Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Ingick inte Type 2 till 3-fas? Vill minnas att säljaren sa att det brukade ingå men det kanske har plockats bort.

Menade till 3-fas. Lite trött

Av Björn Endre
Skrivet av Aktsu:

Fick du inte en med bilen? Trodde de flesta hade det som mer eller mindre standard idag.

Jag fick med Type 2 till Type 2 men inte Type 2 till Schuko. Självklart skulle jag sett till att få med en (Skoda har att man kan köpa) men det tänkte jag inte riktigt på.

Av Björn Endre

Jag tänkte köpa mig en Type 2 => Schuko-kabel att ha på gotland tills vi fixar laddbox där. Det finns ju en del att välja på.
Någon som t ex har erfarenhet av Delcatos?

https://www.webhallen.com/se/product/320360-DELTACO-e-Charge-...

Av Björn Endre

Så fick jag äntligen min Bambu X1 Carbon med deras AMS (multi-färg). Var väldigt nära att hoppa av den kickstartern då jag redan hade Anker M5 på gång men kände ändå att jag ville satsta då funktionerna lät väldigt intressanta.

Har sen tidigare en Ender 3 Pro, Creality CR6SE, Prusa MKS3+ och en Anycubic Photon Mono X 6K så egentligen behöver jag ju inte mer skrivare.

Första intryck.

  • Enkelt och snabbt att komma igång. Lite som en vanlig skrivare. Ser nästan ut som en lite större laserskrivare.

  • Damn den är snabb. Benchy gick på runt 20 minuter. Skrev ut en multifärg-grej för skrivaren (stor, tog upp stora delar av skrivytan) och den tog 4 timmar. Skriver nu ut en Frankenskull från Hex3D i 50% storlek med vattenlöslig supportmaterial (bara just där support nuddar skallen) och den ska ta runt 7 timmar med X1 Carbon. Med min prusa vid samma storlek och endast en färg så uppskattar den runt 1 dygn ....

  • Kvalitén är riktigt bra. Benchyn såg perfekt ut. Två-färgsutskriften såg riktigt fin ut.

Just nu verkar det som man behöver använda limstift för att se till att utskrifterna sitter fast. Inte haft något problem än med dålig fäste. Har dock bestället en PEI-platta också.

Ser fram emot att testa skriva ut med många olika material.

Av Björn Endre
Skrivet av Stan Carley:

Har flera gånger varit med om att saker som jag beställt till mitt lokala postombud istället placeras utanför min lägenhetsdörr, jag kan få ett SMS mitt under en arbetsdag där dom säger att paketet står där, vilket innebär att det kommer stå obevakat under resten av arbetsdagen tills jag kommer hem på kvällen.
Massor av olika människor kan gå förbi och se det under den tiden, vad gäller om någon tar det, är det mitt fel eller har postnord ansvar för paketet, vem betalar för ett nytt om någon snor det under dagen?

Har jag skyldighet att så fort ett SMS kommer avbryta mitt arbete för att åka hem och ta det innan en eventuell tjuv gör det?
Har postnord rätt att ställa saker i ett obevakat trapphus även om jag kryssat i att jag vill få det levererat till mitt lokala ombud?

Blir smått galen över att dom gör såhär, hur kan det vara lagligt och vem är nu ansvarig för paketet tills jag hunnit hem?

Lite förvånad. Jag fick senast idag ett SMS att ett paket inte fick plats i min brevlåda (villa) så det gick vidare till min lokala Coop. Den enda gången som de har ställt saker utanför dörren är när jag aktivt valt att det är ok ....

Är det så att brevbärarna är för slappa att ta med sig saker tillbaka igen och därför bara ställer dom där ...
Bra fråga om ansvaret. om du nu t om markerat att det ska gå till lokala ombudet så kan man tycka att ansvaret hamnar på dom ...

Av Björn Endre
Skrivet av Red Beaver:

Omg, man blir mer avskräckt än sugen på att skaffa elbil när man läser denna tråden.

Haha. Finns ingen anledning för det. I många fall är en elbil riktigt skön att ha. Jag älskar att inte behöva tänka på att behöva tanka ett par gånger i månaden som jag behövde med min bensinbil. Jag kopplar bara in den när jag märker det går ner under 30 - 40% och låter den ladda över natten. Lite därför jag också har varit lite osäker om snabbladdning då jag aldrig behövt det.

