Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av Jutvify:

Alla andra appar är skit och jag hade lämnat tillbaks den om det inte var för VLC. Så fan i helvete att jag tänker betala för något som skall fungera, VLC är uppdaterad och fungerade inte.

Har du testat lösningen som flera av oss har föreslagit ..... d v s säkerhetsinställningen för att få den att visa filmer igen?
FWIW - jag har en Shield TV 2019 och tycker det är en av de bästa mediaspelarna. Men jag använder inte VLC utan mest Plex, Kodi och diverse streaming appar.

Av Björn Endre

Rimligt? Man brukar väl tycka att 2-3 veckor är rimligt men att det kan dra ut på tiden p g a olika aspekter. Skulle jag lämna in något på reparation skulle jag ta kontakt efter 3 veckor och kolla upp status. Efter 4-5 veckor skulle jag bli irriterad om det inte fanns en bra förklaring (typ de väntar på reservdel).

Det här är också ett klurigt problem. Vilket ansvar har elgiganten att en tredejparts-app, VLC, ska fungera med produkten? Tekniskt sätt skulle de kunna ta in den, testa igenom alla program som finns installerade från start och hävda att det inte är något problem.

Kommer verkstaden sätta sig och försöka lösa problemet eller kommer de testa VLC och om de får samma fel bara säga att du får häva köpet? Nu är detta Elgiganten så de brukar inte ha några problem att bara ta tillbaka produkten (och såg att de redan erbjudit att köpa tillbaka den). FWIW - det är svårt för oss att bedöma hur otrevlig supportkillen var. Men om du gick in i diskussionen med samma attityd som i tråden så kan det vara så att han bemötte dig på samma sätt. Han kan inte säga en max-tid då han ju inte är verkstaden. Han kan uppskatta (2 veckor) men han kan inte lova något.

Sen är det lite kul att du säger att "mjukvaruproblem definitivt inte ska ta lång tid". Jag skulle hävda att mjukvaruproblem många gånger kan vara mkt krångligare än rena hårdvaruproblem. Slutar en HDMI-port att fungera så är det väldigt tydligt. Men om ett program, dessutom ett tredjeparts, börjar krångla så kan det bero på många omständigheter.

Om något slutar fungera så är det för mig iallafall naturligt att börja leta på appens forum för att se om andra har samma problem. Det är förövrigt ett bra sätt också att få kött på benen när man reklamerar om många andra har problem.

Jag sökte snabbt på "VLC show no movies Nvidia Shield TV" och fick en bunt svar, alla som sa samma sak som FX9 ovan postade.

"https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/shield-tv/9/48189..."

"Settings, Apps, App permissions, Files and media, VLC, Allow all the time
Folders will now show the movie files :)"

En annan skrev:

"Manually set file storage permissions for the app in nvidia shield settings. Make sure it's set to always allow access and not the default only when app is open

Har du felsökt och testat denna inställning? För om det är detta så var problemet så är det ju inte ens ett "fel" utan bara en säkerhetsinställning som behöver ställas om.

Av Björn Endre

Jag har flera gånger köpt Outlet-saker och gått igenom hela beställningen och senare fått mail om att produkten tyvärr inte finns längre. Så att den hamnar på hemsidan för försäljning igen är troligtvis automatiskt och det betyder inte att den i slutändan finns för försäljning. Man kan å andra sidan tycka att de borde se över sitt system för det är irriterande när man köpt något och sen så finns det inte.

Min senaste produkt där det hände var en skrivare. Skulle vara födelsedagspresent nu innan jul och vi var lite sena ute. Fanns få att köpa (de ville ha en Ecotank-skrivare) men Elgiganten hade en i outlet. Trodde jag. Dagen efter kom mailet att den tyvärr inte fanns. Så då blev det mkt stress.

Av Björn Endre

Jag har på något sätt plötsligt 4 st. Började med en Ender 3 Pro. Uppgraderats en hel del med DirectDrive, BL-touch on senaste SKR-moderkortet. Tyvärr är något fel just nu då SKR-moderkortet inte gillar min BL Touch. Så ska gräva. Den får stå på Gotland just nu. När den funkar igen så tänkte jag testa den med XChange från www.printermods.com (https://printermods.com/products/xchange-v1-0-3d-printer-quic...) som gör det möjligt att enkelt byta skrivarhuvud. kickstartade dom så har ett gäng hemma.

Sen blev det en Creality CR6 SE via kickstarter. Den har tuffat på riktigt bra. Uppgraderats med lite saker, t ex nytt moderkort och community firmware.

Sen blev det också en Prusa MKS3. Dyr men damn, väl värt det. Köpte till en Prusa Box (https://www.printer-box.com/product/prusa-box-enclosure-reduc...) vilket varit ett lyft. Börjat skriva lite mer exotiska material med den.

