Inlägg

Inlägg som Balconette har skrivit i forumet
Av Balconette
Skrivet av firefreak:

Är det ingen som har frågat om vattenverken i norrland finansierades helt av norrlänningar?
Det låter ytterst tveksamt att så är fallet, vi har således alla varit med och betalat dessa. Nu när det krisar så är det inte så solidariskt längre?
Hur många statliga saker är självfinansierade i norrland?

Vad sägs om att all mat som lämnar skåne är motsvarande 26ggr dyrare om den säljs utanför skåne?
Alla transporter som går över öresundsbron och lämnar skåne kan också få en extra skatt t.ex.
Ni kan väl odla vete, raps, sockerbetor, potatis själva?

Tycker diskussionen blir löjlig om vi ska dela upp landet på det viset. Antingen delar vi lika eller inte alls. Sverige är starkare om vi delar på resurserna vi har och ser till att alla delar av sverige ger oss det respektive ställe har som fördel. Har vi mycket mat här nere kan vi ju dela med oss av den, har norrland mycket el får dom dela med sig av den. Sjukvård i mindre orter hade ju t.ex. kanske inte varit möjlig alls om vi inte delat på kostnaderna. El är ju förutsättning för teknologi. Vill vi inte drastiskt bli ett u-land är det ju en självklarhet att det måste finnas till samma förutsättning överallt.

Med det sagt så är det ju inte millimeterjämnt på alla områden i sverige. Det måste vi ju jobba på.

Att man sen stänger det kärnkraftverk vi hade och sen lägger elområde 4 precis under de kraftverk som finns kvar, är ju bara för att kunna sälja elen dyrt vid export. På köpet sålde man ut alla de som bor i elområde 4, deras vilja att investera i industri, deras vilja att köra elbil etc. Jag undrar om norrlänningarna tänkt samma om vi stängde vattenkraften och behöll kärnkraften mån tro.

Vi hade nära 5kr/kWh för någon dag sedan här nere, och då har det inte ens varit nära minusgrader än heller.

Typ så, det som i praktiken hände när snöret från kontinenten krokades fast i elområde 4 var att priserna sköt i höjden på grund av hur marknaden fungerar. Det sågs som en guldgruva att det fanns billig el att hämta i Sverige och sälja till länder som totalt skitit i sin egen elproduktion. Kontentan är att Svenska folket är med och betalar för att Tyskland m.fl. ska få billigare el.

Skrivet av anon333222:

Inte mobiltelefonin. Det är undantaget som bekräftar regeln.

Mobiltelefoni har varit under stor teknisk utveckling, så förutsättningarna för det naturliga experimentet att jämföra kostnaden mot statligt ägda diton har sedan länge kollapsat. Jag tycker dock att 200 kr för ett fastprisabonnemang (vars enda uppgift egentligen är att då och då överföra en 96 kbit/s-ström samt SMS på något hundratal bytes) är helt åt pipan för dyrt.

Av Balconette
Skrivet av 0cool:

Jag reagerade också på "etisk", har inte tänkt på det ur den aspekten själv men det slår mig att det säkerligen generellt anses vara etiskt fel om litet antal personer drar nytta på ett större antal personers bekostnad. Kärnkraften skapar ett problem för flera personer i framtiden än antalet personer som drar nytta av det i dag kan vissa av oss vara rätt övertygade om, och det är ju i så fall etiskt fel.

De flesta energikällor har en viss etisk belastning förvisso, vi vet inte vad framtida generationer kommer tycka om att vindkraften utrotade en del fågelarter i Sverige och vattenkraften en del fiskarter (vilket förmodligen kommer hända eller har hänt).

Om man får våga sig på en liten lustighet för att lätta stämningen är säkert alla här överens om att vattenkraft och vind har ett fruktansvärt estetiskt pris? Eh? Eh? (I'll show myself out).

Det finns ju flera aspekter att ta hänsyn till här. Dels beror det på som @MsSmith är inne på hur uranmalmen bryts. Att vi använder resturan från annan metallbrytning ser jag inget etiskt dilemma i men däremot om människor i smutsiga och farliga miljöer tvingas göra samma sak för att få mat på bordet, då är vi inne på ett etiskt problem. Skulle vi återuppta brytning i Sverige, som för övrigt är fullt möjligt givet lagändring, då skulle vi kunna göra det på ett etiskt hållbart sätt för de som arbetar med det. Att vi skulle få ödelagda marker, det är en konsekvens av all brytning och inte något som sticker ut nämnvärt för att det är kärnkraft.

Sedan när det kommer till Gen IV som äter dagens avfall som godis, då kan vi sluta bryta eftersom vi har en mycket säker, billig, oproblematisk och effektiv energikälla som kan försörja oss på det vi brutit i över ett millennia framöver. Så pass mycket fissibelt/fertilt material har vi liggandes i lager just nu.

Något som jag tycker är värt att belysa är också den etiska aspekten bakom de förnybara energislagen. Solceller som bekant har en mörk sida av att den tillverkas av slavar i Kina. Vindkraft kräver väldigt mycket råmaterial som i sin tur behöver brytas och processas. Vattenkraft kräver ansenliga mängder betong.

Dessutom så är driften av dessa inte helt oproblematisk, om vi tar termiska solkraftverk så bränns tusentals fåglar och oräkneligt antal insekter ihjäl varje år runt dem. Vindkraft slår ihjäl många fåglar och insekter samt förstör naturvärden. Vad är det etiska i att beröva våra barn naturvärden bara för att dagens generation bestämt att ett företag ska få sätta upp vindkraft där? Vindkraft tar upp enorma mängder areal och genererar förhållandevis lite el per areal. Vattenkraft är ett riktigt sorgebarn när det gäller etik. Det finns många som tvingats gå ifrån hus och hem, kanske familje/släktgårdar bara för att det skulle anläggas ett vattenkraftverk där. Naturen tar enormt mycket stryk, senast idag så rapporterades det om ålen, som har 70% risk att bli dödad för att passera ett vattenkraftverk. Hela den akvatiska faunan lider av en sådan drastisk åtgärd. Om något så har jag extremt svårt att etiskt försvara vattenkraften mer än att den redan är byggd och finns där idag och kan användas för att mota bort fossil el. Vattenkraften måste på sikt bort när vi har andra energikällor redo att ta över.

När det gäller ett kärnkraftverks effekter på miljön så är de mikroskopiska i jämförelse. Den största effekten är att vattnet runt det är varmare. Men det är en bråkdel av all kust som finns runt ett land. Efter att Barsebäck rivits så finns det inget kvar av kärnkraften där, det kommer vara en grönlagd yta som det går att göra annat med. Precis så skulle det bli om vi river resten av kärnkraftverken vi har idag. Det skulle snart inte finnas ett enda spår efter det. All radioaktiv utrustning kommer grävas ner i ett slutförvar som ingen tänker på i framtiden och täckas igen, och det kommer vara vår enda lämning av de 60 år av säker ren elproduktion som varit. Vindkraften däremot går inte att återvinna fullt ut och läggs på deponi. Fundament lämnas kvar. Skogsområden runt kraftverket kommer inte gå att återställa till det ursprungliga. Vattenkraften har redan satt sina irreversibla spår både i fauna, närområde och kulturellt. Inte ens solceller går att återvinna fullt ut idag.

