Inlägg

Inlägg som Hasharii har skrivit i forumet
Av Hasharii
Skrivet av dagas:

Det finns flera bra alternativ men lättaste för dig är väl att fortsätta med Samsung som du är van med om S8 klarade sig så länge lär S23 klara sig minst lika länge.

Ja, jag funderar faktiskt på det. Svårt att bestämma mig.

Men att Samsung är i samma prisklass som Apple och ändå slutar de stödja sina telefoner snabbare känns inte helt klockrent.

Hade Samsung stött sina telefoner lika länge som Apple så hade jag utan att tveka gått på S23, då jag verkligen gillar min S8, den har tjänat mig väl.

Hade Apple inte varit så begränsande mot saker utanför Apple så hade jag gått på dem. Tydligen är det struligt att flytta saker mellan sin PC och sin iPhone, något som funkar utan problem med Android. Jag gillar den öppenheten mellan plattformar.

Jag tycker absolut det kan vara värt att betala lite mer för att telefonen ska stödjas längre. Struligt att hålla på och byta telefon.

Av Hasharii
Skrivet av reverend benny:

5 års säkerhetsuppdateringar verkar vara det som gäller på premiummodellerna och 4 års Android uppdateringar, men det gäller ju från datumen som telefonen släpps gissar jag.

Det stämmer, för både Apple och Android. Åren för uppdateringar gäller från att de släpps. Köper man en modell från 2022 eller 2021 så får man kolla upp hur länge den modellen kommer att stödjas.

Man kan lätt googla på hur länge respektive telefon kommer att stödjas av tillverkaren. För iPhone 14 gäller 2029, Samsung Galaxy S23 kommer att få Android-uppdateringar fram till och med 2027 och säkerhetsuppdateringar fram till och med 2028, Pixel 7 kommer att få OS-uppdateringar fram till och med 2025 och säkerhetsuppdateringar fram till och med 2027.

Lite märkligt att S23 som ligger i samma prisklass som iPhone 14 och släpptes senare kommer att sluta stödjas tidigare.

Av Hasharii
Skrivet av reverend benny:

Att Apples lurar blir sega bygger nog på det gamla misstaget Apple gjorde när dom tillät iOS7 på iPhone 4. Det är väl 10 år sedan det hände men det lever kvar. Har kört de flesta modellerna och vissa modeller har haft sina problem men jag har inte, förutom iphone 4, upplevt att dom blivit sämre efter uppdateringar. Tvärtom så gillar jag just att dom får löpande uppdateringar och patchas snabbt när säkerhetshål upptäcks.
Batteri är relativt billigt att byta om du ska ha luren ett tag men det håller bra kvalitet.

Skulle säga att hoppa över årets apple modeller och gå på förra årets om du vill spara någon krona och inte tycker att features som "crash detection" osv är något du kommer uppskatta.

Samsungs senaste S modeller är trevliga premium lurar och Samsung har blivit bättre på att komma med uppdateringar när säkerhetshål upptäcks och även längre support så luren får uppdateringar.
Dom har dock en bit kvar till Apple snabba utrullning av patchar samt support över tid, men det har blivit mkt bättre.

Ja att luren kan användas ett tag är en förutsättning. Vill inte behöva byta om något år. Apple verkar erbjuda längst support, följt av Samsung och Google.

När det gäller specifikt Apples telefoner, hur kan det vara billigare att köpa dem på t ex Elgiganten eller NetOnNet istället för direkt av Apple? Det borde det inte vara, om det inte är något jag missar här. Notera att på sin sida vill Apple även utöver det sälja AppleCare+, vilket jag gissar givet konsumentköplagen, hemförsäkringen, och den Apple-garanti som alltid ingår är lite onödig.

Av Hasharii
Skrivet av iffelito:

Budget? Kan du tänka dig att låsa sig till ett abonnemang, alternativt byta?

Jag har kontantkort idag, och det hade jag nog tänkt att fortsätta med. Har aldrig hittat något abonnemang som riktigt har det jag vill ha.

Gällande budget, de kostar ju tyvärr vad de kostar. Kan de användas länge så väger det upp. Inte värt att köpa något billigt om man ändå behöver byta den efter två år.

Däremot, oavsett telefon, så hade jag tänkt mig basvarianten, t ex iPhone 14 eller Pixel 7 eller Samsung Galaxy S23, ingen pro- eller ultravariant eller så.

Av Hasharii

Börjar nu faktiskt luta åt att köpa iPhone. Det skulle isf bli en omställning från Android, men som jag tror kan vara värt det på sikt. Anledningarna är att iOS är säkrare än Android, fokus är att det "bara ska funka", det som beskrivs som Androids fördelar är aldrig något jag använt mig av i nämnvärd utsträckning, och Apple stödjer sina telefoner med uppdateringar längre än någon av konkurrenterna.

Så bara för att dubbelkolla, finns det några skäl att inte välja iPhone?

Av Hasharii
Skrivet av Lagers:

TS: Köp en Pixel om du vill ha rent. Samsung om du vill ha bloat men som är bättre på vissa delar. t.ex Kalender, m.m.

