Inlägg

Inlägg som Keneay har skrivit i forumet
Av Keneay
Skrivet av Xinpei:

Nej de har de inte. Är bolaget lokaliserad inom EU så gäller EU och nationella lagar.. oberoende vad Amerikansk lag säger.

https://commission.europa.eu/law/law-topic/data-protection/in...

Vilken information som får lämnas ut är begränsad.

"These instruments introduced new binding safeguards to address the points raised by Court of Justice of the European Union in its Schrems II decision of July 2020, ensuring that data can be accessed by U.S. intelligence agencies only to the extent necessary and proportionate and establishing an independent and impartial redress mechanism to handle and resolve complaints from Europeans concerning the collection of their data for national security purposes".

För att datan i huvud taget skall få lämna EU så krävs det att man dels. har ett nät av säkerhet.

https://www.imy.se/en/organisations/data-protection/this-appl...

Så nej man får inte ta ut vilken information man vill. Oberoende om man är i grunden ett amerikanskt företag eller ej. För skall du handla inom EU så gäller nationell lag eller EU-lag. Bara fråga Amazon t.ex.

Du kan se mitt andra inlägg angående EU data privacy framework så de lagar som finns på plats i EU stoppar alltså inte amerikanska myndigheter från att få ut data om de vill ha den.
#20128383

Av Keneay
Skrivet av Xinpei:

Du inser väl att Amerikansk lag inte gäller inom EUs inhemska marknad eller hur och därför står under EU lagar så som GDPR?

Läste du ens vad som står i mitt inlägg? Amerikanska myndigheter har rätt att hämta ut information oavsett var den befinner sig eftersom bolaget är grundat i USA och det spelar ingen roll vad du tycker är rätt eller fel.

Av Keneay
Skrivet av nickhe:

Ja och de har inte möjligheten för det när servrarna ligger i EU, sedan så slår Data privacy frameowrk över cloud act
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_3...

Det hindrar inte att datan sprids då det står "Access to data is limited to what is necessary and proportionate to protect national security."
Alltså bara ytterligare förtydligande för amerikanska företag att de inte får dela datan hur som helst men det kommer inte stoppa amerikanska myndigheter öht. så mitt tidigare inlägg är högst aktuellt.

Sedan så beskriver den bara att datan ska hanteras och transporteras korrekt gällande datasäkerhet och att du ska ha möjlighet att ta bort din data/ändra information som inte stämmer eller är gammal samt att gammal data som inte längre "behövs" automatiskt ska raderas precis som rättigheterna enligt GDPR.

Det viktigaste är första stycket där man kan tvinga att datan raderas om den hämtats av amerikanska myndigheter på felaktiga grunder men då är det ju redan för sent anser väl de flesta och i ärlighetens namn, hur ofta har deras myndigheter brytt sig om vad andra länder tycker?

Av Keneay
Skrivet av nickhe:

Nej det har de inte, de har inte tillgång till din data och du kan även låsa ner det ännu mer än så

https://learn.microsoft.com/en-us/purview/customer-lockbox-re...

Bankerna hade tex inte använt tjänsten om sånt kunde läcka ut...

US Cloud Act säger annat

https://www.justice.gov/criminal-oia/page/file/1153466/downlo...
"The CLOUD Act clarified that U.S. law requires that providers subject to U.S. jurisdiction disclose data that is responsive to valid U.S. legal process, regardless of where the company stores the data."

Av Keneay
Skrivet av Fantgrenen:

Vet inte hur trovärdig denna artikel är eller vart de fått informationen från, men jag minns att det var en väldigt livlig diskussion om just detta på r/Android för några månader sedan efter artiklar som dessa skrivits vid release av One UI 5.1. Visade sig handla om desinformation samt okunniga författare. Dessutom säger inte utrymmet direkt något om andelen bloatware, som också skiljer sig mellan marknader. Operatörslåsta telefoner i USA tenderar t.ex. att ha betydligt mer bloatware än en olåst telefon i Sverige. Vill minnas att de enda som kom förinstallerat på min senaste telefon var Samsung/Google relaterade appar, Facebook och någon Microsoft relaterad app. Där det mesta går att ta bort eller avaktivera. Jag hade gärna sett alternativ att dessa togs bort också, men det är betydligt mindre än förrut.

Om du faktiskt läser det uppdaterade stycket eller googlar så ser du att det jag skrev fortfarande gäller men att det, precis som jag skrev, handlar om 25GB och inte 60.

Av Keneay
Skrivet av Fantgrenen:

Själv tycker jag att det är synd med människor som du, som skriver saker som de uppenbarligen inte vet något om. Samsungs mjukvara och bloatware må ha varit riktigt illa för sisådär 10 år sedan men det är numera gamla nyheter. Mjukvaran är det som har getts mest fokus de senaste åren och anledningen till att många köper deras telefoner när man tydligt kan få "mer telefon" för samma pengar.

