Inlägg

Inlägg som Balconette har skrivit i forumet
Av Balconette
Skrivet av Petterk:

Problemet är att det är samma sak som subventioner. Inget kraftslag får betalt för att den har stor svängmassa, effektreservkraft som finns upphandlad av SVK är ju verk som inte är lönsamma i kommersiell drift och kärnkraft kan aldrig ta samma roll som effektreserven.

Du kan bo i ett hus som inte kräver någon som helst energi för uppvärmning och kylning, bara lite för ventilation och klara dig fint på solceller och batterier även i Sverige. Belysning, kylskåp/frys, mediaomvandlare för fiber och en bärbar dator tar verkligen inte mycket så även om du kör "off grid" har du snabbt tillräckligt för annan användning som diskmaskin och tvättmaskin. Bostadssektorn är gigantisk i Sverige så vi kan spara mer än våra kärnkraftverk ger oss idag.

Solceller och batterier är rätt dyrt däremot och skalar inte riktigt lika bra när vi kommer utanför enfamiljshusen.

För enfamiljshus är det fortfarande rätt billigt att ansluta sig till elnätet, men istället för hus som drar 10000-25000 kWh/år skulle vi kunna ha hus som drog kanske 1000-2000 kWh/år och som inte hade behövt värme i form av fjärrvärme, pellets o.s.v. De är billigare att bygga än de flesta hus som byggs idag.

Bränslet som används i värmeverken skulle kunna användas i kombikraftverk eller vanliga kraftvärmeverk, idag har vi bara ~5,3 TWh el från biobränslen.

Ugn med ångfunktion och självrengöring, diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, robotgräsklippare och allt kan du såklart ha även i hus som kräver väldigt lite energi. Industrin har fortfarande energin från vattenkraft, vindkraft och biobränslen. Kärnkraft kommer säkert ha en roll, men det är nog betydligt enklare att sluta slösa på sådant som inte ger något i utbyte i många länder och så mycket vattenkraft och biomassa som Sverige har så behöver vi nog inte kärnkraften efter den pensionerats om vi inte ska fortsätta leva som på 80-talet, nog för att vi kommer fortsätta slösa på allt. Det är 548 TWh/år (2019) för 10 miljoner människor som används idag, eller nästan 52800 kWh/år per capita.

Att brassa på med tiotusentals kärnkraftverk i världen kommer inte vara någon lösning iaf, kommer vi aldrig hinna bygga.

I praktiken är dock EROI noll, du kan ha hur mycket pengar som helst och det finns ändå inte några generation 4-verk att köpa. Forskning får du inte några stora returer på.

Jag är rädd att det kommer bli för kostsamt att göra alla hushåll självförsörjande off-grid med solceller. Kostsamt framförallt i termer av miljö.

Sedan så är det inte där som den stora energiförbrukningen ligger, hushållström är "bara" en del i allt. Om varje människa i Sverige förbrukar i snitt 52,8 MWh, men ett hushåll på 2? pers snittar på 15 MWh så är det 45 MWh som förbrukas utanför hemmet per person, för att räkna på dina siffror. Vi kommer behöva mycket mer energi, och det kommer inte gå överallt med intermittenta energikällor ens med batterier. Åtminstone inte i närtid.

Vi behöver tänka på hur vi får el snabbt och el på lång sikt. Att det kanske tar 20-30 år innan vi kan få klart ett kärnkraftverk betyder inte att vi inte ska börja någon gång. Isåfall kommer vi aldrig nå dit.

Skrivet av anon214822:

Det finns massor med politik i EROI. För det första finns det massor med sätt att göra kalkylen på och vilken man väljer är mycket en fråga om politik. För det andra är kalkylen kraftigt beroende på politiska beslut. Här är en bra genomgång av EROI, dess problem och olika alternativ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_return_on_investment

Att se det som ren fysik är naivt.

Hm, jag tolkar det som att EROI har kraftiga begränsningar mest i att det är svårt att reda ut hela kedjan av energiinvesteringar, men att dessa data blir bättre med tiden, samt att siffrorna blir bättre när vi kommer fram till ny teknik och bättre tillverkningsprocesser. Vet inte hur stor varians allt detta ger på slutprodukten men det bör inte vara orimliga uträkningar. Finns det bättre mätmetoder eller metrik så kikar jag gärna på det.

Av Balconette
Skrivet av Dlin89:

Är dåligt insatt i varför man väljer att inte etablera mer kärnkraft mer än att man är/varit rädd för hur man ska ta hand om materialet när det är förbrukat. Om det nu stämmer om Gen IV som du säger är det ju bara än mer självklart att vi ska bygga kärnkraftverk för att tillhandahålla våran utökade konsumtion av el. Jag ser inget annat hållbart alternativ än det.

Tekniken som möjliggör avfallsförbränning är i grunden bridteknik. Ett par andra framsteg som bridteknik ger är möjligheten att göra ickefissibelt material fissibelt och att det går att köra samma bränslestav tills den nästan är helt utbränd till skillnad från 2% utbränning som vi har idag. Detta är kombinerat med flera andra stora teknologier gör att Gen IV är mycket säker, effektiv, billig och flexibel.

Skrivet av anon214822:

Jag tycker inte alls att energikvot/EROI är ett bra sätt att räkna. Givetvis måste man ha en viss energikvot för att kalaset skall ge energi men det gör ju alla aktuella energikällor (med rätt bred marginal). Det är ett mest sätt att räkna som starkt gynnar kärnkraft. Att hävda att man bör räkna på bara det viset blir då farligt nära manipulation.

Ekonomi är och förblir det mest rättvisande. I den ekonomiska kalkylen ingår kostnaden för den energi som går åt för att bygga kraftverket.

Sol och vind är alltså redan idag billigare än kärnkraft. Prisfallet på sol och vind har varit rätt dramatiskt senaste åren. Man kan räkna med att prisfallet kommer att fortsätta om än inte lika dramatiskt.