Sedan ska vi inte glömma de jättelika batteriparker som kommer behöva sättas upp för att balansera elnätet, samt alla elledningar som behöver dras för att vi ska kunna ha ett intermittent elnät. Det är inga småprojekt vi talar om. Kabeln från Marocko till Storbritannien är enkel i jämförelse då den bara har ett syfte; att leverera el från en specifik solpark till Storbritannien. Sydvästlänken är mycket mer tekniskt komplicerad då den ska kunna agera både buffer och ha flöde i olika riktningar.

Kärnkraften kommer vara mänsklighetens viktigaste energislag i framtiden. Det är ett sätt att utvinna energi direkt från en fundamental energikälla i universum. Solen gör detta idag och det är den restenergin vi försöker fånga upp typ 0.00000000001% av här på Jorden. Fusion är kärnkraft. Eller ska vi släppa det i jakten på lågentropiska källor? Fission är relativt enkel jämfört med fusion att få att fungera, och vi har gott om bränsle för att bränna sådant under hundratusentals år framöver, och det bara med uranet som finns på Jorden.

Därför är jag övertygad om kärnkraftens viktiga betydelse för vårat samhälles utveckling. För våra medmänniskors skull och framförallt för att ge våra barn ett praktverk till energikälla de kan leva tryggt med i framtiden.

Av Balconette
Skrivet av medbor:

Bara en liten anmärkning: att kalla kärnkraft för etiskt fel är 100% ett ideologiskt argument, och något som definieras av din personliga övertygelse

Modern kärnkraft ser jag absolut inte moraliska problem med, kol och andra fossila källor är långt värre för min del

Nu vill jag faktiskt höra hennes argument. Det kan finnas något vi inte har tänkt på.

Av Balconette

@MsSmith, jag är nyfiken varför det skulle vara etiskt fel med kärnkraft.

Av Balconette
Skrivet av Alrik:

Dom allra flesta? snarare undantag dom producerar på vintern när vi faktiskt behöver el.

Du har blivit lurad.

Isåfall tror jag mer på solkraft, men den funkar inte heller något vidare på vintern.

Det tenderar att vara brist när vi behöver elen som mest. Det är väldigt låg % av installerad andel vindkraft som kan räknas om den ska anses vara "för det mesta stabil". Tror den siffran är max 10 %, men även då behöver vi fortfarande reservkraft att peta in.

Skrivet av Irre:

Synd och skam att vi skattebetalare skall betala ledningarna 8km ut i havet, medan vindbolagen kammar hem vinsterna. De borde själva betala infrastrukturen runt snurrorna.

Huvudet på spiken. Vindkraften är subventionerad på flera sätt idag. För att nämna tre:
Slipper kostnad för kopplingsnoder till elnät, slipper kostnad för utbyggnad av stamnätet.
Får pengar genom elcertifikatsystemet.
Kostnaden för skrotning är underdriven. Idag lämnas fundamenten kvar och delar av konstruktionen läggs på deponi. Den verkliga kostnaden för skrotningen skjuts på framtiden.

Kärnkraften å andra sidan straffbeskattas genom elcertifikatsystemet.

Skrivet av ingenjören:

https://sverigesradio.se/artikel/7556731
Länken från norr till söder byggs för många miljarder. Sedan inser man att Hybrit, H2 Green Steel mm kommer kräva mer än 30 TWh så det finns ingen el att flytta söderut. Inte så slugt.

Länken mellan norr och söder kommer behövas ändå. Ju mer vindkraft som läggs till i systemet desto mer el kommer behöva utjämnas lite på samma sätt som reaktiv el bara belastar elledningen utan att tillföra någon som helst nytta. Så även om nord och syd förbrukar lika mycket el som de tillverkar i framtiden så kommer elledningarna gå för fullt fram och tillbaka för att jämna ut variansen. En extra kostnad till egentligen ingen nytta.

Vi betalar redan skyhöga avgifter för elnätet och mer kommer det bli med all utbyggnad som sker. Konstigt att det fungerade förr fastän vi knappt ökat i energiförbrukning.

Skrivet av addek83:

Kärnkraft - Ingen vågar bygga kärnkraftverk så länge det står i riksdagens dokument att Sverige ska nyttja ”förnybar” istället för ”fossilfri”. Man kan påstå hur mycket man vill att det är fritt fram att bygga nya reaktorer men så länge den skrivningen kvarstår så är det uppenbart att ingen vågar investera hundratals miljarder med lång återbetalningstid.

Vindkraft - ”bygg dem gärna, men inte i denna kommun”

Vattenkraft - ska omprövas avseende miljöpåverkan. Ska bli spännande hur bilan faller här

Sammanfattningsvis; var ska vi få elen ifrån? Vissa politiker verkar tro att den bor i eluttaget…

Jag tycker för övrigt att det är varje lands skyldighet, som inte bor mellan två kontinentalplattor och har välfungerande säkerhetsmyndigheter, att bygga så många kärnkraftsreaktorer som möjligt, som kompensation för de som inte uppfyller kraven ovan, så de kan bli fria från sitt kol- och gasberoende. Jag tycker att det är vår förbaskade skyldighet. Att sedan Tyskland lagt stora delar av sin strömförsörjning i händerna på Putin känns bara dåligt i magen…

"Sammanfattningsvis; var ska vi få elen ifrån? Vissa politiker verkar tro att den bor i eluttaget…"
Bästa kommentaren! Tack för ett gott skratt!

Skrivet av snajk:

Kom igen. Det är inte jag som plockar fram den sämsta dagen på året för vindkraften som att det är det normala, eller som gapar om att vi måste elda olja mitt i sommaren när elpriset gjorde det lönsamt, eller väljer att titta på en enda månad för att visa på ett mönster över tid.

Det är orimligt och miljövidrigt att de tillåts bränna igång Karlshamnsverket för att det är "så bra pris" ett givet ögonblick. Borde endast vara tillåtet att starta upp det i faktisk bristsituation i detta land.

Av Balconette
Skrivet av 0cool:

Ok, men eftersom jag såg videon här på sweclockers såg jag inte den rättningen och till mitt försvar uppmanade du till att "reflektera, faktagranska och ev. motbevisa". Jag gillar den uppmaningen! Håller även med om att känslor lätt tar över i diskussionerna.

Jag vet inte vad du menar med subjektiv åsikt i det jag sade dock. Rent argumentationslogskt är det ju så att hans slutsats om kärnkraftens säkerhet inte hänger ihop med vilka incidenter som inträffat hittills. Det är huvudproblemet. Håller du inte med?