Sist men inte minst blev det en Tronxy 3D XY3-SE (https://www.tronxy3d.com/products/xy-3-se?variant=39644443934...) med 2 skrivhuvuden och laser-tillsats via Kickstarter. Problemet med denna är att jag ännu inte lyckats får den att skriva ut ett första lager som fastnar. Trots autoleveling och att man kan ställa in Z-avståndet. Var sugen att ha denna p g a de två skruvhuvudena = 2 färger men just nu är jag lite trött på den. Någon som är sugen på en billig skrivare :)?

Jag skriver ut det mesta. Allt från prydnadssaker till hållare för mina Xbox-kontroller, ställningar för mina modellfärger och annat smått och gott. Tycker det är kul att hitta något bra att skriva ut. Är med i Hex3D-patreon och Clockspring-pateron som ger massor coola saker att skriva ut.

Den prylen jag är mest stolt att skrivit ut är faktiskt en sak jag modellerade själv åt min svärfar. Han frågade mig om jag kunde skriva ut en liten plast-del som sitter i 1957 Ford Fairline (och visst andra Ford-modeller från den tiden) och som ska se till att en list viks upp (eller ner, minns inte) när dörren öppnas eller stängs. Uppenbarligen går de sönder efter ett tag och de går inte att få tag i längre. Så tog en av de hela han hade, satt i Tinkercad (jag vet, behöver komma igång med bättre program) och efter ett antal test-runs så skrev jag ut ett antal i PETG. De passade och nu rör sig listen som den ska på hans bil. Fick skriva ut ett gäng till i julas då han ville ge dom till en kompis.

Just nu är jag lite sugen på en resin-skrivare som komplement ..... om jag får plats :). eller en till FDM-skrivare ....

Av Björn Endre

Nej, jag har köpt en 16" M1 Pro och var lite förvånad att vår Dell-docka inte gav mer än en extra skärm även på denna nya maskin (vet att första M1 bara stödde en extern skärm och man fick köra via Displaylink men trodde det inte skulle behövas). Installerade DisplayLink-mjukvaran och den andra skärmen drogs igång.

Så du behöver installera DisplayLink-mjukvaran om du behöver använda DisplayLink.

Av Björn Endre

Jag minns en jul när min pappa jagade efter Elite på floppy åt mig. Det visade sig finnas en inne på Sveavägen (den tiden då många icke-dator-butiker också hade spel och sånt) så han tog sig dit efter jobbet mitt i julrushen, trots att det var en stor omväg, bara för att få tag i den sista kopian de hade. Det är sånt man minns. Att sen spelet också var underbart gör det minnet inte sämre ...

... nu är jag sugen att spela lite sånt igen.

Av Björn Endre
Skrivet av Orisons:

Kommer mest ihåg att man somnade när spelen skulle läsas in från kasseterna och hur fruktansvärt svårt Turtles var....

En favorit var de spelen som under tiden de laddades in hade små spel man kunde spela :).

Av Björn Endre

Vilka minnen. C64 var min första dator. Köpte den nere i tyskland när jag var nere hos min mormor på somrarna. Köpte även både 1530 och 1531 kassetspelarna och 1541 floppydiskspelaren när den kom.

Minns att sitta med en skruvmejsel för att skruva på tonhuvudet på kassettspelaren (naturligtvis hade man fixat en grej så att man kunde lyssna på signalen) och sen skruvade för att programmet skulle laddas.

Jag minns när Sveriges Radio på vissa kvällar i något program sände ut "program" som du spelade in på kassett och sen kunde laddas in.

Jag hade flera basic-böcker. Minns en som var ett text-äventyr. D v s en hel bok som du skrev av koden för att lära dig. Hade nästa skrivit av allt när jag råkade radera allt. Fick börja om. Min pappa var snäll och hjälpte mig. Men man lärde sig en hel del där ...

Minns en jul när jag fickl både ett rullande datorbord OCH en liten TV. Jag var i himmelriket. Satt direkt på Summer Games II. Min faster som var där undrade om det var på riktigt .... kraven på grafik var låga då ;).

Ångrar så att jag sålde/gav bort/slängde den ... men när jag köpta Amiga 500 så antar jag att jag inte såg någon anledning att behålla den. Och ska jag vara ärlig tror jag inte att jag skulle vilja spela så mkt av spelen igen. Jag föredrar att minnas dom genom rosenröda glasögon istället för att inse hur crappy de nog var.

Det sagt .... Tempel of Apshai .... Falcon Patrol ... Forbidden Forest ..... det var spel jag la ner många timmar på ....