Jag skulle inte heller ta vår första långresa som ett exempel på hur det alltid måste vara. Vi var lite osäkra så vi tog det säkra före det osäkra och min fru stannade mycket oftare än hon egentligen behövde och stannade dessutom mycket längre på varje stopp. Kollar man ABRP så hade t ex två stopp räckt bra till/från Ängelholm. Nästa gång kommer jag definitivt satsa på att köra till runt 20-25% istället och t ex ta en fika medan den laddar upp i 20-30 minuter. Jag tror jag föredrar få men längre stopp istället för många men kortare.

Fossila drivmedel har fortfarande en edge då du kan svänga in vid vilken bensinmack som helst. Men när jag nu börjat kolla lite mer så finns det faktiskt bra med snabbladdningstationer åtminstone i södra sverige så jag tror hon hade kunnat åka precis som med en bensinare, d v s köra så länge det känns bra och sedan leta sig in till närmaste laddstation.

Om de bara kan få ordning på att man inte behöver flera appar så blir jag glad. Dock var jag positivt överraskad att i stort så funkade laddningen bra. Inga trasiga stationer, bara man hade lite tåladmod när den startade.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Ni har väl 3.0? 80x? Vad tyckte hon om laddhastigheten? Och bilen I övrigt på en sån lång resa?

Vi har 80 som kom med 3.0. Jag tror inte hon i sig "vet" vad hon ska förvänta sig. Under resan dit tyckte hon det gick fort men jag noterade nu resan hem (min Skoda Connect som är kopplad till bilen samt kan se i tesla appen vad hon laddar med) att hon inte verkade få ut mer än runt 60 - 70 kWh. Till viss del handlade det väl om att ibland så var bilen ganska full-laddad så hon låg runt 60- 70% när hon började ladda men även ner mot 40% tyckte jag det verkade lägre än resan ner. Det sagt, hon valde att stanna längre på varje stopp, inte för att det tog tid att ladda utan för att vila lite.

Det hon klagade på var faktiskt heljusen. Vi har såna där LED som ställer in sig automatiskt så att den t ex inte behöver blända av utan den bländar bara av de delar av vägen där en annan bil möter. Men hon tyckte att det kändes "fel" att delar av körbanan till vänster var mörk. Är nog vana.

Hon gjorde tyvärr misstaget att bestämma sig för att köra hem från Ängelholm igår kväll trots att hennes kurs slutade över 1 timme senare och hon inte kunde åka förrän 18.30. Dåligt väder (regn nästan hela vägen) och mkt vägarbeten + att hon behövde vila under vägen gjorde att hon stannade i Markaryd (tesla), Värnamo (Ionity), Gränna (Ionity) och Norrköping (Tesla). Ungefär runt 1.3 timmar mellan varje stopp. Tanken var att tanka upp mot 100% i Markaryd (från 82% plus mat) och sen toppa upp i Värnamo, ladda lite längre i Gränna och sen typ lägga på 10% i Norrköping. Men dels tycker jag hastigheten på laddningen var lite långsam (max runt 70 kWh) men sen valde hon att vila lite extra vid varje stopp så hon kom inte hem förrän 2.30 i natt.

Denna gång funkade alla Tesla-stationer perfekt. Ionity i Värnamo strulade med Powerpass (kortet funkade inte och när jag testade starta åt henne i appen sa den att laddningen startat men inget hände hos henne). Slutade med att hon bytte laddbox och använde NORTHEE-kortet. i gränna funkade Powerpass dock perfekt sa hon.

Hon åkte nog ganska bra tider för hon hade ingen kö vid någon station alls.

Måste verkligen lära oss navigationen i Enyaqen. Hon försökte lägga in de olika laddstationerna som etappmål men lyckades inte. Man skulle ju vilja kunna använda den och låta den planera om resan på vägen istället för att göra det manuellt. Jag har en ABD2-dosa så ska nog sätta in den och få igång ABRP så den kan användas på stora skärmen.

Hon hade definitivt kunna komma fram tidigare om vi varit lite mindre osäkra. T ex ville jag ha åtminstone 25% når hon kom hem (hon hade 40%) och hade hon t ex åkt till 25% kvar innan laddstopp hade hon inte behövt mer än 2 stopp på vägen. Så vi lär oss.