Det jag säger är att med den logiken som tillämpas av Thor i videon så var krut riskfritt när det uppfann eftersom ingen sprängts i luften ännu.
Man kunde förstås räkna ut att om ens elaka motståndare fick tag på krut så kunde det sluta illa även innan det faktiskt hände, på samma sätt kan vi resonera kring kärnavfall. (Och jag menar resonera, inte att vi skall snabbt vare sig överdriva eller ignorera riskerna).

Som vanligt tror jag sanningen ligger någonstans mellan de extrema sidorna som ofta växer fram. Jag lutar åt "helst inte om det går att undvika" för kärnkraft men om det skulle visa sig vara helt omöjligt får man förstås ta konsekvenserna av det.

Nu råkar det vara så att kärnkraft har över 40 års drift och implementaion i stor skala världen över. Så jag vågar påstå att vi har god grund för hur säker/osäker kärnkraften är. Det är inte direkt år 1950.

Skrivet av robby:

Här är en artikel om den blivande kinesiska toriumreaktorn. Vi får väl se om önskningarna blir uppfyllda.
https://www.energinyheter.se/20211014/25019/kina-banar-vag-ko...

Det finns en del svårigheter med toriumbränsle.

Analysgruppen vid Kärnkraftsäkerhet och Utbildning AB (KSU) skriver 2008 om Torium när det gäller nackdelar:

- Den viktigaste nackdelen med torium som bas för kärnbränsle är att torium i sig inte är klyvbart. Bara genom att bygga upp uran-233 kan toriumet göras användbart som bränsle. Detta kräver, åtminstone inledningsvis, ett sädbränsle som exempelvis uran-235 eller plutonium.

- Den höga smältpunkten hos framför allt toriumoxid ställer krav på höga temperaturer vid sintringssteget i bränsletillverkningen. Det går inte att direkt använda anläggningar som är anpassade för uranoxid för att tillverka toriumbaserade bränslen.

- För att helt och fullt utnyttja potentialen hos torium som bränsle krävs upparbetning av det använda bränslet. Om avsikten är att åstadkomma bridning har man inte råd att låta något klyvbart material gå till spillo. Både uran-233 och återstående sädbränsle måste tas om hand så att det kan utnyttjas vid tillverkning av nytt bränsle.

- Det är svårt att upparbeta toriumbaserade bränslen. Den låga lösligheten jämfört med uranoxid gör att man måste ta till starkare syror. Därigenom riskerar man problem med korrosion i upparbetningsutrustningen.

- Bildningen av uran-233 efter infångning av en neutron i torium tar relativt lång tid. Om energiutvecklingen i reaktorn, och därmed flödet av neutroner är för hög, riskerar man att ytterligare en neutron fångas in innan den klyvbara nukliden hunnit bildas. Man bör därför eftersträva en låg effekt per volym i en reaktor med toriumbaserat bränsle. Det kravet står i direkt konflikt med ekonomiska mål, genom att reaktorn blir större och därmed dyrare.

- När uran-233 har börjat bildas i reaktorn uppstår kärnreaktioner även där. I en sådan reaktion bildas en lättare form av uran, uran-232. När uran-232 sönderfaller bildas ämnen som sänder ut mycket stark strålning. Trots att enbart små mängder uran-232 bildas blir strålningen så intensiv att det inte går att hantera uranet utan att vara skyddad mot strålningen. Kravet på strålskydd gör det komplicerat att tillverka kärnbränsle av återvunnet uran-233 . Den starka strålningen gör även upparbetning av toriumbaserade bränslen svårare.

- Till sist, lider toriumbränslecykeln av att den inte är lika väl etablerad som uranbränslecykeln. Från uran finns lång erfarenhet och mycket kunskap. Det finns också en hel industri tillgänglig som utvecklats för uranbränslecykeln. Att idag starta en toriumbränslecykel skulle kräva stora investeringar för att
bygga upp både kunskap och en parallell infrastruktur.

Det här är jättespännande! Torium har varit jätteknepigt att kunna klyva, men nu är vi på gång att förverkliga det. En del av problemen, som det med exempelvis uran-232 skulle gå att hantera med robotar idag. Detta är något vi gärna vill peta in i en avfallsreducerande Gen IV-reaktor för ytterligare klyvning.

Skrivet av ingenjören:

Det jag ville komma fram till var att det är svårt att ligga och reglera från 100%-0% på timskala.

Med själva reaktorn idag, ja. Däremot så kan en anläggning gå mellan 0%-100% momentant, om de är byggda för det. I en sådan anläggning finns det mekanismer för att leda iväg energiproduktionen. Exempelvis blåsa ånga över tak, eller ännu billigare, att ha ett jättelikt elelement vars enda uppgift är att stråla ut värmen.

Skrivet av ingenjören:

Uranbrytning är ju precis lika farligt som att bryta andra metaller, kobolt mm. Denna typ av diskussioner låter som en dead end om ni frågar mig.

Uranbrytning behöver inte ske för att vi ska få uran. Nej, jag tänker inte på havsbaserad utvinning nu utan på att uran är en restprodukt i annan metallbrytning. Ska vi bara gräva ner det uranet någon annan stans istället? Problemet är ju att detta är radioaktivt även fast det aldrig körts i en reaktor så det skulle också behöva slutförvaras med den logiken.

Skrivet av MsSmith:

Jag brukar försöka undvika de 'politiska' debatterna här för de har så låg nivå men här vill jag faktiskt skjuta in lite riktig fakta då de senaste sidorna (inte orkat läsa allt, blir bara trött) innehåller så mycket konstiga resonemang.

Under hösten har flera reaktorer legat nere som de flesta här vet om. Trots det exporterar Sverige i många fall mer ström än vad kärnkraften ensam producerar. Här är ett exempel på detta från tidigare i oktober

https://i.imgur.com/P1f1TaM.png

En försiktig spekulation är att Sverige exporterar minst 13GWh under 2021 medan en mer realistisk sådan är att det blir det dubbla eller strax över. Det stora problemet för Sverige är infrastrukturen som inte tillåter att genererad ström i norr kommer till de behövande i syd. Det finns ingen brist på ström, trots att en eller flera reaktorer under sensommaren och hösten varit nere för underhåll.

https://i.imgur.com/T7ABaUJ.png

Så här såg det ut i söndags, Sverige exporterar marginellt mer än vad kärnkraften - med en reaktor avstängd - ensam producerar och så här har det sett ut mer eller mindre under hela 2021.

Innan någon nu får förhöjt blodtryck och tror att jag är nån "miljömupp" så nej det är jag inte. Kärnkraften har sin plats i samhället men jag ser inte att det är något att satsa framåt på utan snarare bör det som finns få finnas kvar och vara en god bas.

Du är välkommen till tråden. Vi kommer syna dina påståenden i sömmarna så bered dig på en innehållsrik debatt. ^^

Du har helt rätt i att vi har ett elöverskott i Sverige, däremot det som är ett verkligt problem är att vi har börjat få eleffektbrist i delar av landet. El måste balanseras av lika mycket last som produktion, där har vi genom kärnkraftverkens och förbränningskraftverkens svängmassa ett antal sekunder på oss att reagera innan elen faller utanför de tillåtna intervall som den ska vara i. Denna fördröjning är jätteviktig för att hinna justera våran idag största reglerkraft vattenkraften. Numera finns även import som kan slå till med kort fördröjning, så länge som det finns el i överskott någon annanstans.