Är det någon skillnad på hur länge modellerna stöds/får uppdateringar från respektive tillverkare?

Av Hasharii

Vilken telefon bör jag köpa?

Som en uppföljare till denna tråd och andra efterforskningar så har jag kommit fram till att jag bör köpa en ny telefon inom de kommande månaderna. Min nuvarande telefon är Samsung Galaxy S8, inhandlad 2018.

Vilken telefon bör jag köpa? Tycker att Samsung funkar bra, och jag har förstått att det är smidigast att byta ut sin telefon inom samma märke, men det kan ju finnas skäl som motiverar att byta märke, och det är jag öppen för.

Mycket av marknadsföringen runt telefonerna (Samsung, Apple, osv), är uppenbart inte riktad till mig. Jag har inte min telefon som en statussymbol, och är inte speciellt upphetsad över alla senaste features. Använder telefonen till att ringa, lyssna på musik (Spotify), lyssna på podcasts (med VLC Player), surfa (detta mest då jag inte är hemma, hemma använder jag min dator till det), kolla mailen, kolla bankkonton och även betala där, Messenger, WhatsApp, ibland även Instagram (lägger själv aldrig upp nåt där, men följer personer jag känner). Det händer även att jag tar bilder och kollar Youtube-klipp. Med andra ord är jag ingen tung användare direkt.

Jag vill att telefonen ska få uppdateringar, framförallt säkerhetsuppdateringar, och därmed vara hyfsat aktuell och säker att använda, så länge det är rimligt möjligt. Jag vill kunna räkna med att den nya telefonen ska hålla ett antal år, siktar inte att direkt byta till nästa modell så fort den släpps.

Enligt vad jag har läst så släpper Apple uppdateringar längre än konkurrenterna, men deras telefoner blir så sega och laggiga att man i praktiken ändå behöver byta ut dem långt innan Apple slutar att stödja modellerna. Stämmer detta? Kan detta hända även Samsung (har åtminstone inte hänt med min nuvarande)?

Så telefonen behöver inte ha de allra häftigaste funktionerna, men ska kunna användas en längre tid.

Vilken telefon bör jag välja om jag ska köpa inom någon månad?

Av Hasharii
Skrivet av Mattis21:

Jag bytte min s8+ efter 4 år för batteriet blev alltför dåligt för mig, men jag använde den ganska mycket varje dag så för en "vanlig" användare hade den nog funkat åtminstonde 1 år till innan batteriet var för dåligt, men resten av komponenterna kan hålla mycket längre! Så räkna att den klarar sig tills 5 års dagen.

Hurt definierar du "använda" här? Är det aktivt bruk, utöver att den (nästan) alltid är på?

När batteriet blev dåligt för dig, var det något mer än att det tog slut snabbare än det i praktiken kunde laddas?

Hade en gammal laptop för länge sedan där batteriet blev konstigt efter ett par år. Så länge datorn hade sladd till eluttag så var det inga problem, men förlitade man sig bara på batteriet så kunde den plötsligt stängas av utan förvarning, fast batteriet inte var i närheten av slut. Var det något sånt?

Har nu tillämpat, efter tips från tråden, att inte ladda batteriet till 100%.

Får väl ta och köpa en ny telefon under året (kollade lite på de nyaste modellerna, de var inte billiga!), men kommer nog ha svårt att göra det under de kommande månaderna, så det är egentligen under den tiden telefonen behöver hålla.

Av Hasharii

Gällande säkerhet, så nej jag får inga nya sådana uppdateringar sedan några år tillbaka. Senaste säkerhetsdefinitionerna ser ut att vara från 2021. Jag har Avira Antivirus på telefonen. Och apparna på telefonen uppdateras fortfarande (förr eller senare lär väl även det sluta fungera när apptillverkarna inte stödjer så gamla modeller längre). Finns inte riskerna i apparna (som jag alltid endast har laddat ner från Google Play) och ifall man besöker sketchy sidor på internet? Eller var finns de annars?

Av Hasharii

Hur länge kan jag förvänta mig att min telefon håller?

Jag har en Samsung Galaxy S8 som jag köpte sommaren 2018. Det var inte den nyaste modellen då (modellen kom ut 2017), men det var en ny telefon i det att den inte var begagnad när jag köpte den.

Bortsett från att batteriet slukar mer laddning nu jämfört med när jag köpte den (men utan att det är några som helst problem för det att klara en vanlig dag*, vilket i mitt fall innebär att surfa, lyssna på musik (ibland även podcast), logga in på bankappar, Messenger, WhatsApp och liknande), och att det är en spricka i skärmen, och sladden för att ladda den glappar ibland, så har jag inga klagomål på den nuvarande prestandan. Telefonen fungerar väldigt bra för mina behov. Jag ser till att en gång i veckan låta den vara avstängd ett antal timmar, blir som en omstart.

*Jag laddar alltid telefonen på kvällen till 100%, och efter natten plus efter nästföljande jobbdag (telefonen används endast för privata syften i mån av tid och utrymme under arbetsdagen) så brukar laddningen ligga på cirka 50%, det kan vara lite mer eller lite mindre beroende på hur mycket jag använt telefonen under dagen.

