Inlägg

Inlägg som Björn Endre har skrivit i forumet
Av Björn Endre
Skrivet av LimstiftDVD:

Det låter ju faktiskt som en bra idé att lägga upp en annons och se om det finns någon med en skrivare som kan skriva ut så pass smått. Sen får man väl komma ihåg att annonsen i sig kostar 30kr men det kan det absolut vara värt om man vet att det hela blir bra gjort. Ska undersöka denna möjlighet.

Egentligen behöver jag inte mer än 2-3 stycken för att ha till detta och de närmaste framtida projekten men att ha fler liggandes skadar ju inte direkt.
Testade för skojs skull att ladda upp modellen på Treatstock men: "Your model is too small. Each dimension for your model should be no less than 10 mm".

Jag vill ju också gärna tro att materialvalet inte bör spela så stor roll med tanke på delens funktion men det återstår väl att se hur det egentliga slitaget ser ut när delen väl är på plats.

Nej, det kanske är dumt att vara nojig över företag när de erbjuder att köpa på faktura. Kanske blir att jag går via 3DLabs trots allt om annonsen här på Sweclockers enbart resulterar i tok.

Tack för er input. Har både lärt mig något och fått förslag på hur jag kan gå vidare.

Jag kan testa skriva ut i PETG i morgon. Bör gå fort. Skicka din adress i PM så skriver jag ut och postar i morgon så har du dom på måndag.

Av Björn Endre
Skrivet av martinot:

Absolut. Tycker mig redan se att Polestar släpper liknande uppdateringar av både BMS och drivlina OTA. De har fått bättre laddeffekt med tiden, och även möjlighet till acc. boost. Även VAG går åt det hållet med mer OTA-uppdateringar. Så känns som flera tillverkare sett värdet av detta.

Jag är positiv att det går att uppdatera massor nu via OTA och förbättra bilen över tid men samtidigt finns det alltid en risk att det innebär att man börja sälja bilar innan allt är helt klart med löftet att "det fixar vi via OTA senare". Än så länge väger dock de positiva aspekterna över för mig.

Något jag inte är så förtjust i är uppdateringar där man inte ger någon info om vad som har uppdaterats. jag vet att få kanske läser release-notes men jag tycker det är viktigt, särskilt om något nytt problem uppstår. Jag ser i min Peugeot app att det finns en uppdatering till "Touch Screen service" men ingen info om vad den egentligen gör. Sånt irriterar mig.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Nice! Hur har prognosen på leveransdatum sett ut? Ofta knuffats fram?

Fick besked om produktionsstart vecka 3 för min, men det var så tidigt att säljaren sa att han egentligen inte ens får ge ut den prognosen för att den är så osäker. Kul att höra att det blev tidigare än väntat för dig, så kanske bilarna tillverkas snabbare än de först gett sken av 😀

Min var redan bygd när jag bokade den (en av de som bokats av butiken), dock utan alla extra-grejer de skulle montera, så jag hade tur. Jag fick info om första veckan i augusti när vi skrev på så för mig har det gått fortare än tänkt. Hade vi inte tagit en av de de redan beställt hade det nog också blivit nästa år.

Av Björn Endre

Nu är det inte långt kvar! Idag ringde Skoda och sa att min Enyaq är i Sverige och att jag tekniskt sätt kan få den redan 13 juli istället för i augusti. Typiskt nog är vi på Gotland och jag tror inte jag orkar/vill lägga ut pengar på att åka fram och tillbaka för att få bilen lite tidigare. Så 4 augusti, dagen efter vi är hemma igen, bär det av för att få nya bilen. Min fru är lite stressad dock då hon ska åka på ett träningsläger i Katrineholm dagarna efter. Hon var lite stressad över att köra en ny bild och dessutom behöva fundera på hur hon ska "tanka". Såg att Katrineholm är typ 140 km från här så känns inte som hon behöver oroa sig att behöva ladda på vägen ...

Eller så hyr jag henne en liten hyrbil över helgen så jag får leka med nya bilen i lugn och ro ..... ;).

Av Björn Endre
Skrivet av Dizzö:

Laddstatus i fram?

De fem "pixel"-lamporna fram under reg-skylten visar laddstatus. I videon förklarade han det som ett sätt för någon som väntar på att ladda efter en Ioniq 6 ska se hur mkt som den har laddat och alltså hur mkt tid som är kvar. Vet inte hur användbart det är.