Tidigare så har produktionen i Sverige varit jämn och väl distribuerad med avseende till dess last. Det är därför vi har kärnkraftverk på de platser där de är idag samt numera nedlagda Barsebäck. Det som hänt sista tiden är att vi fått in väldigt hög andel intermittent energi, där stora mängder el kan flöda stora sträckor för att nå slutkund. Detta tillsammans med nedläggning av kärnkraftverk har lett till en kapacitetsbrist utan dess like.

El kan som sagt inte lagras, utan den måste produceras inom samma sekund som den ska förbrukas. Det gör det att när vi går från riktigt god produktion till dålig produktion då får vi ett stort underskott i landet, framför allt i södra delarna av Sverige. Då spelar det ingen roll att vi exporterade 10 000 MWh tidigare under dagen när det saknas 2 000 MW nu. Kablarna från norra till södra Sverige går redan på max och vi tvingas importera fulel till ett mycket högre pris än det vi sålde vår el för. Det är så det fungerar idag och leder till större vinster för elbolagen och högre kostnader för konsument. Det är antagligen därför väljer en att blunda för de reella konsekvenserna av det trots starka faktaunderlag.

Sedan tillkommer det faktum att sedan sydvästlänken byggts klart så har elen inte blivit billigare för konsument. Tvärtom har ledningen kunnat användas för att sälja av billig el söderut och därmed pressat upp priserna. Tillkommer gör även de nya undervattenskablarna till kontinenten och alldeles snart den från Norge till Storbritannien. När den sistnämnda kopplats in så kommer Norge i princip sluta exportera till oss - britterna betalar så mycket mer för sin el - vilket kommer pressa upp priserna ytterligare.

Den här situationen som uppstått är elbolagens våta dröm som gått i uppfyllelse. Genom att riva ner det som ger nätet verklig stabilitet och förutsägbar elproduktion kan de nu börja plocka mängder med pengar.

Gör en en samhällsanalys över det hela så ser en att situationen som uppstått inte är bra för landet som helhet. Det är många investeringar som går om intet och mycket av konkurrenskraften som elimineras. I värsta fall blir det svart någonstans med dödsfall som följd. Det är många som har ASIH (Avancerad Sjukvård I Hemmet) med livsuppehållande utrustning som blir offren när vi tvingas till bortkoppling.

Så summa summarum är att vi otvetydligen behöver en stabil baskraft med svängmassa, och de energislag som erbjuder det är oljekraft, kolkraft, gaskraft, kärnkraft och med vissa undantag förbränningskraftverk. Vi skulle teoretiskt kunna ersätta kärnkraften med förbränningskraft men då kommer vi behöva skövla majoriteten av våran skog enbart till energiförsörjning. Jag ser det inte riktigt som hållbart. Fossilt är inte att diskutera över huvud taget.

Skrivet av MacAllan:

Mitt inlägg var inte menat som politisk debatt, men det är ju ganska komiskt att det parti som skall var det som värnar om miljön mest är det som ligger bakom beslut som faktiskt skadar miljön globalt mest.

Sen är det inte heller så enkelt att bara titta på producerad el kontra förbrukad, det stämmer att Sverige producerar mer el än vad vi förbrukar men som jag även skrev så har vi inte ett fungerande kraftnät som klarar av att fördela denna elen där den behövs som mest.
Svensk el exporteras inte heller bara pga överskott utan även för att vi har billig el, lägg därtill att vi inte heller kan begränsa exporten utan alla som vill köpa får göra det.
Detta innebär att vi elområde 1 och 2 inte har några problem medans i område 3 och 4 är det problem eftersom produktionen i dessa områden är mindre än förbrukningen, återigen beror detta på det undermåliga kraftnätet.

Hade vi haft mer kärnkraft i de södra delarna hade denna obalans inte uppstått och Sverige hade kunnat exportera ännu mer billig el vilket i sin tur gjort att även andra länder hade kunnat minska sin produktion av smutsig el och köpa billigare från oss.
Kärnkraften hade även kunnat balansera upp dippar som blir i produktionen när det inte blåser och solen inte skiner, dessa dippar existerar och är en stor anledning till att Sverige ibland importerar el.

Så vad jag anser finns det 2 vägar att gå.
1. Mer kärnkraft i södra delarna så att produktionen motsvarar efterfrågan i dom södra delarna.
2. Utöka kraftnätet så att fördelningen från Norrland inte har några flaskhalsar ner till syd.

Mycket bra sagt.

Skrivet av MsSmith:

Ja? Vad har det med bristen på ström att göra?
Förväntningarna på vindkraften till 2040 är som jag visade att gå från 30 till 120MWh. Ditt scenario kommer inte att spelas ut.

Den ena från söndag, den andra tidigare i månaden. Det är en bild av hur det faktiskt ser ut, i jämförelse med tafatta argument som att behöva köra i 150. Sverige kommer med stor sannolikhet sätta ett exportrekord i år. Det säger ganska mycket om produktion kontra behov i landet.

Det är en väldigt enkelspårig retorik från ja-sägare till kärnkraft.
Det är helt rätt och riktigt att det i de flesta fall är en miljöfråga. Att då rekommendera något som är förbjudet i Sverige, dvs uranbrytning, för att det är för farligt och istället lägga ut det på andra länder med lägre välfärdsstandard och etisk hållning för att sända ut personal till att göra detta är rätt svagt. Nästa steg är själva brytningen i sig som redan vid brytningstillfället skapar restavfall så som radium och radongas och utsätter personal för strålning. Sedan ska det fraktas till Sverige i flera steg, inklusive anrikning. När det väl är uttjänt ska det kunna förvaras i minst 10 000 år. Vi vet alla hur långt världen har kommit bara de senaste trettio åren. Om 300 år kommer man att garva åt dumheterna om kärnkraft idag. Visst är kärnkraften effektiv, men det är också allt den är.

Nu har du delvis fel. Argumentationen från de som jag inledningsvis riktade mitt svar till säger som Moderaterna och Kristdemokraterna: Det är elbrist i Sverige. Det jag säger är att det är fel och det är en felaktig argumentation. Kärnkraft är inte lösningen då det dels tar 15 år att bygga ett verk, dels är etiskt fel och det löser inte problemet som vi båda vet om är den egentliga boven: Infrastrukturen.

Det kommer räcka. Vi kan sitta här och spekulera i våra spåkulor men jag ser inte dessa problem alls.

Det är dock en populistisk propaganda för att lyfta fram kärnkraft. Att använda import, och då en bråkdel av denna som råkar vara kol eller oljebaserad, för att motivera ett mångmiljardprojekt som inte kommer finnas på plats för ens lång tid framöver klingar falskt när samma förespråkare säger att vi behöver den idag. Vilket heller inte är sant. Det enda som är tråkigt med import av ström är att, som du säger, ibland är den inte grön.