Av Björn Endre

Så var det då dags för frugans långresa till Ängelholm med vår Skoda Enyaq. Vi hade som sagt gjort en liten längre resa till Vaxholm innan och sen övat laddat vid en laddstation i Södertälje eftersom vi normalt inte har några behov för det hemma och båda var lite osäkra hur man gör.

Men ..... låt oss säga vi har lärt oss mycket av första delen av resan (ner till Ängelholm).

1/ Lär dig hur navigeringen i bilen funkar. Vi hade planerat resan via ABRP för att hitta bästa stopp för mat etc. Tanken var att hon skulle åka från Stockholm till Ionity i Mantorp för en första snabb laddning och sen till Jönköping för lunch. Sen vidare till Tesla Markaryd.

När vi la in start/slut i bilens nav så tyckte den att det räckte med ett stopp nere i Markaryd så vi ville lägga in de andra som stopp på vägen. Men uppenbarligen la vi bara in dom som "åk via". För enligt min fru så försvann Mantorp från navigeringen när det var typ nån mil kvar och hon tänkte inte på det. Och insåg plötsligt hon åkt förbi. Hon stannade i gränna Ionity med 10% kvar ..... lite väl lite för mig.

2/ Kom ihåg att använda rätt app. Vi har Skoda Powerpass med abb så vi får Ionity billigare. Vi har även Northee som en backup (hade förut 200 kr på den). Vi har kort för båda. Min fru tänkte inte sig för och använde Northee när hon laddade på Ionity i gränna för 8.99 Kr/kWh ..... OUCH! FWIW - Skoda har lag till stöd för Plug&Charge i Powerpass på Ionity men min bil "stöds inte än".

3/ Se till att ha ALLA appar redo. Jag trodde vi hade fixat alla appar vi behövde men nepp. Vi hade fixat Northee, Powerpass, OKQ8, Tesla och FortumCharge. Fick för mig Powerpass skulle räcka för det mesta (t ex ionity) och sen ha de andra för när det inte funkade. Och vi lärde oss tyvärr att det inte räckte.

I Jönköping så ville hon äta och vi hade sett en inCharge snabbladdare vid McDonalds. Perfekt. om det inte var så att den inte stöds av Powerpass/Northee/Elli/Bonnet etc etc. Utan du måste visst ladda ner inCharge-appen och lägga till betalkort. Mkt irritation från min fru. Slarvigt av mig att inte kolla upp.

4/ Ha tålamod .... frugan kom fram till Tesla SuperCharger i Markaryd och parkerade och anslöt kabeln. (ja, hon vet att hon tog upp 2 platser men det var i stort sett tomt sa hon). Och blev frustrerad att trots att hon använt appen och lagt till betalkort så strulade det. Först sa den att det fanns ingen bil. Sen att det kunde ta upp till 2 minuter. Sen hände inget. Och sen äntligen började den ladda. Å andra sidan funkade det mkt smidigare i Tesla Mellbystrand så kan ha varit ett tillfälligt problem.

5/ Köra med Elbil kräver lite mer planering, åtminstone innan man är van. Med en bensin/dieslebil stannar man vid nästa möjliga bensinstation. Men med Elbil så behöver man kolla upp vad som finns. T ex såg jag att Ängelholm har absolut inga snabba laddstationer men att det funkade att köra till Mellbystrand (Tesla) eller Halmstad för att ladda upp inför hemresan.

Av Björn Endre
Skrivet av ZerveZ:

Precis införskaffat en Jupiter och behöver myyyycckett för att tvätta prints. Behöver i slängar 15 liter. Kör folk med tröd? Något annat som är okej i pris?

Samma fråga för mig. har en Anycubic mono X 6k och insåg att jag kommer behöva mycket IPA för min tvätt. Min första print fick bli med vattentvättbar Resin för att slippa problemet. För de 1 liter IPA jag köpte insåg jag inte skulle räcka till mkt :).

Av Björn Endre

Annonsen är avslutad

Av Björn Endre
Skrivet av KwangMoo:

13 000 kr 13000+frakt

Jag skickar PM. Återkommer i tråden om budet tas tillbaka.

Av Björn Endre
Skrivet av Yatagarasu:

@Björn Endre

Fanns det ingen inställning att göra genom mjukvara eller BIOS som kringgick Intel Graphics?
Vet att den egna Lenovo Legion-maskinen har en MUX-switch som kopplar på dGPU direkt mot den inbyggda skärmen, och utöver att G-sync då fungerar på inbyggda skärmen får jag ett märkbart uppsving i prestanda, något som även är mätbart i prestandaslingor.

