Inlägg

Inlägg som Keneay har skrivit i forumet
Av Keneay
Skrivet av Elektron:

Jag har inte testat men är riktigt sugen då jag idag saknar speldator. Finns lite spel jag vill testa.

Är nog mest intresserad av ally eller ally extreme. Verkar skilja 3000 mellan dom. Jag har lite dålig koll på dom. Duger den vanliga Ally eller är den för långsam?

Har gamepass via xboxen så därför lockar Ally mer än steam deck.

Har själv inte provat Rog Ally men har du gamepass ultimate kan du streama spelen till Steam deck. Det är lite småmeck men är man lite teknisk av sig ska det inte vara några problem.

Av Keneay

Mitt Steam deck har helt ersatt alla spelmaskiner och även gamingpc i mitt hushåll eftersom den är så mycket smidigare och det går göra precis allt på den så att det endast krävs en enhet för alla spel istället för flera stycken samt att man kan sitta var som helst.

Batteritiden är faktiskt förvånansvärt bra, sällan man hinner spela mer än några timmar i sträck ändå och så är det bara koppla in den i laddaren under tiden man (behöver) gör(a) något annat. Enda jag saknar som jag inte visste att jag skulle gilla så mycket med Nintendo Switch är att kontrollerna inte är löstagbara på SD. Det är underskattat att kunna flytta och vinkla händerna precis som man vill.

Av Keneay

Allt negativt som drabbar storföretagen som annars bara försöker köra över all konkurrens med hjälp av sin storlek är bra för konsumenten och småföretag så det är bara bra att de åker på tillräckligt med stora förluster för att gå ut och gnälla om det. Då vet man att vi är på rätt väg.

Av Keneay

Lustigt att så många på ett entusiast forum vill ha mer skräp i sin dator och blir faktiskt förvånad över hur många som kör GFE och dessutom försvarar det "men du tappar ju funktioner utan det, buhu". Nej det är ju bara skräp som görs sämre än 3e part och kostar mer resurser, det är ju bara drivisarna man vill åt och inget annat! Låt oss fortsätta bara få bare minimum för att hårdvaran ska fungera optimalt och släng resten i papperskorgen, tack.

Av Keneay
Skrivet av Enviro:

Slänger in en påminnelse här. Det är inte tillåtet att diskutera fildelning och piratkopiering. Samma som med politik reglerna så gäller det att hålla diskussionen till ämnet i artikeln, annars blir det box och bann. Men ni vet vad som gäller! 😊
Piratkopiering
Det är inte tillåtet att sprida länkar till piratkopior. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättsskyddade verk.

All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.

Trots att det kan vara lagligt att göra privata kopior är diskussioner om detta inte tillåtet. Svensk och internationell lagstiftning är svårtolkad och föränderlig och eftersom forumets moderatorer inte är jurister som kan bedöma varje enskilt fall är samtliga diskussioner av denna typ förbjudna. För mer information om § 7, se FAQ.

En fråga då varför ni inte stänger av kommentarsfältet, eller ens publicerar dessa "nyheter" om det inte får diskuteras när ni har svårt att skilja mellan privat och piratkopiering? Det är ju väldigt onödigt att publicera något på ett forum som är strikt förbjudet att tala om, eller?

Av Keneay
Skrivet av Petterk:

Både deras strömmade och fysiska medier har kopieringsskydd du inte får kringgå. Kringgår du blir exemplaret olovlig, verktygen för att kringgå är också olagliga att tillhandahålla till marknaden.

Har du tillgång att se en oskyddad ström får du fånga den, men de skyddas givetvis av kopieringsskydd (teknisk åtgärd i lag-snack).

Spela in får du göra precis som om du spelar in strömmar/fysiskt media via tv eller vhs-spelare etc. Annars skulle vår svenska lagrätt inte kunna appliceras någonstans eftersom även tv sändningar generellt är skyddade.

Verktyg för att spela in är varken olagliga eller bryter DRM eftersom du inte manipulerar och sparar mediet. Dock brukar det stå att man inte får göra en kopia, men svenska medborgare har undantag i och med svensk lag som står över företagens ToS.

Av Keneay

Känns som detta är ett helt gäng med steg bakåt eftersom det verkar som Apple egentligen vill skapa ett AR headset när vi för en massa år sedan faktiskt hade ett par fungerande vanliga glasögon med HUD från Google. Nejdå nu ska man ha dunderklumpliga skidbrillor och släpa runt på.