Av Björn Endre

Finns det något mer frustrerande än att möta bilen man beställt om och om igen och man vet man måste vänta flera månader :). Börjat se fler och fler Enyaq iV 80 i Artic Silver Metallic och måste säga den är riktigt snygg i verkligheten. Tekniskt sätt är det inte mer än 1 1/2 månad kvar nu men man vet ju aldrig om de håller leveranstiden.

Insåg jag lagt ner mer än 4000 kr förra månaden på bensin och ska i månadsskiftet upp till Leksand fram och tillbaka på fotbollscup vilket kommer kosta ännu mer i bensin. Kan inte vänta på att slippa den kostnaden (ja, jag vet - bilen är i sig dyrare så för den summan så kunde jag köpa mkt bensin). Sen nästa år blir det solceller så man kan utnyttja solen till viss del för laddning. Bilen står hemma på dagarna så kommer kunna utnyttja eventuell överskott som cellerna genererar.

Av Björn Endre
Skrivet av MacAllan:

Skylla på omvärldsläget med komponentbrist och covid 19 att det inte kan producera bilarna för att sedan säga men ni kan beställa en ny för 60.000 mer, jaha men hur var det nu med omvärldsläget, snacka om att pungsparka sina kunder.

Skulle vara intressant att se hur avtalen ser ut mellan kunder och säljare och vad dom stödjer sig på för att säga upp avtalet?

Komponentbrist etc gör att de inte hunnit tillverka tillräckligt med bilar innan de börjat gå över till att bygga 2023-modellen som har en bunt med uppdateringar (inkl större batteripaket). Valet det då har är att fortsätta tillverka 2022-modeller eller att växla till att för fullt bygga 2023-modellerna. Inte svårt att se anledningen att de väljer det senare. Tycker inte de motsäger sig. De kommer säkert ändå inte kunna bygga lika många 2023-modeller som de skulle vilja.

Om man hade fått samma miljöbonus så tycker jag 30 000 Kr i rabatt och att få behålla sin plats i kön ändå är en fair deal för en sån uppgradering (IMHO). I-o-med den sänkta miljöbonusen så blir bilen dock ändå 50000 Kr dyrare vilket dock är saftigt. Vet inte vilka marginaler de har på bilen men tycker nog de skulle kunna följa andras exempel och låta kunderna ha kvar det ursprungliga priset och helt enkelt växla över till att ge en 2023-modell för de som väntar. Det skulle gett en bra PR-vinst. Eller varför inte inkludera lite mer extra tillbehör för dessa kunder. Nu blir det negativt för dom som väntat. Antar de räknar med att ingen vågar beställa en annan bil eftersom det är så lång väntetid.

Och som du skriver - lite nyfiken hur avtalet ser ut. Ska faktiskt kolla mitt avtal med Skoda. Aldrig funderat på det.

Det får mig dock fundera hur andra kommer göra? För många som väntar 1 år på en bil kommer ju knappast få 2022-modellen när de levereras 2023? Så då får man väl ta för givet att de automatiskt får den senaste modellen, eller? Länge sen jag köpte bil och aldrig behövt vänta så länge så vet inte hur de normalt gör.

Av Björn Endre

Ford återkallar visst 49000 Mach-E i USA och stoppar försäljningen där.
https://arstechnica.com/cars/2022/06/ford-halts-sales-of-must...

The problem is caused by overheating in the high voltage battery connectors—if this occurs, the Mach-E may not start. Should the problem arise while the EV is being driven, that could lead to a complete loss of propulsion.

Ford says it should have a fix between July and September and will notify owners by mail if they need to schedule a repair, which will involve an update to the EV's "secondary onboard diagnostic control module and battery energy control module." The good news is that the fix should be possible via an over-the-air update, though it can also be performed at a dealership.

nån som har Mach-E här som hört något? Kanske bara en specifik batch där problemet uppstår.

Av Björn Endre
Skrivet av Olsson80:

Jag körde Arctic Ice, sjukt snygg irl

Samma som vi valt (de hade svart, vit, arctic Ice). De hade en i den färgen och den tyckte jag var snygg. Såg en mörkare grå ute i helgen och den gillade jag också. Vi har en svart Peugeot 5008 nu så ville ha något annat än svart.

Av Björn Endre
Skrivet av Olsson80:

Kör en iv80 Sportline själv och är helnöjd! Bra val
För mig är det den perfekta familjebilen. Trist med väntetiderna hos Skoda just nu dock, men det gäller ju dem flesta märkena

Ahh, just den bilen som jag väntar på nu (iv80 Sportline). Hade tur att få en av de bilarna de redan beställt som ska komma i början av augusti. Det känns sååå långt framåt men med tanke på att jag annars skulle säkert få vänta till nästa år ska jag inte klaga. Vilken färg har du?