Dels kan man i deras mjukvara ställa om så Nvidia-grafiekn används. hela tiden men sen fanns det i bios också att dGPU alltid används och då får man lite mer inställningar i Nvidia kontrolpanelen för skärmen, dock fortfarande inget stöd för G-Sync.

Jag packade precis ner den för att skicka tillbaka den i morgon men ska köra några testslingor snabbt för att se om jag får bättre prestanda med dGPU i bios. Får erkänna det var inte något jag tänkt på.

Av Björn Endre

hej, jag tänkte stänga annonsen senare ikväll (runt 23) och återkommer då till den som har högsta bud.

Av Björn Endre

ASUS ROG Zephyrus G15 med AMD Ryzen 9 5900HS och GeForce RTX 3080

Dags för mig att sälja min ASUS ROG Zephyrus G15 då jag inte spelar på den så mkt mer.

Specifikationer (https://www.komplett.se/product/1177371?noredirect=true#produ...):

  • AMD Ryzen 9 5900HS

  • GeForce RTX 3080, 8 GB GDDR6 SDRAM

  • 15.6" Pantone-validerad 1440p-skärm med 165Hz, 3ms responstid och 100% DCI-P3 färgrymd

  • 32 GB (1 x 16 GB + 16 GB (lödd)), 3200 MHz DDR4

  • 2 st Samsung 970 Evo Plus 1 TB

  • Högtalare, två diskanthögtalare, arraymikrofon, Dolby Atmos

  • 802.11a/b/g/n/ac/ax, Bluetooth 5.1

  • Gigabit Ethernet

  • 2 x USB 3.2 Gen 2, 2 x USB-C 3.2 Gen 2 (supports DisplayPort Alt Mode) (Power Delivery)

  • 90W batteri. Kan laddas via USB-C eller medföljande PSU

  • Fingeravtrycksläsare

  • 35.5 cm x 24.3 cm x 1.99 cm, 1.9 Kg

  • Kom med Windows 10 Home men har nu Windows 11 på sig.

Datorn har ingen webkamera så skickar med en Asus C3-webcam.

Datorn är i utmärkt skick. Lite damm men inga repor som jag kan se.

Jag har varit väldigt nöjd med datorn. Den är tunn och har klarat av alla spel utmärkt. Självklart låter den om man vill få ut den absolut bästa prestandan då fläktarna ser till att blåsa ut den varma luften men det får man leva med. Det finns olika profiler för CPU/GPU/fläkt så att man kan hålla den tyst och kall vid vanligt arbete och sen via en knapptryckning slå på prestanda-profilen.

Datorn är köpt på Komplett 22/3-2021 och jag skickar med ett utskrivet kvitto från dom.
Orginalkartong finns kvar. inköpspris var 31990 Kr.

Kan skickas men då betalar köparen frakt. Säg 150 kr i frakt.
Annars kan den hämtas i Huddinge.

Läs hela annonsen här

Av Björn Endre

Hur får man egentligen bonus? Jag förstår att man behöver vänta 6 månader efter den ställts i trafik men blev lite osäker på om jag måste skicka in något nu eller om det sker automatiskt.

Tittade på Beräkna din bonus och blev lite osäker där. Vi hämtade vår bil i början av augusti så jag antar att för oss gäller "Är din bil tagen i trafik första gången den 12 juli 2022 eller senare?". Där står det:

Vid tidpunkten för utbetalningen, tidigast sex månader efter bilen tagit i trafik första gången, ska följande villkor vara uppfyllda:

Bilen får inte ha bytt ägare i vägtrafikregistret.
Bilen ska vara registrerad i Sverige, det vill säga den får inte ha avregistrerats på grund av till exempel export eller skrotning.
Bilen får inte ha ändrats så att den inte längre är en klimatbonusbil

men för bilar som tagits i trafik före 12 juli står det

För att en bonus ska kunna betalas ut måste du som fordonsägare skicka in en försäkran till Transportstyrelsen inom sex månader från köpet av klimatbonusbilen. När en klimatbonusbil ställs på första gången kommer Transportstyrelsen att skicka information till dig, och en blankett där du ska lämna din försäkran.

Vi behöver få in försäkran från både privatpersoner och företag för att kunna räkna ut vilken bonus som är aktuell för klimatbonusbilen.

Förstår jag rätt att jag inte ska behöva skicka in något då den togs i trafik senare?