Av Keneay
Skrivet av fass:

Alltså, jag handlade på Webhallen rätt så flitigt när de hade sin Linköpingsbutik öppen (level 20+ i deras interna system, tittar man på min köphistorik är det ett sexsiffrigt belopp som det summeras till) - fastän de oftast var lite dyrare än konkurrenterna, så var det den fysiska butiken med möjlighet till snabb-/impulsköp eller leverans till butiken som gav mervärde. Och det att de inte låg i nåt sunkigt industriområde, utan mitt i stan där folk bor och arbetar så man kunde passa på under lunchen eller på väg hem efter jobbet. Returer och återköp/garantiärenden blev så mycket smidigare med ett fysiskt ställe att lämna in till. Det var liksom det som var Webhallens grej i min värld - att de hade något mer att erbjuda än bara en webbplats och distanshandel.

Nu när butiken är borta, har jag ingen som helst anledning att handla från dem. De är inte billigast. De har inte fysisk närvaro. Och inte är kundsupporten som den brukade vara heller... Nä, ska de kunna konkurrera så är det tyvärr priset som måste ned. Jag har gått över till att handla via Inet/Computersalg/Proshop/Amazon etc, och de är utbytbara mot varandra, när det är priset som bestämmer. Synd.

Håller helt med att när fysiska butikerna försvinner så försvinner även jag som kund sålänge konkurrenterna fortfarande har fysiska butiker. Är så smidigt att oavsett om man handlar direkt i butik eller beställer på nätet kunna svänga förbi närmaste butik på lunchen och hämta sin beställning direkt istället för att behöva vänta på ett fraktbolag.

För att inte tala om de gånger (även om sällan) man behöver reklamera en vara eller behöver support så är det mycket smidigare att glida förbi en butik och bara visa upp problemet direkt och antingen få en ny på fläcken eller få hjälp att lösa problemet direkt istället för samtal/meddelanden och massa leveranser och väntetider fram och tillbaka.

Av Keneay
Skrivet av Pelle:

Visst inser du att dom inte är många kronor dyrare än samsungs flaggskepp?

Vad är argumentet här? Subjektivt kan man ju såklart anse att man inte får ut det värdet som man betalat och det betyder inte att det inte finns andra produkter som kostar samma peng eller är dyrare men där man kanske anser att värdet på produkten är högre och då alltså inte överprisad.

TLDR; priset på en produkt är inte samma sak som värdet och har alltså ingen betydelse.

Av Keneay
Skrivet av Petterk:

Ser inte riktigt hur någon kan försvara 0,50 EUR per nerladdning (över en miljon nerladdningar) från tredjepart. Ja Apple behöver göra anpassningar, men när Apple säljer Apple Arcade, Apple Music, Apple Books, Apple News+ eller Apple TV+ behöver de inte betala någon avgift till någon konkurrent och ingen konkurrent säger åt de hur de får kommunicera med sina kunder.

Där sa du något, skulle vara väldigt intressant om alla biltillverkare, tv tillverkare etc. skulle börja ta ut en avgift för att ta med Apples mjukvaror och höra vilket gnäll det skulle bli från Apples sida men bara kort och gott svara; vi följer bara er standard.

Av Keneay

Om vi ska dömma ut efter vad vi sett från Activision Blizzard senaste åren så behöver Sony inte alls vara oroliga men som tidigare nämnt bör de hålla fokus på sitt och se till att det fortsätter hålla en hög nivå på spelen och strunta i vad alla andra gör, men vill de ramla ner från det höga tornet man byggt och hamna sist är det ju en utmärkt taktik att bry sig mer om vad andra gör än en själv.

Av Keneay

Jag är väldigt nöjd med mitt deck och tycker faktiskt man känner större skillnad i vikten mot föregångaren än vad siffrorna får det att framstå som.

Hade gärna sett ett test av ljudnivån mellan de olika modellerna! Jag tycker det verkar som att fläkten går igång mer sällan och när den väl gör det så har den såklart lägre varvtal som subjektivt gjort en markant skillnad.

Av Keneay
Skrivet av Rebben:

Det handlar inte om att de är dumma, det handlar om att många inte ens försöker. Får jag en fråga som jag vet är lättgooglad så är det respektlöst att förvänta sig att jag skall slösa på min tid helt enkelt. Det gäller allt, inte bara Linux. Om du inte lägger manken till, varför skall jag?