Av Björn Endre

Jag håller på testpilota en Synology DS220j (enkel NAS) och blev nu lite nyfiken om man kunde använda något sånt för att dela sina foton och låta folk kommentera. Ska faktiskt testa det. Jag har också tusentals gamla bilder som digitaliserats där man inte alltid vet vem som är vem. Det gäller att utnyttja sina gamla släktingar så länge de lever så kunskapen inte försvinner.

Av Björn Endre

Wordpress är ju väldigt flexibelt så allt beror på vilket tema du lägger på. Om du t ex kollar på Themeforest så finns det en mängd billiga teman (jag brukar vara skeptiskt till gratisteman då man inte alltid vet vad som stoppats i) och många är väldigt enkla att jobba med då de innehåller olika tillägg för att t ex bygga sidor via WYSIWYG-editor.

Även ren Wordpress har ju nu även en mer avacerad editor (Gutenberg) där du bygger sidor med block. Men som sagt, det som talar för Wordpress är just flexibiliteten.

Av Björn Endre

Har faktiskt haft liknande upplevelse just med Airmee. Minns inte vilken butik jag använde dom hos, kan ha varit Webhallen, men jag fick också gång på gång uppskjuten leverans. Normalt använder jag mig av Budbee när jag handlar av Webhallen och de har allitd leverat när de lovat. Så nu har jag bestämt mig att aldrig någonsin använda mig av Airmee igen. De verkar vara riktiga klåpare.

Av Björn Endre

Jag har inga problem om någon vill sätta russin på lussebullar för då kan jag som tycker de totalt förstör lussebullen bara ta bort dom. men att stoppa in dom inuti bullen, det är ett otyg. Jag vill smaka saffransbulle, inte hela tiden riskera bita i mjua söta russin som bara förstör smaken. Så visst, stoppa russing på bullen, det ser t om med lite snyggt ut men för bövelen sluta förstöra med att stoppa in dom i bullen.

Det gäller för övrigt även Vörtbröd. Varför stoppa in frukt i bröd? Det hör på fruktfatet eller i glaset. Inte i bröd. Vörtbröd är supergott .... utan russin. Och nu ska jag ta mig en hemmabakad lussebulle UTAn otyget russin. :).

Av Björn Endre
Nytt bud: 2 600 kr Kan hämta
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Björn Endre

Nu har jag precis byggt in min Prusa MKS3+-skrivare i en Prusabox och byggt in en Pi4 för OctoPrint, ananrs hade det här varit perfekt eftersom skrivaren har en plats för Pi Zero på moderkortet. Blir det en till sån skrivare ska jag definitivt skaffa den nya Pi Zero .., kanske lika bra att köpa ett par och sen fundera på vad man ska ha dom till.

Av Björn Endre

Enligt deras hemsida (https://www.svea.com/se/sv/foretag/betallosningar/for-dig-som...) så ska du kunna logga in och flytta förfallodatum

"Genom att logga in på Mina Sidor kan du se dina aktuella fakturor och flytta förfallodatumet när du har handlat med Svea Ekonomi."

Jag skulle börja med att logga in där och se vad som står. Sen kontakta Svea Ekonomi och påpeka du inte fått allt. Sen även naturligtvis fortsätta prata med Bygghemma och se till att de antingen fixa ny faktura utan den delen eller får fram delen.

Av Björn Endre
Skrivet av Irre:

Faktura via låååånnnngt OCR-nummer verkar vara stenålder. Varför har de inte inte åtminstone en QR-kod så att man enkelt kunde betala via en app i telefon.

OCR via QR-kod finns redan. Jag använder det på några fakturor och min SEB-app kan både läsa in ett långt OCR-nummer eller en QR-kod. När QR-kod finns så får du med OCR, belopp, konto och sista betal-datum direkt vilket jag gillar. Ananrs så tycker jag SEB-appen funkar utmärkt med att läsa in OCR/belopp/konto.

En del företag skickar ut en bekräftelse när betalning inkommit vilket jag tycker är bra. Tror det skulle bli en stor apparat att få upp ett system tillsammans med bankerna för att hantera sådana bekräftelser den vägen.

Av Björn Endre
Skrivet av SweMerlin:

"Jag är inte van vid att behöva gå igenom ett bildspel när jag startar en skärm men jag antar det endast krävs första gången."

Antar? Har recensenten bara startat skärmen en enda gång? Antingen har recensenten haft skärmen en väldigt kort tid eller inte kommit på att man kan starta om den. Kunde det varit så svårt att starta den en gång till?

Det krävs bara om man resettar hela skärmen. Det behövdes inte när jag stängde av den, drog ur strömmen, och flyttade till en annan dator

Av Björn Endre
Skrivet av Lagers:

Roligt att se test på denna skärm, har varit på köpknappen några gånger redan för mig men var lite osäker.