Men telefoner liksom datorer har en begränsad livslängd, och förr eller senare lär den sluta fungera. När jag googlar på det så verkar riktmärket vara att telefoner håller cirka två till tre år, och det har jag ju passerat med råge. När kan jag vänta mig att telefonen klappar ihop och dör av ålder? Det kan bli rätt problematiskt om det sker utan förvarning.

Sen tänker jag även på säkerhetsaspekten med t ex bank-id osv. När blir det en säkerhetsrisk att fortsätta använda en så gammal telefon?

Av Hasharii

Nu har jag även provat att installera om Chrome. Har ändå samma problem. Nu har jag även fått Error 400 för första gången när jag loggat in på Gmail. Funkade att logga in direkt efter, men ändå.

Använder alla ni andra Chrome som webbläsare? Kan kanske vara värt att byta till en annan webbläsare om det är den här nivån Chrome har tänkt ligga på framöver.

Av Hasharii

Tack så mycket för era svar! Då blir det C#.

Av Hasharii

Välja språk mellan Java och C#?

Jag har blivit erbjuden att gå en kurs i grundläggande programmering (några dagar lång, så antagligen ingen jättedjup kurs). Jag kan välja mellan språken Java och C#. Vilket bör jag välja? Skiljer de sig mycket åt? Är det några större skillnader i tillämpning?

Av Hasharii

Har nu fått igenom en uppdatering av Chrome, rensat cachen. Ändå samma problem. Otroligt.

Av Hasharii

Jag har nu testat att logga in på Gmail med Microsoft Edge. Får inte alls detta problem då. Tyder detta på att det är något fel på mitt Chrome?

Av Hasharii

Beter sig Gmail såhär för någon annan?

Av Hasharii

Tack för ditt svar.

Jag är endast inloggad på Gmail på datorn och på telefonen. Alla mina Gmail-konton har tvåstegsverifiering aktiverat. Som jag skrev så testade att rensa cookies och cache, men Gmail krävde fortfarande att jag skulle logga in igen direkt när jag precis loggat in. Körde några online-baserade antivirusprogram, de hittade ingenting. Körde även Windows inbyggda antivirusprogram, som inte heller hittade någonting.

Av säkerhetsskäl så har jag inte sparat Gmail-lösenordet på datorn, utan slår in det varje gång. Jag har dock aktiverat att tvåstegsverifieringen kommer ihåg datorn, så den behöver jag endast köra ifall jag rensar ut cookies.

Och jag förstår inte heller varför Gmail rensade bort listan med de övriga sparade Gmail-kontona.

Av Hasharii

När jag loggat in på Gmail så kräver den direkt att jag loggar in igen

Jag har fler än en Gmail-adress, och när jag skulle logga in på en av dem nu på morgonen så valde jag den i listan som vanligt, som kommer upp när man går in på Gmails sida.

När jag väl loggat in så krävde Gmail direkt att jag skulle ange användarnamn och lösenord igen, såg min inkorg i någon sekund. Det var ju väldigt märkligt, men allt var https, så jag gjorde det. Sen verkar man vara inloggad som vanligt. Kändes väldigt konstigt. Så jag klickade på logga ut, för att logga in igen. Då listas inte längre alla mina Gmail-konton, utan endast det jag senast använde. Loggar in, och då händer det igen att Gmail efter en sekund kräver att jag ska ange användarnamn och lösenord igen. Gör det, och förblir inloggad.

Jag loggar ut, rensar ut cookies och cache, tänkte att det kanske är någon data här som blivit korrupt. Loggar in igen, får då tvåstegsverifiera mig, som det ska vara. Testar att logga ut och logga in igen, och då kräver Gmail direkt efter en sekund att jag ska ange användarnamn och lösenord igen.

När jag kollar på kontohistoriken så syns inget konstigt, och tvåstegsverifieringen bör ju skydda mot hackers.

Är det någon som vet vad Gmail håller på med? Så sent som igår fungerade det som vanligt utan konstigheter.

Av Hasharii
Skrivet av ztenlund:

Du läste helt uppenbart inte vad jag skrev. Arbetskraften har fortfarande inte minskat med det totala antalet avlidna. Skulle vi anta svensk fördelning åldersmässigt* av de avlidna skulle den bara ha minskat med ca 123 000 (under 70 år) som en direkt följd av de 1,09 milj totala dödsfallen som länken anger. För att ens nå 500 000 måste dödligheten därmed vara enormt mycket högre i USA för personer i arbetsför ålder.

*Socialstyrelsens statistik

Som jag nämnde tidigare så är det inte endast döden som är en möjlig bestående negativ konsekvens av Covid.

Av Hasharii

En tanke om utdelningsaktier kontra fonder: Om ett bolag med aktier som delar ut mycket pengar går i konkurs så förlorar man de investerade pengarna. Men om bolaget som äger en fond går i konkurs så lever och förvaltas ändå fonden vidare. Inte jättesannolikt att t ex Investor eller Johnson & Johnson skulle gå i konkurs, men omöjligt är det inte. Det händer ändå att lågkonjunkturer och finanskriser tar knäcken även på väletablerade bolag.