Problemet för kärnkraft är att det har så lång leveranstid. Det skall alltså konkurrera med vad sol och vind kostar om typ 20 år (= trolig byggtid för kärnkraft från beslut till drift). Sedan skall kärnkraften köras i typ 50 år. Den skall alltså konkurrera med vad sol och vind kostar om 20-70 år. Den riskhanteringen ser inte bra ut. Läste om ett stort solkraftverk i Indien som monterades upp på en dag. Nu var det givetvis förberedelser som gjorde det hela möjligt men säg att det tar ett år att bygga ett solkraftverk som motsvarar en reaktor.

Rent tekniskt gillar jag kärnkraft. Inte ett dugg rädd för säkerheten men klart skeptisk mot ekonomin. Kanske ändå bäst att bygga några nya mest för leveranssäkerhet utan att ha någon illusion om att det är särskilt billigt. Mycket en fråga om prognoser och riskhantering.

Som exempel, vi kanske skall köpa en massa billig/oanvänd mark på Spanska höglandet eller Sicilien och sätta upp några rejäla solkraftverk där? Har inte räknat på det men det kanske är snabbare och billigare än kärnkraft. Marocko satsar på att sälja solkraft till EU men leverantörer inom EU känns säkrare.

Till sist, inte alls säkert att Sverige skall fortsätta med energislukande bas-industrier. Pratar man komparative fördelar så kanske Australien är bättre lämpat för stål, där finns det ju gott om både järnmalm och billig solkraft medan vi har ju som bekant lite mörkt på vintern.

Jag blir positivt överraskad över att det finns en metrik som EROI. Att räkna i pengar, som är en samhällelig konstruktion, och vad som är mest ekonomiskt kan bero på väldigt många olika parametrar men inte minst hur politiken i ett land ser ut.

EROI däremot grundar sig helt och hållet på energiinvestering. Det är en "naturvetenskaplig" kostnad som inte tar hänsyn till politik och geografi. Den här är den mest rimliga att titta på när vi ska utvärdera vilket energislag vi som samhälle ska lägga mer krut på. Ytterst går fysikens lagar inte att lura hur storslagen politiken än är.

Skrivet av Dlin89:

Jag tvivlar starkt att Sverige skulle göra rätt i att inte utnyttja de resurser vi har i vårat land och tillverka stål och bryta järnmalm. Det skulle vara en väldigt stor ekonomisk förlust. Vi bör utveckla och ta tillvara på allt vi kan inom landets gränser och vara så lite beroende som möjligt av andra länder och dess resurser.

Allt är väl att ta i, men att vi ska ha en del basproduktion och göra det bättre själva är däremot något positivt. Att kunna producera koldioxidneutralt stål, betong etc. är det vi behöver sikta på för att nå en klimatneutral framtid. Vi kan ju inte importera smutsigt stål/betong och sedan säga att vi är renaste landet i världen.

För det krävs det energi, och det behöver vi planera för redan idag. EROI talar om vilka energislag vi ska lägga mest fokus på för att nå längst som samhälle.

---

Såg den här fenomenala nyheten. Nu har Europa kommit på att energibrist leder till högre inflation, att konstgödseltillverkning måste stängas ned och att det i förlängningen leder till brist på mat (!), att cementproduktion, pappersproduktion, keramik- och glasproduktion riskerar att få en kostnadssmäll och att allt i förlängningen kan leda till stagflation (Inflation är högre än tillväxten).

Men nu har Europa kommit på hur en ska lösa den kommande energibristen! De förhöjda kostnaderna ska rätt och slätt bara subventioneras bort så är problemet löst!

"In Spain, where power prices are in uncharted territory, the government has cut taxes on energy and proposed capping profits at utilities. And in Italy, Prime Minster Mario Draghi -- once Europe’s top central banker -- is ready to spend 3.5 billion euros ($4.1 billion) of public funds to reduce the impact on households"

Energy Chaos Adds to Inflation Angst for Europe’s Policy Makers

Ärligt talat, det ser riktigt, riktigt illa ut och trots det väljer en att ta på sig skygglapparna och blunda för det verkliga problemen, när vi istället skulle behöva göra storinvesteringar i framtidens energiproduktion - både kortsiktigt och långsiktigt.

Av Balconette
Skrivet av Petterk:

Vad pratar du om? Har du sett 30 kr/kWh på Nord Pool? Om alla bolag som driver kärnkraft och kan satsa på ny produktion går i konkurs för att Nord Pool vissa år snittar närmare 30 öre/kWh som 2017 och över tid ligger långt under produktionskostnaden var ska du få ny kärnkraft ifrån? Finns ingen annan kraftproduktion som har så stora finansiella risker så utan garantier och subventioner går det inte.

Problemet i stort är att kärnkraften inte får betalt för den stabiliserande verkan den har på elnätet. Skulle den få det skulle den vara mycket mer lönsam och vindkraften skulle få mindre betalt. Som det är nu får vindelsproducenterna orimligt mycket betalt för elen.

Skrivet av Iskra:

Det här är en poäng som jag själv brukar lyfta fram när jag diskuterar energifrågor. Det är en myt att det pågår en omställning till förnyelsebar energi. Det som pågår är en omställning bort från förnyelsebar energi och i riktning mot fossila bränslen.

Men jag förstår inte riktigt ditt resonemang om pappersmassa och reaktorer på fabriksområden. Det verkar mer praktiskt att ha ett centralt placerat kärnkraftverk och överföra elektriciteten till de industrier som behöver den.

Självklart har båda rätt. Procentuell ökning på flera tusen procent kan fortfarande vara lika mycket värt som en flugskit. Förnybart ökar från försumbart till försumbart, men procenten den ökar med är större. Fungerar så länge som vi inte når upp i riktigt storskalig produktion.