Vår laddstolple installeras v28 så lagom till bilen kommer.

Enda problemet nu är att vår Peugeot 5008 insett den ska säljas och börjat strula. Nån trasig kedja som kostade 6000 kr att fixa, sen punktering dagen efter den kom hem från verkstaden och nu 2 stenskott som jag ska fixa :). Tror den är sur på oss.

Av Björn Endre
Skrivet av Lidodido:

Låter som att du läser mina tankar. Har inte kört Enyaq än men snart har jag den möjligheten, och den står högst upp på min lista över kandidater. Godkänner inte frugan den så blir det diesel ett par år till.

Vad tog du för utrustning som kan få den redan i augusti? Har ju hört om ett års väntetid annars. Kanske bara gäller 80x?

De hade bilar beställda till butiken (Sätra) som ännu inte var sålda (3-4 st) så jag tog en av dom. De är redan byggda men inte utrustade än. Så fick ta en av de som de specat (sportline, dragkrok och lite annat) men kunde inte t ex välja att få heads-up. Hade jag velat speca helt själv hade det varit 1 års leverans ungefär (även för 80x).

De hade förresten är intressant system. När jag bestämt mig så skulle de först avboka den från butiken vilket innebar att den under en kort tid fanns tillgänglig att plocka för alla butiker i Sverige så säljaren, som var helt ny, var jättenervös bilen skulle hinna försvinna innan han kunde boka den för min del. Den som byggt det systemet hade inte tänkt till att det vore trevligt om du kunde boka en bil i typ 5 minuter när den avbokas från butiken så att den inte kan väljas av någon annan butik under en kort stund.

Av Björn Endre

Jag får erkänna jag valde Skoda Enyaq iV 80 av ganska trista gubbiga skäl :). Jag gillade att köra den, jag tycker den är snygg utan att bli för futuristisk, den hade ett bra stort bagageutrymme, resten av familjen gav stor tumme upp OCH den fanns tillgänglig till augusti. Det betyder inte att den är perfekt och vi inte skulle blivit jäkligt nöjda med andra bilar (som Q4 E-tron eller EV6). Tyvärr är jag lite "lat"/ointresserad så att åka runt och testköra massor bilar är inte riktigt min grej. Jag är nöjd med "good-enough" :). Jag tycker inte Ioniq 5 är så snygg så den föll bort p g a det. Samma med Tesla Model 3 som jag tycker är urful.

Jag har inte jättekrav på infotainment. Jag kör ju idag Peugeot 5008 och den är perfekt för mig. Jag kan lyssna på radio och när jag ska navigera, lyssna på Podcasts etc så kopplar jag in telefonen och kör allt via Car Play. Jag har inte hunnit gräva mig in i Enyaqens infotainment men de sa den har stöd för trådlös laddning och trådlös Apple Car Play och det är det enda jag är ute efter, Då kan jag fortsätta lyssna på Antenne Bayern när jag är ute och kör.

Så för mig så är möjligheten att titta på Netflix eller spela spel komplett ointressanta. Jag vill ha ett infotainment som ger mig access till de vanliga funktionerna och låter mig utöka med Car Play om jag vill. Det sagt, Teslas navigering med full koll på laddningsstationer är nice och vi får se hur det blir för mig i Enyaqen. Nu kör jag väldigt sällan så långt att jag kommer behöva planera in massor laddstopp och jag räknar med att kunna planera det i förväg ändå men det vore trevligt om de fick till det med sin egen navigering.

Jag är personligen glad över att det nu finns så stort utbud av bra elbilar. När vi köpte bil för 4 år sen så tittade vi på laddhybrider och de kostade för mkt tyckte vi plus de hade mkt kompromisser. Elbilar var antingen väldigt dyra eller hade kort räckvidd. Men nu finns det ett riktigt bra utbud med bilar vilket innebär att det nästan finns något för alla. Och det ser ut att bli bättre för varje år när fler modeller släpps i olika storlekar, olika prisnivåer och olika biltyper.

Av Björn Endre
Skrivet av MP-Jan:

För att förtydliga:
Enyaqen är den enda jag personligen hade valt eller rekommenderat någon annan att välja (av dagens MEB-bilar).

Dom och en bra laddare hemma täcker nog ett 90-tal procent av all laddning som ni lär behöva.

Hur kommer ni att finansiera bilinnehavet?