Det finns knappt längre någon "bloatware" och det som finns är oftast Google/Samsung relaterat eller saker som går att avaktivera. Men trots detta kommer Samsungs One UI med väldigt mycket extra användbara funktioner som inte finns hos de flesta andra Android tillverkare och gör det till den överlägset bästa Android mjukvaran i min mening. Den enda nackdelen jämfört med stock Android hade varit ifall man inte gillar att ha flera alternativ och extra funktioner som kommer med mjukvaran. Då är väl stock Android att föredra.

"Knappt någon bloatware" säger du?

Samsung's 25GB Android package is still bigger than ever and four times the size of Google's 6GB Android install.
https://arstechnica.com/gadgets/2023/02/the-samsung-galaxy-s2...

Av Keneay
Skrivet av Dhanjel:

Dom betalar artisterna minst, och är dyrast.
Och jag vill inte betala massa för kringtjänster som poddar och musikvideos.

200 är för mkt, det är inte rimligt för mig och mina två barn.

Google går bort då de är under 13.

Vad ska man satsa på?

Tidal tar 149 för familjeabbonemang.

Apple One kostar 249, men betalar redan 39 för lagringen där så 10-20kr högre än Spotify beroende på om man räknar innan eller efter höjningen. Och då får man Apple TV och Apple arcade med.

Deezer kostar 209kr efter 12mån om jag minns rätt så de är något dyrare.

https://producerhive.com/wp-content/uploads/2021/07/Music-Streaming-Royalty-Rates-Per-Platform-Stats-800x1132.jpg

Du motsäger dig själv hur många gånger som helst ju 😮

Av Keneay
Skrivet av Ness:

Precis, det är gruppmentaliteten på Reddit som spökar. Ingen klarar av att bilda sig en egen uppfattning längre, utan man läser vad andra skriver och baserar sina åsikter på det.

Lustigt, hur vet du att personer inte bildat sin egen uppfattning? Bara för att de råkar peka åt samma håll så är det alltså någon annans uppfattning som är fabricerad av influensers/streamers/media?

Det låter snarare enligt dig som att man precis tvärt emot inte får ha sin egen uppfattning utan att alla måste tycka samma sak och gilla det som du gillar.

Av Keneay
Skrivet av dagas:

Bästa kameran är alltid den man har med sig.

Köpte en systemkamera 2013 och den användes väl 1 gång per år typ fram till några år sedan och nu är den väl sämre än moderna telefoner i många avseenden.

Är för bökigt att släpa med sig om man inte planerat något väldigt speciellt som ska fotas.

Så är det men har du en liten smidig kamera är den lätt att alltid ha med, ser inte poängen med att köpa en väldigt dyr telefon om det är bra kamera man är ute efter och prismässigt får du en mycket bättre dedikerad kamera än om du köper en dyr telefon med ganska bra kamera inkluderat så det handlar helt enkelt om vad man är ute efter. Tänk på att din kamera nu är 10 år gammal och beroende på prisklass är det kanske inte lustigt att mobilkameror passerat

Av Keneay
Skrivet av jawik:

För dyr för vad jag är villig att betala för en telefon. Synd att det inte kan komma en telefon med riktigt bra kamera och batteritid, men bara mellanklass i övrig prestanda. Mellanklass-telefoner har ju också mellanklass på det mesta. Och så fort de hottar upp vissa delar som kameran så följer övriga komponenter med vilket drar upp priset.

Det hade varit fint med lite fler val i vilka komponenter som sitter i. Som toppklass på vissa och mellanklass på andra. I framtiden när produktionen blivit mer automatiserad och alla arbetare fått gå hem arbetslösa så kanske det går bättre att speca sin beställning till robotarna. 😋

Jag skulle rekommendera dig att bara köpa en separat kamera istället då de alltid(?) kommer vara bättre än vad du kan få i en telefon, så kan du dessutom skaffa en väldigt billig telefon med bare-minimum funktionerna du vill ha och bra batteritid och inte måste tumma på något om du just är ute efter lite bättre kamera men samtidigt vill ha en telefon med bra batteritid.

Av Keneay
Skrivet av Ostbullen:

Tack och lov! Inte för att det är jobbigt för en själv att packa upp datorn och lägga den i en egen låda, men för att det alltid är en jäkla massa personer som blir överraskade att de måste göra det när de kommer fram bandet och stoppar upp hela kön...

Trots 25 skyltar och att personalen säger till alla som står i kön flera gånger att tömma väskorna innan man kommer fram..