Om det största energislaget ökar med en procent så är det massiva mängder mer elproduktion vi pratar om. Även om procentandelen är mindre.

Skrivet av Petterk:

Tror inte du tänkte på vad jag skrev i sammanhanget. Det är fortfarande tillväxt av fossila energislag som helhet när man tittar på konsumtion/produktion (och vi producerar bara för att konsumera), andelen av primärenergin har sjunkit några procent men vi har mer fossil energi idag än för 20 år sedan när vi tittar på hur mycket energi vi förbrukar i världen. Just kärnkraften har ingenting med dessa procent att göra heller. Ingen mängd kärnkraft kan heller uppnå EUs mål om net-zero 2050, finns inte kapacitet att bygga så mycket tyvärr. Svårt att prata om att vara klimatneutral när det inte görs några steg mot att faktiskt minska användningen av fossila bränslen i världen och när de rikaste länderna har mål de inte ens arbetar mot i praktiken.

Du måste ju också räkna in att världen förbrukar 6 gånger mer energi idag än 1950. Per person förbrukar vi alltså dubbelt så mycket och då talar vi inte om el utan primärenergi. Självklart använder vi mycket mer fossila bränslen än för 20, 30, 40 eller 50 år sedan och om 30 år lär vi använda mer än idag alldeles oavsett hur bra tillväxt vi har av andra källor.

Tillväxt i vindkraft och solel kommer givetvis avta, man kan inte bygga hur många parker som helst och utvecklingen av verken har snart nått sin topp. Idag kanske du kan riva ett 15 år gammalt vindkraftverk och bygga ett med mycket bättre ekonomi som producerar mer el, om 15 år ser du inte längre samma stora vinst i att ersätta ett äldre kraftverk.

Det som föll nu med Corona kommer ju dessutom försvinna, efterfrågan kommer komma tillbaka. Att använda mindre energi och effektivisera är ju inte på kartan just nu. Det är bara att titta på din länk utan att misstolka läget – BP, EIA och IEA har jättebra siffror att titta på. Din referens säger faktiskt emot dig när den inte inkluderar traditionella biobränslen, om jag värmen huset med ved (som någon bonde klyver och säljer) räknas det då inte? När vi tittar på primärenergi i världen så räknas den och andelen var ju större av mixen förr om vi räknar in traditionella biobränslen.

Kärnkraft får gärna ha en revolution, men världen behöver också andra revolutioner om hur vi lever våra liv om kärnkraft och förnybart ska vara det vi lever på. Vi står inte riktigt i revolutionerna, saknas för mycket även om det blir så att vi gör framsteg.

Ger dig tumme upp för bra sammanfattat inlägg.

Skrivet av Iskra:

För mig är det egentligen inte frågan om den är billig eller inte, utan om att den kan vara ett väldigt viktigt verktyg för att minska koldioxidutsläppen och skapa förutsättningar för en bättre levnadsstandard.

För att kunna upprätthålla en hög levnadsstandard så måste man ha energikällor med hög nettoenergikvot. Annars så kommer allt för stor del av samhällets resurser att behöva användas till energiförsörjningen.

Om det är billigt eller inte beror på många andra saker, som politiska beslut, ränteläge och liknande.

Vi kommer behöva mer el, både för att höja levnadsstandarden men också för att kunna utvecklas som samhälle. Det går inte att spara bort sig själv och sitt liv. Prova lev riktigt riktigt elsnålt ett halvår och se hur kul det är.

Skrivet av mr_sQuinty:

Vissa energikällor ger inte tillräckligt mycket tillbaka för att det ska vara försvarbart att bygga , pengar är minsta problemet , det är ju CO2 som är akut nu , det vet väl alla

( EROI, Energy Return On Investment)

https://i.imgur.com/TZS1eWu.png

Mycket bra diagram! Det belyser att Gen IV är billigare och effektivare än nuvarande reaktortekniker. I det här fallet har de kommit fram till en faktor tio. Jag tror inte det är orimligt med tanke på allt jag läst om det.

Nackdelen är att det satsas för dåligt på att nå Gen IV, så det ligger långt in i framtiden.

Skrivet av Dlin89:

Intressant tråd, detta är ofta ett hett ämne vi diskuterar på arbetet (jobbar på ett pappersbruk i Norrbotten) och just pga av att det ligger i Norrbotten är det ett extra intressant ämne eftersom Sveriges största utveckling sker här just nu i form av att stålverken SSAB bygger en hybrid anläggning för att kunna tillverka mer miljövänligt. Northvolt har byggt sin batterifabrik i Skellefteå och i Boden förbereds bygget av H2 en stor satsning där man ska börja tillverka grönt stål med hjälp av vätgas.

Alla dessa etableringar kommer kräva enorma mängder med el och i samband med dessa etableringar byggs även elnätet ut. Ett elnät som redan är belastat till max. Sen ska vi börja köra och ladda våra el bilar nu också vilket i slutändan blir väldigt mycket.

Det byggs vindsnurror hejvilt överallt snart står dom väll utanför dörren 😅 dessutom förstör dom miljön mer än man tror då man dödar marken när man inte låter något växa där dom står samt att djurlivet påverkas.

Luleå älven är utbyggd med 15 kraftverk som tillsammans producerar 4.4 gigawatt vilket motsvarar en och en halv reaktor ungefär i ett kärnkraftverk.

Solenergi går ju bort i alla fall här uppe i norr där minst 6 månader om året lever vi i "nästan" totalt mörker.

Att köpa el från tyska kolkraftverk går ju men det är inte särskilt vänligt för miljön heller 😅

Och att bygga ut fler älvar är inte hållbart man förstår stora ekosystem och jag som fiskare är extremt mycket emot det älvarna ska få rinna fria med fria fiskvägar för fisken att vandra.