Av Björn Endre
Skrivet av Ebmaister:

Nu vet jag inte om detta stämmer för Skoda, men i Volkswagen beror det på vilken app du använder för navigation med Carplay. Kör man Waze får man inget på varken HUD eller lillskärmen, men med Apples egna "maps" (eller vad den nu heter) så fungerar det i båda, och även "AR" navigationen i HUD'en.

Edit: Stavning

Exakt så verkar det vara. Jag slog på Apple CarPlay och valde först Google map och där visas inget i lilla skärmen men när jag istället valde att använda Apple Map så dyker det upp. Jag antar att med Android så kan man få det även via Google map.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Ja mycket möjligt det är en apple-grej. Samtidigt tittar man väl inte på lilla skärmen om man har HUD så du kanske bara missade att det fanns där 🙂

Såg för övrigt att det nu är bekräftat att ME3 innehåller Plug and Charge, dock bara med Ionity än så länge (de enda som anslutit sig hittills). Det går då via Powerpass.

Jag har inte HUD men ska jag vara ärlig tycker jag inte att den lilla skärmen är så super-användbar ändå för navigering då jag inte tycker den visar så tydligt. Men det är nog en vanesak.

Jag har ju ME3 så tog en titt i Powerpass-appen och du har rätt, det ser ut som den nu visar Plug&Charge-stöd för Ionity-stationer. Ska faktiskt ta en tur till närmaste Ionity (Södertälje) för att testa.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Enyaqen jag testade visade pilarna på instrumenteringen precis som bilens navigation när jag körde Google maps via Android Auto, men den visade inte pilarna på HUD. Förmodligen för att huden vill visa pilen där korsningen är fysiskt så att säga, och den får väl inte till den AR-känslan när någon annan sköter navigeringen. Samma gällde ID4 (vet ej om hud där då den saknade det, men pilen syntes på lilla skärmen).

Huh, det måste jag testa igen då. Jag noterade inte det men måste missat det. Nu har jag dock inte Android utan IOS och kör Google Maps via den så kanske det kan vara därför? En sak jag kom tänka på att om en app som Pulse kan ansluta till Skoda MyConnect och få batteriinfo, finns det någon anledning att det inte skulle funka via Apple Map/Google Map ..... någon måste bara skriva en brygg-app

Av Björn Endre
Skrivet av Felixark:

Våran Passat kan vissa navigation "pillarna" i en digital huvudinstrumentet då borde väll id4 och skoda enyaq också kunna göra det ? Sen så kan man undra varför inte nya bilar kan få in google maps direkt i huvudinstrumentet en så länge så har bara bmw och audi tt och r8 stöd för det via Android auto eller Apple carplay.

Det fungerar tillsammans med inbyggda navigationen men inte via CarPlay. Kan din Passat visa dessa när du använder dig av google Maps eller Apple Map via CarPlay/Android Auto?

Av Björn Endre
Skrivet av EwlSpirit:

En fundering angående navigation. Menar ni alltså inbyggd nav? Varför inte använda Apple / Googles navigation? Jag väntar fortfarande på beställd bil men har kört lånad och hyrd Enyaq, ID4, ID3 några gånger.. Varje gång vill jag ju ändå ladda telefon och ha spotify via Carplay - det är väl ändå enklare att ange destination i telefonen? Och de gånger jag försökt jämföra så funkar Apples nav mycket bättre.

Det är urenkelt att använda Google eller Apple navigering via trådlös CarPlay (och telefonen laddas via trådlös laddning). Problemet just nu är att de inte har något koppling till bilen så de "vet" inte hur det står till med laddningen. På korta sträckor kommer jag definitivt att börja använda Google mer då jag inte behöver fudnera på laddning men på en långresa där du behöver få ett antal laddstopp inplanerade så tycker jag det är smidigt om navigeringen har koll på bilens laddning och kan uppdatera sig om den märker att det planerade stoppet kommer för sent.

A Better Route Planner tillsammans med OBD2-dosa kan visas på huvudskärmen via CarPlay och då också ha koll på batteriställningen men varken den eller Google/Apple navigering kan visas på den lilla skärmen vid ratten eller heads-up display om du har det.

Det ska även finnas en app, Pump, som ska fungera med Skoda MyConnect, och därigenom får batterinfo (så OBD2 inte behövs) och de ska också fås töd att visa på stora skärmen.