Formatet är ju det som lockar, men nu när jag läst testet här känns den sådär. 50hz vid HDMI och att den har kontakterna i foten bakåt.(why?) Och mer saker som du nämner, den känns för dyr för det priset helt enkelt.
Hoppas verkligen att det kommer mer märken som börjar med 3:2 eller 4:3 igen. 4k-ish och ca 27-28". Om Dell skulle komma med en 3:2 och nuvarande dell-design skulle jag nog köpa tre på en gång.

Vilken skalning körde du i Windows när du satt och jobbade?
Jag är sugen på en 27" med 4k, men läste någon review (kommer inte ihåg vart) där en kille testade en 27" och en 32" och han tyckte att 27" 4k fungerade sämre med Windows skalning än vad en 32" 4k gjorde. Alltså vad man fick ut av skärmen och vilken skalning man kunde köra utan att det skulle bli för stort eller smått.

Jag satt med 150% tror jag .... vilket passade mig perfekt.

Många kommenterar avsaknaden av VESA-fäste vilket självklart skulle ha hamnat på minus-sidan. Samtidigt ska jag vara helt ärlig att jag inte har använt VESA-fästen på länge, varken hemma eller på jobbet så det var inget jag störde mig på så mycket.

Av Björn Endre
Skrivet av Laxpudding:

Kul läsning! 3:2 är inte varje dag minst sagt

En detalj:

"Temperaturen ligger på runt 6 600 Kelvin, vilket innebär en ganska varm bild."

Det är tvärtom en ganska kall bild. Varmt ljus räknas till glödlampsljus och den vanliga inomhusbelysningen som är runt 2 700 Kelvin där 3 200 Kelvin är typiskt för varmt studioljus. Dagsljuslampor (vilka upplevs som märkligt blåa och kalla inomhus) följer solens ≈5 500 Kelvin.

Vitpunktsnormen för all konsumentstandard, Rec.709, sRGB, AdobeRGB och så vidare är D65 som då är 6504 Kelvin och alltså ännu kallare än dagsljus. Det är ungefär det ljus vi får nu om dagarna vid mulet väder mitt på dagen. 6500 Kelvin inomhus skulle de flesta nog betrakta som ett hårt och obehagligt ljus.

Med andra ord är skärmens ≈6 600 Kelvin helt i sin ordning för det kalla ljus vi har som standard på bildskärmar. Det är valt för att man där ligger energimässigt ungefär mitt i hela det det synbara färgomfånget. Det vill säga att en vitbalans om 6500 Kelvin ger bäst fördelning av ljus för alla färger. Varmt glödlampsljus kommer att minska mättnad på blåa färger där det kan bli svårare att se skillnad på exempelvis en mörkgrå och marinblå tröja.

Har man en Philips Hue färglampa kan man testa cirka 5 000 Kelvin med "Energise"-läget och 4 000 Kelvin med "Concentrate"-läget. Tror de flesta skulle uppfatta dessa som ganska kalla ljus.

Helt rätt. Vet inte riktigt vad min hjärna tänkte på när jag kallade det varmt. Tack för klargörandet.

Av Björn Endre

Innan pandemin så ville jag jobba så mkt som möjligt hemma. Sen blev det nu 1 1/2 år hemma och jag ska erkänna jag saknar kontoret en del. Som utvecklare kan jag jobba hemma utan problem, särskilt som alla möten även är online och vi har mkt kontakt med utvecklare i Polen = vi ändå har möten online. Men jag har noterat att möten via teams/Hangout och chattar via Slack inte riktigt kan ersätta den mänskliga kontakten och det där snacket som vi utveckalre kan ha om diverse samtidigt som vi spelar lite biljard eller går ut och äter lunch. De dagar jag varit inne tycker jag det gått mkt snabbbare att lösa saker eller diskutera än när jag behöver slacka någon, vänta på svar eller försöka jaga ifatt via telefon.

I början av hemmaarbetet brukade en kollega och jag ringa upp varandra via slack och lämna samtalet öppet så vi kunde prata medan vi jobbade. Jag har fru/barn så jag får det sociala här hemma men tror han saknade folk då han bor ensam.

Ideallt kommer för mig vara just 1-2 dagar på kontoret och resten hemma. Det passar dessutom mig bra då jag är tränare för både dottern och sonens fotbollslag. Att slippa stressa hem tidigare för träningar utan kunna jobba längre är guld värt. Jag undrar hur många småbarnsföräldrar har insett hur smidigt det är att kunna jobba hemma åtminstone några dagar och då inte behöva stressa för att hämta/lämna.

Det ska bli intressant att se hur det ser ut om 1-2 år. Går det att stänga lådan för hemmaarbete igen eller är hybrid-varianten det som många kommer köra ....?