Jag anser att ett kärnkraftverk som producerar nästan lika mycket som alla Luleå älv kraftverk tillsammans är det mest hållbara alternativet.

Se till att komma fram till en bra lösning med efterförvaring det är där man ska forska. Vi har ju till exempel en bra berggrund i Sverige i alla fall. Det kanske går att gräva ner på ett säkert och bra sätt i nån sorts kapsel?.

Gen IV behöver inget slutförvar på samma sätt, den kommer äta upp vårat avfall istället som finfint bränsle. Kvar blir en rest på kortlivade isotoper som bara behöver säkerhetsförvaras i några hundra år. Hade vi byggt Gen IV i början av den industriella revolutionen, runt år 1700, så hade vi kunnat börja plocka upp och utvinna ädelmetallerna och andra värdefulla exotiska grundämnen ur massan idag, bara för att ge en känsla av tidsspannet.

Annars sammanfattar du väldigt bra varför vår elförbrukning kommer att gå upp. Detta om något är något som behöver kraftig politisk uppbackning för att öka vår elproduktion. Marknaden idag lever bara vilda västern på befintliga anläggningar och försöker tjäna så mycket pengar som möjligt genom att göra så lite som möjligt. De mest ambitiösa projekten att dra elledningar över Sverige från norr till söder handlar i stort sett bara om att norr är en elektrisk guldgruva. Kablarna kommer tjäna multum när de är klara och förlorarna är vanligt folk i över halva (norra) Sverige.

Skrivet av D3str0yer:

Chernobyl-serien är grovt överhypad gällande kärnkraftens risker, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är en serie, men tycker inte vi ska använda den till en debatt om kärnkraft.

https://www.youtube.com/watch?v=SsdLDFtbdrA&t=246s

Skrämselpropaganda. Undrar hur otäck en film om de farligare energislagen vindkraft, vattenkraft, solkraft eller för den delen fossil kraft kommer vara. Kanske behöver läggas in på mentalsjukhus efter att ha sett dem?

Kan nämnas att kärnkraften är världens säkraste energislag sett till TWh producerat. Gen IV är ännu säkrare.

Av Balconette
Skrivet av WitchDoctor91:

Lånar tråden lite, har en fråga har två datorer med samma delar i båda då jag skulle sälja ena datan till kompisen men vart så att jag sålde en annan dator till honom istället, så jag tog bara CPU fläkten från den datorn som var iordning och satt fast den på den andra, sen satt jag ihop burken igen lät den va för jag hade ingen annan CPU fläkt nu insåg jag att jag har inte rengjort den och den har bara stått så i data burken som har varit stängd 6mån ish, nu till min fråga

Kan CPU gå sönder?

Farligt för luften i rummet att ha haft det så?

Lite klantigt kanske,

Tacksam för svar!

Om något så har kylpastan sannolikt bromsat oxidering genom att hålla borta luft/vatten från CPUns yta. Om kylpastan dessutom ser ut som den gjorde när du lämnade den så har den inte påverkat luften heller.

Kan däremot tänka mig att den torkat lite, då har såklart vissa ämnen gått ut i luften. Där kan jag inte svara på vad isåfall eller hur skadliga dessa kan vara. Men det sker isåfall ändå, även om det sitter en kylare på. Skadliga ämnen i kylpasta borde uppmärksammats vid det här laget tycker jag.

Av Balconette
Skrivet av Surpuppa:

Något jag tänkte på när detta blev en nyhet sist. Att utluften är 5 grader varmare borde väl betyda att processorn är kallare? Då mer värme har förflyttats ut med luften. Kan ha helt fel dock

Det enda det säger är att processorn inte kan vara kallare än den uteluften som kommer ut. Termodynamikens lagar.

Däremot finns det inte något som säger att temperaturen faktiskt har gått upp eller inte. Finns många parametrar som spelar in och det är inte omöjligt att temperaturen kan ha gått ner från ex. 60°C till 50°C, så länge som båda temperaturerna ligger över temperaturen på uteluften i fråga vilket de gör.

Av Balconette
Skrivet av medbor:

Då kanske det är dags att inte skriva skräckrubriker som senast innan vi har all data, vikten på kylaren avgör inte vilken som kyler bäst precis som många sade redan då

Absolut. Det är att ta ut händelserna i förskott och döma ut produkten innan det finns riktiga siffror på resutatet.

Gillar däremot den här typen av nyheter som visar på framsteg!

Av Balconette
Skrivet av Kilroy:

Jag hoppas alla D2 fans förbereder sig på att bli besvikna, WC3:Reforged har ju fortfarande inte kommit med flera helt grundläggande saker som utlovades innan release.

Starcraft Remastered var ändå rätt lyckat men dom har inte tagit tag i och fixat massor med saker dom lovat.

Ingenting tyder på att D2 kommer visa på ett mer engagerat företag.

Jag var med och gav 1/10 i betyg till WC3R och fick senare försvara mig när folk hux flux började påstå att vi var troll som gav ettor! "Vad, en etta kan en inte ge, så dåligt är aldrig något!" bland flera kommentarer.

Visar sig i efterhand att jag och alla andra som gav ettor hade rätt. Har ingen anledning att ändra mitt betyg och det blev inte bättre heller.

Av Balconette
Skrivet av muSashi:

I see what you did there

Ja, det var inte roligt det de gjorde. Tog ett av mina favoritspel från förr och sinkade det i realtid. Det var bättre förr, eller vad säger en. Total besvikelse.

Nåväl, det GÅR att spela standardversionen, men jag tycker den är ganska fattig jämfört med alla egentillverkade kartor.

Av Balconette
Skrivet av Massy:

Klippa navelsträngen i bemärkelsen att hans attityd inte kan vara "jag hittade på det, så nu efter 20k+ contributors vet jag allt bäst!!". Det kanske är just det faktum att han agerar gapande, skrikande gatekeeper som är problemet. Tror inte någon som prisar honom i tråden hade velat ha honom som chef som kallar de anställda brain damaged och inkompetenta. Nästan ännu värre när det är frivilliga som gör så gott de kan.