Jag har inte använt Windows seriöst på väldigt länge så jag tycker det är svårare än Linux men inte går jag till något Windowsforum och kräver svar på frågor utan jag använder google och försöker lösa det själv. Misslyckas jag så har jag ändå fått tillräckligt med information för att kunna ställa en relevant fråga till någon som kan.

Extremt egoistiskt och nonchalant tankesätt eftersom den som ställer frågan såklart inte vet om det är en enkel eller svår fråga. Du säger det ju till och med själv "som jag vet är lättgooglad" så det är ju snarare du som är respeklös som förväntar dig att alla andra ska ha precis lika bra koll som du själv på vad som är "värt din tid" eller inte.

Det skulle alltså aldrig falla dig in att kontakta supporten eller fråga någon annan som kan hjälpa dig direkt om du får något problem i Windows förrän du med all säkerhet först konstaterat att det är något du inte kan lösa på egen hand oavsett hur lång tid det tar? F.Ö om ingen skulle ställa några frågor skulle du aldrig kunna googla fram svaret själv heller så det är ju en självklarhet att man måste kunna få ställa frågor även om det för en insatt person är ett enkelt problem.

Av Keneay
Skrivet av Phod:

Samma sak gäller ju dock för de utan kunskap. De tror ju att bara för att det handlar om datorer så ska det finnas någon där som håller handen.

Värst på detta verkar dock boomers vara. Har haft oturen att ha "tredjelinjenssupport" för ett system som mest användes av äldre män. Trots att de var kompetenta inom sitt område och väldigt lösningsorienterade så verkade det bli kortslutning så fort det handlade om datorer. Fick de tag på mitt nummer ringde de mig vid minsta lilla problem, för allt var jättefel och akut. De gjorde aldrig minsta tillstymmelse till felsökning, det kunde t.o.m. vara så enkelt att man förklarade för dem att de skulle läsa en text och följa instruktioner...

Det värsta var när jag fick ett fotografi på ett felmeddelande, vars text för övrigt gick att kopiera och skicka med t.ex. mail. Det var en rejält stor monitor och felmeddelandet tog upp typ 1% av utrymmet. Men den som skickade bilden hade valt att fotografera hela monitorn, med litet utrymmet på sidorna utifall att, så texten var oläsbar. Hade det handlat om något annat hade personen gott och väl kunnat tänka efter och inse att texten var totalt oläsbar. Men bara för att det var ett problem som hade med datorer att göra så skedde noll tankeverksamhet.

Men det måste ju handhållas delvis med precis allting som någon ska lära sig och det är ju som jag nämnde problemet med Linux att det är så många som tycker att man bara ska kunna saker direkt från början annars förtjänar man inte hjälp av någon som har mer kunskap alternativt att man måste söka information på egen hand vilket är helt orimligt för majoriteten av människor speciellt när de inte vet vad de söker efter och då skiter dem i det istället.

Ta skolan som exempel, fick du bara skolböckerna och när du ställde frågor sa läraren bara "allt står i boken"? Nej precis...
Man får ha lite överseende och tålamod med personer som ska lära sig något nytt och inte bara avfärda frågorna med att "informationen finns på internet" för då kommer de flesta tappa intresset och bara strunta i det istället. Har man själv fått lära sig något den svåra vägen, varför då låsa dörren och tvinga alla andra att göra samma sak och återuppfinna hjulet istället för att hjälpa till och visa genvägar och tips?

Varför vill man inte sprida sin kunskap vidare?

Av Keneay

Rörelsen runt Linux är intressant där man på en hand vill ha fler användare för att stödet ska förbättras och plattformarna stärks men å andra sidan är man bitter och vill inte hjälpa personer ta sig in i världen för man själv aldrig fått steg-för-steg hjälp och tycker att noviserna är alldeles för dumma som inte hittar lösningen på sina problem på egen hand. Det är ju där problemet ligger och varför Linux i stort aldrig tar fart när communityn är så elitisk att man vill att alla redan ska ha en viss kunskap innan man öht. är berättigad att be om hjälp.

Man får tänka på att folk som vill söka sig till andra sidan i vissa fall är marginellt mer kunnig än den vanliga Windows användaren som inte ens vet vad utforskaren är för något och det behöver man ha överseende med.