Vanligt billån. Gift med en konservativ revisor som fortfarande vill sätta sig in i privatleasing mer. Vi får ok betalt för vårt Peugeot 5008 och brukar betala av våra lån ganska snabbt så det har hittills funkat bra så.

Av Björn Endre
Skrivet av MP-Jan:

Bra val. Du kände inte prestigens klor dra dig mot en Ådi då?
Gällande appar är det lite enklare och knepigare nu (med Tesla som alternativ också). Men i princip är det ABRP (A Better Route Planner), Chargefinder och Tesla-appen om du tänker använda SuC någon gång. Detta är apparna utöver din egna bils aktuella app. Många av de övriga ställena erbjuder numera smidigare betalning PÅ stationen.

Övriga appar (som förhoppningsvis snart är passé) är:
MER
OKQ8
InCharge (+ tag/kort)
Cirkle K Charge
Laddkoll, kanske.
Ionity, om man saknar tillträde till Ionity genom exempelvis Plugsurfing (Volvo/Polestar) eller någon av VAG: s bilar eller något annat Ionity-bundet märke.

Hehe, näh. Tittade lite på Audin också men tror vi gjort ett bra val med Enyaq'en. Vi får väl se :). Tror inte vi blir missnöjda.
Tack för app-tipsen. Även om det är några månader kvar så tänkte jag börja förbereda så vi är redo när det är dags. Skodas app/kort har stöd för Ionity så ska slippa ha den separat. Låter som tesla + Skodas app är en bra start för att kunna ladda.

Av Björn Endre

Efter lite mer testande och diskuterande blev det en beställning av en Skoda Enyaq iV80 Sportsline. Faktiskt min fru som pushade lite då hon tyckte om bilen och eftersom den egentligen har allt som vi ville ha så kändes det bättre att beställa nu än att vänta. En av anledningarna var att vi kunde få en i augusti redan (Sportsline, dragkrok). Vi har också en Easee laddbox på gång under sommaren hemma så det passar bra.

Har börjat gräva lite mer i appar och så och noterade att Skoda har sitt Powerpass som har rabatt på Ionity (beroende på vilket abb. man väljer). Känns som det finns mkt appar nu med olika erbjudanden. Jag vet att jag såg ett inlägg här för flera månader sen om vilka appar den personen hade installerat men hittar det inte just nu. Är det någon som sett någon bra artikel om detta så man kan få en bra överblick vad som är bra att ha?

Ska även gräva i om Tibber har stöd för Enyaq iV 80 eftersom de endast listar upp några laddhybrider från Skoda som kompatibla elbilar.

Av Björn Endre

Bensin just nu (Peugeot 5008) men en Skoda Enyaq iV80 beställd och kommer i augusti. För vårt körmönster så passar elbil perfekt.

Av Björn Endre
Skrivet av Dizzö:

Jag gillar också Enyaq skarpt. Bästa av VAG gruppens bilar på MEB plattformen tycker jag.

Däremot var det två saker som jag störde mig på. Det var att instrumentpanelen var så löjligt liten och att infotainement skärmen inte är åtminstone lite vriden till dig som förare.

Faktiskt var det de två sakerna som jag också reagerade lite på. Men överlag gillade jag den ändå skarpt. Nu fick jag ju tips för Audi Q4 som jag inte ens tänkt på och som bygger på samma plattform. Med tanke på att den i grundpriset är 200000 Kr billigare (även om man får lägga till minst 100000 Kr för att komma upp till liknande funktionalitet som Skoda har i grundutförande) så känns den som ett intressant alternativ.

Av Björn Endre

Så var då dags för oss att börja titta lite mer seriöst efter elbil. Jag har följt tråden sen någon månad och äntligen läst ifatt :). Måste ge eloge till alla i tråden som är så hjälpsamma och trevliga.

Min familj (2 vuxna, 2 barn - 11/14 år) kör just nu Peugeot 5008. Vi hade en Kia Sportage till ca 4 år sen när vi ville byta bort den fort (diesel som inte skulle klara nya krav + två barn som spelar fotboll och där jag är ledare för båda = mkt bollpåsar) och det blev en större bil.

Vårt körmönster nuförtiden är att köra mkt korta sträckor. Vi har 4 träningar varje vecka samt minst 2 matcher för barnen och det blir en hel del körande, men alltid korta sträckor. Det längsta vi kör är till Gotland flera gånger per år. Med tanke på bensinpriset och vårt körmönster så insåg vi att det är dags att börja titta efter en elbil. Även om jag inte längre behöver hantera så mkt bollpåsar vill vi ändå ha lite större utrymme där bak även om vi insett vi får gå ner lite.