Det blir så när andra säger att det är "brist i Sverige". I balansräkningen för Sveriges elbehov så ser det fortsatt bra ut.

Jo men om man tittar på det kommande behovet så ser det ut att enbart räcka med vindkraftens utveckling. Då har man fortfarande inte tagit med vattenkraft eller solenergi. Den där lampan där uppe är den största källan till energi som finns, låt det gå 100 år så är det nog löst. Likt kolkraften som kom för 70 år sen är det säkerligen så att vindkraftverken kommer ha spelat ut sin roll när vi bättre kan ta tillvara på solenergin. Som du ser i länken jag la upp så räknar man med att minska antalet vindkraftverk något mellan 2030 och 2040. Ännu längre framåt tror jag det minskar ännu mer. Kolkraften var behövlig för sin tids utveckling som bland annat gav oss vindkraften. Nu är alternativ till kolkraften nödvändig för att ge oss bättre alternativ senare.

Nu går det inte att bara titta på en balansräkning. Elen måste finnas till både i tid och rum. Med rum avses att den måste kunna distribueras över långa avstånd dit den behövs. Med tid avses att den måste produceras när den behövs.

Snittar vi våran förbrukning över ett helår så har vi överskott. Det säger inget om att vi ibland har dippar där vi måste importera.
Snittar vi över Sverige som helhet en viss tidpunkt så har landet ett överskott. Det säger inget om att det nästan håller på att bli bortkoppling i Skåne.

Ännu mer vindkraft kommer lägga ännu mer last över våra elledningar. Vi kommer behöva bygga ut elnätet än mer för att klara av stora regionala flöden. All denna elnätsutbyggnad är en slags subvention till vindkraften då den egentligen skulle stå för en mycket stor del av byggnationskostnaden.

Lägg därtill att vi har något som kallas för elcertifikat, som missgynnar kärnkraften ekonomiskt och subventionerar utvalda energislag. De flesta är förnybara men ett är idiotiskt nog fossilt. Inte undra på att torvenergibolag flyttar hit när Finland bannlyser dem.

"De energikällor som har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk."

https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnade...

Med det så går det inte längre att säga att vindkraften är så billig som det påstås. Många reella kostnader och framför allt livscykelanalyser är inte med. Inte heller kostnaden för skrotning av densamma. Lösningen idag är deponi vilket också skevar kostnaden och får det att se billigare ut. Det är en kostnad vi skjuter på framtiden. Vissa elbolag ljuger oss rakt upp i näsan att vindkraften har 0 kg/kWh koldioxidutsläpp. Kärnkraften å andra sidan är billigare rent tekniskt än vad den ser ut att vara givet den politiska påverkan på elsystemet som råder. Ett praktexempel är att kolla på de naturliga experimenten Tyskland och Frankrike. Frankrike kör nästan all-in på kärnkraft. Tyskland kör nästan all-in på förnybart. Tyskland har flera gånger högre energipris än Frankrike som följd. Tyskland har också mångdubbelt högre utsläpp än vad Frankrike har. 2-0 till kärnkraften.

Slutsatsen är att kärnkraften behövs idag och i framtiden. Däremot är det inte givet hur stor % av mixen som behöver utgöras av kärnkraften, men sannerligen behövs det mer än vi har nu. Än bättre om vi kan bygga ut den så att vi kan riva en stor del av våra vattenkraftverk och återställa miljön samt även exportera till andra delar av Europa som inte kör lika fin el.

Jag är inte emot förnybara energislag per se, vi kommer behöva all energi vi kan få inom de närmaste decennierna om vi ska klara utsläppsmålen. Men jag tycker det är idioti att lägga ner befintlig fungerande kärnkraft och inte heller bygga någon ny, samt att vi (onyktert) förlägger all tilltro till att en intermittent elkälla kommer förse oss med stabil el i framtiden.

Av Balconette
Skrivet av 0cool:

Det är inte egentligen ett argument för vindkraft utan ett argument för batterilagring.

"För mycket" är ju det samma som "tillräckligt", vilket förstås vore förträffligt om det hände ens någon gång, men vi är inte där ännu. I praktiken produceras det alltid för lite vind. Men det ökar kraftigt nu.

Det är en bra poäng och det görs i praktiken redan. Om man har gott om vattenkraft relativt vindkraft kostar det egentligen ingenting. Varje kWh med vind som någonsin skapas är en kWh vatten som inte förbrukas kan man säga, man har "batteriet" redan. Mig veterligen är det ingen som kör vindkraft i stor skala utan att ha tillgång till en stabilisator och det är oftast vattenkraft.

Under 2020 producerade Sveriges vindkraft mer ström än Forsmark, så vind (med vatten som stabilisator) har ju bokstavligen ersatt sveriges största kärnkraftverk redan. Sol ligger lite efter men har passerat 1 TWh även i Sverige.

Jag tror det kommer bli hur bra som helst (om några år).

Det är mer korrekt att för varje kWh vind så sparas ½ kWh vatten. Det är alltid förluster involverade och 100% substitut av en reglerbar energikälla kommer inte att fungera. Du måste ha mycket mer än hundra procent för att kompensera.

Skrivet av M_X_E_Q:

Hellre ett läckande batteri i källaren än ett livsfarligt gift i 100 000 år

Hellre radioaktiva isotoper som sönderfaller med tiden än ett livsfarligt gift som aldrig gör det och är svårare att upptäcka.

Skrivet av Ratatosk:

Radioaktiva ämnen, har en halveringstid, ju radioaktivare det är desto kortare halveringstid har det.
Dess radioaktivitet kommer just från att de sönderfaller till stabila ämnen.

De metallgifter som skall slutförvaras, sönderfaller givetvis inte, du kanske tänker på tex kreosot?

Bra sagt.

Skrivet av M_X_E_Q:

***bort/mod***

Var tog "respektera dina kritiker" vägen här? #19301078

Behöver du mer underlag för att vi som är för kärnkraft öppet välkomnar (fakta)kritiker till denna tråd? Jag har till och med berömt vissa kritiker för bra argument och god saklighet.

Skrivet av Petterk:

Vilket är problemet eftersom det är flera tusen MW som behöver regleras även i småländer som Danmark. Vanlig reglerkraft som vatten är frekvensstyrd, gaskraft går från avstängd till full effekt på minuter och vanliga värmekraftverk kan startas upp inom några timmar.

Som jag sa snabbt, nej. Ställa ner effekt marginellt ja. Går alldeles säkert att konstruera verk som har turbiner man kan reglera relativt snabbt, men ingen skulle få för sig att bygga några sådana verk när fossilt är billigt och när man skulle kunna köra störningsreserv och effektreserv eller vanliga kraftvärmeverk på biobränslen. Tyskland skulle aldrig få för sig att bygga några sådana verk iaf alldeles oavsett politiken, de behöver de helt enkelt inte.