Har inga bra exempel på kassa saker så här på rak arm, men det är väldigt naivt att tro varenda rad kod på ~30 miljoner rader är perfekt och löser alla problem helt perfekt utan säkerhetshål. Men om någon gör en klantig commit så är de brain damaged och Intel/Nvidia med all sin världsledande kompetens är bara skit, "fuck you".

Det är uppenbart att man kan leta upp något kass Linus gjort och skrika tillbaka, hade han uppskattat att bli kallad brain damaged då?

Är det bara jag som rättfärdigar hans grova kommentarer? Han sitter faktiskt bakom ratten på världens mest använda operativsystem med tiotusentals personer att dra i trådarna med. Det finns inte tid för empati mot enskilda. Han har ingen skyldighet att visa empati mot enskilda. Han måste se till det stora hela och gallra bort bort kod som inte når upp till lägsta ribban oavsett om det är ett gråtande barn bakom eller en medelålders hemmasnickrare som ville "prova lite för att det var coolt".

Det kan låta hårt och i det här fallet så säger jag, vänd dig inte till en superstor organisation om det är empati du är ute efter.

Du som klagar på Linus, kan du göra det bättre själv? Skulle du hinna med att föra projektet framåt om du lade tid på att värdera orden du säger? Vi pratar trots allt om hur mycket arbete som helst som ska göras, varje dag.

Nej, en eloge ska Linus ha istället. För mig så har jag aldrig stött på en enda bugg i kärnan under alla år jag kört Linux. Det säger något om hur välskriven kod den bygger på och något liknande har jag då i ärlighetens namn aldrig sett varken förr eller nu. Det, är en bedrift få kan skryta med.

Av Balconette

De gör snart en WC3 remastered och dödar det gamla spelet till förmån för det nya.

Av Balconette
Skrivet av Ferrat:

Jag kan förstå den inställningen men det är inte skyddande av brottsling utan för att rättsväsendet är det som ska sköta utdelning av domar och straff, oskyldig tills motsatsen är bevisad är en relativt ny idé (sett till mänsklig historia) och den kommer ur det att det ska finnas ett system som sköter det och inte vara på individuell nivå. Kan kännas som att det ibland slår åt fel håll men alternativet testades i flera tusen år och man kom med tiden fram till att det inte var speciellt bra, att peka ut folk är inte upp till var och en utan tanken är att det ska finnas ett gemensamt system för vad som gäller.
Man har även i detta system lagt in att när straff är utmätt är det inte meningen att samhället eller en grupp ska utmäta mer straff, systemet är inte felfritt men alternativet är betydligt värre.

Jag vet inte det jag, det leder effektivt till att flytta över effekten av att drabbas negativt efter ett brott från förövare till offer (eller för den del potentiellt nya offer). Brottsligheten just nu är högre än någonsin så det talar emot att det skulle vara bra. Och skulle det inte det, exempelvis när någon som bedrar sin huvudman kan söka jobb i ett nytt företag/förvaltning och göra om samma sak igen på ett nytt ställe eftersom ingen känner till personen i fråga och ingen varnar om det. En grov ekonomisk bedragare bör i min mening inte få tillträde till samma typ av jobb igen, någonsin. Eller att en person som flirtar med en annan person borde få kännedom om den andres brottsliga förflutna. Annars riskerar hen att drabbas eller dras in i nya kriminella saker. Har en gjort det förr kan en göra det igen, även om många vägrar tro på mig så är det oftast så.

Att däremot utvärdering av skuldbörda flyttats från enskilda individer till samhälle däremot håller jag med om är en bra sak. Behandla ingen som inte är bevisat skyldig som en brottsling. Och utred det som samhälle med alla tänkbara vetenskapligt korrekta metoder och verktyg. Många enfaldiga människor dömer en person på helt löjliga saker ibland och många myter blir ibland en "sanning". Det är onekligen ett framsteg och förhindras av att det är olagligt att sprida brottsrykten som inte är sanna. Där har vi som civilisation gjort ett stort framsteg.

Men jag ser verkligen inte vad samhället tjänar på att straffa de som varnar andra att någon är brottslig när det faktiskt är sant. Hur kan vi ha en lagskrivning som de-facto gynnar förövaren och missgynnar brottsoffer? Det går visst att tjäna pengar på att göra brott och senare anmäla alla som påpekar det för förtal. Stora summor också... Inte precis som att det uppmuntrar någon i gränslandet att följa lagar och regler.

Av Balconette
Skrivet av NordhNet:

Huh? Jag är inte helt med på hur du menar, om inlägget var riktat mot mig 🤔

Nja, syftar på att du skrev att det inte är personuppgifter som förekommer publikt. Det andra var ett skämt mot mitt förra stycke.

Av Balconette

Tragiskt.

Att personer som valt att fly övervakning (google etc) och betala! för sin epost blir så dragna vid näsan. Tänk om det varit en aktivist i Polen som kämpat för kvinnors rätt till abort? Terrorism som begrepp är diffust och enligt mig inget giltigt argument till att lagföra någon.

Av Balconette
Skrivet av Ferrat:

I Sverige spelar sanningshalten ingen roll och förtal är gällande om det rimligt kan antas ha en negativ effekt, i sig är det ju ett mindre brott men det kan slå bakut i det fall att man i rätten sedan åker på en motanmälan.

Så själva brottet i sig (förtal) är nog ingen större grej men det kan påverka förhandlar gällande det större brottet mot den andra, skadestånd etc.

Tolkas det på detta viset så är det snarare "skyddande av brottsling" och det kan jag väl inte tro att syftet är. Är det så ändå så är det inget konstigt att brottsligheten har nått skyhöga nivåer i Sverige och då är det fel på lagen. Det har varit en viktig egenskap för människan att kunna peka ut de som begår allvarliga brott för att skydda medmänniskorna i gruppen.