Av Keneay
Skrivet av Dem8n:

Fast det är ett antagande, i Sverige jobbas det utefter evidens.
Vad är skillnaden på att ha den 30-50cm från näsan och 1cm?
Släpper den ifrån sig partiklar så gör den ju det oavsett hur nära näsan är enheten, tittar man i manualen så orsakar den ju kontaktallergi men ingenstans finns några säkerhetsdatablad att läsa i.
Det finns massor av farliga saker som säljs, man kan inte utgå från att allt som säljs är ofarligt.

På samma sätt som man inte kan utgå från att allt som kan innehålla potentiella farliga ämnen är för farliga för att användas heller...

Det är som om man skulle gå och vara rädd för att bli sjuk av precis allt man äter, hur mycket farliga ämnen tror du inte mat besprutas med? Ändå är det helt ofarligt för majoriteten av människor men att företag kanske rekommenderar att man tvättar av frukten/grönsakerna innan förtäring på exakt samma sätt som Valve support rekommenderar att man inte sniffar vid utblåset på sitt Steam deck.
Sen är det kanske inte bästa jämförelsen eftersom kemiska gaser faktiskt kan vara skadliga men ni förstår vad jag menar angående hur man valt att avråda från att sniffa på decket eftersom det inte finns någon studie som visar på att det skulle vara farligt men att det i alla fall förmodligen inte är nyttigt precis som att äta besprutningsmedel och andra konserveringsmedel.

Precis som jag nämnde tidigare så skulle den inte få säljas om den var så pass farlig eller så hög risk för någon att bli sjuk/skadad etc. från kemikalierna i den vid vanligt användande.

Av Keneay
Skrivet av Dem8n:

Har man inte gjort studier så är ju säkerhetsdatablad ännu viktigare.
Enligt Valve så kan man få allergiska reaktioner av att hålla i den, så jodå de vet vilka kemikalier den innehåller och insåg vad som skulle kunna hända om någon får en reaktion, det kan bli betydligt jobbigare med en allergisk reaktion i näsa och svalg än på händerna.

Så vad tyckte du var fel i deras svar? Vad skulle de svarat istället? Det är en avrådan från att sniffa på enheten för att det kan finnas en risk med det.

Bara för att det inte är bra att få kemikalier på sig eller sniffa dem så betyder det inte att enheten i sig är farlig om man använder den enligt instruktion, annars hade den såklart inte fått säljas.

Av Keneay
Skrivet av Dem8n:

Jag skulle vara orolig av ett sånt svar från Steam.

Finns det säkerhetsdatablad för alla kemikalier som en Steamdeck innehåller?
Det är förmodligen något med härdningen av plasten i konsolen
När man använder härdplaster i Europa så innehåller de en tillsatt doft för att de ska lukta riktigt illa och folk ska förstå att det är giftigt.

Skrivet av Heenk3:

Luddigt svar från steam om de säger att "Det finns inga särskilda hälsovarningar, skriver supporten, ”men var vänlig avstå från det här beteendet för att skydda din hälsa"

Vad är konstigt med valves svar?
Eftersom det inte finns några genomförda studier som visar på att det är skadligt så är det väl bättre att avråda beteendet. De säger inte att man inte får sniffa på sitt deck, det är bara en avrådan eftersom man inte vet och det är onödigt.

Av Keneay
Skrivet av jcee1993:

Hur ofta tycker ni att en produkt ska få säljas med rabatt?

ta t.ex. Coca Cola på valfri matbutik, hur ofta ska de få sälja de till sänkt pris?

Det finns information om rea/nedsatt pris här.

Vet inte om det gäller alla varor eftersom det inte finns någon exakt maxtid men enligt domstol får en rea inte pågå längre än 2 månader per år.

EDIT: Eftersom det är många frågor om hur liten en prissänkning får vara så tillägger jag bara att priset måste vara väsentligt lägre än ordinarie pris för att få kallas rea/extrapris etc. (Finns mer info på länken ovanför)

Av Keneay
Skrivet av Valiumballong:

Jag gjorde det black friday förra året och året innan det. Det hjälpte inte ett skit, uppenbarligen.

Ja, jag hyser agg mot Proffsmagasinet

Nu vet jag förstås inte hur du gjort tidigare men om det kommer in på fel ställe kanske det tar stopp. Här kan man göra en anmälan för att starta en granskning mot ett företag som man inte tycker följer lagen.

https://anmalan.konsumentverket.se/