Dagens kärnkraft är reglerbar, ju äldre de är desto svårare. Gen IV antas att till skillnad från idag att kunna gå nästan momentant mellan 0-100%

Av Balconette
Skrivet av M_X_E_Q:

Vilken tur att vi har en energiminister som kan lyssna :):

"Grönt ljus för vindkraftparker utanför Skånes sydkust"

-"De båda vindkraftparkerna kan få en maxeffekt på sammanlagt 2 140 MW och skulle i ett slag kunna mildra den allvarliga effektbrist som under senare tid lett till skyhöga elpriser i sydligaste Sverige."

https://www.sydsvenskan.se/2021-10-14/gront-ljus-for-vindkraf...

Uppföljning från detta : #19275953

Vi behöver all energiförsörjning vi kan få för att mildra miljöförstöringen, så detta är onekligen ett viktigt beslut.

Eftersom den är intermittent så är frågan hur många MW vi kan se som hyfsat stabil produktion. Är det 10% av det installerade så är parken motsvarande 214 MW, vilket är ungefär 1/5 reaktor. Vi behöver 8 parker till för att kompensera för en hel reaktors bortfall. En hel del kvar att göra innan vi kommit ikapp.

Av Balconette
Skrivet av pine-orange:

Arsenik i grundvattnet är ett vanligt problem, det är därför du sköljer riset några gånger innan tillagning t.ex. Men annars är det bara att köra vattnet genom en omvänd osmosanläggning för att få bort arseniken från vattnet. Hur går man tillväga vid radioaktivitet i vattnet?
Edit:
På föregående sida var det någon som påstod att kemiska gifter inte klingar av med tiden men de flesta gör ju det, till slut bryts det mesta ner med tiden och det späds ut med. Visst grundämnen som arsenik kommer inte brytas ner i mindre partiklar, men detsamma gäller för radioaktiva grundämnen?

På samma sätt som med arseniken. De tunga grundämnena är till och med lättare att separera ut än arsenik som är mycket mindre. Du kan till exempel använda en (mycket billigare) jonbytarmassa.

Av Balconette

https://www.di.se/nyheter/oppositionen-tvingar-regeringen-att...

Sverige kommer stå upp för kärnkraften i EU!

Så galet roligt! Speciellt med tanke på vilken hållning vi har på hemmaplan!

Av Balconette
Skrivet av ingenjören:

Ironi går tyvärr många förbi i denna tråd har jag märkt. Många blir däremot kränkta, men det är väl sen gammalt

Jag tycker det är viktigt att respektera kritiker som har åsikter som inte är lika ens egna. Det är så vi får en nyanserad debatt i tråden och undviker att den förvandlas till en inrökt beundrarklubb där alla får hybris över teknik som kanske inte ens är möjlig.

Av Balconette
Skrivet av anon214822:

Vi vet att solkraft har fallit snabbt i pris och idag är den billigaste energikällan. Hur långt kommer prisfallet att fortsätta? Den här analysen kan vara intressant:

https://www.investopedia.com/articles/investing/061115/econom...

Man pratar alltså om ett fortsatt prisfall. Det kommer inte att vara lika dramatiskt som de senaste decennierna men runt 2050 verkar det enligt den analysen vara realistiskt med typ 20 USD/MWh. Detta skall då jämföras med kärnkraft som brukar kalkyleras på 80-100 USD/MWh. Kärnkraften kommer knappast att falla särskilt mycket pris, tendensen har istället varit att det stigit långsamt.

Att det förväntas skilja en faktor 4x i pris gör det jobbigt att räkna hem en investering i kärnkraft. Man måste ju ställa kärnkraften mot solkraftens pris under kärnkraftens förväntade driftsperiod på typiskt 2030-2080.

Kärnkraften har många bra egenskaper men ekonomin hör inte till dom.

Vad säger ni kärnkraftsförespråkare om detta? Hur kommer man runt 4x?

Som kul grej kan nämnas att en bil drar ungefär 2 MWh per år. Med 20 USD/MWh blir då årskostnaden 40 USD.

Det är såklart intressant. Jag tror absolut att det går att ha en viss % av solkraft utan att det blir alltför jobbigt eller dyrt. Men som du säger så ligger det långt inne i framtiden och det är bara en prognos, så det går inte att till fullo lita på att solenergi kommer bli så billig.

Å andra sidan så väntas också Gen IV bli väldigt mycket billigare än dagens kärnkraft. Så hur det ser ut i framtiden lär bli spännande att se. Vilken energimix som är mest fördelaktig lär fluktuera över tid med både politiken och tekniken i bagaget.

Nackdelen med sol, är att det tar upp väldigt mycket areal. Då ska det vara på platser där det inte spelar någon roll, såsom byggnader och liknande om det inte ska förstöra naturvärden. På tal om naturvärden, så finns det inte direkt något pris på det idag, men det kanske kommer. Då skulle hela ekvationen ändras - igen.

Av Balconette
Skrivet av Findecanor:

Jag är i vissa subreddits och i vissa Discord-"servrar". Men jag vet inte om jag vill kalla de jag använder för medier.
Jag tycker de är relativt avgränsade till vissa diskussions-ämnen, och ingen av dem har något direkt kommersiellt syfte heller. Jag ser dem som nyare (sämre) alternativ till PHPBB och IRC.

Ska jag vara uppriktig så är den nya designen på Reddit ett haveri. Förutom att den är segrodd så måste du klicka på "följ diskussion" i kommentarsfältet för att fortsätta läsa, men då visar den bara de närmaste kommentarerna. Ibland är den så extrem att du får klicka igen på följ diskussion för att fortsätta gräva dig nedåt i samma konversation. Klickar du på visa alla, så är det inte alla du får se, utan bara de som ligger längst ner i trädet. Så att gräva sig igenom kommentarsfältet på Reddit är en klickintensiv historia.

Annars så kan reddit innehålla en del matnyttigt. Men där slår oftast Stack Overflow allt i kunskapsväg Reddit.

Av Balconette
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jorden har långt kvar tills den är som venus och vi kommer inte orsaka så stor skada innan vi är borta, livet kommer anpassa sig som det alltid gjort.
Jorden kommer dock gå samma öde till mötes som venus. Ju äldre solen blir ju varmare blir den så haven KOMMER komma bort vare sig vi vill det eller inte. när solen sedan går in i sin röda fas kommer den sluka mercurius, venus och jorden, mars kan kanske klara sig.

Då pratar vi långt fram. Jorden som den är idag är fenomenal på att hålla kvar vätgas, som är nyckeln till att vi har flytande vatten på ytan. Problemet är tröskeleffekter, som när vi kommer över en sådan så fortlöper det på egen hand. Alla reservoarer som biologin upprättat sedan miljarder år när Solen var mycket svagare är idag ett skydd mot att det skulle skena, som det kanske skulle göra om Jorden skulle "födas" idag.

Om vi däremot är måna om Jorden och överlever oss själva skulle vi definitivt ha teknik och möjlighet att rädda Jorden undan Solens röda fas. Allt handlar ytterst om etik går före teknik eller inte.