Skrivet av NordhNet:

Som några påpekat så lämnar vi inte ut personuppgifter eller liknande till någon förutom polisen.
Detta var samma sak innan GDPR.

Jag tror inte du skulle vilja att vi lämnade ut uppgifter om dig till vem som helst heller

This, det är ett alias som pekas ut. Likt ett företag inte kan stämma någon för förtal. Jag har inte sett någon dumpa personnummer, adresser och liknande. Däremot behövs ju uppgifterna för att personen ska kunna lagföras. Men de kanske ska skyddas från Polisen också med avseende på GDPR? Hmm...

Skrivet av anon36896:

Vilket är bäst – att betala en femhundring i bensinkostnader eller riskera att bli av med flera tusen?
Om du dessutom inte har möjlighet att testa grafikkortet på plats vet du ju inte ens om det fungerar, även om du får det i näven.
Bedragarna utnyttjar ju det faktum att de flesta vill göra fina fynd – gärna på de allra senaste prylarna.
Men så var det ju det där om att det som verkar alldeles för bra för att vara sant kanske inte är det ...?
Tänk dessutom på att dina möjligheter att få tillbaka pengarna från dessa bedragare än nästan obefintliga.
Du väljer själv …

Du beskriver väldigt fint varför en INTE ska köpa av scalpers.

Av Balconette
Skrivet av Takyon:

Klicka på fliken "Nyheter" i Startpage.com så hittar du artikeln. De tycks inte rekommendera nyheter på förstasidan på samma sätt som Google.

Oavsett så har detta ingen som helst betydelse. Faktumet är att Sweclockers artiklar kan rekommenderas till en viss typ av användare i sökmotorer om artikeln anses vara relevant enligt deras algoritm. En tilltalande titel och artikelbild ökar då sannolikheten att dessa användare klickar på artikeln, vilket i sin tur ökar artikelns relevans, vilket i sin tur gör att den rekommenderas till fler användare, och så vidare.

Ok, då. Där ligger artikeln först. Kul att se att Sweclockers är populär bland svenskar!

Å andra sidan så ligger Sweclockers för det mesta på informativ-intressant i skalan vilket är ok för mig. Så huruvida klickbete är bra för sidan som helhet är svårt att sia om men rankingen och medlemmarnas attityd till klickbete tyder ändå på att så kanske inte är fallet. Jag skulle däremot med stor övertygelse tro att sidan inte kommer vara sig lik längre om de går in på den vägen.

Det är svårt att på prov testa för att se vad som händer och sedan gå tillbaka utan att ha skadat sitt anseende, bränt barn skyr elden heter det.

Av Balconette
Skrivet av Pettor:

Haha ibland känns det som att livet som Linus måste vara jobbigt. Sen förstår jag att snubben skapade Git för sig själv och sitt eget flöde så när något inte funkar så som han ser det är det fel. Förstår också till viss mån vad han menar men har inga problem själv att leva med Github's arbetsflöde och mergar.

Så haha, vet inte riktigt vad man gör med denna informationen med andra ord. Linus är arg över att något inte är så som han ser världen o vi andra lever vidare; en helt vanlig dag med andra ord 🤷‍♂️

Är väl snarare att likna vid att ta bort spårbarhet och ursprungsmärkning av mat. Linus förklarar att det inte är acceptabelt när det gäller något så kritiskt (och perfektionistiskt) som linuxkärnan.

Av Balconette
Skrivet av medstud:

Det är absolut intressant att titta på motsatsen till clickbait. Den svenska nyhetsaggregatorn bubb.la är ett annat bra exempel som gör så mycket som möjligt för att man inte ska behöva klicka på länken, ibland en bit över absurditetens gräns. Senaste rubriken lyder matigt nog: "Danmark och Nederländerna inför inreseförbud för amerikanska medborgare som ej vaccinerats mot covid-19, Nederländerna kräver även självisolering för vaccinerade resenärer, inreseförbuden del av att EU tagit bort USA från lista med bedömt säkra länder" och är en av de kortare

Clickbaitfenomenet är helt gräsligt spritt. Tycker också det är ett jädra oskick i vetenskapliga artiklar, ska det vara så svårt att hinta om vad man kommit fram till och vad det är för sorts studie? Likgiltigheten inför folks tid är hemsk och ska bestraffas med uteblivna klick.

Den sidan var svår att navigera på just för att det saknas tydliga ramar. Varje nyhetsingress skulle behöva ha en mycket kort "rubrik"/taggar på en eller ett par ord för att göra det lättare att greppa det som är intressant. Sedan uppfattade jag nyheterna där lite "cringe", eller varför behöver jag veta att utbildningsministern fick underkänt i syslöjd för att nämna något. Det i sig uppfattar jag som ett klickbete.

Till och med tidningar från före 1900 får högre betyg i läsbarhet av mig, och då är de nästan uteslutande text i långa små spalter.

Skrivet av Takyon:

Ah, så typ en algoritm som känner till vad jag är intresserad av och rekommenderar relevant innehåll baserat detta? Där relevans delvis baseras på antalet klick? Låter ungefär som hela poängen med artikeln.

Jag sökte förvisso i ett inkognito-fönster där mina uppgifter inte används i teorin.
Självklart kommer inte resultat från tjänsten "Google Nyheter" komma upp i en icke-Google sökmotor. Speciellt inte en sökmotor som inte samlar information och därför inte baserar relevans på användardata och tillhörande algoritmer, det var som sagt hela poängen med både artikeln och mitt inlägg.

Inte direkt, algoritmen ser att du gillar att läsa på Sweclockers, inte direkt något med klickbete i det fallet även om algoritmen tenderar att göda just sådana.

