhört löjligt överdimensionerad.

Överklocka kommer du inte behöva göra på flera år. Kanske har du köpt dig en kalle-anka 850W PSU, det vet jag inte då du inte specifierat vilken modell det är, men tror det ska vara en riktigt dålig en för att inte orka med.
Jag hade kört 4090 i 320 watt med dina komponenter och gått vidare med livet.

EDIT: alltså köp ny PSU om du uppgraderar till 12900 senare.

Av Rotten

Trodde du att 650w fungerar utan justera ner powerlimit på cpu och/eller gpu? Det där är de två värsta strömtjuvarna som går att kombinera. Bara ett 3090 är riskabelt på 650W oavsett, samma sak med 3080, faktiskt.

Corsair RM850 2021 850W 1600:-
Corsair RM850 White 2021 850W 1400:-
Corsair RM1000X 1000W 2000:-

Dessa är A tier PSUer och du behöver inget bättre. Men jag har en känsla att du kommer köpa 4090 i framtiden, atx3.0 kan vara smidigt om så är fallet. Och i vart fall om du tänkt lägga över 2000 spänn på detta.

Av Rotten

Den kommer flaskhalsa, men frågan är om du behöver ligga över 120fps i alla spel, till en var tid.

Har du högupplöst skärm eller VR-headset kan det ändå vara något.

Av Rotten
Skrivet av wiawod:

Min 5600 var instabil med två ramstickor, fungerade körde när man körde en. Men om man klockade upp moderkortet till 1,35V funka bygget perfekt.

Bra idé öka volten ja, ny bios kan lösa detta också.

Av Rotten

Kör rgb fury beast 3600, ett par rgb, ett par utan, fungerar utan problem.

Kan det vara så att din iGPU blir för varm? Defekt CPU eller defekt moderkort (flasha bios).

Prova köra felsäkert läge eller troubleshooting mode, vad det än heter nuförtiden. Använder du hög refresh och/eller upplösning på monitorn? Sänk upplösningen och använd 60hz. Kan sänka iGPU-temp och förbättra stabiliteten - om så är fallet låter det som din CPU agerar leverpastej i din tårta. Passa på installera chipsetdrivrutiner och allt vad du behöver om du får den stabil, kanske det löser det.

Det är inte ovanligt att annars döda grafikkort funkar i bios och splash screen för att sedan balla ur när upplösningen blir högre.

Du kanske får köra utan XMP för att uppnå detta, både minneskontrollern och iGPU kan vara fel på, men bägge kan fungera bättre utan XMP så du får installerat grejerna och testa upplösningar innan du vrider upp minnet igen.