Av Keneay
Skrivet av Belgaar:

Absolut inte att jag skriver in staden manuellt. Vädret där jag befinner mig ska komma upp per automatik.

Och nej ser inga problem med det. Jag hjälper gärna företagen om jag får en bra tjänst och app som tack. Det handlar alltid om att ge och ta inte bara ta.

Tack, fick svaret på min fråga 🧌

Av Keneay
Skrivet av Belgaar:

Själv använder jag både instagram, facebook och messenger dagligen och är supernöjd med apparna. Det är klart jag get min information till dom för att få en bättre tjänst.

Men jag antar att du är en sån som svarar nej på väderappen till att få din location. Sen klagar på att du inte får väderprognosen på rätt plats och appen funkar dåligt

Det finns förmodligen inte någon väderstation precis där du står så jag vet inte om du bara trollar och inte ser något problem med att lämna ut all din privata information när det inte behövs till företagens vinning. Vill du kolla upp vädret så sök på staden du är i/vid eller hur har du kontrollerat väder innan konstant personlig triangulering var en grej? Tittade ut genom fönstret var 10e minut?

Av Keneay
Skrivet av Palme_570:

Underhållning i 2-3 veckor för 100 kr är rätt billigt.. I slutänden är det som sagt bättre än inget, du är inte tvingad att sälja nåt tycker detta är ett bra alternativ. Som sagt går ju inte sälja annars utan att sälja alla spel.. / hela kontot.. Visst du kan välja att ha kvar spelet. Om du kunde ta 500kr och få 400kr och för det hade utvecklarna helt enekelt förlorat förmycket intäckter framförallt på singleplayer spel. Vänner köper 1 kopia och låter spelet gå genom stegen etc..

Hur menar du nu? Utvecklaren förlorar inte en spänn på att bara ta en liten procentandel när du säljer spelet vidare för den person som köper det hade inte köpt det från butik så utvecklaren tjänar istället på det då de kan dubbeldippa försäljningen flera gånger. Det kommer också öka livslängden på varje försäljning eftersom fler är benägna att sälja det vidare till andra som aldrig skulle köpt spelet annars och tillverkaren får en liten del varje gång.

Är avgiften för hög, som det nu låter som att den är med 75% av vinsten så kommer många istället bara köpa spelet fysiskt för att kunna sälja det vidare och få hela vinsten(då man själv äger spelet och gör precis vad man vill med det) eller helt strunta i och sälja det för det inte är värt besväret när det från användarens perspektiv känns som man "tappar/förlorar" 75% och då får utvecklaren istället ingenting extra, alternativt inte köpa spelet öht. eller vänta flera år på prissänkningar och rabatter när det kostar för mycket och man inte kan få tillbaka majoriteten av utgiften när man spelar färdigt.

Visst kommer det finnas en liten klick som nyttjar detta men jag tror den är försvinnande liten, läser man bara här så vill folk bli av med gamla skräp spel som fyller biblioteket men frågan är ju då, vem kommer vilja köpa dem? Tror efterfrågan kommer vara mycket högre än utbudet, många som vill ha nya spel billigare men inte så många som vill sälja ett helt nytt spel för en struntsumma när man ser att det går att få nästintill fullpris om spelet är fysiskt.

Av Keneay
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Ingen toppenbra lösning men ett kliv i rätt riktning. Tänker så här:
Jag vill gärna köpa Diablo IV men vägrar punga ut 850kr
Det är säkerligen MÅNGA som redan tröttnat på skiten och gärna skulle sälja av det för halva priset till mig - men med dagens lösningar där man knyter spelrättigheter till sina personliga konton är det ju fullt omöjligt.

För halva priset finns kanske intressenter men problemet är ju att de endast får tillbaka knappa 100kr och då är det nog inte lika intressant längre utan man behåller istället spelet om intresset skulle återupptas.

Av Keneay
Skrivet av Palme_570:

Ni som gnäller, förstår men samtidigt det så är alternativet att sälja hela kontot på andra platformorar.. Till skillnad från ett fysiskt spel är ju ingenting slitet eller förbrukat.. Som köpare för man som ett nytt spel för begprisl och säljare får du mer än ingenting iaf...

Tar hellre ingenting och behåller spelen än att då sälja gamla spel för ~20kr styck men bara få 5kr i slutändan. Eller än värre, du köper ett nytt spel för 600 och spelar igenom det på 2-3 veckor och vill sälja det vidare, då måste du sälja det för 2000 om du vill få tillbaka 500 och vem är dum nog att köpa det, eller bara köpt det fysiskt och lägger ut på tradera så drar de upp priset automatiskt till 550...

Av Keneay
Skrivet av lasseedsvik:

Bra att fusk motverkas!