Sedan är du inte anonymiserad i ett inkognitofönster. Jag har upptäckt att jag likförbannat blir igenkänd i inkognitofönster emellanåt och Google har redan blivit stämda en gång för att de spårar inkognitofönster. Det finns många kännetecken för just din dator eller för den delen IP-adressen du använder.

När det gällde sökningen jag gjorde så var det på Startpage.com och de använder Google för sina sökningar.

Av Balconette
Skrivet av UndaC:

Det är inte tänkt att vara en ursäkt för något alls

Men om man säger att det är en femgradig skala:
Intetsägande torftigt - informativt - intressant - smått överdrivet - clickbait

Där går ju gränsen för vissa redan när man överskriver steg 1 i skalan och för dem är hela skalan 2-5 clickbait.
Det var väl egentligen det jag personligen tyckte var den intressanta biten av videon. Många relaterar till fenomenet som om det finns två alternativ (vilket blir att det finns ett rätt och ett fel) - medan det snarare är en skala att förhålla sig till.

I SweClockers fall handlar det precis som du säger inte att bryta genom några algoritmer. Snarare bara om att på ett intressant sätt förmedla det vi skriver om.

Skulle säga att det även finns smak, lukt osv. att ta hänsyn till. En rubrik kan både vara intressant, fyndig och dumförklarande på samma gång. Jag kan väl direkt påpeka att bra rubriksättning är en svår konst framförallt eftersom denne bör beakta önskningarna från målgruppen i fråga. Jag kan också tänka mig att många reagerar på rubriker som svävar iväg till "intressant" för att de är rädda för att Swec ska bli förstört mer än att de personligen störde sig på rubriken.

Jag själv har inget emot en Göteborgsk-fyndig rubrik så länge som den har relevans. Dock är det viktigt att ta hänsyn till att det inte alltför sällan finns läsare bakom skärmen som inte förstår ett skit av vad exempelvis en mosbricka har med en bil att göra.

Förövrigt så skulle jag klassa denna rubrik som klickbete för att den inte har ett skit med hur klickbeten får mig att må bättre som person. Men å andra sidan så inser jag att det var meningen för denna artikel som handlade om just klickbete.

Skrivet av MarcusHuddinge:

Om man är inne på Sweclockers så är man gissningsvis redan här för att läsa Sweclockers artiklar eftersom Sweclockers artiklar såklart redan har monopol på Sweclockers.com.. go figure. Då vill man ha en objektiv, beskrivande titel för att veta vad man klickar på, och inte behöva klicka på fem clickbait-artiklar varje dag och sedan behöva skumma igenom dom för att se vad det är man har klickat på. Visst kanske det skulle ge några extra-klick till att börja med, men det skulle snabbt bli tröttsamt att behöva göra det eftersom man bara vill läsa artiklarna som man personligen har intresse för, för att sedan kanske trycka på någon tråd i "Nytt i forumet". Och då skulle man ju gissningsvis ganska snart ge upp att trycka på artiklarna över huvud taget istället om man blir tvingad till att behöva skumma igenom ointressanta artiklar varje dag. Och eftersom detta inte är Youtube så kommer dom där extra initiala klicken inte ens ha matat den absolut löjeväckande algoritmen för att ha lockat hit andra nya personer innan man själv slutar att klicka.
Och en nyhetsartikel kan beroende på ämnet vara intressant så länge den är på förstasidan, men är den äldre än 2-3 dagar så är den oftast inte av intresse att läsa längre oavsett vad den handlar om (så länge det inte är någonting man specifikt letat efter). Medan det mesta på Youtube kan man se idag eller om 10 år, det spelar ingen roll när man ser den och därför är det viktigare med clickbait där även fast jag såklart helst inte skulle se det någonstans.

Jo men precis så. Om Swec skulle vara fullt i klickbetesrubriker så skulle jag förmodligen läsa mindre utan att de enskilda artiklarna nödvändigtvis ges större utrymme överlag. En ser fortfarande inte skogen för alla träd hur pråliga de än är.

Varför jag skulle läsa mindre är för att jag upplever klickbetesrubriker som patetiska, och jag känner mig korkad om jag klickat på en. Tar det negativa över så finns det ingen anledning för mig att stanna kvar på sidan.

Sedan tycker jag nödvändigtvis inte det är fel med nyheter-på-förstasidan i fallande ordning. Det är fortfarande nya nyheter som jag är här för att läsa och det skapar samtidigt en innehållsrotation. Om populära artiklar skulle komma tillbaka gång på gång just på grund av en algoritm som går på hur mycket trafik de genererat, speciellt om det är ett ämne som upprör och på så vis blir en självuppfyllande profetia, så skulle jag till slut uppleva det som ett barn som tjatar "snälla" för hundrade gången i rad.

Skrivet av Takyon:

Sweclockers måste absolut ta hänsyn till algoritmer.
https://i.imgur.com/aajkOEQ.png

Det där kan vara för att du söker med Google och de har spårat dig såpass att de känner till att du gillar att läsa på Sweclockers. När jag söker på Alder lake på en integritetsanpassad sökmotor så är det Wikipedia som hamnar överst.

Skrivet av ELF:

Jag har avreggat mig från några YT kanaler som börjat med clickbait. Klickar sällan även på blowjob videor i min prenumerationslist.

Jag fattar inte varför det finns i den form det gör nu för tiden. Förstår att folk försökte få så mågna klick som möjligt på sina tidningsartiklar, youtube videor, etc en gång i tiden och då optimerat sina titlar. Sen har det bara börjat gå överstyr då folk märkt att det inte hjälper längre pga att andra redan gör det.
Vad är nästa nivå av clickbait efter detta?