Av Balconette
Skrivet av Aka_The_Barf:

Jo sant men vem bryr sig om val när haven kokar bort?
Vi kommer utrota oss själva på ett eller annat sätt så egentligen kan man skita i det. Den glada sidan är att naturen har en fantastisk förmåga att återhämta sig sen när vi försvunnit.

Går det för långt så kan den inte det, inte på egen hand. Venus gjorde inte det.

Skrivet av Trunk:

Värt att notera:

"When I saw the study I ran some quick numbers," Williams-Derry said. "The average dog has to eat at least twice as much as the average person for this to be right.

Jag är alldeles för lat ointresserad för att själv kolla primärkällan, men men.

Hen. Ett alldeles utmärkt ord om man inte vill säga han eller hon. Dels så är det ett etablerat ord och framförallt är det ett ord som faktiskt går att använda i både tal och text till skillnad från hxn som är snudd på omöjligt att uttala.

Om du hör till någon av de som tycker ”hen” är ett fånigt ord så gissar jag att de flesta andra tycker det är fånigare med hxn.

Angående topic så är jag själv en miljömupp och ägare till två katter. Hyckleri? Nä, det tycker jag inte. Jag, precis som de flesta miljömuppar, har aldrig påstått att vi gör allt vi kan för att minska vårat klimatavtryck.

Att ha husdjur är för många något som tillför otroligt mycket. Jämför det med att t.ex. ha med en egen kasse till butiken, att köpa en bensinsnål bil (eller el), eller äta mindre kött. Jag törs påstå att de flesta inte skulle känna något större lidande av att äta mer vegetariskt eller att köpa en snålare bil.

Skrivet av hasenfrasen:

Ah, det jag fick lära mig att benämna "Denne" för att vara könsneutral, vackrare ord än "Hen". Ungfär som att inte avsluta en bok med ordet "Slut!". Ämnet var det ja, konsumption är CO2. Less is more. Den styrande "marknaden" är väl inte så värst intresserad av att vi konsumerar mindre.

Jag skulle vilja argumentera för att vi skulle behöva ett ytterligare ord för benämning av människor. Som det är nu är han och hon representerat, men hen är en sammanblandning av "jag känner inte till könet på den jag benämner" och ickebinär. Jag tycker det är bedrövligt för de ickebinära att bli kallad något som hen, då det i praktiken inte säger vem denne är ens när du vet det.

Någon har lyft ordet hin som ett alternativ till ickebinär.

Skrivet av Enity:

Snarare står flyget för mindre utsläpp än vad folk vill inse. Internationellt passagerarflyg står för en knapp tiondels procent av alla utsläpp, i kontext står soptippar för knappt två procent.

Precis detta. Just fenomenet "att flyga" är inte per definition förenat med stora utsläpp. Faktum är att flygning överträffar elbilen i miljöhänsyn när planet är korrekt byggt. Vi skulle egentligen behöva fler flygplatser/landningsbanor i mindre skala.

Men vi räddar världen genom att lägga ner Bromma...

Av Balconette
Skrivet av ingenjören:

Det ska vara gräsmatta om 10 år, det tar ju tid att såga ner ett verk så vi måste börja nu för att hinna. Det är det som är så fint, det finns egentligen ingen återvändo längre för dessa två verk. Även om de var i mycket bra status för 2 år sedan. Fullskaledekontaminering är ju redan genomförd på R1 och genomförs nu på R2. Sedan är det bara att sätta klingan i stålet och börja skära!

https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/karnkraft/av...
Nästa år är vi i punkt 5.

Anledningen till att man skyndar är att det bara kostar att stå i servicedrift. Så den ska vara så kort som möjligt.

Jag ger dig tumme upp, mest för att jag inte vet vad jag ska skriva... Jag bara tänker, vi gör bort oss... Katastrofalt...

Av Balconette
Skrivet av ingenjören:

Jag arbetar dock för fullt med att se till att det inte finns några reaktorer kvar att återstarta . Rivning börjar redan nästa år!

Whaaat!?!! Någon borde ju dra i nödbromsen! Hela opinionen är till kärnkraftens fördel, det borde svänga om i Rosenbad ganska snart! Varför ska det gå så fort med att riva ner nu då? Barsebäck stod ju i tjugo år innan rivningen påbörjades!

Av Balconette
Skrivet av SanTeoX:

Funkar säkert. 🙂 En annan sak med SFP+ är att det är flexibelt. Om du skulle behöva köra RJ45 ut till någon dator så sätter du bara i en sådan modul i SFP+-porten och så har du ett RJ45-uttag ut från switchen. Obs att dom modulerna inte är helt gratis heller, kostar ca 6-700. Jag har några sådana i min setup. Jag kör både fiber, dac-kablar samt vanliga nätverskablar med rj45 i min setup där hastigheten är 10Gbps. 🙂👍

Skrivet av ponutz:

Åh, vilken härlig blandning! Gött att det funkar iaf.
Jag står i valet och kvalet; jag vill ju göra som jag skrev, ett quad sfp+ nätverkskort som switch, DAC-kabel till dator två som har ett 1-ports kort (om jag inte hittar ett billigt dubbelt). Sedan vill jag ha några RJ45 också, men det kan jag ju lösa genom en sfp+ till rj45 transciever och min gamla switch på andra sidan. Jp, det funkar ju.. Alt. kör jag en extern switch som har både SFP+ och RJ45.. Suck, så många val...
Det tråkigaste blir att få till en kabel mellan de två byggnaderna, nuvarande är cat6 och tyvärr ganska tråkig att dra men man får väl bita ihop. Det är ingen brådska så jag tar det när det passar.

Om du bara behöver en RJ45-port och det duger att den är gigabit, som exempelvis för skrivare, så fungerar det att stoppa in en SFP-modul för 100-150 kr istället (de går att hitta än billigare begagnade), samt att du ställer in i routern att den inte ska auto-neg utan kör den 1G rakt av. Sedan byter du bara ut den (och stänger av 1G) när du i framtiden behöver 10G.

Av Balconette
Skrivet av pine-orange:

Okej du syftade på båda, då förstår jag.
1) Jag visste inte ens att S var emot kärnkraft, jag trodde det bara var MP. Det känns överlag som att folk har blivit mer positiva till kärnkraft.
2) Tyvärr går det inte att säga, de statistiska förutsättningarna för att kunna dra några slutsatser saknas här.

På senaste partiledardebatten sade Bolund att kärnkraft är något som är dyrt och ingen vill ha... Hur kan han bestämma vad jag tycker i frågan?

Med MPs inställning så förstår jag att det kokar i S, eftersom de i praktiken hålls som gisslan i frågan.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Jag och min lärare snackade om kärnkraft igår och han erkände att han var mot kärnkraft en lång tid men nu svängt ganska hårt och det är det flera som gjort. solkraft är bra och vindkraftverk är rätt dåliga och andra alternativ borde utforskas bättre. vindkraft tar så stor yta i anspråk och förstör naturen runtomkring medan solkraft kanske bara fungerar i 20 år.
Kärnkraft håller och fungerar ofta längre än så och kan dessutom uppgraderas vartefter. ALLT kommer dra mer el och jag personligen ser ingen utväg annat än kärnkraft speciellt om alla ska ha en elbil som ska laddas under natten samtidigt.