Förstår inte varför folk fuskar.... förutom att de gillar att vara ett troll.....

Kanske de borde leta upp ett spel de kan spela och vara en positiv kraft. Men fuskare är ju odugliga så det är som att ösa i ett sjunkande skepp.

Eller bara spela mot bottar, de lär ju inte märka någon skillnad.

Av Keneay
Skrivet av Homer_S1:

Låter mest som hörsägen vad gäller "swish"...
Tro inte allt du läser på nätet.
Nu behöver du ju inte "tro" mig heller, men min fru och hennes systerdotter säljer och köper barnkläder och andra småbarns relaterade pinaler o leksaker (ej som företag).
Förra året, 2022 gjorde de gemensamt över 13000, ja just det "trettontusen" swish transaktioner.
Vad hände ? Absolut ingenting...

/Homer_S

Mycket hänger säkert på hur tidigare betalningsmönster ser ut. Jag har aldrig blivit totalt blockerad av banken men för en massa år sedan så blev ett antal köp blockerade och banken ringde upp och frågade om jag hade godkänt dessa betalningar. Det gällde såklart Steam och det visste personalen på banken inte vad det var

Idag arbetar de väl annorlunda pga. bedrägeri risken med personer som ringer och hävdar att de jobbar hos banken.

Av Keneay
Skrivet av car2ns:

Jag undrade, jag skrev aldrig att du skrev det. Så du har BankID som också är din identitet för bland annat bank-ärenden. Logiken är ju densamma som för DigitaltID, därför jag undrade då om du alltså inte ens har BankID eftersom du skrev rätt hårt om en till funktion för BankID.

Jag läser gärna på lite om det du skrev; har du länkar etc så man kan läsa på lite av det du hävdar där? Detta är inte Flashback, så källor får du gärna ange så man kan ta dig seriöst. Ingen jag känner som har Swish som använder swish till exakt det du skriver har någonsin blivit utelåst från såna bankkonton. Så jag läser jättegärna mer om det du skrev.

Jadu vill du inte ha källor från Facebook grupper eller flashback så blir det ju svårt eftersom det är där vanliga människor uttrycker sina problem, men du kanske alltid skickar en insändare till valfri nyhetsbyrå?

Problemet grundar sig i att banken kan stänga av vem som helst ex. vid misstanke om kriminell handling. Misstanke om penningtvätt är en sådan, går du ofta på loppisar och handlar, köper grejer via blocket/Facebook Marketplace osv, vad används? Jo swish.

Om du gör av med eller får in massa swishar med små belopp, hur tolkar banken det tror du? Ja juste, misstanke om kriminalitet.

Vad händer då om du kopplar hela din identitet till att vara beroende av bankID? Jo du blir inte bara av med åtkomst till alla dina pengar, du blir av med hela din identitet, hur ska du då lösa detta? Ja det är ju inte så svårt man bara får till banken med sitt ID-kor... Hoppsan, det var ju låst ja. Du blir papperslös helt enkelt utan möjlighet att styrka vem du är för att ordna upp det. Du har kanske hört om problem för personer som blivit dödsförklarade i förtid och då inte har någon identitet längre och det är väldigt komplicerat att få tillbaka sin identitet?

Det kanske är krångligt men lösbart och det vet vi inte än eftersom folk fortfarande någon form av id-handling kvar för att lösa problemet, körkort/id-kort/pass.

Hur kan det vara så svårt att se problemet i det här? Bara se vad som händer när bankID inte fungerar. Ja det finns massor av problem med detta otyg. Digitalt ID-kort ska vara utfärdat av staten och fungera off-the-grid precis som passerkort med utfärdade certifikat men utan någon koppling till 3e part. Fram till dess är det fysisk legitimation som gäller.

Av Keneay
Skrivet av car2ns:

Så du loggar in på din bank med hederlig dosa med sifferkoder etc? Intressant att leva kvar i det Eller du kanske betalar räkningarna hos banken mot avgift?

Ge dig, det har jag aldrig sagt. Pengarna ligger ju redan hos banken som för precis alla andra medborgare och då använder jag bankID för det går ju inte göra något åt MEN att ge banken kontroll över min fulla identitet som de styr över och kan stänga av eller blockera vem som helst när de behagar och praktiskt göra personer papperslösa över en natt, nej du det kommer aldrig hända.

Innan någon säger att det kommer aldrig hända en vanlig människa, läs på lite, finns massa personer som blivit total blockerade med stora problem att återfå kontroll över sina bankkonton bara för att de swishar till varandra, det handlar inte om knark, det finns kvitton men banken skiter i der. Det handlar om vardagliga saker som byteshandel, växter, luncher etc.