Ja precis. Klickbetesartiklar tar över för att de talar till en lägre, snabbare nivå av hjärnan än vad sakliga artiklar gör. I den stormen av alla enfaldiga budskap så ska en försöka finna guldkornen. Det går liksom inte för en tappar koncentrationen och då såklart blir det skillnad i klick till klickbetens fördel. Om det finns ett visst antal personer som har en viss mängd tid så kommer de bara ha tid att läsa x antal artiklar oavsett om de blinkar i all världens färger eller är svart-vit text (hur kunde bulletin boards ha varit så stort förr annars?). När klickbetesartiklar ligger på samma nivå som bra rubriksatta artiklar gjorde innan klickbete kom så behöver de ta till något ännu lägre för att det ska få genomslag igen och det ska synas skillnad i hur många som "intresserar" sig för artikeln. Konkurrensen finns oavsett och det går fortfarande inte att se skogen för alla träd.

Av Balconette

Jag tror det hamnar lite i skymundan att det inte är en monsterdator som är i fokus för testerna. Att det är slött och tar tid har mer med hårdvaran än mjukvaran i detta fall, men streammässigt så skulle både snabbare dator och "tv-kock"-koncept vara en fördel.

Ang. val av dist, både PopOS och Garuda upplever jag som obskyra. PopOS har jag hört talas om tidigare, men Garuda var helt nytt för mig. Antagligen kommer de flesta som vill prova på Linux inte komma i kontakt med dessa, åtminstone inte inledningsvis om jag får gissa. Det fina med Linux är att det förmodligen fungerar bra oavsett val av dist, men jag tror de flesta vill se genomgångar i något mer förekommande. Trevligt oavsett att ni valde en dist ur Arch-grenen denna gång. Jag hoppas inte det var den sista och att vi får se lite mer material från när systemet är driftsatt.

Av Balconette
Skrivet av snajk:

Jo, kärnvapen var ju den stora drivande faktorn för byggandet av kärnkraft på många (kanske alla) håll, inte minst i Sverige, vilket gjorde det lättare att motivera de stora kostnaderna. På samma sätt borde ju potentialen för kärnvapen ha varit en rätt stor del av motståndet mot kärnkraft senare, som bland annat ledde till folkomröstningen här.

Det har varit mycket falskspel och hemlighetsmakeri kring detta från starten och i viss mån är det så fortfarande på många håll. Storbritannien subventionerar kärnkraften mycket fortfarande av sannolikt militära anledningar som man inte talar högt om exempelvis.

Angående säkerheten med nyare tekniker så är de ju bara relativt säkrare än tidigare. Det handlar fortfarande om extremt farliga ämnen som man kan använda till vapen på olika sätt, så jag hade varit väldigt nervös om talibanerna eller Nordkorea hade satsat på det. Vi får vara glada att de gamla sovjetiska kraftverken har hamnat i relativt stabila länder, eller Ukraina exempelvis är väl inte superstabilt precis men de har inte några ambitioner på världsherravälde eller en massa terroristorganisationer i alla fall.

Skrivet av anon214822:

Nja, kärnvapen är faktiskt billiga. Det är därför länder som Nordkorea, Israel och Pakistan har kärnvapen. Det passar för länder som är små och hotade av större grannar. På samma sätt skulle Sverige kunna ersätta delar av sitt invasionsförsvar med kärnvapen. Sverige har en BNP som överstiger Nordkorea, Israel och Pakistan tillsammans och det skulle kosta oss ungefär en halv Gripen-division att skaffa kärnvapen. Problemet med kärnvapen är spelteorin för användningen av det. Kopplat till det har vi det enkla faktumet att är du ett hot så är du också en måltavla.

Britterna använder i praktiken amerikanska kärnvapen som en del av bestyckningen av sina kärnvapenbärande ubåtar så jag tror inte dom har någon stark koppling till sin kärnkraft eller dito elpriser. Som sagt var, kärnvapen är billiga.

Spridningen av kärnteknik är helt klart ett problem. Ett argument mot kärnkraft. Ett problem där är att den bästa tekniken för återvinning av kärnavfall använder, eller skulle kunna använda, liknande teknik som upparbetning av klyvbart material anpassat för kärnvapen. En bidragande orsak till att man hellre pratar om slutdeponering än återvinning.

EU är just nu skyddat av amerikanarnas kärnvapen-paraply. Det finns rätt brett stöd i USA för att sluta tillhandahålla det skyddet. Vad gör vi då? Tyskarna har ett avtal med fransmännen om tillgång till franska kärnvapen men inget sagt om resten av EU.

Helt riktigt att kärnkraft och kärnvapen är kopplade. Som ett av få länder i EU med egen kärnkraftskompetens så skulle Sverige plötsligt få en roll om amerikanarna lämnade. Vi är också ett av få länder som själva tillverkar verktygen för slutleverans till 'kund', alltså flyg och ubåtar. Tyskarna skulle till exempel vara intresserade av att köpa Gripen om bara svenska staten tillät att Gripen fick bära kärnvapen (det är amerikanska kärnvapen det handlar om så tyskarna kommer antagligen att köpa F-18 istället).

Och om det här med kärnkraft är politiskt laddat, hur är det då med kärnvapen? Kanske litegrann ...

Innan man går in i moralpaniken så är alltså Sverige hotat av ryska kärnvapen. Putin har redan uttalat direkta hot mot både norska och danska civilbefolkningen som funktion av deras roll i NATO. Om amerikanarna sticker så får vi hantera det hotet själva. Inget vi slipper undan bara för att det är läbbigt att diskutera.

Varför Gen IV är en fördel, det är väldigt svårt (läs: typ omöjligt) att utvinna material för att tillverka kärnvapen ur den generationens kärnkraft. Reaktorn bränner helt enkelt upp det materialet lika fort som den skapar det.

Om vi vill skaffa oss kärnvapen så är det gamla reaktorer vi vill fortsätta med. Men där är jag av åsikten att de bör läggas ner först när vi har fått upp produktionen av el från Gen IV i motsvarande mängd så att det inte äventyrar elnätet.