Bra sagt.

Dock så ser vi ut att inte behöva mer el i framtiden då Hybrit ser ut att inte bli av. Igår har domstolen varit i farten och räddat världen. Plastpåseskatt, Cementa. Vi går en energisnål framtid till mötes! (sarkasm)

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lkab-far-nej-til...

Skrivet av Petterk:

Rent krasst har vi ingen annan utväg än att producera och använda mer fossilt om vi ska (fortsätta) öka energianvändningen i världen. Att Sverige bygger kärnkraft kommer tyvärr inte öka kapaciteten att bygga kärnkraft, de som producerar verken är i för dåligt skick för att kunna göra skillnad globalt.

Elbil har vi kommit till många gånger, den mängden el som kan komma att användas där täcks mer än väl upp av besparingar (effektivisering) på andra områden eller vindkraft. Sverige är en stor nettoexportör, skattebetalarna ska inte behöva stå för Danmarks och Finlands energiförsörjning så att bygga med stora subventioner och vara del av energimarknaden fungerar inte så bra.

Nja, så pessimistiska behöver vi inte vara. Det går om vi vill. Tredje land är svårare att påverka såklart men inte omöjligt. Sedan att historien talar till din fördel... Hm...

Skrivet av anon134512:

Nej det blir galet nu tycker jag. En svarsfråga på Aftonbladet blir det per automatik ett systematiskt fel på när det kommer till urvalet och kan inte därför kallas opinionsundersökning.

Även om jag också uppfattar att fler är positiva till kärnkraft så finns det uppenbara problem med svarsfråga på Aftonbladet eftersom de gärna skickas runt i olika grupper. T ex när de haft frågor om vaccination så skickas det runt i antivaxxer grupper och helt plötsligt ser det ut som om ingen vill vaccinera sig. Samma sak har hänt i klimatfrågor med. Detta behöver inte va ett undantag.

Jag får lov att hänvisa till det kommande Nobelpriset i ekonomi, där de arbetat med något som kallas för naturliga experiment. Naturliga experiment är per definition något som går att göra i realtid i ett samhälle, utan att på förhand sätta upp en experimentell miljö. Ett av verktygen de arbetat med är att avgöra när något är såpass osignifikant att det inte kan tänkas störa experimentet. I det här fallet är läser Aftonbladet på nätet en fråga som kan ställas, "är de som läser nyheter på nätet och sådana som sympatiserar med vänster något som kan tänkas påverka opinionsbildningen". Ja i det här fallet, men det första är osignifikant för de flesta i Sverige läser idag nyheter på nätet. I det andra fallet så har det en negativ påverkan eftersom vänster profilerat sig som emot kärnkraft. Alltså är felet i positiv riktning, att fler än de som röstat ja här vill ha kärnkraft.

Detta är intressant nog konsekvent med senaste SOM-institutundersökningen som visar att andelen som vill lägga ner kärnkraften är under 20%. Resten är behåll, bygg ut eller ingen åsikt.

Skrivet av ingenjören:

Ok så du hänvisar till en sida som är kraftigt mot kärnkraft? På vilket sätt ska det tillföra kunskap till tråden. Finns gott om motståndare i tråden som jag anser argumenterar bra mot kärnkraft. Sedan kanske jag inte håller med. Såg heller inte att din länk nämnde 4 g CO2/kWh men de kanske glömde nämna det? CO2 är ju inte så intressant för klimatet eller? Var dessutom en gammal källa till slutförvaret. Det har ju hänt en del sedan dess. Det är också diskuterat sedan tidigare. Och slutligen, om man inte får ange tekniska anledningar, vad finns det då kvar? Obefogad rädsla?

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/sa-mycket-lovar...
Tycker länken får tala för sig själv.

När jag läser detta så inser jag att Naturskyddsföreningen har fel i sak för flera av sina "myter om kärnkraft".

"2. Utan kärnkraft får vi elbrist i Sverige"

"Nej, det stämmer inte." säger de. Här väljer de att helt bortse från den riktiga haken, att vi får effektbrist snarare än elbrist. Den här punkten kan klassas som cherrypicking.

"3. Kärnkraft är billigare än förnybart"

"Nej. Det här är en gammal myt som överlevt trots att det var länge sedan den var sann." skriver de. Däremot så saknas effekten av den så kallade nätnyttan i deras analys samt korrekta livscykelanalyser. De jämför också endast siffror för nybyggnation med avskrivningstid som är kortare än den verkliga livslängden för kärnkraften. De utelämnar också att återstart/fortsatt drivning av våra befintliga reaktorer ligger lägre i pris än det pris för förnybart de själva angivit.

"5 Om vi avvecklar kärnkraften blir vi beroende av fossila bränslen"

- "Nej, så enkelt är det  inte" svarar de själva, med andra ord säger de att det nödvändigtvis inte skulle behöva bli så. Men här ger jag @Petterk rätt i sak eftersom det med störst sannoliket kommer innebära mer fossilt givet våran samhällssituation. Sen att det är möjligt att undvika med teknik som ännu inte är ekonomiskt försvarbar är en annan femma.

Av Balconette
Skrivet av ponutz:

Bytte till Bahnhof från Telia 250/250 för någon månad sedan och är helnöjd. Har bara nytjt deras gigabit-hastighet ännu men vid mätning kommer jag upp i runt 950/950 och det mer än duger.
Nästa steg är att hitta en 10Gb switch, för enkelhetens skull vill jag ha en med RJ45 in (varför har alla sfp+?) och minst 4 st 10Gb-portar. Allt RJ45. Har hittat EN klockren, Ubiquiti UniFi Flex XG Switch som har fyra 10Gb RJ45 och en likadan in.

Visst, kan tänka mig att skaffa en med SFP+-portar men då måste jag ha likadana nätverkskort, och dra en SFP+-kabel mellan huvudbyggnaden och stugan där all hårdvara finns.
Från Huawei´s router är det väl bara SFP+ in, och sedan RJ45 på alla portar ut, right?

Vad tjänar jag på att sätta en adapter på Huawei-10Gb-utgången så den konverteras till SFP+, sedan dra det till stugan och till en sådan router, och slutligen sfp+ från routern till likadana nätverkskort? Att det blir dyrare tar jag som självklart, men fins det något att vinna på det?

Jag behöver egentligen bara 2 nätverksuttag här; två burkar behöver kunna dela filer snabbt mellan varann och utifrån, och 10Gb-uttaget är deras att dela.

Länge sedan jag höll på med det är, SFP, PoE och mycket annat är nytt för mig..

Finns det några andra prisvärda switchar mer än den jag nämnde?

Instämmer med föregående talare. Sedan jag började med 10Gbit kör jag det via fiber (SFP+) istället och är helnöjd. En av de bättre sakerna som skedde var att det eliminerade krypströmmar så det blev mer driftsäkert. Kör du mellan två byggnader så är fiber att rekommendera före koppar.