De bilar jag hittills känt sug att titta på är Kia EV6, Skoda Enyaq iV 80, ID4/5 och Huyndai Ioniq 5 (Tesla går bort av olika anledningar som vi inte behöver gå in på).

Idag åkte jag och min dotter och testate en Skoda Enyaq iV 80. En halvtimme är inte så lång tid att testa men jag tog mig ett var runt Sätra/Kungens Kurva. Tycker bilen kändes enormt mjuk och skön att köra. Ville inte mickla för mkt med de olika lägena som man kan ställa in utan det får bli en annan testgång. Men bilen var tyst och även min dotter gillade den (vilket är viktigt). Jag har inte så mkt erfarenhet av elbilar eller hybrider så det var häftigt att trycka på gasen och känna bilen accelerera direkt. Det jag gillar med bilen är väl att den känns ganska konservativ. Det finns knappar och spakar så du inte behöver använda den stora skärmen om du inte vill. Hann inte testa infotainment så mkt men bilen har stöd för trådlös Apple Car Play och Android Auto vilket för mig är absolut viktigast då jag idag har all navigering den vägen på min Peugeot 5008. Det lilla jag testade verkade fungera bra.

Pratade lite om leveranstid och för nybeställning var det. .... 1 år :(. De hade en del beställda till dom själva (Sport Line, eluppvärmda stolar och elbaklucka) och dom borde man kunna få i augusti. Men vi får se. Ska försöka boka in lite mer provkörningar under närmaste veckan innan vi bestämmer oss.

Av Björn Endre

Utan att exakt veta vad du vill göra (lät som du vill ha en DB över dina spel?) så låt oss anta att du vill ha en databas där du har spel som sen kan vara av ett format och en kategori.

tbl_formats
-----
format_id
name
annan info

tlb_categories
----
cat_id
cat_name
annan info

tbl_games
---
game_id
game_name
cat_id
format_id

Om du istället vill att ett spel kan finnas för flera format och också tillhöra flera kategorier så skulle jag lägga till brygg-tabeller som kopplar ihop spelet med format och kategorier. Typ

tbl_cat_bridge
---
game_id
cat_id

tbl_format_bridge
--
game_id
format_id

Sen kan du i en SQL-sats joina game till tbl_cat och tbl_format och direkt i en SQL-sats få ut all info.

Typ nått sånt kanske ..

Av Björn Endre

Jag får nog instämma med många andra här. Det är en synnerligen oseriös arbetsgivare som inte har haft lönesamtal varje år.

Så han "berömde mig för att jag är noggrann, behaglig att samarbeta med samt att det är kvalité i prestation och resultat." men tycker sen det går för långsamt? Visst, som några sagt kan det vara så att du behöver lära dig att levererar "good enough" istället för "perfekt" men först och främst är det ju något han borde lämnat feedback på för länge sen, inte vänta in att du frågar om högre lön innan han säger det.

Sen har jag erfarenhet av olika typer av kollegor. På en arbetsplats hade vi både dom som var långsammare och snabbare. problemet var att några av dom som leverade snabbt också kunde slarva vilket bet oss i baken ibland när buggar upptäcktes. Särskilt när de skippade Pull Requests för att "vi måste få ut något fort". Men arbetsgivaren såg bara "han leverade en ny funktion/fix snabbt", inte "senare upptäcktes det buggar".

Din arbetsgivare låter också som en CEO i en start-up där jag jobbade. 2 veckor efter jag börjat så undrade han varför jag inte hade skrivit färdig massor nya funktioner och lanserat och att han tyckte det "gick för långsamt". I hans värld så skulle jag sitta 40 timmar i veckan och pumpa ut kod (samtidigt som jag hade andra uppgifter) och att jag behöver sätta mig in i systemet, det tar tid att skriva nya funktioner och testa dom etc, det fanns inte på hans karta.

Det är som många sagt arbetstagarens marknad nu. Vi har enorma problem att hitta bra utvecklare och har därför behövt gå ut och hämtat in folk utifrån (Hong Kong, Indien, Polska konsulter, Ukrainska konsulter). Ditt problem kan dock ju vara att det är svårt att få referenser om du faktiskt är ensam utvecklare och din chef inte direkt verkar uppskatta dig. Men har du t ex några egna projekt som du kan visa upp så är det en bra början.

Så - min rekommendation är att börja förbereda dig på att titta runt. Se till att du har en liten kodportfölj som du kan visa upp (vet inte vad du programmerar i) och skaffa Linked In-konto och börja kolla där.